App Noot Muis 2.0

App Noot Muis

Over de pilot

afbeelding

Integratie van digitale geletterheid in taalonderwijs.

Een leesplank met aap noot mies is alláng niet meer van deze tijd. ‘App Noot Muis’ daarentegen …

‘App Noot Muis’ is een initiatief van stichting Jong Leren en bestaat sinds 2019. In de tussentijd heeft de initiatiefnemer, in samenwerking met 7 andere organisaties, een uitgebreide themapagina op Wikiwijs gezet. Daarop staan open lessen digitale geletterdheid die je in plaats van de ‘gewone’ taalles kunt geven. Zo integreer je dit thema gemakkelijker in je drukke lesprogramma.

En nu is het tijd voor het vervolg: ‘App Noot Muis 2.0’.

 

  Klik hier voor het lesmateriaal!  

 

Verdieping en kwaliteitsslag

Inspireren is belangrijk. Wil je van inspiratie naar implementatie gaan, dan is er meer nodig. Van diverse scholen hebben wij teruggekregen dat het materiaal niet altijd voldoende is. Voor veel vaardigheden is nog geen materiaal ontwikkeld. Door gebruik te maken van alle kennis op de verschillende scholen kunnen we met elkaar een flinke stap zetten. Twaalf scholen van Jong Leren willen hiermee aan de slag. Zo ook scholen van andere stichtingen die al aangegeven hebben mee te willen denken.

De meerwaarde voor het onderwijs van deze pilot is dat we met elkaar out-of-the-box denken. We gaan vanuit de aanbodsdoelen aan de slag en combineren dit met het taalonderwijs; hoe zorgen we ervoor dat onze leerlingen digitaal geletterd worden terwijl zij ook taalvaardiger worden?

Impuls Open Leermateriaal steunt dit project

Hoe komt open leermateriaal in de praktijk het beste tot zijn recht? Om dit te ontdekken, ondersteunt Impuls Open Leermateriaal projecten met begeleiding en subsidie. We monitoren deze projecten en de kennis die we opdoen, borgen we en maken we beschikbaar voor anderen. Zo geven we open leermateriaal een rotsvast fundament.

"Het projectplan geeft de indruk dat de organisatie goed begrijpt wat open materiaal is en zich wil inzetten om open materiaal beter in het onderwijs te laten landen." - Jury beoordeling Impuls Open Leermateriaal.

 

Bekijk hier alle pilots Website Impuls Open Leermateriaal

Ga naar de communitypagina

De pilots hebben de beschikking over een gezamenlijke communitypagina. Op die pagina kunnen de deelnemers aan de pilots  kennis delen door elkaar vragen stellen, documenten te plaatsen, nieuwsberichten te delen en de agenda van alle activiteiten in te zien.

Iedereen kan de pagina bekijken. Maar wil je zelf artikelen of reacties plaatsen, dan kun je lid worden.

Lid worden:

  • Ga naar https://open-leermiddelen.onderwijsnetwerken.nl/
  • Klik rechtsboven op 'inloggen'. Er verschijnt een melding. Klik nogmaals op 'inloggen'.
  • Meld aan met je schoolaccount of een persoonlijk entree-account.
  • Nadat je aanvraag is goedgekeurd krijg je hiervan bericht in de mail. Klik in de mail op de bevestigingslink.
  • Je bent nu lid van de community.

<Opmerking: soms hebben pilots een eigen werkgroep binnen de community aangevraagd. Leg hieronder dan uit hoe mensen lid kunnen worden van die eigen werkgroep. Het maakt daarbij uit hoe de community is ingericht: semi-open (mensen kunnen vragen om lid te mogen worden) of besloten (lidmaatschap is alleen op uitnodiging).

Semi-open:

  • Ga naar https://open-leermiddelen.onderwijsnetwerken.nl/, en meld aan met je schoolaccount of een persoonlijk entree-account.
  • Klik bovenin de balk op 'werkgroepen'
  • Klik op de pilot met de naam '<naam>'
  • Klik nu op de blauwe knop om toegang te vragen

Als je aanvraag is geaccepteerd ontvang je een mail met een bevestigingslink.

Besloten:

  • Stuur een mail aan <contactpersoon>
  • Je ontvangt via de mail een uitnodiging met acceptatielink.

Wat gaan we opleveren?

De pilot organiseert een beter gebruik van open leermateriaal in netwerken van scholen en andere onderwijsorganisaties.

Samen kom je verder! Door goed materiaal met elkaar te maken, te zoeken en te delen bespaar je tijd en energie. De formule App Noot Muis werkt, dat zien we in de praktijk. Het is laagdrempelig en makkelijk in te zetten. Het ICT netwerk van Jong Leren komt maandelijks bij elkaar om kennis uit te wisselen en ervaringen te delen. Tijdens ons ICT netwerk worden al mooie voorbeelden gedeeld.

De pilot verrijkt leermateriaal waar het onderwijs behoefte aan heeft en deelt het onder een open licentie breder met de sector.

Als de eerste doelstelling bereikt is, zal het tweede doel een vervolg zijn. Er wordt open leermateriaal ontwikkeld en dit wordt gedeeld met de sector

  • Per jaargroep zijn minimaal 5 nieuwe lessen ontwikkeld waarbij digitale geletterdheid geïntegreerd wordt in het taalonderwijs (waar mogelijk gekoppeld aan de meest gebruikte taalmethodes).
  • Alle lessen die ontwikkeld zijn, staan op een platform waar iedereen (open lesmateriaal) toegang tot heeft.
  • De lessen zijn gerubriceerd in een totaal overzicht.
  • De lessen zijn gecheckt op kwaliteit en gekoppeld aan de SLO aanbodsdoelen.
  • Er is een voorbeeld kwaliteitskaart ontwikkeld.
  • Vanuit Jong Leren zijn minimaal 8 scholen betrokken bij dit project zodat er voldoende open leermateriaal ontwikkeld kan worden.
  • Op deze scholen wordt in minimaal drie groepen maandelijks een les aangeboden waarbij digitale geletterdheid geïntegreerd wordt in het taalonderwijs

Leermateriaal

‘App Noot Muis’ staat niet meer in de kinderschoenen.

Deze pilot breidt een bestaande pagina verder uit. Op deze pagina vind je lessen digitale geletterdheid die je in plaats van de ‘gewone’ taalles kunt geven. Zo is digitale geletterdheid niet extra, maar geïntegreerd in je taalonderwijs.

Zoek op jouw methode en vind lessen die werken aan hetzelfde taaldoel en zijn verrijkt met digitale geletterdheid. Of zoek op onderwerp en vind via die weg bruikbare taallessen.

Bezoek App Noot Muis

Kennismateriaal

Kennis vergroten, door samen te leren

Binnen stichting Jong Leren zijn momenteel 12 scholen aan de slag met App Noot Muis. Per school wisselt het aantal groepen dat meedoet. Vanuit een werkgroep ‘ICT in groep 1-2’ zijn we het afgelopen schooljaar gestart met App Noot Muis in de groepen 1-2. De groepsleerkrachten en de ICT’ers hebben tijdens het App Noot Muis project inspiratie lessen gemaakt. Deze zijn te vinden op de Wikiwijs pagina. Inmiddels is er ook vanuit andere stichtingen interesse voor het project en vinden er regelmatig kennisuitwisselingen plaats (zie ook de laatste vraag). Zoals gezegd is er al een Wikiwijs omgeving waarin een aantal taallessen staan, waarbij digitale geletterdheid geïntegreerd is.

Voor welke activiteiten en resultaten is kennis en expertise vanuit het programma Impuls Open Leermateriaal wenselijk?

  • Huidige Wikiwijs omgeving met materialen voldoet niet; graag willen wij samen kritisch kijken naar de huidige omgeving.
  • Kwaliteit lesmateriaal; wanneer is het lesmateriaal goed? Hoe beoordeel je lesmateriaal, welke criteria stellen we hiervoor op?
  • Onderhoud Wikiwijs omgeving; hoe kunnen we deze Wikiwijs omgeving het beste onderhouden?
  • Delen van de resultaten met de achterban; hoe zorgen we voor een goede communicatie en publiciteit naar de achterban?

Vraag en aanbod

Heb je een vraag? Wil je meehelpen om deze pagina tot een succes te maken? Neem contact met ons op.

Klik op deze link: appnootmuis@jl.nu, om een mail te sturen.

Activiteiten

Een overzicht van de activiteiten die we hebben ondernomen en nog gaan ondernemen.

Logboek met ondernomen stappen.

Impuls Open Leermateriaal

Dit project valt onder de pilotregeling van Impuls Open Leermateriaal. Dat betekent dat dit Groeifonds-programma het project steunt met expertise en subsidie. De kennis die tijdens het project wordt opgedaan, wordt geborgd en beschikbaar gemaakt voor anderen. Zo geven we open leermateriaal gezamenlijk een rotsvast fundament.

“Open leermateriaal maken of inpassen op school vraagt tijd en ruimte. Die willen we met ons pilotprogramma bieden aan scholen, netwerken en organisaties. We hebben bijvoorbeeld kennis en deskundige mensen in ons netwerk, waardoor projecten goed voorbereid van start kunnen en niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Daarnaast bieden we subsidie, waardoor ze ook tijd en mensen kunnen vrijmaken om echt met open leermateriaal aan de slag te gaan. Zo ontstaan mooie open collecties en best practices die andere scholen ook weer kunnen gebruiken. Met onze regeling helpen we ook professionals in het onderwijs om hun kennis en skills in te zetten bij andere projecten rondom open leermateriaal.”

Over Impuls Open Leermateriaal

Het programma Impuls Open Leermateriaal wordt gefinancierd door het Nationaal Groeifonds. Het is in het leven geroepen om het gebruik van open leermateriaal te stimuleren. Dat doet het door docenten te ondersteunen, scholen te verbinden, materiaal te verrijken, de infrastructuur te verbeteren en onderzoek te doen. Het gebruik van open leermateriaal wordt gezien als belangrijk middel om beter in te kunnen spelen op de talenten en behoeftes van leerlingen en daarmee de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Open leermateriaal is een belangrijke aanvulling op het materiaal van uitgevers. Daarom hebben meer dan twintig scholen, onderwijs- en expertiseorganisaties hun krachten in het programma gebundeld. Meer weten hierover? Kijk op de website: www.openleermateriaal.nl

  • Het arrangement App Noot Muis is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-03-19 15:21:06
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Pilot in het kader van 'Impuls Open Leermateriaal'
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld