Introductie Polderen in de klas (lokale democratie)
Het project polderen is vakoverstijgend en beslaat de volgende vakken:
- Nederlands
- Maatschappijleer / Burgerschapsvorming
Het doel van het project is het aanleren van poldervaardigheden en stimuleren van de democratische participatie op lokaal niveau.
De gekozen werkvorm is een simulatie met als casus de inrichting van een wijksportpark. Dit park is als nieuwe bestemming aangewezen en goedgekeurd door een fictieve gemeenteraad. Alleen de inrichting ervoor laat de fictieve gemeente over aan de belanghebbenden van de wijk.
De casus bevat zes belangengroeperingen, die in de ideale situatie door drie leerlingen worden vertegenwoordigd. Met elk een eigen rol in de uitvoering.
Nederlands
Dit vak heeft een leidende rol in de voorbereiding op de training polderen in de klas en de uitvoering van het polderen bij de gemeente.
De invulling van deze voorbereiding is geheel aan de scholen zelf. Zolang drie onderdelen worden behandeld. Dit bestaat uit het schrijven en oefenen van de voordracht/pitch per belangengroepering. Het aanbrengen van de theoretische achtergrond van het polderen, en waarom het hoort bij ons immaterieel erfgoed. En het aanleren van vormregels/etiketten van het overleg (oa. spreken via de voorzitter en het stellen van open vragen).
Maatschappijleer
Bij dit vak vindt de training polderen in de klas plaats. Daarnaast is het handig om een les te besteden aan het onderdeel lokale democratie. Bijvoorbeeld over welke onderwerpen het gaat in de lokale democratie.
Gemeente
Bij de excursie vindt de daadwerkelijk uitvoering plaats. Waarbij de leerlingen tot een gemeenschappelijk akkoord over de inrichting van een wijksportpark komen (consensus).
Casus: een sportpark in de wijk
De gemeente Willem aan de IJsel heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden van een wijksportpark in de componistenwijk. Een wijksportpark heeft als doel om beweging en activiteiten in de wijk te stimuleren.
Het moet een plek worden waar ontmoeten met een gemeenschappelijk thema centraal staat.
Omdat het de wijk dient, zijn belanghebbenden uitgenodigd om te praten over de inrichting van het park. Deelnemers aan het overleg zijn: omwonenden, ouderen in de wijk, sportverenigingen in de gemeente, sportverenigingen, gezinnen met jonge kinderen in de wijk en natuurliefhebbers. Alle deelnemers steunen het belang van de gemeente, namelijk: volksgezondheid/bewegen, kansengelijkheid en gevarieerd activiteiten- en sportaanbod tegen lage prijs.
Alle deelnemers willen graag consensus bereiken over de toekomstige inrichting van het terrein/wijksportpark.
Perspectief: de gemeente
De rol: gemeente
Jij vertegenwoordigt in deze rol de gemeente. Als gemeente ben jij verantwoordelijk voor de realisatie van het sportpark. Je wil dat dit zo efficiënt mogelijk gebeurt, maar het is ook belangrijk dat de inwoners van de gemeente tevreden zijn met de invulling hiervan. Daarnaast zijn kansengelijkheid en volksgezondheid belangrijke onderwerpen waar jij als gemeente een verantwoordelijkheid hebt om dat zo goed mogelijk te realiseren voor de burgers van Willem aan de IJsel.
Eisenpakket
- Het bevorderen van de volksgezondheid is een belangrijke taak. Een wijksportpark kan hieraan bijdragen
- Het wijksportpark moet voor iedereen toegankelijk zijn om de kansengelijkheid onder de bevolking te stimuleren.
- Gevarieerd activiteiten- en sportaanbod tegen lage prijs.
- De aanleg moet efficiënt zijn (denk aan: kostenefficiëntie, tijdefficiëntie enz.)
- Er moet ruimte zijn voor alle sportverenigingen die actief zijn in de wijk.
- Wij verwachten participatie van vrijwilligersorganisaties.
Perspectief: omwonenden
De rol: omwonden
Jij vertegenwoordigt in deze rol alle omwonenden van het wijksportpark. Als omwonende ben jij mogelijk de toekomstige gebruiker van dit sportpark, maar ook als jij geen gebruik gaat maken van dit park zal jij als omwonende direct de voor- en nadelen gaan ervaren van een wijksportpark voor jouw woonomgeving. Daarnaast ben jij degene die mogelijk overlast gaat ervaren van de inrichting van dit wijksportpark.
Eisenpakket
- Geen overlast van sportende mensen. (denk aan: geluid, afval etc.)
- Ruimte voor iedereen, niet te dicht op elkaar bouwen, maar niet ten koste van het aantal woningen. (i.v.m. woningtekort)
- Toegangswegen moeten goed bereikbaar blijven.
- Veiligheid in de wijk moet gewaarborgd zijn.
- De aanleg moet efficiënt gebeuren zodat er zo min mogelijk overlast is voor de wijk. De wijk moet ook goed bereikbaar blijven tijdens de aanleg.
- Diverse invulling van het wijksportpark is belangrijk zodat alle omwonenden kunnen profiteren.
Perspectief: ouderen in de wijk
De rol: ouderen in de wijk
Jij vertegenwoordigt in deze rol alle ouderen in de wijk van het wijksportpark. Als oudere ben jij mogelijk de toekomstige gebruiker van dit sportpark. Het is voor jou belangrijk dat er genoeg faciliteiten voor ouderen zijn. Denk hierbij aan bankjes zodat je onderweg kan uitrusten en een sportaanbod voor ouderen.
Daarnaast is bereikbaarheid een belangrijk onderwerp van jullie eisenpakket.
Eisenpakket
- De weg/trottoir moet goed begaanbaar zijn.
- Faciliteiten voor ouderen, denk aan; bankjes, WC’s.
- Het park moet toegankelijk zijn voor rolstoelen/scootmobielen en rollators.
- Voor ouderen moet er ook een aanbod zijn op het gebied van bewegen.
- Vooral in de ochtend een aanbod van bewegen zodat zij geen last hebben van kinderen/jongeren.
Perspectief: sportverenigingen
De rol: sportverenigingen
Jij vertegenwoordigt in deze rol alle sportverenigingen die actief zijn in de wijk. Als omwonende ben jij mogelijk de toekomstige gebruiker van dit sportpark, maar ook als jij geen gebruik gaat maken van dit park zal jij als omwonende direct de voor- en nadelen gaan ervaren van een wijksportpark voor jouw woonomgeving. Daarnaast ben jij degene die mogelijk overlast gaat ervaren van de inrichting van dit wijksportpark.
Eisenpakket
- De sportverenigingen moeten genoeg ruimte krijgen om alle leden van de vereniging te kunnen laten sporten (denk aan: genoeg velden, genoeg kleedkamers enz.)
- Er moeten kantines gerealiseerd worden met een alcoholvergunning.
- De sportverenigingen moeten aantrekkelijk blijven voor mensen uit de buurt, maar ook voor mensen die van verder weg moeten komen. Genoeg parkeerruimte is daarom belangrijk.
- Er moet genoeg ruimte en veiligheid zijn voor toeschouwers. (Denk aan een tribune of genoeg ruimte om een veld om te kunnen toeschouwen)
- Wij willen graag dat alle verenigingen samenwerken in een sportraad.
- Er moet een samenwerking komen met scholen, basisscholen en middelbare scholen. (Denk aan efficiënt gebruik van de velden, verhuur en eventueel werven van leden)
Perspectief: gezinnen met jonge kinderen in de wijk
De rol: gezinnen met jonge kinderen
Jij vertegenwoordigt in deze rol alle gezinnen met jonge kinderen. Voor jou is het belangrijk dat er genoeg activiteiten beschikbaar zijn voor kinderen. Daarnaast is veiligheid en een groene omgeving belangrijk voor de ontwikkeling van deze gezinnen.
Eisenpakket
- Er moet genoeg aanbod zijn voor kinderen qua sportmogelijkheden.
- Veiligheid op straat wat betreft de wegen/trottoir.
- Er moeten genoeg speeltuintjes in de wijk komen in het park.
- Er moeten voldoende fietspaden en wandelpaden zijn.
- Voor de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat ze opgroeien in een groene omgeving.
Perspectief: natuurliefhebbers
De rol: natuurliefhebbers
Jij vertegenwoordigt in deze rol alle natuurliefhebbers van het wijksportpark. Als natuurliefhebber heb jij een groot hart voor planten en dieren. Planten en dieren moeten in Willem aan de IJssel veel meer ruimte krijgen. Een wijksportpark biedt hierin mogelijkheden. Als natuurliefhebber vindt ruimte voor de natuur heel belangrijk. Daarnaast wil je dat de mens kan genieten van de natuur. Het wijksportpark moet wat jou betreft ook een plek worden waar mens en natuur samen kunnen genieten.
Eisenpakket
- Er moet een brede diversiteit aan planten en dieren komen.
- Er moeten fijne wandel- en fietspaden komen zodat de mens van de natuur kan genieten.
- Er moeten rustige plekken zijn voor de dieren.
- De natuur moet de ruimte krijgen zichzelf te ontwikkelen. (Denk aan een tiny forest)
- Waterplas met watervogels en –dieren.
Begeleidende powerpoints
Animatie wat is immaterieel erfgoed