Didactiek N2: Lesgeven met ICT, De Eerste Wereldoorlog.
Didactiek N2: Lesgeven met ICT, De Eerste Wereldoorlog.
1. Introductie
Beste leerling van 2VMBO-KGT2,
Ik wil jou welkom heten bij de les van vandaag. Deze les staat in het teken van de eerste oorlogsjaren van de Eerste Wereldoorlog. Ik zal vandaag met jou de aanleiding, de bondgenootschappen en de situatie aan het front bespreken. Toch zal de les er anders uitzien. De gehele les zal gemaakt en gevolgd worden via deze Wikiwijs die ik voor je gemaakt heb. Eerst zal ik even uitleggen hoe een Wikiwijs nou werkt. Linksboven in het scherm zie je een rij met allemaal kopjes. Deze kopjes zijn in de juiste volgorde gezet en genummerd van 1 t/m 11. Begin dus bij kopje 1 en loop daarna in de juiste volgorde de kopjes af. Onder elk kopje is er een stukje tekst, filmpje, opdracht, toets of feedback formulier zichtbaar. Maak en lees deze opdrachten en teksten aandachtig.
Heel veel succes allemaal!
2. Lesdoelen
Lesdoelen van vandaag:
Aan het einde van de les kan de leerling in eigen woorden de aanleiding van de Eerste Wereldoorlog benoemen.
Aan het einde van de les kan de leerling uitleggen welke landen er meevochten aan de kant van de ‘centralen en de geallieerden’ in 1914.
Aan het einde van de les kan de leerling aan de hand van de begrippen: loopgraven, nieuwe wapens en burgerdoelen beargumenteren hoe de situatie was aan het front in de Eerste Wereldoorlog was.
Aan het einde van de les kan de leerling aan de had van de situatie aan het front in de Eerste Wereldoorlog een tekening of een onderdeel van een dagboek creëren.
Aan het einde van de les kan de leerling aan de had van begrippen zich verdiepen in de situatie aan het front door memory te spelen.
3. Voorkennis
Vandaag begint de les met het activeren van de voorkennis. Maar wat betekent dit nou? Jij gaat in de Padlet hieronder minimaal 3 woorden typen. Deze woorden,namen,voorwerpen of landen moeten te maken hebben met de Eerste Wereldoorlog. Doe dit in minimaal 2 minuten. Als je klaar bent kan je door naar het volgende kopje.
4. Terugblik
Ook blikken we even terug naar de afgelopen lessen, wat hebben we nou eigenlijk geleerd? Hieronder is er in het kort beschreven wat er voor de Eerste Wereldoorlog heeft afgespeeld.
De industriële revolutie vindt plaats in Europa.
Er ontstaan industriële samenlevingen.
Er ontstaan Nieuwe landen in Europa zoals Duitsland en Italië.
Duitsland wordt al gauw een machtig land met veel fabrieken.
Duitsland bouwt ook haar leger op. Engeland en Frankrijk voelen zich bedreigd.
Duitsland valt Frankrijk aan en wint. Frankrijk verliest grondgebied en is boos. Hieronder in de afbeelding zijn er Duitse soldaten te zien die Parijs hebben veroverd.
Er is veel spanning tussen de Europese landen. Elk land vindt zichzelf de beste en wilt de baas spelen over de andere landen. Veel Europese landen worden daarom elkaars vijanden zoals Duitsland tegen Frankrijk of Oostenrijk-Hongarije tegen Servië.
Omdat elk Europees land de baas wilt spelen veroveren ze ook veel gebieden in Afrika en Azië.
Nu ben je aangekomen bij de uitleg. De uitleg wordt gegeven in een filmpje. Bekijk dit filmpje dus helemaal af, alleen dan kan je alle toetsvragen en de opdracht goed beantwoorden. Het is wel handig geweest als je het opgeven leeswerk van overige les gelezen heb (blz. 41 t/m 42). Heb je het huiswerk niet gelezen let dan nog beter op. Voordat je het filmpje start pak je oortjes en koppel ze aan je laptop, hierdoor hebben andere leerlingen geen last van het geluid. Heel veel succes.
6. Controle vragen
Nu je de uitlegvideo hebt bekeken ga je controle vragen maken. Deze controle vragen bestaan uit 6 vragen. De hoeveelheid goede vragen bepaalt welke opdracht je gaat maken. Let op als je de controle vragen heb afgerond controleer je de open vragen. Door spelfouten kan jou antwoord fout worden gekeurd. Is jou antwoord fout gekeurd door een spelfout tel dan de punten die je kon behalen op!
- Als je 5 tot 6 vragen goed heb beantwoord maak je de moeilijke opdracht.
- Als je 3 tot 4 vragen goed heb beantwoord maak je de gemiddelde opdracht.
- Als je 0 tot 2 vragen goed heb beantwoord maak je de makkelijke opdracht.
7. Opdrachten
Makkelijke opdracht
Makkelijke opdracht.
Uitkomst: Een tekening
Hoe: Individueel
Hulp: Bekijk het laatste gedeelte van de uitlegvideo, bekijk het voorbeeld op de Padlet of vraag hulp aan de docent
Tijd: 15 minuten
klaar: Ga verder naar kopje 9
Wat: Tekening die de situatie van het front omschrijft
Zojuist heb je kunnen lezen wat de bedoeling van de opdracht is. Toch zijn er wel paar punten die ik terug wil zien als je de opdracht hebt afgerond. In de tekening moeten er tenminste 5 van de onderstaande punten verwerkt worden. Let op als je klaar bent met de opdracht steek je jou hand op en geef je aan dat je klaar bent met de opdracht. Dan kom ik bij je en zal ik je een tip en een top geven!
Loopgraven
Soldaten
Niemandsland
Dode bomen
Prikkeldraad
Zandzakken
Doden/gewonden
Tanks
Vliegtuigen
Machinegeweer
Gifgas
Vlammenwerpers
Verwoeste burgerdoelen
Gemiddelde opdracht
Gemiddelde opdracht.
Uitkomst: Memory
Hoe: Individueel
Hulp: Bekijk opnieuw het laatste gedeelte van de uitlegvideo of vraag hulp aan de docent
Tijd: 15 minuten
Klaar: Ga verder naar kopje 9
Wat: Begrippen memory over het front tijdens de Eerste Wereldoorlog
Zojuist heb je kunnen lezen wat de bedoeling van de opdracht is. Let wel op! Lees de memorykaartjes goed. Maak het memory minimaal 4 × pas dan heb je goed genoeg geoefend om de eindtoets te maken. Als je 4 × geoefend hebt steek je jou hand op en kom ik even langs.
Moeilijke opdracht
Moeilijke opdracht.
Uitkomst: Een onderdeel van een dagboek
Hoe: Individueel
Hulp: Bekijk het laatste gedeelte van de uitlegvideo, bekijk het voorbeeld op de Padlet of vraag hulp aan de docent
Tijd: 15 minuten
Klaar: Ga verder naar kopje 9
Wat: Een dag uit een dagboek van een soldaat die vecht aan het front
Zojuist heb je kunnen lezen wat de bedoeling van de opdracht is. Toch zijn er wel paar punten die ik terug wil zien als je de opdracht hebt afgerond. In het dagboekfragment moeten er tenminste 5 van de onderstaande punten verwerkt worden. Let op als je klaar bent met de opdracht steek je jou hand op en geef je aan dat je klaar bent met de opdracht. Dan kom ik bij je en zal ik je een tip en een top geven!
Loopgraven
Soldaten
Niemandsland
Dode bomen
Prikkeldraad
Zandzakken
Doden/gewonden
Tanks
Vliegtuigen
Machinegeweer
Gifgas
Vlammenwerpers
Verwoeste burgerdoelen
8. Eindtoets
Nu ben je aangekomen bij de eindtoets. Deze toets telt niet mee voor een cijfer! De toets moet jou alleen laten zien of je het onderwerp al een beetje onder de knie hebt. Na de toets kan je gelijk zien welke vragen je goed of fout hebt gemaakt. Let op als je de eindtoets hebt afgerond controleer je de open vragen. Door spelfouten kan jou antwoord fout worden gekeurd. Is jou antwoord fout gekeurd door een spelfout tel dan de punten die je kon behalen op. Let wel op voordat je aan de eindtoets begint moet je kopjes 1 t/m 8 hebben afgerond anders kan je de eindtoets niet maken! Heel veel Succes.
9. Feedback
Je bent bijna klaar met de gehele Wikiwijs, maar voordat je naar het laatste kopje gaat vraag ik nog één ding van je. Zou jij voor mij een feedback formulier willen invullen. Dit formulier is erg belangrijk aangezien het mij verder helpt met mijn studie en kan zorgen dat de toekomstige lessen er anders uit zullen gaan zien. Alvast bedankt voor het invullen!
10. Afsluiting
Beste leerling,
Je bent aan het einde gekomen van deze bijzondere les die jij vandaag in het geheel gemaakt hebt op Wikiwijs. Je bent vandaag alles te weten gekomen over de eerste oorlogsjaren van de Eerste Wereldoorlog. Volgende les zullen wij het gaan hebben over de laatste oorlogsjaren van de Eerste Wereldoorlog. Daarom is het huiswerk van de volgende les het lezen van blz. 42 t/m 43. Als ik de les nog niet heb afgesloten ga dan alvast lezen, dan hoef je dit thuis niet te doen. Als je eenmaal ook het huiswerk hebt gelezen ga dan aan een ander vak zitten, maar stoor niet je klasgenoten want dan kan hij of zij ook de Wikiwijs afronden. Tot zo en goed gewerkt!
Het arrangement Didactiek N2: Lesgeven met ICT, De Eerste Wereldoorlog. is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Duncan den Reijer
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-06-14 10:12:12
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.