Object based Teaching and Learning 

Object based Teaching and Learning (OBT&L)

Object based Teaching and Learning (OBT&L)

Theorie

Foto: Monique Kooijmans, 2019
Foto: Monique Kooijmans, 2019

In het kort

“OBL is a relatively recently coined term

to characterize a pedagogy that prioritizes facilitated interaction

with material culture to enhance critical thinking

and the acquisition of key skills.1

 

Object-Based Teaching and Learning (OBT&L) is een studentgerichte leeraanpak die objecten gebruikt om een diepere leerervaring te creëren. Deze objecten kunnen bijvoorbeeld kunstwerken, artefacten en archiefmateriaal zijn. Daarnaast kunnen digitale representaties van unieke objecten een hulpmiddel zijn bij OBT&L. Doorgaans werken studenten nauw samen met deze fysieke objecten. Dit zorgt voor het ontwikkelen van een verscheidenheid aan vaardigheden, zoals observatievermogen, onderzoekend leren, samenwerken (etc.). Deze vaardigheden kunnen toegepast worden binnen en buiten de collegezaal.

OBT&L is dus een vorm van actief leren (experimenteel leren), waarbij gebruik wordt gemaakt van objecten om nauwkeurige observatie en diep kritisch denken te stimuleren. Hierin staan verwondering (inspiratie), ontzag, nieuwsgierigheid, discussie, betrokkenheid (sociaal leren) en lateraal denken centraal. Unieke of zeldzame objecten dienen als bewijs van creativiteit en roepen een verbinding op tussen het verleden en het heden. Het is een krachtig idee voor studenten om te beseffen dat ze bij het onderzoeken van het object in dezelfde nabijheid staan ​​als de persoon die het heeft gemaakt. Deze verbinding kan dus nieuwsgierigheid bij studenten opwekken, waarmee ‘ontdekking’ ingezet wordt als leermiddel. De meest voorkomende locaties waarin OBT&L wordt toegepast zijn galerijen, bibliotheken, archieven en musea, maar het is ook zeer toepasbaar in (universitair) onderwijs.

De meerwaarde voor het onderwijs

Het toepassen van OBT&L heeft verschillende voordelen. OBT&L kan:

  1. Voor waardering zorgen bij studenten voor culturele verschillen;
  2. Verbindingen leggen tussen de academische theorie en materiële cultuur;
  3. Respect voor verschillende standpunten creëren;
  4. De observatievaardigheden verbeteren;
  5. Gerichte aandacht cultiveren door langzaam te kijken;
  6. Teamwork en communicatieve vaardigheden bevorderen;
  7. Samenwerking en dialoog tussen studenten bevorderen;
  8. Creatieve probleemoplossing stimuleren;
  9. Het zelfbewustzijn van studenten als lerende vergroten.

OBT&L heeft de potentie om een krachtige leerervaring te creëren die studenten zich nog lang na het einde van het semester zullen herinneren. De reden hiervoor is dat er binnen OBT&L een multi-zintuigelijke betrokkenheid wordt gecreëerd. Daarnaast, door stap voor stap intensief en actief te interacteren met het object, blijft informatie over het object en de (historische) context waarin het bestaat beter beklijven.

Ook biedt OBT&L studenten de mogelijkheid om toegang te krijgen tot unieke objecten en hun culturele waarde. OBT&L geeft de mogelijkheid om zeldzame objecten, archieven en kunstwerken van dichtbij te bestuderen en/of aan te raken. Op deze manier kunnen studenten bijdragen aan bijvoorbeeld het gesprek over welke materialen welke culturele waarden dragen. Ook kunnen deze objecten een discussie tussen studenten juist aanwakkeren over de culturele waarde ervan.

De rol van de universiteitsbibliotheek

OBT&L kan voornamelijk een rol spelen in het gebruiken en ontsluiten van (digitaal) erfgoed materiaal. Nieuwe technologieën om deze materialen een nieuwe vorm te geven spelen hierin een rol. Veel musea en universiteiten/hogescholen evolueren naar open toegang tot digitale afbeeldingen van hun collectiemateriaal. Dit kan de samenwerking tussen onderwijsinstellingen stimuleren om deze open leermaterialen te delen en te hergebruiken. Het gebruik van de campuscollecties wordt versterkt in onderwijs en wetenschap. Docenten hoeven niet buiten de deur te zoeken, maar kunnen gebruik maken van het aanbod dat er binnen de universiteit te vinden is. En door erfgoed open aan te bieden, zoals hierboven beschreven, kunnen objecten ook uitgewisseld worden tussen verschillende (onderwijs)instellingen.

Meerwaarde voor de Vrije Universiteit Amsterdam (VU)

Het onderwijs = activerend, , inclusief, multidisciplinair, maatschappelijk verantwoordelijk;  
De student = hoofdverantwoordelijke
2

 

OBT&L heeft niet alleen meerwaarde voor individuele docenten en de universiteitsbibliotheek, maar sluit ook aan bij de bredere onderwijsvisie die de VU heeft geformuleerd. Deze onderwijsvisie bestaat uit drie kernwaarden: persoonlijk, open en verantwoordelijk. Hoe past OBT&L binnen deze drie kernwaarden?

 

1. Persoonlijk

Studenten op de VU krijgen de mogelijkheid tot volle ontplooiing. De VU heeft als doel dat alle studenten gezien, gehoord en erkend worden. De VU koestert dan ook de gedachte dat in alle studenten talent schuilt. Dit talent moet door middel van het onderwijs naar boven worden gehaald. Kritisch denken speelt hier een belangrijke rol in. Studenten worden gemotiveerd om zelfstandig te denken en voortdurend kritisch te blijven. Een positieve leercultuur, waarin (academisch) dialoog en interactie centraal staan, zorgt ervoor dat elke student voor zichzelf zijn/haar studie succesvol kan invullen.

Bovendien OBT&L stimuleert kritisch denken bij de student. Studenten worden aangezet om kritisch na te denken over bijvoorbeeld het ontwikkelen van een goede onderzoeksvraag bij een bepaald object of het oplossen van een bepaald ‘probleem’. Daarbij gaan studenten veelal met elkaar (en met de docent) in dialoog over het object. OBT&L stimuleert dus de interactie.

Ook stimuleert OBT&L dialoog. Studenten gaan aan de hand van voorwerpen met elkaar in gesprek over maatschappelijke onderwerpen en verschillen. In dit sociaal leren kan elke student zijn of haar stem laten horen en een nieuwe invalshoek belichten. Daarnaast stimuleert OBT&L kritisch denken, door bijvoorbeeld het ontwikkelen van een goede onderzoeksvraag bij een object of het zonder aannames kijken naar een object.

 

2. Open

Daarnaast is de VU een inspirerende ontmoetingsplaats. Hierin streven wij met wederzijds respect naar het verbinden van verschillende vakgebieden, culturen, religies, maatschappelijke opvattingen en vragen die komen uit de samenleving. Het is belangrijk om het onderwijs zo in te richten dat de student vraagstukken vanuit verschillende perspectieven leert te bekijken. De studenten worden zich hierbij van bewust dat veel complexe vraagstukken niet eendimensionaal opgelost kunnen worden.

Doordat het sociaal leren dat bij OBT&L gestimuleerd wordt, worden verschillende studenten, inzichten, maatschappelijke opvattingen en vragen bij elkaar gebracht in het gesprek over het object. Andersom kunnen objecten als katalysator dienen voor het op gang brengen van dialoog over diversiteit. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van objecten uit de collecties met een koloniaal verleden. Door zulke objecten goed te bestuderen en door studenten met elkaar het object te laten verkennen, zullen zij er samen achter komen welke rol de objecten hebben gespeeld in hun, in dit geval koloniale, context. Gesprekken over de waarde van deze objecten en welke waarde ze nu nog in de maatschappij hebben worden hiermee op gang gebracht.

 

2. Verantwoordelijk

Als laatste hechten wij bij de VU waarde aan dat de studenten verantwoordelijkheid nemen en niet alleen naar de universiteit komen om ‘het product onderwijs te consumeren’ (Onderwijsvisie VU, 2022). Op deze manier ontwikkelen studenten zich tot betrokken, kritische en reflexieve academische professionals die zich kunnen navigeren in een complexe, globaliserende, diverse en voortdurend veranderde wereld. De VU streeft ernaar onderwijs aan te bieden met interactieve werkvormen, waarbij dilemma-gestuurd onderwijs en zelfsturend onderwijs opties kunnen zijn die kunnen worden toegepast.

Binnen dit streven is Active Blended Learning al een groot onderdeel van de onderwijsagenda. OBT&L sluit hier feilloos bij aan. Het is een activerende werkvorm waarbij studenten onderwijs en informatie niet enkel passief consumeren, maar waarin ze zelf met elkaar informatie verzamelen en vaardigheden verwerven. Zoals eerder genoemd, zorgt deze actieve houding die door OBT&L gestimuleerd wordt ervoor dat betekenisvolle kennis en ervaringen worden verworden, die studenten lang bij blijven.

De rol van technologie

Technologieën spelen een rol binnen OBT&L, en verbreden de definitie van wat een object is en hoe het ingezet kan worden. Door middel van 3D-prints en scans kunnen studenten bijvoorbeeld kleitabletten en sculpturen door hun handen laten gaan die ze normaal gesproken niet zouden mogen aanraken. De (digitale) 3D-ontwerpen van deze objecten laten studenten alle kanten van een object zien die niet altijd zichtbaar zijn in de galerij. Bij 3D-geprinte objecten is het daarbij mogelijk om de objecten aan te raken. Dit biedt op zijn beurt weer mogelijkheden voor mensen met een visuele beperking. Replica’s kunnen eveneens een gesprek op gang brengen over de waarde van erfgoed en het repliceren hiervan.

In de praktijk: hoe werkt het?

Kolb's experiental learning cycle

OBT&L is gebaseerd op Kolb’s Experiential Learning Cycle (Chatterjee & Hannan, 2015). Deze theorie stelt dat een student moet deelnemen aan, reflecteren op en analyseren van een ervaring om echte kennis op te doen. Met behulp van deze stappen leert de student nieuwe kennis actief toe te passen op de wereld om hem/haar heen. Centraal in OBT&L staat daarnaast het idee dat het werken met objecten het leren bemiddelt en versterkt omdat deze interactie een langdurig effect heeft en een relatie heeft met het geheugen (Romanek & Lynch, 2008; 284).

 

 

Voorbeelden leerdoelen

Er zijn verschillende manieren om OBT&L in te zetten. Dit biedt een grote flexibiliteit bij het afstemmen op pedagogische doelen. Leerdoelen kunnen zijn:

  • Problemen oplossen: studenten worden gevraagd problemen op te lossen die zijn ingesteld op basis van het object.
  • Vragen stellen:
    1. Objecten gebruiken om studenten aan te moedigen hun eigen onderzoeksvragen te ontwikkelen.
    2. Studenten kunnen ook leren strategieën te ontwikkelen om die vragen te beantwoorden.
    3. Studenten gebruiken een object om te vergelijken met andere objecten.
  • Peer-to-peer-interactie: objecten gebruiken als brandpunt en als katalysator voor een gesprek. Dit type OBT&L-les moet objecten bevatten, terwijl studenten in staat worden gesteld om samen te werken, hun leerervaringen te delen met peers, en hun kennis op te bouwen door van anderen te leren.
  • Abstract denken: in dit scenario mist het object verbindingen met toepassingen in de echte wereld, maar wordt het een focus voor betrokkenheid bij leren, vooral in een sociale omgeving.
  • Creatieve expressie: objecten gebruiken om andere creatieve inspanningen te inspireren, van het ontwikkelen van nieuw artistiek werk in beeldende kunst, muziek, schrijven of dans tot nadenken over innovatie en creativiteit bij andere inspanningen.

Voorbeelden uit de praktijk

Met de start van de oriëntatiefase gericht op OBT&L, treedt de Vrije Universiteit Amsterdam in de voetsporen van de vele andere (onderwijs)instellingen die zich bezighouden, of bezig hebben gehouden met deze didactische methode. Voorbeelden van projecten binnen deze instellingen laten de verscheidenheid aan toepassingen van OBT&L zien. De bekendste en meest beschreven toepassing is momenteel binnen (kunst)geschiedenis. Verschillende voorbeelden laten echter zien dat OBT&L geschikt is voor méér academische disciplines en opleidingen. Vanuit het Erasmus+ programma is Stichting Academisch Erfgoed in samenwerking met enkele Europese universiteiten een verkenning van bestaande toepassingen gestart die zal resulteren in een evaluatie en richtlijnen voor een online toolbox. Informatie over dit 3-jarige project is hier te vinden. Zonder de intentie om zo’n grootschalige evaluatie te kopiëren zijn hieronder enkele voorbeelden van OBT&L te vinden ter illustratie en inspiratie.

Voorbeelden VU Amsterdam

Hoewel OBT&L binnen de Vrije Universiteit Amsterdam nog geen onderwijspijler is, kunnen er toch enkele voorbeelden van toepassingen genoemd worden, zowel met als zonder objecten uit de speciale collecties. De hieronder genoemde voorbeelden zijn bedoeld om op voort te bouwen en dienen als uitgangspunt voor uitbreiding.

 

Erfgoed objecten & de 3D printer

Bron: Monique Kooijmans, 2019
  • Onderwijsconservatoren met erfgoed objecten
    Conservatoren van de Universiteitsbibliotheek besteden een aantal van hun uren aan het geven van onderwijs dat draait om de erfgoed materialen beschikbaar in hun collecties.
  • Kalverstraat 62
    3D print constructie van Kalverstraat 62 in opdracht van docente aan de UvA. Door middel van de constructie zijn studenten in staat verhoudingen van het huis te berekenen en de houtconstructie – normaal verborgen achter gevel – in 3D te bekijken.

     

 

  Medische modellen & VR

  • Anatomie applicatie Organon
    De VR applicatie ‘Organon’ laat studenten werken met een virtueel lichaam dat ze kunnen ontleden om zo interactiever bezig te zijn met (de onderdelen van) het lichaam ter voorbereiding op de snijzaal.
  • Medische modellen
    Binnen de medische faculteit (en wellicht ACTA) wordt gebruik gemaakt van medische modellen van lichaamsdelen.

 

Meer voorbeelden? Zie deze link

Voorbeelden andere instellingen

Kunst, geschiedenis en erfgoed

  • Things that talk
    “Things That Talk is een plek om de taal van dingen te kunnen ontdekken in de volle breedte van menselijkheid. Het is een duurzaam, levend archief van verhalen over de onderling verbonden wereld der dingen.”
    1. De Vogelmummie
    2. Mesopotamisch minibedje
  • Dit project benadrukt het belang van objecten in het creëren van kennis over leefwerelden en de (historische) verbanden tussen deze leefwerelden.

 

  • Art History in 3D
    “Barrow sees her 3D projects as examples of what’s ahead for the humanities, citing increasing pressure within the field to acquire and demonstrate digital skills. She predicts that digital tools will inject “vibrancy and excitement” into the humanities.”
    Dit project benadrukt het belang van het gebruiken en (digitaal)toegankelijk maken van historische (kunst)objecten in geesteswetenschappen.

 

  • Goulburn Valley Project
    “[…] provide an object-based learning opportunity with the intention that the experience will assist in improving learning and retention, raising aspiration levels, tertiary education opportunities and career pathways, and promoting cross-cultural awareness.”
    Dit project benadrukt het belang van OBL in het creëren van een inspirerende en activerende leeromgeving voor elke student.

 

Objecten in de medische wereld

  • Medische modellen
    “The mental representation of the shape and organization of different anatomical structures is a crucial step in the learning process” (Radiol, 2016).
    Dit onderzoek benadrukt het belang van medische modellen in anatomie onderwijs.

 

  • Bronnen beoordelen (in farmacie)
    “So far, end of semester student reflections and feedback on the OBL activity have been overwhelmingly positive from the perspective of skills mastery and helping students understand pharmacists’ way of thinking and ways of doing” (Cheung et al., 2021).
    Dit onderzoek benadrukt het belang van het beschouwen van tekstbronnen als objecten en het op die manier bestuderen van tekstbronnen.

Literatuur

Gebruikte literatuur

  • Cheung, J. M., Thoeming, A., & Randal, N. J. (2021, July 22). The University of Sydney. Opgehaald van Pharmacists’ Ways of Thinking and Ways of Doing through Object Based Learning: https://educational-innovation.sydney.edu.au/teaching@sydney/pharmacists-ways-of-thinking-and-ways-of-doing-through-object-based-learning/
  • Kador, T., Chatterjee, H., & Hannan, L. (2017). The Materials of Life: Making meaning through object-based learning in twenty-first centry higher education. In Developing the Higher Education Curriculum: Research-Based Education in practice (pp. 60-74). UCL Press. doi:https://doi.org/10.2307/j.ctt1xhr542.101
  • Pujol, S., Baldwin, M., Nassiri, J., Kikinis, R., & Shaffer, K. (2016). Using 3D Modeling Techniques to Enhance Teaching of Difficult Anatomical Concepts. Academic Radiology, 23(4), pp. 507-516. doi:https://doi.org/10.1016/j.acra.2015.12.012
  • Romanek, D., & Lynch, B. (2008). Touch and the Value of Object Handling: Final Conclusions for New Sensory Museology. In Touch in Museums: Policy and Practice in Object Handling.
  • SAE Stichting Academisch Erfgoed. (2023). Teaching with Objects. Opgehaald van SAE Stichting Academisch Erfgoed: https://www.academischerfgoed.nl/projecten/erasmus-plus-project-objectbased-teaching/
  • Silva, K. (2018, October 1). Art History in 3D (Video). Opgehaald van OMNIA: All things Penn arts & Sciences: https://omnia.sas.upenn.edu/story/art-history-3-d-video
  • Things That Talk. (2022). Over ons. Opgehaald van Things That Talk: Ontdek mensen door de ogen van spullen: https://thingsthattalk.net/nl/about
  • University of Miami. (2023). Object-Based Learning. Opgehaald van Information technology: Academic Technologies: https://academictechnologies.it.miami.edu/explore-technologies/technology-summaries/object-based-learning/index.html
  • Volk, S., & Van de Ven, A. (2022). The project. Opgehaald van Engaging Antiquity in the Goulburn Valley: https://engagegv.wordpress.com/the-project/
  • Vrije Universiteit Amsterdam. (2023). Onderwijsvisie. Opgehaald van Vrije Universiteit Amsterdam: https://vu.nl/nl/onderwijs/meer-over/onderwijsvisie2

Contact

Meer weten? Of vragen over wat we bij de Vrije Universiteit Amsterdam doen aan OBT&L?

Neem dan contact op met:

  • Het arrangement Object based Teaching and Learning (OBT&L) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Kim Dibbets
    Laatst gewijzigd
    2024-06-18 13:10:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Deze online module bevat informatie over OBT&L.
    Leerniveau
    WO - Bachelor; WO - Master; HBO - Master;
    Leerinhoud en doelen
    Onderwijskunde;
    Eindgebruiker
    leraar
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    hoger onderwijs, object-based learning, object-based teaching and learning, onderzoekend leren, universitair onderwijs
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.