Financiële levensloop

Financiële levensloop

Intro

Abubakr en Emma bespreken met elkaar of het verstandig is om na hun vmbotl-opleiding nog een vervolgopleiding te gaan volgen.

Abubakr zegt: "Ik zou het liefst meteen gaan werken, dan ga ik tenminste meteen verdienen en hoef ik me niet in de schulden te steken."

Emma zegt: "Ik ga liever eerst een vervolgopleiding doen. Die investering verdien ik later dan wel weer terug."

Jongeren zonder opleiding toch aan het werk in Rotterdamse haven

De financiële levensloop

In een examenklas is gediscussieerd over het onderwerp financiële levensloop en de verschijnselen 'ruilen over tijd' en 'menselijk kapitaal'. Een van de leerlingen heeft naar aanleiding van de discussie geprobeerd haar eigen verwachte financiële levensloop schematisch in beeld te brengen. Zie grafiek.

 

Voor het tekenen van de grafiek zijn een aantal veronderstellingen gedaan:

  • een leerling begint op haar 18e te werken en blijft dat doen tot aan haar pensioen;
  • pensioen begint bij 65 jaar;
  • bovenop de AOW ontvangt zij een bedrijfspensioen van de voormalige werkgever(s);
  • omdat de grafiek ergens moet eindigen, neemt ze aan dat ze 85 jaar wordt;
  • het gaat om haar netto-inkomensten per jaar (na afdracht pensioen- en AOW-premie) en de uitgaven die daarvan betaald moeten worden.

De leerlinge is bij het tekenen de nodige problemen tegengekomen. Zo heeft ze zicht afgevraagd of ze ook voorraadgrootheden zou moeten opnemen. En bijvoorbeeld of ze ze moeten uitgaan van een waardevast of welvaartsvast pensioen. Daarbij rees dan weer de vraag van welke inflatie en inkomensontwikkeling ze zou moeten uitgaan.

Verslag Persoonlijke financiële levensloop

Jullie gaan in deze periode in tweetallen werken aan de Praktische opdracht. Een ieder maakt een eigen persoonlijke financiele levensloop, dit verwerk je in een verslag als tweetal. 

 

Het verslag bestaat uit:

-Voorblad

-Inhoudsopgave

-Inleiding

-Studeren

-Werken

-Kopen of huren

-Vergelijking

-Reflectie

Studeren

Na het behalen van je vmbo-tl diploma sta je voor de keuze om te gaan werken of om door te gaan studeren. Als je jonger dan 16 jaar bent dan geldt er de leerplicht, mocht je 16 of 17 zijn dan geldt er de kwalificatieplicht.  

 

Studiekeuze

Een studiekeuze maken is niet altijd even makkelijk. Sommigen weten al van jongs af aan wat ze later willen gaan doen, anderen twijfelen hier heel erg aan.

De studiekeuzetest van studentum helpt je bij het maken van de studiekeuze. Maak de studiekeuzetest op https://www.studentum.nl/studiekeuzetest of op deze site https://www.mbostart.nl/beroepentest/.

 

 

De financiering van je studie

De meesten zullen ongeveer 16 a 17 jaar oud zijn als ze beginnen aan hun eerste jaar aan het mbo. Studeren kost geld, gelukkig kun je in Nederland een beroep doen op de overheid om mee te betalen aan je studie. Je kunt dan een studiefinanciering aanvragen.

Op de website https://duo.nl/particulier/rekenhulpen/rekenhulp-studiefinanciering.jsp kun je berekenen hoeveel studiefinanciering je zal ontvangen. Hoeveel je aan studiefanciering zal ontvangen en tegen welke voorwaarden hangt af van een aantal factoren. Het hangt of je thuis of uitwonend bent, welke mbo opleiding je gaat volgen, hoeveel je ouders verdienen, hoe lang je studie duurt.

 

 

 

 

Begroting

Voordat je gaat studeren moet je bepalen wat je inkomsten en uitgaven per maand zijn, gedurende je opleiding. Dit doe je om te bepalen of je inkomsten groot genoeg zijn om je uitgaven te dekken. Mocht je inkomen tekortschieten dan kun je ervoor kiezen om geld te lenen van DUO. Dit betekent wel dat je dan een studieschuld opbouwt die je op een later moment zal moeten terugbetalen.

 

In het volgende filmpje zie je hoe je een begroting kunt maken.

 

 

Verslag

Maak een verslag van minimaal 400 woorden waarin je uitlegt welke keuze je hebt gemaakt rondom je studie. Welke je keuze je gemaakt hebt maakt niet uit als je maar een goede reden hebt hiervoor. Waarom je deze keuze maakt moet dus duidelijk zijn uit je verslag!

Behandel tenminste:

- Wil je na de mavo nog een vervolgstudie doen?

- Zo ja, welke studie zou je willen doen?

- Zo nee, wat ga je dan doen?

- Waar kan je deze studie doen en hoe lang duurt deze?

- Wat doe je qua huisvesting? Blijf je bij je ouders wonen/ga je op kamers?

- Wat voor financiële gevolgen hebben je keuzes? Onderbouw dit met een ingevulde jaarbegroting!

Werken

Na het afronden van je studie ga je op zoek naar een baan. Wat voor werk wil je doen? Zit dit in de buurt? Kan je dit al doen met de studie die je hebt afgerond?

Enorm veel vragen die je moet beantwoorden voordat je opzoek kan naar een baan.

In deze fase van de opdracht gaan we kijken naar wat voor werk je zou kunnen/willen doen, wat hier voor nodig is, wat je verdient en wat voor financiële gevolgen dit heeft!

Compensatie

Werken doe je natuurlijk niet voor niets. Je krijgt ervoor betaald!

Hoeveel salaris je krijgt en wat je hiervoor moet doen hangt af van verschillende factoren zoals, je leeftijd, opleiding en ervaring. Dit is vaak afgesproken in een document dat we een Collectieve Arbeidsovereenkomst (CAO) noemen.

Benodigdheden

Naast een baan zelf heb je voor sommige beroepen nog bepaalde dingen nodig om dit beroep uit te kunnen oefenen. Zo heeft bijvoorbeeld een loodgieter een busje nodig om met al zijn gereedschap bij zijn klanten langs te gaan. Een ICT'er zal een goede laptop en werkplek nodig hebben en een bakker zal toch echt een oven moeten hebben.

Bruto-netto

In hoofdstuk 5 hebben we gezien dat je belasting betaalt over je salaris. Zo gaat er een deel van je salaris direct naar de belastingdienst.

Bereken wat je netto salaris is en vul dit in in je begroting. Tip: gebruik https://www.berekenhet.nl/werk-en-inkomen/bruto-netto-salaris.html

Begroting

Nu je ouder dan 18 bent ziet de overheid je als officieel volwassen. Dit geeft je een hoop nieuwe rechten zoals stemrecht en recht op verschillende toeslagen. Daarnaast heb je ook plichten (dingen die moeten) zoals het hebben van een zorgverzekering.

Kijk opnieuw naar de jaarbegroting en vul deze opnieuw in. Welke punten komen erbij en welke vallen nu weg? Denk hierbij aan in ieder geval aan de volgende punten:

- Salaris (denk aan bruto/netto)

- Zorgtoeslag (https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/nl/toeslagen/content/hulpmiddel-proefberekening-toeslagen)

- Zorgverzekering

- Heb je nog een studieschuld die je af moet betalen?

- Moet je nu ook bijdragen aan het huishouden of blijven je ouders alles betalen?

- Wat doe je met wat je overhoud?

Verslag

Maak een verslag van minimaal 500 woorden over de keuzes die je hebt gemaakt rondom je werk. Net als bij de studie gaat het om waarom je deze keuze hebt gemaakt en wat voor gevolgen die heeft. De keuzes moeten natuurlijk wel aansluiten bij de keuzes die je eerder hebt gemaakt.

(Je kan bijvoorbeeld geen chirurg worden als je bij studie hebt gekozen om een opleiding tot volgen tot monteur)

Bespreek in je verslag wat voor financiële gevolgen je keuzes hebben. Onderbouw dit weer met je jaarbegroting.

Kopen of huren

  • Het arrangement Financiële levensloop is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Abdel Talhaoui Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-06-02 08:14:32
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Mavo bovenbouw leerjaar 3
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Jongeren zonder opleiding toch aan het werk in Rotterdamse haven
    https://www.youtube.com/watch?v=4LQ28ZUo-ug
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.