In deze wikiwijs gaan we een reis rond de aarde maken vanuit het perspectief van een ruimteschip. Hierbij gaan we inzoomen op de mondiale problemen die je, als het ware, vanuit een ruimteschip zou kunnen waarnemen. Zo gaan we in op de werkingen van de planeet en de mensen die erop wonen.
Wat?: Je gaat aan de slag met de wikiwijs over ruimteschip aarde.
Hoe?: Je leest de tekst door en maakt de opdrachten wanneer ze aan bod komen. Als je klaar bent met de pagina druk je op de pijl om verder te gaan.
Hulp?: Je mag rustig vragen aan je buurpersoon of aan de leraar als je er echt niet uit komt.
Tijd?: Je hebt een heel lesuur.
Uitkomst?: Je moet de lesdoelen uit kunnen leggen en de feedback hebben ingevuld.
Klaar?: Als je klaar bent moet je de opdrachten maken uit je werkboek.
Leerdoelen
Lees de leerdoelen hieronder eens door en kijk hoeveel je al weet. Ga vervolgens door met de wikiwijs.
Na het voltooien van deze les kan ik uitleggen hoe de dampkring en CO2 de aarde beschermen tegen de schadelijke straling van de zon en hoe ze het leven op aarde mogelijk maken.
Na het voltooien van deze les ben ik in staat om de rol van water in het leven van alle levende wezens te beschrijven en te begrijpen waarom het essentieel is voor planten om te groeien.
Na het voltooien van deze les begrijp ik wat duurzaamheid inhoudt en kan ik uitleggen waarom het belangrijk is om duurzaam te leven en onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
Na het voltooien van deze les begrijp ik de demografie van de bevolkingsgroei en kan ik uitleggen hoe het vruchtbaarheidscijfer en de demografie invloed hebben op de bevolkingsgroei van een land.
Leven op aarde
De aarde is een ingewikkeld systeem dat uit verschillende processen bestaat die met elkaar in verbinding staan. De dampkring bestaande uit onder andere CO2, beschermt de aarde tegen schadelijke straling van de zon en zorgt ervoor dat het leven op aarde mogelijk is. Zonder de dampkring zou er geen leven op aarde kunnen bestaan.
De zwaartekracht is een kracht die ervoor zorgt dat alle materie op aarde naar het middelpunt van de aarde getrokken wordt. Ook zorgt de zwaartekracht ervoor dat de gassen zoals CO2 op aarde niet de dampkring uitvliegen.
CO2 is een gas dat een belangrijke rol speelt in het broeikaseffect. De aarde ontvangt energie van de zon en geeft deze weer af in de vorm van warmte. CO2 houdt een deel van deze warmte vast, wat ervoor zorgt dat het gemiddeld ongeveer 15 graden Celsius is op aarde. Zonder CO2 zou het te koud zijn op aarde om te leven.
Water is van essentieel belang voor ons leven en het functioneren van de planeet. Het is een van de belangrijkste elementen die nodig zijn voor het overleven van alle levende wezens, inclusief mensen, dieren en planten.
Ten eerste is water nodig voor ons lichaam. Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water en we hebben het nodig om te overleven.
Ten tweede is het essentieel voor planten om te kunnen groeien. Op plekken waar geen water is leven geen planten en is er dus geen leven.
Planeet Aarde
Duurzaamheid is een begrip dat gaat over het behouden van de wereld zoals we die nu kennen voor toekomstige generaties. Dat betekent dat we zorg moeten dragen voor onze planeet, zodat we er op de lange termijn nog steeds van kunnen genieten. Dit betekent bijvoorbeeld dat we zuinig moeten omgaan met energie en grondstoffen, en dat we moeten zorgen voor een gezonde leefomgeving voor mens en dier.
De ecologische voetafdruk is een manier om te meten hoeveel impact ons dagelijks leven heeft op het milieu. Dit wordt uitgedrukt in de hoeveelheid land en water die nodig is om te voorzien in onze behoeften aan voedsel, kleding, huisvesting, transport, enzovoorts. Hoe groter onze ecologische voetafdruk, hoe meer we bijdragen aan klimaatverandering, ontbossing, uitputting van grondstoffen en andere problemen die de gezondheid van onze planeet bedreigen.
Om duurzamer te leven, kunnen we proberen onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Dit kunnen we doen door bijvoorbeeld minder energie te gebruiken, minder afval te produceren, duurzame producten te kopen en te kiezen voor milieuvriendelijke alternatieven, zoals het openbaar vervoer of de fiets in plaats van de auto. Door bewust om te gaan met ons dagelijks leven, kunnen we bijdragen aan een gezonde en duurzame toekomst voor ons allemaal.
Afsluiting deel 1
Heb je de informatie die je net hebt gelezen onthouden? Test hier je kennis om te zien wat je daadwerkelijk weet.
Minder dan 55% behaald? Lees het stukje opnieuw en probeer de toets opnieuw te maken. Een alternatief is om het boek te raadplegen en hoofdstuk 8.2 Leven op aarde te lezen.
55% tot 80% behaald? Gefeliciteerd je hebt dit onderdeel afgerond ga nu door met de wikiwijs.
Meer dan 80% behaald? Top! Je hebt duidelijk veel kennis over deze stof. Mocht je nog meer willen weten over duurzaamheid bekijk dan dit filmpje. Denk je (na het bekijken van het filmpje) al meer dan genoeg te weten over duurzaamheid, ga dan verder met de wikiwijs.
Een overbevolkte planeet
Onze planeet wordt steeds meer overbevolkt, wat betekent dat er meer mensen zijn dan de planeet aankan. Dit wordt veroorzaakt door de toenemende bevolkingsgroei en het vruchtbaarheidscijfer dat hoger ligt dan het sterftecijfer. Het vruchtbaarheidscijfer is het gemiddelde aantal kinderen dat een vrouw krijgt. Voorheen nam de globale bevolkingsgroei ieder jaar met meer dan 2% toe. Tegenwoordig is dit gelukkig verminderd tot ruim 1%. Hierdoor groeit de bevolking dus nogsteeds door, maar veel minder snel dan vroeger. Demografie speelt hierbij een belangrijke rol. Het is de wetenschap die zich bezighoudt met de bestudering van de bevolking en de veranderingen daarin. Zo kan je door de demografie van een land goed te bekijken een hoop verklaren aan de staat van een land. Zo kan je in de tabel zien dat er een dip zit in de bevolking van Duitsland rond de jaren 80. Door goed te kijken naar de geschiedenis kan deze dip komen door de economische crisis van de jaren 80. In deze tijd werden veel mensen ontmoedigd om kinderen te krijgen door de financiele onzekerheid. Dit is slechts een klein voorbeeld wat een onderzoek kan laten zien over een land doormiddel van demografie.
Bevolkingsprognoses zijn voorspellingen die laten zien dat hoe wereldbevolking er over een bepaalde tijd uit gaat komen te zien. Zo blijft het aantal mensen op aarde stevig groeien en deze trend zal zich naar verwachting voortzetten. Dit betekent dat de vraag naar voedsel, water, huisvesting, energie en andere basisbehoeften ook zal toenemen. Daarnaast zal ook de vergrijzing toenemen, waarbij er meer ouderen zijn dan jongeren, dit zal een grote uitdaging vormen. Zo zou dit kunnen leiden tot tekorten op het gebied van gezondheidszorg, pensioenen en andere sociale voorzieningen.
Het in een relatief korte tijd enorm groeien van de bevolking heet een bevolkingsexplosie. Dit doet zich vooral in ontwikkelingslanden voor. Het heeft geleid tot demografische investeringen. Deze investeringen richten zich op het verbeteren van de gezondheidszorg, het onderwijs, de huisvesting en de economie. Door deze investeringen kunnen mensen een betere toekomst tegemoet zien en wordt het vruchtbaarheidscijfer verlaagd.
Demografie Duitsland
Migratie kan invloed hebben op de natuurlijke bevolkingsgroei van een land. Mensen kunnen om verschillende redenen naar een ander land verhuizen. Economische migranten willen bijvoorbeeld naar een ander land voor betere economische kansen. Vluchtelingen willen vaak hun land ontvluchten vanwege oorlog, vervolging of andere bedreigingen. Deze migranten kunnen bijdragen aan de bevolkingsgroei van een land.
Economische migranten zijn migranten die verhuizen naar een ander gebied door een gebrek aan geld en werk. Dit zijn vaak jonge mensen met een relatief hoge vruchtbaarheid, waardoor ze bijdragen aan een hoger geboortecijfer. Vluchtelingen hebben in het land waar ze naartoe verhuisd zijn vaak te maken met moeilijke omstandigheden en toegang tot beperkte middelen, waardoor hun invloed op de bevolkingsgroei beperkt kan zijn.
Migratie kan ook leiden tot vertreksoverschotten, waarbij er meer mensen uit een land vertrekken dan er binnenkomen. Dit kan te maken hebben met een gebrek aan economische kansen, politieke onrust of andere factoren. Een vertreksoverschot kan de bevolkingsgroei verminderen en kan een negatieve invloed hebben op de economie en de maatschappij van het land van herkomst.
Kortom, migratie kan de natuurlijke bevolkingsgroei van een land beïnvloeden. Het hangt af van de redenen voor migratie en de omstandigheden waarin migranten leven.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Mocht je na het maken van de oefening de informatie toch nog niet helemaal begrepen hebben, dan kun je hieronder de kennisclip bekijken waarin alles nog een keer uitgelegd wordt.
Heb je alles begrepen? vervolg dan de wikiwijs om de begrippen nog eens te kunnen overhoren.
Wil je nog meer weten over demografie? Bekijk dan de site hieronder. Dit is de site van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek). Hier kun je de bevolkingspiramide van Nederland door de jaren heen bekijken. Kun jij de pieken en dalen verklaren?
Voordat je kunt beginnen aan de eindtoets, zul je eerst de begrippen moeten kennen.
Met deze oefeningen kun je controleren of je ze allemaal kent en begrijpt.
Mocht je een andere vorm van overhoring willen, dan kun je altijd rechtsonderin een andere vorm kiezen.
Toets
Afsluiting
Bekijk de leerdoelen van deze les hieronder nog eens. Kan je ze nu wel beantwoorden?
Na het voltooien van deze les kan ik uitleggen hoe de dampkring en CO2 de aarde beschermen tegen de schadelijke straling van de zon en hoe ze het leven op aarde mogelijk maken.
Na het voltooien van deze les ben ik in staat om de rol van water in het leven van alle levende wezens te beschrijven en te begrijpen waarom het essentieel is voor planten om te groeien.
Na het voltooien van deze les begrijp ik wat duurzaamheid inhoudt en kan ik uitleggen waarom het belangrijk is om duurzaam te leven en onze ecologische voetafdruk te verkleinen.
Na het voltooien van deze les begrijp ik de demografie van de bevolkingsgroei en kan ik uitleggen hoe het vruchtbaarheidscijfer en de demografie invloed hebben op de bevolkingsgroei van een land.
Feedback
Bronnenlijst
Centraal Bureau voor de Statistiek. (n.d.). Bevolkingspiramide. Centraal Bureau Voor De Statistiek. https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/dashboard-bevolking/bevolkingspiramide
Het arrangement Ruimteschip aarde is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Dano van Calsteren
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-04-11 12:59:27
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
De aarde is een prachtig en complex systeem waarin alles met elkaar verbonden is. De aarde heeft een atmosfeer, hydrosfeer, geosfeer en biosfeer die elkaar beïnvloeden en ondersteunen. Helaas kan de mensheid, met haar snel groeiende bevolking en industrie, een negatief effect hebben op deze systemen.
Overbevolking is een groot probleem, waardoor er steeds meer druk komt te staan op de beschikbare hulpbronnen. Voedselproductie wordt steeds moeilijker, met een groeiende wereldbevolking en een afnemende landbouwgrond. Water wordt ook steeds schaarser, met veel steden die worstelen met watertekorten.
Het is belangrijk dat we ons bewust worden van deze problemen en er samen werk maken van oplossingen, door bijvoorbeeld efficiënter gebruik te maken van hulpbronnen, duurzame landbouw te bevorderen, en beter waterbeheer te implementeren. Als we dat niet doen, zullen de gevolgen van deze problemen alleen maar groter worden.
De aarde is een prachtig en complex systeem waarin alles met elkaar verbonden is. De aarde heeft een atmosfeer, hydrosfeer, geosfeer en biosfeer die elkaar beïnvloeden en ondersteunen. Helaas kan de mensheid, met haar snel groeiende bevolking en industrie, een negatief effect hebben op deze systemen.
Overbevolking is een groot probleem, waardoor er steeds meer druk komt te staan op de beschikbare hulpbronnen. Voedselproductie wordt steeds moeilijker, met een groeiende wereldbevolking en een afnemende landbouwgrond. Water wordt ook steeds schaarser, met veel steden die worstelen met watertekorten.
Het is belangrijk dat we ons bewust worden van deze problemen en er samen werk maken van oplossingen, door bijvoorbeeld efficiënter gebruik te maken van hulpbronnen, duurzame landbouw te bevorderen, en beter waterbeheer te implementeren. Als we dat niet doen, zullen de gevolgen van deze problemen alleen maar groter worden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Overbevolking
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.