Wegwijs in Mahara voor studenten - Verpleegkunde Deeltijd

Wegwijs in Mahara voor studenten - Verpleegkunde Deeltijd

1. Aan de slag met Mahara

Steeds meer opleidingen werken met een digitaal portfolio. Binnen Inholland wordt gewerkt met Mahara. Deze handleiding is bedoeld om je op weg te helpen met het gebruik van Mahara. In de handleiding worden de verschillende mogelijkheden en functies uitgelegd aan de hand van instructies en video's.

Het maken van een portfolio in Mahara is een proces van het verzamelen, organiseren, reflecteren en verbinden, van prestaties, ervaringen en vaardigheden, dat leidt tot het vermogen van een student om intelligent en beknopt te kunnen spreken of vertellen over zijn of haar persoonlijke leerervaringen, wat ze betekenen en wat hun waarde is, en hoe de ervaringen verband houden een met elkaar.


In deze handleiding vind je informatie over hoe je dit in de praktijk brengt. Voor dat we ingaan op hoe je Mahara kunt gebruiken zal eerst iets in het algemeen worden gezegd over wat een portfolio is en waarom je een portfolio gebruikt. Daarbij zullen de volgende vragen worden beantwoord:

Wat is Mahara?

Mahara is de naam van de webtoepassing, waarmee je je portfolio kunt samenstellen.

  • Het is de plaats waar je materialen, feedback en reflecties kunt verzamelen van je persoonlijke ontwikkeling en waarmee je kunt bewijzen dat je competent / bekwaam bent. Om dit te bereiken moet je met behulp van de portfolio's die je gaat samenstellen in Mahara aansluiten bij de bekwaamheidseisen die voor jouw opleiding zijn vastgesteld.
  • De bekwaamheidseisen zijn meetbaar gemaakt in prestatie indicatoren.
  • In een portfolio dat je samenstelt in Mahara worden verschillende soorten materialen geplaatst. Beroepsproducten zullen een grote plaatts innemen. Een beroepsproduct hangt altijd samen met een beroepstaak.
  • Veel opleidingen bieden authentieke beroepstaken aan waar je tijdens een bepaalde periode aan kunt gaan werken. Soms doe je dat alleen, maar het kan ook zijn dat je samen met andere studenten samenwerkt.
  • Tijdens het uitvoeren van de beroepstaak of een opdracht verzamel je informatie. Je leest literatuur, doet onderzoek, observeert, je voert gesprekken, je analyseert en maakt gebruik van feedback van anderen. Daarnaast reflecteer je regelmatig op je eigen handelen. Binnen Mahara zijn er verschillende manieren om al deze informatie te verzamelen en te ordenen.
  • Het logboek in Mahara is een goed instrument om je persoonlijke ervaringen, gedachten, ideeën te verzamelen. Door regelmatig je ervaringen op te schrijven houd je een persoonlijk logboek bij. Ook deze logboekberichten kun je gebruiken als bewijs of onderbouwing daarvan.

Waarom een portfolio?

Waarom een portfolio, vraag je je misschien af?

  • Een belangrijke reden is dat je als student steeds meer zelf vorm kunt geven aan je eigen onderwijs. Bij steeds meer opleidingen mag je als student keuzes maken uit het aanbod.
  • Daarnaast vindt in het hoger onderwijs een verschuiving plaats van kennen naar kunnen ( en laten zien). Het doel van opleidingen is steeds vaker dat studenten vaardigheden of competenties verwerven die noodzakelijk zijn voor het zelfstandig functioneren als academicus en/of professional.

Een reden voor die verschuiving is de groeiende vraag van de samenleving naar afgestudeerden die adequaat kunnen handelen in gevarieerde, nieuwe situaties. Afgestudeerden dienen niet alleen over vakkennis en vakvaardigheden te beschikken, maar worden ook geacht goed te kunnen communiceren, luisteren,samenwerken, problemen oplossen, enzovoorts. Deze ontwikkeling vraagt om andere vormen van toetsing.

Het portfolio is een instrument dat ingezet kan worden vanaf de start van de expeditie van 'kennen' naar 'kunnen en laten zien'. Je kunt als student helder maken wat je wilt bereiken (leeruitkomsten en persoonlijke ontwikkeldoelen) en vervolgens kun je in je portfolio je eigen ontwikkeling vastleggen en volgen, door het verzamelen van prestaties, feedback, reflecteren, het archiveren en organiseren van bewijsmateriaal, etc.

Uiteindelijk stel je uit alle materiaal een bewijsportfolio (of bewijsdossier) samen waarmee jij kunt aantonen dat de crieteria (prestatie indicatoren) behorende bij de leeruitkomsten zijn behaald en dat ook jouw persoonlijke ontwikkeldoelen zijn behaald.

De Inholland professional (Inholland, sd)
De Inholland professional (Inholland, sd)

Ook ontstaan er nieuwe beroepen die we nu nog niet kennen. De NOS oppert bijvoorbeeld beroepen als drone verkeersleider, drone piloot, orgaanontwerper of data gijzeling specialist. En wat dacht je van zorg-op-afstand via Augmented Reality of Virtual Reality?

Onderstaande video laat op een grappige manier zien hoe je een portfolio zou kunnen gebruiken in een opleiding voor een astronaut die opgeleid moet worden voor een missie naar Mars.

Waarom een portfolio?

Soorten portfolio's

Met Mahara kun je verschillende soorten portfolio's samenstellen.
Met Mahara kun je verschillende soorten portfolio's samenstellen.

Tijdens je studie werk je meestal aan meerdere portfolio's. De naamgeving kan per opleiding wat afwijken. Hieronder de meest gebruikte omschrijvingen:

  1. Ontwikkelportfolio (-dossier), of ook wel werkportfolio genoemd
  2. Bewijsportfolio (-dossier), of ook wel assessment portfolio of beslisportfolio genoemd.
  3. Reflectie portfolio

Ook wordt er bij sommige opleidingen in plaats van de term portfolio de term dossier gebruikt. Bij een portfolio ben je als student volledig vrij om deze naar eigen inzicht samen te stellen. Bij een dossier ligt dat vaak ietsje anders omdat de opleidign daar meestal bepaalde eisen stelt aan de vorm en inhoud.

 

Werken aan je portfolio

Het proces dat je doorloopt bij het samenstellen van een portfolio ziet er in grote lijnen als volgt uit.

1. Maak en verzamelen

Tijdens je opleiding maak en verzamel je en orden je relevant materiaal van jouw ontwikkeling (beroepsproducten of opdrachten die je hebt uitgevoerd, feedback, praktijkbeoordelingen, cijfers). Deze verzameling is in beginsel uitsluitend toegankelijk voor jouzelf. Pas als je deze materialen toevoegt aan een pagina of een collecties kunnen ze worden gedeeld met anderen.


2. Organiseer en reflecteren

Op gezette tijden of aan de hand van reflectieopdrachten reflecteer je op jouw handelen en jouw persoonlijke ontwikkeling. Daarbij organiseer en analyseer je het materiaal dat je tot dan toe hebt verzameld en vergelijkt dit ook met materiaal dat je al eerder hebt verzameld.

 

3. Deel en presenteer

Op gezette tijden presenteer je aan de hand van een selectie van het bewijs dat je hebt verzameld waar je staat. Dit kan zijn in het kader van een voortgangsgesprek met je coach, maar ook voor een beoordeling.

Het maken van een portfolio is een proces van het verzamelen, organiseren, feedback ontvangen, reflecteren en verbinden, dat leidt tot het vermogen van een persoon om intelligent en beknopt te spreken (verhalen te vertellen) over zijn/haar persoonlijke leerervaringen, wat ze betekenen en wat hun waarde is, en hoe de ervaringen verband houden met elkaar.
Het maken van een portfolio is een proces van het verzamelen, organiseren, feedback ontvangen, reflecteren en verbinden, dat leidt tot het vermogen van een persoon om intelligent en beknopt te spreken (verhalen te vertellen) over zijn/haar persoonlijke leerervaringen, wat ze betekenen en wat hun waarde is, en hoe de ervaringen verband houden met elkaar.

2. Navigatie en basisfuncties

In dit onderdeel wordt uigelegd hoe je kunt navigeren in Mahara en wat de belangrijste functies zijn om een portfolio samen te stellen.

Het controlepaneel

De eerste pagina die je in Mahara ziet, is je controlepaneel. Je kunt hier op elk moment naar terugkeren door in het hoofdmenu rechtsboven op Controlepaneel te klikken. In de video onderaan deze pagina krijg je een korte rondleiding.

Het controlepaneel biedt snel toegang tot de verschillende onderdelen van Mahara. Jij bent de eigenaar van deze pagina en bent de enige die dit controlepaneel kunt zien.

Hieronder worden de belangrijkste onderdelen van het controlepaneel kort beschreven.

  1. Taalkiezer: Klik op het pictogram Taalkiezer om over te schakelen naar een andere taal die op de site is geïnstalleerd.
  2. Inbox: Klik op het pictogram Inbox om al jouw meldingen te bekijken en berichten te verzenden. 
  3. Profielmenu: Klik op het navigatiepictogram van het accountmenu om naar je accountinstellingen, profiel, profielfoto's, juridische verklaringen, verbonden apps, meldingsinstellingen te gaan, of klik op je profielfoto om naar je profielpagina te gaan.
  4. Snelle links: Deze snelle links brengen je rechtstreeks naar bepaalde delen van Mahara. 
  5. Controlepaneel bewerken: Gebruik deze om de items te bewerken die in het inhoudsgebied van uw dashboard verschijnen. Dit wordt op dezelfde manier bewerkt als elke andere pagina, door inhoud toe te voegen en te verwijderen en de lay-out te wijzigen.
  6. Blokken: Je kunt hieronder je controlepaneel personaliseren door blokken te plaatsen die je elke keer wilt zien. Standaard staan hier de volgende blokken:
    - Laatste aanpassingen die ik kan zien
    - Mijn pagina's
    - Mijn inbox
    - Gevolgde pagina's
  7. Uitnodigingen: Hier verschijnen meldeingen, waaronder de melding als je bent uitgenodigd om deel te nemen aan een groep.
  8. Hoofdmenu: Bovenaan de pagina vind je het hoofdmenu om naar de verschillende onderdelen in Mahara te gaan. 
  9. Hamburgermenu: Door te klikken op het hamburgermenu wordt het uitgebreide hoofdmenu zichtbaar.

In onderstaande video krijg je een korte rondleiding.

Maak een portfolio

Het menu-item Maak bevat alle functies die betrekking hebben op het maken van een portfolio. Dit omvat de blokken waarmee je bewijsstukken (artefacten) kunt maken of verzamelen en ook pagina's en collecties die waarmee je de artefacten kunt delen met andere personen binnen en buiten de eigen opleiding of onderwijsinstelling.

Deel een portfolio

Via het menu-item Deel kun je zien met wie je je portfolio's hebt gedeeld en heb je ook een overzicht van de portfolio's die met jou worden gedeeld. Als docent kun je vanuit Gedeeld met mij ook zien welke portfolio's met jou worden gedeeld.

  • Pagina's en collecties delen
  • Gedeeld door mij
  • Gedeeld met mij

Deelnemen aan een groep

Het menu-item Deelnemen bevat alle functies van Mahara die je als gebruiker nodig hebt om met andere mensen te delen. Dat kan zijn door als student een eigen portfolio te delen, de portfolio's van anderen te bekijken en samen te werken in groepen.

Beheer je portfolio

Het menu-item Beheer bevat functies die je nodig hebt om portfolio's te exporteren en importeren in je eigen portfolio-omgeving.

  • Beheren van portfolio's
  • Privacy en veiligheid

Zie ook:

  • Een momentopname van een portfolio opslaan met Tijdlijn

Je profielpagina

Instellingen

Bij instellingen kun je je voorkeuren en notificaties instellen.

Berichten andere gebruikers

Kies of andere mensen je aan hun vriendenlijst mogen toevoegen. Als u aan een vriendenlijst wordt toegevoegd, wordt de eigenaar van die lijst ook aan uw lijst toegevoegd. Wanneer je iemand van je vriendenlijst verwijdert, wordt je ook van hun lijst verwijderd. Kies een van beide:

  • Niemand mag mij toevoegen als vriend: niemand mag jou toevoegen aan hun lijst.
  • Nieuwe vrienden hebben mijn autorisatie nodig: uw autorisatie is nodig om u op een lijst te plaatsen. Als je het goedkeurt, worden ze toegevoegd aan je lijst.
  • Nieuwe vrienden worden automatisch geautoriseerd: iedereen kan je aan hun lijst toevoegen.

E-mail

Gebruik deze instelling om te voorkomen dat er per e-mail meldingen naar je worden verzonden.

Meldingen

Je kunt voor elk activiteitstype selecteren hoe je meldingen ontvangt.

  • Inbox: Jouw inbox in Mahara toont een lijst met activiteitsmeldingen die je hebt ontvangen.
  • E-mail: Je primaire e-mailadres ontvangt elke keer dat de activiteit plaatsvindt een e-mail.
  • E-mailoverzicht: Je primaire e-mailadres ontvangt elke dag een e-mail met een lijst van de activiteiten van de afgelopen 24 uur.

Opmerking: als je een van beide e-mailopties selecteert, worden alle activiteiten ook in je inbox opgenomen zodra ze plaatsvinden. Ze worden allemaal gemarkeerd als reeds gelezen.

De volgende meldingen verlopen automatisch wanneer je een optie voor e-mailmeldingen kiest en worden uit je inbox verwijderd na het aantal dagen dat is opgegeven in "Beheermenu" → "Site-opties" → "Meldingsinstellingen" → "Vervaldatum interne melding":

  • Meldingen voor paginatoegang
  • Volglijstmeldingen
  • Instellingsberichten

3. Maak en verzamel

De eerste stap bij het samenstellen van je portfolio is het verzamelen van materialen. 

Herbruikbare inhoudstypen

Inhoud in Mahara bevat herbruikbare inhoudstypen zoals afbeeldingen, bestanden, video, plannen en taken, blogs (logboeken), blogberichten, en notities die op afzonderlijke pagina's zijn gemaakt. Dit worden 'artefacten' genoemd. Sommige artefacten kunnen op pagina's worden ingesloten, zodat ze volledig worden uitgevouwen, zoals bijvoorbeeld PDF's, afbeeldingen, video en enkele externe mediabronnen zoals YouTube en Stream. Anderen content types kunnen als bestanden worden gedownload.

Inhoud in Mahara bevat herbruikbare elementen zoals afbeeldingen, bestanden, video, plannen en taken, blogs (logboeken), blogberichten, en notities die op afzonderlijke pagina's zijn gemaakt. Dit worden 'artefacten' genoemd. Sommige artefacten kunnen op pagina's worden ingesloten, zodat ze volledig worden uitgevouwen, zoals bijvoorbeeld PDF's, afbeeldingen, video en enkele externe mediabronnen zoals YouTube en Stream. Anderen content types kunnen als bestanden worden gedownload.

Type inhoud

Wanneer te gebruiken

Tekst

 

 

 

  • Tekstblok voor korte verklarende tekst voor eenmalig gebruik op een pagina.
  • Notitieblok om de tekst op andere pagina's te kunnen hergebruiken.
  • Bestanden-download-blok  te downloaden waar de tekst is opgenomen in Word- of PDF-bestanden enz.
  • PDF-blok om een ​​PDF in de pagina in te sluiten

Afbeeldingen

  • Afbeeldingsblok om afzonderlijke afbeeldingen weer te geven
  • Afbeeldingsgalerieblok om meerdere afbeeldingen weer te geven
  • Te downloaden-bestanden-blok voor meerdere afbeeldingen die niet hoeven te worden weergegeven
  • Kunnen worden toegevoegd aan dagboeken, plannen, notities en forums.

Video

 

 

  • Ingebedde media voor kleine video's die zijn geüpload naar het gedeelte Bestanden
  • Extern mediablok voor het streamen van grote video's die zijn geüpload naar Stream of externe media van YouTube enz.

Documenten

 

 

  • Met het Files to Download-blok kunnen meerdere bestanden (afbeeldingen, PDF, MS Office enz.) worden gedownload als zip-bestand
  • PDF-blok om PDF-documenten in de pagina in te sluiten
  • Kan als bijlagen worden toegevoegd aan dagboeken, plannen en forums

Blog-berichten

 

 

 

  • Blog (dag- of logboek) - voeg een volledig dagboek toe met een bepaald aantal zichtbare vermeldingen
  • Blog-blok(ken) - voeg (een willekeurig aantal) individuele vermeldingen toe aan een portfolio naast gerelateerd materiaal
  • Recente blog-berichten - voeg een automatisch bijgewerkte bogposts toe
  • Gelabelde blog-berichten - voeg een gefilterde lijst toe met vermeldingen die overeenkomen met tags

Forum-posts

  • Forumblok(ken) - gebruikt Mahara's groepsdiscussietool om een ​​groepsforum in te sluiten.
  • Forumbericht - voeg een enkel bericht toe dat gerelateerd is aan een sectie van een portfol

Takenlijst

  • Plan - voeg een plan toe met een bepaald aantal zichtbare taken.

Persoonlijke informatie

  • Profielinformatieblok - selecteer velden op de profielinformatiepagina om in een portfolio weer te geven.

Curriculum vitae

  • Volledig cv - een snelle manier om toegang te geven tot alle cv / cv-informatie    
  • Eén veld uit het cv - kies een veld om weer te geven

Externe feeds (RSS)

  • Extern feedblok om een ​​automatisch bijgewerkte RSS- of ATOM-feed in te sluiten

HTML-code

  • HTML-blok - plak in HTML-code om dit weer te geven (kan niet worden gebruikt voor hele sites, alleen enkele pagina's of ingesloten items zoals padlets).

 

Overzicht content types (artefacten) voor Mahara. Je kunt deze content types gebruiken om specieke informatie van een content type aan je pagina toe te voegen. Content types zijn de bouwstenen van een pagina.
Overzicht content types (artefacten) voor Mahara. Je kunt deze content types gebruiken om specieke informatie van een content type aan je pagina toe te voegen. Content types zijn de bouwstenen van een pagina.

Vul je persoonlijke gegevens in

Klik op het gebruikersmenu pictogram rechtsboven op de pagina (naast de miniatuur van de profielafbeelding).
Klik op het gebruikersmenu pictogram rechtsboven op de pagina (naast de miniatuur van de profielafbeelding).

Over mijzelf

Deze sectie bevat de enige verplichte velden. Je voor- en achternaam zijn vooraf ingevuld met je voorkeursnaamgegevens (zoals ingesteld in je student of personeelsgegevens van Inholland), maar kunnen worden bewerkt. Je kunt een alternatieve weergavenaam instellen en een samenvatting of introductie over jezelf toevoegen.

Contactinformatie

Dit gedeelte wordt gebruikt om contactgegevens zoals websites, thuis- en werkadressen, telefoonnummers etc. samen te brengen. Het e-mailadres is vereist en zou al je Inholland-e-mailadres moeten bevatten - je kunt desgewenst extra e-mailadressen toevoegen. De andere velden zijn optioneel en kunnen leeg worden gelaten.

Social media

  1. In dit gedeelte kunnen meerdere socialemediaprofielen worden vermeld.
  2. Klik op + Nieuw social media-account, kies uit de vervolgkeuzelijst en vul de relevante details in (meestal alleen de URL).
  3. Deze lijst is niet compleet en bevat enkele opties die niet meer bestaan.
    Als je iets wilt toevoegen dat niet in de lijst staat, zoals LinkedIn, bijvoorbeeld:
    • Selecteer andere.
    • Voeg de naam van de sociale netwerken toe.
    • Voeg de URL voor uw openbare profiel op het netwerk toe.

Klik op Opslaan om het nieuwe sociale media-account op te slaan. Het nieuwe sociale media-account verschijnt in een lijst op de pagina.

Algemeen

Het algemene gedeelte heeft slechts 2 velden: beroep en industrie; voeg eventueel je huidige functietitel toe, en het vakgebied kan gewoon 'Hoger onderwijs' zijn.

Profiel opslaan

Als je klaar bent met het aanbrengen van wijzigingen, klik je op Profiel opslaan onder aan de pagina om uw updates op te slaan.

Voeg relevante gegevens toe aan je profiel.
Voeg relevante gegevens toe aan je profiel.

Voeg een profielfoto toe

Je kunt maximaal 5 profielfoto's uploaden - de foto's die je wilt gebruiken, moeten tussen de 16x16 en 1170 x 1170 pixels groot zijn. De aanbevolen grootte is echter 100x100 pixels zodat jij er goed uitziet op je profiel en ook in de kleinere formaten rond Mahara (zoals je vriendenblok en op knoppen).

  1. Klik op het gebruikersmenupictogram rechtsboven op de pagina (naast de miniatuur van de profielafbeelding).
  2. Selecteer Profielfoto in het Profielmenu.
  3. Klik op Bestand kiezen om naar een afbeelding met de juiste afmetingen te bladeren.
  4. Geef de afbeelding een beschrijvende afbeeldingstitel.
  5. Klik op Uploaden, de knop verandert in 'Verwerken ...'
  6. De afbeelding verschijnt bovenaan in de afbeeldingenlijst (deze is niet standaard ingesteld als uw nieuwe profielfoto).
  7. Stel het in als de nieuwe standaardafbeelding door het selectievakje naast uw afbeelding te selecteren en op Standaard instellen te klikken.

Je profielafbeelding wordt onmiddellijk bijgewerkt. Je kunt je standaardafbeelding op elk moment wijzigen.

Voeg informatie toe aan je cv

Ga daarna verder met het toevoegen van je persoonlijke gegevens in de curriculum vitae sectie in Mahara. Je kunt deze informatie later toevoegen aan pagina's in je portfolio. Mahara heeft een speciale sectie om dit op te slaan, toegankelijk via het gebruikersmenu. Alle informatie in je curriculum vitae-sectie is privé totdat deze wordt toegevoegd aan je profiel of een andere pagina die je met iemand anders deelt.

Persoonlijke informatie toevoegen met een curriculum vitae

 

Je kunt cv-informatie in Mahara verzamelen en alles, of alleen afzonderlijke secties, toevoegen aan pagina's in een portfolio. Mahara heeft een speciale sectie om dit op te slaan, toegankelijk via het gebruikersmenu. Alle informatie in de CV-sectie is privé totdat deze wordt toegevoegd aan je profiel of een andere pagina.

In deze gids:

Open de CV-sectie
- Invoering
- Onderwijs en werkgelegenheid
- Prestaties
- Doelen en vaardigheden
- Interesses
Voeg uw cv-informatie toe aan een pagina

Open de sectie CV

  1. Klik op het pictogram van het hoofdmenu, vouw het gedeelte Maken uit en selecteer CV.
  2. Navigeer door de onderstaande secties met behulp van de cv-navigatiebalk bovenaan de pagina.

Introductie

Voeg een begeleidende brief en persoonlijke informatie toe (houd er rekening mee dat dit verschilt van uw profielinformatie).


Voorblad

  • Klik op de knop Bewerken onder het tekstvak.
  • Voeg tekst toe en gebruik de inhoudseditor om afbeeldingen toe te voegen, het formaat te wijzigen en links toe te voegen, enz.
  • Klik op Opslaan

Informatie over het maken van sollicitatiebrieven vindt u op de pagina's Student Opportunity: Careers.

Persoonlijke informatie

Geen van deze velden is verplicht, voeg zo veel of zo weinig toe als u wilt op basis van uw vereisten.


Onderwijs en werkgelegenheid

Voeg hier een samenvatting van uw opleiding en arbeidsverleden toe. U kunt een willekeurig aantal vermeldingen toevoegen.

  • Klik op Toevoegen
  • Typ de startdatum en de volgende verplichte informatie (we raden u aan om in elk geval zoveel informatie toe te voegen als beschikbaar is):
  • Onderwijs - de naam van de instelling; voeg optioneel het kwalificatietype en de naam en een beschrijving toe.
  • Dienstverband - de naam van de werkgever en functietitel; voeg eventueel het werkgeversadres en een omschrijving van de rol toe.
  • Klik op Opslaan

Prestaties

Dit gedeelte is bedoeld om uw prestaties breder vast te leggen - van publicaties tot professionele lidmaatschappen. In ieder geval:

  • Klik op Toevoegen
  • Vul de verplichte (en optionele) velden in zoals hieronder aangegeven
  • Klik op Opslaan

Certificeringen, accreditaties en onderscheidingen

  • Verplicht - Datum en titel
  • Optioneel - Beschrijving en bestanden bijvoegen

Boeken en publicaties

  • Verplicht – Datum, titel en bijdrage
  • Optioneel – Details van uw bijdrage, bestanden bijvoegen en URL

Professioneel lidmaatschap

  • Verplicht – Startdatum en titel
  • Optioneel – Einddatum, Beschrijving en Bestanden bijvoegen

Doelen en vaardigheden

Voeg persoonlijke, academische en carrièredoelen en persoonlijke, academische en werkvaardigheden toe aan de relevante secties.

  • Klik op het potloodbewerkingspictogram
  • Voeg een beschrijving en eventuele relevante bestanden toe als bijlagen.
  • Klik op Opslaan

Interesses

Het laatste gedeelte is Interesses en heeft een enkel bewerkbaar tekstveld om details aan toe te voegen.

  • Klik op de knop Bewerken
  • Voeg tekst toe en gebruik de inhoudseditor om afbeeldingen toe te voegen, het formaat te wijzigen en links toe te voegen, enz.
  • Klik op Opslaan

Voeg uw cv-informatie toe aan een pagina

  • Schakel bewerken op een pagina in met behulp van het potloodbewerkingspictogram in de rechterbovenhoek.
  • Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram toe te voegen vanaf de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  • Van rechts komt een raam naar binnen. Klik 2 of 3 keer op Toon meer, en kies Mijn gehele CV of Eén CV veldblok in de lijst.
  • Bewerk indien nodig de bloktitel.
  • Selecteer het/de item(s) die u wilt toevoegen.
  • Klik op Opslaan en de cv-artefacten verschijnen op de pagina in het blok.

Voeg inhoud (zoals een deel van of uw hele cv) toe aan een pagina.

 

De tab voor doelen is verdeeld in 3 secties: persoonlijk, academisch en carrière. Doelen die hier staan kunnen op je pagina's opgenomen worden.  Persoonlijke of carrière-doelen worden dikwijls in een curriculum gebruikt, zodat lezers kunnen begrijpen hoe een bepaalde rol kan passen bij jouw ambities.  Je kunt ook het onderdeel voor academische doelen gebruiken om te beschrijven wat je wil bereiken met je opleiding en deze minor.
De tab voor doelen is verdeeld in 3 secties: persoonlijk, academisch en carrière. Doelen die hier staan kunnen op je pagina's opgenomen worden. Persoonlijke of carrière-doelen worden dikwijls in een curriculum gebruikt, zodat lezers kunnen begrijpen hoe een bepaalde rol kan passen bij jouw ambities. Je kunt ook het onderdeel voor academische doelen gebruiken om te beschrijven wat je wil bereiken met je opleiding en deze minor.

Voeg informatie toe aan je profielpagina

De profielpagina is de enige informatie in Mahara die standaard zichtbaar is voor alle andere gebruikers.

Bewerk je profielgegevens

  1. Klik op het gebruikersmenupictogram in de rechterbovenhoek van de pagina (naast de miniatuur van de profielafbeelding).
  2. Klik op Profiel.

Dit opent het tabblad Over mij op de profielpagina.


Over mij

Deze sectie bevat de enige verplichte velden. Je voornaam en achternaam zijn vooraf ingevuld met je voorkeursnaamgegevens (zoals ingesteld in je student- of personeelsrecord), maar kunnen worden bewerkt. Je kunt een alternatieve weergavenaam instellen en een samenvatting of introductie over jezelf toevoegen.


Contactgegevens

Dit gedeelte wordt gebruikt om contactgegevens samen te brengen, zoals websites, thuis- en werkadressen, telefoonnummers enz. Het e-mailadres is vereist en moet al je Inholland e-mailadres bevatten - je kunt desgewenst extra e-mailadressen toevoegen. De andere velden zijn optioneel en kunnen leeg worden gelaten.


Sociale media

In deze sectie kunnen meerdere sociale-mediaprofielen worden vermeld.

Klik op + Nieuw social media-account, kies vervolgens uit de vervolgkeuzelijst en vul de relevante details in (meestal alleen de URL).

Deze lijst is niet compleet en bevat enkele opties die niet meer bestaan. Als je iets wilt toevoegen dat niet in de lijst staat, zoals LinkedIn, bijvoorbeeld:

  1. Selecteer Anders.
  2. Voeg de naam van de sociale netwerken toe.
  3. Voeg de URL toe voor uw openbare profiel op het netwerk.

Klik op Opslaan om het nieuwe sociale media-account op te slaan. Het nieuwe sociale media-account verschijnt in een lijst op de pagina.


Algemeen

Het algemene gedeelte heeft slechts 2 velden - beroep en industrie; voeg je huidige functietitel toe en het brancheveld kan eenvoudig 'Hoger onderwijs' zijn.


Wijzigingen opslaan

Als je klaar bent met het aanbrengen van wijzigingen, klik je op Profiel opslaan onder aan de pagina om uw updates op te slaan.


Voeg een profielfoto toe en stel deze in als standaard

Je kunt maximaal 5 profielfoto's uploaden - de foto's die je wilt gebruiken moeten tussen 16x16 en 1170 x 1170 pixels groot zijn. Het aanbevolen formaat is echter 100x100 pixels zodat het er goed uitziet op je profiel en ook in de kleinere formaten rondom Mahara (zoals buttons).

  1. Klik op het gebruikersmenupictogram in de rechterbovenhoek van de pagina (naast de miniatuur van de profielafbeelding).
  2. Selecteer Profielfoto in het profielmenu.
  3. Klik op Kies bestand om te bladeren naar een afbeelding met de juiste afmetingen.
  4. Geef de afbeelding een beschrijvende afbeeldingstitel.
  5. Klik op Uploaden, de knop verandert in 'Bezig met verwerken... '
  6. De afbeelding verschijnt bovenaan in de lijst met afbeeldingen (deze is standaard niet ingesteld als uw nieuwe profielfoto).
  7. Stel het in als de nieuwe standaardafbeelding door het selectievakje naast uw afbeelding te selecteren en op Standaard instellen te klikken.

Je profielafbeelding wordt onmiddellijk bijgewerkt. Je kunt je standaardafbeelding op elk moment wijzigen met stap 6.


Voeg informatie toe aan je profielpagina

  • Klik op de profielfoto om de profielpagina te openen. De inhoud en lay-out van de profielpagina worden op dezelfde manier beheerd als elke andere pagina binnen Mahara.
  • Schakel 'bewerken' op de pagina in met het potloodbewerkingspictogram rechtsboven.
  • Klik en sleep met slepen om een ​​blokpictogram toe te voegen vanaf de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  • Een raam vliegt van rechts naar binnen. Klik op 'Meer weergeven' om een ​​blok in de lijst te zoeken.
  • Bewerk indien nodig de bloktitel.
  • Versleep de artefacten op de pagina en pas ze aan om de lay-out van de pagina te wijzigen.
  • Klik op het weergavepaginapictogram links bovenaan om te zien hoe de pagina eruit zal zien.
Alles wat aan de profielpagina wordt toegevoegd, is zichtbaar voor alle Mahara-gebruikers.
Voorbeeld van een profielpagina met een blogbericht, video en het blok 'mijn vrienden'
Voorbeeld van een profielpagina met een blogbericht, video en het blok 'mijn vrienden'
Voeg persoonlijke informatie toe aan je profiel


Je profielpagina is standaard zichtbaar voor anderen gebruikers van Mahara binnen Inholland, maar je kunt je profielpagina ook zichtbaar maken voor iedereen op internet. Standaard wordt alleen de volgende informatie op jouw profielpagina geplaatst:

  • Je weergavenaam (of echte naam als je geen weergavenaam hebt)
  • Jouw portfolio's die zichtbaar zijn voor de persoon die uw profielpagina bekijkt
  • Groepen waar je lid van bent
  • Jouw berichtenmuur
  • Jouw vrienden

Maar je kunt je profielpagina zo indelen en vormgeven zoals je dat zelf wilt. Je profielpagina kun je beschouwen als je persoonlijke presentatiepagina voor anderen binnen Inholland. Om je profielpagina te wijzigen klik je op 'bewerken'. Het inrichten van de profielpagina werkt het zelfde als een gewone pagina.

Voeg profielinformatie toe aan aan andere pagina's

  1. Schakel bewerken op de pagina in met behulp van het potloodbewerkingspictogram in de rechterbovenhoek.
  2. Klik en sleep het slepen om een blokpictogram toe te voegen vanaf de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  3. Van rechts komt een venster naar binnen. Klik op Meer weergeven en selecteer Profielinformatie in de lijst.
     - Bewerk indien nodig de bloktitel.
     - Kies de velden die u wilt weergeven.
     - Kies of je een profielfoto en/of een e-mailadres wilt tonen.
  4.  Als je het veld Inleiding niet hebt gebruikt, is het mogelijk om hier wat inleidende tekst toe te voegen (dit wordt niet teruggeschreven naar het profiel en kan dus verschillen op elke pagina waaraan dit blok wordt toegevoegd.
  5. Klik op Opslaan om de profielinformatie aan de pagina toe te voegen.
  6. Klik op het weergavepaginapictogram linksboven om te zien hoe de profielinformatie op de pagina zal verschijnen.

Maak een plan aan in Mahara

Een plan maken in Mahara. Je kunt plannen gebruiken om je eigen leerproces en je persoonlijke ontwikkeling in de loop van de tijd te organiseren en vast te leggen.
Een plan maken in Mahara. Je kunt plannen gebruiken om je eigen leerproces en je persoonlijke ontwikkeling in de loop van de tijd te organiseren en vast te leggen.
Gebruik plannen en taken om voor je zelf structuur aan te brengen en je doelen SMART vast te leggen.

Persoonlijke ontwikkeling

Je kunt plannen gebruiken om je eigen leren en je persoonlijke ontwikkeling in de loop van de tijd te organiseren en vast te leggen. Gebruik taken binnen plannen om kleinere doelen te stellen voor een groter resultaat, houd de voortgang bij met persoonlijke leeractiviteiten, bij te wonen keynotes, trainingen, of andere leeractiviteiten. Stel een persoonlijk ontwikkelingsplan op om toekomstige planning vast te leggen en te demonstreren door te focussen op doelen, belemmeringen voor succes, en om te helpen identificeren waar verdere ondersteuning nodig is.

Maak en beheer plannen en taken

Maak een nieuw plan

  1. Klik op het hoofdmenupictogram, vouw de sectie Maken uit en selecteer Plannen
  2. Klik op het pictogram Nieuw plan
  3. Geef je plan een titel en beschrijving
  4. Klik op Plan opslaan

Voeg taken toe aan het plan

  1. Klik op de knop Nieuwe taak nadat u uw plan heeft opgeslagen; of klik op de knop Taak beheren of de titel van het plan om nieuwe taken toe te voegen
  2. Voer een titel in voor uw plan
  3. Stel een voltooiingsdatum in voor de taak
  4. Voeg een beschrijving van de taak toe - zorg ervoor dat deze voldoende details bevat, u kunt tekst, afbeeldingen, links enz. Aan deze sectie toevoegen.
  5. Klik op de knop Taak opslaan om het bewerken te voltooien

Bewerk taken in een plan

  1.   Klik op de knop Taak beheren of de titel van het plan om de taken te bewerken
  2.   Klik op het potloodpictogram Bewerken naast de taak die u wilt wijzigen
  3.   Breng de wijziging aan of markeer de taak als voltooid
  4.   Klik op de knop Taak opslaan en uw wijzigingen worden vastgelegd

Verwijder een taak in een plan

  1. Klik op de knop Taak beheren of de titel van het plan om de taken te bewerken
  2. Klik op het pictogram Verwijderen naast de taak die u wilt verwijderen.

Voeg plannen toe aan een pagina

  1. Schakel bewerken op een pagina in met het potloodbewerkingspictogram rechtsboven.
  2. Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram van de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina toe te voegen. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  3. Een venster vliegt van rechts naar binnen. Klik op Meer en klik op het blok Plan in de lijst.
  4. Vink het vakje aan naast het plan (mogelijk heeft u er maar één) dat u wilt toevoegen.
  5. Stel het (maximale) aantal taken in dat op de pagina zichtbaar moet zijn.
  6. Klik op Opslaan en het (de) bestand (en) dat u heeft gekozen, zal als een lijst op de pagina verschijnen.
Nadat het plan aan de pagina is toegevoegd, kunt u individuele taken uit de lijst verwijderen.

Gebruik 'taken' binnen 'plannen' om kleinere doelen te stellen voor een groter resultaat, houd de voortgang bij met persoonlijke leeractiviteiten, bij te wonen workshops, of andere leeractiviteiten. Stel een persoonlijk ontwikkelingsplan op om de toekomstige planning vast te leggen en te demonstreren door te focussen op doelen, belemmeringen voor succes, en om te helpen identificeren waar verdere ondersteuning nodig is.

Maak en beheer plannen en taken

Maak een nieuw plan
  1. Klik op het hoofdmenupictogram, vouw de sectie Maken uit en selecteer 'Plannen'
  2. Klik op het pictogram 'Nieuw plan'
  3. Geef je plan een titel en beschrijving
  4. Klik op Plan opslaan
Voeg taken toe aan het plan
  1. Klik op de knop Nieuwe taak nadat u uw plan heeft opgeslagen; of klik op de knop 'Taak beheren' of de titel van het plan om nieuwe taken toe te voegen
  2. Voer een titel in voor uw plan
  3. Stel een voltooiingsdatum in voor de taak
  4. Voeg een beschrijving van de taak toe - zorg ervoor dat deze voldoende details bevat, u kunt tekst, afbeeldingen, links enz. Aan deze sectie toevoegen.
  5. Klik op de knop 'Taak opslaan' om het bewerken te voltooien
Bewerk taken in een plan
  1. Klik op de knop 'Taak beheren' of de titel van het plan om de taken te bewerken
  2. Klik op het potloodpictogram 'Bewerken' naast de taak die u wilt wijzigen
  3. Breng de wijziging aan of markeer de taak als voltooid
  4. Klik op de knop 'Taak opslaan' en uw wijzigingen worden vastgelegd
Verwijder een taak in een plan
  1. Klik op de knop 'Taak beheren' of de titel van het plan om de taken te bewerken
  2. Klik op het pictogram 'Verwijderen' naast de taak die u wilt verwijderen.
Voeg plannen toe aan een pagina
  1. Schakel 'bewerken' op een pagina in met het potloodbewerkingspictogram rechtsboven.
  2. Klik en sleep met slepen om een ​​blokpictogram van de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina toe te voegen. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  3. Een raam vliegt van rechts naar binnen. Klik op Meer en klik op het blok Plan in de lijst.
  4. Vink het vakje aan naast het plan (mogelijk heeft u er maar één) dat u wilt toevoegen.
  5. Stel het (maximale) aantal taken in dat op de pagina zichtbaar moet zijn.
  6. Klik op Opslaan en het (de) bestand (en) dat u heeft gekozen, zal als een lijst op de pagina verschijnen.
Nadat het plan aan de pagina is toegevoegd, kunt u individuele taken uit de lijst verwijderen.

Houd een persoonlijk logboek bij

Het is een goed idee om een logboek bij te houden in de vorm van een blog op Mahara. Hierin noteer je op gezette tijden (dagelijks, wekelijks) je activiteiten, reflecties, bevindingen en voortgang.

Daarnaast neem je in het logboek ook de verantwoording van de keuzes die je maakt, Bijvoorbeeld hoe je tot een bepaalde keuze bent gekomen binnen je projectgroep, maar ook wanneer je aan een opdracht werkt die je alleen uitvoert. Je kunt je logboek ook gebruiken bij het maken van je reflectieverslag(en) om te delen met je leerteamcoach of als bewijs voor het portfolio-assessment.

Voeg een nieuw blog toe

Elk Mahara-account heeft al één blog (met de naam 'Accountnaam's' blog).

  • Je kunt er voor kiezen om extra blogs toe te voegen door de optie voor meerdere blogs te selecteren op de pagina met accountinstellingen. Denk vooraf goed na of het handiger is om je gedachten en ervaringen in één blog bij te houden, of aparte blogs aan te maken. Als je de ontwikkeling in de tijd wilt zien, dan is het aan te raden om met één blog te beginnen. Zo kun je bijvoorbeeld voor de minor een aparte blog aanmaken en als je gaat afstuderen een blog maken waarin je al je gedachten en ervaringen tijdens het afstudeertraject vastlegt.
  • Voeg blogs of individuele blogberichten toe aan een pagina zodat mensen de mogelijkheid hebben om er feedback en opmerkingen over te plaatsen. Je kunt ook blogberichten met specifieke tag(s) op een pagina plaatsen door het blok te kiezen waar je kunt filteren op tags.
  • Blogberichen kunnen ook door een persoon worden toegevoegd aan een groepsruimte waarvan ze deel uitmaken.
  • Je kunt blogberichten delen via je eigen profielpagina, waardoor ze door iedereen die je profielpagina bezoekt gelezen kunnen worden.
  • Het wordt aanbevolen om alle blogs en blogberichten van relevante tags te voorzien om het zoeken naar en toevoegen aan pagina's gemakkelijker te maken.
Gebruik een blog om je gedachten en ervaringen vast te leggen en leg zo je persoonlijke ontwikkeling in de loop van de tijd vast.
Competenties en vaardigheden worden ontwikkeld door leren van ervaringen. (Nieuwe) betekenis geven aan ervaringen, ofwel reflectie, is daarbij essentieel. Door gebruik te maken van de STARR methode geef je structuur aan de reflectie.

4. Organiseer en structureer

Tekeningen met toestemming gebruikt (Willibrord Huisman.nl/onderwijsadvies)
Tekeningen met toestemming gebruikt (Willibrord Huisman.nl/onderwijsadvies)

Het is handig om het portfolio voor je zelf, maar ook voor anderen te structureren.

In dit hoofdstuk lees je meer over je meer structuur aanbrengt in de onderdelen.

Maak een pagina

In Mahara wordt portfolio-inhoud toegevoegd als artefacten, gegroepeerd op pagina's, en pagina's worden toegevoegd aan collecties om aan mensen te tonen. Elke pagina kan worden gezien als een tentoonstelling in een museum of kunstgalerie, die gerelateerde items samenbrengt, met informatie om de artefacten te ondersteunen en een samenhangende presentatie (prestatie) te creëren.

Een basispagina maken

  1. Klik op het pictogram van het hoofdmenu, vouw het gedeelte Maken uit en selecteer Pagina's en verzamelingen, of klik op Maken op het dashboard.
  2. Klik op Toevoegen en selecteer Pagina.
  3. Een paginatitel toevoegen - geef een titel voor de pagina op.
  4. Voeg een korte beschrijving toe die de pagina samenvat. Voeg geen pagina-inhoud toe aan deze sectie! Inhoud moet worden toegevoegd met behulp van tekstblokken, notities of tijdschrijften (etc)
  5. Voeg tags toe aan de pagina. U kunt uit uw bestaande tags kiezen door een letter te typen en vervolgens de tag te selecteren die u wilt gebruiken. U kunt ook een nieuwe tag typen en deze wordt toegevoegd aan uw lijst met tags.
  6. Klik op opslaan om de pagina aan te maken of geavanceerde opties toe te voegen (zie hieronder).

Voeg niet al de inhoud toe aan de paginabeschrijving. Dit moet een zeer korte beschrijving of overzicht van de pagina zijn. Inhoud moet worden toegevoegd met behulp van tekstblokken, notities of tijdschriften (etc).

Geavanceerde pagina-instellingen toevoegen

Deze instellingen zijn vooral handig als de pagina door anderen moet worden gekopieerd, bijvoorbeeld als onderdeel van een sjabloon.

Klik op geavanceerd om deze aanvullende, meestal niet-verplichte, pagina-instellingen te openen.

  • Instructies - pagina's kunnen worden ingesteld met instructies die bovenaan de pagina staan ​​in plaats van een tekstblok te gebruiken.
  • Blokken vergrendelen - vergrendel blokken op een pagina om te voorkomen dat ze van de pagina worden verwijderd door dit in te stellen op ja.
  • Naamweergave-indeling - kies hoe u wilt dat uw naam op de pagina wordt weergegeven voor anderen.

Je maakt een pagina met behulp van een 3-stappenproces.

  • Stap 1: Beschrijf. Geef de pagina een titel en een beschrijving. Klik op Opslaan.
  • Stap 2: Bewerk. Voeg inhoud toe aan uw pagina. Student kan hier uit verschillende typen content kiezen.
  • Stap 3: Delen. Op dit moment kan niemand behalve de student als eigenaar van de pagina de pagina zien. Om het te delen, klikt de student op de link bovenaan de pagina met de tekst 'Delen'.

Pagina's hebben de volgende kenmerken:

  1. Je kunt openbare of privé-feedback ontvangen over hun pagina's en artefacten op die pagina.
  2. Gebruikers die een pagina openen, kunnen elk aanstootgevend materiaal rechtstreeks aan de sitebeheerder melden.
  3. Gebruikers kunnen pagina's en artefacten binnen een pagina toevoegen aan hun volglijst en geautomatiseerde meldingen ontvangen van eventuele wijzigingen of updates van die  pagina.
  4. Je kunt een pagina indienen voor feedback of beoordeling door een coach of docent, zodat een momentopname van de pagina en de bijbehorende artefacten op een bepaalde datum kan worden gemaakt.

Inhoud (artefacten) aan een pagina toevoegen

Inhoud (of artefacten) omvat persoonlijke informatie, externe inhoud geüpload als documenten of afbeeldingen, en interne inhoud gemaakt binnen Mahara. Deze paragraaf beschrijft het (generieke) proces om deze aan een pagina toe te voegen.


  1. Maak een nieuwe pagina of schakel bewerken op een pagina in met het potloodbewerkingspictogram rechtsboven.
  2. Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram van de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina toe te voegen. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.    
  3. Een venster vliegt vanaf de rechterkant naar binnen. Klik op Opslaan om het nieuwe blok als tijdelijke aanduiding toe te voegen - dit is handig voor het maken van sjablonen, of
    • Kies een blok uit de lijst. Klik op Meer weergeven om meer opties te zien.
    • Bewerk de bloktitel.
    • Kies uit de lijst met beschikbare artefacten of voeg nieuwe inhoud toe met behulp van de relevante velden.
    • Tag de artefacten als ze nog niet zijn getagd.
    • Klik op Opslaan om het artefactblok aan de pagina toe te voegen.
  4. Versleep de artefacten op de pagina en pas ze aan om de lay-out van de pagina te wijzigen.
  5. Klik op het weergavepaginapictogram linksboven om te zien hoe de pagina eruit zal zien

Artefacten, anders dan tekstvakken, die op de pagina zijn gemaakt, worden opgeslagen in de sectie Inhoud zodat ze opnieuw kunnen worden gebruikt.

Tekst en notities toevoegen

Tekstblokken en notities, naast blogs, worden gebruikt om geschreven inhoud aan je portfolio toe te voegen. Ze zijn niet beperkt tot tekst - je kunt er ook afbeeldingen, links etc. aan toegevoegen met de standaard editor.

  • Tekstblokken worden doorgaans gebruikt om 'fragmenten' van inhoud toe te voegen die specifiek zijn voor een pagina, waarbij inhoud niet hoeft te worden hergebruikt op een andere locatie. Als je de tekst ergens anders moet gebruiken, moet je de inhoud naar een nieuw tekstblok op de nieuwe locatie kopiëren.
  • Notities zijn tekst die je van de ene portfoliopagina op de andere kunt hergebruiken zonder de hele pagina te hoeven kopiëren.

Voeg tekst toe aan je pagina

Tekstblokken zijn niet herbruikbaar.

  1. Schakel bewerken op een pagina in met het potloodbewerkingspictogram rechtsboven.
  2. Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram van de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina toe te voegen. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  3. Een raam vliegt van rechts naar binnen. Klik op het tekstblok.
  4. Bewerk indien nodig de bloktitel.
  5. Voeg tekst en andere inhoud toe met de editor in het gedeelte Inhoud blokkeren.
  6. Voeg tags toe.
  7. Klik op Opslaan.

Voeg een notitie toe aan een pagina

In tegenstelling tot tekst zijn notities herbruikbaar. Ze worden op de pagina gemaakt en opgeslagen in het gedeelte Notities van het menu Maken.

  1. Schakel bewerken op een pagina in met het potloodbewerkingspictogram rechtsboven.
  2. Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram van de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina toe te voegen. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  3. Een raam vliegt van rechts naar binnen. Klik op Meer en klik vervolgens op het notitieblok.
  4. Bewerk indien nodig de bloktitel.
  5. Voeg tekst en andere inhoud toe met de editor in het gedeelte Inhoud blokkeren.
  6. Tags toevoegen. Dit is erg handig als u deze inhoud op andere pagina's wilt hergebruiken, zodat u de notitie gemakkelijk terug kunt vinden of deze kunt gebruiken om een ​​pagina van Tags te maken.
  7. Klik op Opslaan.

Bekijk, bewerk en verwijder notities

Notities worden opgeslagen in de sectie Notities van het menu Maken.

  1. Klik op het hoofdmenupictogram, vouw de sectie Maken uit en selecteer Notities.

  2. Deze Notitie-pagina toont alle notities die zijn gemaakt met het Notitie-blok voor jouw account.
    • Klik op het pictogram Bewerken om wijzigingen in een notitie aan te brengen. Als er wijzigingen in een notitie worden aangebracht, worden alle exemplaren van deze notitie bijgewerkt, waar ze ook op een pagina verschijnen.
    • Klik op het pictogram Verwijderen naast de notitie die u wilt verwijderen. De notitie wordt zonder verdere waarschuwing verwijderd - deze actie kan niet ongedaan worden gemaakt en alle exemplaren van de notitie worden definitief verwijderd.

Bestanden en afbeeldingen toevoegen

Mahara heeft een opslagruimte voor bestanden waarmee je documenten, afbeeldingen en andere bestanden kunt uploaden voor hergebruik op je pagina's. Je hebt standaard 1 Gb opslagruimte beschikbaar, maar we raden aan om grote bestanden als video's op te slaan op Stream, de streamingdienst van Inholland en toe te voegen als externe media om ruimte te besparen voor andere bestanden en afbeeldingen. Voor meer informatie over Stream kun je de Stream-handleiding raadplegen.

Op deze pagina lees je meer over:

  • Een bestand uploaden

  • Organiseer bestanden in mappen
  • Een bestand aan een pagina toevoegen
  • Een map aan een pagina toevoegen
  • Voeg een afbeelding toe aan een pagina

Een bestand uploaden

  1. Klik op het pictogram van het hoofdmenu, vouw het gedeelte Maken uit en selecteer Bestanden.
  2. Klik op Bestanden kiezen en blader naar de bestanden op uw lokale apparaat of sleep bestanden naar het grijze vak om te uploaden
  3. Wanneer de bestanden zijn geüpload, klikt u op het potloodpictogram om de details van het bestand te bewerken.
  4. Verander de naam in iets herkenbaars, geef het een beschrijving als je denkt dat dit nuttig zal zijn - en we raden je ten zeerste aan om tags toe te voegen (deze zijn erg handig voor het vinden en organiseren van artefacten en het maken van pagina's).

Organiseer bestanden in mappen

  1. Klik op het pictogram van het hoofdmenu, vouw het gedeelte Maken uit en selecteer Bestanden.
  2. Maak eerst uw map - typ de naam van de map in het vak onder het grijze blok voor het uploaden van bestanden en klik op Map maken.
  3. Voeg bestanden toe aan mappen - plaats de muisaanwijzer op een bestand en het verplaatsingspictogram verschijnt; klik, houd vast en sleep bestanden naar de map. Elke keer dat u een bestand aan een map toevoegt, duurt het een paar seconden om te vernieuwen.
  4. Klik op de mapnaam om de bestanden te bekijken die deze bevat.

Je kunt mappen slepen en neerzetten in een andere map. We raden je aan om tags toe te voegen aan elke map die je maakt, zodat je ze gemakkelijker kunt vinden en aan pagina's kunt toevoegen.

Een bestand aan een pagina toevoegen

Bestanden worden aan pagina's toegevoegd zodat ze kunnen worden gedownload.

  1. Schakel bewerken op een pagina in met behulp van het potloodbewerkingspictogram in de rechterbovenhoek.
  2. Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram toe te voegen vanaf de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  3. Van rechts komt een raam naar binnen. Klik op het bestand(en) om te downloaden in de lijst.
  4. Bewerk indien nodig de bloktitel.
  5. Klik op de vervolgkeuzelijst Bestanden om een ​​of meer bestanden te selecteren die u al hebt geüpload, of om direct een nieuw bestand toe te voegen (dit wordt opgeslagen in het gedeelte Bestanden zoals hierboven).
  6. Klik op het vinkje rechts van de bestanden die je wilt toevoegen.
  7. Klik op Opslaan en de bestanden die u hebt gekozen, verschijnen op de pagina als een lijst in het blok Bestand(en) om te downloaden.

Een map aan een pagina toevoegen

Mappen worden aan pagina's toegevoegd zodat hun inhoud geordend is en als zip-bestand of afzonderlijk kan worden gedownload.

  1. Schakel bewerken op een pagina in met behulp van het potloodbewerkingspictogram in de rechterbovenhoek.
  2. Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram toe te voegen vanaf de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  3. Van rechts komt een raam naar binnen. Klik op het mapblok in de lijst.
  4. Bewerk indien nodig de bloktitel.
  5. Klik op de vervolgkeuzelijst Mappen om een ​​map te selecteren die u al hebt gemaakt in het gebied Bestanden - als u geen mappen heeft, is deze lijst leeg. Mappen kunnen zowel mappen als bestanden bevatten.
  6. Klik op het vinkje rechts van de map(pen) die je wilt toevoegen.
  7. Selecteer of de bestanden in de map in oplopende of aflopende volgorde worden weergegeven.
  8. Klik op Opslaan en de door u gekozen map(pen) verschijnen als lijst op de pagina.

Voeg een afbeelding toe aan een pagina

Afbeeldingen worden op de pagina weergegeven en kunnen worden gebruikt als onderdeel van de inhoud of als een 'look and feel'-element dat de pagina opsplitst.

  1. Schakel bewerken op een pagina in met behulp van het potloodbewerkingspictogram in de rechterbovenhoek.
  2. Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram toe te voegen vanaf de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  3. Van rechts komt een raam naar binnen. Klik op het afbeeldingsblok in de lijst.
  4. Bewerk indien nodig de bloktitel.
  5. Klik op de vervolgkeuzelijst Afbeelding om een ​​afbeelding te selecteren die u al hebt geüpload naar het gebied Bestanden of upload een afbeelding rechtstreeks.
  6. Klik op het vinkje rechts van de afbeelding die je wilt toevoegen.
  7. Klik op Opslaan en de door u gekozen afbeelding verschijnt op de pagina.

Video's en externe media toevoegen

Voeg video's als externe medialinks rechtstreeks toe aan de pagina. Video's zijn vaak erg grote bestanden en de Mahara-quota zijn beperkt tot 1 GB. Inholland gebruik Stream voor video-opslag en streaming, maar dit proces werkt voor veel videostreamingsites (YouTube, Vimeo)

  • Hoe Stream-video's aan Mahara toe te voegen
  • Hoe vind je een YouTube-insluitcode?
     

Voeg een video toe met behulp van externe media

  1. Schakel bewerken op een pagina in met het potloodbewerkingspictogram rechtsboven.
  2. Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram van de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina toe te voegen. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  3. Een venster vliegt van rechts naar binnen. Klik op Meer en klik vervolgens op het blok Externe media in de lijst.
  4. Bewerk indien nodig de bloktitel.
  5. Plak de URL of de insluitcode voor de video.
  6. Stel eventueel de hoogte en breedte van de video in
  7. Klik op Opslaan en de video wordt op de pagina weergegeven als een ingesloten, afspeelbare video of als een link naar de video, afhankelijk van de streamingdienst. Dit kan wat experimenteren vergen. Over het algemeen wordt aanbevolen om 'embed' te gebruiken als je wilt dat de video binnen het portfolio wordt afgespeeld.
     

Voeg een videobestand toe

We raden dit niet aan vanwege de mogelijke bestandsgrootte, maar het is mogelijk om kleine video's direct toe te voegen.
Video's moeten het MP4-formaat hebben (met h264-video en acc-audio) om ervoor te zorgen dat ze worden afgespeeld wanneer ze zijn ingesloten. Andere indelingen worden mogelijk niet ondersteund door webbrowsers en verschijnen in plaats daarvan als een downloadlink voor bestanden.

  1. Upload de video volgens de instructies voor het uploaden van een bestand.

  2. Schakel bewerken op een pagina in met het potloodbewerkingspictogram rechtsboven.
  3. Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram toe te voegen vanaf de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  4. Een raam vliegt van rechts naar binnen. Klik op Meer en klik vervolgens op de knop Embedded Media.
  5. Bewerk indien nodig de bloktitel.
  6. Selecteer de video uit de beschikbare bestanden (of upload de video als je stap 1 hebt overgeslagen).
  7. Tags toevoegen.
  8. Klik op Opslaan en de video verschijnt op de pagina.
Voeg bestanden en afbeeldingen toe aan Mahara

 

Mahara heeft een opslagruimte voor bestanden waarmee je documenten, afbeeldingen en andere bestanden kunt uploaden voor hergebruik op je pagina's. Er is standaard 500 Mb opslagruimte beschikbaar, maar we raden aan om video's op te slaan op Stream, de streamingdienst van Inholland en toe te voegen als externe media om ruimte te besparen voor andere bestanden en afbeeldingen. Voor meer informatie over Stream kun je de Stream-handleiding raadplegen.

In deze gids:

  • Een bestand uploaden
  • Organiseer bestanden in mappen
  • Een bestand aan een pagina toevoegen
  • Een map aan een pagina toevoegen
  • Voeg een afbeelding toe aan een pagina

Een bestand uploaden

  1. Klik op het pictogram van het hoofdmenu, vouw het gedeelte Maken uit en selecteer Bestanden.
  2. Klik op Bestanden kiezen en blader naar de bestanden op uw lokale apparaat of sleep bestanden naar het grijze vak om te uploaden
  3. Wanneer de bestanden zijn geüpload, klikt u op het potloodpictogram om de details van het bestand te bewerken.
  4. Verander de naam in iets herkenbaars, geef het een beschrijving als je denkt dat dit nuttig zal zijn - en we raden je ten zeerste aan om tags toe te voegen (deze zijn erg handig voor het vinden en organiseren van artefacten en het maken van pagina's).

Organiseer bestanden in mappen

  1. Klik op het pictogram van het hoofdmenu, vouw het gedeelte Maken uit en selecteer Bestanden.
  2. Maak eerst uw map - typ de naam van de map in het vak onder het grijze blok voor het uploaden van bestanden en klik op Map maken.
  3. Voeg bestanden toe aan mappen - plaats de muisaanwijzer op een bestand en het verplaatsingspictogram verschijnt; klik, houd vast en sleep bestanden naar de map. Elke keer dat u een bestand aan een map toevoegt, duurt het een paar seconden om te vernieuwen.
  4. Klik op de mapnaam om de bestanden te bekijken die deze bevat.

Je kunt mappen slepen en neerzetten in een andere map. We raden je aan om tags toe te voegen aan elke map die je maakt, zodat je ze gemakkelijker kunt vinden en aan pagina's kunt toevoegen.


Een bestand aan een pagina toevoegen

Bestanden worden aan pagina's toegevoegd zodat ze kunnen worden gedownload.

  1. Schakel bewerken op een pagina in met behulp van het potloodbewerkingspictogram in de rechterbovenhoek.
  2. Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram toe te voegen vanaf de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  3. Van rechts komt een raam naar binnen. Klik op het bestand(en) om te downloaden in de lijst.
  4. Bewerk indien nodig de bloktitel.
  5. Klik op de vervolgkeuzelijst Bestanden om een ​​of meer bestanden te selecteren die u al hebt geüpload, of om direct een nieuw bestand toe te voegen (dit wordt opgeslagen in het gedeelte Bestanden zoals hierboven).
  6. Klik op het vinkje rechts van de bestanden die je wilt toevoegen.
  7. Klik op Opslaan en de bestanden die u hebt gekozen, verschijnen op de pagina als een lijst in het blok Bestand(en) om te downloaden.

Een map aan een pagina toevoegen

Mappen worden aan pagina's toegevoegd zodat hun inhoud geordend is en als zip-bestand of afzonderlijk kan worden gedownload.

  1. Schakel bewerken op een pagina in met behulp van het potloodbewerkingspictogram in de rechterbovenhoek.
  2. Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram toe te voegen vanaf de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  3. Van rechts komt een raam naar binnen. Klik op het mapblok in de lijst.
  4. Bewerk indien nodig de bloktitel.
  5. Klik op de vervolgkeuzelijst Mappen om een ​​map te selecteren die u al hebt gemaakt in het gebied Bestanden - als u geen mappen heeft, is deze lijst leeg. Mappen kunnen zowel mappen als bestanden bevatten.
  6. Klik op het vinkje rechts van de map(pen) die je wilt toevoegen.
  7. Selecteer of de bestanden in de map in oplopende of aflopende volgorde worden weergegeven.
  8. Klik op Opslaan en de door u gekozen map(pen) verschijnen als lijst op de pagina.

Voeg een afbeelding toe aan een pagina

Afbeeldingen worden op de pagina weergegeven en kunnen worden gebruikt als onderdeel van de inhoud of als een 'look and feel'-element dat de pagina opsplitst.

  1. Schakel bewerken op een pagina in met behulp van het potloodbewerkingspictogram in de rechterbovenhoek.
  2. Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram toe te voegen vanaf de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  3. Van rechts komt een raam naar binnen. Klik op het afbeeldingsblok in de lijst.
  4. Bewerk indien nodig de bloktitel.
  5. Klik op de vervolgkeuzelijst Afbeelding om een ​​afbeelding te selecteren die u al hebt geüpload naar het gebied Bestanden of upload een afbeelding rechtstreeks.
  6. Klik op het vinkje rechts van de afbeelding die je wilt toevoegen.
  7. Klik op Opslaan en de door u gekozen afbeelding verschijnt op de pagina.

De pagina-indeling bewerken

Mahara heeft een ​​flexibele, op rasters gebaseerde lay-out waar blokken kunnen worden gesleept en neergezet op locaties, en zowel verticaal als horizontaal kunnen worden vergroot of verkleind om het beste bij de toegevoegde inhoud te passen. Het raster is  12 kolommen breed. Blokken kunnen een willekeurig aantal kolommen en rijen bevatten. Voor alle bewerkbare pagina's (dashboard, profielpagina en standaardpagina's):

  1. Schakel bewerken in door op het potloodpictogram bewerken te klikken
  2. Sleep blokken naar de gewenste locatie door met de muisaanwijzer op de blokkop te klikken en deze vast te houden waar het verplaatsingspictogram verschijnt. Een vage gestippelde grijze lijn geeft de locatie aan waarin het blok zal verschijnen.
  3. Wijzig de grootte van blokken door op het pictogram voor het wijzigen van de grootte rechtsonder in het blok te klikken, deze vast te houden en te verslepen. Mogelijk moet u blokken verplaatsen nadat u het formaat heeft gewijzigd om de lay-out netjes te houden.
  4. Hernoem blokken door op het tandwiel bewerken in de blokkop te klikken. Wijzig de titel en klik op Opslaan.
  5. Verwijder blokken door op het prullenbakpictogram in de blokkop te klikken. Als dit niet aanwezig is, zijn blokken door de maker van de pagina vergrendeld in de geavanceerde opties.

Inhoud van een pagina verwijderen

Mahara heeft een ​​flexibele, op rasters gebaseerde lay-out waar blokken kunnen worden gesleept en neergezet en zowel verticaal als horizontaal kunnen worden vergroot of verkleind. Je kunt zo zelf de beste indeling van de pagina kiezen die het beste past bij de toegevoegde inhoud. Het raster is 12 kolommen breed. Blokken kunnen een willekeurig aantal kolommen en rijen bevatten. Voor alle bewerkbare pagina's (controlepaneel, profielpagina en standaardpagina's):

  1. Schakel bewerken in door op het potloodpictogram bewerken te klikken
  2. Sleep blokken naar de gewenste locatie door met de muisaanwijzer op de blokkop te klikken en deze vast te houden waar het verplaatsingspictogram verschijnt. Een vage gestippelde grijze lijn geeft de locatie aan waarin het blok zal verschijnen.
  3. Wijzig de grootte van blokken door op het pictogram voor het wijzigen van de grootte rechtsonder in het blok te klikken, deze vast te houden en te verslepen. Mogelijk moet u blokken verplaatsen nadat u het formaat heeft gewijzigd om de lay-out netjes te houden.
  4. Hernoem blokken door op het tandwiel bewerken in de blokkop te klikken. Wijzig de titel en klik op Opslaan.
  5. Verwijder blokken door op het prullenbakpictogram in de blokkop te klikken. Als dit niet aanwezig is, zijn blokken door de maker van de pagina vergrendeld in de geavanceerde opties.

Tags zijn labels die worden toegevoegd aan bewijzen (artefacten), pagina's en collecties zodat je gerelateerde items makkelijker kunt terugvinden. Ze kunnen ook worden gebruikt om nieuwe pagina's automatisch te vullen (zie onderaan deze pagina). Denk bijvoorbeeld aan tags die leeruitkomsten, specifieke vaardigheden, kennis, taken, feedback en reflecties enz. beschrijven.

In dit onderdeel wordt uitgelegd hoe je tags kunt toevoegen en hoe je deze kunt gebruiken om gerelateerde items te vinden met behulp van de tag cloud en de pagina mijn tags.

Tag cloud

De tag cloud verschijnt aan de rechterkant van de pagina's Pagina's en Collecties, Bestanden en
Gedeeld door mij.
In je accountinstellingen kunnen je instellen hoeveel verschillende tags in de tagcloud je wilt weergeven.

De tag cloud verschijnt aan de rechterkant van de pagina's - 'Pagina's en Collecteis', - 'Bestanden' en - 'Gedeeld door mij'.
De tag cloud verschijnt aan de rechterkant van de pagina's - 'Pagina's en Collecteis', - 'Bestanden' en - 'Gedeeld door mij'.

Voeg een tag toe

Aan iedere pagina of artifact kun je een tag toevoegen in het veld Tags door een zoekterm in te typen. Als het artefact al tags heeft, verschijnen deze in het zoekvak in plaats van de standaardtekst en kunnen ze worden verwijderd door op de 'x' links van de tagtitel te klikken.

  1. Begin een woord te typen om een ​​tag toe te voegen en een vervolgkeuzemenu opent een lijst met overeenkomende tags.
  2. Selecteer de tag die moet worden toegevoegd. Het cijfer achter de tag geeft aan hoe vaak de tag is gebruikt. Nieuwe tags worden toegevoegd door op de Enter-toets te drukken om de tekst om te zetten in een tag.
  3. Klik op het artefact / de pagina opslaan enz.

Gebruik de Tag cloud om inhoud te vinden

  1. Klik op een tag om de voorgefilterde Mijn Tags-pagina te openen met pagina's, collecties en artefacten met die tag.

  2. De grootte van een tag geeft aan hoe vaak de tag is gebruikt en daarom kunnen tags helpen om onmiddellijk gebieden te identificeren die meer of al voldoende inhoud nodig hebben.
  3. Klik op de pijl om de pagina Mijn tags te openen.

Gebruik de pagina Mijn tags om inhoud te vinden en tags te bewerken

  1. Op de pagina Mijn tags worden alle tags weergegeven die momenteel in gebruik zijn.
  2. Klik op het hoofdmenupictogram, vouw het gedeelte Maken uit en selecteer Tag.
  3. Klik op de tabbladen om tags alfabetisch te sorteren of op de frequentie waarmee ze verschijnen
  4. Selecteer een tag om de resultaten te filteren om de relevante items met die tag weer te geven.
  5. Klik op Tags bewerken en selecteer een tag om het label op de tag overal te wijzigen waar deze verschijnt.
Mijn tags
Mijn tags

Mijn tags

Op de pagina Mijn tags zie je al je tags en de bijbehorende artefacten, blokken, pagina's en collecties. Er zijn een aantal filteropties om alleen de bronnen te tonen die je wilt zien.

Getagte inhoud van anderen bekijken

Je kunt de inhoud van iemands portfolio verkennen door op een tag op de pagina te klikken. Door dit te doen, krijg je een lijst te zien van alle artefacten, blokken, pagina's en collecties die zijn getagd met deze tag en waartoe je toegang hebt.

Wanneer de portfolio-eigenaar zijn portfolio openbaar of via een geheime URL heeft gedeeld en een persoon die niet is ingelogd de pagina bekijkt en een tag volgt, kan hij alleen inhoud zien die is getagd op die specifieke portfolio, maar nergens anders.

Klik hier voor meer informatie over het gebruiken van tags

5. Presenteer en deel

Tekeningen met toestemming gebruikt (Willibrord Huisman.nl/onderwijsadvies)
Tekeningen met toestemming gebruikt (Willibrord Huisman.nl/onderwijsadvies)

In dit onderdeel lees je hoe je je portfolio kunt vormgeven en kunt delen met anderen.

Tags gebruiken in Mahara

Tags zijn trefwoorden die worden toegevoegd aan artefacten, pagina's en collecties om het gemakkelijker te maken om gerelateerde items te vinden. Ze kunnen worden gebruikt om nieuwe pagina's automatisch te vullen. We raden aan dat tags die leeruitkomsten, prestatie indicatoren, competenties, taken,  enz. aan alle artefacten worden toegevoegd zodra ze worden aangemaakt.
In deze paragraaf wordt uitgelegd hoe je tags kunt toevoegen en hoe je deze kunt gebruiken om gerelateerde items te vinden met behulp van de Tag-cloud en de pagina Mijn tags.

Voeg een tag toe

Raadpleeg de relevante paragrafen in deze gebruikershandleiding voor gedetailleerde instructies over het toevoegen van inhoud (artefacten), pagina's en andere items die kunnen worden getagd.
In elk geval, of dit nu het maken van een pagina is of het toevoegen van een artefact, is er een veld om tags toe te voegen, met de tekst Type een zoekterm en een vergrootglas. Als het artefact al tags heeft, verschijnen deze in het zoekvak in plaats van de standaardtekst en kunnen ze worden verwijderd door op de x links van de tag-titel te klikken.

  1. Begin een woord te typen om een ​​tag toe te voegen en een vervolgkeuzemenu zal de lijst met overeenkomende tags openen.
  2. Selecteer de tag die u wilt toevoegen. Het nummer achter de tag geeft aan hoe vaak de tag is gebruikt. Nieuwe tags worden toegevoegd door op de Enter-toets te drukken om de tekst in een tag om te zetten.
  3. Klik op het artefact / de pagina enz. Opslaan.

Gebruik de Tag-cloud om inhoud te zoeken

De Tag-cloud verschijnt aan de rechterkant van de pagina's Pagina's en Verzamelingen, Bestanden en Gedeeld door mij-pagina's.

  • Klik op een tag om de voorgefilterde My Tags-pagina te openen met pagina's, verzamelingen en artefacten met die tag.
  • Klik op de pijl om de pagina Mijn tags te openen.

Info: De taggrootte geeft aan hoe vaak de tag is gebruikt en daarom kunnen tags helpen gebieden te identificeren die meer of al voldoende inhoud nodig hebben.

Gebruik de pagina Mijn tags om inhoud te zoeken en tags te bewerken

Op de pagina Mijn tags staan ​​alle tags die momenteel in gebruik zijn.

Klik op het hoofdmenupictogram, vouw de sectie Maken uit en selecteer Tags

Klik op de tabbladen om tags alfabetisch te sorteren of op de frequentie waarmee ze verschijnen

  • Selecteer een tag om de resultaten te filteren om de relevante items met die tag weer te geven.
  • Klik op Tags bewerken en selecteer een tag om het label op de tag overal te wijzigen.

Maak een pagina van Tags

Tags zijn trefwoorden die worden toegevoegd aan artefacten, pagina's en collecties om het gemakkelijker te maken om gerelateerde items te vinden. Raadpleeg de relevante paragrafen in deze gebruikershandleiding voor gedetailleerde instructies over het toevoegen van inhoud (artefacten), pagina's en andere items die kunnen worden getagd.

In deze paragraaf wordt uitgelegd hoe jetags kunt gebruiken om een ​​pagina automatisch te vullen. Wanneer een pagina wordt gemaakt met behulp van dit proces, bevat deze automatisch bestanden, tekst, notities, plannen en taken, blogs en blogberichten die overeenkomen met de gekozen tags. Deze kunnen later worden herschikt om aan de vereisten te voldoen. Items die later zijn getagd, worden niet automatisch toegevoegd.

  1. Klik op het hoofdmenupictogram, klap de sectie Maken uit en selecteer Pagina's en collecties, of klik op Maken op het dashboard.
  2. Klik op Toevoegen en selecteer Pagina.
  3. Voeg een paginatitel en beschrijving toe.
  4. Zoek het zoekvak Maken via tags.
  5. Begin een woord te typen om een ​​tag toe te voegen en een vervolgkeuzemenu zal de lijst met overeenkomende tags openen.
  6. Selecteer de tag die u wilt toevoegen. Het nummer achter de tag geeft aan hoe vaak de tag is gebruikt.
  7. Klik op opslaan om de pagina te maken.

De pagina wordt gemaakt met alle bestaande artefacten en blokken met de gekozen tags. Sommige artefacten worden gecombineerd wanneer ze worden toegevoegd, bijvoorbeeld afbeeldingen zullen worden toegevoegd aan een afbeeldingengalerij; PDF's, audio en documenten worden toegevoegd aan een blok Bestanden om te downloaden.
Bewerk de pagina-indeling door de blokken te verslepen en de grootte ervan te wijzigen. Hernoem de blokken indien nodig.

Een collectie maken

Een belangrijk element van een portfolio is de mogelijkheid om pagina's in meerdere collecties samen te stellen (en te hergebruiken), gericht op de belangrijke aspecten van de huidige vereiste (of dit nu voor een sjabloon is, een sollicitatiegesprek, het indienen van bewijs voor professionele ontwikkeling, een opdracht enz.) .

Maak een nieuwe collectie

  1. Klik op Maken op het Dashboard, of open Pagina's en verzamelingen vanuit het hoofdmenu.
  2. Klik op de knop Toevoegen en selecteer Verzameling in de pop-up. Dit opent het venster Collectie bewerken.
  3. Voeg een beschrijvende collectienaam en een gedetailleerde beschrijving van de collectie toe - deze zullen beide in de collectie verschijnen zoals deze wordt weergegeven op de Portfoliopagina.
  4. Voeg tags toe aan de verzameling om het zoeken gemakkelijker te maken (vooral als u een groot aantal pagina's en verzamelingen heeft).
  5. Klik op Volgende: Verzamelpagina's bewerken om naar de volgende stap te gaan, Pagina's aan de verzameling toevoegen
  6. Selecteer de pagina's die u aan de verzameling wilt toevoegen en sleep ze en zet ze neer, of vink de vakjes aan en klik op Pagina's toevoegen. Alle bestaande pagina's die al in de collectie staan ​​(als u een bestaande collectie bewerkt), evenals nieuwe pagina's die zijn toegevoegd, verschijnen aan de rechterkant.
  7. Selecteer Gereed als er pagina's zijn toegevoegd en de nieuwe verzameling verschijnt op de pagina Pagina's en verzamelingen.

Bewerk een bestaande collectie

  1. Klik op Maken op het Dashboard, of open Pagina's en verzamelingen vanuit het hoofdmenu.
  2. In de sectie Pagina's en verzamelingen ziet u uw bestaande portfolio's (d.w.z. verzamelingen en pagina's). Verzamelingen zien eruit als een gestapelde reeks pagina's.
  3. Als u het menu op een collectie selecteert, worden er meer opties geopend voor het beheren, bewerken en verwijderen van een collectie.
  • Beheren - In dit scherm kunt u pagina's toevoegen die nog niet in de collectie staan ​​en bestaande pagina's opnieuw ordenen of verwijderen.
  • Bewerken - In het gedeelte Bewerken kunt u de naam en beschrijving van de collectie wijzigen die u hebt ingesteld toen u deze oorspronkelijk maakte. U kunt ook tags toevoegen of verwijderen.
  • Verwijderen - Als u verwijderen selecteert, wordt er een waarschuwingsbericht geopend om te bevestigen dat u deze verzameling echt wilt verwijderen. Het verwijdert de individuele pagina's niet en heeft geen invloed op andere collecties die een aantal van dezelfde pagina's gebruiken. Selecteer Ja om de collectie te verwijderen of Nee om het dialoogvenster voor verwijderen te sluiten en terug te keren naar de pagina met pagina's en collecties.

Kopieer een collectie

  1. Klik op Maken op het Dashboard of open Pagina's en verzamelingen vanuit het hoofdmenu.
  2. Klik op de knop Kopiëren en zoek naar de collectie die u wilt kopiëren.

Zie Een pagina of verzameling kopiëren voor meer informatie.

Een pagina of collectie verwijderen

Het is niet mogelijk om je dashboard- of profielpagina's te verwijderen, maar alle andere pagina's kunnen worden verwijderd.
! Pagina's en tekstvakken op een pagina kunnen niet worden hersteld als ze zijn verwijderd.
! Maak regelmatig een backup van je gegevens in Mahara.

Verwijder een pagina

  • Als een pagina wordt verwijderd, wordt deze verwijderd uit alle verzamelingen waarin deze zich bevindt.
  • Artefacten (behalve tekstvakken) worden niet verwijderd wanneer een pagina wordt verwijderd. Ze blijven in hun respectievelijke secties onder het menu 'Maak' (bestanden, blog, plannen, notities) en in het profiel.

Open de pagina die je wilt verwijderen uit de locatie Pagina's en collecties of vanuit de specifieke collectie.

Je kunt beide collecties (1) en pagina's (2) in de onderstaande afbeelding zien. Je kunt een verzameling gemakkelijk herkennen aan het aantal pagina's dat erin is opgenomen. Klik op de titel om het item te openen - voor een pagina open je de pagina zelf of klikt u op de collectie die het bevat.

Klik op het icoon om het paginamenu te openen en selecteer 'Verwijder deze pagina'

Er wordt een waarschuwingsbericht geopend.

  • Een pagina kan niet worden hersteld als deze is verwijderd.
  • Als je een pagina verwijdert, wordt een verzameling niet verwijderd.
  • De pagina kan worden geëxporteerd als een zip- of leap2a-bestand.
  • Klik op Ja om de pagina definitief te verwijderen of op nee om terug te keren naar de vorige pagina.

Verwijder een collectie

Je hoeft de collectie niet te openen om deze te verwijderen. Klik op het menu en selecteer Verwijderen.
Er wordt een bevestigingsbericht geopend. Dit merkt op dat 'pagina's in deze collectie niet worden verwijderd'. Zie hierboven om afzonderlijke pagina's te verwijderen. Bevestig ja om de collectie te verwijderen of nee om terug te keren naar het vorige scherm.

  • Als een collectie wordt verwijderd, worden de pagina's die deze bevat niet verwijderd en blijven beschikbaar in andere collecties of als individuele pagina's als ze geen deel uitmaken van een collectie.

Een belangrijk element van een portfolio is de mogelijkheid om pagina's in meerdere collecties samen te stellen (en te hergebruiken), gericht op de belangrijke aspecten van de huidige vereiste (of dit nu voor een sjabloon is, een sollicitatiegesprek, het indienen van bewijs voor professionele ontwikkeling, een opdracht enz.) .

Maak een nieuwe collectie

  1. Klik op Maken op het Dashboard, of open Pagina's en verzamelingen vanuit het hoofdmenu.
  2. Klik op de knop Toevoegen en selecteer Verzameling in de pop-up. Dit opent het venster Collectie bewerken.
  3. Voeg een beschrijvende collectienaam en een gedetailleerde beschrijving van de collectie toe - deze zullen beide in de collectie verschijnen zoals deze wordt weergegeven op de Portfoliopagina.
  4. Voeg tags toe aan de verzameling om het zoeken gemakkelijker te maken (vooral als u een groot aantal pagina's en verzamelingen heeft).
  5. Klik op Volgende: Verzamelpagina's bewerken om naar de volgende stap te gaan, Pagina's aan de verzameling toevoegen
  6. Selecteer de pagina's die u aan de verzameling wilt toevoegen en sleep ze en zet ze neer, of vink de vakjes aan en klik op Pagina's toevoegen. Alle bestaande pagina's die al in de collectie staan ​​(als u een bestaande collectie bewerkt), evenals nieuwe pagina's die zijn toegevoegd, verschijnen aan de rechterkant.
  7. Selecteer Gereed als er pagina's zijn toegevoegd en de nieuwe verzameling verschijnt op de pagina Pagina's en verzamelingen.

Bewerk een bestaande collectie

  1. Klik op Maken op het Dashboard, of open Pagina's en verzamelingen vanuit het hoofdmenu.
  2. In de sectie Pagina's en verzamelingen ziet u uw bestaande portfolio's (d.w.z. verzamelingen en pagina's). Verzamelingen zien eruit als een gestapelde reeks pagina's.
  3. Als u het menu op een collectie selecteert, worden er meer opties geopend voor het beheren, bewerken en verwijderen van een collectie.
  • Beheren - In dit scherm kunt u pagina's toevoegen die nog niet in de collectie staan ​​en bestaande pagina's opnieuw ordenen of verwijderen.
  • Bewerken - In het gedeelte Bewerken kunt u de naam en beschrijving van de collectie wijzigen die u hebt ingesteld toen u deze oorspronkelijk maakte. U kunt ook tags toevoegen of verwijderen.
  • Verwijderen - Als u verwijderen selecteert, wordt er een waarschuwingsbericht geopend om te bevestigen dat u deze verzameling echt wilt verwijderen. Het verwijdert de individuele pagina's niet en heeft geen invloed op andere collecties die een aantal van dezelfde pagina's gebruiken. Selecteer Ja om de collectie te verwijderen of Nee om het dialoogvenster voor verwijderen te sluiten en terug te keren naar de pagina met pagina's en collecties.

Kopieer een collectie

  1. Klik op Maken op het Dashboard of open Pagina's en verzamelingen vanuit het hoofdmenu.
  2. Klik op de knop Kopiëren en zoek naar de collectie die u wilt kopiëren.

Wanneer een pagina met dit proces wordt gemaakt, bevat deze automatisch bestanden, tekst, notities, plannen en taken, journaals en logboekberichten die overeenkomen met de gekozen tags. De pagina kan daarna worden aangepast aan de vereisten door onderdelen die je niet nodig hebt van de pagina te verwijderen. Items die later zijn getagd, worden niet automatisch toegevoegd.

  1. Klik op het pictogram van het hoofdmenu, vouw het gedeelte Maken uit en selecteer Pagina's en verzamelingen, of klik op Maken op het dashboard.
  2. Klik op Toevoegen en selecteer Pagina.
  3. Voeg een paginatitel en beschrijving toe.
  4. Zoek het zoekvak Maken via tags.
  5. Begin een woord te typen om een ​​tag toe te voegen en een vervolgkeuzemenu opent een lijst met overeenkomende tags.
  6. Selecteer de tag die moet worden toegevoegd. Het cijfer achter de tag geeft aan hoe vaak de tag is gebruikt.
  7. Klik op opslaan om de pagina te maken.

De pagina wordt gemaakt met alle bestaande artefacten en blokken met de gekozen tags. Sommige artefacten worden gecombineerd wanneer ze worden toegevoegd, b.v. afbeeldingen worden toegevoegd aan een afbeeldingengalerij; PDF's, audio en documenten worden toegevoegd aan een blok Bestanden om te downloaden.

Bewerk de paginalay-out door de blokken te slepen en de grootte ervan aan te passen. Hernoem de blokken indien nodig.

Deze werkwijze vereist dat je vooraf heb nagedacht over de tags die je gebruikt. Pas zo nodig de naamgeving van tags aan voor een beter resultaat.

Deel een pagina of collectie

Een portfolio is het nuttigst wanneer het wordt gedeeld met andere mensen, of dit nu een docent, een externe opdrachtgever of bebeleider of groepen mensen is die samenwerken aan bijvoorbeeld een project. In deze handleiding wordt uitgelegd hoe je je portfolio veilig kunt delen.

Een algemene richtlijn is: altijd 'met zorg delen'. Controleer welke informatie je deelt en met wie. Gebruik vervaldata en vermijd het delen van te veel persoonlijke gegevens.

Toegang beheren

Er zijn twee opties bij het delen:
  1. Deel met anderen binnen Inholland, d.w.z. Mahara-gebruikers zoals peers, docenten, moduleleiders en groepen die toegang hebben met hun Inholland account.
  2. Maak geheime URL's, d.w.z. een link naar de collectie die kan worden gedeeld via e-mail of (zeer voorzichtig) sociale media. Geheime URL's geven iedereen met de link toegang tot de collectie of pagina.

Een portfolio dat niet is gedeeld, toont het vergrendelde pictogram (slotje). Portfolio's die via URL of rechtstreeks worden gedeeld, hebben een ontgrendeld hangslotpictogram en hebben 2 links, een geheime URL-link en de toegangslinks beheren die het bewerkingstoegangsscherm openen.


Deel met anderen binnen Inholland

  1. Selecteer een optie met behulp van de vervolgkeuzelijst Delen met. Veelvoorkomende opties zijn:
    - Deel met specifieke Inholland-gebruikers door op hun naam te zoeken.
    - Deel met vrienden via de algemene groepen - we raden ten zeerste af om 'Openbaar' te gebruiken.
    - Deel met een groep waarvan je de eigenaar bent (of waarvan je lid bent) uit de lijst onder aan het menu.
  2. Geef de persoon een rol. Dit wordt meestal gelaten als 'Geen speciale rol', maar er is een optie om iemand in te stellen als 'Peer reviewer' en ze kunnen dan toegang krijgen tot het gedeelde item en een review achterlaten (als het peer review blok is toegevoegd).
  3. Stel een datum en tijd in waartussen het gedeelde item beschikbaar zal zijn. Selecteer een startdatum in Van (je kunt 'nu' kiezen), en een einddatum in 'Tot'.

Het betreffende portfolio wordt toegevoegd aan respectievelijk 'Gedeeld door mij', en 'Gedeeld met mij' secties, en een melding van delen zal worden verzonden.


Geheime URL's

Geheime URL's zijn handig wanneer je iets wilt delen met een grote groep mensen (bijvoorbeeld wanneer een docent een portfoliosjabloon deelt met een groot aantal studenten) of met iemand die niet aan Inholland verbonden is.
  1. Klik op het pictogram van het hoofdmenu, vouw de sectie Maken uit en selecteer Pagina's en verzamelingen, of klik op Maken op het dashboard.
  2. Klik op het slotje op de pagina of collectie die je wilt delen.
  3. Klik in de vervolgkeuzelijst op Toegang beheren.
  4. De titel van de pagina verschijnt bovenaan het venster. Als dit onderdeel is van een collectie, gelden de machtigingen voor de hele collectie.
  5. Klik op + Nieuwe geheime URL om een ​​link te maken die via e-mail enz. kan worden gedeeld.
  6. Klik op het paginapictogram om de link naar uw klembord te kopiëren, waar u deze vervolgens in een e-mail of document kunt plakken.
  7. Klik op het potloodpictogram om de kalenderopties te openen om een ​​start- en einddatum in te stellen waartussen de geheime URL iedereen die deze heeft toegang geeft tot het item. Zodra de einddatum is bereikt, wordt de toegang automatisch verwijderd.
  8. Klik op het prullenbakpictogram om de geheime URL te verwijderen. De toegang via deze link stopt onmiddellijk.

Geavanceerde mogelijkheden

Het delen van een verzameling met een groep kan een zeer nuttige manier zijn voor docenten om een ​​standaardsjabloon te maken die studenten kunnen gebruiken als uitgangspunt voor hun eigen werk (bijvoorbeeld wanneer een opdracht wordt gegeven door een docent die wil dat alle studenten een bepaalde formaat gebruiken).

Om ervoor te zorgen dat studenten een collectie naar hun eigen portfolio kunnen kopiëren, moet de optie Kopiëren toestaan ​​onder 'Geavanceerde opties' zijn ingesteld op Ja.

Opties die beschikbaar zijn onder 'Geavanceerd' zijn onder meer:

  • Sta gebruikers toe om reacties achter te laten. Dit is een handige manier om feedback te krijgen over werk dat binnen een gedeeld portfolio is gemaakt.
  • Maak opmerkingen pas zichtbaar nadat ze zijn gemodereerd door de portfoliobeheerder.
  • Sta toe dat de portfolio als een nieuw item wordt gekopieerd naar iemands persoonlijke pagina's en verzamelingsruimte.
  • Forceer een specifieke start- en einddatum voor toegang die niet kan worden overschreven door andere instellingen.

Gedeeld door mij

Wanneer een student portfoliopagina's (en collecties) heeft gemaakt, zal de student deze met anderen moeten delen, om bijv. feedback te krijgen. Studenten kunnen de toegangsrechten instellen op de pagina Toegang bewerken. Het is toegankelijk via Hoofdmenu → Delen → Door mij gedeeld of rechtstreeks vanuit het scherm ‘Bewerken’ van een pagina.

Als een student individuele personen of een groep selecteert met wie zij hun portfolio willen delen, ontvangen deze personen een melding. Die melding bevat een link naar het portfolio van de student. Als een student de toegang voor het portefeuille tot een bepaald tijdstip heeft beperkt, wordt dat tijdsbestek ook in de melding vermeld.

Bewerktoegang voor mensen zonder account

Studenten kunnen ook personen die geen account hebben op Mahara ook toegang geven tot hun portfoliopagina's en collecties zonder dat hun werk publiekelijk beschikbaar is en doorzoekbaar door zoekmachines. Dit kan interessant zijn, bijvoorbeeld:

  • wanneer een student een portfolio aanmaakt voor een sollicitatie en de potentiële opdrachtgever/werkgever heeft geen login en kan er ook geen krijgen.
  • wanneer een student een portfolio met een externe begeleider/opdrachtgever wil delen en ook feedback van hen wil krijgen.
  • wanneer een externe beoordelaar het werk van een student beoordeelt.

Gedeeld met mij

Op deze pagina kun je de meest recent gewijzigde of becommentarieerde pagina's en collecties weergeven die zijn gedeeld met:

  • Jou direct
  • Jou als vriend
  • Jou als lid van een groep
  • Jou als lid van een instelling
  • Alle geregistreerde mensen
  • Het publiek (exclusief geheime URL's)

De standaard zoekopties zijn:

  • Zoek de titel, beschrijving, tags en eigenaar van een portfolio.
  • Sorteer de resultaten op laatste update of laatste opmerking.
  • Toon resultaten van portfolio's die rechtstreeks met u zijn gedeeld, als vriend of als lid van een groep.

Je kunt deze standaardinstellingen aanpassen in de geavanceerde opties.
Gedeeld met mij is een plek waar je de portfolio's kunt vinden waarin je mogelijk het meest geïnteresseerd bent.

6. Beoordelen in Mahara

Tekeningen met toestemming gebruikt (Willibrord Huisman.nl/onderwijsadvies)
Tekeningen met toestemming gebruikt (Willibrord Huisman.nl/onderwijsadvies)

Van tijd tot tijd wordt jouw portfolio ook beoordeeld. 

Beoordelen in Mahara

Beoordeling en evaluatie vereisen een doordachte planning en implementatie om het leerproces te ondersteunen en het onderwijs te informeren. Binnen de minor zijn er drie onderling samenhangende doeleinden van beoordeling. Elk type beoordeling, systematisch uitgevoerd, draagt ​​bij aan een totaalbeeld van de prestaties van een individuele student.

1. Toetsing om te leren (formatieve toetsing) omvat het gebruik van informatie over de voortgang van studenten om het leren van studenten te ondersteunen en te verbeteren, leerpraktijken te informeren en:

  • is docentgestuurd
  • vindt plaats gedurende de hele minor, met behulp van een verscheidenheid aan hulpmiddelen; en
  • betrekt docenten bij het geven van gedifferentieerde instructie, feedback aan studenten om hun leerproces te verbeteren en informatie aan coaches ter ondersteuning van het leren.

2. Toetsen als leren (formatieve toetsing) omvat actief reflectie van de student op het leren, het bewaken van zijn/haar eigen voortgang en:

  • ondersteunt studenten bij het kritisch analyseren van leren gerelateerd aan leerplanresultaten;
  • is studentgestuurd met docentbegeleiding; en
  • gebeurt gedurende het hele leerproces.

3. Beoordeling van leren (summatieve beoordeling) houdt in dat docenten bewijs van het leren van studenten gebruiken om oordelen te vellen over de prestaties van studenten en:

  • biedt de mogelijkheid om bewijs van prestaties met betrekking tot leerplanresultaten te rapporteren;
  • vindt plaats aan het einde van een leercyclus met behulp van verschillende hulpmiddelen;
  • biedt de basis voor toewijzen van de uiteindende EC's.

Het werken met de bewijskaart

De bewijskaart stelt je in staat om bewijzen te koppelen aan de leeruitkomsten van de minor.

 

Feedback geven en ontvangen

Lees de studiehandleiding voor het onderwerp feedback en gebruik de formulieren in de bijlagen voor het verzamelen van feedback.

Inleveren van je portfolio in Moodle

7. Ontvangen en geven feedback

Feedback geven of commentaar geven is een essentieel onderdeel van portfoliowerk. Je kunt niet alleen feedback geven op individuele artefacten, maar op hele portfoliopagina's. De auteur van een artefact- of portfoliopagina bepaalt of je al dan niet opmerkingen kunt achterlaten.

Er is mogelijkheid om te reageren op verschillende onderdelen in een portfolio.

  • bestanden: bij het bewerken van een bestand.
  • blogberichten: bij het bewerken van een blogbericht.
  • notities: bij het bewerken van een notitie.
  • pagina's: in de geavanceerde opties.
'Feedback' en 'commentaar' worden soms door elkaar gebruikt. Men kan stellen dat feedback en opmerkingen verschillende kwaliteiten van reageren aanduiden. Vanaf Mahara 15.10 wordt overal de term 'opmerkingen' gebruikt in plaats van een mix van 'feedback' en 'opmerkingen'.

 

Waarop kun je feedback vragen en geven?
Waarop kun je feedback vragen en geven?

Pagina-opmerkingen bekijken

Je kunt de opmerkingen zien die tot nu toe zijn achtergelaten onderaan elke portfoliopagina of de artefactpagina die de metadata van het artefact bevat.

  1. Het opmerkingengedeelte is samengevouwen wanneer je de pagina bekijkt. Je ziet alleen ‘Opmerkingen’ en het aantal reacties dat al op de pagina staat. Als er nog geen reacties zijn, zie je ‘Reactie toevoegen’. Klik op de kop 'Opmerkingen' of 'Opmerking toevoegen' of de chevon om opmerkingen te zien en nieuwe toe te voegen als dat is toegestaan.
  2. De profielfoto en naam van de auteur van de reactie worden getoond. De naam linkt naar het profiel van de auteur.
  3. Je kunt zien wanneer de auteur van de opmerking de opmerking heeft geschreven en ook wanneer de laatste wijziging is aangebracht.
  4. De opmerking wordt weergegeven.
  5. Jij en de auteur van de opmerking kunnen een opmerking verwijderen door op de knop Verwijderen te klikken. De commentaartekst wordt niet meer weergegeven. Bovendien, als je de opmerking van iemand anders verwijdert, ontvangen zij een melding hierover, inclusief hun opmerkingstekst.
  6. Je kunt direct reageren op een opmerking als deze functionaliteit is ingeschakeld voor je instelling.

Opmerkingen over artefacten bekijken en toevoegen

Je kunt snel zien welke artefacten op een pagina opmerkingen hebben, wanneer je op de knop Details klikt en de zwarte balken op blokken of binnen blokken ziet wanneer blokken meerdere artefacten bevatten.

Als je alleen op artefacten wilt reageren, kun je ook op het artefact zelf klikken, bijvoorbeeld een afbeelding in een afbeeldingsblok, een link naar een bestand of een blogbericht. De opmerkingen en details wordt weergegeven voor een reeks artefacten zonder dat je naar de detailmodus hoeft te gaan.

Reageer op portfolio's

Feedback voor beoordeling

8. Je portfolio's beheren

Een portfolio geheel of gedeeltelijk exporteren

Je kunt een portfolio geheel of gedeeltelijk exporteren naar een enkel zipbestand dat het volgende bevat:

  1. Op zichzelf staande HTML-website. Je kunt dit niet opnieuw importeren in Mahara of een ander portfoliosysteem, maar het is leesbaar in een standaard webbrowser en je hebt geen Mahara nodig om het te bekijken. Om deze website te bekijken, pak je het zip-bestand uit en klik je op het index.html-bestand dat zich in de map bevindt.
  2. Leap2A: Je kunt dit importeren in een ander Leap2A-compatibel systeem of je kunt het opnieuw importeren in je eigen account (zie stap 1, maar klik op importeren in plaats van exporteren). Gebruik deze optie op inhoud terug te plaatsen als je per ongeluk inhoud hebt verwijderd uit een portfolio in Mahara.

Een portfolio exporteren

1. Klik op het Hoofdmenu > Beheer > Exporteer

2. Kies wat u wilt exporteren:

  • Al mijn gegevens: Alles wat is opgeslagen in je account in Content en Portfolio. Uitgesloten zijn al je groepsbijdragen.
  • Slechts enkele van mijn pagina's: je kunt kiezen welke pagina's en de artefacten die erin staan ​​je wilt exporteren.
  • Als je kiest voor 'sommige pagina's', kies je deze in het onderstaande vak en vink je het voorbeeld aan om er zeker van te zijn dat alles wat je wilt / verwacht, is opgenomen.

 3. Klik op Export genereren om het exportproces te starten. Wacht tot het proces is voltooid.

 4. Sla de uitvoer op.

Een momentopname van werk opslaan met Tijdlijn

In dit onderdeel wordt uitgelegd hoe je een kopie van pagina's opslaat in de Mahara-tijdlijntool. Dit proces is handmatig, zodat kleine wijzigingen niet worden opgeslagen en de server overbelasten. Maak regelmatig een momentopname om beter te kunnen reflecteren op portfoliowijzigingen en persoonlijke ontwikkeling in de loop van de tijd.

Een momentopname opslaan op de tijdlijn

  1. Klik op het pictogram van het hoofdmenu (hamburger), vouw het gedeelte Maak uit en selecteer Pagina's en collecties, of klik op Maken op het dashboard.
  2. Open de pagina die op de tijdlijn moet worden opgeslagen.
  3. Klik op het menupictogram rechtsboven (drie puntjes).
  4. Klik op Opslaan in tijdlijn

Bekijk een momentopname op de tijdlijn

  1. Klik op het pictogram van het hoofdmenu (hamburger), vouw het gedeelte Maak uit en selecteer Pagina's en collecties, of klik op Maak op het dashboard.
  2. Open de pagina die eerder op de tijdlijn is opgeslagen.
  3. Klik op het menupictogram rechtsboven (drie puntjes).
  4. Klik op Tijdlijn om een ​​visuele weergave te openen van alle snapshots die voor deze pagina zijn gemaakt.
  5. Klik op een van de stippen op de lijn om die versie van het portfolio te bekijken.
  • Als er veel inzendingen zijn, filter dan op datum
  • Als de vermeldingen zich over een lange periode uitstrekken, blader dan naar links en rechts met de pijlen

Aanstootgevende inhoud melden en verwijderen

9. Werken met groepen

4.1 Een groep maken en leden toevoegen

4.2 Een groepsstartpagina beheren

4.3 Een groepsportfolio delen met groepsleden

A. Het persoonlijke ontwikkelplan

In bijlage 1 van de studiehandleiding staat de drie leeruitkomsten met bijbehorende toetscriteria, richtinggevende vragen en voorbeelden van bewijsmateriaal.

Voor leeruitkomst 3 en toetscriteria 3.1, 3.2 en 3.3 werk je onder andere met jouw persoonlijk ontwikkelplan (POP), waarin je beschrijft welke professionele doelen je wilt behalen om je te ontwikkelen tot een T-shaped teamplayer en hoe je aan deze groei gaat werken. Je stelt smart geformuleerde doelen op en vertelt hoe je de ontwikkeling op de doelen gaatmonitoren en hoe je gaat 'meten' of de doelen zijn behaald. 


De toetsinstructie in bijlage 1 geeft alle belangrijke informatie voor de learning outcomes, toetscriteria, richtinggevende vragen en mogelijk bewijsmateriaal. Zorg er voor dat allle bewijsmateriaal in Mahara wordt verzameld!

B. Het ontwikkelportfolio

Maak een pagina met je POP

Je verzamelt gedurende de minor materiaal voor je ontwikkelingsportfolio: slidedocs, tussenproducten voor de casus, feedback op het werken binnen het leerteam en persoonlijke feedback. In de toetsinstructie vind je voorbeelden van bewijsmateriaal. Elk onderdeel levert feedback op, is informatierijk en betekenisvol en levert bewijs voor het portfolio. Elke week is een bespreking van de coach met het leerteam, check-in, over voortgang, samenwerking, de op te leveren tussenproducten/ bewijsmateriaal conform de planning in het wekenoverzicht.
In de tweede helft van de minor bereid je jezelf voor op je portfolio-assessment. Je selecteert in bewijsmateriaal uit jouw ontwikkelingsportfolio waarmee je de leeruitkomsten wilt aantonen. Vervolgens maak je de balans op en reflecteer je op de leerresultaten.

Je verantwoord het de leeruitkomsten aan de hand van het door jou geselecteerde bewijsmateriaal door beschrijving van je behaalde doelen/resultaten leg je de link naar het tastbare bewijsmateriaal, op basis van de volgende vragen:
• Wie heb ik om feedback gevraagd? Waarom vroeg ik deze persoon?
• Wat heeft deze feedback opgeleverd?
• Wat is de kwaliteit van het eindresultaat? Hoe ben ik hier gekomen?
• Hoe ga ik op basis van opgedane inzichten een volgende keer een leer/werktaak aanpakken?

Gedurende de minor verzamel je materiaal voor je ontwikkelingsportfolio:

  • slidedocs,
  • tussenproducten voor de casus,
  • feedback op het werken binnen het leerteam en
  • persoonlijke feedback.  
  • ....

In de toetsinstructie van de studiehandleiding vind je nog meer voorbeelden van bewijsmateriaal.

C. Het assessment portfolio

Verzamel en organiseer bewijs

In Mahara kun je met behulp van een leeruitkomstenmatrix de relatie leggen tussen de toetscriteria van de leeruitkomsten en jouw bewijsmateriaal.

In de kolommen voeg je pagina's toe met bewijzen voor een specifiek onderdeel van de minor. Het is aan te bevelen om deze matrix tijdens de onderwijsperiode regelmatig bij te werken en aan te vullen met nieuw bewijsmateriaal. Ook kun je deze matrix delen met je leercoach voor bespreking tijdens je POP gesprekken.

Maak nu op basis van de informatie die je in de vorige stappen hebt toegevoegd aan je persoonlijke omgeving een pagina aan. Houdt rekening met het format dat hiervoor is voorgeschreven.

Een basispagina maken

  1. Klik op het pictogram van het hoofdmenu, vouw het gedeelte 'Maken' uit en selecteer Pagina's en verzamelingen, of klik op 'Maken' op het dashboard.
  2. Klik op 'Toevoegen' en selecteer de Pagina.
  3. Een paginatitel toevoegen - geef een titel voor de pagina op.
  4. Voeg een korte beschrijving toe die de pagina samenvat. Voeg geen pagina-inhoud toe aan deze sectie! Inhoud moet worden toegevoegd met behulp van tekstblokken, notities of tijdschrijften (etc)
  5. Voeg tags toe aan de pagina. U kunt uit uw bestaande tags kiezen door een letter te typen en vervolgens de tag te selecteren die u wilt gebruiken. U kunt ook een nieuwe tag typen en deze wordt toegevoegd aan uw lijst met tags.
  6. Klik op opslaan om de pagina aan te maken of geavanceerde opties toe te voegen (zie hieronder).

Geavanceerde pagina-instellingen toevoegen

Deze instellingen zijn vooral handig als de pagina door anderen moet worden gekopieerd, bijvoorbeeld als onderdeel van een sjabloon.

Klik op geavanceerd om deze aanvullende, meestal niet-verplichte, pagina-instellingen te openen.

  • Instructies - pagina's kunnen worden ingesteld met instructies die bovenaan de pagina staan ​​in plaats van een tekstblok te gebruiken.
  • Blokken vergrendelen - vergrendel blokken op een pagina om te voorkomen dat ze van de pagina worden verwijderd door dit in te stellen op ja.
  • Naamweergave-indeling - kies hoe u wilt dat uw naam op de pagina wordt weergegeven voor anderen.

Studenten maken pagina's met behulp van een 3-stappenproces.

  • Stap 1: Beschrijf. Geef de pagina een titel en een beschrijving. Klik op Opslaan.
  • Stap 2: Bewerk. Voeg inhoud toe aan uw pagina. Student kan hier uit verschillende typen content kiezen.
  • Stap 3: Delen. Op dit moment kan niemand behalve de student als eigenaar van de pagina de pagina zien. Om het te delen, klikt de student op de link bovenaan de pagina met de tekst 'Delen'.

Pagina's hebben de volgende kenmerken:

  1. Gebruikers kunnen openbare of privé-feedback ontvangen over hun pagina's en artefacten op die pagina.
  2. Gebruikers die een pagina openen, kunnen elk aanstootgevend materiaal rechtstreeks aan de sitebeheerder melden.
  3. Gebruikers kunnen pagina's en artefacten binnen een pagina toevoegen aan hun volglijst en geautomatiseerde meldingen ontvangen van eventuele wijzigingen of updates van die  pagina.
  4. Je kunt een pagina indienen voor beoordeling door een coach of docent, zodat een momentopname van de pagina en de bijbehorende artefacten op een bepaalde datum kan worden gemaakt.
In Mahara wordt portfolio-inhoud toegevoegd als artefacten, gegroepeerd op pagina's, en pagina's worden toegevoegd aan collecties om aan mensen te tonen. Elke pagina kan worden gezien als een tentoonstelling in een museum of kunstgalerie, die gerelateerde items samenbrengt, met informatie om de artefacten te ondersteunen en een samenhangende presentatie (prestatie) te creëren.

 

 

Profielinformatie die aan de pagina wordt toegevoegd is zichtbaar voor alle Mahara-gebruikers waarmee je de pagina hebt gedeeld.

  • Schakel bewerken op de pagina in met het potloodbewerkingspictogram rechtsboven.
  • Klik en sleep het slepen om een ​​blokpictogram toe te voegen vanaf de rechterbovenhoek van de pagina naar de juiste locatie op de pagina. Bestaande blokken zullen bewegen om ruimte te maken.
  • Een raam vliegt van rechts naar binnen. Klik op Meer weergeven en selecteer Profielinformatie in de lijst.
    1. Bewerk indien nodig de bloktitel.
    2. Kies de velden die u wilt weergeven.
    3. Kies of u een profielfoto en / of een e-mailadres wilt weergeven.
  • Als je het Introductieveld niet hebt gebruikt, is het mogelijk om hier wat inleidende tekst toe te voegen (deze wordt niet teruggeschreven naar het profiel en kan dus verschillen op elke pagina waaraan dit blok is toegevoegd.
  • Klik op Opslaan om de profielinformatie aan de pagina toe te voegen.
  • Klik op het weergavepaginapictogram linksboven om te zien hoe de profielinformatie op de pagina wordt weergegeven.

In de tweede helft van de minor bereid je jezelf voor op je portfolio-assessment. Ter voorbereiding van het gesprek stel je een beijsportfolio samen. De inzet van het bewijsportfolio (assessmentportfolio) is gericht op beoordeling van de leeruitkomsten. Je gebruikt in je bewijsportfolio relevante bewijzen om het door jou behaalde niveau aan te tonen. Binnen het bewijsportfolio maak je gebruik van materialen en reflecties die je hebt verzameld in je ontwikkelingsprortfolio. Denk hierbij aan gemaakte producten (eindrapport casus, slidedocs), procesverslagen, feedback, beoordelingen van derden (bijv. opdrachtgever) en reflectieverslagen. Het geaccordeerd bewijsportfolio zal worden 'bevroren’ ter archivering, inclusief een kopie van de bewijsmaterialen.

Bewijskaart met voorbeelden van bewijsmateriaal
Bewijskaart met voorbeelden van bewijsmateriaal

3.1 Stel je assessment portfolio samen

3.2 Voeg een pagina met bewijs toe aan de leeruitkomstenmatrix

3.3 Voeg een annotatie toe

Nadat je bewijsmateriaal hebt geselecteerd uit je ontwikkelingsportfolio waarmee je een bepaalde leeruitkomsten wilt aantonen, verantwoord je dit bewijsmateriaal door hiervoor een zogenaamde annotatie te schrijven.

Je verantwoord je bewijsmateriaal door beschrijving van je behaalde doelen/resultaten leg je de link naar het tastbare bewijsmateriaal.

Wat is een annotatie?

Een annotatie is een een beschrijving waarin je motiveert en beargumenteert waarom de geselecteerde onderdeel van de leeruitkomst (prestatie indicator) kan worden bewezen met het bewijs dat je hebt toegevoegd aan de betreffende pagina. Indien het bewijs uit meerdere onderdelen bestaat (bijvoorbeeld een document dat je hebt toegevoegd en een blog-item met een reflectie, noem dan beide onderdelen in je beschrijving van je annotatie en geef ook aan wat de relatie is tussen beide. Je kunt één of meerdere annotaties aan je pagina toevoegen. Voor iedere onderdeel van de leeruitkomst (bijv. 1.1, 1.2,1.3) die je wilt bewijzen, voeg je een apart annotatieblok toe.

Hoe voeg ik een annotatie aan mijn pagina toe?

Het toevoegen van een annotatie kan op twee manieren:
[1] Door te klikken op een bolletje van een prestatie indicator die je wilt laten beoordelen
[2] Door het blok 'Annotatie' aan je pagina toe te voegen.

ad. 1 Annotatie toevoegen door op een grijs bolletje te klikken van een prestatie indicator.

ad 2. Door het blok 'Annotatie' aan je pagina toe te voegen.

In het venster dat daarna opent dien je je annotatie te schrijven. Zoals al hierboven beschreven is een annotatie een beschrijving waarin je motiveert en beargumenteert waarom je vindt dat de geselecteerde prestatie indicator kan worden bewezen met het bewijs dat je hebt toegevoegd aan de pagina. Gebruik hierbij de rubric die voor de betreffende leeruitkomst en prestatie indicatoren zijn opgesteld door de opleiding. Geef ook aan of je vind dat je al helemaal of gedeeltelijk voldoet aan het junior niveau, of dat je al op medior niveau hebt gepresteerd.

Annotatie toevoegen

Hieronder vind je een gedetailleerde beschrijving van alle velden in het annotatie-venster, met de opties die je kunt kiezen.

  1. Annotatie: schrijf je annotatie voor de prestatie indicator voor de pagina die je hebt samengesteld (zie voorbeeld). Een duidelijke beschrijving helpt om het bewijsmateriaal dat je op de pagina hebt verzameld in de juiste context te plaatsen en dingen samen te brengen.
  2. Feedback toestaan: wanneer je feedback over uw annotatie toestaat, kunnen anderen zoals gewoonlijk feedback achterlaten. Zodra de eerste feedback is toegevoegd, kun je je annotatietekst niet meer wijzigen. Dat is om ervoor te zorgen dat de feedback nog steeds betrekking heeft op de annotatie die je hebt geschreven.
  3. Tags: voer tags in om uw annotatie in een later stadium gemakkelijker terug te kunnen vinden. Scheid je tags met komma's. Als je al tags hebt, kun je op de link Mijn tags tonen klikken en degene selecteren waarvan je denkt dat ze ook in deze collectie passen. Ze worden voor u in het tekstveld ingevoerd.
  4. Inklapbaar: kies of je andere gebruikers met wie je de pagina deelt de mogelijkheid wilt geven om het blok in te laten klappen.
  5. Klik op de knop Opslaan om uw wijzigingen te accepteren of klik op de knop Annuleren om de inhoud van het blok te laten zoals het is. De knop Verwijderen wordt alleen weergegeven als u het blok voor de eerste keer op de pagina plaatst.
  6. Je kunt ook op de knop Sluiten in de rechterbovenhoek klikken om een ​​nieuw gemaakt blok te verwijderen voordat het wordt opgeslagen of om wijzigingen te annuleren en de inhoud van het blok te laten zoals het is.

Het is mogelijk om meerdere annotaties aan een pagina toe te voegen. Je vraagt dan op basis van de pagina feedback aan voor meerdere LuPi's tegelijk. Geef in je annotatie wel duidelijk aan welke onderdeel of onderdelen op de pagina dienen voor het bewijs van de LuPi.

De balans opmaken

Nadat je alle bewijzen hebt gekoppeld aan de leeruitkomsten maak je de belans op. Je doet dit door terug te kijken naar je persoonlijke leerdoelen in je POP en een reflectie te schrijven over je behaalde leerresultaten.

  • Het arrangement Wegwijs in Mahara voor studenten - Verpleegkunde Deeltijd is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Beginnershandleiding voor het werken een portfolio in Mahara vanuit het perspectief van de student.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    bewijsdossier, bewijsportfolio, mahara, ontwikkeldossier, ontwikkelportfolio, portfolio, verpleegkunde

    Bronnen

    Bron Type
    Waarom een portfolio?
    https://youtu.be/VeS1iqQ6VIc
    Video
    https://youtu.be/_XYMUWhik4g
    https://youtu.be/_XYMUWhik4g
    Video

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Inholland Team FB LMS. (z.d.).

    Wegwijs in Mahara voor studenten

    https://maken.wikiwijs.nl/181895/Wegwijs_in_Mahara_voor_studenten

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.