Haakjesprobleem en Catalangetallen

Combinatoriek

Welkom

Voorkennis

Geschiedenis

In de combinatoriek vormen de Catalan-getallen een rij van natuurlijke getallen die voorkomen in diverse telproblemen. Deze getallen zijn vernoemd naar de Belgische wiskundige Eugène Catalan (1814–1894) genoemd.

Catalan maakte een belangrijke bijdragen aan de wiskunde, waaronder dus de Catalan-getallen, die voorkomen in verschillende gebieden van de combinatoriek en de meetkunde. Daarnaast ontwikkelde hij ook het vermoeden van Catalan, een stelling in de getaltheorie. Catalan wordt beschouwd als een van de belangrijkste wiskundigen van de 19e eeuw en zijn werk heeft een blijvende invloed gehad op de ontwikkeling van de wiskunde en haar toepassingen.

1. Problemen

We beginnen met een reeks problemen waarvan zal worden aangetoond dat deze volledig equivalent zijn. De oplossing voor elk probleem is dezelfde reeks getallen die de Catalaanse getallen worden genoemd. Verderop in deze les zullen we relaties en expliciete formules voor de Catalaanse getallen gaan afleiden.

1.1 Het Haakjesprobleem

Catalan is bekend geworden door de naar hem genoemde getallen. Een bekend voorbeeld daarbij is het haakjesprobleem. Bij Catalan ging het om het aantal manieren waarop je in een uitdrukking haakjes kunt plaatsen. De vraag is op hoeveel verschillende manieren de vermenigvuldiging uitgevoerd kan worden.

Een product \(x_1∙x_2∙x_4∙…..∙x_n \) kan op verschillende manieren uitgevoerd worden. Zo kan de vermenigvuldiging van een set van drie getallen: \(x_1∙x_2∙x_3 \) op twee verschillende manieren worden uitgevoerd:  \(((x_1∙x_2)∙x_3) \) of \((x_1∙(x_2∙x_3))\).

Opdracht 1.
Stel dat je een set van \(n+1\) getallen hebt om samen te vermenigvuldigen. We definiëren \(a_n\) als het aantal verschillende manieren waarop de vermenigvuldiging \(x_1∙x_2∙x_4∙…..∙x_n \) uitgevoerd kan worden, waarbij de volgorde van de getallen zelf niet verandert. Werk nu eens voor \(0≤n≤4 \) de gevallen uit in onderstaand tabel.

\(n\) \(a_n\) \(mogelijkheden\)
\(0 \)    
\(1\)    
\(2\)    
\(3\)  

 

 

\(4\)  

 

 

 

 

 

1.2 Bergtoppen

Hoeveel ‘’bergtoppen’’ kun je vormen met \(n\) opwaartse en \(n\) neerwaartse schuine strepen?

Opdracht 2.
Stel we definiëren nu \(a_n\) als het aantal verschillende manieren waarop er bergtoppen gevormd kunnen worden met \(n\) opwaartse en \(n\) neerwaartse schuine strepen.
Maak de tabel af voor \(0≤n≤4 \).

\(n\) \(a_n\) \(mogelijkheden\)
\(0\) \(0\) \(*\)
\(1\) \(1\)

\(2\) \(2\)

\(3\)    
\(4\)    

 

 

 

 

 

1.3 Handenschudden

Als \(2n\) mensen aan een ronde tafel zitten te vergaderen, op hoeveel manieren kunnen ze dan allemaal tegelijk iemand de hand schudden aan de ronde tafel, zodat geen van de armen elkaar kruisen?

Opdracht 3.
Stel \(a_n\) is het aantal manieren waarop \(2n\) mensen elkaar de hand kunnen schudden aan een ronde tafel, zonder dat armen elkaar kruisen. In de tabel zijn al het aantal mogelijkheden bepaald voor \(n=1\) en \(n=2\). Bepaal het aantal mogelijkheden voor \(n=3\) en \(4\) en vul de tabel verder in.

 

\(n\) \(a_n\) \(mogelijkheden\)
\(1\) \(1\)

\(2\) \(2\)

\(3\)    
\(4\)    

 

1.4 Polygoon

2. Recursieve definitie

De problemen uit de voorgaande paragraaf lijken allemaal dezelfde reeks getallen te genereren. Dit worden ook wel de Catalan getallen genoemd: 1, 2, 5, 14, 42, 132, 429, etc.. De vraag is natuurlijk of er ook een formule bestaat om de \(n\)-de Catalan getal te berekenen zonder het telkens te moeten uitwerken aan de hand van één van de problemen.

2.1 Het haakjesprobleem

Antwoorden

  • Het arrangement Combinatoriek is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Ruben Kok Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-05-02 13:25:24
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Catalan-getal
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.