Projectweek Burgerschap

Projectweek Burgerschap

Projectweek Dalton Den Haag 2024-2025

14 - 17 april 2025

Waarom dit project?

Op de Dalton willen we de burgerschapsopdracht vormgeven op een manier die past bij onze school. Dit jaar hebben we dat vormgegeven in twee projectdagen voor de onderbouw en twee projectdagen voor de bovenbouw en één hele week voor de hele school.

Van 14 april tot en met 17 april vindt deze projectweek plaats. Het programma hiervan vind je op deze site.

door de brugklas gemaakte schoenendozen in het kader van het thema Identiteit
door de brugklas gemaakte schoenendozen in het kader van het thema Identiteit

burgerschap leerdoelen

Voor het burgerschapsonderwijs op de Dalton kiezen we voor een doorlopende leerlijn die zich concentreert in vier leerdoelen. Deze worden elk leerjaar complexer/uitdagender, de subdoelen worden uitgewerkt in een leerlijn.

Leerdoelen/competenties op hoofdlijnen

• Eigen doelen/idealen ontdekken en ontwikkelen

• Reflecteren en kritisch denken

• Diversiteit; om kunnen gaan met verschillen of conflict

• Maatschappelijk kunnen handelen en invloed kunnen uitoefenen

workshop koken zonder dieren
workshop koken zonder dieren

Thema per jaarlaag

De projectweek staat in het teken van burgerschapsonderwijs, de hele school doet hier aan mee, met uitzondering van de examenklassen.

Elk leerjaar heeft een eigen thema:

Leerjaar 1: ik – identiteit (religie, gender, afkomst, sociale klasse)

Leerjaar 2: ik & de ander – diversiteit (de ander met een uitdaging, hoe ziet de ander mij, de wereld voor een ander beter maken) + stage

Leerjaar 3: ik & de ander – ongelijkheid (verdeling van inkomen en vermogen, racisme, seksisme, privileges) + stage

Leerjaar 4: ik & de wereld – duurzaamheid (klimaatverandering, biodiversiteit)

Leerjaar 5: ik & de wereld – democratie & rechtsstaat  

Goed doel: de Voedselbank

In de projectweek willen we ons ook inzetten voor het goede doel, dichtbij huis: de Haagse Voedselbank. De Voedselbank helpt mensen die onder de armoedegrens leven en daarom niet genoeg geld hebben voor hun boodschappen. Gedurende de week zamelen we spullen hiervoor in. 

Ook jij kunt bijdragen! Hoe? Door lang houdbare spullen in te leveren bij het verzamelpunt in de gang. Denk hierbij aan zaken als pasta, rijst, koffie, blikgroente, etc. 

We hopen op een grote opbrengst voor de Voedselbank!

Portfolio

Alle leerlingen hebben via CatWise (leerlingbespreking is daar onderdeel van) een digitaal portfolio. Voor iedere jaarlaag worden er tijdens de projectweek een aantal onderdelen aan dit portfolio toegevoegd. Hieronder staan de onderdelen die per jaarlaag in het portfolio komen.

 

Brugklas

Cultureel zelfportret: dit is een foto van de gemaakte schoenendoos.

Gedichtenhuis: Je upload je gemaakte gedicht.

 

Tweede klas

Stagedag: de leerlingen vullen een bestand in waarbij ze stage voorbereiden en evalueren. Er komt ook een foto van de stage met een beschrijving bij dit onderdeel.

Keuze-onderdeel: Je vertelt over de gemaakte keuze en wat je daarvan geleerd hebt.

Evaluatie projectweek: Wat heb je gedaan en geleerd?

 

Derde klas

Stagedag: de leerlingen vullen een bestand in waarbij ze stage voorbereiden en evalueren. Er komt ook een foto van de stage met een beschrijving bij dit onderdeel.

Lille/Aken: de leerlingen schrijven en beschrijving van de dag in Lille/Aken en voegen een deel van de opdrachten bij.

 

Vierde klas

4HAVO

stageverslag

4VWO

reflectie

 

Vijfde klas

Maatschappijleer: Je levert je beleidsplan in.

Klas 1 rooster

brugklas maandag

Maandag - De juiste tijden en lokalen vind je in somtoday
Maandag - De juiste tijden en lokalen vind je in somtoday

brugklas dinsdag

dinsdag - de juiste tijden en lokalen vind je in somtoday
dinsdag - de juiste tijden en lokalen vind je in somtoday

brugklas woensdag

woensdag - de juiste tijden en lokalen vind je in somtoday
woensdag - de juiste tijden en lokalen vind je in somtoday

brugklas donderdag

donderdag - de juiste tijden en lokalen vind je in somtoday
donderdag - de juiste tijden en lokalen vind je in somtoday

Klas 1 workshops maandag

Styles Company

Het dreamteam van Styles docenten starten de dag met een inspirerende showcase en interactieve presentatie voor alle leerlingen. Vervolgens konden de leerlingen eindelijk zelf aan de slag met de aanwezige kunst disciplines en werkten zij toe naar een aantal spectaculaire eindpresentaties. Om de dag af te sluiten hebben de leerlingen hun eigen dans choreografie, geschreven nummer en of kunstwerk gepresenteerd. Er zijn weer veel talenten ontdekt en leerlingen geïnspireerd op de school!

Breakdance

Breakdance is een energieke en acrobatische dansvorm die veel creativiteit, discipline en doorzettingsvermogen met zich meebrengt. Breakdance is inmiddels zelfs een Olympische sport geworden. De shows en lessen worden verzorgd door een aantal van Nederlands beste breakdancers. Professionele dansers die zichzelf hebben bewezen op het gebied van battles (wedstrijden), educatie op scholen en theater ervaring. Tijdens de shows en lessen zullen de dansers een enorme krachtige en positieve indruk achterlaten. Tijdens de lessen nemen de dansers de leerlingen mee op reis in de danswereld en maken een eind presentatie met de leerlingen die niet vergeten zal worden.

DJ (Analoog & digitaal)

De leerlingen draaien verschillende soorten muziek en kunnen deze aanraken en besturen. Mixen, scratchen, cutten, loopen en backspinnen zijn enkele van de technieken waar de leerlingen mee te maken krijgen tijdens de DJ les. De (fysieke) digitale draaitafel heeft een groot aantal technologische snufjes en hulpmiddelen. Anders dan de analoge draaitafel wordt de muziek via de computer aangestuurd. De muziek wordt getuned en bijgestuurd en zijn er beatmatching systemen die de ritmes gelijktrekken. Met de drumcomputer pads worden er ritmes gecreëerd en kunnen er diverse geluidseffecten ingestart worden. De leerlingen kunnen hier ook thuis mee verder door hun eigen digitale draaitafel te downloaden en de geleerde stof toe te passen.

Graffiti / Street Art

Graffiti en Street Art is een goede start en kennismaking met grafisch vormgeven en een echte artistieke uitlaatklep. De leerlingen maken kennis met een professionele graffiti kunstenaar / grafisch artiest. Tijdens de lessen leren de deelnemers diverse teken technieken en stijlen. Samen met de docent van STYLES zullen zij toewerken naar het maken van een eigen kunstwerk op een katoenen tas of canvas met spraycans & speciale verfstiften. Gedurende de eindpresentatie zullen de graffiti kunstwerken dienen als een kunstexpositie in de aula of gymzaal. Hierdoor komt er een inspirerende kunst en cultuur sfeer tijdens de eindpresentatie. De eigen canvassen mogen de leerlingen mee naar huis nemen. De doeken worden aan de school aangeboden en kunnen wellicht een mooie plek in de school krijgen of geëxposeerd worden.

Streetdance

Streetdance is een dansvorm die in vele videoclips en vormen van entertainment te zien is. De shows en lessen worden gegeven door professionele dansers die zichzelf hebben bewezen op het gebied van danswedstrijden, educatie en ook als choreografen. Samen met de docent gaan de leerlingen aan de slag en leren een groot aantal basis en gevorderde danstechnieken en werken toe naar een danschoreografie. Deze performance en dansers zullen de show stelen tijdens de eindpresentatie en kan rekenen op een luid applaus!

RAP (Rhythm and Poetry) / Spoken Word

RAP is niet meer weg te denken uit de hedendaagse jongeren cultuur. Onder begeleiding van een professionele rapper gaan de leerlingen aan de slag met het schrijven van een eigen tekst en schrijven zij een nummer met de groep. De leerlingen schrijven zowel persoonlijke teksten als teksten in groepen. Bij de lessen wordt er door de docent aangestuurd tot het schrijven van positieve teksten en worden er inspirerende onderwerpen gekozen. De leerlingen werken toe naar het schrijven van een gezamenlijk nummer met hierbij ruimte voor solo en groep stukken. Spoken word, poëzie, rijmen op tekst en ook de zangkwaliteiten van de leerlingen kunnen terugkomen in de uiteindelijke eindpresentatie.

Klas 1 activiteiten en excursies

Filmopdracht

 

Het thema identiteit leent zich perfect voor het maken van een korte film. Denk hierbij aan onderwerpen als ‘Wie ben ik thuis?’, ‘Wie ben ik op school?’, ‘Wie ben ik met mijn vrienden, op mijn sportclub of online?’, ‘Zien mensen mij zoals ik mijzelf zie?’, ‘Waar voel ik mij thuis?’ of ‘Wat vind ik belangrijk?’. In een volledige dag, uitgesmeerd over de gehele week, doorloopt men het proces van brainstormen, script schrijven, shotlist maken en filmen tot monteren en elkaars films bekijken. Wij zijn heel benieuwd hoe jullie fit thema omzetten in een mooie film. De allerbeste films kunnen zelfs meedoen met ons eigen Dalton Film Festival op 28 juni en daar in de prijzen vallen!

Escher

 

Wat maakt kunstenaars zo bijzonder? Zij kijken anders naar de werkelijkheid dan de meeste mensen! Hun werk en hun acties laten ons vervolgens weer anders kijken naar de wereld. Alles om ons heen wordt zo nieuw, ongewoon of verrassend. Maurits Cornelis Escher bereikt dat met zijn werk als geen ander. Escher is één van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Deze moderne Hollandse meester speelt in zijn werk met perspectief, ruimte, wiskunde en werkelijkheid. Niets is wat het lijkt in zijn wonderlijke prenten. Tijdens de museumles maken de leerlingen kennis met het werk van M.C. Escher en met Het Paleis. Ze ontdekken hoe Escher zijn prenten maakte en hoe hij keek naar de wereld om zich heen. Ze laten zich inspireren en verwonderen in het museum. In de workshop in het Escheratelier tekenen ze een eigen vlakvulling op papier.

Let op: bij deze activiteit moet je op eigen gelegenheid (fietsen/OV) naar het Eschermuseum!Adres: Lange Voorhout 74

STEK

STEK

Oprecht nieuwsgierig zijn naar de ander, dat is het begin van barmhartigheid. Daarom nodigt de School van Barmhartigheid Haagse middelbare scholieren uit om zich open te stellen naar mensen die zij in hun dagelijkse leven niet snel tegenkomen. Ze leren om respectvol de vragen te verwoorden die ze altijd al hadden willen stellen.

Schoenendoos/cultureel zelfportret

 

In de projectweek starten we met het maken van een ruimtelijk cultureel zelfportret, hierbij ga je op zoek naar kunst- en cultuuruitingen waar je al eens mee in aanraking bent gekomen. Daarnaast gebruik je je verzamelde materiaal (huiswerkopdracht; foto’s van thuis) en breng je in kaart wat je leuk vindt en wat je minder leuk vindt maar ook waar je nieuwsgierig naar bent. Vaak weet je al veel meer dan je in eerste instantie denkt: denk maar aan vakanties in het buitenland, muziek luisteren, film kijken, lachen om een cabaretier, tradities van uit je eigen culturele achtergrond of een mooie musical bezoeken.

Huis van gedichten

 

Leerlingen maken kennis met de kracht van woorden én zichzelf. Vriendelijke woorden, voor jezelf en naar de ander. En ook kritische woorden, die je laten nadenken over waar je goed in bent, blij van wordt of zelfs heel erg trots op mag zijn!

In het traject kijken de leerlingen op drie manieren naar zichzelf: Hoe denk je dat de ander jou ziet, en hoe ziet de ander je daadwerkelijk. Ben je echt zo verlegen, of heb je een lief luisterend oor? Complimenten geven en ontvangen! Hoe kan je jouw SuperPowers inzetten voor je eigen plek op de wereld.

Kookopdracht

 

Met de kook/cultuuropdracht gaan we samen op een ontdekkingstocht door de diverse culturen die onze wereld rijk is. Cultuur vormt de essentie van onze samenlevingen, en door het te verkennen kunnen we een dieper begrip ontwikkelen van de mensen om ons heen en van de wereld waarin we leven. Met deze opdracht krijgen de leerlingen de kans om niet alleen te leren over verschillende culturen, maar ook om ze te ervaren door middel van heerlijke gerechten uit de diverse culturen zelf klaar te maken. Tijdens de aardrijkskundeles in week 13/14 krijgen de leerlingen een opdracht waarbij ze in groepen werken aan het verkennen van verschillende aspecten van een door hun gekozen cultuur. In de projectweek zullen de leerlingen ook een gerecht uit de cultuur die ze onderzocht hebben, klaarmaken en presenteren. Ze worden aangemoedigd om een gerecht te kiezen dat typisch is voor die cultuur. Tijdens de presentatie vertellen ze niet alleen over het gerecht zelf, maar ook over de betekenis ervan binnen de cultuur. Dit biedt een smakelijke manier om hun kennis te delen en te laten zien hoe divers en geweldig de culturen in de wereld zijn.

 

Portfolio

 

Het Portfolio van Catwise biedt zicht op ontwikkeling. De leerling bouwt met het portfolio een persoonlijk CV met activiteiten om trots op te zijn; elke activiteit is gelinkt aan vaardigheden, het portfolio geeft een duidelijk overzicht van de ontwikkelde vaardigheden. Mede door het bouwen van het portfolio, leert de leerling reflecteren.

Klas 2 rooster

Maandag

De lokalen komen in SomToday te staan. De voorstelling ALI! is in de aula.
De lokalen komen in SomToday te staan. De voorstelling ALI! is in de aula.

We starten de projectweek met een mentoruur waarbij de week nog een keer doornemen. Eerst spreken we het thema én het rooster door zodat je weet wat we gaan doen. Wat wordt er van je verwacht tijdens de week én wat moet er aan het einde van de week in het portfolio staan?

Tijdens dit mentoruur ga je ook de keuze maken voor de donderdagochtend.

 

De rest van de dag doen alle klassen dezelfde onderdelen. De volgorde per klas is in het schema te zien. Je vindt hieronder een korte omschrijving van de onderdelen.

Spreker: Een blinde of slechtziende spreker verteld over zijn/haar beleving bij Running Blind. Dit is onderdeel van Haag atletiek waarbij een loper een ziende buddy heeft die hem/haar de wegwijst.

Braille: Je maakt kennis met het braille-alfabet

Vredeseducatie: We kijken naar de fases van een conflict. We beginnen klein met voorbeelden uit de klas, daarbij kijken we naar conflicten in de wereld.

ALI!: Je kijkt naar een voorstelling over vooroordelen.

voorbespreken/nabespreken: We gaan met elkaar in gesprek over vooroordelen.

 

Dinsdag

  • Stagedag

Op dinsdag zijn de leerlingen op verschillende plekken in heel Den Haag en omstreken. Zij gaan deze dag namelijk een maatschappelijke stage doen. De leerlingen hebben deze stage in de mentorlessen voorafgaand aan de projectweek voorbereid. Zij mochten zelf een stage regelen, omdat de leerlingen dan iets konden doen waar zij affiniteit mee hebben. Ook zijn er via school een aantal stages geregeld in samenwerking met Stichting Present. De uren van de maatschappelijke stage tellen mee voor het aantal uur dat de leerlingen werken aan de MDT, maatschappelijke diensttijd, waarvoor zij aan het einde van het jaar een certificaat ontvangen.

 

Woensdag

De lokalen komen in SomToday te staan. De lezing ADHD is in de aula.
De lokalen komen in SomToday te staan. De lezing ADHD is in de aula.

Op de woensdag zien we elkaar weer op school. In de ochtend hebben we het met elkaar over leerstoornissen. In de middag gaan we weer aan de slag met vredeseducatie. Hieronder een korte omschrijving per onderdeel.

 

ADHD: In de aula komt een een gastspreken een lezing over ADHD geven. Niet getreurd je gaat niet twee uur luisteren, er zijn opdrachten waarbij je lekker aan de slag gaat en mag bewegen.

Ervaring leerstoornissen: Met de klas hebben we het niet alleen over autisme, dyslexie en dyscalculie, je gaat ook ervaren hoe het is om dat te hebben. Uiteraard is er ook de mogelijkheid om ervaring uit te wisselen.

Vredeseducatie: Je weet al hoe de (de)escalatieladder werkt. We gaan aan de slag met een stripboek waar je hier voorbeelden van gaat zoeken.

Donderdag

De lokalen komen in SomToday te staan. Op de maandag maak je een keuze voor de donderdagochtend. Wil je weten waar je uit kunt kiezen? Kijk naar bij het kopje 'keuzeprogramms'
De lokalen komen in SomToday te staan. Op de maandag maak je een keuze voor de donderdagochtend. Wil je weten waar je uit kunt kiezen? Kijk naar bij het kopje 'keuzeprogramms'

In de ochtend werken we in twee blokken. Het eerste en tweede uur is samen een blok en het derde en vierde uur. Voor beide blokken kun je een keuze maken. De onderdelen zijn te vinden onder het kopje 'keuzeprogramma'.

In de middag werken we aan het afronden van het portfolio. Per onderdeel wordt een 'taak' klaar gezet in CatWise.

Deze onderdelen moeten daarin komen:

Stagedag: de leerlingen vullen een bestand in waarbij ze stage voorbereiden en evalueren. Er komt ook een foto van de stage met een beschrijving bij dit onderdeel.

Keuze-onderdeel: Je verteld over de gemaakte keuze en wat je daarvan geleerd hebt.

Evaluatie projectweek: Wat heb je gedaan en geleerd?

 

Klas 2 workshops

Beleving leerstoornissen

We hebben het tijdens de projectweek gehad over zichtbare handicaps, zoals blind of slechtziend zijn én mensen die een rolstoel gebruiken. Er zijn ook veel onzichtbare handicaps die veel meer voorkomen, denk daarbij aan ADHD, autisme of dyslexie. Dit zijn leerstoornissen die in iedere klas wel voorkomen.

Aan de hand van ervaringen komen de leerlingen hier meer over te weten. Wat houd dit precies in en hoe kun je een vriend of klasgenoot helpen?

Hoe is het om blind te zijn?

Vanuit de stichting 'running blind' komt er een ervaringsdeskundige om te vertellen hoe het is om te rennen met een buddy. Ook gaan de leerlingen aan de slag met een opdracht over braille. 

 

Over Running Blind: “Onze missie is de kwaliteit van leven van mensen met een visuele beperking te verbeteren door veilig hardlopen mogelijk te maken. De positieve effecten die hardlopen op het fysieke en mentale welbevinden heeft, moeten ook voor iedereen met een visuele beperking bereikbaar zijn. In brede zin: bijdragen aan deelname door en integratie van mensen met een visuele beperking in de loopsport.”

Vredeseducatie

Vredeseducatie staat twee keer op het programma én kan op de donderdag ook als onderdeel gekozen worden. Maar wat is dit eigenlijk?

Den Haag is dé stad van vrede, natuurlijk niet in het ADO-stadion of tijdens oud en nieuw. De slogan van Den Haag is 'vrede en recht', dit komt door het Internationaal Gerechtshof, het Internationaal Strafhof, het Permanente Hof van Arbitrage, het Internationale Hof van Justitie en Europol. Deze organisaties dragen bij een het bewaken van de vrede in de hele wereld! 

Vrede, dat begint bij jezelf! We hebben het over conflicten van klein naar groot, lezen een stripboek over een vredesstrijder en kijken naar de regels van een oorlog.

 

Voorstelling ALI

 

  • Voorstelling ‘ALI’

De leerlingen kijken naar een voorstelling die “Ali: de hele samenleving in één persoon” heet. In de voorstelling gaat Ali, gespeeld door Amar El Ajjour, op zoek naar de Nederlandse cultuur. Bestaat die eigenlijk wel? In deze voorstelling onderzoeken we normen en waarden: hoe gaan we met elkaar om en hoe kom je daar achter? Ali kleurt net óver de lijntjes en maakt zo gevoelige onderwerpen bespreekbaar.

 

Deze thema’s worden besproken:

  • Wat is identiteit? En wat zijn vooroordelen?
  • Kan ik in- en uitsluiting herkennen in mijn omgeving?
  • Wat is integratie? En hoe ver moet je daarin gaan?

Sociale media

  • Sociale media

Aan de hand van stellingen gaan de leerlingen in gesprek over sociale media. We gaan we het hebben over het gebruik van sociale media. Wat zijn zaken waar je op moet letten?

 

Klas 2 keuzeprogramma

Creatieve opdracht

Stichting de Zonnebloem zet zich al jaren in voor het verbeteren van de toegankelijkheid in Nederland voor mensen met een lichamelijke beperking. Zo hebben zij de afgelopen jaren twee pakkende reclamecampagnes gehad, zie de afbeelding hieronder.

Tijdens de creatieve opdracht ga jij een nieuwe reclamecampagne bedenken voor Stichting de Zonnebloem en de poster zelf maken, onder leiding van twee docenten kunst in 1.25. Ben jij de creatieveling met de beste nieuwe reclameposter?

De regels van oorlog en vrede

Wist jij dat er bepaalde internationale regels gelden ten tijde van oorlog? In deze twee uur leren jullie alles over de regels van oorlog en vrede van voor, tijdens en na een oorlog. Ook gaan jullie leren en discussiëren over het belang van het individu, autonomie en polarisatie. Deze workshop is een verdieping op wat je maandag en dinsdag allemaal gehad hebt. Kan jij ook geen genoeg krijgen van Vrede? Kies deze activiteit! 

Fotografie en sociale media

Wil jij een echte fotograaf worden? Of bewerk jij je foto’s altijd al? In deze workshop leren jullie de beginselen van fotografie en fotoshoppen en ga je een fotoportret van elkaar maken. Hoe kijk ik naar anderen en hoe kijken anderen naar mij is ook een belangrijk thema in deze projectweek.  Kunnen jullie de foto zó bewerken dat die helemaal “social media ready” is? En win jij uiteindelijk de prijs van de beste foto? 

Haagse ochtend

In Den Haag zit veel meer historie dan je denkt! En dat is allemaal te zien. Bij deze workshop ga je een stadswandeling maken door Den Haag.

Vervolgens bekijken jullie Den Haag vanaf het water en genieten jullie al varend van verhalen over jullie stad, ook wel de Hofstad, Regeringscentrum, Koninklijke Stad en Staat van Vrede & Recht. Wil je meer weten over Den Haag? Kom mee!

Sporten met een beperking

Heb je tijdens de CPC gezien dat er mensen samen aan het rennen waren met een lintje om hun polsen? Dan is één van die twee visueel beperkte loper en de ander de buddy. Deze mensen rennen op hetzelfde tempo en hebben afspraken gemaakt over links en rechts afslaan en andere obstakels. In sporthal Ockenburg ga je drie sporten doen om te ervaren hoe het is om te sporten met ene handicap. Eén keer blind met obstakel en één rolstoelsport. De derde sport houden we nog even geheim.

Rolstoelvriendelijk Den Haag

Hoe rolstoelvriendelijk is Den Haag? Bij dit onderdeel gaan jullie dat ondervinden! Samen met een rolstoel worden jullie in een groepje de straat op gestuurd om te kijken of alles (goed) bereikbaar is voor iemand in een rolstoel. Vervolgens gaan jullie een brief naar de gemeente sturen met jullie bevinden en aanbevelingen. Misschien doet de gemeente er nog wat mee! 

Kunstmuseum

Wist je dat Kunstmuseum Den Haag de grootste collectie Mondriaans ter wereld heeft? Onderzoek hoe Mondriaan naar de wereld keek en kom achter de betekenis van zijn kunstwerken.

Klas 3 rooster

maandag

Maandag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd
Maandag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd

dinsdag stagedag

De derde klas heeft één stagedag. Je mentor of een andere docent komt een keertje langs.

woensdag Aken en Lille

donderdag

Donderdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd
Donderdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd

Klas 3 workshops

Sport - Ockenburg

 

Meenemen: Zorg voor sportkleding en schoenen alleen binnen schoenen!!!

 

Per keer zijn het twee klassen.

 

 

Hoe zie ik een ander?

 

 

Framed

Framed: Hoever ga jij voor vriendschap?

 

Framed | Voor de klas

voorstelling "Shame on you"

Shame On You belicht meerdere kanten van online shaming. Hoe kan een jongere het leven weer oppakken? Wat kunnen schoolgenoten doen wanneer ze een foto ontvangen? En welke woorden bieden steun? 

Economieproject

Donderdag 17 april, de laatste dag van deze projectweek, ga je voor je economieproject in een kraampje staan met je eigen bedrijf. Je gaat producten verkopen en zoveel mogelijk winst maken voor het goede doel. 

4H rooster

4H maandag dinsdag woensdag stagedagen

De leerlingen uit 4H doen een stage via Stichting Present. Ze hebben een keuze gemaakt uit 8 kwetsbare groepen in de samenleving:

ouderen

vluchtelingen

daklozen

sociaal tuinieren

fietsen repararen

mensen met beperking

buurthuis

alleenstaande moeders

 

 

4H donderdag

Donderdag is de terugkoppeling en afsluiting van de stage op school.

 

4V rooster

4V maandag

Maandag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd
Maandag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd

4V dinsdag

Dinsdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd
Dinsdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd

4V woensdag

Woensdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd
Woensdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd

4V donderdag

Donderdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd
Donderdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd

4V workshops en activiteiten

de Naaierij

Isabel en Roosmarijn openden in 2019 de Naaierij in het centrum van Den Haag: een ontmoetingsplek waar je meer kunt leren over duurzame mode, met het oog op reparatie en upcyclen. Het duo startte in 2022 een crowdfundingcampagne voor hun NAAIERIJ REPARATIE BOEK. Vandaag zal Isabel meer vertellen over duurzame mode. 

Workshop Koken zonder dieren

Bij koken zonder dieren moet je niet denken aan een smakelijke vleesvervanger. Er zitten dierlijke producten in veel meer etenswaren, eieren in mayonaise, melk in chocolade... Tijdens deze workshop leer je dat veganistisch heel lekker kan zijn!

Debatunie

4V debatteert met de DebatUnie

Tijdens de projectweek komt de DebatUnie aan 4V de fijne kneepjes van het debatteren leren. De DebatUnie is specialist in debatonderwijs en debatevenementen. Het is belangrijk dat jij je mening goed kunt onderbouwen met sterke argumenten en fijn dat je goed kunt luisteren naar wat de ander ervan vindt. In 4V en 5V is debatteren tevens een praktisch toetsonderdeel van het lesprogramma van de laatste periode.

Wat is een beleidsdebat? Hoe breng je overtuigend je mening over een kwestie naar voren? Wat kunnen we leren van goede debaters? En wat past het beste bij jou? Hoe luister je naar het pleidooi van je opponent en vis je precies die punten eruit waar jij verder op in wilt gaan? Dit komt allemaal aan bod in de workshop waar we debatteren over het thema duurzaamheid en de keuzes die we daarin kunnen maken.

Groene chemie

Workshop Montreal Protocol

In deze workshop is er aandacht voor de mondiale aanpak van milieuproblemen, zoals de aantasting van de ozonlaag en klimaatverandering. Deze workshop is gericht op de vormen van protest in de samenleving. Er worden onderhandelingen van de verenigde naties nagebootst.

Workshop Ethiek en duurzaamheid

Iedereen heeft zijn eigen belangen als het gaat om duurzaamheid en milieu. De ene vindt dit onderwerp erg belangrijk en kiest ervoor om veganist te worden of om geen auto aan te schaffen, terwijl de ander het belangrijk vindt om wel bij te blijven lopen met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Is het slecht als je voor je zelf kiest? Er komt een hoop ethiek kijken bij dit onderwerp. In deze workshop wordt er gekeken naar een aantal ethische vraagstukken. Een echte workshop voor de denkers en filosofen onder ons.

Green Village TU Delft

Bezoek Green Village TU Delft

Onderzoekers, studenten, start-ups, ondernemers en overheden werken op The Green Village van de TU Delft elke dag aan de innovatieopgaven van vandaag en morgen. De focus ligt hierbij op drie thema’s: Duurzaam bouwen en renoveren, Toekomstig energiesysteem en Klimaatadaptieve stad.

Een duurzame toekomst vraagt om innovatieve ideeën en nieuwe bruikbare methoden en technieken. Op The Green Village onderzoeken, experimenteren, valideren en demonstreren kennis- en onderwijsinstellingen, ondernemingen, overheden én burgers hun duurzame innovaties. Er wordt gewoond, gewerkt en geleerd.

Onder leiding van studenten van de TU Delft bezoek je The Green Village, ga je zelf duurzaam bouwen en krijg je informatie over studeren aan de TU Delft.

Wateroverlasttafel

Met het veranderende klimaat kunnen hevige regenbuien leiden tot wateroverlast. Maar waar moet al dat water naartoe en wie is daar verantwoordelijk voor? Deze vraagstukken zijn niet alleen de verantwoordelijkheid van de gemeente en het waterschap, maar van ons allemaal. Speciaal voor de leerlingen met het vak aardrijkskunde.

Waardeer je kleren, tijd voor verandering!

De term circulair heeft veel betekenissen. Het gaat veelal over een langere levensduur. Een circulaire economie staat echter lijnrecht tegenover de huidige lineaire economie, de economie waarbij onze spullen linea recta de vuilnisbak in gaan na gebruik. Grondstoffen zijn echter eindig, dus moeten we er beter mee (leren) omgaan. Nooit eerder in de geschiedenis zijn er zoveel kledingstukken geproduceerd en mogelijk gaat dit alleen maar toenemen. Kledingstukken worden ook nog eens steeds goedkoper en slechter van kwaliteit. Een kledingstuk wordt een stuk minder vaak gedragen dan vroeger. Kortom het huidige systeem piept en kraakt. Kan het anders? Tijd voor verandering.

Afval=grondstof met plastic extruder

Afval is meer dan alleen afval – het kan ook een grondstof zijn voor nieuwe producten! In deze workshop ontdekken jullie alles over afval scheiden, recyclen en afvalpreventie. Jullie voeren een milieuscan uit op school, ervaren hoe afval wordt omgezet in nieuwe materialen, vormen een mening over afval en afvalscheiding en leren bewust omgaan met plastic.

De baas van Nederland (spel over impact van voedsel)

In dit spel krijgen jullie de opdracht om onze uitstoot van CO2 naar nul te krijgen maar daarbij wel te zorgen dat we voldoende voedsel (eiwitten) houden.

Workshop Afvalsuppen

We willen de nuttige dingen met leuke dingen combineren. Dus we gaan suppen in Madestein en vanaf daar o.a. Kraayenstein in. Onderweg zien we wat mensen zoal laten slingeren qua afval en wat dan in het water belandt. Wij willen de natuur helpen en dus helpen opruimen. En we willen jullie bewust maken van zwerfvuil. En meer dan dat. Plastic en metalen zoals blikjes kunnen we recyclen. Het zijn de grondstoffen van de toekomst.
We verzamelen bij hockeyvereniging HDS in Madestein. We mogen daar gebruik maken o.a. van de kleedkamers. Help elkaar om het met zijn allen schoon te houden. Als je geen gekke dingen doet, val je in de smalle slootjes nooit om. Zeker niet als je op je knieën blijft. Neem wel een handdoek en een extra setje droge kleren mee.

Omniversum en Museon

Start Omniversium

wo 16 apr 2025

11:00

11:45

Groep 4 VWO A

Secrets of the sea (film)

wo 16 apr 2025

12:15

13:45

Groep 4 VWO A

Ontvangst

Start Museon

wo 16 apr 2025

10:45

12:15

Groep 4 VWO B

Ontvangst

wo 16 apr 2025

13:00

13:45

Groep 4 VWO B

Animal Kingdom (film)

Groep 4 VWO A - Secrets of the sea (film)
Graag 15 minuten voor aanvang van de film melden bij het Omniversum i.v.m. het afhandelen van de filmtickets en de placering. Houd er rekening mee dat het na aanvang van de film niet meer mogelijk is de zaal binnen te gaan. Hierna lunchpauze tot 12.15

Groep 4 VWO B - Ontvangst
Hierna lunchpauze tot 12.45

Groep 4 VWO B - Animal Kingdom (film)
Graag 15 minuten voor aanvang van de film melden bij het Omniversum i.v.m. het afhandelen van de filmtickets en de placering. Houd er rekening mee dat het na aanvang van de film niet meer mogelijk is de zaal binnen te gaan.

Museon-Omniversum - Stadhouderslaan 37 - NL - 2517 HV Den Haag

Biologie opdracht

Praktische opdracht economie

Filmhuis en Beelden aan Zee (ckv)

Voor ckv gaan we naar het museum Beelden aan Zee
Voor ckv gaan we naar het museum Beelden aan Zee
Voor ckv gaan we naar het Filmhuis
Voor ckv gaan we naar het Filmhuis

Klas 5 rooster

5V maandag

Maandag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd
Maandag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd

5V dinsdag

Dinsdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd
Dinsdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd

5V woensdag

Woensdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd
Woensdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd

5V donderdag

Donderdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd
Donderdag - In somtoday vind je de laatste informatie over lokaal en tijd

Klas 5 themagroepen en activiteiten

Collegetour Hannah Prins

Hannah Prins studeerde Philosophy, Politics and Economics (PPE) aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarnaast volgde ze een master (klimaat)strafrecht en internationaal recht. Tegelijkertijd schreef Prins samen met Jantijn Anema het boek Je bent jong en je wil wat toekomst. In dit boek riep ze de Nederlandse regering op tot een aanpak van de klimaatverandering.

Sinds 2020 doet Prins mee aan klimaatdemonstraties en is ze uitgegroeid tot een van de gezichten van Extinction Rebellion.Tijdens de vreedzame burgerlijkeongehoorzaamheidsdemonstraties tegen fossiele subsidies van 37,5 miljard euro per jaar bij de A12-blokkades op het stuk snelweg tussen het gebouw van de Tweede Kamer en het ministerie van Economische Zaken in Den Haag diende ze als aanspreekpunt van de politie.

Prins verschijnt geregeld in talkshows om te praten over de klimaatcrisis. (bron:Wikipedia)

 

Strafrecht

Een deel van 5V houdt zich deze week bezig met het thema strafrecht.

 

Jeugdstrafrecht

Een deel van 5V houdt zich deze week bezig met het thema jeugdstrafrecht.

Onderzoeksjournalistiek

Een deel van 5V houdt zich deze week bezig met het thema onderzoeksjournalistiek.

Woningcrisis

Een deel van 5V houdt zich deze week bezig met het thema woningcrisis.

  • Het arrangement Projectweek Burgerschap is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2025-04-13 10:53:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het Dalton Den Haag beschouwt het ontwikkelen van burgerschap als een van de belangrijkste doelen van het onderwijs. Een vrije, democratische samenleving kan alleen bestaan wanneer we die zelf onderhouden. De school zien we daarbij als democratische oefenplaats. De Daltonpijlers verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, reflectie en samenwerken vormen ook de basis voor ons burgerschapsonderwijs, en stellen onze leerlingen in staat om hun plaats in te nemen in een continu veranderende samenleving. Betrokkenheid bij en verantwoordelijkheid voor de school en samenleving vinden wij belangrijk. Het gaat ons niet alleen om het aanleren van vaardigheden, maar ook om het verdiepen en versterken van dat verantwoordelijkheidsgevoel. Daarom leggen we in ons burgerschapsonderwijs een extra accent op de daltonpijler reflectie.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Voor developers

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.