NE - Op naar High!

NE - Op naar High!

0. Info startweek

Inhoud en eXplore miles

Waar gaat deze quest over?

In deze quest ga je een motivatiebrief schrijven, waarin je vertelt waarom jij klaar bent voor High! Het wordt een betogende brief, want jij wil jouw coaches er natuurlijk van overtuigen dat jij alles in huis hebt en weet wat je wil.
Je verzamelt informatie over de kennis en vaardigheden die je hebt ontwikkeld en de leerspieren waar je aan hebt gewerkt. Ook kijk je vooruit: welke leerspieren wil jij ontwikkelen, als je komend schooljaar op High zit?

De quest hoort bij de domein Nederlands.

 

Doelen:

  • Ik kan de basisconventies bij een zakelijke brief hanteren (1F)
  • Ik kan formeel taalgebruik hanteren (1F).
  • Ik kan in mijn tekst overtuigen met argumenten (2F).
  • Ik kan mijn brief helder opbouwen door een inleiding, kern en slot te schrijven (1F).
  • Ik kan een goed verzorgde brief schrijven (1F).
     

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

  • Motivatiemotor - Tegel in Egodact;
  • Alle opdrachten bij stap .....................;
  • Feedback van je vakcoach na stap ................ Wat heb je ervan geleerd en wat heb je ermee gedaan?
  • Refective journal - Alle vragen op deze pagina zijn beantwoord.

 

VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT

Deze quest wordt ondersteund met bloX.

  • Houd de informatie van de blox Nederlands in de gaten, zodat je weet wat wanneer wordt uitgelegd. Zorg dat je jezelf inschrijft voor de bloX als je daar bij wilt zijn.

  • Laat bij de vakcoach weten dat je deze quest gekozen hebt.

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 5 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert. Je werkt individueel. Liever samenwerken? Overleg het met je vakdocent.

Routeplanner

 

wat hoe lang concrete opbrengst / bewijs
Info Startweek doorlezen 15 minuten  
Jij begint 10 minuten goed gevulde Egodact-tegel
1a. Jouw proces 15 minuten vragen beantwoorden

1b. Jouw leerspieren

45 minuten vragen beantwoorden
1c. Vooruit kijken 20 minuten Vragen beantwoorden
2a. Formeel taalgebruik 30 minuten Video's kijken en vragen beantwoorden
2b. Briefconventies 20 minuten Video's kijken en vragen beantwoorden
3. Betogend schrijven 15 minuten Video's kijken en vragen beantwoorden
4a. De brief 60 minuten Schrijfschema invullen en brief schrijven
4b. De rubric 30 minuten Feedback ontvangen en versie 2 schrijven
5. Afronding en reflectie 20 minuten Vragen beantwoorden

Jij begint

Motivatiemotor

Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom jij het belangrijk vindt om een motivatiebrief te kunnen schrijven. Je kunt onderstaande vragen daarbij gebruiken.
  • Heb je wel eens eerder een motivatiebrief moeten schrijven? Waarvoor was dat?
  • Een sollicitatiebrief is ook een motivatiebrief. Stel dat jij een werkgever zou zijn en je zoekt werknemers, waar zou jij dan op letten in de brieven die je ontvangt?
  • Denk je dat werkgevers (ook) op andere dingen zullen letten? Wat kan dat zijn?
  • Welk leerdoel uit deze quest is voor jou het belangrijkst (zie 'Inhoud en explore miles')?

Opdracht 1 - Inhoud verzamelen

Introductie

In dit eerste onderdeel van de quest ga je de informatie verzamelen die je nodig hebt, voor de argumentatie in je brief. Je gaat nadenken over jouw proces in de afgelopen jaren en opschrijven hoe je daar tegenaan kijkt. Natuurlijk leg je de nadruk op de inzichten die je hebt gekregen en de ontwikkeling die je hebt doorgemaakt. Vervolgens ga je de leerspieren die je hebt ontwikkeld uitwerken.

 

Je maakt heel opdracht 1 in één bestand in Pages. Maak nu een bestand aan en noem hem 'Op naar High - opdracht 1'. Wanneer je opdracht 1 hebt afgerond, vraag je om feedback.

1a - Jouw proces

In je brief wil je natuurlijk aantonen dat je voldoende kennis en vaardigheden in huis hebt, om een goede start te kunnen maken op High. Daarom heb je gesproken met je vakcoaches over de doorstroomcriteria.

1a.1 Had jij alles al op orde, voordat je in gesprek ging, of had je nog veel in te halen?
1a.2 Als je een inhaalslag moest maken, hoe heb je dat dan aangepakt? Heb je daarin iets geleerd over jezelf?

1b - Jouw leerspieren

 

Denk jij weleens na als je fietst wat je precies doet? Al die handelingen gaan inmiddels automatisch. Maar zo was het natuurlijk niet altijd! Zo werkt het ook met leren, allemaal verschillende handelingen/vaardigheden komen daar samen. Als dit goed samenwerkt in jouw brein, leg je een succesvolle leerroute af. Deze vaardigheden worden executieve functies genoemd. Ze helpen je om te organiseren, plannen, kiezen, concentreren en niet impulsief te reageren. Je bent nu nog volop in ontwikkeling en dat zijn jouw executieve functies ook! Maar je kunt deze versterken waardoor leren steeds makkelijker gaat, net als fietsen.


Lees hieronder over de executieve functies.

 


1b.1 Je hebt bij alle tien de executieve functies een voorbeeld gekregen. Kun jij nu al twee executieve functies noemen die jij hebt ontwikkeld in de onderbouw? Schrijf ze op.
1b.2 Noem bij beide executieve functies die je hebt gekozen een voorbeeld van een situatie waaruit blijkt dat je hierin gegroeid bent.
Vind je dit moeilijk? Hieronder vind je per executieve functie voorbeelden van bijbehorende vaardigheden. Herken jij jezelf in een aantal van deze voorbeelden? Vertel daar dan meer over.

 

 

 

 

 

 

1c - Vooruitkijken

Je hebt in opdracht 1b informatie verzameld over de executieve functies die jij beheerst. Dat kun je straks gebruiken in je brief. Je wil straks in je brief ook vooruitkijken naar volgend schooljaar. Door onderstaande vragen te beantwoorden, verzamel je informatie voor dit gedeelte van je brief. Je hebt waarschijnlijk de voorbeelden op de vorige pagina nodig, om de vragen goed te beantwoorden.

 


1c.1 Welke executieve functies beheers je nog niet zo goed?
1c.2 Hoe verwacht je dat je die vaardigheden wel nodig te zullen hebben?
1c.3 Hoe ben je van plan deze executieve functies te gaan ontwikkelen?
1c.4 Wat heb jij daarvoor nodig?

 

Wanneer je opdracht 1 hebt afgerond, vraag je om feedback bij een van je vakdocenten. Voor dit onderdeel kun je natuurlijk ook in de bloX van mevrouw Bruin om feedback vragen!

 

Opdracht 2 - Briefconventies

Introductie

Een motivatiebrief is een zakelijke brief. Dat betekent dat de ontvanger verwacht dat jouw brief voldoet aan bepaalde conventies. Daarmee wordt bedoeld dat er regels zijn, waar je je aan moet houden tijdens het schrijven. Je kunt bijvoorbeeld niet beginnen met: 'Faka, hier heb je een brief'. Dat is namelijk informele taal, die je in een zakelijke brief niet kunt gebruiken. In deze opdracht leer je de belangrijkste conventies, zodat je die straks zelf kunt toepassen.

2a - Formeel taalgebruik

Bekijk onderstaande aflevering van het journaal.


2a.1 Wat is er aan de hand met het taalgebruik van de nieuwslezer?
2a.2 Noem twee woorden die jij niet vindt passen in het journaal. Wat betekenen deze woorden? En gebruik jij ze zelf wel eens?
2a.3 In welke situaties vind jij dit taalgebruik wel passend?

Weet jij al wat het verschil is tussen formeel en informeel taalgebruik? In onderstaande video krijg je daar een korte inleiding op:



2a.4 Zet de nummers 1 t/m 8 onder elkaar en bepaal voor elke situatie of je formele of informele taal zou gebruiken.

 

2b - Briefconventies

In onderstaande video worden alle onderdelen van een zakelijke brief onder elkaar gezet. Bekijk de video aandachtig. Jouw brief ga je straks namelijk ook op deze manier opbouwen.

 


2b.1 Maak een overzicht van de belangrijkste informatie uit de video. Zet alle vaste onderdelen van de zakelijke brief onder elkaar. Nu heb je het raamwerk voor je brief alvast gemaakt.

 

Opdracht 3 - Betogend schrijven

Als je betogend schrijft, wil dat zeggen dat je de lezer wil overtuigen van jouw mening. In onderstaande video krijg je een beetje hulp van een leuke leeftijdsgenoot.


3.1 Welke drie onderdelen noemt hij in zijn video?
3.2 Vertel voor elk van de drie onderdelen wat er bij een betogende tekst in moet komen te staan.
3.3 Moet je een brief ook een titel geven?
3.3 3.4 Wat is een argument?

 

Opdracht 4 - Eindopdracht

Introductie

Je hebt nu alle informatie verzameld die je nodig hebt voor je brief. Ook weet je aan welke conventies je brief moet voldoen. Je weet bovendien dat een goede brief bestaat uit een inleiding, een kern en een slot. Nu ben je klaar om te schrijven!

Je vult straks eerst een schrijfschema in. Daarna schrijf je je brief en tenslotte vraag je een mede-HVX'er om feedback. Dat doe je aan de hand van een rubric. Succes!

4a - De brief

In opdracht 1 heb je informatie verzameld die je gaat verwerken in je brief. Die informatie moet je nu alleen nog ordenen. Het schrijfschema kan je helpen om dit goed te doen.


4a.1 Download het schrijfschema en vul het in. Je hoeft nog geen mooie zinnen te schrijven. Het ingevulde schema ga je straks gebruiken om je uiteindelijke brief te schrijven.

 

Schrijfschema

Vraag een van je vakcoaches om feedback op je schrijfschema, voordat je verder gaat met je brief. Schrijf je daarvoor in voor een bloX Nederlands.

 



4a.2 Heb je feedback gekregen? Schrijf die even op en pas je schrijfschema eventueel aan.
4a.3 Nu kun je de brief gaan schrijven. Onderstaande checklist kan je daarbij helpen. Kun je overal 'ja' op antwoorden? Daarna ga je de rubric op de volgende pagina invullen, om te bepalen op welk niveau jij je quest hebt gemaakt.

 

Checklist:

  • Bestaat je brief uit een inleiding, kern en slot?
  • Heb je in de inleiding het onderwerp geïntroduceerd en je stelling/mening gegeven?
  • Heb je in de kern je argumenten gegeven?
  • Heb je daar voorbeelden bij genoemd?
  • Heb je gereflecteerd op je de executieve funties?
  • Heb je verteld wat je komend schooljaar wil ontwikkelen en hoe?
  • Heb je formeel taalgebruik gehanteerd?
  • Heb je alle briefconventies uit de video in opdracht 2b toegepast?
  • Zijn jouw leestekens en werkwoordspelling in orde?

 

4b - De rubric

In dit laatste onderdeel ga je een mede-HVX'er vragen om feedback te geven op jouw brief. Daarna ga je je brief aanpassen.



4b.1 Vul onderstaande rubric in en plak hem in je pagesbestand.
4b.2 Vraag een andere HVX-leerling om jouw brief te lezen. Bespreek aan de hand van de rubric wat jij kunt verbeteren. Schrijf op wat je gaat aanpassen.
4b.3 Maak de aanpassingen in je brief. Zorg dat zowel de eerste als de tweede versie van ne brief in je Egodact staan.

 

5. Afronding en reflectie

Reflective journal

➜ Werk je reflective journal bij door in je logboek in Egodact antwoord te geven op de volgende vragen:

  • Heb je in deze quest geleerd wat je hoopte te leren? Waarom wel/niet?
  • Wat vond je het leukste aan deze quest?
  • Wat vond je het meest uitdagende onderdeel?
  • Hoe had je deze quest nog beter kunnen doen?
  • Heb je een tip voor de docent die deze quest gemaakt heeft? Zo ja, vertel!

Een laatste check: heb jij alles uit deze quest netjes en verzorgd ingeleverd? Heb je eraan gedacht feedback te vragen na 1 en 4a1 (zie de rode teksten)?

 
Overzicht van inleveropdrachten:
  • Motivatiemotor - Tegel in Egodact;
  • De antwoorden op alle vragen die gesteld zijn in opdracht 1 t/m 4. Je hebt hiervoor vier links in je Egodact staan.
  • Feedback van je vakcoach na opdracht 1 en 4a.1. Reflecteer op de feedback die je hebt gekregen. Wat heb je ervan geleerd en wat heb je ermee gedaan?
  • Feedback van een andere HVX-leerling op jouw brief (4a.2). Wat heb je ervan geleerd en wat heb je ermee gedaan?
  • Versie twee van je brief.
  • Refective journal - Alle vragen op deze pagina zijn beantwoord.

 

Heb je al bovenstaande onderdelen in Egodact staan? Vraag dan direct je vakdocent om feedback en xm!
  • Het arrangement NE - Op naar High! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-06-16 10:18:08
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Motivatiebrief schrijven
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    schrijfvaardigheid, zakelijke brief

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2023).

    NE en M&M - Pas op: fake news!

    https://maken.wikiwijs.nl/196054/NE_en_M_M___Pas_op__fake_news_

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.