Gasinstallatie en Afvoer

Gasinstallatie en Afvoer

Inleiding

Welkom op de Wikiwijs pagina die gaat over afvoer en gasinstallatie. Onderaan bij de hoofdstukken vind je beknopte uitleg over:

- Gouden regels aanleg riolering;
- Isometrische en Amerikaanse projectie;
- Hoofonderdelen van een gasinstallatie;
- Hoe een CV-ketel werkt;
- En nog veel meer.

Nieuwsgierig geworden naar de lesstof? Neem dan eens een kijkje in de hoofd- en subhoofdstukken. Mocht je na het lezen van de informatie toe zijn aan een toets? Dan kan je die ook gelijk maken! Succes en veel plezier!

Gasinstallatie

Leerdoelen

Leerdoelen

Afvoer
- Herkennen van Amerikaanse en Isometrische projectie;
- Doel van Riolering weten;
- Welke systemen er zijn voor afscheiden afvalwater;
- Gouden regels kennen voor de aanleg van Riolering.

Gas
- Hoodonderdelen van een gasinstallatie kennen;
- Wanneer spreken we van stookruimte en wanneer van opstellingsruimte;
- Weten hoe een ketel er van binnen uitziet;
- Weten hoe je een Rookgasbuis moet worden geplaatst.

Afvoer

Amerikaanse en Isometrische projectie

De Amerikaanse projectie wilt zeggen dat de manier van tekenen van een voorwerp in meerdere aanzichten 2-dimensionaal wordt weergegeven. De drie aanzichten die het meest worden gebruikt zijn het vooraanzicht (VA), rechter zijaanzicht (RZA, RZ of RA) en bovenaanzicht (BA). Maar er zijn natuurlijk ook meerdere aanzichten zoals het onderaanzicht (OA), linker zijaanzicht LZA, LZ of LA) en achteraanzicht (AA).

De isometrische is net wat anders dan de Amerikaanse projectie. In de isometrische projectie wordt een voorwerp 3-dimensionaal weergegeven. Hierdoor kun je ook de diepte laten zien in een tekening. In een isometrische projectie kan een leiding in 6 richtingen lopen:

  • Naar links;
  • Naar rechts;
  • Naar boven;
  • Naar beneden;
  • Naar voor;
  • Naar achter.

Doel van Riolering

Het doel van riolering is om het al het water (huishoudelijk, industrieel & overtollige neerslag) naar een plaats af te voeren waar het geen hinder of schade kan veroorzaken. Sinds 1 Januari 2005 heeft de wet milieubeheer gezegd dat niemand meer ongezuiverd mag lozen. Dit is vastgelegd in het lozingenbesluit.

Waar vroeger dus nog gebruikt gemaakt werd van beerputten zijn deze vervangen door bijv. IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater) waar geen openbaar riool is. Waar wel een openbaar riool is hoeft dit dus niet en 90% van het water uit het openbaar riool word gezuiverd.

Veel vanuit dit riool is dus huishoudelijk afvalwater en het jaarlijks gebruik in Nederland is 800 miljoen m³ wat zo neer komt op ongeveer 150 liter pp per dag.

Problemen die we tegenwoordig hebben met regenwater en lekwater zijn lekkages. Deze lekkages kunnen zowel positief (rioolwater in de grond) als negatief (grondwater in riolering) zijn. Beide zijn gevaarlijk!

Soorten Afscheiders

De voorbezinktank

Hiervoor worden de grove bezinkbare bestanddelen mee verwijderd. Ook zorgt deze tank ervoor dat de piekbelasting van het afvalwaterstroom wordt afgevlakt.

De Septische Tank

Het doel van deze tank is het zuiveren op een biologische manier die minimaal is. De tank word toegepast als voorbehandeling of als een secundaire zuivering.

Vetafscheider

Met deze afscheider kan je zoals de naam al zegt vet verwijderen. Ook kan je hiermee oliën verwijderen uit het afvalwater. Deze afscheider word verplicht gesteld bij instellingen en bedrijven  waar voedsel word bereid. Deze afscheiders moeten regelmatig gecontroleerd worden. Deze controle wordt gedaan om de vetten en oliën te verwijderen als de  maximale drijflaag dikte bereikt word.

 

Olieafscheiders

Olieafscheiders zijn verplicht voor tankstations, autowasplaatsen en garages. De olie gaat op het water drijven en hierdoor kan deze gescheiden worden.

De gouden regels voor de aanleg riolering

Gouden regels voor de aanleg van riolering deze zijn:

  • 1 cm per 2 meter of 0,5 cm per 1 meter (Afschot);
  • De buis moet met 70% gevuld zijn met water voor afvoer pruttel in de buis;
  • Na de sifon altijd 1 maat groter, dus van 40 naar 50 (afvoer);
  • Altijd 45 graden bochten gebruiken;
  • Tussen twee 45 graden bochten minimaal 25 cm buis;
  • Liggende leiding op staande leiding altijd haaks;
  • Achter een toiletaansluiting mag je niks meer aansluiten (i.v.m. onderdruk);
  • 1 meter in overdruk gebied NIKS AANSLUITEN!;
  • Van 110 buis naar naar 75 dan verloop gebruiken en de aansluiting bovenin doen ivm met die 70% water vulling van de 110 buis (anders komt die 75 buis in het water en hij moet erboven komen);

Gasinstallatie

Hoofdonderdelen gasinstallatie

Een gasinstallatie bestaat uit:

  • Binnenleiding met aansluitleidingen;
  • Daarop aangesloten toestellen;
  • Rookgasafvoerleiding;
  • Opening voor lucht toe en afvoer.

Het ontwerp van een gasinstallatie moet bevatten een leidingbeloop, leidingmateriaal, leidingdiameters, keuze van gasverbruik toestellen, opstellingsruimte & tracé van de afvoerleiding.

Stookruimte en Opstellingsruimte

Om te beginnen leg ik eerst uit hoe een ruimte wordt genoemd met gastoestellen erin. Staan er 1 of meerdere gastoestellen in een ruimte en hebben die een belasting die meer is dan 130 kW dan word de ruimte uitgevoerd als een stookruimte. Is de totale belasting minder dan 130 kW dan word de ruimte gezien als een opstellingsruimte.

Is het totale vermogen van de opgestelde gastoestellen in een ruimte groter dan 100 kW dan is er een inspectieplicht. Deze inspectieplicht word opgelegd door de overheid en moet minimaal 1 keer per 4 jaar gebeuren. Deze inspecties moeten worden uitgevoerd door een bedrijf met een SCIOS-certificaat.

De werkdruk in een gasinstallatieleiding is aan het begin. De nominale druk in woninginstallaties is 25 mbar, maar ligt in de praktijk vaak rond de 28 mbar. De verbruiksdruk is de druk bij de ingang van het gastoestel.

Hoe werkt een CV-Ketel?

 

  1. Rookgasafvoer en luchttoevoer: rookgassen worden afgevoerd via rookgasafvoer. Een luchttoevoer zorgt voor nieuwe lucht.
  2. Automatische ontluchter: laat lucht uit cv waterleidingen ontsnappen.
  3. Kast: gesloten kast om ketel.
  4. Verbrandingskamer: Warmtewisselaar: draagt warmte over aan het water. Gasbrander: brander die gas verbrandt. Moderne ketels hebben een elektrische ontstekingspen en ionisatiepen. De ionisatiepen zorgt voor beveiliging, controleert of uitstromende gas daadwerkelijk brandt.
  5. Ventilator: zorgt voor lucht in verbrandingskamer zodat er gas kan verbranden.
  6. Gasregelblok: regelt de gastoevoer. Ziet de ionisatiebeveiliging dat het uitstromende gas niet brandt? Dan sluit het gasregelblok de gastoevoer af.
  7. Circulatiepomp: pompt opgewarmde water van ketel naar radiatoren en het afgekoelde water weer terug naar de ketel.
  8. Platenwisselaar: draagt warmte over aan tapwater.
  9. Driewegklep: schakelt in een combiketel tussen radiatorwater en tapwater. Geldt alleen bij ketels met een warmtewisselaar én platenwisselaar.
  10. Computer: storingen te zien op display, staat in contact met thermostaat en regelt samenwerking met diverse onderdelen ketel.
  11. Leidingen waarop cv ketel is aangesloten

A. Aanvoer: hete cv water stroomt naar verwarming.
B. Rioleringsafvoer: afvoer van condenswater.
C. Warm water leiding: warm tapwater naar keuken/badkamer.
D. Gasleiding: gas stroomt naar verbrandingsruimte.
E. Koud water leiding: koud drinkwater stroomt naar platenwisselaar om te verwarmen.
F. Retourleiding: afgekoelde water van radiatoren stroomt terug naar cv ketel.

Plaatsen van een rookgasbuis

Bij het aanleggen van een rookgasbuis moet je rekening houden dat iedere volgende buis in de voorafgaande buis moet zijn geschoven en een horizontale afvoerleiding moet minimaal op een afschot van 50 mm/m naar het toestel toe liggen. Dit geld bij alle ketels!!

Corrosieproblemen kunnen ontstaan waar een ketel met een aluminium warmtewisselaar wordt aangesloten op een kunststof of rvs rookgasafvoersysteem. Corrosie is gevaarlijk en kan leiden tot schade aan de buizen. Bij het ontstaan van deze schade komen er gevaarlijke dampen vrij.

 

Heb je een rvs of kunststof afvoersysteem dan mag het condensaatopvangstuk niet van aluminium zijn gemaakt, maar van rvs of kunststof. Ook zit er nog een thermische terugslagbeveiliging in het systeem.

Dit zorgt voor de beveiliging van terugstroming van rookgas in de opstelruimte van een type B toestel.

Gebruik alleen toe- en afvoerleidingen met keurmerk en goedkeuring van de fabrikant. De fabrikant moet verwerkings- en montagevoorschriften beschikbaar hebben voor essentiële onderdelen. Vanaf het toestel gezien moet iedere volgende buis in de voorafgaande buis zijn geschoven.

Liggende delen op afschot leggen van minimaal 50 mm/m naar het toestel. Deze regel geld zowel voor HR- als niet HR-toestellen.

 

Flexibele leidingen mogen alleen verticaal worden gebruikt. Dus onder een hoek van 45 graden met de horizontaal. Dit doen ze om doorhangen tegen te gaan en om te voorkomen dat er condensaat in de ribbels van de leiding blijft staan.

Rookgasafvoerleidingen niet onderling bevestigen met schroeven.(Dit veroorzaakt bij metalen afvoersystemen versnelde aantasting door galvanische corrosie). Houd bij de aanleg van kunststof afvoerleidingen er rekening mee dat deze moet kunnen uitzetten. Te stijve beugeling kan leiden tot materiaalspanning en versnelde veroudering. Houd een uitzetruimte van 10 mm vrij in de mof.

 

 

Toets

Toets: Gas & Afvoer

Start

  • Het arrangement Gasinstallatie en Afvoer is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    iloy slinkman Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-05-09 16:42:04
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Aan het eind van deze les weten de leerlingen de basis van: - De regelgeving die bij gas komt kijken; - Wat een mollier diagram is; - De werkdruk en verbruiksdruk; - Gevaren van CO; - Richtlijnen van rookmelders; - Voordelen van Uponor gasleidingen; - Gouden regels aanleg riolering; - Droogtijd van PVC; - Doel van een expansiestuk; - Hoe sluit je een liggende leiding op een staande aan; - Doel afscheiders; -Welke type afscheiders er zijn; -Waar stille binnen rioleringen worden toegepast.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Gasinstallatie
    https://www.youtube.com/watch?v=aDpUoJfiHDc
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Gas & Afvoer

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.