Polderen in de klas

Polderen in de klas

Introductie Polderen in de klas (lokale democratie)

Het project polderen is vakoverstijgend en beslaat de volgende vakken:

  • Nederlands
  • Maatschappijleer / Burgerschapsvorming

Het doel van het project is het aanleren van poldervaardigheden en stimuleren van de democratische participatie op lokaal niveau.

De gekozen werkvorm is een simulatie met als casus de inrichting van een wijksportpark. Dit park is als nieuwe bestemming aangewezen en goedgekeurd door een fictieve gemeenteraad. Alleen de inrichting ervoor laat de fictieve gemeente over aan de belanghebbenden van de wijk.

De casus bevat zes belangengroeperingen, die in de ideale situatie door drie leerlingen worden vertegenwoordigd. Met elk een eigen rol in de uitvoering.

Nederlands

Dit vak heeft een leidende rol in de voorbereiding op de training polderen in de klas en de uitvoering van het polderen bij de gemeente.

De invulling van deze voorbereiding is geheel aan de scholen zelf. Zolang drie onderdelen worden behandeld. Dit bestaat uit het schrijven en oefenen van de voordracht/pitch per belangengroepering. Het aanbrengen van de theoretische achtergrond van het polderen, en waarom het hoort bij ons immaterieel erfgoed. En het aanleren van vormregels/etiketten van het overleg (oa. spreken via de voorzitter en het stellen van open vragen).

Maatschappijleer

Bij dit vak vindt de training polderen in de klas plaats. Daarnaast is het handig om een les te besteden aan het onderdeel lokale democratie. Bijvoorbeeld over welke onderwerpen het gaat in de lokale democratie.

Gemeente

Bij de excursie vindt de daadwerkelijk uitvoering plaats. Waarbij de leerlingen tot een gemeenschappelijk akkoord over de inrichting van een wijksportpark komen (consensus).

 

 

 

 

Colofon

Het arrangement Polderen in de klas is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Laatst gewijzigd
2023-11-02 11:20:28
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
Het project polderen is vakoverstijgend en beslaat de volgende vakken: - Nederlands - Maatschappijleer / Burgerschapsvorming Het doel van het project is het aanleren van poldervaardigheden en stimuleren van de democratische participatie op lokaal niveau. De gekozen werkvorm is een simulatie met als casus de inrichting van een wijksportpark. Dit park is als nieuwe bestemming aangewezen en goedgekeurd door een fictieve gemeenteraad. Alleen de inrichting ervoor laat de fictieve gemeente over aan de belanghebbenden van de wijk. De casus bevat zes belangengroeperingen, welke in de ideale situatie door drie leerlingen worden vertegenwoordigd. Met elk een eigen rol in de uitvoering.
Leerniveau
HAVO 4; VWO 6; HAVO 3; HAVO 5; VSO; VWO 4; VWO 5;
Leerinhoud en doelen
Nederlandse Taal; Burgerschapsvorming; Argumentatieve vaardigheden;
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Trefwoorden
burgerschap, geschiktvoorunesco, polderen, unesco, wereldburgerschap

Bronnen

Bron Type
Animatie wat is immaterieel erfgoed
https://youtu.be/HboxHM3pNvU
Video
close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open