Opdracht:
Bij het project over vitaal burgerschap ga je leren hoe je als burger actief kunt meedoen in de samenleving en goed voor jezelf kunt zorgen. We gaan het hebben over verschillende onderwerpen die belangrijk zijn voor vitaal burgerschap, zoals gezondheid, seksualiteit, genotsmiddelen en mentale gezondheid. We zullen meerdere lessen uittrekken voor dit project en iedere les een ander onderwerp bespreken. Gedurende het project en de lessen zullen we veel gebruik gaan maken van deze wikiwijs. Ook kan je altijd informatie terugvinden in de wikiwijs.
Uiteindelijk ga je een verslag maken om het project vitaal burgerschap af te kunnen ronden. Voordat je aan het project kan beginnen, moet je eerst wel zorgen dat je alle opdrachten af hebt die in de wikiwijs staan. Daarna zal je je extra moeten gaan verdiepen in drie van deze onderwerpen. Bij deze drie onderwerpen ga je iemand interviewen die er veel vanaf weet of ervaringsdeskundige is. Het interview moet minstens bestaan uit 10 vragen per onderwerp. Op deze wijze krijg je veel kennis over het onderwerp. Daarnaast zal ieder groepslid moeten beschrijven hoe dit onderwerp betrekking heeft op zijn of haar leven. Maak hier samen met je groepje een mooi verslag van.
Werken in groepjes van 3
Inleverdatum: 05-04-2023
Leerdoelen
Leerdoelen voor deze cursus zijn:
- Je kan verschillende soorten genotsmiddelen benoemen en wat de effecten van deze genotsmiddelen zijn.
- Je kan een voorbeeld noemen van een voorbehoedsmiddel noemen en vertellen hoe je het gebruikt.
- Je weet wat een soa is en kan jezelf hiertegen beschermen.
- Je weet hoe je een gezonde levensstijl moet behouden en wat je hieraan kan doen om dit te bevorderen.
- Je kan beschrijven wat mentale gezondheid inhoud en wat je eraan kan doen om mentaal fit te blijven.
Genotsmiddelen
Genotsmiddelen zijn stoffen die een aangenaam en/of opwekkend effect op het lichaam en de geest kunnen hebben. Het gebruik van genotsmiddelen wordt vaak geassocieerd met plezier en ontspanning, maar het kan ook risico's met zich meebrengen.
Lesdoelen:
- Jij kunt uitleggen wat de risico's zijn van roken, alcohol- en drugsgebruik en begrijpen hoe je deze risico's kunt verlagen.
- Jij kunt verschillende manieren benoemen om verslaving en terugval bij genotsmiddelengebruik te voorkomen en deze toepassen in jouw eigen leven.
- Jij kunt de verschillende manieren herkennen waarop vrienden en leeftijdsgenoten druk uitoefenen om genotsmiddelen te gebruiken en je kunt effectieve manieren toepassen om deze druk te weerstaan.
Drugs
drie categorieën van drugs
Gedoogbeleid
Het gedoogbeleid in Nederland verwijst naar de praktijk van het toestaan van activiteiten die technisch gezien illegaal zijn, maar waarvoor de wetshandhaving niet actief zal optreden. Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk het gedoogbeleid voor cannabis, dat betekent dat coffeeshops een beperkte hoeveelheid cannabis mogen verkopen aan klanten, mits aan bepaalde regels wordt voldaan. Het doel van het gedoogbeleid is om de focus van de wetshandhaving te richten op ernstigere misdaden en om te voorkomen dat mensen worden gestraft voor relatief kleine overtredingen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het gedoogbeleid niet betekent dat de activiteiten legaal zijn, en dat er nog steeds risico's en beperkingen aan verbonden zijn.
Gevaren van drugs
Het gebruik van drugs kan verschillende risico's met zich meebrengen, afhankelijk van het soort drug, de hoeveelheid en hoevaak je het gebruikt en de omstandigheden van de persoon die de drug gebruikt.
Lichamelijke risico's kunnen zijn: schade aan organen zoals de lever, nieren en longen, een verzwakt immuunsysteem, hart- en vaatziekten, verhoogde bloeddruk, beroerte en overdosis.
Geestelijke risico's kunnen zijn: geheugenverlies, stemmingswisselingen, angst, paranoia, depressie, psychose en verslaving. Sommige drugs kunnen ook leiden tot veranderingen in het gedrag, zoals impulsiviteit en agressie, waardoor het risico op geweld en ongevallen toeneemt.
Sociale risico's kunnen zijn: problemen op school of werk, relatieproblemen, isolement, financiële problemen, stigma en discriminatie. Het gebruik van drugs kan ook leiden tot problemen, zoals boetes en strafrechtelijke vervolging, wat de toekomstige kansen op werk en onderwijs kan beïnvloeden.
Kortom, drugsgebruik kan zeer schadelijk zijn voor de gezondheid en het welzijn van een persoon, zowel op de korte als op de lange termijn. Het is belangrijk om te onthouden dat alle soorten drugs risico's met zich meebrengen en dat de beste manier om deze risico's te vermijden is om drugs te vermijden. Als je toch drugs gebruikt, is het belangrijk om de risico's te begrijpen en veiligheidsmaatregelen te nemen om schade te voorkomen.
Alcohol
Alcohol is een veel voorkomende drug die de stemming en het gedrag van een persoon kan beïnvloeden. Het wordt geproduceerd door de fermentatie van suikers en kan worden gevonden in bier, wijn en sterke drank. Alcohol heeft een verdovend effect op het centrale zenuwstelsel en kan leiden tot veranderingen in gedrag en cognitieve functies. Te veel alcohol drinken kan leiden tot een reeks negatieve gevolgen, waaronder een verminderd beoordelingsvermogen, verminderde coördinatie, verminderd reactievermogen en lever- en hersenschade op de lange termijn. Het is belangrijk om verantwoordelijk om te gaan met alcohol en de risico's te begrijpen die gepaard gaan met overmatig gebruik.
Gevaren van alcohol
Alcohol kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van een persoon, vooral voor jongeren wiens hersenen nog in ontwikkeling zijn. Overmatig drinken kan leiden tot verminderde cognitieve functies, zoals een slecht geheugen, verminderde aandacht en concentratie, en verminderde besluitvorming. Op de lange termijn kan overmatig alcoholgebruik leiden tot permanente schade aan de hersenen, zoals geheugenverlies, coördinatieproblemen en zelfs dementie. Alcohol kan ook leiden tot een verslaving, waardoor het moeilijk kan zijn om te stoppen met drinken. Het is belangrijk om verantwoordelijk te zijn bij het drinken van alcohol en de risico's te begrijpen die gepaard gaan met overmatig gebruik, vooral voor jongeren wiens hersenen nog in ontwikkeling zijn.
Ontmoedigen
De overheid heeft verschillende campagnes opgezet om jongeren te informeren over de risico's van alcohol en om ze aan te moedigen verantwoordelijk om te gaan met drank. Een voorbeeld van zo'n campagne is "NIX18", die jongeren onder de 18 jaar wil ontmoedigen om alcohol te drinken. De campagne benadrukt de wettelijke leeftijdsgrens van 18 jaar en promoot het idee dat het niet normaal is om op jonge leeftijd te drinken. Andere campagnes zoals "Drank maakt meer kapot dan je lief is" en "Rijden onder invloed, daar kun je mee thuiskomen" richten zich op de gevaren van alcoholgebruik en de negatieve gevolgen voor de gezondheid en veiligheid. Deze campagnes willen jongeren bewust maken van de risico's en hen aanmoedigen om verantwoordelijk om te gaan met alcohol.
In Nederland is de leeftijdsgrens voor de verkoop en het bezit van alcohol omhooggegaan van 16 naar 18 jaar. Dit betekent dat het sinds 2014 wettelijk verboden is om alcohol te kopen of in bezit te hebben als je jonger bent dan 18 jaar. Dit is gedaan om het alcoholgebruik onder jongeren terug te dringen en de gezondheid van jongeren te beschermen. De hogere leeftijdsgrens moet het makkelijker maken voor ouders, verkopers en handhavers om jongeren van alcoholgebruik af te houden.
Accijns is een belasting die wordt geheven op bepaalde goederen, waaronder alcohol. In Nederland wordt er een accijns geheven op alcoholische dranken. Dit betekent dat er een extra bedrag wordt toegevoegd aan de prijs van de drank, dat door de consument betaald wordt en uiteindelijk bij de overheid terechtkomt. De accijns op alcohol heeft als doel om het gebruik van alcohol te ontmoedigen en om extra inkomsten te genereren voor de overheid. Hogere accijnzen kunnen ervoor zorgen dat de prijs van alcoholische dranken hoger wordt, wat kan leiden tot minder consumptie en minder schade als gevolg van overmatig alcoholgebruik.
Seksualiteit
Seksualiteit is een onderwerp dat voor veel mensen belangrijk en interessant is. Het gaat over seksuele gevoelens, verlangens, relaties en handelingen. Als eerstejaars MBO-studenten zijn jullie waarschijnlijk nog volop bezig met het ontdekken van jullie eigen seksualiteit en dat van anderen. Het is belangrijk om te begrijpen dat seksualiteit een normaal en gezond onderdeel is van het menselijk leven, maar dat het ook risico's met zich mee kan brengen. Het is daarom belangrijk om bewust en verantwoordelijk om te gaan met seksualiteit, door bijvoorbeeld het gebruik van voorbehoedsmiddelen en respectvolle communicatie. Het is goed om open en eerlijk te praten over seksualiteit en vragen te stellen als je ergens mee zit.
Lesdoelen:
- Jij weet wat seksualiteit is en begrijpt dat het belangrijk is voor jouw welzijn en relaties.
- Jij kent verschillende manieren om zwangerschap en SOA's te voorkomen en begrijpt waarom het belangrijk is om deze te gebruiken.
- Jij begrijpt dat mensen verschillend kunnen zijn in hun seksuele voorkeuren en genderidentiteit en dat het belangrijk is om hier tolerant en respectvol mee om te gaan.
Hoe vrij is Nederland?
Nederland is een land dat bekend staat om haar vrijheid op het gebied van seksualiteit. In de jaren '70 hadden de Dolle Mina's een belangrijke rol in de strijd voor gelijke rechten en vrijheden voor vrouwen. De Dolle Mina's waren een feministische actiegroep die streefde naar gelijke rechten voor mannen en vrouwen. Zij voerden actie tegen onder andere seksisme, huiselijk geweld en ongelijke beloning. In hun strijd voor vrouwenrechten eisten zij ook het recht op anticonceptie en abortus.
In Nederland is anticonceptie relatief gemakkelijk verkrijgbaar en wordt er veel voorlichting gegeven over veilig vrijen en het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Hierdoor is Nederland één van de landen met de laagste tienerzwangerschappen en abortuscijfers ter wereld.
Daarnaast heeft Nederland een progressief beleid ten aanzien van homoseksualiteit. In 2001 was Nederland het eerste land ter wereld dat het homohuwelijk legaliseerde, waarmee het de vrijheid van seksuele oriëntatie en gelijke rechten voor homoseksuele stellen bevorderde. Ook is er veel aandacht voor seksuele diversiteit in het onderwijs en wordt er gewerkt aan de acceptatie van homoseksualiteit in de samenleving.
Kortom, Nederland is een land dat bekend staat om haar progressieve beleid op het gebied van seksualiteit. Vrijheden worden gestimuleerd en beschermd, wat heeft geleid tot een inclusieve samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn en zich vrij kan uiten op het gebied van seksualiteit.
Voorbehoedsmiddelen
Voorbehoedsmiddelen zijn methoden die worden gebruikt om zwangerschap te voorkomen. Er zijn verschillende soorten voorbehoedsmiddelen beschikbaar, variërend van hormonale anticonceptie tot barrièremethoden en sterilisatie.
Een veelvoorkomende vorm van hormonale anticonceptie is de pil. Deze wordt dagelijks ingenomen en voorkomt dat er een eisprong plaatsvindt, waardoor de kans op zwangerschap wordt verminderd. Andere hormonale anticonceptiemiddelen zijn bijvoorbeeld de anticonceptiepleister, de vaginale ring en het hormoonspiraaltje.
Barrièremethoden werken door een barrière te creëren tussen de zaadcellen en de eicel. Condooms zijn een bekende vorm van barrièremethode. Er zijn ook vrouwelijke condooms beschikbaar.
Sterilisatie is een permanente vorm van anticonceptie waarbij de man (vasectomie) of de vrouw (tubal sterilisatie) onvruchtbaar wordt gemaakt
Soa's
Het voorkomen van een soa is van groot belang voor iedereen die seksueel actief is. Het gebruik van een condoom is een effectieve manier om het risico op het oplopen van een soa te verkleinen. Zorg er dus voor dat je altijd condooms bij de hand hebt en ze op de juiste manier gebruikt tijdens seksuele activiteit. Het is ook verstandig om jezelf regelmatig te laten testen op soa's, vooral als je van partner wisselt of onbeschermde seks hebt gehad. Tot slot is communicatie met je partner belangrijk om de risico's te bespreken en om ervoor te zorgen dat jullie beiden veilige seks hebben
Zoek in tweetallen via internet naar drie verschillende soorten voorbehoedsmiddelen en beantwoord per middel de volgende vragen:
Tijd 10 minuten
•a. Wie gebruikt dit middel; de man of de vrouw?
•b. Wat doet het middel?
•c. Beschermt het middel tegen een SOA? Waarom (niet)?
•d. Beschermt het middel tegen een zwangerschap? Waarom (niet)?
•e. Welke voordelen heeft dit middel?
•f. Welke nadelen heeft dit middel?
LGBTQIA + & Gender
LGBTQIA is een afkorting die staat voor Lesbiennes, Homo's, Biseksuelen, Transgender, Queer, Intersekse en Aseksuelen. Het is een term die gebruikt wordt om de diversiteit aan seksuele en genderidentiteiten te benadrukken en om deze groepen te erkennen en te ondersteunen in hun zoektocht naar gelijkheid en acceptatie.
Genderidentiteit verwijst naar hoe iemand zich voelt en identificeert in termen van mannelijkheid of vrouwelijkheid. Het gaat dus niet alleen om iemands biologische geslacht, maar om hoe iemand zich van binnen voelt en wil presenteren aan de buitenwereld. Er zijn mensen die zich identificeren als man, vrouw, beide, geen van beide, of als een andere genderidentiteit.
Het is belangrijk om te begrijpen dat genderidentiteit en seksuele oriëntatie twee verschillende dingen zijn. Seksuele oriëntatie gaat over op wie iemand zich aangetrokken voelt, terwijl genderidentiteit gaat over hoe iemand zich identificeert. Bijvoorbeeld, een transgender vrouw kan zowel homoseksueel als heteroseksueel zijn, afhankelijk van op wie zij zich aangetrokken voelt.
Het is ook belangrijk om te begrijpen dat er veel verschillende genderidentiteiten en seksuele oriëntaties bestaan en dat deze niet altijd binair zijn (man/vrouw, hetero/homo). Er zijn bijvoorbeeld mensen die zich identificeren als non-binair, genderfluïde of agender en er zijn mensen die zich identificeren als panseksueel, aseksueel of queer.
Hoe voelen jongeren zich in Nederland?
•Volgens politiecijfers werden lhbti's in 2020 1.981 keer gediscrimineerd.
•Transgender jongeren worden dubbel zo vaak gepest als andere jongeren.
•Ruim twee op de vijf jongeren verbergen op school hun lhbti-zijn.
•57 procent van de lhbti's durft (bijna) nooit hand in hand te lopen met een partner.
•Profvoetballers geven homoacceptatie in het mannenvoetbal een 4,6.
Feit of fabel
Feit of fabel
staan bij feit, blijven zitten bij fabel:
•Met seksuele voorkeur wordt bedoelt of iemand hetero, homo of biseksueel is.
•Nederland was het eerste land dat abortus legaliseerde.
•Tijdens de eerste keer seks kan een vrouw niet zwanger worden.
•Een condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat ons tegen soa’s beschermd.
•Het ongevraagd sturen van een naaktfoto valt onder seksuele intimidatie.
•Per jaar lopen er 100.000 mensen in Nederland een soa op.
Gezonde levensstijl
Een gezonde levensstijl is belangrijk om fit en gezond te blijven. Dit betekent onder andere voldoende bewegen en gezond eten. Door regelmatig te sporten blijf je in conditie en verklein je de kans op verschillende gezondheidsproblemen, zoals overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes. Je hoeft niet per se naar de sportschool om te sporten, ook wandelen, fietsen en zwemmen zijn goede manieren om in beweging te blijven. Het is belangrijk om minimaal 30 minuten per dag matig intensief te bewegen, zoals stevig wandelen.
Naast voldoende beweging is ook gezond eten belangrijk voor een gezonde levensstijl. Dit betekent dat je gevarieerd eet en voldoende groente, fruit, volkorenproducten en magere eiwitten binnenkrijgt. Vermijd zoveel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen, suikers en verzadigde vetten. Drink voldoende water en beperk het gebruik van alcohol en frisdrank.
Een gezonde levensstijl heeft niet alleen invloed op je fysieke gezondheid, maar ook op je mentale gezondheid. Door regelmatig te sporten en gezond te eten voel je je vaak fitter en energieker, en verklein je de kans op psychische problemen zoals depressie en angst.
Kortom, door regelmatig te sporten en gezond te eten kun je een belangrijke bijdrage leveren aan een gezonde levensstijl en een fit en gezond leven.
Lesdoelen:
- Jij kunt uitleggen waarom gezonde voeding belangrijk is en begrijpen welke voedingsmiddelen en -gewoonten gezond zijn voor jouw lichaam.
- Jij kunt verschillende manieren benoemen om regelmatig te sporten en te bewegen, begrijpen waarom lichaamsbeweging goed is voor jouw lichaam en deze toepassen in jouw eigen leven.
- Jij kunt de verschillende manieren herkennen waarop de omgeving invloed kan hebben op jouw eet- en bewegingsgewoonten en effectieve manieren toepassen om een gezonde levensstijl te behouden.
Sporten
Voor lichaam en geest
Sporten heeft niet alleen een positieve invloed op je lichaam, maar ook op je geest. Wanneer je sport, worden verschillende lichaamsprocessen gestimuleerd die bijdragen aan een betere fysieke en mentale gezondheid.
Ten eerste versterkt sporten je spieren en botten. Hierdoor verbetert je houding en voorkom je klachten aan bijvoorbeeld je rug. Daarnaast kan regelmatig sporten helpen bij het behoud van een gezond gewicht, omdat je meer calorieën verbrandt. Dit verkleint de kans op gezondheidsproblemen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker.
Maar sporten heeft ook een positief effect op je geestelijke gezondheid. Tijdens het sporten komen er stoffen vrij in je hersenen, zoals endorfine en serotonine. Deze stoffen zorgen voor een gevoel van geluk en ontspanning, waardoor sporten kan helpen bij het verminderen van stress en angstgevoelens. Daarnaast kan sporten bijdragen aan een betere nachtrust en verbetert het de concentratie en productiviteit.
Sporten kan ook sociale voordelen met zich meebrengen. Door bijvoorbeeld lid te worden van een sportclub of team, leer je nieuwe mensen kennen en kan sporten bijdragen aan een gevoel van saamhorigheid en verbondenheid.
Kortom, regelmatig sporten heeft tal van voordelen voor zowel je lichaam als geest. Het kan helpen bij het verbeteren van je fysieke gezondheid, het verminderen van stress en angstgevoelens en het vergroten van sociale contacten.
Keerzijde van het sporten
Het hebben van het perfecte lichaam is iets waar veel jongeren naar streven. Vaak wordt dit beeld gecreëerd door de media, waarin het ideaalbeeld van een slank, gespierd en symmetrisch lichaam wordt gepromoot. Echter, het hebben van dit ideaalbeeld is niet realistisch voor iedereen.
Ieder lichaam is anders en heeft zijn eigen unieke kenmerken en eigenschappen. Het is belangrijk om te accepteren dat het hebben van een ander lichaamstype dan het ideaalbeeld ook prima is. Bovendien is het belangrijk om te beseffen dat het streven naar het perfecte lichaam ook negatieve gevolgen kan hebben, zoals onzekerheid en een verstoorde relatie met voeding en beweging.
Sporten kan ook bijdragen aan deze onzekerheid, omdat je jezelf voortdurend vergelijkt met anderen en de druk voelt om te presteren. Het is belangrijk om te onthouden dat sporten in de eerste plaats moet gaan om het plezier en de gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt, en niet om het voldoen aan een ideaalbeeld.
Het is belangrijk om te focussen op gezonde gewoonten en gewichtsbeheersing, in plaats van te streven naar het perfecte lichaam. Door gezond te eten, regelmatig te bewegen en te zorgen voor voldoende rust en ontspanning, kun je een gezonde levensstijl creëren die bij jouw lichaamstype past. Het hebben van een gezond en sterk lichaam is belangrijker dan het hebben van een perfect lichaam. Focus op wat jouw lichaam nodig heeft en waar jij je goed bij voelt, en niet op het ideaalbeeld dat wordt gepromoot door de media.
Gezond eten
Waarom gezonde voeding?
Gezonde voeding is van groot belang voor iedereen, en zeker ook voor eerstejaars mbo studenten. Het is namelijk een belangrijke factor voor een gezonde levensstijl en kan helpen om fysiek en mentaal fit te blijven.
Allereerst zorgt gezonde voeding voor voldoende energie om de dag door te komen. Als student heb je vaak een druk leven met lange dagen op school, stages en bijbaantjes. Het is daarom belangrijk om goed te eten, zodat je voldoende energie hebt om alles aan te kunnen. Een gezonde maaltijd met voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten kan hierbij helpen.
Daarnaast heeft gezonde voeding een positief effect op de concentratie en het geheugen. Wanneer je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kan dit bijdragen aan een betere hersenfunctie en cognitieve prestaties. Dit kan uiteraard erg handig zijn bij het studeren en het maken van examens.
Een gezonde voeding kan ook helpen om op een gezond gewicht te blijven. Dit is niet alleen belangrijk voor je uiterlijk, maar ook voor je gezondheid. Overgewicht kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Door te kiezen voor gezonde voeding en voldoende te bewegen, kun je dit risico verkleinen.
Tot slot draagt gezonde voeding bij aan een gezonde levensstijl. Het kan helpen om het risico op verschillende ziekten en aandoeningen te verminderen en kan bijdragen aan een betere gezondheid op de lange termijn. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van wat je eet en te kiezen voor gezonde voeding waar mogelijk.
Hoe gezond eten we in Nederland?
Het is bekend dat voeding een belangrijke rol speelt bij het behoud van een goede gezondheid. Echter, het blijkt dat niet iedereen in Nederland altijd even gezond eet. Volgens het Voedingscentrum, de autoriteit op het gebied van voeding in Nederland, eten de meeste Nederlanders niet volgens de richtlijnen van de Schijf van Vijf.
De Schijf van Vijf is een model waarin wordt aangegeven welke producten je nodig hebt voor een gezond eetpatroon. Het model bestaat uit vijf vakken, die staan voor verschillende productgroepen: groente en fruit, brood, rijst, pasta, aardappelen en peulvruchten, zuivel, vlees, vis, ei en vleesvervangers en als laatste vetten en oliën.
Uit onderzoek blijkt dat veel Nederlanders te weinig groente, fruit en vezels eten en juist te veel verzadigd vet en zout binnen krijgen. Ook wordt er vaak te weinig vis gegeten en te veel rood vlees en bewerkt vlees, wat weer kan bijdragen aan het risico op het ontwikkelen van bepaalde ziekten.
Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van wat je eet en om te kiezen voor gezonde voeding waar mogelijk. Probeer bijvoorbeeld dagelijks minstens 250 gram groente en 2 stuks fruit te eten, kies voor volkoren producten in plaats van witte pasta of wit brood en varieer met vis en vleesvervangers.
Hoe gezond eet jij? Doe de Test!
Opdracht ´Hoe fit ben jij?'
Opdracht:
Bij deze opdracht gaan we kijken naar hoe bewust jij bezig bent met je gezonde levensstijl.
1. Hoeveel dagen in de week sport je?
2. Ben je elke dag minstens een half uur in beweging?
3. Eet je regelmatig (ochtend, middag, avond)?
4. Let je ook op wat je eet?
Mentale gezondheid
Mentale gezondheid heeft te maken met de gezondheid van onze geest en ons denkvermogen. Het omvat hoe we ons voelen, denken en gedragen. Het gaat niet alleen om de afwezigheid van ziekte, maar ook om het ervaren van welzijn en het hebben van positieve relaties met anderen.
Een goede mentale gezondheid betekent dat we ons in het algemeen goed voelen, in staat zijn om om te gaan met de uitdagingen die het leven ons biedt en in staat zijn om te genieten van de dingen om ons heen. Dit kan betekenen dat we ons gelukkig en tevreden voelen, positieve relaties hebben met anderen, een gevoel van doel hebben en in staat zijn om te gaan met stress en moeilijke situaties.
Aan de andere kant kan een slechte mentale gezondheid leiden tot een verscheidenheid aan symptomen, waaronder gevoelens van angst, depressie, stress en emotionele uitputting. Het kan ook invloed hebben op ons fysieke welzijn en ons vermogen om dagelijkse taken uit te voeren.
Het is belangrijk om onze mentale gezondheid serieus te nemen en te werken aan manieren om het te verbeteren en te behouden. Dit kan onder andere door regelmatig te bewegen, gezond te eten, voldoende te slapen, sociale contacten te onderhouden, stress te verminderen en hulp te zoeken als dat nodig is. Het is ook belangrijk om open te zijn over onze gevoelens en problemen en niet te aarzelen om hulp te vragen wanneer dat nodig is.
Lesdoelen:
- Jij kunt uitleggen waarom het belangrijk is om goed voor je geestelijke gezondheid te zorgen en begrijpen welke factoren van invloed kunnen zijn op jouw mentale welzijn.
- Jij kunt verschillende manieren benoemen om stress te verminderen en om te gaan met emotionele ups en downs, begrijpen waarom deze vaardigheden belangrijk zijn en deze toepassen in jouw eigen leven.
- Jij kunt de verschillende manieren herkennen waarop de omgeving invloed kan hebben op jouw geestelijke gezondheid en effectieve manieren toepassen om mentaal gezond te blijven.
Mentale gezondheid onder jongeren
Daling te zien onder jongeren
Uit onderzoek blijkt dat mentale gezondheidsproblemen bij jongeren in Nederland de afgelopen jaren zijn toegenomen. Ongeveer 1 op de 5 jongeren in Nederland heeft te maken met mentale gezondheidsproblemen, zoals angst en depressie. Dit heeft een grote impact op het dagelijks leven van jongeren, hun schoolprestaties en hun sociale relaties.
De coronapandemie heeft de situatie nog verder verergerd, omdat jongeren door de lockdownmaatregelen minder sociale contacten hadden en minder activiteiten konden ondernemen. Veel jongeren rapporteren gevoelens van eenzaamheid, stress en angst als gevolg van de pandemie.
Er is daarom een groeiende behoefte aan toegankelijke en effectieve ondersteuning voor jongeren met mentale gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende organisaties en initiatieven die zich richten op het verbeteren van de mentale gezondheid van jongeren. Denk bijvoorbeeld aan online platforms waar jongeren terecht kunnen voor hulp en advies, of aan programma's op scholen die zich richten op het bevorderen van veerkracht en het verminderen van stress.
Corona en mentale gezondheid
De coronapandemie heeft een grote invloed gehad op jongeren in Nederland. De maatregelen die zijn genomen om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoals de lockdowns en het afstandsonderwijs, hebben bij veel jongeren geleid tot gevoelens van isolement, eenzaamheid, verveling en stress. Hieronder staan enkele van de belangrijkste manieren waarop de pandemie jongeren heeft beïnvloed:
-
Onderwijs: Veel jongeren hebben te maken gehad met afstandsonderwijs, wat een grote uitdaging kan zijn voor sommigen. De pandemie heeft geleid tot onzekerheid over examens en diploma-uitreikingen. Sommige jongeren hebben moeite gehad om gemotiveerd te blijven en hebben vertraging opgelopen in hun studievoortgang.
-
Sociale relaties: Jongeren hebben te maken gehad met een gebrek aan sociale interactie vanwege de lockdowns en sociale afstandsregels. Dit kan leiden tot gevoelens van eenzaamheid, isolatie en angst.
-
Gezondheid: De pandemie heeft gezondheidsrisico's met zich meegebracht, waardoor jongeren zich zorgen maken over hun eigen gezondheid en die van hun naasten.
-
Werk en financiën: Jongeren die werken of stage lopen hebben mogelijk hun inkomen verloren of hun werkuren verminderd zien worden als gevolg van de pandemie. Dit kan financiële zorgen met zich meebrengen.
Werk aan je mentale fitheid
-
Regelmatig bewegen: Fysieke activiteit kan helpen bij het verminderen van stress en angst, en het verbeteren van stemming en zelfvertrouwen. Jongeren kunnen bijvoorbeeld regelmatig gaan wandelen, joggen, fietsen, dansen of sporten.
-
Voldoende slaap: Een goede nachtrust is essentieel voor een goede mentale gezondheid. Jongeren moeten ervoor zorgen dat ze voldoende slaap krijgen om zich uitgerust te voelen en om mentale vermoeidheid te voorkomen.
-
Gezonde voeding: Een gezond en uitgebalanceerd dieet kan helpen bij het verbeteren van de mentale gezondheid. Jongeren kunnen ervoor zorgen dat ze voldoende groenten, fruit, eiwitten en gezonde vetten eten en dat ze suiker en bewerkte voedingsmiddelen vermijden.
-
Vermijd stressvolle situaties: Stress kan een negatieve invloed hebben op de mentale gezondheid. Jongeren kunnen proberen stressvolle situaties te vermijden of te verminderen, zoals te veel schoolwerk, sociale druk of conflictsituaties.
-
Praat met iemand: Het is belangrijk voor jongeren om over hun gevoelens en emoties te praten met iemand die ze vertrouwen, zoals een vriend, familielid of professional. Het kan helpen om problemen te delen en te verlichten.
-
Zoek professionele hulp: Als jongeren zich overweldigd voelen of te maken hebben met een ernstige mentale gezondheidsprobleem, is het belangrijk om professionele hulp te zoeken. Er zijn verschillende hulpbronnen beschikbaar, zoals huisartsen, therapeuten, counselors en psychiaters.
Even oefenen
Voordat je aan de echte toets kan beginnen heb ik eerst een paar oefen vragen voor jullie bedacht om te kijken hoe je ervoor staat. Aan de hand van deze vragen zal je je niveau kunnen bepalen en jezelf uitdagen om steeds een stapje hoger te gaan. Als de vragen goed zijn kan je door naar het volgende niveau tot dat je uiteindelijk een expert bent. Als je het nog lastig vindt oefen dan nog even met de flashcards en neem de theorie goed door.
Succes!
Oefenen flashcards
Beginner
Om te kijken of je de stof al een beetje onder de knie hebt beginnen we met wat simpele vragen met betrekking tot vitaal burgerschap.
Heb jij alle vragen goed, dan ben jij zeker geen beginner meer.
- Hoeveel minuten lichaamsbeweging zijn er nodig om het bewegingsdoel te bereiken?
- Wat zijn enkele eenvoudige manieren om je mentale fitheid te verbeteren en waarom is het belangrijk om hier aandacht aan te besteden?
- Wat zijn enkele veel voorkomende genotsmiddelen en wat zijn de risico's van het gebruik hiervan?
Check de antwoorden bij de docent om te kijken of je door kan naar het volgende niveau.
Gemiddeld
Nu je bij het volgende niveau bent aangekomen zullen de vragen ook iets lastiger worden. Daag jezelf uit en doe je best.
- Hoe kun je voor een gezonde levensstijl zorgen, geef twee voorbeelden hiervan. Vergeet je antwoord niet te onderbouwen.
- Noem de twee soorten verslavingen die er zijn. Leg uit wat de kenmerken van deze verslaving zijn en geef een voorbeeld.
- Wat zijn enkele veelvoorkomende oorzaken van stress en wat zijn enkele manieren om stress te verminderen en veerkracht op te bouwen?
Bij alle vragen goed ga je door naar het volgende niveau en wordt een expert.
Expert
Ja, je hebt het tot het laatste niveau gehaald. Probeer deze vragen nog goed te beantwoorden en je bent een expert op het gebied van vitaal burgerschap.
- Wat zijn enkele veelvoorkomende symptomen van een slechte geestelijke gezondheid en wat zijn enkele stappen die jongvolwassenen kunnen nemen om hun geestelijke gezondheid te verbeteren?
- Wat zijn enkele van de belangrijkste feiten en misvattingen over verschillende anticonceptiemethoden en hoe kunnen jongvolwassenen verantwoorde keuzes maken?
- Wat zijn enkele van de belangrijkste gezondheidsrisico's die gepaard gaan met langdurig en veel gebruik van genotsmiddelen en wat zijn enkele effectieve manieren voor het verminderen van deze risico's?
Heb je alle antwoorden goed, dan ga je goed voorbereid de toets in.
Zet hem op!
Toets vitaal burgerschap