K&C Leer de geheimtaal van communiceren bij andere culturen!

K&C Leer de geheimtaal van communiceren bij andere culturen!

0. Info startweek

 

1. Inhoud en eXplore miles

Ga de uitdaging aan een non-verbaal communicatie middel te maken naar aanleiding van communiceren in andere culturen.

In deze quest ga je onderzoek doen naar verschillende non-verbale (zonder woorden) communicatie vormen binnen culturen. Je leert en maakt een stuk theorie en daarnaast maak je in de blox Kunst & Cultuur een kunstwerk met textiel  waarmee je een boodschap of verhaal vertelt. Dit doe je door versierende technieken toe te passen op stof (Schilderen, drukken, borduren,…)  en door het vouwen van een hoofdeksel. Je kunt er ook voor kiezen om gebedsvlaggetjes te maken óf zelf iets anders te bedenken, waarin je ook gebruik maakt van textiel dat je versiert.

Je werkt zelfstandig aan de theorie en in de 3 vaste dubbele blox op 2, 9 en 16 februari aan het kunstwerk. Houd deze data goed in de gaten. Het inschrijven voor deze blox gaat automatisch als je ruim op tijd bij mij doorgeeft dat je voor deze quest hebt gekozen. Dus stuur mij een persoonlijk berichtje via Teams.

Mogelijk worden aan deze quest een workshop (zeef)drukken, Agnisa vouwen en/of een museumbezoek gekoppeld. Hier hoor je later meer over.

 

 

eXplore miles

 

  • Je kunt 5xm ontvangen voor het goed afgeronde theoriegedeelte en het uitgebreid invullen van de startgegevens in je tegel.
  • Je kunt 5xm ontvangen voor het maken van je werkstuk waarin je minimaal 2 versierende technieken gebruikt in je ontwerp. Je hebt je logboek goed bijgehouden in de tegel, je schetsvel ingeleverd en de voorgang van je werk via Seesaw goed vastgelegd door foto's te maken tijdens het werken aan je kunstwerk.
  • Je krijgt 5xm extra als je een je eigen idee bedenkt (met textiel en versierende technieken) of minimaal 4 versiertechnieken gebruikt in je ontwerp. Je hebt je logboek goed bijgehouden, je schetsvel ingeleverd en de voorgang van je werk via Seesaw goed vastgelegd.
  • Maximaal 15 XM dus voor deze quest als je aan alle voorwaarden voldoet.

2. Jij begint: tegel, leerdoelen en periodeplanning

Motivatiemotor

1. Maak een tegel aan in Egodact.
2. Vul alle start gegevens in.
3. Houd je logboek goed bij. In je Egodact en via een link met Seesaw over je voortgang.
4. Kopieer de vragen uit de quest en beantword ze in Egodact.
Hierbij is het belangrijk dat je hier serieus over nadenkt, zodat als je je motivatie verliest je hier nog eens naar kunt kijken.

 

Verderkijker

  • Je leert over verschillende non-verbale (zonder taal) vormen van communicatie.
  • Je leert over wat deze betekenen in verschillende culturen.
  • Je gaat een (eigen vorm) van non-verbale communicatie maken.
  • Je maakt een hoofddeksel, gebedsvlaggetjes of je bedenkt een geheel eigen manier van communicatie (mbv textiel).
  • Je leert werken met en op textiel.
  • Je leert over versierende technieken op textiel.
  • Je leert technieken als werken met sjablonen, verf drukken, textiel verf, werken met herhalende vormen die een patroon vormen, borduren, het gebruiken van applicaties (stukjes stof in vormpjes, op een andere ondergrond stof vastzetten).

 

 

Wat Hoe lang Concrete opbrengst / bewijs

0.

  • Startweek.  
30 minuten
  • Zorgvuldig ingevulde voorbereiding in de Egodact-tegel
  • Aanmelden bij meneer van Riel via Teams!

1.

  • Werkweek 1         
  • Werkweek 2          
120-240 minuten.  
  • Theorie gedeelte t/m opdracht 16 afronden (als je geen vlaggenlijn gaat maken mag je vraag 10 en 11 overslaan)  

2.

  • Werkweek 3
  • Werkweek 4
  • Werkweek 5 afronding

Per week ongeveer 120 minuten

(totaal ongeveer 360 minuten,

maar misschien ben je wel iets eerder klaar.)

  • Vragen als voorbereiding op je Kunstwerk
  • Schetsvel/ontwerp
  • Werken aan het kunstwerk tijdens drie dubbele blox op donderdag 2, 9 en 16 februari. Tijdens de laatste blox rond je deze quest af.
  •  

3.

  • Expoweek

 

 
  • Feedback vragen

 

 

 

 

 

3. Aan de slag

A. Inleiding

Een hoofddeksel met een boodschap

Naar aanleiding van mijn bezoek aan de tentoonstelling ‘Ons koloniaal verleden’ in het Tropenmuseum gaan we in deze periode met het thema 'communiceren' werken aan kleding en/of vlaggetjes decoreren met een boodschap. De ‘Angisa’ (een hoofddeksel uit de Surinaamse cultuur) en de Tibetaanse gebedsvlaggetjes staan hierin centraal.

We gaan eerst in op een aantal vormen van kleding en communicatie. Daarna ga je dieper in op geschiedenis en betekenis achter de Angisa en de gebedsvlaggetjes. Na het afronden van de theorie ga je in een aantal vaste blox aan de gang met het ontwerpen, maken en vormgeven van een hoofddeksel of vlaggelijn. Dit kan een ingewikkelde Angisa zijn, of een eenvoudiger bandana, een Tibetaanse vlaggenlijn of een zelfontworpen communicatievorm op textiel. Zolang je er maar een boodschap in verwerkt.

B. Theorie: Kennis en vragen

Kente en Waxprints.

Kleding is een van de sterkste manieren om een statement te maken over wie je bent. Misschien doe je dat zelf soms ook wel. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor de kleurrijke Kente en waxprints. Deze stoffen zeggen heel duidelijk: ik voel mij verbonden met Afrika. Beide stoffen hebben een lange traditie.

Kente is koninklijk textiel uit Ghana en gebruikt voornamelijk kleuren om een boodschap over te brengen. Zij verbinden kleuren aan een symbolische waarde.

In jouw ontwerp in de praktijk opdracht ga je ook aan de slag met kleuren. Door het invullen van het onderstaande schema kun je hier al over nadenken, wat kan jij vertellen door gebruik te maken van kleuren?

Opdracht 1.
Zoek de betekenissen op van de Kente-kleuren en vul de onderbrekende kleuren in. (Kopieer de vragen naar je Egodact tegel en vul daar de opdrachten in! Dan heb je mooi alles bij elkaar voor jou en voor mij.)

 

Waxprints van Vlisco zijn een Nederlands product (!) dat sinds anderhalve eeuw populair is in West-Afrika. Ze werden voor veel mensen het symbool van Afrikaanse kleding.

Naast de visuele esthetiek en de functie als statusindicator hebben de stoffen nog een eigenschap: ze fungeren als communicatiemiddel. De ontwerpen bieden de mogelijkheid zich te uiten, een standpunt in te nemen, zonder normatief gedrag (mening of zienswijze van de ander) te schenden. Meestal is deze vorm van visuele conversatie gebaseerd op een problematisch onderwerp dat niet direct kan worden verwoord. Zo kan er een soort “stil” protest worden gevoerd zonder dat een van de aanwezigen gezichtsverlies lijdt.

https://www.youtube.com/watch?v=TiN4DztRCVY

Video filmtrailer: ‘Waxprint, fabric continents, 200 years of history’

Opdracht 2.
Op 0.47 min. van de trailer zegt de vrouw iets met betrekking tot het non-verbale stil protest. Wat zegt zij, wat kun je door een bepaalde stof te dragen, zeggen aan je omgeving?
Opdracht 3.
In de trailer wordt de techniek van waxprint getoond en omschreven. Omschrijf in eigen woorden wat volgens jou ‘waxprint’ is. Zoek het evt als je het uit de trailer niet begrijpt.
Opdracht 4.
Tussen 1.20-1.35 min. wordt een onrecht aangesneden wat de personen in de trailer duidelijk willen maken. Over welk onrecht hebben zij het?

The Dutch Bandana’ als protest.

De bandana is een hoofddeksel en werd vroeger en soms nog steeds door (motor)clubs gebruikt als communicatiemiddel. Onze Nederlandse rode boerenzakdoek is ook ‘familie’ van de bandana.

De rode boerenzakdoek is hét symbool van het boerenprotest van de afgelopen tijd, maar ook in de tijd daarvoor al. Ze worden om de nek of de arm geknoopt of aan een spiegel van een auto.

 

Dat juist de rode zakdoek door de boer werd gedragen is niet gek. De boerenzakdoek bestaat volgens het Boerenbondmuseum al zo lang als de boeren bestaan. "Ons museum hangt vol met oude zwart-witfoto's waar boeren met die zakdoek opstaan", vertelt Ria Peters van het museum. "Hij is populair bij de boeren omdat je hem overal voor kunt gebruiken: als hoofddeksel tegen de zon, als natte zakdoek in de nek om te verkoelen of juist om warm te houden in de winter."

Niet alleen boeren lopen ermee, ook sympathisanten (mensen met dezelfde mening als de boeren) die het niet eens zijn met de stikstofmaatregelen van het kabinet.

Zo is onze boerenzakdoek ook een vorm geworden om een boodschap over te brengen. Dit omdat het al heel lang verbonden is met een bepaalde beroepsgroep en in Nederland bekend staat als de ‘boerenzakdoek’. Die vierkante doek heeft ook nog altijd een directe link met de oorsponkelijke bandana. In de huidige opdruk wordt een patroon gebruikt dat overeenkomt met de eerste bandana’s.

Opdracht 5.
In beiden stoffen wordt het ‘paisley’ design gebruikt. Zoek op en omschrijft wat dit gestileerd textiel motief voorsteld.
Opdracht 6.
Gestileerd is een van de beeldaspecten. Wat betekend ‘gestileerd’. (Zoek eventueel op).
Opdracht 7.
Waar komt het patroon oorspronkelijk vandaan?

 

 

Tibetaanse gebedsvlaggetjes, vlaggetjes met een boodschap.

Tibetaanse gebedsvlaggetjes zijn gekleurde rechthoekige stukjes textiel (stof), bedrukt met gebeden en mantra’s en opgehangen in slingers op bergpassen, tempels en rotspunten in de Himalaya. Gebedsvlaggetjes komen alleen voor in het Tibetaanse Boeddhisme

Gebedsvlaggetjes worden verondersteld vrede, compassie, kracht en wijsheid te verspreiden. Tibetanen geloven dat bij het wapperen in de wind de gebeden en mantra's opstijgen naar de goden, die voorspoed brengen aan de ophanger, zijn familie, vrienden, bekenden en zelfs vijanden.

Door de vlaggetjes op hoge plekken op te hangen kan de Ta, het windpaard, de zegeningen naar alle levende wezens brengen. Daarbij wordt de lucht zelf door de vlaggetjes gezuiverd.

Oude vlaggetjes verliezen vaak door weer en wind hun kleuren. Men gelooft dat dit komt doordat de gebeden langzaam worden opgenomen in de omgeving. Net als het leven een cyclus van dood en wedergeboorte is, hangen Tibetanen nieuwe vlaggetjes op naast de oude, om het zelfvernieuwende aspect aan het leven te symboliseren.

De vlaggetjes komen voor in sets van de 3 primaire kleuren, plus wit en groen. Iedere kleur heeft een betekenis.

Opdracht 8.
De drie primaire kleuren zijn aspecten van de vormgeving. Wat zijn de drie primaire kleuren?
Opdracht 9.
Naast primaire bestaan er ook secondaire en complementaire kleuren. Wat zijn secondaire kleuren en noem ze alle 3. En wat zijn complementaire kleuren en noem ze alle drie.

 

Opdracht 10. (alleen maken als je Tibethaanse vlaggetjes wilt ontwerpen)
Wil je in je voor het maken van jouw kunstwerk met de vlaggetje aan de slag? Doe dan onderzoek en maak alvast schetsen. Plaats deze in je Egodact door middel van een link naar je Seesaw.
Opdracht 11. (alleen maken als je Tibethaanse vlaggetjes wilt ontwerpen)
Door de wind worden de boodschappen of wensen van de vlaggetjes verspreid. Bedenk alvast een boodschap die je met je vlaggetjes zou willen verspreiden?
Deze afbeelding wil perse liggend, geen idee waarom? :)
Deze afbeelding wil perse liggend, geen idee waarom? :)

                                                                                                                                                                                       

De Angisa, een hoofddeksel met een boodschap.

Angisa zijn gevouwen hoofddoeken uit Suriname en een onderdeel van het Surinaams cultureel erfgoed. De manier van vouwen en het patroon kan en spreekwoord of geheime boodschap bevatten, alleen te begrijpen voor de mensen die deze taal kennen.

Deze boodschap wordt zowel door het partroon (de afbeeldingen op de doek) als door de vouwwijze gecommuniceerd.  

Deze Angisa verwijst naar een roemrucht ruzie tussen twee doktoren die beide een drieling in het ziekenhuis wilde verzorgen, omdat dat goede reclame zou zijn. De één had als bijnaam Koro (kool) de andere Anansi (Spin). Koro won.

De tekst luid: ‘Gran tangie foe drie pikin Moisie-Moisie edé makie anansi go na ini koro bere.’

‘Dankzij drie kleine muizen gaat de spin in de buik van de kool.’

Opdracht 12.
De rode Angisa van dit verhaal is op een bepaalde manier geknoopt, hoe verwijst deze naar het verhaal denk jij?

 

Keti Koti

De rode uitgevouwen hoofddoek is gemaakt ter herdenking van de afschaffing van de slavernij in Suriname in 1863. Op een rode ondergrond is tweemaal het wapen van Suriname afgebeeld met daartussen de jaartallen 1863 en 1963 en 1 juli. Daarboven en -onder, in alle vier de hoeken, telkens twee zwarte, geboeide handen, waarvan de ketenen zijn gebroken en het opschrift Keti Koti (de keten is gebroken).

Opdracht 13.
Momenteel is er het een en ander gaande over de slavernij in de media en het nieuwe met betrekking tot Nederland en de slavernij verleden. Waar gaat dat over? Beschrijf het in ca 50 woorden.
Ter inspiratie en kennis over de Angisa, bekijk je de video.

 

https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/vakwerk/video/angisa-vouwen-in-amsterdam

 

Opdracht 14.
Beschijf wat je nodig hebt om een Agnisa te maken.
Opdracht 15.
Wat betekenen de lintjes op de rug van de Koto?
Opdracht 16.
Noem een 3 geheime boodschappen van de Agnisa.

 

Je bent een TOPPER, het theorie gedeelte is nu klaar! ;)

Kopieer de vragen en antwoorden in je tegel bij tussenproducten en stuur meneer van Riel een berichtje via Teams.

C. De opdracht

Jouw kunstwerk (5XM)

In 3 vaste (dubbele) blox, kun je aan de opdracht werken onder begeleiding. Daar zijn dan ook materialen als textiel en dun papier voor de gebeds vlaggetje en spullen om te versieren als verf, borduurspullen etc. Je mag natuurlijk ook zelf materiaal meenemen.

Je mag ook al zelf aan de slag als je dat wilt, probeer dan wel in één van de blox langs te komen om je kunstwerk een keer te laten zien en om feedback te vragen.

  • Voor het hoofddeksel werk je op een doek van ca 90x90 cm, bijvoorbeeld een oud laken.
  • Voor je vlaggenlijn werk je op textiel of dun papier van ca A5 (half A4) formaat.

Beantwoord de onderstaande vragen:

Vraag 1.
Wat wil je gaan maken? Een (gevouwen) hoofddeksel, gebedsvlaggetjes of een zelf bedachte communicatie vorm met gebruik van textiel en versierende technieken.
Vraag 2.
Bedenk wat je met je werkstuk wilt vertellen, welke boodschap of verhaal wil je in je werkstuk laten zien?
Vraag 3.
Denk na over je kleuren, doe onderzoek naar hun betekenis of welke betekenis deze hebben voor jou. Doe dit voor minimaal 3 kleuren. Gebruik onderstaand schema.

 

Kleur

Symbolische betekenis

Bedenk een betekenis voor deze kleur vanuit jouzelf.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vraag 4.
Zoek naar symbolen (eenvoudige tekeningen die iets vertellen), vormen, afbeeldingen etc, om op je werkstuk te plaasten als versiering maar die tegelijk ook jou boodschap / verhaal vertellen.
Vraag 5.
Bedenk welke versierden techniek je wilt gebruiken. Bedrukken, sjablonen, waxprint, borduren, appliqueren (figuren uit ander stof in een vorm op de ondergrond plaatsten), schilderen, tekenen, plakken.
Vraag 6.
Werk in een patroon, dat wil zeggen, dat je je symbolen of figuren die je gebruikt herthaald. Kijk naar de doek hieronder.
Vraag 7.
Maak een schetsvel, verzamel daarop al je ideeén! Maak schetsen van wat je wilt afbeelden op je werkstuk van textiel. Plak evt plaatjes op van voorbeelden of inspiratie. Maak evt een ontwerp voor je vlaggetjes.
DEEL DIT SCHETSVEL MET IDEEËN IN JE TEGEL VIA SEESAW!!

 

Bekijk het onderstaande voorbeeld:

In de cirkel staat: 'Als kennis gebundeld wordt, verspreid het zich als zaad.' Deze doek is gemaakt naar aanleiding hoe de geschiedenis doorleeft in het heden en wat niet mag worden vergeten. Met verschillenden afbeeldingen wordt het verhaal verteld. Deze afbeeldingen worden zoals je ziet ook herhaald, dat heet een patroon, pas dat ook toe in je kunstwerk!

3. Afronding

Tentoonstellen van het gezamenlijke werk

Tentoonstellen van gezamelijk werk.

Tot slot gaan we het werk met elkaar bekijken, kijk je  terug op je eigen werk, geven we tips en tops aan elkaar en hangen we jullie kunstwerken op in de gang (voor de Expoweek).

 

4. Reflective journal

Reflective journal

➜ Werk je reflective journal bij door in je logboek in Egodact antwoord te geven op de volgende vragen: Beantwoord de vragen in hele zinnen.
  • Vraag 1. Heb je iets nieuws uitgeprobeerd in je kunstwerken en zo ja wat was dat?
  • Vraag 2. Welke nieuwe kennis heb jij opgedaan?
  • Vraag 3. Hoe vond je het een boodschap te verzinnen?
  • Vraag 4. Hoe vond je het om je eigen werk kritisch te bekijken en jezelf te beoordelen?
  • Vraag 5. Welke onderdeel van de opdracht sprak je het meest aan en waarom?
  • Vraag 6. Welke onderdeel sprak jou minder aan en waarom?
  • Vraag 7. Geef een top (wat ging er heel goed) en een tip (wat kan ik beter doen) aan jezelf.
  • Vraag 7. Geef een top (wat vond je super) en een tip (wat kan beter) aan deze opdracht.
  • Vraag 8. Vind je dat wat er is gemaakt kunst of niet en waarom?

5. Terugkijker

Hoe heb jij jezelf ontwikkeld?!

  • Jullie bekijken elkaars werk en geven tips en tops.
  • Je vertelt over je eigen werk, wat vind je er goed aan, wat vind je minder geslaagd.
  • Je vertelt wat je goed vond van jezelf (waar je trots op bent) tijdens het volgen van de BloX tussen het begin en het eind.

 

Rubric for self-assessment:

  Uitstekend Voldoende Nog verbeteren
Vakinhoud omschrijving uitstekend omschrijving voldoende omschrijving nog verbeteren

 

 

Verwerking

  • Ik heb gefocust gewerkt aan de theorie van deze quest en heb de opdracht(en) uitgebreid beantwoord. Hierbij heb ik gelet op de spelling en de zinsbouw. Ook heb ik zorg besteed aan inhoud en afwerking.
  • Tussendoor heb ik feedback gevraagd aan de vakdocent en/of iemand anders.
  • Ik heb mijn logboek wekelijks bijgewerkt en uitgebreid verslag gedaan van mijn vorderingen bij het werken aan deze quest.
  • Mijn kunstwerk(en) is/zijn interessant en inspirerend. Ik heb alles netjes afgewerkt.
  • Ik heb alle verplichte
  • Ik heb mijn opdracht(en) met enige zorg en focus uitgewerkt.
  • Mijn antwoorden op de theorie opdrachten zijn kort en hebben weinig diepgang.
  • Ik heb de vakdocent af en toe om hulp  of feedback gevraagd.
  • Ik heb alle verplichte blox bijgewoond en op tijd feedback gevraagd via een persoonlijk Teams bericht aan meneer van Riel.
  • Ik heb de opdracht(en) zo snel mogelijk gedaan. Ik heb weinig zorg besteed aan de afwerking ervan.
  • Mijn focus was minimaal.
  • Ik had moeite met mijn planning niet op orde te houden.
  • Ik ben niet bij alle verplichte blox aanwezig geweest.
  • Het arrangement K&C Leer de geheimtaal van communiceren bij andere culturen! is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2024-02-28 14:45:27
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Auteur: Jan-Willem van Riel

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze quest ga je onderzoek doen naar verschillende non-verbale (zonder woorden) communicatie vormen binnen culturen. Je maakt een stuk theorie en daarnaast werk je in de blox Kunst & Cultuur aan een werk in textiel met waarop en waarmee je een boodschap weergeeft. Dit doen we in de vorm van versierende technieken op stof (Schilderen, drukken, borduren,…) en het vouwen van het hoofdeksel of door het maken van gebedsvlaggetjes of een zelf bedachte idee wat bestaat uit versierende technieken en textiel.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    10 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2022).

    K&C Werklab: Aan de slag met je eigen opdracht!

    https://maken.wikiwijs.nl/193231/K_C_Werklab__Aan_de_slag_met_je_eigen_opdracht_

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.