M&N_Slootonderzoek combo _Bio/Ak/Tn/Na/Sk_

M&N_Slootonderzoek combo _Bio/Ak/Tn/Na/Sk_

0. Info startweek

Belangrijkste opbrengsten:
Presentatie slootonderzoek , bodemonderzoek, wateronderzoek.

 

 

 

Inhoud en eXplore miles

Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?

Ben je altijd benieuwd geweest wat er allemaal wat er zoal gebeurt in een sloot/ War leef er nu eigelijk? Lekker buiten zijn? wat moet je weten om een een Waterzuiveringsapparaat? Benieuwd hoe  er samenwerking kan zijn tussen verschillende vakken zoals  Ak/Bio/Tn/Na/Sk.. Als je dit wilt weten dan moet mij kiezen

Waar gaat deze quest over?

Deze quest gaat over  Sloot-onderzoek, bodem-onderzoek en het maken van een Waterzuiveringsapparaat

Hij hoort bij het domein Mens en Natuur

Je leert , onderzoeken en ontwerpen en bouwen

 

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

  • Presentatie van je Sloot-onderzoek, bodem-onderzoek en het maken van een Waterzuiveringsapparaat
  • Prototype Waterzuiveringsapparaat

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

Deze quest wordt ondersteund met een bloX en een chatgroep via Teams.

  • Zorg dat je jezelf inschrijft voor de bloX (soms gebeurt dit automatisch, maar niet altijd)

  • De coach die deze quest begeleidt nodigt jou uit voor de chatgroep in Teams.

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 10 - 15 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert.

 

Routeplanner

Wat Hoe lang Concrete opbrengst / bewijs.  
0. Info Startweek doorlezen 30 minuten  
1. Jij begint 20 minuten Goed gevulde Egodact-tegel
2. Slootonderzoek  120 minuten Alle vragen beantwoord en zichtbaar om te controleren in Keynote
3. Beschrijving van de  
   sloot
70 minuten Alle vragen beantwoord en zichtbaar om te controleren in Keynote
4. Tekening 75 minuten Alle vragen beantwoord en zichtbaar om te controleren in Keynote
5. Terug naar de sloot 75 minuten Alle vragen beantwoord en zichtbaar om te controleren in Keynote
6. Invloed over de
    organismen op
    elkaar
75 minuten Alle vragen beantwoord en zichtbaar om te controleren in Keynote
7. Bodemonderzoek 30 minuten Alle vragen beantwoord en zichtbaar om te controleren in Keynote
8. is het water zuiver? 30 minuten Alle vragen beantwoord en zichtbaar om te controleren in Keynote
7. Bodemonderzoek.           30 minuten.   Alle vragen beantwoord en zichtbaar om te controleren in Keynote
8. Reflective Journal 30 minuten Reflectie vrgaen goed ingevuld
7. Afronding                         30 minuten.  

Rubric goed ingevuld en zichtbaar maken wat je hebt geleerd.       

EINDE ----------------- -------------------------------------------------------------

 

1. Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.

 

Verderkijker

Inleiding

Tijdens deze eerste les gaan we onszelf bezighouden met de voorbereidingen van het project. Ook is het de bedoeling dat we groepjes gaan samenstellen en met dit groepje werk je vervolgens de aankomende 9 weken aan het project. Als groep gaan jullie een gezamenlijke taak vervullen en binnen jullie groepje krijgt iedere leerling ook eigen taken en verantwoordelijkheden. Jullie gaan deze les zelf beslissen wie welke taak gaat vervullen

Kick-off

Tijdens deze eerste les gaan we onszelf bezighouden met de voorbereidingen van het project. Ook is het de bedoeling dat we groepjes gaan samenstellen en met dit groepje werk je vervolgens de aankomende 9  weken aan het project. Als groep gaan jullie een gezamenlijke taak vervullen en binnen jullie groepje krijgt iedere leerling ook eigen taken en verantwoordelijkheden. Jullie gaan deze les zelf beslissen wie welke taak gaat vervullen.


De les activiteiten

Waarschijnlijk heeft de coach intussen met jullie besproken hoe de aankomende weken eruit zullen zien en wat er precies van jullie wordt verwacht. Indien hier nog onduidelijkheden over zijn of je wilt het zelf nog een keer opnieuw rustig bestuderen, dan is deze informatie terug te vinden op pagina 3 t/m 5.

Indruk van het project:

Om een indruk te krijgen:

https://schooltv.nl/video/nieuws-uit-de-natuur-de-sloot/ (va 6min. en 2 seconden)

Info over veldwerk:
https://youtu.be/c8OIsk71iSs

https://youtu.be/ZnB_s2uuDNY

 

 

Opdracht 1 : het samenstellen van groepjes

 

Het groepje zal uit maximaal 4 leerlingen bestaan. Als dit niet mogelijk is bespreek je dit met de coach. Als jullie groepje is samengesteld, kiezen jullie gezamenlijk een sloot uit. Let op: het is de bedoeling dat ieder groepje een ander locatie kiest. Maak dus een 1e en 2e keuze.  


 

 

Samenwerken

Samenwerken is een vaardigheid waar jullie de aankomende tijd veel mee te maken zullen krijgen. Een effectieve samenwerking is de sleutel tot een goed eindproduct. We kijken gezamenlijk naar de volgende video https://www.youtube.com/watch?v=ftPOy4yUGMQ

 

Opdracht 2 : het verdelen van de taken binnen de groepjes

Jullie krijgen 10 minuten de tijd om de volgende rollen (zie onderstaande tabel) binnen je groepje te verdelen. Let op, je kiest een taak, waar je straks verantwoordelijkheid over krijgt. Kies dus een taak die bij je past en overleg met je groepje waarom jij denkt dat deze taak bij jou hoort. Ieder groepslid krijgt één taak binnen het groepje. Onder de tabel staat kort toegelicht wat jouw nieuwe taak ongeveer zal inhouden.

 

Beschikbare taken/rollen

Naam leerling

Taak 1. Aanspreekpunt / aanstuurder

 

Taak 2. Tijdsbewaker

 

Taak 3. Ontwerpt video over proces

 

Taak 4. Eindverantwoordelijke van eindproducten

 

Taak 5. Toezichthouder taak 1 t/m 4

 

 

 

 

  • Taak 1: Je communiceert met de coach over de vorderingen van het project. Je bent ook degene die aangesproken wordt over de vorderingen van het project. Je zorgt dat alle informatie over wordt gedragen aan de andere groepsleden en verdeelt eventuele nieuwe taken
  • Taak 2: Je bent verantwoordelijk dat alle taken binnen de tijd zijn afgerond en producten op tijd worden ingeleverd. Je stuurt de groep aan als taken in de BloX niet zijn afgerond en jullie extra tijd (buiten de les) nodig hebben. Jij zorgt dat er momenten worden ingepland buiten de lestijd om deadlines te behalen indien nodig.
  • Taak 3: Jij maakt iedere week video-opnames met je  i-pad zodat jullie de vorderingen naar het eindproduct in een eindpresentatie aan klasgenoten en tijdens de dierentuinparade kunnen laten zien.
  • Taak 4: Jij bent verantwoordelijk dat alle taken binnen de deadlines zijn ingeleverd bij de vakcoach. Jij verzamelt dus alle producten en zorgt ervoor dat dit bij de docent terecht komt. Als iets te laat wordt ingeleverd, zijn jij en de tijdsbewaker hier verantwoordelijk voor.
  • Taak 5: Jij bent verantwoordelijk dat de personen die rol 1 t/m 4 vervullen, dit goed doen. Jij maakt dus afspraken met het aanspreekpunt, de tijdsbewaker, de video-ontwerper en de eindverantwoordelijke en noteert hoe alles verloopt. Je maakt wekelijks een voortgangsrapport en stuurt dit naar Mr. Howell via seesaw en egodact. Als er zaken niet goed lopen, is het jouw taak om aan de bel te trekken en dit met de coach te bespreken.

 

Opdracht 3 : stel een samenwerkingscontract op
Het is de bedoeling dat jullie een samenwerkingsovereenkomst maken. Jullie beginnen met het opstellen van een aantal afspraken/regels die jullie als groep belangrijk vinden.  De afspraken stellen jullie gezamenlijk samen en beschrijven bijvoorbeeld hoe jullie met elkaar omgaan en wat nodig is om tot een goed eindproduct te komen.

 

Opdracht 4 : Egodact velden invullen
Hierin Allereerst beschrijf je waarom je voor deze BloX hebt gekozen. Daarna ga je vier persoonlijke leerdoelen opstellen. De coach bespreekt met jullie wat een leerdoel is en hoe je een persoonlijk leerdoel opstelt. Als de persoonlijke leerdoelen zijn goedgekeurd door de docent, dan verzamelt de eindverantwoordelijke van de eindproducten alle blaadjes van het groepje, samen met het samenwerkingscontract en levert dit in via egodact.

 

2. Slootonderzoek

2a. Onderzoek

2 Onderzoek

 

Inleiding:

Deze les is het de bedoeling dat jullie jezelf gaan verdiepen in het dier dat jullie tijdens de vorige les hebben gekozen. Zo gaan jullie bijvoorbeeld onderzoeken welke kenmerken bij het dier horen, in welke natuurlijke omgeving het dier leeft en wat voor soort voedsel het dier krijgt.

Opdracht 5: bedenk welke sloot jullie gaan onderzoeken

Omdat jullie de sloot af en toe moeten opzoeken om proefjes te doen of om organismen te bestuderen is het van belang dat de sloot in de buurt van school is.

Denk aan de sloot in het park, bij aan de Noorderdreef en of aan de overkant van de Noorderdreef? De loopafstand mag hooguit 3 minuten zijn!

Geef je locatie en tel.nr. door aan je coach. Zij moeten ten alle tijden kunnen weten waar jullie zijn.

 

Als jullie tijd tekort hebben, zal de tijdsbewaker een moment inplannen waarop jullie verder aan het verslag zullen werken. Het werkstuk moet in dit geval bij binnenkomst van derde Blox worden ingeleverd via Egodact.


Let op! Jullie delen het werkstuk ook naar elkaar, want tijdens les 3 worden 3 afzonderlijke leerlingen aangewezen die kort vertellen welke informatie ze als groep allemaal over het dier hebben gevonden. Je moet dus goed op de hoogte zijn van de informatie in het verslag.

 

Opdracht 6 Het slootonderzoek

 

Benodigdheden:

- schepnet

- witte bak/emmer

- vijf kleine potjes

- pen en papier

- mobiel

- determinatiekaart waterplanten

- determinatiekaart waterdiertjes

 

 

Fase 1 (10 min)
Je gaat nu met je groepje naar de sloot die jullie de BloX hebben uitgekozen. Neem de spullen mee die hierboven bij het lijstje benodigdheden staan. Je bent nu bij de sloot aangekomen. Zorg ervoor dat jullie goed bij het water kunnen komen en dat jullie elkaar niet in de weg zitten. Probeer er ook voor te zorgen dat je niet vlak naast een ander groepje zit.

 

Fase 2 (15 minuten)
  1. Kijk nu goed om je heen, welke planten en dieren zie je allemaal op, in en naast het water?
  2. Schrijf dit op, noteer ook hoeveel! Als je de naam van het organisme niet kent maak je er een foto van zodat je op school verder kunt uitzoeken hoe het dier of de plant heet.

 

Fase 3 (30 minuten)
  1. Doe nu een beetje water in de bak/emmer zodat de beestjes die je eventueel gaat vangen kunnen  zwemmen als je ze in de bak doet.
  2. Ga je met je schepnet net door het water en leeg het net in de bak.
  3. Doe dit een aantal keer. Probeer aan de oppervlakte en zo diep mogelijk in het water te scheppen.
  4. Zie je nu al verschil in het soort diertjes dat je hebt gevangen? Schrijf maar op.
  5. Zijn er ook nog diertjes die je niet kan vangen omdat ze vastzitten of omdat ze te snel zijn?
  6. Kan je ze omschrijven of is het mogelijk er een foto van te maken? Probeer dat maar.
  7. Als je de beestjes beter wil bestuderen kan je ze in een klein potje doen.
  8. Neem vijf diertjes mee terug naar school. Alle andere diertjes fotografeer je of je determineert ter plekke met je determineerkaart om wat voor diertje het gaat.

Terug op school ga je met je groepje uitzoeken welke dieren je nu allemaal hebt gezien en gevangen. Maak hier een lijst van. Zet direct achter elk dier uit welke afdeling het dier afkomstig is.

Voorbeeld:

  • Meerkoet, gewervelde, (water)vogel

  • Posthoornslak, weekdier

Doe dit nu ook voor de planten.

Voorbeeld:

  • Lisdodde, zaadplant

  • Kranswier, sporenplant

Fase 4 10 min
Ruim al je spullen op en geef de gevonden diertjes aan de coach
Heb je het niet afgekregen? Bewaar de foto’s dan goed. Je kan nu elke keer als je tijd over hebt verder gaan met determineren.
  • Feiten op een rij zetten
  • Levert een procesproduct op dat in Seesaw/Egodact geplaatst wordt

2b. Beschrijving van de sloot

 

Inleiding:

Vorige BloX ben je met je groepje bij een door jullie uitgekozen sloot geweest. Dit is “jullie” sloot.

De opdracht 7: Beschrijving van de sloot
  1. Zoek op internet een kaart waar jullie sloot en school op staat.
  2. Voeg de kaart in jullie dossier toe en geef er op aan waar jullie sloot ligt.
  3. Weet je nog hoe de sloot eruitzag?
  4. En welke planten waar groeiden?
  5. Zou je de sloot kunnen aanwijzen op een kaart?
  6. Vermeld er bij wat de naam van je sloot is en aan welke straat de sloot ligt.

Belangrijk: voor de volgende opdracht Noteer alles zo precies dat een willekeurig persoon mbv jullie kaart en omschrijving zo bij de juiste plek uit kan komen.

De opdracht 8: Routebeschrijving van jullie sloot
  1. Beschrijf nu stap voor stap hoe je vanaf school moet lopen om op de plek te komen waar jullie je onderzoek hebben gedaan. Wees hier precies in. Zat je links van een brug of juist rechts, zat je onder een grote boom of naast een prullenbak?

 

 

 

2c. Tekening van de sloot

Opdracht 9: Teken een dwarsdoorsnede van jullie sloot  

Teken vervolgens een dwarsdoorsnede van jullie sloot en geef hierop aan hoe diep het volgens jullie is op verschillende plekken.

Teken op de juiste plekken alle organismen die jullie hadden gevonden.

Voorbeeld van een tekening zonder maten:

 

Voorbeeld van een tekening met maten:

 

2d. Terug naar de sloot

Opdracht 10: We gaan weer terug naar de sloot!

 

Benodigdheden:

  • Lange stok/schepnet
  • Meetlint
  • Zuurstofaantoon set
  • Thermometer
  • Ph waarde
  • Pen en papier
  • Eventueel een camera

 

Je gaat met je groepje weer terug naar de sloot. Je hebt nu de kans om nog een aantal dingen uit te zoeken waar je de vorige keer misschien geen tijd voor had.
Bijvoorbeeld:  Het turven van het aantal organismen per soort. Daarnaast ga je ook nog wat nieuwe dingen uitzoeken.

Gezonde Sloot


Het doel is tenslotte om te kijken of jullie sloot “gezond” is. Om hier achter te komen moet je ten eerste weten waar je allemaal op moet letten en ten tweede moet je dit kunnen combineren met de gegevens die je al had verzameld.

Maar eerst!

  • Ga naar jullie plekje bij de sloot met de bovenstaande spullen.
  • Kijk nu goed om je heen.
  • Zie je spullen die niet thuis horen in een sloot?
  • Wat dan? Schrijf dit op.

 

De overige onderzoekpunten:


Meet hoe diep de sloot is op verschillende punten, zijkanten en midden (indien mogelijk). Doe dit met de achterkant van je visnet of een lange stok. Meet met het meetlint op hoe hoog het water komt. (Niet in de modder duwen!! Dit telt niet mee als diepte van het water)

En hoe diep is de modderlaag op verschillende plekken?
Hoe breed is de sloot? (ongeveer)
Hoe lang is de sloot? (ongeveer)
Komt dit overeen met wat jullie hadden gedacht?
Is het water helder?
Is er veel/weinig stroming?
Is er een verbinding met andere sloten?
Is er veel/weing vegetatie (plantengroei)?
Hoe diep kan je zien?
Hoe hoog is het zuurstofgehalte?
http://www.betavak.nl/biologie/zuurstof.htm
Hoe hoog is de oppervlaktespanning?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Oppervlaktespanning

Verwerking van jullie gegevens 

Terug op school verwerk je al deze gegevens netjes in tabellen en plaatst deze in je dossier.

 

 

 

2e. Invloed van organismen op elkaar

Opdracht 11: Invloed van organismen op elkaar


In de vorige bloXen hebben jullie al heel wat gevonden en uitgezocht. Deze BloX gaan jullie bedenken waarom sommige planten en dieren op bepaalde plekken voorkomen.

Maar eerst ga je ervoor zorgen dat je alle namen van de door jullie gevonden planten en dieren te weten komt. Verdeel het beeldmateriaal onder elkaar en zoek uit hoe de verschillende organismen heten.

Verwerk de antwoorden van de vragen in je verslag.

Nu je weet hoe de planten en dieren heten kan je ook uitzoeken wat het voedsel is waar de beestjes van leven.

  • Leeft het voedsel van jou dier toevallig ook in de sloot?
  • Zou dat ook echt toeval wezen?
  • Is er nog een andere reden dan voedsel om op een bepaalde te plek te leven?
  • ​Teken/maak nu een voedselweb van jullie opbrengsten.

Let op HAVO/VWO vraag

Waren er nog dieren/planten die vaker voorkwamen dan de andere dieren/planten?
  1. Geef dit aan in een tabel.
  2. Verwerk deze gegevens vervolgens in een grafiek
  3. Reken uit, uit hoeveel procent de verschillende organismen bestaan ten opzichte van het totaal aantal dierlijke organismen.

2f. Bodemonderzoek

Opdracht 12: Bodemonderzoek

 

Benodigdheden:

- Grondboor

- 6 Lege potjes met deksel

- Watervaste stift

- Microscopen

- Camera

 

Ga naar je plekje bij de sloot. Ook nu kan je weer gegevens verzamelen waar je de vorige keer geen tijd voor had.

Boor twee gaten met de grondboor in de oever van je sloot. Het ene gat is dicht bij de sloot en het andere gat is 2 a 3 mtr verder. Zie je verschil? Zit er ook nog verschil in grondsoorten bij een boormoment (diep en minder diep?)

Neem van beide stukken grond enkele monsters mee in de potjes. Onthoud goed wat waarin zit!! Noteer het op de potjes.

 

Terug op school.

 

Mbv van de microscoop ga je nu de verschillende grondsoorten bestuderen. Maak foto’s en beschrijvingen en plaats dit in je dossier. Zoek mbv internet uit waarom de grondsoorten zo verschillen. Ook het antwoord hierop zet je in je verslag.

2g. Is het water zuiver?

Opdracht 12: Waterzuivering

Benodigdheden:

 

  • 2 kleine lege petflessen
  • Trechter
  • Filter papier (scheikunde)
  • Microscopen
  • Determinatiekaart waterdieren

 

  • Ga met de petflessen naar de sloot. Vul de flesjes met slootwater en ga terug naar school.
  • Lees goed de gebruiksaanwijzing voor de waterzuiveringsinstallatie.
  • Pak de benodigde materialen en voer de proef uit met het water uit een van de flesjes.
  • Vraag je meester/juf om hulp als je er niet uitkomt.
  • Maak een klein verslagje van je proef en plaats dit in je dossier.
  • Met het water uit het andere flesje maak je twee of drie preparaat en bekijk je onder de microscoop op de grootste vergroting of je nog iets ziet leven/bewegen.
  • Maak een natuurgetrouwe tekening van de organismen die je hebt waargenomen. Als je dit niet weet zoek je het d.m.v. de determinatiekaart of het internet.
  • Noteer onder de tekening de naam van het organisme, de vergroting en het soort tekening dat je hebt gemaakt.
  • Maak hiervan een foto en plaats ook dit in je veslag.

 

 

3. Reflective journal

Reflective journal

Het maken van een overzicht van wat jij hebt geleerd in de quest zorgt ervoor dat je de informatie nog eens herhaalt. Hierdoor onthoud je beter wat je hebt geleerd. Ook kan je een overzicht gebruiken als samenvatting om op een later moment de stof te herhalen.

➜ Maak een poster of digitaal overzicht waarin je de informatie uit deze quest verwerkt en laat zien wat je hebt geleerd in deze quest. Bekijk de rubric hier onder om te kijken waar het overzicht aan moet voldoen.

                     

                   Beginnend              Ontwikkelend             Beheersend

Reflective journal

Ik heb de leerdoelen niet benoemd. Mijn journal is kort in een aantal zinnen.

Ik heb een aantal leerdoelen benoemd en uitgelegd. Mijn journal heeft nog geen duidelijke indeling.

Ik laat zien dat ik alle leerdoelen heb behaald door ze te benoemen en de antwoorden uit te leggen. Ook heb ik beschreven wat er goed ging en wat ik lastig vond aan deze quest. Mijn journal is duidelijk ingedeeld en overzichtelijk, met goed Nederlands taalgebruik.

 

 

4. Afronding

Assessment

  In de eXpoweek lever je bewijs door:
- Jouw reflective journal (overzicht van wat je hebt geleerd) te laten zien
- Door te laten zien op welke plek jij in de rubric stond toen ik jou feedback gaf en op welke plek jij in de rubric op dit moment staat. Zo zie jij jouw ontwikkeling

 

Rubric:

Onderwerp

Beginnend

Ontwikkelend

Beheersend

Onderzoek

Ik begrijp delen van de tekst, maar ik vind het lastig om de vragen goed te beantwoorden.

Ik begrijp een aantal dikgedrukte woorden en kan de juiste antwoorden terugvinden in de tekst.

Ik begrijp alle dikgedrukte woorden en kan mijn antwoorden uitleggen in één of meerdere zinnen.

Verwerking

Ik heb een mening gevormd over het onderwerp, maar kan dit nog niet duidelijk in woorden uitleggen

Ik kan mijn mening op een korte manier beschrijven.

Ik kan mijn mening uitleggen door informatie te geven, punten af te wegen tegen elkaar en daaruit een conclusie te trekken.

Reflective journal

Ik heb geen leerdoelen benoemd en uitgelegd. Mijn journal is kort in een aantal zinnen.

Ik heb een aantal leerdoelen benoemd en uitgelegd. Mijn journal heeft nog geen duidelijke indeling.

Ik heb alle leerdoelen benoemd en uitgelegd. Mijn journal is duidelijk ingedeeld. Ook heb ik beschreven wat er goed ging en wat ik lastig vond aan deze quest.

 

5. Bronnen

De informatie in deze quest is gebaseerd op educatief materiaal IVN Natuureducatie.

  • Het arrangement M&N_Slootonderzoek combo _Bio/Ak/Tn/Na/Sk_ is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-05-05 19:44:49
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Jullie gaan jezelf verdiepen in een dier dat je tegen zou kunnen komen in een dierentuin. Voor dit dier gaan jullie een dierenverblijf bouwen. Om een dierenverblijf te kunnen bouwen moet je jezelf natuurlijk wel eerst goed verdiepen in het dier en in de natuurlijke omgeving van het dier.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (z.d.).

    M&N_Slootonderzoek combo Bio/Ak/Tn/Na/Sk

    https://maken.wikiwijs.nl/196796/M_N_Slootonderzoek_combo_Bio_Ak_Tn_Na_Sk

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.