Media & communicatie

Media & communicatie

Welkom!


Welkom leerlingen van VMBO-3A!

Wat fijn dat jullie deze wikiwijs hebben kunnen vinden! Laten we meteen beginnen!

Er staat jullie namelijk een eindopdracht te wachten.

Voor de eindopdracht moeten jullie op verschillende manieren communiceren met anderen en voor elk hiervan moeten jullie benoemen welke vorm van communicatie dit is. Hierna moeten jullie beschrijven welke soorten media jullie hebben gebruikt in jullie voorbeelden en wat voor invloed dit heeft gehad op jullie waarbij je één positief en één negatief effect beschrijft.

Deze punten verwerken jullie in een verslagje van circa 300 woorden OF een presentatie van ongeveer 3 minuten.

Leerdoelen


Leerdoelen:

Aan het einde van de les kunnen de leerlingen 6 vormen van communicatie opnoemen en beschrijven.

Aan het einde van de les kunnen de leerlingen verschillende soorten van media herkennen en opnoemen.

Aan het einde van de les kunnen de leerlingen voordelen en nadelen noemen van media.

Wat weet je al?

Mentimeter

Klik hier om antwoord te kunnen geven op de vraag.

Kennisclip

Kennisclip Media & Communicatie

Theorie

6 vormen van communicatie


De hele dag door ontvangen we op allerlei manieren informatie. Via internet, verschillende soorten reclame, radio en televisie, maar ook door gesprekken op school en appjes van vrienden. Je bent dan bezig met communicatie, het doorgeven en ontvangen van informatie.

Er zijn 6 vormen van communicatie. Die 6 vormen zijn hieronder beschreven:

Verbale communicatie

Bij verbale communicatie gebruik je gesproken woorden en zinnen om met anderen te praten en informatie uit te wisselen. Het gaat om het overbrengen van je boodschap door middel van spraakgeluiden.

Non-verbale communicatie

Non-verbale communicatie betekent communiceren zonder woorden te gebruiken. Het gaat om het overbrengen van boodschappen en gevoelens door middel van lichaamstaal, gezichtsuitdrukkingen, gebaren en andere non-verbale signalen. (Hiermee kunnen we onze emoties, intenties en attitudes tonen zonder iets te zeggen. Bij non-verbale communicatie letten we op zaken zoals gezichtsuitdrukkingen, oogcontact, houding, gebaren en aanrakingen. Deze signalen kunnen anderen laten weten hoe we ons voelen, of we geïnteresseerd zijn, of we akkoord gaan of niet, en nog veel meer.)

Directe communicatie

Directe communicatie verwijst naar het rechtstreeks en onmiddellijk overbrengen van boodschappen tussen mensen. Het houdt in dat je openlijk en zonder een omweg spreekt, zodat je bedoelingen en gedachten duidelijk worden begrepen. Bij directe communicatie zeg je wat je bedoelt zonder hints of indirecte taal te gebruiken.

Indirecte communicatie

Indirecte communicatie verwijst naar het overbrengen van boodschappen op een meer fijne en onuitgesproken manier, zonder ze direct te benoemen. Het omvat het gebruik van hints, suggesties, symbolen of non-verbale signalen om je bedoelingen of boodschappen over te brengen.

Eenzijdige communicatie

Eenzijdige communicatie verwijst naar een communicatievorm waarbij er slechts één richting is, waarbij de informatie van één bron naar een ontvanger wordt verzonden zonder dat de ontvanger kan en mag reageren of deel mag en kan nemen aan het gesprek.

Meerzijdige communicatie

Meerzijdige communicatie verwijst naar een communicatievorm waarbij er sprake is van een actieve betrokkenheid en uitwisseling van informatie tussen meerdere mensen. Het houdt in dat alle betrokkenen de mogelijkheid hebben om te spreken, te luisteren en te reageren, waardoor er een gesprek ontstaat. (Bij meerzijdige communicatie is er een wederzijdse uitwisseling van ideeën, meningen, vragen en feedback tussen de deelnemers. Dit kan plaatsvinden in groepsgesprekken, vergaderingen, debatten, onderhandelingen of informele discussies. Het doel van meerzijdige communicatie is om verschillende perspectieven te delen, begrip op te bouwen, conflicten op te lossen en gezamenlijk tot beslissingen te komen.)

Bij communicatie is er altijd een zender en een ontvanger, een middel om te communiceren. Het meervoud van het woord medium is media. Daarom noemen we de belangrijkste communicatiemiddelen samen ‘de media’. Dit zal besproken worden bij het volgende stukje.

Verschillende soorten van media


Dankzij de media hoef je geen journalist te zijn om veel mensen te bereiken. Natuurlijk zijn er veel verschillende soorten van media. Die verschillende soorten zullen we hieronder behandelen.

Kranten en tijdschriften zijn soorten van media die nu nog steeds te verkrijgen zijn. In de krant kun je bijvoorbeeld het actuele nieuws en informatie lezen, maar ook staat er meestal een kruiswoordpuzzel of woordzoeker in. In tijdschriften of magazines kun je vaak lezen over 1 onderwerp, zoals auto’s, mode, politiek, economie, bekende Nederlanders of literatuur.

Tegenwoordig kiezen steeds minder mensen ervoor om kranten en tijdschriften op papier te lezen en kiezen er dus voor om het digitaal te lezen. Dit zorgt ervoor dat er steeds minder papieren versies gedrukt worden.

Als tweede soort gaan we het hebben over de televisie en de radio. De televisie- en radioprogramma’s worden uitgezonden via omroepen, dat zijn organisaties die via radio, tv en internet informatie uitzenden naar een grote groep mensen.

Tegenwoordig kiezen mensen er ook voor om een abonnement te nemen op bijvoorbeeld Netflix en Spotify. Dit doen zij, omdat zij willen kijken naar wat zij willen en zelf willen bepalen wanneer zij dit doen. Dit heet on demand, op verzoek of op aanvraag, waarbij jij bepaalt wanneer beelden dan worden gedownload of gestreamd. Deze digitalisering zorgt ervoor dat mediabedrijven op een andere manier geld moeten verdienen. Digitalisering wil zeggen, het omzetten van informatie en processen in digitale vorm, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden opgeslagen, bewerkt, gedeeld en toegankelijk zijn via elektronische apparaten en computernetwerken. Denk bij dit proces bijvoorbeeld aan de sociale media platformen en websites zoals Instagram, Snapchat, Facebook, Tiktok en Twitter.

Voor- en nadelen van media


De media kan op een positieve, maar ook op een negatieve manier invloed hebben op onze samenleving. Hieronder zullen we hier verder op ingaan (met Nederland als voorbeeld.

In de Nederlandse grondwet staat namelijk dat de overheid zich niet mag bemoeien met wat journalisten zeggen of schrijven. Dit noemen we persvrijheid, de vrijheid van journalisten om ongehinderd berichten te kunnen publiceren. Persvrijheid is een onderdeel van de vrijheid van meningsuiting waardoor iedereen zijn mening mag geven. Hierbij zijn er wel enkele regels waaronder; je mag iemand niet zomaar beledigen of discrimineren, je mag geen haat zaaien en je mag niet oproepen tot geweld.

In sommige landen krijgen journalisten te maken met censuur, het expres weglaten of veranderen van bepaalde informatie. Er kan dan sprake zijn van indoctrinatie, waarbij er een bepaalde mening aan je opgedrongen wordt.)

Betrouwbare media is nodig om de democratie goed te laten werken. Dit noemen we de maatschappelijke functie van de media, die uit drie delen bestaat, namelijk als eerste de informatieve functie waarbij er vrij informatie is, zodat we worden geïnformeerd over alles wat in de samenleving gebeurt. De controle- of waakhondfunctie is de tweede maatschappelijke functie van media. Hierbij kijken de media of politici hun werk wel goed doen en controleren zo dus de politie. De socialiserende functie is de derde maatschappelijke functie van media. We komen via de media in contact met allerlei normen en waarden binnen de samenleving die onbewust ons gedrag en wat wij goed en slecht vinden beïnvloeden. Maar ze kunnen ons ook met andere mensen verbinden en zo kan er een wij-gevoel ontstaan, de media versterken dan de sociale cohesie.

De media bepalen voor een groot deel hoe jij naar andere mensen en de wereld kijkt. Dit proces noemen we beeldvorming, je vormt je steeds een beeld van iets, iemand of een situatie. Maar dat beeld klopt niet altijd, zelfs niet in een land met vrije media. De informatie die je via de media krijgt, is meestal niet compleet waarbij het door de media komt, maar ook door jouzelf. Dit noemen we selectieve waarneming, je kiest bewust én onbewust wat je wilt zien en wilt horen. Je bepaalt dus zelf welke informatie je wel of niet tot je neemt.

Oefenen voor de test

Testje voorafgaand!


Uitkomst zelftest

Aan de hand van jouw goede en foute antwoorden, ga je nu kijken welke opdrachten jij moet maken.


Alle vragen goed?

Maak dan de opdrachten bij opdracht 3

 

Tot 5 vragen fout?

Maak dan de opdrachten bij opdracht 2

 

Meer dan 5 vragen fout?

Maak dan de opdrachten bij opdracht 1

Opdrachten

Opdracht 1

Opdracht 2

Opdracht 3

Begrippenlijst

Verbale communicatie gesproken woorden en zinnen
Non-verbale communicatie zonder woorden te gebruiken
Directe communicatie rechtstreeks en onmiddellijk overbrengen van boodschappen
Indirecte communicatie overbrengen van boodschappen op een meer fijne en onuitgesproken manier
Eenzijdige communicatie slechts 1 richting van informatie
Meerzijdige communicatie actieve betrokkenheid en uitwisseling van informatie
Communicatie middel om mee te communiceren
Omroepen organisaties die via radio, tv en internet informatie uitzenden naar een grote groep mensen
On demand op verzoek of op aanvraag
Persvrijheid de vrijheid van journalisten om ongehinderd berichten te kunnen publiceren
Censuur het expres weglaten of veranderen van bepaalde informatie
Indoctrinatie er wordt een bepaalde mening aan je opgedrongen
Beeldvorming je vormt je steeds een beeld van iets, iemand of een situatie
Selectieve waarneming je kiest bewust én onbewust wat je wilt zien en wilt horen

 

Eindtoets

Evalueren en dan klaar!

Bronnen

  • Het arrangement Media & communicatie is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Irem Çelik Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-06-27 22:21:25
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Vormen van communicatie, soorten media en de voor- en nadelen van media.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip Media & Communicatie
    https://youtu.be/GXKR722C6OM
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.