Wat leuk dat je bij deze les bent vandaag! We gaan het vandaag weer hebben over thema 4, voortplanting en seksualiteit. Vorige lessen zijn we hier al druk mee bezig geweest, daarom gaat het helemaal goedkomen vandaag! Ik heb vandaag een zelfstandige les voorbereid. Het is dus de bedoeling dat jullie dit helemaal alleen en in stilte gaan doen. In deze wikkiwijs staan een hoop oefeningen en uitleg die jou gaan helpen om te kunnen zien hoe ver je bent met leren, wat je wel en niet goed onder de knie hebt. Ook kan je hier op verschillende manieren oefenen met de stof.
Lees iedere pagina goed en klik steeds op het rechter pijltje onder aan de pagina om verder te gaan. Mocht je nou ergens niet uit komen, of echt een brandende vraag hebben steek dan gerust je hand op.
Heel veel succes!!!
Filmpje
Bekijk nu het onderstaande filmpje!
Wat gaan we leren vandaag?
De leerdoelen van vandaag zijn eigenlijk alle leerdoelen van het hele hoofdstuk. Die zijn te vinden in je boek vanaf bladzijde 89, of per basisstof in de korte samenvattingen in deze wikkiwijs.
Voor vandaag is het leerdoel dus eigenlijk:
Aan het eind van deze les weten jullie hoe ver jullie zijn met de voorbereiding op de toets
Basisstof 1, 2 & 3
Basisstof 1 De puberteit
Je kunt primaire en secundaire geslachtskenmerken noemen.
Primaire geslachtskenmerken zijn de penis, de balzak en teelballen voor een jongen, de vagina en de schaamlippen bij een meisje. De secundaire geslachtskenmerken zijn hier en daar gelijklopend bij jongens en meisjes. Ze ontstaan tijdens de pubertijd, denk aan borsten, zware stem etc.
Je kunt lichamelijke en geestelijke veranderingen in de pubertijd beschrijven.
Een puber gaat meer nadenken en wordt zelfstandiger, dit zijn geestelijke veranderingen. De lichaamsveranderingen kunnen een puber knap onzeker maken. In de puberteit ben je je meer bewust van jezelf, de mensen om je heen en de wereld. De lichamelijke veranderingen zijn de secundaire geslachtskenmerken.
Basisstof 2 De vrouw
Bekijk de onderstaande kennis clip over basisstof 2
Basisstof 3 De man
Je kunt de delen van het voortplantingsstelsel van een man noemen met hun functies en kenmerken
Zaadcellen worden gemaakt in de teelballen, de bijballen worden gebruikt als tijdelijke opslag voor deze zaadcellen. De teelballen en de bijballen liggen in de balzak, deze ligt buiten de buikholte voor een gunstige temperatuur. Wanneer er sperma gemaakt moet worden vervoeren ze zaadleiders dit langs de zaadblaasjes en prostaat, die vocht toevoegen. Dit vocht en zaadcellen samen heten nu sperma. Door de urinebuis komt bij een zaadlozing dit sperma naar buiten, via de opening in de eikel, het bovenste gedeelte van de penis. Om deze eikel ligt de voorhuid. In de penis zitten zwellichamen, die zorgen ervoor dat de penis stijf wordt.
Je kunt de kenmerken van zaadcellen en eicellen noemen.
Zaadcellen zijn de voortplantingscellen van de man, ze zijn erg klein, kunnen zelf zwemmen met hun zweepstaart, bevatten geen reservevoedsel, en per zaadlozing zitten er miljoenen spermacellen in het sperma.
Eicellen zijn de voortplantingscellen van de vrouw, ze zijn groot, kunnen niet zelf bewegen, bevatten veel reservevoedsel en er komt één eicel per vier weken vrij.
Oefenen
We gaan we nu even oefenen met de begrippen van basisstof 1, 2 en 3. Het is de bedoeling dat je het juiste begrip met de juiste uitleg combineert.
Veel succes!
Basisstof 4, 5 & 6
Basisstof 4 Seks enzo
Je kunt omschrijven wat er onder seksualiteit wordt verstaan.
Seskualiteit is alle gedachten, gevoelens en handelingen die te maken hebben met lust en opwinding. Seksualiteit speelt een rol bij lustbeleving, intimiteit en voortplanting. Onder seksualiteit valt ook masturbatie of zelfbevrediging.
Je kunt benoemen hoe gender en seksuele oriëntatie kunnen verschillen
Je kunt benoemen hoe je wensen en grenzen kunt bewaken en respecteren in een seksuele relatie
Consent is toestemming, in een seksuele relatie heb je altijd te maken met consent. Het is belangrijk dat je je wensen en grenzen kan aangeven en nog belangrijker dat je de wensen en grenzen van een ander respecteert. Om een gezonde seksuele relatie te hebben moet je dus om consent vragen.
Als iemand over jouw grenzen gaat noem je dit seksueel overschrijdendgedrag. Hieronder vallen ongewenste intimiteit, seksueel geweld, aanranding en verkrachting. Wat iemand ervaart als seksueel overschrijdend gedrag verschilt van persoon tot persoon.
Basisstof 5 Veilig vrijen
Je kunt enkele methode van geboorteregeling noemen en hun werking uitleggen
Niet betrouwbaar:
Coïtus interruptus: De penis wordt vlak voor de zaadlozing uit de vagina getrokken. Werkt niet goed door voorvocht.
Periodieke onthouding: Geen geslachtsgemeenschap rondom de ovulatie. Werkt niet goed door onvoorspelbare ovulatie.
Wel betrouwbaar:
Condoom: Een rubber hoesje wat je om de penis doet. Het vangt het sperma op, zodat het niet in de vagina komt. Een condoom beschermt ook tegen soa's.
De pil: De pil bevat hormonen die ervoor zorgen dat er geen ovulatie plaats vindt. De pil beschermd niet tegen soa's maar wel tegen een zwangerschap.
Noodmaatregelen:
Morning-afterpil: Als je onveilige seks hebt gehad, maar nog niet zwanger bent. Mogelijk tot 3 dagen na geslachtsgemeenschap.
Abortus: Als je onveilige seks hebt gehad, en zwanger bent. Mogelijk tot 24e week van de zwangerschap.
Je kunt enkele soa's noemen en uitleggen hoe je die kunt voorkomen
Soa's zijn seksueel overdraagbare aandoeningen. Je kunt een soa krijgen door onveilige seks te hebben. De meest voorkomende soa is chlamydia, dit wordt veroorzaakt door een bacterie. Vaak hebben mensen geen klachten, maar chlamydia kan wel leiden tot onvruchtbaarheid. Aids is de meest bekende soa, het wordt veroorzaakt door een virus (hiv). Het afweersysteem van mensen met hiv wordt aangestast. Een besmet persoon wordt seropositief genoemd. Hiv-remmers vertragen de ziekte, maar genezen het niet.
Basisstof 6 Zwangerschap
Kijk nu de onderstaande video
Oefenen
We gaan nu oefenen met de stof van het hele thema. Ik heb een leuk spelletje gemaakt wat je nu kunt gaan spelen. Het is de bedoeling dat jouw kikkertje aan de overkant komt, door de vragen goed te beantwoorden. Heb je het fout, gaat je kikkertje dood, je hebt 3 levens. Als je klaar bent klik dan weer door naar de volgende pagina. Succes!
Oefenen op niveau
Nu is het de bedoeling dat je zelf gaat beoordelen hoe goed de vragen en oefeningen tot nu toe gingen. Vond je dat het super goed ging? Of ken je de begrippen nog niet zo goed en kan je wel wat extra oefening daarmee gebruiken?
Beoordeel voor jezelf hoe goed je de stof nu beheerst. Let goed op, want als je alle 3 deze niveaus goed beheerst zou je een 10 kunnen halen voor de toets.Het lijkt me dus verstandig, om ze tijdens het leren voor de toets alle 3 te doen, maar kies er voor nu één uit afhankelijk van hoe goed jij denkt dat je het kent. ;)
★ = Ik ken de stof nog niet heel goed
★★ = Ik ken de stof wel, maar de vragen vind ik nog lastig
★★★ = Ik ken de stof en de vragen tot nu toe gingen mij goed af
Klik door tot je op de juiste pagina bent belandt.
★
Wat goed dat je aangeeft dat je het nog best moeilijk vond. Geen paniek want er is nog tijd zat voor de toets. Het is heel belangrijk dat je de begrippen goed onder de knie hebt, en de reproductievragen (de letterlijke leervragen) goed kunt beantwoorden.
Wat goed dat je al een hele hoop weet van de stof. Dat je nog niet alles weet is natuurlijk geen probleem, je hebt nog tijd zat voordat we de toets gaan maken. Om de stof helemaal onder de knie te krijgen is het goed om te oefenen.
Wat goed dat je al zo goed bij bent met de stof, het lijkt erop dat je al veel weet over voortplanting en seksualiteit. Gelukkig kan je over dit onderwerp nooit genoeg weten!!
Om goed voorbreidt te zijn op de toets is het belangrijk dat je goed antwoord kunt geven op de moeilijke vragen. Daarom gan we nu oefenen met wat inzichtsvragen.
Ik heb nu als laatste een oefentoets voor jullie gemaakt. Deze oefentoets geeft een goede weergave van hoe ver je bent met de stof. Maak deze serieus en doe je best.
Heel veel succes!
EINDE!
Je hebt nu deze les afgerond, als er nog tijd is voor dat de bel gaat mag je iets voor jezelf doen op de computer. Ik wil geen telefoons zien.
Volgende les, na de vakantie hebben we de toets. Heel veel succes met leren en een hele fijne vakantie.
Het arrangement Voortplanting en seksualiteit is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Roshni Doekharan
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-02-20 21:57:42
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Dit arrangement is gezicht voor 3 havo en 3 vwo, het is gebaseerd op het biologie voor jou boek. Het dient als voorbereiding op de toets.
-Je kunt primaire en secundaire geslachtskenmerken noemen.
-Je kunt lichamelijke en geestelijke veranderingen in de pubertijd beschrijven.
-Je kunt de delen van het voortplantingsstelsel van een vrouw noemen en hun functies en kenmerken.
-Je kunt de menstruatiecyclus beschrijven.
-Je kunt de delen van het voortplantingsstelsel van de man noemen met hun functies en kenmerken.
-Je kunt de kenmerken van zaadcellen en eicellen noemen.
-Je kunt enkele methoden van geboorteregeling noemen en hun werking uitleggen.
-Je kunt enkele soa's noemen en uitleggen hoe je die kunt voorkomen.
-Je kunt beschrijven hoe de bevruchting bij een mens verloopt.
-Je kunt beschrijven hoe de zwangerschap verloopt.
-Je kunt uitleggen wat prenataal onderzoek is en hiervan voorbeelden noemen.
-Je kunt omschrijven wat onder seksualiteit wordt verstaan.
-Je kunt benoemen hoe gender en seksuele oriëntatie kunnen verschillen.
-Je kunt benoemen hoe je wensen en grenzen kunt bewaken en respecteren in een seksuele relatie.
Leerniveau
HAVO 3;
VWO 3;
Leerinhoud en doelen
Biologische eenheid;
Groei en ontwikkeling;
Reproductie en evolutie;
Dynamisch evenwicht;
Biologie;
Instandhouding en ontwikkeling;
Gezondheid;
Reproductie;
Opbouw van leven;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
0 uur en 45 minuten
Trefwoorden
biologie, havo vwo, voortplanting en seksualiteit
Voortplanting en seksualiteit
nl
Roshni Doekharan
2023-02-20 21:57:42
Dit arrangement is gezicht voor 3 havo en 3 vwo, het is gebaseerd op het biologie voor jou boek. Het dient als voorbereiding op de toets.
-Je kunt primaire en secundaire geslachtskenmerken noemen.
-Je kunt lichamelijke en geestelijke veranderingen in de pubertijd beschrijven.
-Je kunt de delen van het voortplantingsstelsel van een vrouw noemen en hun functies en kenmerken.
-Je kunt de menstruatiecyclus beschrijven.
-Je kunt de delen van het voortplantingsstelsel van de man noemen met hun functies en kenmerken.
-Je kunt de kenmerken van zaadcellen en eicellen noemen.
-Je kunt enkele methoden van geboorteregeling noemen en hun werking uitleggen.
-Je kunt enkele soa's noemen en uitleggen hoe je die kunt voorkomen.
-Je kunt beschrijven hoe de bevruchting bij een mens verloopt.
-Je kunt beschrijven hoe de zwangerschap verloopt.
-Je kunt uitleggen wat prenataal onderzoek is en hiervan voorbeelden noemen.
-Je kunt omschrijven wat onder seksualiteit wordt verstaan.
-Je kunt benoemen hoe gender en seksuele oriëntatie kunnen verschillen.
-Je kunt benoemen hoe je wensen en grenzen kunt bewaken en respecteren in een seksuele relatie.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Oefening ★
Oefening ★★
Oefening ★★★
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.