Handleiding Wikiwijs Delen (versie 2023-2)

Handleiding Wikiwijs Delen (versie 2023-2)

Starten met Wikiwijs Delen

Ga naar https://wikiwijs.nl

Klik op ‘deel een bestand of link’.

 

Je krijgt onderstaand scherm te zien.

Aanmelden kan op twee manieren:

a. Werk je op een school? Kijk dan eerst of je school vermeld staat in de lijst. Kies je school en meld via je school aan.

b. Werk je niet op een school of staat je school niet in de lijst?
Maak een persoonlijk Entree-account aan en activeer je account.

 

Klik hier om een Entree account aan te maken.
Klik na het aanmaken van een Entree account, opnieuw op 'Deel een bestand of link' op https://www.wikiwijs.nl  en meld je net gemaakte Entree account aan bij Edurep Delen.

De eerste keer dat je je aanmeld bij Wikiwijs word je gevraagd om je mailadres en om de voorwaarden te accepteren. Je ziet het volgende scherm:

Na acceptatie ontvang je op het opgegeven mailadres een verificatiemail. Na klikken op de link in de mail word je account op Wikiwijs geactiveerd.

Lesmateriaal toevoegen

Bestand of link delen

  • Ga naar https://www.wikiwijs.nl en kies voor ‘deel een bestand of link’. Je bereikt nu (als je bent aangemeld) het onderdeel 'bestanden en links' binnen Wikiwijs Delen. Klik op de knop 'nieuw'.

 

  • Je krijgt nu de keuze of je een bestand of een link wilt delen.

 

Bestand toevoegen

  • Kies voor ‘bestand toevoegen’
  • Het volgende scherm verschijnt. Klik op ‘bestand kiezen’ om een bestand vanaf je computer te selecteren.

 

  • Wikiwijs controleert nu of het bestand dat is toegevoegd valide is. Is dat het geval dan verschijnt de tekst ‘het bestand is geldig’. Via deze controle wordt ook voorkomen dat je per ongeluk twee keer hetzelfde bestand toevoegt.

 

Link toevoegen

  • Kies voor ‘link toevoegen’
  • Het volgende scherm verschijnt. Kopieer de link die je wilt toevoegen en plak deze in het invoervak.

  • Wikiwijs controleert nu of de link die je hebt geplakt valide is én of deze al voorkomt in Wikiwijs. Is de link valide en komt ze nog niet voor, dan verschijnt de tekst ‘de ingevoerde link is geldig’.

 

Je kunt nu de eigenschappen van het lesmateriaal dat je wilt toevoegen, gaan opnemen.

Eigenschappen van het lesmateriaal

Vul nu het scherm verder in. Invoer van de velden is meestal verplicht. Is invoer niet verplicht dan wordt dit specifiek aangegeven.

  • Naam:
    Wikiwijs zal proberen alvast een naam voor je te vullen. Je kunt deze naam indien gewenst nog aanpassen. Let op: de titel mag maximaal 80 tekens lang zijn.
  • Korte omschrijving:
    Voer hier een korte tekst toe die duidelijk maakt waar het lesmateriaal over gaat.
    Naam en omschrijving worden in Wikiwijs Zoeken getoond in het overzicht van gevonden materialen. Een goede omschrijving maakt het voor gebruikers die materiaal zoeken sneller direct duidelijk of het materiaal past bij hun wensen. Let wel op: de omschrijving kan niet langer zijn dan 4000 tekens.
  • Trefwoorden:
    Voeg extra kenmerken van je link of bestand toe als trefwoord. Scheid de verschillende trefwoorden door middel van een komma, tab of enter. Gebruik trefwoorden ook om belangrijke onderwerpen uit het lesmateriaal (die niet in de titel of de omschrijving staan) op te nemen. Gaat je les bijvoorbeeld over ‘het oog’ maar is de titel ‘wat zie ik?’, voeg dan het trefwoord ‘oog’  en bijvoorbeeld het trefwoord ‘zintuigen’ toe. Op deze manier zal het lesmateriaal vindbaar zijn voor Wikiwijs gebruikers wanneer zij zoeken op dit begrip in de zoekbalk van de zoekmachine
    TIP: je kunt ook een hele serie (kommagescheiden) trefwoorden in één keer, bijvoorbeeld vanuit Word, plakken. Wikiwijs maakt er dan zelf losse trefwoorden van.
  • Grootte:
    Klik op 'bewerken'. Er verschijnt een popup-scherm met 4 keuzemogelijkheden. Bij iedere optie is uitleg opgenomen. Maak je keuze en klik op 'opslaan'.

  • Type:
    Het is mogelijk om meerdere types aan te vinken.
  • Leerniveau:
    Klik op 'bewerken'. Het overzicht van leerniveaus wordt zichtbaar. Klik één of meer leerniveaus aan. Let op: bij sommige leerniveaus worden na aanklikken meer regels zichtbaar en kan er meer detail worden opgegeven. Zo verschijnen bijvoorbeeld na het aanklikken van het leerniveau ‘VO’ keuzemogelijkheden Praktijkonderwijs, VMBO, HAVO en VWO. Klik je vervolgens op ‘HAVO’  dan kunnen de leerjaren worden geselecteerd.
    Klaar? Klik op 'opslaan'.

  • Vak:
    Klik op 'bewerken'. Het overzicht van vakgebieden wordt zichtbaar. Klik op het juiste vakgebied. Klik nu één of meer vakken aan. Let op: bij sommige vakken worden na aanklikken meer regels zichtbaar en kan er meer detail worden opgegeven. Zo verschijnen bijvoorbeeld na het aanklikken van het vak geschiedenis de verschillende tijdvakken in beeld. Heb je de juiste keuze(s) aangevinkt? Klik dan op 'opslaan'.

  • Doelen (eventueel):
    Wanneer je bij het leerniveau PO of VO hebt gekozen, wordt het onderdeel 'doelen' zichtbaar.  Invullen van doelen is niet verplicht.
    Klik op 'bewerken'. De kerndoelen zijn ingedeeld naar vak. Klik op het overeenkomstige vak om het overzicht van kerndoelen te openen. Maak je keuze en klik op 'opslaan'.

  • Taal:
    Standaard is de taal (waarin het materiaal geschreven is), gevuld met Nederlands. Indien van toepassing kan dit worden aangepast.
  • Doelgroep:
    Standaard staat als doelgroep 'leerling' ingevuld. Desgewenst kan dit worden gewijzigd. (leerling, leraar of ouder)
  • Studiebelasting:
    Invullen van de studiebelasting is niet verplicht.

  • Uitgever:
    Vul de naam van de uitgever in. Vul je hier niets in, dan komt hier automatisch ‘Wikiwijs’ te staan.
  • Auteur:
    Standaard staat ingesteld dat jijzelf de auteur bent van het lesmateriaal. Pas dit desgewenst aan. Heb je ‘iemand anders’ ingevuld, dan verschijnt er een invulveld waarin je de naam van de auteur of auteurs (maximaal 10) kunt opgeven. Heb jij het materiaal niet gemaakt en weet je niet wie de auteur is, dan kun je hier ‘onbekend’ invullen.
  • Deler:
    Aangezien jij zelf het materiaal deelt, staat jouw naam hier vermeld.
  • Licentie:
    Klik op bewerken. Er wordt een popup-scherm met mogelijke licentievormen zichtbaar. Let op : de mogelijkheden verschillen hier, afhankelijk of je een bestand of een link hebt opgegeven. Maak je keuze en klik op 'opslaan'.
    • Bij een geupload bestand kun je kiezen uit cc-by en cc-by-sa:

    • Bij een geuploade link kun je kiezen uit meer licenties. Ook kun je kiezen voor 'onbekend' of 'anders'.

 

  • Inloggen:
    Standaard staat 'inloggen' op 'nee'. Desgewenst kun je dit aanpassen.
  • Kosten:
    Standaard staat ingesteld dat aan het gebruik van het materiaal geen kosten verbonden zijn. Desgewenst kun je dit aanpassen.
  • Zichtbaarheid:
    Standaard staat ingesteld dat het materiaal zichtbaar zal zijn. Desgewenst kun je dit aanpassen.

Is alles naar wens ingevuld, klik dan op de oranje knop 'publiceer' of 'opslaan'. Je keert nu terug in het overzicht en ziet je materiaal daar staan. Staat 'zichtbaarheid' op openbaar, dan wordt je materiaal vindbaar op Wikiwijs en Google. Staat 'zichtbaarheid' op 'niet openbaar', dan zie je je materiaal terug in het overzicht, maar is het niet vindbaar op Wikiwijs of Google.

Let op: het duurt enige tijd (maximaal een uur) voor je gepubliceerde materiaal vindbaar is in Wikiwijs.

Metadata bewerken

In je dashboard vind je een overzicht van alle materiaal dat je hebt voorzien van metadata. Soms is het nodig de metadata aan te passen.

Je hebt verschillende hulpmiddelen tot je beschikking om het materiaal waarvan je de metadata wilt aanpassen snel te kunnen vinden.

  • Sorteren
    Je kunt de lesmaterialen in het overzicht sorteren op titel, datum aangemaakt, datum gewijzigd en zichtbaarheid. Klik op het kopje boven de betreffende rubriek om te sorteren. Aan de positie van het pijltje kun je zien op welk gegeven gesorteerd is.

  • Zoeken
    ​Je kunt het materiaal waarvan je de metadata wilt aanpassen ook vinden door in het zoekvenster links bovenin de juiste zoektermen of een combinatie ervan in te voeren. Wikiwijs doorzoekt de titel, de omschrijving, de trefwoorden, de leerniveaus en de vakken op de zoektermen die jij hebt ingevoerd.
  • Bewerken metadata
    Heb je het materiaal gevonden waarvan je de metadata wilt aanpassen klik dan op de titel of het icoontje met het potloodje.
    ​Alle metadata die je eerder hebt ingevoerd kun je nu wijzigen.
  • Ben je klaar met aanpassen, klik dan onderaan het scherm op ‘publiceer’ of 'opslaan' om je aanpassingen op te slaan. Let op: het duurt enige tijd (maximaal een uur) voor je aanpassingen ook zichtbaar zijn in Wikiwijs Zoeken.

Publicatie intrekken

Er kunnen redenen zijn waarom je lesmateriaal (tijdelijk) niet meer vindbaar wilt maken in Wikiwijs en Google. Je kunt het materiaal terugtrekken door het op te zoeken in het overzicht, op de titel of het ‘bewerk’ icoontje te klikken en onderaan in het scherm te kiezen voor ‘niet openbaar’.

Ben je klaar met aanpassen, klik dan onderaan het scherm op ‘opslaan’ om je aanpassingen op te slaan. Het materiaal is nu binnen een uur niet meer vindbaar via Wikiwijs Zoeken.

Lesmateriaal verwijderen

Het is ook mogelijk om het materiaal te verwijderen.

  • Klik in het overzichtsscherm op het prullenbakje achter het materiaal dat je wilt verwijderen.

 

  • Wikiwijs geeft je nu een waarschuwing:

 

  • Klik op ‘ja’ om het materiaal te verwijderen.
    Het materiaal wordt nu in de prullenbak geplaatst. Het is binnen het uur niet meer vindbaar in Wikiwijs.

 

Verwijderd materiaal terugzetten

  • Open bovenin het scherm de prullenbak.

 

  • Het verwijderde materiaal wordt zichtbaar. Klik op het icoontje achter het materiaal dat je wilt terugzetten om het materiaal weer terug te plaatsen. Was het materiaal openbaar, dan is het binnen het uur weer vindbaar in Wikiwijs.

 

Werken met een sjabloon

Een sjabloon aanmaken

Een sjabloon kun je gebruiken als je steeds (voor een deel) dezelfde metadata wilt toevoegen aan leermateriaal. Bijvoorbeeld omdat je altijd materiaal voor je eigen vak en bepaalde leerniveaus deelt. Het is mogelijk om meerdere sjablonen te maken, bijvoorbeeld omdat je zowel materiaal voor het vmbo als voor de havo ontwikkelt.

Als je meer leermateriaal via Wikiwijs Delen gaat toevoegen, kan zo'n sjabloon tijdsbesparend werken omdat je bepaalde kenmerken niet steeds opnieuw handmatig hoeft in te vullen.

  • Ga naar Wikiwijs Delen
  • Klik bovenin het scherm op 'metadata sjablonen’ en vervolgens op de knop ‘nieuw’

  • Het volgende scherm verschijnt. Hier kun je alle metadata die standaard aan je materiaal moeten worden meegegeven, alvast invullen.
  • Geef het sjabloon om te beginnen een naam, zodat je het straks kunt herkennen.

  • Vul daarna de gewenste gegevens in

  • Ben je klaar, klik dan onderaan het sjabloon op opslaan

Een sjabloon gebruiken

  • Je kunt allereerst bepalen welk sjabloon standaard toegepast wordt bij het metadateren van nieuw materiaal. Ga naar ‘mijn metadata sjablonen’.
  • Klik op het pijltje onder ‘welk metadata sjabloon wil je standaard toepassen op nieuwe bestanden en links die je toevoegt’ en maak je keuze. Dit blijft je standaard keuze tot je deze actief wijzigt.

 

  • Klik nu bij 'bestanden en links' op ‘nieuw’ om nieuw materiaal te metadateren. Kies voor bestand of link.
  • Je ziet nu welk metadata sjabloon standaard is ingesteld. Wil je tóch een ander sjabloon gebruiken, dan kun je dit nog aanpassen.

  • Wijzig je hier het sjabloon alsnog, dan verschijnt een waarschuwing in beeld:

  • Merk op dat de velden die je in het geselecteerde sjabloon had ingevuld, nu al zijn opgenomen bij de metadata.

Een sjabloon verwijderen

Je kunt een sjabloon ook weer verwijderen als je het niet meer nodig hebt. De metadata die via je sjabloon aan bestanden en links is toegevoegd, blijft gewoon behouden.

  • Klik achter de naam van het sjabloon op het ‘verwijderen’ icoon (het vuilnisbakje).
  • Er verschijnt een melding om je erop te attenderen dat je deze actie niet kunt terugdraaien.
  • Klik op ‘verwijderen’ om het sjabloon definitief te verwijderen.

Werken in een team

Samenwerken in een team

Iedereen met een account in Wikiwijs kan een nieuw team starten en daar leden voor uitnodigen. Dat kunnen bijvoorbeeld collega's van je eigen school zijn, maar dat hoeft niet. Misschien wil je juist wel lesmateriaal verzamelen, ontwikkelen of arrangeren met collega's uit de andere kant van het land.

De voordelen van werken in een team

Alle leden van een team zien alle Wikiwijsarrangementen die binnen het team worden ontwikkeld en kunnen die arrangementen ook aanpassen en van commentaar voorzien.

Ook zien zij alle bestanden en links die binnen het team worden verzameld en gepubliceerd. Alle leden kunnen bestanden en links toevoegen, metadata aanpassen of bestanden en links depubliceren.

Meerdere teams

Zeker bij het inrichten van een grotere groep en/of meerdere teams zoals wanneer bijvoorbeeld bij een school of onderwijsconcept met teams gaan werken, verdient het aanbeveling vooraf na te denken over de structuur en het beheer van de teamomgevingen. Wil je bijvoorbeeld gaan werken met teams per vak, of juist per afdeling/jaarlaag? Wil je een scheiding tussen onder- en bovenbouw? Spreek je vooraf af met welk sjabloon of sjablonen er gewerkt gaat worden? Ga je een uniforme publicatienaam hanteren?

Via 'mijn Wikiwijs' bereik je niet alleen de materialen uit je eigen privé Wikiwijs-omgeving, maar ook de teamomgevingen van de teams waarvan je lid bent.

Nieuw team starten

  • Ga naar mijn.wikiwijs.nl en kies aan de linkerzijde voor 'mijn teams'
  • Klik daarna op de oranje knop 'nieuw team'


     
  • Er verschijnt een popup-scherm. Geef je team een naam en klik op 'verder'. 


     
  • Het volgende scherm verschijnt. Je kunt hier een aantal gegevens invullen.


     
  1. Publicatienaam (optioneel)
    Als je wilt kunt je een publicatienaam opgeven. Doe je dat, dan wordt deze naam
    1. Bij een arrangement in het colofon vermeld in plaats van de naam van je team. Ook wordt de naam getoond in het zoekportaal van Wikiwijs als bron als je je arrangementen publiek deelt.
    2. Bij het delen van bestanden en links als bron vermeld, tenzij je zelf bij 'uitgever' handmatig een naam hebt ingevuld.
  2. E-mailadres (optioneel)
    Als je wilt kun je een e-mailadres opgeven zodat je team bereikt kan worden. Dit emailadres wordt bij arrangementen getoond in de colofon van arrangementen die het team maakt.
  3. Omschrijving (optioneel)
    Als je wilt kun je een omschrijving toevoegen. Deze omschrijving is alleen zichtbaar voor de teamleden.
  4. Eigen velden (optioneel)
    Als je wilt kun je hier bijvoorbeeld de link naar een forum of OneDrive-map opnemen

Ledenbeheer

  • Klik vanuit je de groepsinstellingen op 'teamleden' of klik op je team en kies vervolgens voor het 'radertje' achter de teamnaam.

    Klik daarna op 'teamleden'
  • Je ziet het scherm met de teamleden en hun rol binnen dat team.
  • Je kunt hierin mailadressen opgeven van de leden die je wilt uitnodigen. Eventueel kun je een begeleidende tekst opgeven. Je kunt ervoor kiezen een teamlid de rol van 'beheerder' te geven of de rol van 'auteur'.
  • Klik als je klaar bent op 'uitnodiging verzenden'.

  • De persoon of personen die je hebt uitgenodigd krijgen een email met een uitnodiging en activatielink. Klikken ze op de link, dan is de genodigde vanaf dat moment teamlid, is de titel van het team zichtbaar in 'mijn wikiwijs' van het lid en kan het teamlid binnen de teamomgeving werken.
  • De beheerder ziet in het overzicht welke personen zijn uitgenodigd als teamlid en welke personen daadwerkelijk teamlid zijn. Je kunt personen die hun uitnodiging niet (direct) hebben geaccepteerd nogmaals uitnodigen. Ook kan de beheerder de rollen van de teamleden wijzigen.

Navigatie

  • Vanuit een team kun je direct naar je persoonlijke materialen of naar een ander team door aan de linkerzijde van het scherm een keuze te maken.

 

  • Klik je op 'mijn teams' dan worden alle teams waarvan je lid bent getoond en kun je direct je keuze maken.

 

Tip: met het icoontje  laat je de menukeuzes aan de linkerkant verschijnen en verdwijnen.

Team verwijderen

Het is mogelijk om een team te verwijderen. Let op: dit kan alleen, als er geen content meer in het team is opgenomen. Zolang er arrangementen of bestanden en links in je team te vinden zijn, kan het niet verwijderd worden.

  • Ga naar je team
  • Klik op het radertje achter de naam van je team
  • Je komt in het beheerscherm van je team. Onderaan links vind je de knop om je team te verwijderen.


     
  • Klik op 'team verwijderen'. Er komt een waarschuwingstekst in beeld.


     
  • Ben je zeker dat je je team wilt verwijderen? klik dan op 'verwijder team'.
  • Je team wordt nu verwijderd en je keert zelf terug naar 'mijn wikiwijs'.

Werken met mappen

Mappen aanmaken

Het is mogelijk om mappen aan te maken zodat je het gedeelde materiaal logisch kunt indelen.

  • Klik op 'nieuw'
  • Kies voor 'map toevoegen'

  • Er verschijnt een popup. Geef je map hier een naam en klik op 'opslaan'. 

  • De nieuwe map opent direct. Bovenin het scherm kun je terug navigeren.
    Als je wilt kun je binnen een map óók weer mappen aanmaken. Bovenin blijf je het navigatiepad zien zodat je het overzicht behoudt.

  • Je vindt je mappen altijd direct onder het kopje 'titel' bovenaan de pagina 'bestanden en links'. 

Map verwijderen

Het is ook mogelijk om een hele map inclusief de inhoud te verwijderen. De map en de inhoud ervan wordt dan in de prullenbak geplaatst. Je ontvangt eerst een waarschuwingsmelding. Klik op 'ja' om de map en inhoud ervan naar de prullenbak te verplaatsen.

Foutje gemaakt? Door de prullenbak te openen via het menu aan de linkerkant vind je de map en inhoud die je hebt verwijderd weer terug. Je kunt dan map plus inhoud weer terugzetten.

Verplaatsen bestanden en links

Je kunt bestanden en links die je hebt verzameld, naar believen verplaatsen naar teams waarvan je lid bent, van een team terugzetten naar je persoonlijke omgeving, of in een (andere) map plaatsen.

  • Ga naar 'bestanden en links'
  • Kies voor 'verplaatsen'

  • Er verschijnen selectievakjes voor de bestanden en links. Selecteer de materialen die je wilt verplaatsen.
  • Klik nu op de oranje knop 'uitvoeren'. Er wordt nu een overzicht getoond van je eigen omgeving en alle teams waarvan je lid bent. Zijn er mappen beschikbaar dan verschijnen deze als je de betreffende omgeving hebt geselecteerd. Maak je keuze en klik op 'opslaan'.

  • Je ziet nu de melding dat je materiaal succesvol is verplaatst. Het is verdwenen uit de oorspronkelijke omgeving en toegevoegd aan de omgeving van je keuze.
  • Het arrangement Handleiding Wikiwijs Delen (versie 2023-2) is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Team Wikiwijs
    Laatst gewijzigd
    2023-09-22 07:58:24
    Licentie
    CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Algemene handleiding voor het delen en metadateren van lesmateriaal (links en bestanden) met Wikiwijs Delen.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    handleiding, wikiwijs delen

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team Wikiwijs. (z.d.).

    Lesmateriaal delen met Wikiwijs Delen

    https://maken.wikiwijs.nl/190990/Lesmateriaal_delen_met_Wikiwijs_Delen