Leerarrangement Didactiek N2

Leerarrangement Didactiek N2

Startpagina

Hallo allemaal,

Welkom op deze website. Jullie gaan deze vandaag gebruiken om met twee dingen te oefenen. jullie gaan paragraaf 3.5 oefenen (Griekse Kunst). Daar horen natuurlijk ook een paar beeldbronnen bij en omdat die zo moeilijk zijn gaan we die ook oefenen op deze website.

PAESTUM, Griekse tempel (5473152501)

Leerdoelen:

- Aan het einde van deze les kunnen jullie drie kenmerken van Griekse tempels noemen

- Aan het einde van deze les kunnen jullie twee kenmerken van de Griekse Beeldhouwkunst noemen

- Aan het einde van deze les kunnen jullie minstens twee kenmerken van Griekse schilderkunst herkennen in beeldbronnen.

- Aan het einde van de les kunnen jullie twee kenmerken van Grieks toneel noemen

 

Hoe gaan jullie dit doen:

Voor jullie is het eigenlijk niet zo moeilijk. Links op je scherm zie je een aantal tabbladen. Het is de bedoeling dat je deze van boven naar beneden maakt. Jullie weten of jullie in groep A, B of C zitten dus zorg ervoor dat je de oprachten maakt die bij jouw groep horen. Als je in groep A zit maake je opdracht A en B, als je in groep B zit maak je opdracht B en als je in groep C zit maak je opdracht B en C. (dit geld alleen niet voor de opdrachten bij het kopje Griekse Tempels daar maak je alleen de opdracht van de groep waar je in zit.)

Onderaan de pagina's van de uitleg staat altijd een begrippenlijst waar de dikgedrukte woorden in uitgelegd staan.

Aandachtsrichter

Maar eerst een kleine aandachtsrichter om jullie voorkennis een beetje te activeren. ik weet zeker dat jullie iets kunnen bedenken over de Griekse kunst. jullie zijn allemaal hartstikke slimme kinderen.

Griekse Tempels

De Griekse schrijver Plutarchus bezocht omstreeks 65 n.C. Athene. Op de Akropolis werd hij getroffen door de 'weergaloze grootsheid, schoonheid en gratie' van de tempels.

De tempels van de Akropolis waren gebouwd in een bloeitijd van de Griekse cultuur in de 5e en 4e eeuw v.C. Er was toen veel welvaart in Athene. Beeldhouwers, architecten, toneelschrijvers en schilders uit de hele Griekse wereld kwamen naar de stad. De Akropolis liet zien hoe machtig en beroemd Athene was. Het belangrijkste gebouw was het Parthenon, de tempel voor de godin Athena. Het gebouw was geliefd om zijn voorname uiterlijk en zijn mooie beeldhouwwerk.

Ook andere stadstaten besteedden veel tijd en geld aan de bouw van tempels voor de goden. Een tempel bestond uit een ommuurde binnenruimte waar het godenbeeld stond. Aan de voor- en zijkanten stonden zuilen die het dak droegen. Tussen de zuilen en het dak lagen dwarsbalken. Deze waren bedekt met een fries, een strook met reliefs. Aan de voor- en achterkant onder het dak was een fronton, een driehoekige ruimte die vaak gevuld was met beeldhouwwerken.

Griekse tempels hadden net als Egyptische tempels een symmetrische vorm: de linker- en rechterhelft waren elkaars spiegelbeeld. Hierdoor het gebouw een voornaam uiterlijk. De symmetrie werd benadrukt door het even aantal zuilen aan alle kanten. Kleine tempels hadden twee of vier zuilen aan de voor- en achterkant; grote tempels zes of acht.

De Grieken gebruikten zuilen in drie vormen: De Dorische zuil werd gebruikt in het Parthenon. Deze zuil heeft een dikke vorm, geen voetstuk en aan de bovenkant een eenvoudig kapiteel (bekroning).

De Ionische zuil werd gebruikt in de tempel van Nike. Deze zuil heeft een slanke vorm, een eenvoudig voetstuk en een kapiteel met krulvormige versiering.

De Korintische zuil werd in Athene gebruikt in de Zeustempel. Deze zuil heeft een uitgebreid voetstuk en een kapiteel met sierlijk gekrulde bladeren.

==========================================================================

Begrippenlijst:

Fries: Versierde strook van gebouw
Fronton: Driehoekige ruimte onder tempeldak
Symmetrisch: Als linker- en rechterhelft elkaars spiegelbeeld zijn
Dorische zuil: Zuil met dikke vorm en eenvoudig kapiteel zonder voetstuk
Kapiteel: Bekroning van zuil
Ionische zuil: Zuil met een slanke vorm, voetstuk en krulvorming kapiteel
Korintische zuil: Zuil met een slanke vorm, uitgebreid voetstuk en kapiteel met bladeren

Opdracht A

Opdracht B

Opdracht C

Beeldhouwers en Schilders

De Grieken leerden van de Egyptenaren hoe ze beeldhouwwerken konden maken, zoals reliefs voor grafstenen en tempelfriezen. Ook de standbeelden maakten de Grieken eerst volgens de Egyptische traditie en deze zagen er daardoor nogal stijf uit. Maar vanaf de 5e eeuw v.C. gingen de Griekse beelden meer lijken op de werkelijkheid. Beeldhouwers bedachten hiervoor de contrapost, een houding met een gestrekt en een gebogen been. Hierbij werden ook de heup en de schouder schuin geplaatst. Zo kreeg het lichaam een S-vorm. Met de contrapost gaven de Grieken een natuurlijke uitstraling aan stilstaande figuren. Toch wilden de Grieken geen gewone mensen namaken, maar volmaakt gevormde lichamen. Dat vonden ze een teken van goddelijkheid. Veel Griekse beelden hebben een strenge en gevoelloze gezichtsuitdrukking, maar er zijn ook beelden die gevoel uitdrukken, zoals de zorgzame blik van Hermes met het kind. Sommige beelden drukten veel beweging uit, zoals de discuswerper. Op het marmer van de beelden en tempels brachten de Grieken felle kleuren aan.

Griekse beeldhouwers beheersten ook de techniek van het brons gieten. Van klei maakten ze modellen van onderdelen van een beeld en goten daar vervolgens gesmolten brons in. Als ze de losse onderdelen aan elkaar vastmaakten, hadden ze een hol beeld. Een bronzen beeld was lichter dan een stenen beeld. Daardoor waren nieuwe houdingen mogelijk, zoals vrijstaande benen en uitgestrekte armen.

Ook schilders stonden bij de Grieken in hoog aanzien. Deze kunstenaars beeldden de werkelijkheid steeds beter af, bijvoorbeeld door perspectief (met dieptewerking) te schilderen. Op schalen en vazen werd klein schilderwerk aangebracht, zoals voorstellingen uit de Griekse mythologie en het dagelijks leven. Schilder schilderden ook op houten panelen (bladen) en muren, maar daarvan is het meeste verloren gegaan.

Van de standbeelden uit de Griekse bloeitijd is helaas maar een klein deel bewaard gebleven. Gelukkig weten we dankzij Romeinse kopieen uit latere eeuwen hoe Griekse beelden en schilderijen eruit hebben gezien. Romeinen en andere volken vonden de Griekse kunst uit de 5e en 4e eeuw zo goed dat ze deze navolgden. We noemen de kunst uit de Griekse bloeitijd daarom klassiek.

 

==========================================================================

Begrippenlijst:

Contrapost: Houding met een gestrekt been en een gebogen arm
Perspectief: Dieptewerking
Klassiek: Zo goed dat het wordt nagedaan

 

Opdracht A

Opdracht B

Opdracht C

Toneel

In de 6e eeuw v.C. onstond in Griekenland een nieuwe kunstvorm: het toneel. Ieder voorjaar liepen de Atheners uit voor feesten ter ere van Dionysos, de god van de wijn en plezier. Na een vrolijke optocht werden vier dagen lang tragedies (treurspelen) en komedies (blijspelen) opgevoerd in het theater.

De tragedies leken een beetje op moderne musicals. He gesproken woordn werd afgewisseld met zang en dans. De hoofdpersoon werd getroffen door het noodlot (ongeluk). Hoezeer hij het ook probeerde, hij kon hieraan niet ontsnappen.

In komedies werd van alles door toneelspelers bespot, zoals politici en nieuwe opvattingen. Ze zijn vergelijkbaar met onze comedyseries. In tegenstelling tot tragedies liepen komedies goed af.

Door Onbekend - Gids voor Gymnasiasten, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2845310
Door Onbekend - Gids voor Gymnasiasten, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2845310

Opdracht A

Opdracht B

Opdracht C

Begrippen

Nu dat jullie alle informatie hebben gehad en hebben verwerkt gaan we nog even snel de begrippen oefenen voordat jullie de test jezelf gaan maken. Dit gaan we natuurlijk wel op een leuke manier doen.

gebruik jullie eigen naam voor deze opdracht ik moet kunnen zien wie het wel en niet hebben gemaakt.

 

Wat: Jullie gaan een game spelen om op die manier de begrippen onder de knie te krijgen
Hoe: jullie klikken op de link hieronder en gebruiken jullie eigen naam als nickname. Als je dit niet doet ga ik ervanuit dat je het niet hebt gemaakt.
Hulp: Als er iets fout gaat met de game of je komt er echt niet uit kan je je vinger opsteken en dan kom ik je helpen.
Tijd: 10 min
Uitkomst: Je hebt op een super leuke manier geoefend met de begrippen en laten zien dat we vaker zoiets leuks als dit kunnen doen.
Klaar?: dan mag je verder naar de volgende pagina op de Wikiwijs.

https://play.blooket.com/play?hwId=64627ff8472155f59e8e741c

test jezelf

Nu dat jullie allemaal super veel weten over de Griekse kunst. gaan we even een test jezelf maken over deze paragraaf om te checken of jullie het allemaal wel hebben begrepen.

Het analyseren van bronnen

Ik heb gemerkt dat tijdens het maken van huiswerk en het maken van de toetsen tot nu toe dat jullie beeldbronnen heel erg moeilijk vinden. Om jullie hier mee op weg te helpen heb ik in dit onderdeel voor jullie een filmpje gemaakt met een stappenplan voor het maken van een bronvraag.

 

Wat: Jullie gaan een filmpje kijken over het analyseren van bronnen
Hoe: jullie kijken de video hieronder en beantwoorden de vragen die tijdens de video gesteld worden.
Hulp: Als er tijdens de video iets fout gaat waardoor je niet verder kan, dan kan je mij om hulp vragen.
Tijd: 7 min
Uitkomst: Je hebt aan de hand van een interactieve video een stappenplan coor het analyseren van bronnen geoefend.
Klaar?: dan mag je verder naar de volgende pagina op de Wikiwijs.

Aflsuiting

Nou dan zijn we al weer helemaal bij het einde. Goed gewerkt en goed gedaan. Je hebt zo op een best wel grappige en leuke manier toch nog alles geleerd wat je moet weten over de Griekse Kunst. Zoals de namen van al die zuilen en al die kenmerkem van de Griekse kunst.

Volgende les gaan we doormiddel van een spelletje triviant klassikaal de lesstof herhalen voor de toets want die komt er ook al weer snel aan.

Zouden jullie wel nog even voor mij deze laatste drie vragen willen beantwoorden voor mijn opleiding. maak je geen zorgen ik kan je naam niet zien dus ik zie het niet als je iets gemeens over mij schrijft ;D

 

 

Bronvermelding

Dit is voor jullie allemaal niet zo belangrijk. dit is belangrijk zodat ik aangeef waar ik mijn informatie vandaan heb gehaald voor andere docenten die deze website willen gebruiken.

 

- Geschiedeniswerkplaats. (2019). Noordhof uitgeverij.

- Creative Commons Nederland. (2019, 9 augustus). Creative Commons Nederland. https://creativecommons.nl/

Naar: Ovidius (omstreeks 10 n.C.), Metamorphosen, op: www.tradupolis.be (22 februari, 2012).

Naar: www.latijnengrieks.com (23 februari 2012).

- Door Onbekend - Gids voor Gymnasiasten, Publiek domein, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2845310

  • Het arrangement Leerarrangement Didactiek N2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    James Beenhouwer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-05-16 01:39:02
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Opdracht didactiek N2
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.