Heerlijk genieten van de ondergaande zon? Of je vreselijk ergeren aan al het zand dat je dagen later nog in je schoenen vindt? Iedereen ervaart een dagje strand op zijn eigen manier. Welke mening hebben onze lezers als het gaat om een strandbezoek? Wij vroegen het hun en dit zijn de antwoorden!
Jelle: ‘Naar het strand? Wanneer gaan we?! Ik vind het strand de fijnste plek op aarde. Dat losse, warme zand dat je tussen je tenen voelt… Dan weet je pas echt dat de zomer is begonnen. Je kunt ook zo lekker veel doen op het strand: voetballen, zwemmen en andere watersporten. Zullen we nu naar het strand gaan?’
Petra: ‘Mij maak je echt niet blij met een dagje strand. Tenminste, niet in de zomer. Het is dan zo druk! Je hebt niet eens plek om rustig langs het water te lopen. Overal zijn mensen. En als je dan toch besluit te gaan, moet je de hele dag op je spullen letten, omdat ze anders gestolen worden. Als ik al naar het strand ga, is het in de herfst. Het liefst als het stormt. Dan is het er lekker rustig en kun je heerlijk uitwaaien.’
Janske: ‘Ik hou van het strand! Vooral op de warme zomeravonden. Mijn familie en ik gaan altijd pas ’s avonds. We nemen dan wat te eten en te drinken mee. Dan zitten we rustig 3 uur in het warme zand te genieten van de prachtige zonsondergang. We doen dat wel alleen in de zomervakantie, want we zijn dan pas heel laat thuis.’
Cas: ‘Ik haat het strand. Ik vind het er saai, want alles wat je ziet is zand en water. Geef mij maar bergen. Die zijn veel afwisselender. Het ergste van alles als je naar het strand gaat? Dat verschrikkelijke zand dat je dagen later overal nog terugvindt. Ik was vorig jaar een keer met mijn vrienden naar het strand geweest. Serieus, een week later was het zand nóg niet uit mijn schoenen…’
Je leest het: de meningen over een strandbezoek zijn verdeeld. Een bezoekje aan zo’n enorme zandbak kent veel voor- en nadelen.
Opdracht 2
Tekst 2: Neushoorns: zwart, wit of grijs?
In Afrika komen twee neushoornsoorten voor: de zwarte neushoorn en de witte neushoorn. Tenminste, zo worden ze genoemd. Toch zijn deze soorten allebei even grijs. Hoe komt het dan dat ze toch witte en zwarte neushoorn genoemd worden?
Gek genoeg komt dat doordat de Engelsen vroeger de mensen uit Zuid-Afrika niet goed verstonden. In Zuid-Afrika spreken de mensen Afrikaans. Dat is een taal die best veel op Nederlands lijkt.
Toen de Zuid-Afrikanen het over de witte neushoorn hadden, spraken ze van de ‘wydlipneushoorn’. In het Nederlands zouden we dat uitspreken als ‘wijdlip-neushoorn’. De witte neushoorn heeft namelijk een heel brede mond. Hij kreeg zijn naam dus vanwege zijn wijde lippen.
Toen de Engelsen ‘wydlip’ hoorden, verstonden zij ‘whitelip’. ‘White’ betekent ‘wit’. Zo kreeg de wydlipneushoorn in het Engels de naam ‘white rhino’: witte neushoorn. Mensen van over de hele wereld namen die naam over. De andere soort met de puntige lippen werd vanaf toen ‘zwarte neushoorn’ genoemd.
In het Nederlands wordt de witte neushoorn tegenwoordig ook wel ‘breedlip-neushoorn’ genoemd. De zwarte neushoorn staat beter bekend als de ‘puntlip-neushoorn’. Die namen kloppen beter dan ‘witte’ of ‘zwarte neushoorn’.
Als je ooit in Afrika op zoek gaat naar witte neushoorns, kijk dan niet naar de kleur. Alle neushoorns zijn even grijs. Kijk in plaats daarvan naar de kop van het dier. Heeft de neushoorn een grote kop met een brede mond? Dan heb je te maken met de witte neushoorn. Zie je een kleinere kop met een puntige mond? Dan heb je een zwarte neushoorn gevonden.
Opdracht 3
Tekst 3: Oma’s appeltaart
Appeltaarten zijn er in allerlei soorten en maten. Je hebt appelkruimeltaart, appeltaart met rozijntjes of noten, met grote of kleine stukjes appel en met verschillende soorten deeg. De allerlekkerste appeltaart vind ik die van mijn oma.
Mijn oma heeft jarenlang ervaring met appeltaarten bakken. Vroeger werkte ze bij mijn opa in de bakkerij. Het enige wat ze daar de hele dag deed, was… Je raadt het al: appeltaarten bakken.
Door de jaren heen heeft ze het recept van haar appeltaarten steeds een beetje aangepast. Dat recept is trouwens geheim. Niemand mag weten wat er pre-cies in haar taarten zit.
Ik kan je dus niet vertellen wat er allemaal in de appeltaart van mijn oma zit. Wel kan ik je zeggen waarom ik hem zo lekker vind. Mijn oma snijdt de appels altijd heel erg klein. Ze mengt die kleine blokjes met rozijntjes, suiker en kaneel. Heerlijk vind ik dat! Ik mag er altijd van proeven als ze de taart aan het maken is.
Ook het deeg is overheerlijk. Ze gebruikt er extra veel van. Volgens mij stopt ze zelfs stukjes deeg in het appelmengsel. Het deeg is anders dan bij andere appeltaarten. Hoe ze dat deeg maakt, weet ik niet. Dat is oma’s geheim.
Geen enkele appeltaart kan tegen die van mijn oma op. Ik hoop dat ik ooit het recept van haar krijg, zodat ik zelf ook van die heerlijke taarten kan maken.
Het arrangement Onderwerp en hoofdgedachte is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
H. Keizer
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-04-10 16:02:31
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.