De stelling van Pythagoras

De stelling van Pythagoras

Welkom

 

Je loopt door een parkje heen over het voetpad. Je loopt eerst rechtdoor, en moet vervolgens rechts afslaan. In plaats van dat je netjes over het voetpad loopt (eerst rechtdoor en dan naar rechts), zie je dat meer mensen de kortere route hebben genomen over het grasveld. Dit heet een olifantenpaadje. Maar, is dit de kortere route? En, hoeveel korter is dit dan?

Dit hoofdstuk gaat over de stelling van Pythagoras. De lesdoelen zijn als volgt:
- Hoe de stelling van Pythagoras luidt.
- Het berekenen van zijden van rechthoekige driehoeken.
- Hoe je kunt narekenen of een driehoek rechthoekig is.

Leerniveau: 2 havo
Vak: Wiskunde
Doelgroep: 2 havo leerlingen op de middelbare school

 

 

Voorkennis

Theorie

Stelling van Pythagoras

In de afbeelding hierboven zie je drie vierkanten met een ingesloten driehoek. Elke zijde van die driehoek vormt dus een vierkant. De kleinere vierkantjes zijn allemaal even groot.

De stelling van Pythagoras geeft als eis dat wij te maken hebben met een rechthoekige driehoek, anders mogen we de stelling van Pythagoras niet gebruiken.

Een rechthoekige driehoek herkennen wij aan het kleine (rode) vierkantje links onderin de afbeelding hierboven (bij punt A weergegeven). Aangezien hij bij de driehoek hier aanwezig is, mogen we dus de stelling van pythagoras toepassen.

Verder weten we dat de zijden van een vierkant allemaal hetzelfde zijn. Dus: als een zijde van die driehoek 4 is, dan is de aanliggende vierkant 4 bij 4 (=16). de andere zijden van de driehoek is 3 x 3 = 9.

En dit klopt! Kijk maar nog eens goed naar de eerste afbeelding: De rode vierkant bestaat uit 16 kleine rode vierkantjes, en de gele uit 9.

Als we nu eens alle rode en gele vierkantjes bij elkaar optellen, tellen wij er 16+9 = 25. Maar, als we alle blauwe vierkantjes samentellen, zien we ook dat dit er 25 zijn! Dat is niet toevallig..

Stelling van Pythagoras:

\(a^2+b^2=c^2\)

a = zijde AB

b = zijde BC

c = zijde BC

Houd er hierbij rekening mee dat a en b altijd aan de rechthoekzijde vast zitten. Verder worden deze zijden gekwadrateerd, omdat we tenslotte de oppervlakte van de aanliggende vierkanten willen berekenen:

\(3*3=3^2 = 9 \)

\(4*4=4^2=16\)

Als wij de oppervlaktjes bij elkaar optellen, maken we dus gebruik van de stelling van Pythagoras:

\(3^2 + 4^2 = 9 + 16 = 25\)

Dus, de oppervlakte bij zijde c, is 25. Hoe lang is zijde c dan nou eigenlijk?

Bij zijden a en b wisten we de lengte van de zijden, maar nog niet de oppervlakte van de bijehorende vierkanten. Bij zijden c weten we wél de oppervlakte van de bijbehorende vierkant, maar nog niet de lengte van de zijden zelf.. we moeten nu dus het tegenovergestelde van kwadrateren toepassen: de wortel nemen!

25 = 5. Dus de zijden die hoort bij c, is 5.


Een driehoek heeft drie hoeken, en drie zijden. Het is je misschien net al opgevallen, dat we de oppervlakte van de twee kleinste vierkanten bij elkaar hebben opgetelt. Want, als we de stelling van Pythagoras gaan toepassen in een andere volgorde (bijvoorbeeld 32 + 52, dan klopt het niet meer..).

De twee zijden die wij kwadrateren en bij elkaar optellen, zijn altijd de zijden die aan de rechte hoek vastzitten. We noemen deze zijden hierom ook rechthoekzijden.

De schuine zijde van de driehoek ligt altijd tegenover de rechte hoek.


Let op: een schuine zijde ziet er niet altijd schuin uit. Houd er dus rekening mee dat de schuine zijde altijd tegenover de rechte hoek ligt.

Tip: schrijf altijd bij het plaatje (of maak een schets in je schrift van de driehoek) welke de schuine zijde is. Als je dit erbij schrijft is het niet alleen duidelijk voor jezelf, maar ook voor mij als ik je werk aan het nakijken ben! :)

Stappenplan

Om de stelling van Pythagoras toe te passen, zal dit een handige doorloopfase zijn om elke vraag mee te kunnen beantwoorden:

1. Maak een schets van de driehoek waar de vraag over gaat.

2. Geef duidelijk aan waar de rechte hoek zit, wat de rechthoekzijden en schuine zijde is. Het kan zijn dat er een vraag gesteld wordt over een driehoek die geen rechte hoek heeft. In dit geval kan je geen zijde berekenen met de stelling van Pythagoras, en mag je aangeven: kan niet worden berekend.

3. Schrijf de stelling van Pythagoras op (a2 + b2 = c2)

4. Schrijf recht onder de stelling van Pythagoras wat je weet. Je vervangt dus de letter a en/of b en/of c door het getal wat je weet.

5. Maak je berekening

6. Klaar? Check voor een laatste keer of je daadwerkelijk antwoord hebt gegeven op de vraag. Misschien moest je afronden op twee decimalen, of je antwoord in cm opschrijven.

Uitlegfilmpjes

In dit onderdeel staan filmpjes over de stelling van Pythagoras. Mochten er nog onduidelijkheden zijn kan het misschien helpen om deze filmpjes te bekijken.

Stelling van Pythagoras 1

Stelling van Pythagoras 2

Stelling van Pythagoras 3

De laatste clip gaat dieper in over het bewijs van de stelling van Pythagoras. Voor de leerlingen die graag wat meer uitdaging willen, raad ik zeker aan deze clip te kijken!

Stelling van Pythagoras 4

Oefenen

QUIZ

QUIZ
Hierin kunnen jullie een QUIZ maken waarbij jullie (in eigen woorden) moeten kunnen uitleggen wat de volgende wiskundige woorden betekenen. Door op het woord/ uitleg te klikken zie je wat het woord is/ wat de uitleg van het woord is. door op het pijltje te klikken ga je naar de volgende 'kaart'. Na afloop kun je het scherm sluiten, want deze wikiwijspagina blijft in een ander tabblad open staan. Veel succes!

Extra

Als docent vind ik het natuurlijk heel belangrijk dat ik de kennis die ik heb, aan jou kan overbrengen. Aangezien ik niet alleen aan jou lesgeef, maar er nog 23 andere leerlingen bij jou in de klas zitten, is het voor mij niet altijd even makkelijk om alle lesstof bij iedereen op het zelfde tempo over te brengen. Het kan zijn dat je de vragen tot nu toe heel makkelijk en soepel hebt gemaakt, maar het kan natuurlijk ook zijn dat je denkt van 'he? Ik snap er nog niks van en veel vragen gaan fout!'. Hierom kan jij zelf bepalen in welke categorie jij eerder valt, omdat mijn uitleg tot nu misschien nog niet duidelijk was.

1. Kies voor onderdeel 'Remediërend' om extra uitleg te krijgen over de stof door extra vragen te beantwoorden.

2. Kies voor 'Verdieping' om als leerling extra uitgedaagd te worden.

Remediërend

Verdieping

Oefentoets

Oefentoets
Als het goed is beheers je nu alle voorgaande stof en ben je klaar voor de oefentoets. Veel succes!

Afsluiting

Tot slot..

Wil ik graag als docent jou bedanken voor de input die jij als leerling hebt gestoken in dit leerarragement. Niet alleen heb jij je best gedaan om alle vragen te beantwoorden en alles zelfstandig goed door te lezen, óók heb je de moeite genomen om deze nieuwe manier van leren te ontdekken, en daar wil ik je heel graag voor bedanken.

Ik hoop dat je dit een nuttige les vond, en ik ben hierom ook heel benieuwd hoe je dit hebt ervaren. was dit bijvoorbeeld nuttiger dan een les zoals wij die regulier volgen, of vond je juist dit zo via de laptop leuker en/ of handiger? Graag ontvang ik jou mening hierover op de mail, als je dat wilt natuurlijk!

Ik ben hoe dan ook heel trots als docent om jou als leerling in mijn klas te mogen hebben. Of je nou altijd goede cijfers haalt of niet; je hebt hoe dan ook je best gedaan om tot deze afsluiting te komen en hebt dus duidelijk de tijd genomen voor deze les, en tot slot doe ik het daar natuurlijk allemaal voor.

Mocht je het onderwerp toch nog lastig vinden, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen (bijvoorbeeld via teams) en al je vragen te stellen. Natuurlijk kun je ook de gele theorievlakken van je boek Getal en Ruimte hoofdstuk 5.1 en 5.2 doornemen.

Voor de volgende les gaan we starten met hoofdstuk 5.3, waarbij de stelling van Pythagoras wordt toegepast op vragen uit het dagelijks leven. Neem hiervoor alvast de Theorie (A) door op bladzijde 24. Ook moet het huiswerk met de volgende opdrachten zijn gemaakt:

getal en Ruimte hoofdstuk 5.1 en 5.2 opgaven  2, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 17 en 19

Veel succes!

  • Het arrangement De stelling van Pythagoras is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Violet Halsema Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-01-08 21:20:28
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Je loopt door een parkje heen over het voetpad. Je loopt eerst rechtdoor, en moet vervolgens rechts afslaan. In plaatst van dat je netjes over het voetpad loopt (eerst rechtdoor en dan naar rechts), zie je dat meer mensen de kortere route hebben genomen over het glasveld. Dit heet een olifantenpaadje. Maar, is dit de kortere route? En, hoeveel korter is dit dan? Dit hoofdstuk gaat over de stelling van Pythagoras. De lesdoelen zijn als volgt: - Hoe de stelling van Pythagoras luidt. - Het berekenen van zijden van rechthoekige driehoeken. - Hoe je kunt narekenen of een driehoek rechthoekig is. - Hoe je in ruimtefiguren doorsneden tekent. - De lengten van lijnstukken in ruimtefiguren berekenen. Leerniveau: 2 havo vak: Wiskunde Doelgroep: 2 havo leerlingen op de middelbare school
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 45 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    Stelling van Pythagoras 1
    https://www.youtube.com/watch?v=rg2e1dzwCa4
    Video
    Stelling van Pythagoras 2
    https://www.youtube.com/watch?v=bZMBWQdl7eg
    Video
    Stelling van Pythagoras 3
    https://www.youtube.com/watch?v=BhSadWf3Rdw
    Video
    Stelling van Pythagoras 4
    https://www.youtube.com/watch?v=PAvTC7wbqfg
    Video
    QUIZ
    https://quizlet.com/761457390/flashcards
    Link
    Oefentoets
    https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdWlA34NK-Wb5mnnGLquF5rv2d1e6q1u0Ha7ietncWFN1qTmQ/viewform
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Voorkennis

    Oefenen voor de toets

    extra opgaven

    Verdiepende vragen

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.