Gezonde leefstijl

Gezonde leefstijl

Introductie

Introductie

Hallo leerlingen van klas 1HVc. We zijn bijna klaar met het schooljaar en dan hebben jullie lekker zomervakantie. Maar voordat dit zover is gaan we eerst afsluiten met een laatste extra hoofdstuk. In deze extra module gaan we het hebben over "Gezonde leefstijl". Het is belangrijk dat jullie op deze leeftijd bewust worden van een gezonde leefstijl en waarom dit zo belangrijk is. Deze module is een opstapje naar de theorie die jullie in jaar 2 aangeboden krijgen.

 

Waar gaat de module over?

Dit hoofdstuk is onderverdeeld in 4 lessen. In les 1 gaan jullie leren wat gezondheid is. In les 2 gaan jullie kennismaken met een aantal ontspannings- en bewegingsoefeningen en wat voor effect dit heeft op de gezondheid. In les 3 gaan we het hebben over de rol van voeding bij de gezondheid. En in les 4 gaan we verder met het onderwerp voeding door met heel de klas een kookopdracht te doen. Om de module af te sluiten maken jullie een diagnostische toets om te bepalen of jullie de stof goed begrijpen en beheersen.

 

Hoe moet ik aan de slag?

Aan de linkerkant zie je een aantal kopjes staan. Dit zijn de lessen die staan aangegeven. De lessen zijn weer onderverdeeld in subkopjes. Die kun je onder de les vinden. Om door de wikiwijs heen te gaan kun je op de (sub)kopjes klikken, maar je kunt ook op het pijltje naar rechts klikken rechtsonder op de pagina. Dan word je automatisch naar de volgende pagina gestuurd. Maak eerst alle vragen op de pagina voordat je verder gaat naar de volgende pagina! Ik wens jullie heel veel succes. 

Les 1: Gezondheid

In deze les gaan we het hebben over gezondheid. Bij gezondheid denken jullie waarschijnlijk vaak aan of iemand ziek is en of diegene gezond eet en genoeg beweegt. Maar gezondheid is veel meer dan dat. In deze paragraaf gaan we hier dieper op in. Ga nu naar het subonderwerp "soorten gezondheid" door op het pijltje naar rechts te klikken of door te klikken op het subkopje links in de weergavebalk.

 

Leerdoelen:

Aan het eind van deze les weten jullie

  • de drie soorten van gezondheid.
  • dat de drie soorten gezondheid elkaar beïnvloeden en in een gezondheidsdriehoek geplaats worden.

 

59MDW LIFESTYLE 20-05-08

 

Soorten gezondheid

Wat is gezondheid?

Gezondheid kunnen we onderverdelen in 3 soorten:

  1. Lichamelijke gezondheid
  2. Geestelijke gezondheid
  3. Sociale gezondheid

Lichamelijke gezondheid

Bij lichamelijke gezondheid hebben we het over de conditie van het lichaam. Denk hierbij aan of een persoon ziek is, of de persoon veel beweegt, maar ook of de persoon gezond voedsel eet. Veel mensen proberen gezonder te leven door de lichamelijke gezondheid te verbeteren. Denk bijvoorbeeld aan mensen die meer gaan sporten of op dieët gaan om zo meer gewicht te verliezen. Maar ook door op de hygiëne te letten om zo minder snel ziek te kunnen worden. Echter kan het ook zijn dat mensen lichamelijke niet gezond zijn door een erfelijke aandoening.

Geestelijke gezondheid

Bij geestelijke gezondheid hebben we het over hoe iemand zich in zijn hoofd voelt en omgaat met factoren van buitenaf. Denk hierbij aan of een persoon zich lekker in zijn/haar vel voelt en of de persoon gelukkig is en zichzelf kan zijn. Bij geestelijke gezondheid gaat het ook vaak over hoe een persoon om kan gaan met tegenslagen. Mensen kunnen zich tijdelijk geestelijk minder gezond voelen doordat er bijvoorbeeld iets vervelends is gebeurd, maar mensen kunnen zich ook langdurig geestelijk ongezond voelen doordat ze psychische problemen hebben.

Sociale gezondheid

Bij sociale gezondheid gaat het over de relaties die een persoon heeft met andere personen. Denk hierbij aan de relatie met familie en vrienden, maar ook wat jou positie is in de maatschappij. Denk hierbij aan school en werk en of je niet wordt buitengesloten en erbij hoort. Om sociaal gezond te zijn is het belangrijk dat je wordt geaccepteerd door je omgeving en dat er op een repectvolle manier met elkaar wordt omgegaan. Iedereen heeft zijn eigen normen en waarden.

Samenhang

De drie soorten gezondheid beïnvloeden elkaar. Wanneer iemand een goede lichamelijke en een goede sociale gezondheid maar een slechte geestelijke gezondheid heeft, dan kan het gebeuren dat de lichamelijke en/of de sociale gezondheid ook slechter wordt. Dit geldt natuurlijk ook andersom. Wanneer iemand een goede lichamelijke gezondheid heeft kan dat ook een positieve invloed hebben op de geestelijke en/of sociale gezondheid.

 

Opdracht

Lees onderstaande casus en beantwoord de bijbehorende vragen. Heb je de vragen gemaakt kan je verder naar de volgende pagina.

Casus​
Lennart is 26 jaar en is bouwvakker van beroep. Daarnaast gaat hij 3 keer per week naar de sportschool en houdt zich aan een strak voedingsschema. Hij woont sinds kort samen met zijn vrouw in Den Haag en verwacht over twee maanden voor het eerst vader te worden van een dochter. Hij vindt dat erg spannend en heeft hierdoor behoorlijk wat stress. De afgelopen tijd heeft hij erg veel pijn aan zijn onderrug. Hij denkt dat dit komt doordat hij een zware steen verkeerd getilt heeft op werk. Op aanraden van zijn baas is Lennart naar de fysiotherapeut gegaan om te kijken wat er precies aan de hand is. Nadat de fysiotherapeut Lennart's verhaal heeft gehoord en hem onderzocht heeft verteld zij dat de pijn in zijn onderrug niet komt doordat hij verkeerd getild heeft. Lennart kijkt haar verbaasd aan.

Gezondheidsdriehoek

Om de gezondheid overzichtelijk in kaart te kunnen brengen plaatsen we de drie begrippen in een gezondheidsdriehoek. Zoals eerder is besproken hebben de drie soorten gezondheid invloed op elkaar hebben. Een persoon kan zich lichamelijk en sociaal erg gezond voelen, maar geestelijk niet. Dan plaatsen we deze persoon meer naar de lichamelijke en sociale kant in de driehoek en juist niet naar de geestelijke kant. Gezondheid is dus een wisselwerking en samenwerking van de lichamelijke, geestelijke en sociale gezondheid. Wanneer een persoon zich in het midden van de driehoek bevindt spreken we over een ideaal gezond persoon.

Les 2: Ontspanning en beweging

In deze les gaan we aan de slag met beweging- en ontspanningsoefeningen. In het eerste deel van de les gaan we een practicum doen met verschillende bewegingsoefeningen. In het tweede deel van de les gaan we een practicum doen met verschillende ontspanningsoefeningen. Bewegings- en ontspanningsoefeningen zorgen ervoor dat de gezondheid beter wordt. Maar ook een goede houding is belangrijk om nek- en rugklachten te voorkomen. Ontspanningsoefeningen kunnen ervoor zorgen dat stress wordt verminderd, waardoor de geestelijke gezondheid beter wordt. Bewegingsoefeningen kunnen ervoor zorgen dat de conditie van het lichaam beter wordt en dus de lichamelijke gezondheid verbetert, maar het kan ook de sociale gezondheid verbeteren als je bijvoorbeeld aan een teamsport doet. En bedenk hierbij ook dat de soorten gezondheid elkaar beïnvloeden. Dus we kunnen zeggen dat bewegings- en ontspanningsoefeningen ervoor zorgen dat de gehele gezondheid wordt verbeterd.

 

Leerdoelen:

Aan het eind van deze les

  • hebben jullie kennis gemaakt met een aantal bewegings- en ontspanningsoefeningen.
  • weten jullie wat de invloed is van deze oefeningen op de gezondheid.

Text view

Practicum: Bewegen

We gaan nu aan de slag met wat bewegingsoefeningen. Dit doen we klassikaal. De docent zal het practicum leiden dus let ged op. We gaan in totaal 5 bewegingsoefeningen doen.

  1. Pas op de plaats
  2. Jumping Jacks
  3. Squats
  4. Knieheffen
  5. Opdrukken

Stappenplan:

  1. Begin met 20 seconde pas op de plaats te maken en houd daarna 10 seconde rust. Ga vervolgens weer verder met 20 seconde pas op de plaats en eindig weer met 10 seconde rust. Check in de rustperiodes je hartslag.
  2. Herhaal dit nog een keer (1 min).
  3. Doe dit nu ook bij de bewegingen jumping jacks, squats, knieheffen en opdrukken.

Practicum: Ontspanning

Het is nu tijd om te relaxen na al dat bewegen. We gaan aan de slag met wat ontspanningsoefeningen. We gaan beginnen met wat ademhalingsoefeningen en daarna wat yoga oefeningen. Ook dit doen we klassikaal. De docent zal het practicum leiden dus let ged op.

Stappenplan ademhalingsoefeningen

  1. Adem diep in door je neus, houd dit 3 seconde vast en adem daarna weer uit. Probeer de ademhaling via je buik te doen. Doe dit in totaal 10x.
  2. Herhaal dit, maar nu met je ogen dicht.

Stappenplan yoga oefeningen

  1. Ga op je knieën zitten op je matje. Plaats je handen voor je op je matje en doe je kont naar achter. Houd dit 20 seconde vast en beweeg terug naar je beginpositie. Doe dit in totaal 10 keer.
  2. Ga nu op 1 knie zitten en zet je andere voet voor je op de mat. Spreid je armen en leun naar achter. Zorg dat je een rechte houding hebt. Houd dit 25 seconde vol, daarna 10 seconde rust en eindig weer met 25 seconde yoga. Doe dit in totaal 3 keer.
  3. Ga nu weer naar de beginpositie. Houd je handen op het matje en ga op je voeten staan. Houd deze positie 20 seconde vast en ga daarna weer naar de beginpositie voor 10 seconde. Doe dit nog een keer. Herhaal dit 3 keer.
  4. Ga nu in kleermakerszit zitten op het matje. Doe je ogen dicht en let op je ademhaling. Houd dit 2 minuten vol.

Yoga vrouw pose silhouet Gratis Stock Foto - Public Domain Pictures

Les 3: Voeding

Deze les gaat over voeding. Alle producten die je eet zijn voedingsmiddelen. In voedingsmiddelen zitten voedingsstoffen. Voedingsstoffen zijn de bruikbare bestanddelen van voedingsmiddelen.

 

Leerdoelen:

Aan het eind van deze les

  • kunnen jullie de zes voedingsstoffen benoemen.
  • kunnen jullie verschillende soorten functies van voedingsstoffen benoemen.
  • kunnen jullie de BMI berekenen.
  • begrijpen jullie de Schijf van Vijf.

 

Functies voedingsstoffen

Voedingsstoffen kunnen dienen als bouwstof, brandstof, reservestof en beschermende stof.
Bouwstoffen zijn nodig voor groei, ontwikkeling en herstel van je lichaam. Brandstoffen leveren energie. Alle organen in je lichaam hebben energie nodig om te kunnen werken. Ook voor het op peil houden van je lichaamstemperatuur en voor groei, ontwikkeling en herstel van je lichaam is energie nodig. Reservestoffen zijn niet direct nodig als bouwstoffen of brandstoffen. Ze worden opgeslagen in bepaalde delen van je lichaam. Beschermende stoffen zorgen ervoor dat je gezond blijft. Een tekort aan beschermende stoffen kan ziekte veroorzaken.

Soorten voedingsstoffen

Er zijn zes soorten voedingsstoffen:Gratis Afbeeldingen : natuurlijke voedingsmiddelen, volwaardige voeding,  lokaal eten, marktplaats, groente, markt, supermarkt, Veganist voeding,  selling, Food group, superfood, bazaar, vegetarisch eten, openbare ruimte,  fruit, groenteboer, fabriek ...

  1. Koolhydraten
  2. Eiwitten
  3. Vetten
  4. Mineralen
  5. Vitaminen
  6. Water

Koolhydraten

Koolhydraten dienen vooral als brandstof, maar kunnen ook als bouwstof en reservestof gebruikt worden. Door verbranding in de cellen komt energie vrij. Koolhydraten zitten vooral in volkorenbrood, volkoren pasta, aardappels en peulvruchten, maar ook in frisdrank, koek en snoep.

Eiwitten

Eiwitten dienen vooral als bouwstof, maar kunnen ook als brandstof gebruikt worden. Eiwitten zijn nodig om nieuwe cellen aan te maken. Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten zitten vooral in vlees, vis, melk, kaas en eieren. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

Vetten

Vetten dienen vooral als brandstof en reservestof, maar kunnen ook als bouwstof worden gebruikt. Vetten kunnen worden opgeslagen. Er zijn vetten die goed voor je zijn, maar er zijn ook vetten die slecht voor je zijn als je er te veel van eet. Verzadigd vet is niet goed voor je en vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Onverzadigd vet is beter voor je en verminderd de kans op hart- en vaatziekten. Vetten zitten in vis, vlees, noten, olie, halvarine, melkproducten en kaas, maar ook in chips en patat.

Mineralen en vitaminen

Mineralen en vitaminen dienen als beschermende stof in het lichaam, maar ook als bouwstof. Ze zijn nodig voor een goede gezondheid en normale groei en ontwikkeling. Mineralen en vitaminen zitten in veel verschillende soorten voedingsmiddelen, bijvoorbeeld groente en fruit, maar kunnen ook door middel van voedingssupplementen (pillen of tabletten) ingenomen worden.

Water

Water is een belangrijke bouwstof en wordt gebruikt voor het transporteren van stoffen. Water zit in verschillende voedingsmiddelen, maar kun je ook gewoon drinken uit de kraan. Er wordt geadviseerd om 1,5 tot 2 liter water te drinken per dag.

Vezels

Naast de zes voedingsstoffen die we hierboven hebben besproken zijn er ook vezels. Vezels zijn alle onverteerbare stoffen in plantaardig voedsel. Vezels zijn goed voor een gezonde spijsvertering en een goede stoelgang. Vezels zitten veel in peulvruchten, noten, volkoren producten en groenten en fruit.

Aan de slag

Ga nu aan de slag met de Quizlet hieronder. Het is de bedoeling dat je het juiste begrip koppelt aan de definitie die je te zien krijgt. Bij een goed antwoord ga je door naar het volgende begrip. Bij een fout antwoord ga je ook door naar het volgende begrip alleen zal de fout beantwoorde definitie later terugkomen. Wanneer je alle begrippen goed hebt kun je verder naar de volgende pagina "Schijf van Vijf".

Schijf van vijf

De Schijf van Vijf helpt jou om gezonder en duurzamer te eten. De schijf bevat producten die goed zijn voor je gezondheid en de voedingstoffen bevatten waar je lichaam energie uit haalt om goed te blijven werken. Maar de schijf houdt ook rekening met het milieu door de hoeveelheid voedsel dat goed is voor je aan te bevelen, maar niet meer dan dat.

Bekijk onderstaand filmpje.

Hieronder zie je een pdf bestand over De Schijf van Vijf in het kort. Dit bestand helpt jou om gezonder en duurzamer te eten. Neem het bestand goed door en maak onderstaande vragen.

Energiebehoefte

Je lichaam heeft energie nodig en haalt dat uit je voedsel. Energie wordt uitgedrukt in joule (J) of calorie (kcal). Hoeveel energie je nodig hebt is afhankelijk van een aantal factoren, zoals geslacht, leeftijd, lichaamsgrootte, lichamelijke inspanning en het weer. Jongens hebben meer energie nodig dan meisjes. Als je in de puberteit ouder wordt heb je ook steeds meer energie nodig. Bij ouderen neemt de energiebehoefte weer af. Iemand die heel erg groot is heeft ook veel energie nodig. Iemand die veel sport heeft meer energie nodig dan iemand die weinig beweegt. En wanneer het warm is buiten heeft je lichaam veel minder energie nodig om je lichaamstemperatuur op peil te houden.

 

Hoeveel calorieën heb je dagelijks ongeveer nodig?

Jongens

Leeftijd Matig actieve leefstijl Actieve leefstijl Zeer actieve leefstijl
10 jaar 2000 2200 2500
11 jaar 2100 2300 2600
12 jaar 2200 2500 2700
13 jaar 2400 2700 2900
14 jaar 2500 2800 3200
15 jaar 2700 3000 3400
16 jaar 2900 3300 3600
17 jaar 3000 3300 3700

 

Meisjes

Leeftijd Matig actieve leefstijl Actieve leefstijl Zeer actieve leefstijl
10 jaar 1900 2100 2400
11 jaar 1900 2200 2400
12 jaar 2000 2300 2500
13 jaar 2100 2400 2700
14 jaar 2200 2500 2700
15 jaar 2200 2500 2800
16 jaar 2300 2600 2900
17 jaar 2300 2600 2900

 

Fitness vrouw | Vectorafbeelding voor openbaar gebruik

Calorieën verbranden

Naast dat je calorieën binnen kan krijgen via je voedsel, kan je ook calorieën verbranden. Dit kan je doen door veel te bewegen. Hoe harder je lichaam moet werken, hoe meer calorieën je verbrandt. Hieronder staan een aantal activiteiten en hoeveel calorieën je daarbij verbrandt bij een gewicht van 40 kg:

  • Lopen: 4 kcal per minuut
  • Hardlopen: 8 kcal per minuut
  • Fietsen: 6 kcal per minuut
  • Zwemmen: 3 kcal per minuut
  • Traplopen: 5 kcal per minuut

Opdrachten

https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-.aspx

Aan de hand van jou energiebehoefte en met behulp van de Schijf van Vijf ga je een lunchpakket samenstellen. Het lunchpakket nemen jullie mee naar de picknick aan het einde van de module (zie subkopje "Afsluiting: Picknick".

In balans

Bekijk onderstaand filmpje over BMI

 

Les 4: Kookles

Beste leerlingen. We zijn nu aanbeland bij de kookles! Jullie gaan een lekkere en gezonde clubsandwich maken. Hieronder staat het recept waar we gebruik van maken tijdens de kookles. Maar voordat we aan de slag gaan met koken moeten jullie eerst wat weten over bepaalde snijtechnieken, veiligheid en hygiëne. Ga nu verder naar het subkopje "Snijtechnieken".

 

Leerdoelen:

Aan het eind van deze les kennen jullie

  • een aantal snijtechnieken die gebruikt worden in de keuken.
  • een aantal tips over veilig en schoon werken in de keuken.
  • een aantal keukenaccessoires die gebruikt worden in de keuken.

 

Recept clubsandwich

Ingrediënten (3 pers.)

  • 3 sneetjes brood
  • 90 g ontbijtspek
  • 3 tomaat
  • ¼ komkommer
  • ¾ el milde olijfolie
  • 3 eieren
  • 3¾ el mayonaise
  • 6 blaadjes kropsla
  • 60 g gerookte kipfilet

 

Bereiding

  1. Rooster de sneetjes brood in de broodrooster.
  2. Doe een klein beetje olie in de pan en bak het ontbijtspek 5 minuten tot het lekker knapperig is.
  3. Snijd ondertussen de tomaten en komkommer in dunne plakken (begeleidende hand). De tomaten mag je ook in blokjes snijden (brunoise).
  4. Bak nu de spiegeleieren in de pan met het olie van het ontbijtspek.
  5. Besmeer 2 sneetjes brood met de mayonaise. Beleg het onderste broodje met de slablaadjes, kipfilet, komkommer en tomaat.
  6. Dek af met het tweede broodje en doe daar het gebakken ei en ontbijtspek op. Bestrooi eventueel met peper en zout. Dek af met het sneetjes brood zonder mayonaise.
  7. Snijd doormidden en serveer.

 

Snijtechnieken

Wanneer je een gerecht gaat maken moeten een aantal voedingsmiddelen in kleinere stukken worden gesneden. Je kunt bijvoorbeeld niet een ongesneden komkommer in je salade doen. Er zijn verschillende manieren om voedsel te snijden. Elke snijtechniek is gericht op een specifiek resultaat. We gaan een aantal snijtechnieken met jullie doornemen die van pas gaan komen bij de kookles.

 

Begeleidende hand
Dit is eigenlijk dé basistechniek van het snijden. Met deze techniek kun je dikke en dunne plakjes snijden. Je plaatst de hand waar je niet mee snijdt als een kattenklauw op het product, bijvoorbeeld een komkommer. Pak met de hand waar je wel mee snijdt een koksmes en zet de punt op de snijplank. Snijd vervolgens met een cirkelbeweging naar beneden en weer omhoog.

 

BrunoiseTwee messen | Vectorafbeelding voor openbaar gebruik
Dit is wellicht één van de meest bekende snijtechnieken. Bij brunoise snijd je het product in blokjes van 5 bij 5 mm. Denk hierbij aan groentes als tomaat en paprika.

 

Snipperen
Bij het snipperen maak je sneden in een product maar snijd je niet volledig door. Vervolgens snijd je dwars op de snede nog een keer om het product kleiner te maken. Deze snijtechniek is erg geschikt bij uien, omdat uien uit laagjes bestaan.

Hygiëne en veiligheid

Veiligheid

Tijdens het koken is het erg belangrijk dat je veilig te werk gaat. Je bent namelijk bezig met scherpe messen en vuur. Een aantal tips om veilig te werken zijn:

  1. Haar in een staart
  2. Geen brandbare kleding; gebruik een schort
  3. Blijf altijd opletten als je het gasfornuis gebruikt
  4. Werk met ovenhandschoenen of pannenlappen
  5. Kijk uit met messen; snij van je af en op een snijplank
  6. Zorg dat de looppaden vrij blijven (tassen in het hok achter)

Hygiëne

Naast veilig werken is het ook belangrijk om schoon te werken als je in de keuken staat. Voedsel kan veel bacteriën bevatten, waardoor je ziek kan worden. Tips om schoon te werken zijn: File:Hygiene Washing Vegetables (19722650368).jpg - Wikimedia Commons

  1. Handen wassen
  2. Zorgen ervoor dat producten van elkaar gescheiden worden
  3. Ruim tussendoor op en maak gebruik van een afvalbakje
  4. Raak zo min mogelijk de producten aan
  5. Gebruik juiste planken
  6. Was af volgens de regels met heet water

Kruisbesmetting

Bij kruisbesmetting komen bacteriën van het ene product op het andere product terecht. Hierdoor kan je ziek worden. Op rauw voedsel (vlees, vis, kip) kunnen ziekmakende bacteriën zitten. Bij kruisbesmetting komen deze ziekmakende bacteriën op voedsel dat al bereid is terecht. Kruisbesmetting kun je voorkomen door rauw en bereid voedsel van elkaar gescheiden te houden, schone materialen te gebruiken en je handen goed te wassen.

Keukenaccessoires

Planken

Om schoon te kunnen werken in de keuken maken we gebruik van verschillende planken. Elke plank heeft een andere kleur waarop verschillende soorten voedsel wordt gesneden. We maken gebruik van de volgende kleuren planken:

  • ​​Rood: is voor vlees.
  • Geel: is voor gevogelte.
  • Groen: is voor groente en fruit.
  • Blauw: is voor vis.
  • Wit: is voor brood en algemene producten.

Doeken

In de keuken maken we gebruik van 3 soorten doeken:

  • Vaatdoek: die gebruik je om oppervlakken schoon te maken. Je maakt deze doek eerst nat, knijpt het meeste vocht eruit en maakt bijvoorbeeld het aanrecht schoon.
  • Theedoek: die gebruik je om de afwas te drogen.
  • Handdoek: die gebruik je om je handen aan af te drogen.

Test

Test jezelf met het kikkerspel. Wie haalt de meeste punten?

Afsluiting: Picknick

Beste leerlingen. We zijn nu aan het eind gekomen van deze module. Dit gaan we afsluiten door met heel de klas een picknick te houden op het strand. Jullie gaan zelf een lunch samenstellen en dat nemen jullie mee naar de picknick. Het is de bedoeling dat de lunch voldoet aan jou energiebehoefte. Houd rekening met je geslacht, leefstijl en leeftijd. Maak gebruik van de website van het voedingscentrum. Tot dan!

Bestand:PicNic.jpg - Wikipedia

Oefentoets

Evaluatie

Bronnen

Allerhande. (2021). Hollandse club sandwich met spek, kip en gebakken ei recept - Allerhande | Albert Heijn. https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1195317/hollandse-club-sandwich-met-spek-kip-en-gebakken-ei

Calorieën Verbranden | Bereken verbrande calorieën per sport of activiteit. (z.d.). https://calorieenverbranden.nl/sporten

(Positieve) geestelijke gezondheid | Gezond Leven. (z.d.). https://www.gezondleven.be/themas/mentaal-welbevinden/positieve-geestelijke-gezondheid

Van der Helm, D. A. (2023). BMI [Video]. YouTube. Geraadpleegd op 28 mei 2023, van https://www.youtube.com/watch?v=POs3nz0m8ow

Voedingscentrum. (z.d.-a). Gezond en duurzaam eten met de Schijf van Vijf. https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf.aspx

Voedingscentrum. (z.d.-b). Hoeveel calorieën heeft mijn kind nodig – 10 tot en met 17 jaar? https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/kinderen-en-jongeren/hoeveel-calorieen-heeft-mijn-kind-nodig-10-tot-en-met-17-jaar-.aspx

Voedingscentrum. (2018). Duurzaam & Gezond eten met de Schijf van Vijf | Voedingscentrum [Video]. YouTube. https://www.youtube.com/watch?v=2pKJJPBLn-0

 

Rechtevrije foto's

200501-F-PO640-0034.JPG (660×330) (defense.gov)

gymnastiek.jpg (990×1024) (zinnig-actief.com)

yoga-woman-pose-silhouette-15715870709KM.jpg (1727×1920) (publicdomainpictures.net)

natural-foods-whole-food-local-food-marketplace-vegetable-market-food-grocery-store-vegan-nutrition-selling-supermarket-Food-group-superfood-bazaar-vegetarian-food-public-space-fruit-greengrocer-plant-produce-retail-trade-convenience-store-legume-leaf-vegetable-bell-peppers-and-chili-peppers-grocer-cruciferous-vegetables-health-care-building-1607927.jpg (7360×4912) (pxhere.com)

Schijf van Vijf | De Schijf van Vijf zoals we hem nu kennen.… | Flickr

Flat-Shaded-Fitness-Woman.png (283×500) (publicdomainvectors.org)

two-knives-2-publicdomain.jpg (500×500) (publicdomainvectors.org)

Hygiene_Washing_Vegetables_(19722650368).jpg (1229×1345) (wikimedia.org)

Club_sandwich.png (2048×1536) (wikimedia.org)

PicNic.jpg (4160×3120) (wikimedia.org)

 

  • Het arrangement Gezonde leefstijl is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Donny van der Helm Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-07-07 15:57:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit arrangement gaat over een gezonde leefstijl om de leerlingen bewust te maken wat een gezonde leefstijl bijdraagt.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-.aspx
    https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoeveel-calorieen-zitten-erin-.aspx
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Schijf van Vijf

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.