Welkom bij het vak 'Een Taalvaardige Retailer'. De komende weken gaan jullie aan de slag met het onderwerp solliciteren. Deze lessenreeks, die één periode beslaat (w.36 t/m w.43), sluit aan bij de beroepsmodule 'Beroepsoriëntatie' en daarmee jullie toekomstige (stage)praktijk. Bij Beroepsoriëntatie wordt jullie o.a. uitgelegd waar je kan stagelopen, aan welke eisen je stagebedrijf moet voldoen en ga je samen kijken welk stagebedrijf het beste bij jou past. Bij Nederlands gaan jullie solliciteren naar die toffe stageplek. We gaan onder andere een sollicitatiebrief opstellen, naar jullie toekomstige werkgever bellen, een cv maken en oefenen met een sollicitatiegesprek. Hieronder een kort overzicht van wat je kan verwachten van de komende lessen
Waar vind je alle informatie:
Aan de linkerkant staat een menu. Daar staat alle informatie die je nodig hebt om de opdrachten te voltooien. Het staat in chronologischevolgorde. Je moet alle kopjes doorlopen behalve het kopje 'colofon'.
Eindproducten/opleveren
-Sollicitatiebrief + gekregen feedback;
-CV + gekregen feedback;
-Reflectie op je sollicitatiegesprek (rollenspel).
Waarom doen we dit?
Lesdoelen
Aan het einde van de les:
Kan ik de verschillende leesstrategieën benoemen;
Kan ik de juiste leesstrategie uitkiezen om mijn doel te behalen;
Kan ik mijn mening geven tijdens het deelnemen aan een discussie in een kleine groep;
Kan ik de inhoudelijke criteria-eisen vaststellen van een adequate sollicitatiebrief.
Theorie
Voordat je aan de slag gaat met de opdracht, is het belangrijk dat jij eerst luistert naar onderstaand instructiefilmpje. Tijdens dit filmpje worden verschillende leesstrategieën behandeld. Deze kennis heb je nodig om de opdracht te kunnen voltooien. Als je klaar bent, maak je de toetsvraag onderaan het filmpje.
Let op!: In het instructiefilmpje hebben ze het over oriënterend lezen. Wij noemen dit echter binnen onze opleiding 'verkennend' lezen. Daarnaast spreken zij over 'zoekend' lezen. Wij noemen het 'gericht' lezen.
Liever zelf de theorie over leesstrategieën lezen in plaats van het bekijken van het instructiefilmpje? Open dan het bestand 'Theorie leesstrategieën', zie link onder het instructiefilmpje.
Jullie gaan in groepjes van drie een drietal sollicitatiebrieven met de bijbehorende vacatures lezen en deze met elkaar vergelijken. Vervolgens gaan jullie bepalen wat de criteria-eisen zijn van een adequate sollicitatiebrief. Let hierbij op de inhoud van de vacature, deze bepaalt namelijk wat er in de sollicitatiebrief komt te staan. Jullie krijgen een groepsnummer van de docent. Daarnaast krijg je nog een individueel nummer: 1,2 of 3. Let op!: noteer de woorden die jullie niet begrijpen, deze neem je later op in je Padlet.
Volg de stappen:
Stap 1 t/m 4 doe je individueel. Daarna werk je samen.
Stap 1: Lees de vacatures. Elke student leest één vacature: student 1 leest de teksten van voorbeeld 1, student 2 de teksten van voorbeeld 2 et cetera. Kies de juiste leesstrategie.
Stap 2: Markeer de onderdelen in de vacature die volgens jullie belangrijk zijn.
Stap 3: Herhaal stap 1 & 2, maar nu voor de sollicitatiebrieven, zie link onderaan. Kies de sollicitatiebrief die hoort bij de vacature die je net hebt gelezen.
Stap 4: Probeer nu te ontdekken wat de criteria zijn voor een inhoudelijk goede sollicitatiebrief. Met een ander kleurtje onderstreep je de overeenkomsten tussen de vacature en brief.
Bespreek elkaars bevindingen. Zijn jullie het eens met elkaar? Vul waar nodig je bevindingen aan.
Stap 4: Open Padlet, zie link onderaan, en beschrijf zo goed mogelijk jullie gevonden criteria: Welke onderwerpen neem je op in je sollicitatiebrief? Beschrijf je bevindingen bij jouw groepje. Maak daarbij een apart kopje aan met de woorden uit de vacatures en/of sollicitatiebrieven die jullie niet begrijpen. Voeg alle woorden samen tot één lijstje.
Welkom bij les 2. Tijdens de vorige les hebben jullie verschillende vacatures gelezen en de bijbehorende sollicitatiebrieven. Vervolgens hebben jullie per groepje gekeken naar wat de inhoudelijke criteria-eisen zijn van een adequate sollicitatiebrief. Vandaag gaan we hiermee verder. Jullie gaan de beschreven criteria-eisen categoriseren in een tabel. Vervolgens pakken jullie de vacature van het bedrijf erbij waar jullie graag willen stagelopen. Als het goed is hebben jullie dit al onderzocht tijdens de module 'Beroepsoriëntatie'. Ook de criteria-eisen van jouw vacature ga je categoriseren. Verder ga je nadenken over de informatie die past bij de criteria-eisen van jouw vacature die je hebt geselecteerd, bijvoorbeeld: een van jouw criteria-eisen is 'kwaliteiten'. Welke kwaliteiten passen dan bij jou? Dit onderzoek je ook bij de module 'Ontdek je Talent'. Pak deze informatie erbij! Deze informatie verwerk je ook in een tabel.’’
Voordat je aan de slag gaat met de opdracht, mag je eerst onderstaande vragen maken.
Lesdoelen
Aan het einde van de les:
Kan ik de inhoudelijke criteria-eisen van de sollicitatiebrieven uit les 1 categoriseren onder de kopjes 'competenties', 'opleiding', 'ervaring', 'motivatie', 'beschikbaarheid' of 'reistijd & vervoer';
Kan ik criteria-eisen vaststellen voor mijn vacature;
Kan ik informatie bedenken over mezelf die relevant is voor mijn sollicitatiebrief en die past bij de criteria-eisen van mijn sollicitatiebrief.
Opdracht
Jullie gaan de criteria-eisen van de vorige les categoriseren om vervolgens de criteria-eisen te beschrijven van jouw vacature. Volg hiervoor de volgende stappen:
Stap 1: Deel jullie gevonden criteria van de vorige les onder in de volgende criteriagroepen: competenties, opleiding, ervaring, motivatie, beschikbaarheid, reistijd en vervoer. Gebruik hiervoor het formulier 'Categorieën criteria', zie link onderaan. Dit doe je zelfstandig.
Stap 2: Vervolgens bespreek je jouw ingevulde tabel met je groepje. Je hanteert hetzelfde groepje als vorige week. Hebben jullie hetzelfde? Zo niet, hoe komt dat dan? Overtuig elkaar. Zorg ervoor dat jullie het eens met elkaar worden en pas waar nodig de tabel(len) aan.
Stap 3: Plaats één tabel in Padlet onder de kolom van jouw groepje, zie link onderaan.
Stap 4: Pak de vacature van het bedrijf waar jij graag wilt stagelopen erbij. Vul nu de tabel 'Criteria-eisen voor jouw vacature' in, zie link onderaan. Hier tref je dezelfde categorieën aan als bij stap 1, maar dit keer moet je zelf met de informatie komen die passen bij de criteria-eisen van jouw vacature. Vul de tabel zelfstandig in. Er staan vragen bij die je helpen bij het invullen van de categorieën. Een aantal vragen heb je misschien al beantwoord bij de module 'Ontdek je Talent', bijvoorbeeld: ''Wat zijn je kwaliteiten?''. Deze informatie over jezelf kan je nu goed gebruiken! De informatie die jij erin zet, kun je zien als input voor je sollicitatiebrief (hier start je de volgende les mee). Het kan zijn dat er een hoop criteria-eisen in jouw vacature missen, als die van 'stagemarkt' afkomt. Don't worry, in de volgende les gaan we naar jouw toekomstige werkgever bellen om, bijvoorbeeld, verdere informatie op te vragen over de functie. Je kan ook een vergelijkbare vacature opzoeken op het internet.
Stap 5: Als je klaar bent, zet dan bovenaan in het document je naam en plaats de tabel in Padlet onder jouw groepje. In totaal zie ik dus vier tabellen in de Padlet: een ingevulde tabel van jullie samen en drie persoonlijke tabellen.
Welkom bij de derde les van deze lessenreeks. De vorige les heb jij criteria-eisen opgesteld bij jouw vacature en heb je geschreven welke informatie over jou past bij de criteria-eisen die je hebt opgesteld. Deze input ga je deze les gebruiken, want we gaan vandaag starten met het schrijven van je sollicitatiebrief. De brief komt deze les niet af. Daarom werken we er de volgende twee lessen (les 4 & 5) ook nog aan. Maar eerst gaan we bellen naar je toekomstige werkgever voor verdere inhoudelijke informatie over de functie. Dit doen we, omdat de vacatures op de site van stagemarkt niet heel uitgebreid zijn. Je zult vast nog met wat vragen zitten. Daarbij heb je deze informatie nodig om je sollicitatiebrief goed te kunnen vullen.
Lesdoelen
Aan het einde van les 3, 4 & 5:
Kan ik een adequate sollicitatiebrief opstellen a.d.h.v. een format;
kan ik de juiste tekstconventies toepassen;
kan ik de juiste opbouw hanteren;
kan ik belangrijke informatie over mezelf opschrijven.
Kan ik mijn vragen over mijn stage-/werkplek bespreken met mijn toekomstige werkgever via een telefoongesprek.
kan ik mijn vraag duidelijk verwoorden;
kan ik het gesprek op een passende wijze openen;
kan ik adequaat reageren op mijn gesprekspartner;
kan ik het gesprek passend afsluiten.
Kan ik mijn sollicitatiebrief a.d.h.v. mijn gekregen feedback verbeteren.
Opdracht 1 'Bellen' (Niveau 2F)
Voordat je gaat starten met het schrijven van je brief, ga je eerst naar je toekomstige werkgever bellen voor verdere informatie over de inhoud van de vacature. Volg onderstaande stappen:
Stap 1: De docent neemt met jullie door (stukje theorie) hoe je je kan voorbereiden op een telefoongesprek en waar je allemaal om moet denken als je gaat bellen naar mensen die je niet kent.
Stap 2: Pak de vacature erbij van het bedrijf waar je graag wilt stagelopen en de ingevulde criterialijst die hoort bij jouw vacature. Deze heb je, als het goed is, tijdens de vorige les opgeslagen in de Padlet. Tijdens de vorige les gaven we al aan dat er belangrijke informatie kan missen (of je hebt zelf nog vragen over de functie) als je vacature van stagemarkt afkomt. Noteer de vragen die je hebt en zet deze in een logische volgorde.
Stap 3: Maak aan de hand van de theorie en de vragen die je hebt een belscript. Zoek op het internet voor voorbeelden van een (bel)script.
Stap 4: Ga nu je belscript oefenen met een medestudent (kies een maatje uit). Geef elkaar feedback aan de hand van de beoordelingscriteria, zie link onderaan. Pas waar nodig je belscript aan.
Stap 5: Nu je je belscript hebt geoefend, ga je nu bellen naar jouw toekomstige stagebedrijf. De student die jou voorzien heeft van feedback bij stap 4, kan bij deze stap ook weer jouw samenwerkingsgenootje zijn (of iemand anders). Hij of zij gaat jou observeren tijdens het telefoongesprek en jou daarna voorzien van feedback a.d.h.v. dezelfde checklist (vul de checklist opnieuw in), zie link onderaan.
Stap 4: Draai vervolgens de rollen om. Vul, als het nodig is, je criteria-eisentabel aan met de informatie uit het telefoongesprek.
Stap 5: Beiden aan de beurt geweest? Ga dan verder met opdracht 2.
Voordat je gaat starten met het schrijven van je brief, ga je eerst je toekomstige werkgever bellen. Volg onderstaande stappen:
Stap 1: De docent neemt met jullie door hoe je je kan voorbereiden op een telefoongesprek en waar je allemaal om moet denken als je gaat bellen naar mensen die je niet kent.
Stap 2: Pak de vacature erbij van het bedrijf waar je graag wilt stagelopen en de ingevulde criterialijst die hoort bij jouw vacature. Deze heb je, als het goed is, tijdens de vorige les opgeslagen in de Padlet.
Stap 3: Tijdens de vorige les gaven we al aan dat er belangrijke informatie kan missen (of je hebt zelf nog vragen over de functie) als je vacature van stagemarkt afkomt. In deze stap gaan we dan bellen naar jouw toekomstige stagebedrijf. Kies een samenwerkingsgenootje uit. Hij of zij gaat jou observeren tijdens het telefoongesprek en jou daarna voorzien van feedback a.d.h.v. een checklist, zie link onderaan.
Stap 4: Draai vervolgens de rollen om. Vul, als het nodig is, je criteria-eisentabel aan met de informatie uit het telefoongesprek.
Stap 5: Beiden aan de beurt geweest? Ga dan verder met opdracht 2.
Je gaat nu starten met het schrijven van je brief. Volg onderstaande stappen:
Stap 1: Nu je in grote lijnen duidelijk hebt wat je functie inhoudt en wat erin je brief komt, ga je nu eerst de theorie bestuderen: Hoe zat het alweer met de opbouw van een brief? Ga naar het menu en klik op het kopje 'theorie'. Luister naar het filmpje. Dit doe je individueel.
Stap 2: Nu je de theorie tot je genomen hebt, ga je starten met het maken van een schrijfplan. In een schrijfplan geef je in grote lijnen weer hoe de opbouw van jouw brief eruit komt te zien. Waarom is een schrijfplan belangrijk? In een YouTube-filmpje wordt dit aan je uitgelegd, zie link onderaan. Stop bij 00:50.
Stap 3: Geef in het schrijfplan, zie link onderaan, in steekwoorden weer waar je welke criteria plaatst. Wat zet je in je inleiding, wat in het middenstuk en wat in het slot? Vul verder het schrijfplan aan door antwoord te geven op de opmerkingen die in het rechterkolom staan. Dit doe je individueel.
Stap 4: Start met het schrijven van je brief. Dit doe je in het vooropgestelde format, zie link onderaan. Gebruik de tips aan de kantlijn van het document. Verwijder deze als je de opdracht inlevert. Onderaan vind je ook een link met 'voorbeeld sollicitatiebrieven'. Hierin vind je het drietal brieven die je gelezen hebt in les 1. Deze brieven kunnen als inspiratiebron dienen. Verder vind je onderaan nog een link van een website waarin 41 creatieve openingszinnen staan voor een sollicitatiebrief. Ook deze dienen als inspiratiebron. Tip: zet het format en daarmee dus je brief alvast in je portfolio.
Stap 5: Als jij je brief afhebt dan laat je deze controleren door je medestudent. Hij of zij checkt je brief aan de hand van de checklist, zie link onderaan. Verbeter je brief naar aanleiding van de feedback die je gekregen hebt. Lever vervolgens je aangepaste brief + je gekregen feedback in bij de docent. Stuur een mail naar l.vanhouten@aventus.nl. De docent bespreekt de brief met je na zodra ze je brief voorzien heeft van feedback. Je past de brief, indien nodig, aan. Als je de brief hebt aangepast dan plaats je deze in je portfolio: je eerste portfolio-opdracht is af!
Welkom bij de vierde les van deze lessenreeks. Als het goed is ben je tijdens de vorige les al een klein beetje begonnen met het schrijven van je sollicitatiebrief en heb jij je toekomstige werkgever gesproken voor verdere inhoudelijke informatie over de functie. Deze les mag je verder werken aan je brief. Tijdens de volgende les, les 5, mag je ook nog aan je brief werken, maar daarna moet het ook echt klaar zijn. Ook mag je tijdens deze lessen je toekomstige werkgever bellen voor als dat nog niet gelukt is. De opdracht van het bellen vind je in 'les 3'. Eveneens vind je daar de schrijfopdracht. Ga verder met waar je gebleven bent.
Welkom les 5
Terugblik en vooruitblik
Welkom bij de vijfde les van deze lessenreeks. Deze les krijg je de tijd om je brief af te ronden. Zorg ervoor dat je brief nagekeken wordt door een student en verwerk zijn of haar feedback. Lever aan het eind van deze les je brief in bij de docent. De docent gaat je ook voorzien van feedback.
De opdracht vind je 'les 3'.
Feedback
We zijn erg benieuwd hoe jullie terugkijken op de afgelopen vijf lessen. Vul daarvoor onderstaande link in of scan de QR-code. Alvast bedankt!
Welkom bij les 6 & 7. De vorige les ben je bezig geweest met het afronden van je sollicitatiebrief. Bij een sollicitatiebrief hoort ook een cv. Daar besteden we deze les aandacht aan. Het kan zijn dat je al een cv hebt, dan gaan we deze nalopen en kijken we of er nog zaken aangepast of verbeterd moeten worden.
Voordat je aan de slag gaat met je cv, mag je eerst onderstaande spellingsvragen maken. Om deze vragen te kunnen maken, lees je eerst een stukje theorie, zie link hieronder.
Wanneer je solliciteert naar een functie zijn er waarschijnlijk nog tientallen andere sollicitanten die deze functie graag willen. Bedrijven hebben vaak geen tijd om al deze sollicitaties door te nemen, laat staan om iedereen op gesprek te laten komen. Daarom wordt er een selectie gemaakt van de sollicitanten waar het bedrijf geïnteresseerd in is.
Bij het selecteren kijken bedrijven als eerst naar de cv's. Mochten zij bij het zien van het cv erachter komen dat jouw cv niet aansluit bij de functie, dan wordt de sollicitatiebrief eigenlijk al niet meer gelezen. Jouw cv is dus minstens zo belangrijk als jouw sollicitatiebrief.
Met jouw cv laat je, samen met jouw sollicitatiebrief, jouw eerste indruk achter. Zie jouw cv als het visitekaartje dat je achterlaat. Deze moet er dus goed uitzien; er zijn meer kapers op de kust. Het is daarom erg belangrijk dat jij er met jouw cv uitspringt, zodat jij wordt uitgenodigd om op gesprek te komen. Besteed dus veel aandacht aan je cv.
Lesdoelen
Aan het einde van de les:
Kan ik aangeven welke onderdelen en informatie typisch worden opgenomen in een cv;
Kan ik de informatie die opgenomen wordt in een cv op een overzichtelijke en beknopte manier opschrijven;
Leer ik reflecteren op mijn ervaringen en kan ik deze vertalen naar waardevolle informatie voor potentiële werkgevers.
Kan ik benoemen welke visuele elementen belangrijk zijn voor de lay-out van mij cv;
Kan ik de visuele elementen toepassen die mijn cv aantrekkelijk maken.
Eindproduct
Kan ik een cv maken waarin relevantie informatie staat en die voorzien is van een aantrekkelijke lay-out.
Theorie: Hoe maak je een cv?
Bekijk onderstaand filmpje over hoe je een cv maakt. De belangrijkste vraag die jij jezelf moet stellen tijdens het maken van je cv is: Wat wil ik dat de werkgever denkt over mij na het lezen van mij cv?
Zorg voor een aantrekkelijke lay out
Verschillende sites verkopen standaard templates voor het maken van je cv. Sommigen zijn gratis, maar voor sommiggen moet je flink betalen. Ga eens grasduinen op het internet: zoek naar mooie templates die je (gratis) kunt bewerken. Hieronder zie je ook een filmpje van hoe je zelf een mooie lay out kunt maken in word. Veel succes!
Lay out cv maken in Word
Belang aantrekkelijke lay out
Een goed vormgegeven cv kan het verschil maken tussen opvallen bij werkgevers en verloren gaan in de stapel sollicitaties. Hier zijn enkele redenen waarom een goede lay out belangrijk is:
Visuele aantrekkelijkheid: een cv met een professionele en aantrekkelijke lay out trekt de aandacht van werkgevers. Het laat zien dat je aandacht besteedt aan details en dat je in staat bent om informatie op een georganiseerde en aantrekkelijke manier te presenteren.
Overzichtelijkheid: een goed ontworpen cv zorgt ervoor dat de belangrijkste informatie gemakkelijk te vinden is. Door gebruik te maken van duidelijke koppen, secties en witruimte kun je de inhoud van je cv overzichtelijk ordenen. Dit maakt het voor werkgevers eenvoudiger om de informatie snel te scannen en de relevante details te vinden.
Professionele uitstraling: de lay-out van je cv is een weerspiegeling van je professionaliteit. Een verzorgd en goed ontworpen cv geeft de indruk dat je serieus bent over je sollicitatie en dat je aandacht besteedt aan de presentatie van jezelf. Het kan ook helpen om je vaardigheden op het gebied van communicatie, organisatie en design te tonen.
Nadruk op belangrijke informatie: een goede lay out kan de nadruk leggen op belangrijke informatie, zoals je werkervaring, opleiding en vaardigheden. Door gebruik te maken van verschillende lettertypen, kleuren of opmaakstijlen kun je bepaalde secties of prestaties eruit laten springen. Dit helpt werkgevers om snel een beeld te krijgen van je relevante achtergrond en kwalificaties.
Leesbaarheid: een cv met een goede lay-out is gemakkelijk te lezen. Kies een professioneel lettertype dat duidelijk en leesbaar is, en houd de tekstgrootte consistent. Vermijd het gebruik van te kleine lettertypen of drukke achtergronden die de leesbaarheid kunnen belemmeren.
Kortom, een goede lay-out van je cv is essentieel om een positieve eerste indruk te maken en werkgevers te helpen de informatie gemakkelijk te vinden en te begrijpen. Het draagt bij aan je professionele uitstraling en vergroot de kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.
Opdracht profielfoto
Veel mensen plaatsen bij de persoonlijke gegevens een foto. Dit wordt ook wel een profielfoto genoemd. Bekijk een aantal profielfoto’s op het internet. Noteer op basis hiervan minimaal vijf aandachtspunten voor een goede profielfoto. Je mag dit samen doen. Mochten jullie het niet eens met elkaar zijn, probeer elkaar dan te overtuigen. Kom tot een gezamenlijk eisenlijstje.
Opdracht cv maken
Nu je weet hoe je een cv moet maken, ga je aan de slag met je eigen cv. Hieronder vind je nog een drietal voorbeelden van cv's. Ook tref je een link aan van een Word-bestand waarin de elementen van een cv nogmaals staan opgesomd. Gebruik dit document als je niet meer weet welke elementen er thuishoren in een cv. Laat vervolgens je cv beoordelen door een medestudent. Hij of zij vult een beoordelingsformat in, zie link onderaan. Aan de hand van je gekregen feedback pas jij je cv aan. Als je het niet eens bent met je gekregen feedback en dus je cv niet wilt aanpassen, geef dan aan je medestudent aan waarom jij zijn of haar feedback niet verwerkt; ga met elkaar hierover in gesprek.
Als je cv af is, laat deze dan zien aan je docent. Hij of zij loopt je cv na. Pas waar nodig je cv aan. Plaats vervolgens je cv + verkregen feedback van student én docent in je portfolio.
Welkom bij les 8 alweer. Tijdens de vorige twee lessen ben je bezig geweest met het maken of het verbeteren van je cv. Tijdes les 8 t/m 14 (week 11 & 12 zijn vakantieweken) gaan we ons focussen op het sollicitatiegesprek: Wat is belangrijk tijdens zo'n gesprek? Welke vragen kun je verwachten? Wat zijn de do's en don'ts van zo'n gesprek? Op al deze vragen en nog een paar meer krijg je antwoord.
We gaan ook een rollenspel spelen waarbij jullie de kans krijgen om in de schoenen van een sollicitant te staan en een echt sollicitatiegesprek te ervaren. Dit is een geweldige manier om jullie communicatie- en interviewvaardigheden te verbeteren. Succes!
Lesdoelen
Aan het einde van les 8 t/m 14 kan ik:
Kan ik de do's en de dont's benoemen van een sollicitatiegesprek;
Kan ik de do's en dont's toepassen in een sollicitatiegesprek;
Belang oefenen sollicitatiegesprek
Door het oefenen van een sollicitatiegesprek bij het vak Nederlands werk je aan een breed scala aan vaardigheden, waaronder: communicatie, luistervaardigheid, formele taal, interviewvaardigheden en kritisch denken. Deze vaardigheden zijn waardevol voor je zowel in jouw persoonlijke als professionele contexten en het kan je helpen bij je toekomstige carrière.
Even inkomen
Je mag eerst onderstaand filmpje bekijken alvorens we aan de slag gaan met het onderwerp 'sollicitatiegesprek'.
Sollicitatiegesprek 'Sluipschutters'
Opdracht 1 Wat weten jullie al?
Stap 1: we gaan eerst even kijken wat jullie voorkennis is als het gaat om het voeren van een sollicitatiegesprek. Grote kans dat jij wel eens hebt gesolliciteerd. Weet je nog welke vragen er gesteld werden? De vraag mag je beantwoorden in Padlet, zie onderstaande link.
Stap 2: beantwoord de meest gestelde vragen voor jezelf. Sla deze antwoorden goed op. Dit kun je later er weer bijpakken voor als je gaat solliciteren.
Young Capital komt jullie vertellen wat de do's & dont's zijn van een sollicitatiegesprek.
Opdracht (vooraf het gesprek): schrijf ongeveer vijf vragen op die je graag beantwoord wilt zien door Young Capital. Als de vragen tijdens het gesprek al beantwoord worden, dan hoef je ze uiteraard niet meer te stellen. Maar, als ze nog niet beantwoord zijn, dan ga je ze de vragen voorleggen.
Opdracht (na het gesprek): zoek een maatje op. Vertel aan je gesprekspartner wat de twee of drie belangrijkste dingen zijn (+ waarom) van de gastles die je meeneemt naar huis. Aan de gesprekspartner om goed te luisteren en aantekeningen te maken. Aan de hand van de aantekeningen maakt jouw gesprekspartner een korte samenvatting. Klopt het wat er staat? Draai vervolgens de rollen om. Let op!: luister eerst samen naar het filmpje 'hoe maak je aantekeningen', zie kopje 'theorie'.
Theorie
Hoe maak je aantekeningen?
Opdracht 3 Lijst maken
We gaan gezamenlijk een lijst maken met alle tips die we tot nu toe hebben verzameld voor het voeren van een goed sollicitatiegesprek. We plaatsen deze lijst in de padlet (dezelfde padlet waar we ook alle standaardvragen van een sollicitatiegesprek hebben ingevoerd). Of maak je liever een moodboard of infographic? Kijk maar wat bij je past. Voordat we alle tips gaan verzamelen, mogen jullie eerst kijken naar onderstaande filmpjes (Tip: maak aantekeningen!):
Tips voor je sollicitatiegesprek
Lichaamstaal
Opdracht 4 Puzzel
Hier nog een leuk kruiswoordenpuzzel over het onderwerp 'solliciteren'. Je mag de puzzel samen maken. Veel plezier!
Jullie gaan nu in drietallen een sollicitatiegesprek oefenen. Pak de meeste gestelde vragen + jouw antwoorden erbij. Pak ook het lijstje erbij dat we geplaatst hebben in de padlet: tips voor een goed sollicitatiegesprek.
Student 1: beoordeelt de sollicitant, zie link voor beoordelingsformat onderaan;
Student 2: de sollicitant;
Student 3: de werkgever.
De sollicitant geeft vooraf aan de 'beoordelende student' en 'werkgever' aan bij welk bedrijf hij komt solliciteren. De beoordelende student beoordeelt de sollicitant a.d.h.v. een format. De werkgever speelt een welwillende werkgever.
Schrijf een reflectie naar aanleiding van je sollicitatiegesprek. De volgende vragen, zie link hieronder, kunnen je helpen bij het schrijven van een reflectieverslag. Het reflectieverlsag neem je op in je portfolio (bewijsstuk 3 van de 3).
In deze wikiwijs nemen we je mee in de basis spellingsregels. We behandelen eerst werkwoordspelling tegenwoordige tijd en verleden tijd. Pas deze regels toe als jij je sollicitatiebrief gaat schrijven.
Belang van goed kunnen spellen!
Nederland is een land van woorden en hecht dan ook veel waarde aan het correct spellen van woorden. Het correct spellen van woorden geeft blijk van nauwkeurigheid en zorgvuldigheid in de communicatie. Het laat zien dat je de taal serieus neemt en respect hebt voor de regels en conventies ervan. Door correct te spellen, voorkom je misverstanden en verwarring.
Lesdoelen
Aan het einde van deze les:
Kan ik de regels van werkwoordspelling tegenwoordige tijd correct toepassen in mijn schrijfproducten;
Kan ik de regels van werkwoordspelling verleden tijd correct toepassen in mijn schrijfproducten.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
-Aan het einde van de les kunnen jullie de inhoudelijke criteria van een adequate sollicitatiebrief aangeven;
-Aan het einde van de les kunnen jullie aanduiden welke brieven inhoudelijk adequaat zijn.
-Aan het einde van de les kunnen jullie de inhoudelijke criteria van een adequate sollicitatiebrief aangeven;
-Aan het einde van de les kunnen jullie aanduiden welke brieven inhoudelijk adequaat zijn.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Leesstrategie
Vragen
Afkortingen
Taalfouten van bedrijven
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.