Paragraaf 3.5 werking van de hersenen

Paragraaf 3.5 werking van de hersenen

Uitleg wikiwijs

Deze les gaan we werken in een wikiwijs.

Doorloop de wikiwijs door in het menu aan de linker kant van boven naar beneden alle kopjes te doorlopen. Bekijk onder elk kopje eerst de theorie en maak dan de bijbehorende opgave. als de opdrachten niet lukte kijk dan terug naar de tussenkopjes voor extra uitleg.

Meme van de dag

Lesdoelen

na het maken van deze wikiwijs ben je in staat om:

uit te leggen wat de 3 verschillende onderdelen van de hersenen zijn.

uit te leggen hoe je hersenen nieuwe herinneringen maken door meer zenuwverbindingen te maken.

uit te leggen wat het verschil tussen je lange en kortetermijngeheugen is.

uit te leggen hoe het zenuwstelsel in een worm is opgebouwd.

 

Hoe zitten de hersenen in elkaar?

Bekijk de eerste minuut en 20 seconden van deze video.

 

 

Bekijk de afbeelding onderaan de tekst.

De hersenen bestaanuit 3 onderdelen:

1. De Grote hersenen

2. De kleine hersenen

3. De hersenstam

Rond de hersenen ligt een vlies gevuld met bloedvaten. Dit vlies voorziet de hersenen van zuurstog en voeding.

de grote hersenen

Aan de buitenkant zijn je hersenen gerimpeld. dit is het hersenschors. Op het hersenschors liggen de hersencentra. elk type zintuig is verbonden met een hersencentrum in de grote hersenen. Zo heb je bijvoorbeeld een gehoorscentrum, een gezichtscentrum, en een gevoelscentrum. in de afbeelding hieronder zie je ook het spraakcentrum nog een keer afgebeeld. In het spraakcentrum beginnen de impulsen naar de spieren van je tong en lippen.

Een andere rol van de grote hersenen is dar ze veel verwerkte informatie opslaan, ze maken je geheugen.

de verschillende functies van de verschillende hersencentra

de kleine hersenen

De kleine hersenen zorgen voor de coördinatie. als je loopt bewegen er bijna 200 spieren. die spieren moeten allemaal op preciese momenten aanspannen en ontspannen. de kleine hersenen zorgen ervoor dat iedere spier precies optijd beweegt.

hersenstam

De hersenstam is de brug van de grote en kleine hersenen naar het ruggenmerg. De hersencentra die in de hersenstam liggen zorgen voor de processen die automatisch gebeuren zoals je hartslag, pupilreflex en de regeling van je lichaamstemperatuur. Je denkt niet na over deze processen, ze zijn dus onbewust.

opdrachten hersenen

maak de volgende opdracht. Kijk nog een keer naar de samenvattingen als je kikker 2 keer verdronken is.

Wat verandert er in je hersenen als je leert?

 

 

Praten,springen en schrijven zijn dingen die je ooit hebt moeten leren. Wanneer je iets leert ontstaan er nieuwe verbindingen tussen de zenuwcellen in je hersenen. Het aantal verbindingen nemen dus toe. Omdat het aantal verbindingen toe neemt kunnen je hersenen steeds beter een bepaalde actie uitvoeren. Om handelingen goed onder de knie te krijgen moet je deze vaak oefenen. hierbij gebruik je vaak dezelfde zenuwcellen waardoor de actie uitendelijk bijna automatisch gaat.

opdracht wat verandert er bij het leren

Maak de onderstaande opdrachten. Kijk nog een keer naar de samenvattingen als je een onderdeel fout had.

Hoe werkt je geheugen?

 

 

In je grote hersenen ligt je geheugen opgeslagen. heel je leven sla je daar stukjes informatie op. je kan veel soorten informatie opslaan. zo kan je je woorden, geuren, vormen maar ook mzuiek en bewegingen herinneren.

je slaat informatie op in twee soorten geheugen:

Het kortetermijngeheugen en het langetermijngeheugen.

Als je iets vaak oefent gebruik je steeds dezelfde zenuwcellen. die zenuwcellen maken steeds sterkere verbindingen. op een gegeven moment komt er een vaste route. dit noemen we een geheugenspoor.

kortetermijngeheugen

Het kortermijngeheugen houd informatie maximaal een half uur vast. het gaat vooral om informatie die je al snel weer kunt vergeten zoals een kort boodschappenlijstje of een nummer dat je maar een keer hoeft te bellen.

langetermijngeheugen

Het langetermijngeheugen slaat informatie op die je belangrijk vindt en dus vaak herhaalt zoals je eigen telefoonnummer of de weg naar school. 

als je informatie vaak herhaalt vormen de zenuwcellen in je hersenschors een vaste route. dit noemen we een geheugenspoor.

geheugenspoor

Een geheugenspoor kan worden geactiveerd als deze gevormt is. Je herrinert je dan informatie.Als iemand je de naam van je beste vriend(in) vraagt komt die gelijk naar boven. Hoe vaker je een geheugenspoor gebruikt, hoe makkelijker je deinformatie op kunt roepen.

Je kunt een geheugenspoor versterken door informatie vaak te herhalen. het herhalen van informatie doe je bijvoorbeeld als je leert voor een toets. door je aantekeningen te herhalen bouw je een geheugenspoor in het langetermijngeheugen. hoe vaker je de aantekeningen herhaalt hoe sterker het geheugenspoor is. dit zorgt er voor dat je informatie makkelijker herinnert.

opdrachten geheugen

maak de opdrachten, Als je kikker 2 keer verdonken is kijk dan nog een keer naar de samenvattingen.

Hebben alle dieren hersenen?

 

Veel ongewervelde dieren zoals kwallen of sponzen hebben geen hersenen. andere ongewervelden hebben zeer eenvoudige hersenen.

Wormen hebben een zeer eenvoudige hersenen. de spieren van wormen worden aangestuurd door twee centrale zenuwknopen. impulsen van zintuigen komen hier samen en nieuwe impulsen worden naar de spieren gestuurd.

De centrale zenuwknopen staan in verbinding met de kleinere zenuwknopen in de segmenten van de worm.De kleine zenuwknopen in elk segment hebben controle over de spieren in dat segment. Hierdoor kan de worm zich voortbewegen. ook komt er zintuigelijkeinformatie binnen vanuit de segmenten.

Wormen kunnen een hoop verschillende dingen waarnemen. ze kunnen onder andere aanraking,temperatuur en vochtigheid waarnemen. twee belangrijke prikkels voor wormen zijn licht en trillingen.

Een worm heeft lichtgevoelige cellen op zijn kop en staart. Deze cellen geven een impuls als ze licht waarnemen. Als deze impulsen aankomen bij de centrale zenuwknopen zal de regenworm van richting veranderen.

In de huid van de worm zitten ook een hoop drukzintuigen waarmee trillingen in de grond gevoeld kunnen worden. Als de worm trillingen voelt betekent dat vaak dat een mol in de buurt is. Wanneer de worm de trillingen voelt kruipt de worm weg van het mogelijke gevaar.

opdrachten hebben alle dieren hersenen?

toets

evaluatie

Vul de evaluatie in.

 

 

 

  • Het arrangement Paragraaf 3.5 werking van de hersenen is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    giovanni Harinarain Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-04-11 14:38:06
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    bronnen

    https://www.publicdomainpictures.net/nl/view-image.php?image=130361&picture=human-brain

     

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    les voor 1vwo waarbij de leerlingen leren over de werking van het brein.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.