Projectweek Burgerschap

Projectweek Burgerschap

Projectweek Burgerschap

22 - 26 april 2024

Waarom dit project?

Op de Dalton willen we de burgerschapsopdracht vormgeven op een manier die past bij onze school. Dit jaar hebben we dat vormgegeven in drie projectdagen voor de onderbouw en twee projectdagen voor de bovenbouw en één hele week voor de hele school.

Van 22 april tot en met 26 april vindt deze projectweek plaats.Het programma hiervan vind je op deze site.

door de brugklas gemaakte schoenendozen in het kader van het thema Identiteit
door de brugklas gemaakte schoenendozen in het kader van het thema Identiteit

burgerschap leerdoelen

Voor het burgerschapsonderwijs op de Dalton kiezen we voor een doorlopende leerlijn die zich concentreert in vier leerdoelen. Deze worden elk leerjaar complexer/uitdagender, de subdoelen worden uitgewerkt in een leerlijn.

Leerdoelen/competenties op hoofdlijnen

• Eigen doelen/idealen ontdekken en ontwikkelen

• Reflecteren en kritisch denken

• Diversiteit; om kunnen gaan met verschillen of conflict

• Maatschappelijk kunnen handelen en invloed kunnen uitoefenen

workshop koken zonder dieren
workshop koken zonder dieren

Thema per jaarlaag

De projectweek staat in het teken van burgerschapsonderwijs, de hele school doet hier aan mee, met uitzondering van de examenklassen.

Elk leerjaar heeft een eigen thema:

Leerjaar 1: ik – identiteit (religie, gender, afkomst, sociale klasse)

Leerjaar 2: ik & de ander – diversiteit (de ander met een uitdaging, hoe ziet de ander mij, de wereld voor een ander beter maken) + stage

Leerjaar 3: ik & de ander – ongelijkheid (verdeling van inkomen en vermogen, racisme, seksisme, privileges) + stage

Leerjaar 4: ik & de wereld – duurzaamheid (klimaatverandering, biodiversiteit)

Leerjaar 5: ik & de wereld – democratie & rechtsstaat  

Goede doel: de Voedselbank

In de projectweek willen we ons ook inzetten voor het goede doel, dichtbij huis: de Haagse Voedselbank. De Voedselbank helpt mensen die onder de armoedegrens leven en daarom niet genoeg geld hebben voor hun boodschappen. Gedurende de week zamelen we spullen hiervoor in. En op de laatste dag, tijdens het Festival, zullen er verschillende kraampjes zijn waar spullen te koop aangeboden worden. De opbrengst daarvan gaat naar de Voedselbank.

Ook jij kunt bijdragen! Hoe? Door lang houdbare spullen in te leveren bij het verzamelpunt in de gang. Denk hierbij aan zaken als pasta, rijst, koffie, blikgroente, etc. En ook door op vrijdag wat geld en/of een pinpas mee te nemen, zodat je iets lekkers bij de kraampjes kunt kopen.

We hopen op een grote opbrengst voor de Voedselbank!

Klas 1 rooster

brugklas maandag

brugklas dinsdag

brugklas woensdag

brugklas donderdag

brugklas vrijdag

Klas 1 workshops maandag

Styles Company

Het dreamteam van Styles docenten starten de dag met een inspirerende showcase en interactieve presentatie voor alle leerlingen. Vervolgens konden de leerlingen eindelijk zelf aan de slag met de aanwezige kunst disciplines en werkten zij toe naar een aantal spectaculaire eindpresentaties. Om de dag af te sluiten hebben de leerlingen hun eigen dans choreografie, geschreven nummer en of kunstwerk gepresenteerd. Er zijn weer veel talenten ontdekt en leerlingen geïnspireerd op de school!

Breakdance

Breakdance is een energieke en acrobatische dansvorm die veel creativiteit, discipline en doorzettingsvermogen met zich meebrengt. Breakdance is inmiddels zelfs een Olympische sport geworden. De shows en lessen worden verzorgd door een aantal van Nederlands beste breakdancers. Professionele dansers die zichzelf hebben bewezen op het gebied van battles (wedstrijden), educatie op scholen en theater ervaring. Tijdens de shows en lessen zullen de dansers een enorme krachtige en positieve indruk achterlaten. Tijdens de lessen nemen de dansers de leerlingen mee op reis in de danswereld en maken een eind presentatie met de leerlingen die niet vergeten zal worden.

DJ (Analoog & digitaal)

De leerlingen draaien verschillende soorten muziek en kunnen deze aanraken en besturen. Mixen, scratchen, cutten, loopen en backspinnen zijn enkele van de technieken waar de leerlingen mee te maken krijgen tijdens de DJ les. De (fysieke) digitale draaitafel heeft een groot aantal technologische snufjes en hulpmiddelen. Anders dan de analoge draaitafel wordt de muziek via de computer aangestuurd. De muziek wordt getuned en bijgestuurd en zijn er beatmatching systemen die de ritmes gelijktrekken. Met de drumcomputer pads worden er ritmes gecreëerd en kunnen er diverse geluidseffecten ingestart worden. De leerlingen kunnen hier ook thuis mee verder door hun eigen digitale draaitafel te downloaden en de geleerde stof toe te passen.

Graffiti / Street Art

Graffiti en Street Art is een goede start en kennismaking met grafisch vormgeven en een echte artistieke uitlaatklep. De leerlingen maken kennis met een professionele graffiti kunstenaar / grafisch artiest. Tijdens de lessen leren de deelnemers diverse teken technieken en stijlen. Samen met de docent van STYLES zullen zij toewerken naar het maken van een eigen kunstwerk op een katoenen tas of canvas met spraycans & speciale verfstiften. Gedurende de eindpresentatie zullen de graffiti kunstwerken dienen als een kunstexpositie in de aula of gymzaal. Hierdoor komt er een inspirerende kunst en cultuur sfeer tijdens de eindpresentatie. De eigen canvassen mogen de leerlingen mee naar huis nemen. De doeken worden aan de school aangeboden en kunnen wellicht een mooie plek in de school krijgen of geëxposeerd worden.

Streetdance

Streetdance is een dansvorm die in vele videoclips en vormen van entertainment te zien is. De shows en lessen worden gegeven door professionele dansers die zichzelf hebben bewezen op het gebied van danswedstrijden, educatie en ook als choreografen. Samen met de docent gaan de leerlingen aan de slag en leren een groot aantal basis en gevorderde danstechnieken en werken toe naar een danschoreografie. Deze performance en dansers zullen de show stelen tijdens de eindpresentatie en kan rekenen op een luid applaus!

RAP (Rhythm and Poetry) / Spoken Word

RAP is niet meer weg te denken uit de hedendaagse jongeren cultuur. Onder begeleiding van een professionele rapper gaan de leerlingen aan de slag met het schrijven van een eigen tekst en schrijven zij een nummer met de groep. De leerlingen schrijven zowel persoonlijke teksten als teksten in groepen. Bij de lessen wordt er door de docent aangestuurd tot het schrijven van positieve teksten en worden er inspirerende onderwerpen gekozen. De leerlingen werken toe naar het schrijven van een gezamenlijk nummer met hierbij ruimte voor solo en groep stukken. Spoken word, poëzie, rijmen op tekst en ook de zangkwaliteiten van de leerlingen kunnen terugkomen in de uiteindelijke eindpresentatie.

Klas 1 activiteiten en excursies

Filmopdracht

 

Het thema identiteit leent zich perfect voor het maken van een korte film. Denk hierbij aan onderwerpen als ‘Wie ben ik thuis?’, ‘Wie ben ik op school?’, ‘Wie ben ik met mijn vrienden, op mijn sportclub of online?’, ‘Zien mensen mij zoals ik mijzelf zie?’, ‘Waar voel ik mij thuis?’ of ‘Wat vind ik belangrijk?’. In een volledige dag, uitgesmeerd over de gehele week, doorloopt men het proces van brainstormen, script schrijven, shotlist maken en filmen tot monteren en elkaars films bekijken. Wij zijn heel benieuwd hoe jullie fit thema omzetten in een mooie film. De allerbeste films kunnen zelfs meedoen met ons eigen Dalton Film Festival op 28 juni en daar in de prijzen vallen!

Escher

 

Wat maakt kunstenaars zo bijzonder? Zij kijken anders naar de werkelijkheid dan de meeste mensen! Hun werk en hun acties laten ons vervolgens weer anders kijken naar de wereld. Alles om ons heen wordt zo nieuw, ongewoon of verrassend. Maurits Cornelis Escher bereikt dat met zijn werk als geen ander. Escher is één van de bekendste grafische kunstenaars ter wereld. Deze moderne Hollandse meester speelt in zijn werk met perspectief, ruimte, wiskunde en werkelijkheid. Niets is wat het lijkt in zijn wonderlijke prenten. Tijdens de museumles maken de leerlingen kennis met het werk van M.C. Escher en met Het Paleis. Ze ontdekken hoe Escher zijn prenten maakte en hoe hij keek naar de wereld om zich heen. Ze laten zich inspireren en verwonderen in het museum. In de workshop in het Escheratelier tekenen ze een eigen vlakvulling op papier.

Let op: bij deze activiteit moet je op eigen gelegenheid (fietsen/OV) naar het Eschermuseum!Adres: Lange Voorhout 74

STEK

STEK

Oprecht nieuwsgierig zijn naar de ander, dat is het begin van barmhartigheid. Daarom nodigt de School van Barmhartigheid Haagse middelbare scholieren uit om zich open te stellen naar mensen die zij in hun dagelijkse leven niet snel tegenkomen. Ze leren om respectvol de vragen te verwoorden die ze altijd al hadden willen stellen.

Schoenendoos/cultureel zelfportret

 

In de projectweek starten we met het maken van een ruimtelijk cultureel zelfportret, hierbij ga je op zoek naar kunst- en cultuuruitingen waar je al eens mee in aanraking bent gekomen. Daarnaast gebruik je je verzamelde materiaal (huiswerkopdracht; foto’s van thuis) en breng je in kaart wat je leuk vindt en wat je minder leuk vindt maar ook waar je nieuwsgierig naar bent. Vaak weet je al veel meer dan je in eerste instantie denkt: denk maar aan vakanties in het buitenland, muziek luisteren, film kijken, lachen om een cabaretier, tradities van uit je eigen culturele achtergrond of een mooie musical bezoeken.

Huis van gedichten

 

Leerlingen maken kennis met de kracht van woorden én zichzelf. Vriendelijke woorden, voor jezelf en naar de ander. En ook kritische woorden, die je laten nadenken over waar je goed in bent, blij van wordt of zelfs heel erg trots op mag zijn!

In het traject kijken de leerlingen op drie manieren naar zichzelf: Hoe denk je dat de ander jou ziet, en hoe ziet de ander je daadwerkelijk. Ben je echt zo verlegen, of heb je een lief luisterend oor? Complimenten geven en ontvangen! Hoe kan je jouw SuperPowers inzetten voor je eigen plek op de wereld.

Kookopdracht

 

Met de kook/cultuuropdracht gaan we samen op een ontdekkingstocht door de diverse culturen die onze wereld rijk is. Cultuur vormt de essentie van onze samenlevingen, en door het te verkennen kunnen we een dieper begrip ontwikkelen van de mensen om ons heen en van de wereld waarin we leven. Met deze opdracht krijgen de leerlingen de kans om niet alleen te leren over verschillende culturen, maar ook om ze te ervaren door middel van heerlijke gerechten uit de diverse culturen zelf klaar te maken. Tijdens de aardrijkskundeles in week 13/14 krijgen de leerlingen een opdracht waarbij ze in groepen werken aan het verkennen van verschillende aspecten van een door hun gekozen cultuur. In de projectweek zullen de leerlingen ook een gerecht uit de cultuur die ze onderzocht hebben, klaarmaken en presenteren. Ze worden aangemoedigd om een gerecht te kiezen dat typisch is voor die cultuur. Tijdens de presentatie vertellen ze niet alleen over het gerecht zelf, maar ook over de betekenis ervan binnen de cultuur. Dit biedt een smakelijke manier om hun kennis te delen en te laten zien hoe divers en geweldig de culturen in de wereld zijn.

 

Portfolio

 

Het Portfolio van Catwise biedt zicht op ontwikkeling. De leerling bouwt met het portfolio een persoonlijk CV met activiteiten om trots op te zijn; elke activiteit is gelinkt aan vaardigheden, het portfolio geeft een duidelijk overzicht van de ontwikkelde vaardigheden. Mede door het bouwen van het portfolio, leert de leerling reflecteren.

Festival

Festival!!!

Leuke activiteiten en lekker eten!

Klas 2 rooster

maandag

dinsdag

woensdag stagedag

  • Stagedag

Op woensdag zijn de leerlingen op verschillende plekken in heel Den Haag en omstreken. Zij gaan deze dag namelijk een maatschappelijke stage doen. De leerlingen hebben deze stage in de mentorlessen voorafgaand aan de projectweek voorbereid. Zij mochten zelf een stage regelen, omdat de leerlingen dan iets konden doen waar zij affiniteit mee hebben. Ook zijn er via school een aantal stages geregeld in samenwerking met Stichting Present. De uren van de maatschappelijke stage tellen mee voor het aantal uur dat de leerlingen werken aan de MDT, maatschappelijke diensttijd, waarvoor zij aan het einde van het jaar een certificaat ontvangen.

 

donderdag Delft

  • Delftdag

Op donderdag gaan de leerlingen naar Delft. Zij volgen hier verschillende activiteiten. Zo gaan de leerlingen met een rolstoel ontdekken hoe rolstoelvriendelijk Delft is en gaan zij daarover een brief schrijven aan de gemeente Delft. De brief wordt later in de les Nederlands en/of de mentorles geschreven. Ook gaan de leerlingen een puzzelspeurtocht doen op een plek in Delft, of in het centrum of bij de Koornmarkt. Als laatste activiteit gaan de leerlingen naar een museum in Delft, om te leren over de Nederlandse geschiedenis en kunst: Het Vermeer Centrum (2H1 en 2T), Tetar van Elven (2H2 en 2V2), het Prinsenhof (2V1 en 2E) en de Nieuwe Kerk (2H2 en 2H3). De leerlingen kunnen op eigen gelegenheid naar Delft, of zij fietsen met een mentor mee. Dit wordt van tevoren met leerlingen en ouders afgesproken.

vrijdag festival

  • Festivaldag

Op vrijdag is van 11.00-14.00 op school de festivaldag. Op deze dag worden voor de hele school verschillende activiteiten georganiseerd. Ook ouders en broertjes en zusjes zijn welkom. Deze dag wordt er geld opgehaald voor het goede doel, namelijk de Voedselbank.

Klas 2 workshops

Sporten met een beperking

  • Sporten met een beperking

Om te ervaren hoe het is om te sporten met een handicap proberen de leerlingen sporten uit. Zij gaan zitvolleybal, goalbal én rolstoelhockey doen. Hiervoor nemen de leerlingen gymspullen en zaalschoenen mee.

Rising Phoenix

  • Rising Phoenix

De leerlingen kijken naar de documentaire “Rising Phoenix”, een documentaire over de Paralympische Spelen. Hierin blikken sporters terug op de Paralympische Spelen in  Pyeongchang en onderzoeken hoe ze wereldwijd het begrip van handicaps, diversiteit en topprestaties beïnvloeden.

Blind lopen

  • Blind lopen

Heb je tijdens de CPC gezien dat er mensen samen aan het rennen waren met een lintje om hun polsen? Dan is één van die twee visueel beperkte loper en de ander de buddy. Deze mensen rennen op hetzelfde tempo en hebben afspraken gemaakt over links en rechts afslaan en andere obstakels. De leerlingen gaan tijdens deze activiteit zelf ervaren hoe dit is.

Creatieve opdracht Engels

  • Creatieve opdracht Engels

Bij het vak Engels hebben de leerlingen het boek "Efrén Divided" gelezen. Dit boek gaat over een jongen, waarvan zijn ouders illegaal in Amerika zijn komen wonen. Als de moeder van Efrén terug wordt uitgezet naar Mexico, proberen Efrén en zijn vader naar oplossingen te zoeken. Tijdens de projectweek gaan de leerlingen aan de slag met een creatieve opdracht met dit boek als basis. Zij gaan namelijk een portret van zichzelf tekenen dat twee kanten van hun karakter laat zien.

 

voorstelling Amar

 

  • Voorstelling ‘ALI’

De leerlingen kijken naar een voorstelling die “Ali: de hele samenleving in één persoon” heet. In de voorstelling gaat Ali, gespeeld door Amar El Ajjour, op zoek naar de Nederlandse cultuur. Bestaat die eigenlijk wel? In deze voorstelling onderzoeken we normen en waarden: hoe gaan we met elkaar om en hoe kom je daar achter? Ali kleurt net óver de lijntjes en maakt zo gevoelige onderwerpen bespreekbaar.

 

Deze thema’s worden besproken:

  • Wat is identiteit? En wat zijn vooroordelen?
  • Kan ik in- en uitsluiting herkennen in mijn omgeving?
  • Wat is integratie? En hoe ver moet je daarin gaan?

Sociale media

  • Sociale media

Aan de hand van stellingen gaan de leerlingen een uur lang in gesprek over sociale media. Hier hebben we al bij stilgestaan op de eerste projectdag. Ook gaan we het hebben over het gebruik van sociale media.

 

Klas 3 rooster

maandag

Sport - Houtrust Squash

Locatie: Laan van Poot 18.

 

Meenemen: Zorg voor sportkleding en schoenen alleen binnen schoenen!!!

 

Per keer zijn het twee klassen, 1 klas in de zaal Rots en Water en 1 klas squashen.

Wisselen na een uur. Eerste blok 15 min korter

 

Blok 1

08.30 t/m10.15uur klas 3h1 en 3h2 + deel 3E  

 

Blok 2

10.45 t/m 12.45 klas 3v3 en 3T + deel 3E    eerste groep heeft buiten rots en water.

 

Blok 3

13.15 t/m 15.15 klas 3v1 en 3v2 + deel 3E 

dinsdag stagedag

De derde klas heeft 2 stagedagen. Je mentor of een andere docent komt een keertje langs.

woensdag stagedag

donderdag Aken en Lille

vrijdag

Klas 3 workshops

Murder Mystery

Dalton Murder Mystery

 

Murder committed on Dalton school grounds

Third year HAVO / VWO forensic team to investigate!

 

On Monday morning April 22nd at 8 AM, an as yet unidentified body will be found on Dalton grounds.

 

It is up to the 3rd year forensic team to solve this murder!

 

Er gonzen nu al geruchten in de wandelgangen over hoog oplopende spanningen tussen collega’s op de Dalton en het zal uiteindelijk niemand verrassen DAT er iemand vermoord gaat worden.


De vraag is nu wie het precies zal hebben gedaan, waarmee, waarom, en wanneer. Bovendien zal de dader er wel voor zorgen dat het slachtoffer onherkenbaar verminkt wordt en op een andere plek om het leven gebracht wordt zodat door middel van diepgaand recherche werk, ook achterhaald moet worden wat zijn of haar identiteit is en waar de moord is gepleegd.

 

Voor deze uiterst belangrijke taak zijn de derde jaars HAVO / VWO leerlingen ingeschakeld en het zal hun taak zijn om uit alle mogelijkheden de juiste te destilleren. Deze uitdaging wordt vol enthousiasme aangegaan door het onderzoeksteam dat op maandag 22 april in de krochten van Dalton Den Haag aan de slag gaat.

 

Tijdens de 1e t/m 6e uren zullen één voor één de 6 afzonderlijke klassen hun onderzoektalenten loslaten op het lijk, de mogelijke moorwapens en enige andere aanwijzingen en zullen zij door middel van diepgaande ondervragingstechnieken de getuigen, bestaande uit leerlingen uit 3E aan de tand voelen.

Etnisch Profileren

 

Prof. mr. Barend Barentsen van de Universiteit Leiden zal een interactieve gastles geven aan 3e klassers vwo over etnisch profileren en ongelijkheid. Hij zal via vragen en stellingen de leerlingen betrekken bij de discussie en laten nadenken over de impact van etnisch profileren in de maatschappij. Door voorbeelden uit de praktijk zal hij laten zien hoe dit fenomeen zich voordoet in verschillende situaties. De les biedt een waardevolle gelegenheid voor de leerlingen om kritisch na te denken over hun rol in het bestrijden van etnisch profileren.

Framed

Framed: Hoever ga jij voor vriendschap?

 

Framed | Voor de klas

MDT tour

De MDT tour

 

Hier maak je kennis met verschillende vormen van vrijwilligerswerk

voorstelling "Shame on you"

Shame On You belicht meerdere kanten van online shaming. Hoe kan een jongere het leven weer oppakken? Wat kunnen schoolgenoten doen wanneer ze een foto ontvangen? En welke woorden bieden steun? 

Economieproject

Vrijdag 26 april is de festivaldag en ga je voor je economieproject in een kraampje staan met je eigen bedrijf. Je gaat producten verkopen en zoveel mogelijk winst maken voor het goede doel. Moet je nog de puntjes op de i zetten? Heb je nog wat tijd nodig om alles helemaal tiptop te krijgen? Schrijf je in voor deze workshop! Let op: Maximaal 2 groepsleden per bedrijf, dus verdeel de taken goed!

4H rooster

4H maandag dinsdag woensdag stagedagen

De leerlingen uit 4H doen een stage via Stichting Present. Ze kiezen uit onderstaande mogelijkheden:

 

AC Waldeck:

Hier help je mensen met een verstandelijke of lichamelijke beperking en loop je in duo’s mee op de diverse groepen en help je mee met de dagelijkse werkzaamheden.

 

Sport/weerbaarheid/social cleaning

Houd je van beweging? Dan is dit de stageplek voor jou!

 

Mijn Buuf

In dit atelier dat zich richt op sociaal geïsoleerde (migranten)vrouwen help je mee met verschillende activiteiten van pannenkoeken bakken tot inpakken voor de aankomende verhuizing.

 

Kringloop Schroeder Den Haag

Naast helpen in de winkel, organiseer je een evenement voor de buurt/lunch op dinsdag

 

WZH Bezuidenhout

In dit centrum voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben loop je per duo mee op diverse groepen en help je mee met de dagelijkse werkzaamheden.

 

Sociaal tuinieren

De naam verklaart zichzelf

 

Young Talents / stichting Ready

Maatschappelijke vraagstukken staan hier centraal!

 

Amathisthorst HWW zorg/wooncentrum

Hier zul je wandelen met ouderen en helpen bij de activiteitenmiddag.

 

50/50 workcenter Leger Des Heils

Voor mensen met verschillende problematieken zoals verslaving, psychiatrische aandoening of licht verstandelijk beperkt bereid je 3 dagactiviteiten voor en voert ze uit (bingo, pannenkoeken bakken, boodschappen doen, muziek en bewegen).

4H donderdag AK-dag Scheveningen

4H donderdag Living Lab Scheveningen

 

9:15 leerlingen melden zich bij de begeleiders bij het infopunt. Zij komen hier zelfstandig naartoe vanuit huis. 

9:30 - 12:30. Leerlingen volgen een roulerend programma met 3 onderdelen van 45 minuten tot een uur. 

  • het bouwen van een sensor die bv. temperatuur, fijnstof of geluid kan meten

  • een rondleiding met augmented reality door Living Lab Scheveningen. Dit is een testlocatie waarbij allerlei slimme oplossingen voor de stad worden getest in een 'echte omgeving'. 

  • Een speurtocht door de buurt Scheveningen, waarbij leerlingen met een app langs allerlei punten gaan. Dit is gemaakt door een kinderrechtenorganisatie. Zij krijgen steeds zaken in de buitenruimte te zien en beantwoorden vragen over bijvoorbeeld privacy etc. 

12:30-13:30 vrije tijd om te lunchen op en rond de boulevard

 

13:30 - 14:30: 

  • De leerlingen met aardrijkskunde gaan in groepjes met hun gebouwde sensor naar de aan hen toegewezen wijk en starten daar aan het PO aardrijkskunde

  • De leerlingen zonder aardrijkskunde krijgen een workshop aangeboden waarbij zij het ochtendprogramma 'verwerken' tot iets tastbaars.  

 

15:00: einde programma.  

 

Wat moet je meebrengen?

  • een goed opgeladen smartphone. We zullen de benodigde apps ook nog met jullie delen voor de projectweek.  

  • Lunch als ze dit niet op Scheveningen willen kopen. 

  • Je bent veel buiten dus afhankelijk van het weer regenkleding of zonnebrandcreme. 

4H vrijdag

Vrijdag is de terugkoppeling en afsluiting van de stage op school.

Daarnaast is vrijdag ook de festivaldag voor alle leerlingen.

4V rooster

4V maandag

4V dinsdag

4V woensdag

4V donderdag

4V vrijdag

4V workshops en activiteiten

Openingslezing voor 4H, 4V en 5V

Maandag 22 maart, 9.00 uur - 10.00 uur

Marijn Tinga

Gastcollege Urban Plan

Tijdens de UrbanPlan workshop ga je door middel van een spel aan de slag met gebiedsontwikkeling. Met een team van vijf leden vorm je een vastgoedonderneming en speel tegen klasgenoten. De opdracht is een wijk opnieuw in te richten, rekening houdend met alles wat daarbij komt kijken: Wat willen de buurtbewoners? Welke voorzieningen zijn er en wat moet er komen? Hoe maak je de wijk duurzaam en inclusief? Kan je voldoen aan de marktvraag en is jullie plan rendabel? Hierbij hebben jullie allemaal een rol (bijv Hoofd Duurzaamheid, Hoofd Financiën) en ben je verantwoordelijk te zorgen dat jij de belangen van jouw rol behartigd. Tijdens de dag komen vrijwilligers uit de vastgoedbranche jullie ondersteunen. Aan het eind presenteer je de plannen voor de wijk en wordt deze door een jury beoordeeld.

Workshop Montreal Protocol

In deze workshop is er aandacht voor de mondiale aanpak van milieuproblemen, zoals de aantasting van de ozonlaag en klimaatverandering. Deze workshop is gericht op de vormen van protest in de samenleving. Er worden onderhandelingen van de verenigde naties nagebootst.

Workshop Koken zonder dieren

Bij koken zonder dieren moet je niet denken aan een smakelijke vleesvervanger. Er zitten dierlijke producten in veel meer etenswaren, eieren in mayonaise, melk in chocolade... Tijdens deze workshop leer je dat veganistisch heel lekker kan zijn!

Debatunie

Lezing Scheikunde

Workshop Ethiek en duurzaamheid

Iedereen heeft zijn eigen belangen als het gaat om duurzaamheid en milieu. De ene vindt dit onderwerp erg belangrijk en kiest ervoor om veganist te worden of om geen auto aan te schaffen, terwijl de ander het belangrijk vindt om wel bij te blijven lopen met de nieuwste technologische ontwikkelingen. Is het slecht als je voor je zelf kiest? Er komt een hoop ethiek kijken bij dit onderwerp. In deze workshop wordt er gekeken naar een aantal ethische vraagstukken. Een echte workshop voor de denkers en filosofen onder ons.

Lekkernassuh

Green Village TU Delft

Protestsongs

Workshop Afvalsuppen

We willen de nuttige dingen met leuke dingen combineren. Dus we gaan suppen in Madestein en vanaf daar o.a. Kraayenstein in. Onderweg zien we wat mensen zoal laten slingeren qua afval en wat dan in het water belandt. Wij willen de natuur helpen en dus helpen opruimen. En we willen jullie bewust maken van zwerfvuil. En meer dan dat. Plastic en metalen zoals blikjes kunnen we recyclen. Het zijn de grondstoffen van de toekomst.
We verzamelen bij hockeyvereniging HDS in Madestein. We mogen daar gebruik maken o.a. van de kleedkamers. Help elkaar om het met zijn allen schoon te houden. Als je geen gekke dingen doet, val je in de smalle slootjes nooit om. Zeker niet als je op je knieën blijft. Neem wel een handdoek en een extra setje droge kleren mee.

Klas 5 rooster

5V maandag

5V dinsdag

5V woensdag

5V donderdag

5V vrijdag

Klas 5 themagroepen en activiteiten

Collegetour Richard de Mos

-

Desinformatie

Een deel van 5V houdt zich deze week bezig met het thema "Desinformatie"

 

Normen

Een deel van 5V houdt zich deze week bezig met het thema "Normen"

Bestaanszekerheid

Een deel van 5V houdt zich deze week bezig met het thema "Bestaanszekerheid"

Woningtekort

Een deel van 5V houdt zich deze week bezig met het thema "Woningtekort"

Vrijdag festivaldag

  • Festivaldag

Op vrijdag is van 11.00-14.00 op school de festivaldag. Op deze dag worden voor de hele school verschillende activiteiten georganiseerd. Ook ouders en broertjes en zusjes zijn welkom. Deze dag wordt er geld opgehaald voor het goede doel, namelijk de Voedselbank. Je kunt ook spullen voor de Voedselbank inleveren in de centrale hal.

Tijdens het festival op vrijdag 26 april kun je aan verschillende workshops meedoen. We laten je nog weten hoe dat precies zal gaan.

Tijdens het festival zijn er buiten de workshops om allerlei andere activiteiten. Je kan in de aula producten kopen voor het goede doel, er is een tentoonstelling van alle kunstwerken die gemaakt zijn en er zal voldoende te zien en te horen zijn!

Eten kopen of meedoen aan een activiteit kost je strippen. Zo help je meteen mee om geld in te zamelen voor het goede doel van deze projectweek: De Voedselbank! 

 

 
11.00 1.15 11.30 11.45 12.00 12.15 12.30 12.45 13.00 13.15 13.30 13.45 14.00 strippen
Schoolbandjes aula         Schoolbandjes aula            
                           
  Strippenkaart verkoop hal voor de administratie  
                           
  Oud Hollandse spelletjes 106 1
                           
        Als ik een dag de rector ben 2.02           1
                           
  Armbandjes knopen 1.01 2
                           
      Breien en haken 1.01 en 1.03     Breien en haken 1.01 en 1.03         2
                           
  Tijdelijke tattoo's 204       2
                           
  Eten en drinken aula 5
                           
    Over de streep 1.21       Over de streep 1.21     1
                           
  Koken voor aardrijkskunde door de brugklas! 1.04 1.07 1.08 1.09 2.07 2.08                   1
                           
  Silent disco 1.05 2
                           
  Ondertekenen stagecertificaat klas 2 117            
                           
  Massagestoel (steeds 5 minuten) personeelskamer 1
                           
    Gamen met de VR bril en tafelvoetbal hal voor personeelskamer     Gamen met de VR bril en tafelvoetbal hal voor personeelskamer   1
                           
  Kaviaaarballetjes maken science lab           2
                           
  Fifa tegen de docent! science lab             1
                           
  Ontwerp testen hal voor administratie  
                           
  Schaken 305     Schaken 305     Schaken 305     1
      Go 305     Go 305     Go 305 1
                           
  Suppen voor de school 1
                           
          Circus buiten op het veld         1
                           
  Zelfverdediging gymzaal     Zelfverdediging gymzaal         1
                           
11.00 1.15 11.30 11.45 12.00 12.15 12.30 12.45 13.00 13.15 13.30 13.45 14.00  
                           
  Greenscreen foto 2.05     Greenscreen foto 2.05     Greenscreen foto 2.05      
                           
    DJ Lucas hal voor personeelskamer     DJ Lucas hal voor personeelskamer          
                           
  Economieproject 3e klas aula            
                           
        Chinees 103     Chinees 103       1
                           
  Pannenkoeken bakken 1.16           2
                           
  Stoepkrijten basketbalveld         1
                           
  Ecologische voetafdruk meten gang 1.01 t/m 1.05     Ecologische voetafdruk meten gang 1.01 t/m 1.05         1
                           
  Running blind sportveld 1
                           
  Filmbespreking 304                 1
                           
        5V desinformatie 207             1
  5V Normen/Rechtzaak 227       5V Normen/Rechtzaak 227       1
        5V woningtekort 221             1
  5V bestaanszekerheid 221       5V bestaanszekerheid 221       1
                           
11.00 1.15 11.30 11.45 12.00 12.15 12.30 12.45 13.00 13.15 13.30 13.45 14.00  

zelfverdediging

In deze workshop krijg je een les in zelfverdediging

schaken

Heb je altijd al willen leren schaken, maar heb je geen idee wat je moet doen of hoe je het spel moet beginnen? Onder begeleiding van Mr. Borremans leer je een aantal algemene vuistregels toe te passen in de opening van het spel, om jezelf op te zetten voor succes in het midden-, en eindspel. Op vrijdag tijdens het festival kan je je van het 1e uur tot het 4e uur voor dit beginners-lesje inschrijven. Vrij spel tijdens deze uren is ook mogelijk.

Tijdens het 5e en 6e uur spelen we twee-tegen-een simultaan-schaken! Samen met een schaakbuddy neem je het op tegen Internationale Meester Jop Delemarre, die tegelijkertijd op 10 borden speelt. Welke duo’s zijn sterk genoeg om een professionele schaker te verslaan?

Chinees

Normaal krijg je Duits van mevrouw Lycklama vandaag geeft ze een hele andere les. Altijd al in het Chinees iemand willen begroeten, dat kan! Mevrouw Lycklama zal een interactieve les geven waarin je de eerste woordjes Chinees zal leren. 

pannenkoeken bakken

Het is bijna vakantie! Om deze gezellig te starten gaan we pannenkoeken bakken. Super gezellig om je ouders of vrienden vanavond te verrassen met zelfgemaakte pannenkoeken. Kom je ook? We zitten in lokaal. 1.16

circus

Wil jij je toekomst weten? Kom even langs!

over de streep

In deze workshop ga je letterlijk over de streep lopen. Je krijgt uitspraken te horen die misschien wel of misschien niet op jou van toepassing zijn. Durf je jezelf te laten zien

Hoe zou onze wereld eruitzien als we elkaar écht zouden kennen?

suppen

Neem je extra droge kleren mee en een handdoek? Je weet maar nooit wat er allemaal kan gebeuren in de sloot. 

Kaviaarballetjes maken

Duurzame alternatief voor kaviaar. We gaan ze samen maken! Kom naar het LAB.

Go

"Go is een denksport en een mooier en eleganter spel dan schaken en ook veel leuker om te spelen!" Zegt Tamara Havik, winnaar dames NK go 2023. Het enige probleem is dat er zo weinig mensen in Nederland het kennen... Tijd om dit te veranderen! Kom go spelen: leer de regels, speel je eerste potje en krijg tips om er snel beter in te worden.

https://youtu.be/RRBjN8empIs en https://www.gobond.nl/go-leren

Armbandjes knopen

Vriendschapsbandjes maken: altijd al willen leren of nu gewoon zin om er eentje voor jezelf of een ander te maken? Het is simpel en snel, wij leren het je wel!

Kortom: Zin om te handwerken? Kom dan naar lokaal 101 of 103. Wij kunnen je helpen aan wol, haaknaalden, breinaalden en je ook wat leren, zeker als je linkshandig bent, en anders weet ik hele goede filmpjes die je verder kunnen helpen. Patronen, ook beschikbaar of vindbaar . Het enige wat je nodig hebt is zin in handwerken. P.S. borduren kan ik (je) ook (leren). Tot dan! 

Als ik een dag de rector ben

Ga in gesprek met de rector van de Dalton. Misschien kan je eindelijk vertellen wat er anders kan of wat er beslist moet blijven. De rector zal zelf ook een aantal vragen voor jullie hebben. Wat als jij de rector van de Dalton zou zijn?

Meet je ecologische voetafdruk

Silent disco

Een evenement, waarbij je het geluid niet over speakers hoort, maar via draadloze hoofdtelefoons.
Dat is zo’n beetje wat het concept stille disco, of silent disco, inhoudt.

Greenscreen foto

Een supergave foto maken met je bestie! Leuk voor later.

VR-bril/tafeltennis/tafelvoetbal

(Oud Hollandse) spelletjes

Tijdelijke Tattoos

Massagestoel

Je hebt het verdiend, een heerlijke masage in een stoel die je nog nooit hebt gezien!!!! Je mag er 5 minuten van genieten. 

Blind lopen

Running blind! Hoeveel vertrouwen heb je in je beste vriend?

Schoolband

Fifa tegen de docent

Filmbespreking

Ben je gepassioneerd door film? Heb je een favoriete film die je graag met anderen wilt delen? Dan is deze unieke filmbesprekingssessie precies wat je zoekt!

Sluit je aan bij Marcel Vlastuin, een enthousiaste cursusleider, voor een boeiende en interactieve filmervaring. Tijdens deze sessie krijg je de kans om een trailer te laten zien van jouw favoriete film aan een selecte groep van maximaal 10 deelnemers.

Waarom zou je meedoen?

  • Deel je liefde voor film: Laat anderen kennismaken met de film die jou raakt, inspireert of gewoonweg betovert.
  • Verdiep je in de magie van cinema: Ontdek de bijzonderheden en unieke aspecten van jouw favoriete film en deel je inzichten met gelijkgestemde filmliefhebbers.
  • Interactieve discussie: Na het bekijken van de trailer, leid je een gesprek over wat deze film zo speciaal maakt. Luister naar anderen terwijl ze hun gedachten en perspectieven delen.
  • Efficiënt gebruik van tijd: Onze besprekingssessies duren maximaal 45 minuten, waardoor je in korte tijd veel kunt ontdekken en delen.

Enthousiaste deelnemers gezocht: Of je nu een filmfanaat bent of gewoon nieuwsgierig naar nieuwe films, iedereen is welkom om deel te nemen en te genieten van deze unieke ervaring.

Klaar om jouw favoriete film te laten schitteren? Meld je vandaag nog aan voor onze volgende filmbesprekingssessie en laat je passie voor film tot leven komen!

Datum: 26 april

Tijd: 11:00 - 14:00

Locatie: Dalton Den Haag

 

Neem contact op met Marcel Vlastuin voor meer informatie.

nieuw

  • Het arrangement Projectweek Burgerschap is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteurs
    Inge Runhaar Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2024-04-25 16:38:51
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Het Dalton Den Haag beschouwt het ontwikkelen van burgerschap als een van de belangrijkste doelen van het onderwijs. Een vrije, democratische samenleving kan alleen bestaan wanneer we die zelf onderhouden. De school zien we daarbij als democratische oefenplaats. De Daltonpijlers verantwoordelijkheid, zelfstandigheid, reflectie en samenwerken vormen ook de basis voor ons burgerschapsonderwijs, en stellen onze leerlingen in staat om hun plaats in te nemen in een continu veranderende samenleving. Betrokkenheid bij en verantwoordelijkheid voor de school en samenleving vinden wij belangrijk. Het gaat ons niet alleen om het aanleren van vaardigheden, maar ook om het verdiepen en versterken van dat verantwoordelijkheidsgevoel. Daarom leggen we in ons burgerschapsonderwijs een extra accent op de daltonpijler reflectie.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld