Welkom!
Welkom op de wikiwijs over paragraaf drie van hoofdstuk vier
Wat kan je verwachten?
Lesdoel: Tegen het einde van de les zullen de leerlingen in staat zijn om de drie vulkanen te identificeren en een goed begrip hebben van het ontstaan van vulkanen.
Taaldoel: Aan het einde van de les zijn de leerlingen in staat om de drie verschillende soorten vulkanen te beschrijven en hun kenmerken uit te leggen aan een klasgenoot.
Wat?: Jullie gaan vandaag aan de slag met deze Wikiwijs over paragraaf 4.3
Hoe?: Jullie lopen de stappen een voor een door en lezen bij elk kopje de instructies.
Hulp?: Als jullie vragen hebben probeer het eerst met je buurman/buurvrouw op te lossen. Als dat niet lukt kom ik zeker even langs.
Tijd?: Jullie hebben heel het les uur hiervoor. Ben jij eerder klaar volg dan de instructies op het bord.
Uitkomst?: De uitkomst is dat jullie het lesdoel en taaldoel bereiken op een leuke manier.
Klaar?: Als jij klaar bent kan je aan huiswerk beginnen of aan je project werken
De wikiwijs begint met het terughalen van eerdere kennis. Het gaat over platentektoniek en hoe dit ook al weer in elkaar zit. Jullie gaan deze kennis terughalen doormiddel van de kennisclip. Vervolgens komt er een quiz die test om te kijken of jullie het nog weten.
Na dit onderdeel begint de uitleg van paragraaf drie. Deze nemen jullie door om vervolgens via Quizlet een kleine test te maken om te kijken of jullie het begrepen.
Dan is er via Canva weer een kleine uitleg over de gevolgen van vulkanisme. Als laatste sluit je af met het maken van de eindtoets. Hier komt alles van de paragraaf terug om te testen of je het goed begrepen hebt.
Kennis clip
Voorkennis terughalen
Na het bekijken van de kennisclip gaan jullie aan de slag met het maken van een quiz. Als jullie drie van de vijf vragen goed hebben kunnen jullie door naar de volgende stap. Als jij minder dan drie vragen goed hebt moet je kennisclip overnieuw bekijken en de quiz vervolgens weet invullen
Welke vulkanen zijn er?
Om te beginnen zijn er drie vulkaan soorten in de wereld. Een stratovulkaan, een schildvulkaan en een caldeira vulkaan. Deze drie vulkanen zijn alle drie verschillend en lijken ook niet op elkaar. Later in de uitleg ga ik apart op de drie vulkanen in.
Voor het onderdeel uitleg kan jij bepalen welke informatie jij wel of niet tot je neemt. Elke vulkaan staat hier apart uitgelegd. Als jij die vulkaan al kent hoef jij niet perse die uileg te lezen. Als jij de vulkanen niet kent raad ik aan dit wel te doen.
LET OP!!!!!
Pak echt het niveau wat bij jou past want anders ga jij belangrijke informatie mislopen
Stratovulkaan
Hier naast is een stratovulkaan te zien. Een stratovulkaan is de vulkaan die wij het best kennen. Als er een vulkaan in een film zit of als iemand een vulkaan tekent is het eigenlijk altijd een stratovulkaan.
De kenmerken van een stratovulkaan zijn:
- bij subductie
- steile hellingen
- lagen lava en as
- dik, stroperig magma
- explosieve uitbarstingen
Caldeira vulkaan
De caldeira vulkaan is een hele interessant vulkaan. Het is een vukaan die namelijk twee kraters heeft. Hoe ontstaat de caldeira vulkaan? Als een stratovulkaan uitbarst stroomt de magma kamer leeg. Hierdoor heeft dat krater erboven geen ondersteuning meer. Het gevolg is dat de vulkaan instort. Het gene wat overblijft is een oude krater (de caldeira) met daarin de nieuwe krater.
De kenmerken van een caldeira vulkaan zijn:
- oude vulkaan
- brede krater door ingestorte magmakamer
- kratermeer en nieuwe vulkaan in de caldeira
Schildvulkaan
De laatste vulkaan heet de schildvulkaan. De schildvulkaan komt alleen voor bij een divergente plaatbeweging. De naam schildvulkaan is is tot stand gekomen omdat de vulkaan letterlijk de vorm van schild heeft.
De mid-oceaanische rug is een prachtig voorbeeld van een gebied waar veel schildvulkanen voorkomen.
De kenmerken van de schildvulkaan zijn:
- bij divergentie
- flauwe hellingen
- dun, vloeibaar lava
- niet-explosieve uitbarstingen
Extra uitleg
Als jij mijn uitleg hebt gelezen maar het is toch allemaal nog een beetje te vaag kijk dan de onderstaande video. Hier wordt in drie minuten heel duidelijk uitgelegd hoe een stratovulkaan en schildvulkaan ontstaan.
Test jezelf
De volgende oefening is om te kijken of jij de kenmerken van de vulkanen kent. Scoor je bij de vijf vragen tussen de 0 en 3 goed lees dan de uitleg opnieuw. Heb jij 3 en 6 goede antwoorden raad ik aan nog een keer de tekst door te nemen. Echter als jij denkt dit is niet nodig dan kan jij ook door naar het volgende onderdeel. Je kan er ook voor kiezen om te oefen in dit huidige scherm. Klik rechtsonder op kies een leermethode en klik dan op leren. Scoor je tussen de 6-8 dan kan je naar het volgende onderdeel.
Gevolgen van vulkanisme?
Eind toets
In deze eindtoets gaan jullie zien of alle stof wel is overgekomen. Verder geven jullie aan wat jullie van de les vonden. Dit zijn de twee laatste vragen in de eindtoets. Geef zo eerlijk moeilijk antwoord want daar heb ik het meest aan :)
Bronnen
Afbeeldingen
Beaufort, J. geraadpleegd (c. 2023, februari 2). Vulkaan. PublicDomainPictures https://www.publicdomainpictures.net/nl/view-image.php?image=480095&picture=vulkaan.
Silver, J. (z.d.). geraadpleegd (c. 2023, februari 2). Uitbarsting, rook, vulkaan, zee, Oceaan, kust, landschap, lucht, eiland. Pixnio. https://pixnio.com/nl/landschappen/vulkanen/uitbarsting-rook-vulkaan-zee-oceaan-kust-landschap-lucht-eiland
[ Public domain ]. Wikimedia commons [Foto]. Geraadpleegd 7 februari 2023, van https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Stratovolcano_cross-section.svg.
[ Public domain ]. Wikimedia commons [Foto]. Geraadpleegd 20 februari 2023, van https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Paleomagnetisme-es.png.
Video