1: Aan het einde van deze les kun je 2 voorbeelden noemen van kansenongelijkheid op de arbeidsmarkt.
2: Aan het einde van deze les kun je minimaal twee van de zeven vinkjes van Luyendijk benoemen.
3: Aan het einde van de les kun je minimaal 2 dingen benoemen die vanaf je geboorte impact zullen hebben op de rest van je leven
4: Aan het einde van de les kun je benoemen hoeveel Nederlanders in armoede leeft
Klik op het peiltje naar rechts om naar de volgende pagina te gaan.
Kansenongelijkheid vanaf de geboorte
Sociale-economische omstandigheden
Wanneer je geboren bent, kom je terecht in een bepaalde sociaal economische situatie. Bij een sociaal economische situatie kun je denken aan de volgende dingen:
1. Het opleidingsniveau van je ouders.
2. De welvaart waarin je geboren bent (heb je rijke ouders/verzorgers).
3. het land waarin je geboren bent.
4. de regio waarin je geboren bent of je jeugd zult doorbrengen.
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
Filmpje
Bekijk het onderstaande filmpje. In dit filmpje wordt uitgelegd hoe deze elementen, en meer, invloed hebben op het onderwijsniveau van leerlingen. Deze informatie heb je nodig voor het succesvol behalen van je eindopdracht.
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
De zeven vinkjes van Luyendijk
In dit onderdeel gaan we het hebben over de 7 vinkjes van Luyendijk.
Joris Luyendijk is een schrijver die een boek heeft geschreven over ongelijkheid. In dit boek, de 7 vinkjes van Luyendijk, beschrijft hij wat je nodig hebt om meer kans te hebben in de Nederlandse samenleving.
De zeven vinkjes worden op de volgende pagina beschreven in Quizlet.
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
Kennisclip
In deze kennisclip worden de 7 vinkjes van Luyendijk nog eens goed doorgenomen. Als je ze al kent, kun je dit voor jezelf checken in de quizlet.
Klik op het peiltje naar rechts om door te gaan.
Quizlet
Bij Quizlet staat er rechtsonderin 'Leermethode'. Als je hier op klikt heb je verschillende leermethodes die je kunt gebruiken.
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
kansenongelijkheid op de arbeidsmarkt
Hieronder komen paar voorbeelden van kansenongelijkheid op de arbeidsmarkt.
Loonkloof
Mannen krijgen gemiddeld meer betaald dan andere genders.
Dit verschilt per sector.
Volgens Joris Luyendijk is dit loonsverschil tussen mannen en vrouwen gemiddeld 19 procent
Bij de overheid is het loonverschil tussen mannen en vrouwen gemiddeld 4 procent
Één van de weinige landen waar er geen loonkloof meer is, is IJsland.
Dit kwam door een incident waarin een bedrijf na een rechtzaak besloot het loon van een man omlaag te halen om op die manier het loon gelijk te trekken. Hier ontstond een grote rel over. Mede hierdoor werd de loonkloof afgeschaft.
Afbeelding loonkloof verenigde staten:
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
achtergrond
In het volgende filmpje leer je hoe iemands achtergrond invloed kan hebben op zijn/haar kansen op de arbeidsmarkt. Deze informatie heb je nodig om de eindopdracht succesvol te behalen.
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
leeftijd
Ook je leeftijd heeft veel impact op jouw kansen op de arbeidsmarkt
Mensen op wat oudere leeftijd worden minder snel aangenomen. De redenen die werkgevers hiervoor geven zijn:
1: Ze gaan sneller met pensioen en heb ik ze dus maar voor een korte periode in mijn bedrijf.
2: Vaak zijn mensen die wat ouder zijn duurder.
Maar ook jonge mensen worden minder snel aangenomen. De belangrijkste reden die werkgevers hiervoor geven is dat jonge mensen vaak weinig ervaring hebben vergeleken met andere kandidaten.
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
kansenongelijkheid in het nieuws
Covid-19
Een korte tijd na het uitbreken van Covid-19 kwam er veel aan het licht over de ongelijkheid die heerste in Nederland.
Gezinnen met één laptop waar 4 kinderen tegelijkertijd deze laptop nodig hebben om online les te volgen, terwijl een ander gezin 2 laptops per kind heeft. Doordat de ongelijkheid, door deze schrijnende voorvallen, aan het licht kwam heeft de Nederlandse overheid besloten om deze kansenongelijkheid aan te pakken.
Ze willen kansenongelijkheid tegengaan door bijvoorbeeld te investeren in kinderopvang en door te experimenteren met nieuwe toepassingen zoals de zogenaamde 'rijke schooldag'. Dit houdt in dat leerlingen één keer per week een dag langer les hebben. Op die dag moet dan een expert komen op bijvoorbeeld het gebied van muziek om leerlingen iets nieuws bij te brengen. Deze verlengde schooldag helpt leerlingen zichzelf verder te ontwikkelen en ouders om hun werk en gezinsleven makkelijker te combineren doordat ze meer tijd hebben.
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
Armoede in Nederland
Covid-19 en de Russische invasie van Oekraïne hebben een grote impact gehad op het leven van duizenden Nederlanders.
Zes op de tien Nederlanders heeft moeite met rondkomen en velen daarvan zitten onder de armoedegrens (Je zit onder de armoedgrens in Nederland wanneer je als alleenstaande op of onder 1.100 euro per maand zit, voor een paar is dat 1.550 euro).
In het volgende filmpje beschrijft iemand hoe het is om onder de armoedegrens te leven
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
Korte samenvatting
In deze les hebben we het gehad over de invloed van je geboorte op je toekomstige kansen. Kinderen van hoogopgeleide of welvarende mensen hebben meer kans dan kinderen die uit een arm gezin komen.
Daarna hebben we het gehad over de 7 vinkjes van Luyendijk en wat die voor impact hebben op je kans in de Nederlandse samenleving.
Als laatste hebben we het gehad over de kansenongelijkheid op de arbeidsmarkt en in het nieuws. Daar zijn een paar voorbeelden genoemd zoals een persoons gender of je leeftijd. Ook hebben we hier besproken hoe kansenongelijkheid aan het licht is gekomen en de stand van Nederland op het gebied van armoede.
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
Toets
In deze toets worden vragen gesteld die tijdens deze les aan bod zijn gekomen. Ik wens je veel succes!
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
DIT ONDERDEEL IS EXTRA INFORMATIE EN DUS NIET NODIG VOOR HET SUCCESVOL AFRONDEN VOOR DE TOETS LATER IN DEZE WIKIWIJS!
Dit onderdeel van deze wikiwijs is extra informatie en is voornamelijk bedoeld voor de mensen die eventueel nieuwsgierig zijn naar de vooruitgang van onze maatschappij op dit gebied.
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
Voor de Republiek
Voordat de Republiek der zeven verenigde Nederlanden werd gesticht (Dit is hoe Nederland vroeger heette) zaten we midden in de middeleeuwen onder het gezag van verschillende koningen. In het toenmalige Nederland hadden alleen mensen die geboren waren in hoge kringen toegang tot de beste functies en/of studies. De gewone burger had weinig kans, en als hij dan toch een kans kreeg om te studeren zou hij hoogstens een lage priester kunnen worden. Je kunt hier niet spreken van een meritocratie (meritocratie is een samenleving waarin jouw positie bepaald wordt door je vaardigheden en niet door je geboorte).
Maar dit zou snel in Nederland veranderen. Filips II, de koning van Spanje, ging door met zijn vaders werk. Hij probeerde zijn rijk steeds meer te centraliseren, iets wat de Nederlandse bevolking al woedend maakte. maar de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen was het niet tolereren van de religieuze vrijheid. Dit en vele andere omstandigheden zouden leiden tot het ontstaan van een nieuwe staat midden in Europa. Een staat die zich later zou omtoveren tot de Republiek der zeven verenigde Nederlanden.
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
ten tijde van de Republiek
De Republiek was een aparte staat. Terwijl door heel Europa heen staten waren die geregeerd werden door vorsten hadden wij een systeem waar mensen van meerdere lagen van de samenleving deel konden nemen aan de besluitsvorming. Een land waar 'normale mensen' deel konden nemen aan de regering was op dit tijdstip in de geschiedenis zo goed als onbekend. De normale burger in Nederland had dus al meer kans om deel te nemen aan de besluitvorming dan ooit te voren.
Daarnaast was er in Nederland een hoge tolerantie voor andersdenkenden en gelovigen. katholieken, protestanten en zelf Joden werden toegelaten. Nederland was dus een veilige haven voor veel mensen die geen kansen kregen op andere plekken in de wereld.
Uiteraard is het ook belangrijk om te melden dat Nederland in deze periode een zwarte bladzijde van haar geschiedenis zou schrijven. Nederland zou de kansen van vele mensen ook ontnemen door mensen uit de Afrikaanse kustgebieden als handelswaar te kopen en later weer door te verkopen aan de verschillende plantage eigenaren in de nieuwe wereld (Noord-Amerika en Zuid-Amerika).
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
De Bataafse Republiek
In Frankrijk broedde het al een tijdje. De koning van Frankrijk, Lodewijk XVI genaamd, voelde niet aan wat zich afspeelde onder zijn bevolking. Hij en zijn kliek van rijke edelen feestte erop los terwijl zijn bevolking het zwaar te verduren had. De derde stand (beter bekend als, 98% van de Fransen) leefden nog op de manier zoals het er in de middeleeuwen aan toe ging. Ze hadden weinig rechten en betaalden als enige belasting.
Dit, en veel meer, leidde tot zoveel woede dat de Franse bevolking in opstand kwam. Op de lange termijn zouden ze hun koning onthoofden met een apparaat dat velen goed zullen kennen. De Guillotine. Met het einde aan dit koningshuis ontstond er een onrustige periode waar burgers rechten kregen maar ook veel doden vielen.
Veel van deze doden zouden ook komen door de vele oorlogen die deze nieuwe revolutionaire staat zou starten. Een van deze oorlogen was gericht tegen Nederland en die wonnen de Fransen met weinig verzet.
De Nederlandse stadhouder had zijn volk teleurgesteld, de economie was relatief zwak en mensen kregen steeds minder kansen in de samenleving die door hem werd geregeerd. Dit was dan ook de reden dat de Fransen relatief hartelijk werden onthaald. Met de Fransen kwam er een nieuwe regering die bekend zou komen te staan als de Bataafse republiek. De kansenongelijkheid nam weer af maar dit zou van korte duur zijn. De revolutie ging een nieuwe fase in. Een succesvolle generaal zou in Frankrijk de macht naar zich toe trekken. Hij zou de geschiedenisboeken ingaan als Napoleon Bonaparte. Hij zal Europa voor vijftien jaar lang in zijn greep houden.
In deze periode gaf hij veel rechten aan de bevolking. Veel van deze wetten liet hij opschrijven in de code civil.
Na zijn verlies bij Waterloo was het de bedoeling dat de wereld weer terug zou keren naar de oude orde, met koningen en hertogen die de wereld regeren. Maar het vuur van de revolutie kon niet meer gedoofd worden.
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
1848 - 2023
Het kleine vuurtje van de revolutie werd in 1848 heel groot en in veel landen in Europa verschenen grondwetten. In deze grondwetten werd voor het eerst, sinds de Republieksjaren, op grote schaal wetten opgesteld waarin de Nederlandse bevolking meer rechten kreeg. Hoewel elke Nederlander nu bepaalde rechten had was dit vergeleken met vandaag de dag heel weinig.
Er was nog steeds kinderarbeid en de werkdagen waren vaak 15 á 16 uur. Er was voor de eerste keer ook een daadwerkelijke democratie in Nederland, alleen mocht maar een kleine groep mensen stemmen. Deze groep bestond uit de 10% meest welvarende Nederlanders.
Door de jaren heen zou deze groep stukje voor stukje groter worden. Door een samenwerking van socialisten en Christendemocraten werd na een lange periode het algemeen kiesrecht voor mannen ingevoerd (1917). Elke man van achtien jaar en ouder mocht eindelijk stemmen.
Maar de vrouwen nog niet. Die hoefden gelukkig niet lang te wachten want een korte twee jaar later mochten alle vrouwen in Nederland, van 18 jaar en ouder, eindelijk stemmen.
Vrouwen en mannen mochten beiden nu wel stemmen maar vrouwen hadden zeker niet evenveel rechten als mannen in deze tijd.
Een voorbeeld: tot het jaar 1956 als een man en een vrouw gingen trouwen werd de vrouw in dit huwelijk handelingsonbekwaam verklaard. Dit houdt in dat je als getrouwde vrouw niet mocht werken, geen eigen bankrekening mocht hebben en dat je voor vrijwel alles toestemming moest vragen aan je man.
In het jaar 1956 was men er eindelijk achter gekomen dat deze wet misschien een tikkeltje overdreven was.
Nederland begon steeds meer te ontzuilen en er kwamen hierdoor steeds meer progressieve partijen in de politiek. Onderwerpen zoals abortus en euthanasie werden niet meer geschuwd. Deze partijen zouden ook pleiten voor minder discriminatie en gelijke kansen. Er werden wetten aangenomen die discriminatie moesten voorkomen en de kansen van mensen gelijk zouden trekken.
En dan zijn we aangekomen bij de dag van vandaag. Er is veel veranderd maar er gaat zeker nog meer veranderen. Stel jezelf eens de volgende vraag: ''Hoe kijken mensen over honderd jaar terug op deze tijd?''. Zouden ze ons vooruitstrevend hebben gevonden of juist achterwaarts?
Klik op het peiltje naar rechts om verder te gaan.
In deze Padlet moet je aangeven wat je van dit leerarangement vond.
De volgende vragen moet je kort beantwoorden:
1: Vind jij het prettig om op deze manier een les te volgen/maken? leg uit.
2: Stel, een online les zoals deze zou onderdeel moeten worden van het onderwijs. Hoe zou jij dan willen dat het toegepast wordt? Denk hierbij aan: Als een op zichzelf staande les, als ondersteuning van een les of als een eindopdracht.
Als je zelf nog iets wilt aanvullen, graag!
Klik op het peiltje naar rechts om naar de volgende pagina te gaan.
Het arrangement Ongelijkheid is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Luuk Hogeweg
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-04-11 22:40:36
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
In deze les zullen jullie kennis krijgen over ongelijkheid in Nederland en wat de gevolgen kunnen zijn van deze ongelijkheid op de volgende gebieden: Onderwijs, arbeidsmarkt, sociale status.
In deze les zullen jullie kennis krijgen over ongelijkheid in Nederland en wat de gevolgen kunnen zijn van deze ongelijkheid op de volgende gebieden: Onderwijs, arbeidsmarkt, sociale status.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.