Workshop digitaal huiswerk

Workshop digitaal huiswerk

Welkom

Welkom bij deze les over planten. In deze les ga je bezig met de volgende leerdoelen:
- Je kan de onderdelen van een plant benoemen.
- Je kan de bouw van een plant koppelen aan de manier van verspreiding van de zaden.
- Je kan uitleggen wat de kenmerken zijn van insectenbloemen en windbloemen.
- Je kan uitleggen van het begrip bevruchting betekend.

 

Wist je dat?

De Mexicaanse cipres (afbeelding hieronder) in het dorpje Santa Maria del Tule de dikste boom ter wereld is? Het heeft een diameter van 11,62 meter en een omtrek van 36,2 meter.

Mexicaanse moerascipres 'Árbol del Tule' naast het Palacio Municipal, Santa  María del Tule, Oaxaca, Mexico

Theorie

Bouw stengel en blad

Bouw van zaadplanten - bladeren

Bouw van zaadplanten - stengel

 

Stengels

Stengels dragen de bladeren en bloemen. Onder de grond gaat de stengel meestal over in wortels. Bij sommige planten groeien de stengels ook onder de grond, bijvoorbeeld bij de aardappel. Stengels zijn onder te verdelen in houtachtige stengels ofwel takken en kruidachtige stengels.

Bij planten zie je knopvorming van eindknoppen, zijknoppen/okselknoppen, bladknoppen en bloemknoppen, die als ze uitlopen nieuwe scheuten en bloemen geven.

Eindknop: knop waar nog een stuk stengel uit kan groeien.

Okselknop: knop in een bladoksel waar een zijstengel uit kan groeien.

Lid: stuk stengel tussen twee knopen.

Knoop: plaats waar zijstengel uit de hoofdstengel komt.

Verspreiding zaden

Planten verspreiding hun zaden op verschillende manieren. Het hangt sterk van soort en locatie af hoe planten hun zaden verspreiden. Iedere plant heeft zijn eigen techniek, zodat de overlevingskans van het soort het grootst is. De verschillende verspreidingstechnieken:

Via de wind

Ze hebben een soort vleugels op kleine haartjes met een parachute eraan waarmee ze zich door de wind naar nieuwe plekken laten waaien. Bijvoorbeeld het wilgenroosje:

Zaden Harig wilgenroosje (Epilobium hirsutum) | Tuinsprokkels van Anna

Via water

Voornamelijk oeverplanten zorgen voor zaden die blijven drijven en zo met de stroom kunnen meegaan naar andere oevers. Ook bij de zee zorgen kustplanten voor deze manier van zaden verspreiding. Bijvoorbeeld kokosnoten.

Via kleven

Er zijn planten die zorgen dat hun zaden kleverig zijn of haartjes hebben met haakjes eraan. Wanneer dieren langslopen, zullen de zaden aan hun vacht blijven kleven of hangen en worden ze automatisch naar andere plekken overgebracht. Bijvoorbeeld kleefkruid:

Kleefkruid | Ecopedia

Via de plant zelf

Er zijn planten die hun zaden wegschieten, of eigenlijk katapulteren wanneer de vruchten van de planten opdrogen. Bij opdroging rekken de wanden van de planten uit, wanneer de vrucht breekt komt er een spanning vrij die zorgt dat de zaden wegspringen. Bijvoorbeeld een springkomkommer:

Komkommerfamilie Toverkomkommer

Via begraven voedsel

Er zijn planten die zorgen dat hun zaden een olieachtig en eetbaar laagje hebben. Er zijn dieren die deze zaden meenemen, begraven en later opeten. Bijvoorbeeld mieren nemen de vrucht mee, bevragen hem, maar eten enkel het eetbare laagje van de zaden. Een voorbeeld van een plant is wonderbomen:

Wonderboom - Ricinus communis: zaaien, standplaats, verzorging

Bestuiving

Bestuiving

Bestuiving is het overbrengen van stuifmeelkorrels van de meeldraden van één bloem naar de stamper van een andere bloem van dezelfde soort. Als een bloem zichzelf bestuift, wordt dit zelfbestuiving genoemd. Als het stuifmeel daarentegen terechtkomt op een andere bloem van dezelfde soort, spreken we van kruisbestuiving. Wanneer het stuifmeel echter terechtkomt op een bloem van een andere soort, vindt er geen bestuiving plaats.

Bestuiving | WRTS

In de natuur zijn er twee soorten bloemen: windbloemen en insectenbloemen. Bij windbloemen worden de stuifmeelkorrels verspreid door de wind, terwijl insectenbloemen afhankelijk zijn van insecten voor bestuiving. Daarnaast spelen bepaalde vogels en vleermuizen ook een rol bij het verspreiden van stuifmeelkorrels. Windbloemen zijn doorgaans erg klein en vaak worden ze zelfs niet herkend als bloemen.

insectenbloemcompilatie

Bevruchting

Bevruchting

Wanneer een organisme zich geslachtelijk wil voortplanten, is het noodzakelijk dat voortplantingscellen samensmelten. Planten hebben de mogelijkheid tot geslachtelijke voortplanting. Binnen planten produceren de mannelijke voortplantingsorganen stuifmeelkorrels, terwijl de vrouwelijke voortplantingsorganen eicellen aanmaken. Wanneer stuifmeelkorrels op de stempel van de stamper belanden, bevruchten ze de eicellen die zich in het vruchtbeginsel van de stamper bevinden. Ook bij planten is het voor bevruchting essentieel dat de kern van de zaadcel versmelt met de kern van de eicel.

BevruchtingBvJ

Na bevruchting van de eicellen door de kernen van de stuifmeelkorrels, treden er talrijke veranderingen op. De bevruchte eicel begint geleidelijk te ontwikkelen tot een kiemplantje. Het zaadbeginsel waarin de eicel zich bevindt, groeit na bevruchting uit tot een zaadje. Het vruchtbeginsel van het vrouwelijke geslachtsorgaan verandert langzaam in een vrucht.

Voortplanting bij zaadplanten

Oefen opdrachten

Je gaat nu een aantal huiswerk opdrachten maken. Lees de vragen goed. 

 

Als je een vraag nog niet goed heb beantwoord, kijk dan naar de tips en maak de vraag nog een keer. Kom je er dan niet uit? Vraag de docent om hulp.

Toets

Toets:Planten toets

  • Het arrangement Workshop digitaal huiswerk is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Sophie Kostense Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-05-16 16:57:09
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze workshop maak je kennis met het maken van digitaal huiswerk.
    Leerniveau
    VMBO theoretische leerweg, 1; HAVO 1;
    Leerinhoud en doelen
    Biologie;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    30 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content - Kennisbanken. (z.d.).

    07_Plant en dier_Bouw van zaadplanten - bladeren

    https://maken.wikiwijs.nl/141866/07_Plant_en_dier_Bouw_van_zaadplanten___bladeren

    VO-content - Kennisbanken. (z.d.).

    07_Plant en dier_Bouw van zaadplanten - stengel

    https://maken.wikiwijs.nl/141865/07_Plant_en_dier_Bouw_van_zaadplanten___stengel

    VO-content - Kennisbanken. (z.d.).

    08_Plant en dier_Voortplanting bij zaadplanten

    https://maken.wikiwijs.nl/140715/08_Plant_en_dier_Voortplanting_bij_zaadplanten

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Planten toets

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.