Fotosynthese

Fotosynthese

Welkom!

Inleiding

Welkom op deze pagina, speciaal gemaakt voor jullie, klas 1F! In deze thema over planten, is het onderwerp fotosynthese vaker aan bod gekomen alleen is het proces best lastig als je dit voor het eerst hoort. Hierom heb ik, mevrouw Kallis, deze leuke pagina voor jullie opgesteld, zodat jullie het fotosynthetische proces goed snappen en niet snel vergeten! Veel leerplezier toegewenst!

Leerdoelen

Aan het einde van de les kan je de fotosynthetische formule opnoemen.

Aan het einde van de les kan je het gehele fotosynthetische process uitleggen.

Filmpje

Pak je oortjes erbij en bekijk dit filmpje!

 

Extra Uitleg

De bladeren van planten kunnen zelf voedsel maken. Dit doen ze door fotosynthese. Fotosynthese vindt plaats in bladgroenkorrels in het bladmoes.​ Voor fotosynthese hebben planten licht, koolstofdioxide en water nodig.​

Het (zon)licht wordt opgevangen door bladgroen van de bladeren, De koolstofdioxide in de lucht wordt opgenomen door huidmondjes die aan de onderkant van de bladeren zitten en alle water (en mineralen) wordt dankzij de wortelharen opgenomen.

Bij de fotosynthese ontstaan voedingsstoffen voor de plant, namelijk glucose (suiker).​ Uit glucose kan de plant allerlei andere voedingstoffen maken, zoals zetmeel. Uit fotosynthese ontstaat ook zuurstof.​ Een klein gedeelte van de zuurstof gebruikt de plant zelf, de rest komt in de lucht terecht. Deze zuurstof gebruiken wij om te ademen. De fotosynthese is dus een belangrijke voorwaarde voor het bestaan op aarde; zonder zuurstof is immers geen leven mogelijk.

In de bovenstaande afbeeldingen is het proces die een plant maakt weergegeven zodat fotosynthese kan plaatsvinden. Het volgende gebeurt in de afbeeldingen:

1. De boom neemt via zijn wortels water op. Dankzij de wortelharen van de wortels worden de mineralen en water gemakkelijk(er) opgenomen. 

2. Water gaat via de stengels naar de bladeren.

3. Het blad neemt naast water ook koolstofdioxide ook licht op. Koolstofdioxide kan ook Co2 genoemd worden. 

4. Er vindt fotosynthese plaats in de bladgroenkorrels. Bladgroenkorrels zijn celonderdelen die alleen in planten te vinden zijn. 

5. Dankzij de fotosynthese is er zuurstof en glucose ontstaan. 

Uit de bovenstaande gegevens kan je al  opmerken wat de plant nodig heeft om fotosynthese te laten gebeuren, en wat de eindproducten zijn. Voor jullie heb ik een formule die het proces nog overzichterlijker maakt:

Water + koolstofioxide + (zon)licht --> glucose + zuurstof

kikker spel

Speel dit spelletje om te checken of je de stof daadwerkelijk begrijpt! De kikker mag het water niet in, klik op het juiste antwoord om de kikker veilig op het land aan te komen.

kruiswoordspel

toets

Evaluatie

Wat goed dat je alles af hebt kunnen ronden! Je gaat nu een korte evaluatie invullen, dit is verplicht! Geef je mening en wees eerlijk, hij is anoniem.

Plus opdrachten

Vond jij de stof best makkelijk, maak dan ook de plusopdrachten!

 

Toets: Plus opdrachten

Start

  • Het arrangement Fotosynthese is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Oumaima Oumaima Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-04-11 13:17:41
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De leerlingen van basis jaar 1, krijgen voor het vak mens en natuur deze wikiwijs om het proces fotosynthese beter te begrijpen
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Plus opdrachten

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.