Donor Wet- en regelgeving | verzameling

Donor Wet- en regelgeving | verzameling

Wetgeving

Arbowetgeving

WAS (Warenwetbesluit atractie- en speeltoestellen)

Buiten spelen is voor kinderen ontzettend belangrijk. Het stimuleert de sociale, emotionele en lichaamlijke ontwikkeling van een kind. Maar... het moet wel veilig zijn.

Hiervoor zijn regels opgenomen in het Warenwetbesluit Attractie en Speeltoestellen. Beheerders/eigenaars van speeltoestellen moet aan een aantal verplichtingen voldoen om de veiligheid zoveel mogelijk te garanderen.

Lees de onderstaande site.

Eisen aan beheerders speeltoestellen

De beheerder is dus verantwoordelijk voor drie zaken:

1) regelmatige inspectie

2) regelmatig onderhoud, en

3) het vastleggen van deze zaken in een logboek / dossier

 

Opdracht:

Hieronder vind je de handleiding van een speeltoestel, genaamd 'Junglegym'. De fabrikant van een speeltoestel dient instructies mee te leveren waar ook informatie in staat over periodieke inspectie en periodiek onderhoud.

Vraag: welke frequentie schrijft de fabrikant van de Junglegym voor voor inspectie en onderhoud?

Maak een 'checklist onderhoud en inspectie' voor de Junglegym.

 

Wet natuurbescherming

Een van de wetten welke in ons vakgebied een behoorlijke rol speelt is de Wet Natuurbescherming.

Neem zelfstandig of met je docent de volgende presentatie door.

Opdracht:

Ga naar de effectenindicator soorten en zoek op de postcode van school, 5281RE. Kies als werkzaamheid 'kappen'.

  1. Uit welke soortgroepen zijn er beschermde soorten gevonden in dit gebied?
  2. Welke verbodsbepalingen kan je mogelijk overtreden?
  3. Welke verstorende factoren vinden er mogelijk plaats?

 

Extra opdracht:

Ga naar https://waarneming.nl/ en kijk eens of je kan achterhalen welke beschermde soorten er mogelijk aanwezig kunnen zijn (ga hiervoor naar het tabblad 'ontdek' en dan klikken op 'omgeving').

Eigendom

De wanbetaler

Hoveniersbedrijf Prachttuin legt een tuin aan waarbij ook alle borders ingeplant zijn. Het bedrijf raakt echter in een conflict met de klant en deze weigert vervolgens te betalen. In reactie daarop gaan medewerkers van Prachttuin bij de klant langs en halen, uit de vrij toegankelijke voortuin, alle planten uit de grond. Prachttuin stelt dat de planten, zolang er nog niet betaald is, eigendom van Prachttuin zijn.

Alles in een tuin, wat ‘met de grond verenigd is’ is eigendom van de eigenaar van deze grond.

 

De 30 bomen

Jan van Vulpen is eigenaar van een huis, met 2 ha grond. Jan gaat dit huis verhuren aan Piet Zijnstra. Piet wil meer bomen om het huis omdat het kaal is. Hij plant 30 bomen.

Vijf jaar later wil Piet de helft van de bomen gaan kappen omdat ze te weinig licht binnenlaten.

Recht van opstal

Bij huren of pachten is er sprake van een beperkt recht. Je bent niet de eigenaar van de grond en dus ook niet van de aan deze grond verbonden zaken (onroerende zaken).

Alles wat je bouwt of laat bouwen wordt door ‘natrekking’ eigendom van de verhuurder of verpachter. Om dit te voorkomen kan je bij een huurovereenkomst het ‘recht van opstal’ opnemen.

Aansprakelijkheid en zorgplicht

Als we het in dit kader hebben over aansprakelijkheid bedoelen we het verantwoordelijk zijn voor schade.

De wet gaat in de eerste instantie er van uit dat iedereen zijn eigen schade draagt.

Toch kan het zijn dat je het een ander verwijt dat je schade hebt. Je stelt een ander dan aansprakelijk. We kennen twee soorten aansprakelijkheid; schuldaansprakelijkheid en risicoaansprakelijkheid. Die eerste is vrij simpel. Als jij als kraanmachinist per ongeluk met je bak een auto beschadigd ben je aansprakelijk. Dat is schuldaansprakelijkheid. Dit volgt op een 'onrechtmatige daad'.

De risicoaansprakelijkheid is wat lastiger. Hierbij doe je niet perse iets verkeerd maar ben je wel verantwoordelijk. Denk maar b.v. aan een bijtende hond. De eigenaar heeft natuurlijk niet zelf gebeten maar is wel aansprakelijk.

Een bewoner, Gerrie van den Boogaard heeft een prachtige boom in eigendom. De boom staat in de achtertuin. Bij een voorjaarsstorm breekt er een tak uit. De tak valt op de schuur van de buurvrouw.

,,Door goed voor je bomen te zorgen, voorkom je veel problemen."

Zorgplicht

Eigenaren van bomen en beplanting moeten zich bewust zijn van de zorgplicht die op hen rust. Beplanting moeten zij op zo’n wijze (laten) onderhouden dat het risico op schade aan (eigendommen van) anderen wordt beperkt.

Daarbij gaat het om maatregelen die redelijkerwijze mochten worden verlangd.

Rol weggelegd voor groenvoorzieners en hoveniers

Bij het onderhoud aan de beplanting is het aan te raden daarbij specialisten op dat gebied te betrekken, zoals groenvoorzieners en hoveniers. Groenvoorzieners en hoveniers hebben de kennis en kunde in huis. Het advies is duidelijke afspraken te maken; wat verwachten partijen van elkaar, op welke wijze moeten de controles worden uitgevoerd en hoe wordt een en ander gemonitord.

Vastlegging van uitgevoerde werkzaamheden

Het is goed om een periodieke controle te laten plaatsvinden en daarvan verslagen te maken. Daarmee kan dan aangetoond worden op welke wijze een eigenaar voldaan heeft aan zijn zorgplicht, maar ook op welke wijze een deskundige partij uitvoering heeft gegeven aan zijn opdracht. Dat kan dus inhouden dat een groenvoorziener of hovenier te allen tijde (kort) verslag doet van zijn werkzaamheden. Immers, bij de vraag of de zorgplicht is nageleefd, dient een eigenaar aan te tonen dat voldoende maatregelen zijn getroffen.

Bron: https://www.binnenlandsbestuur.nl/hekkelman-advocaten-en-notarissen/positieve-relatie-tussen-groen-en-gezondheid [aangepast]

WIBON (Klickmelding)

Voor veel werkzaamheden zal 'de schop de grond in' moeten. In de grond kan je te maken krijgen met kabels en leidingen. Dat het behoorlijk mis kan gaan als je niet zorgvuldig werkt, zie je wel in het dit filmpje.

Open het volgende bestand en maak de vragen.

 

APV

Veel regels zijn in wetten vastgelegd. Soms zijn wetten redelijk algemeen omschreven in termen van rechten en plichten. Hoe dit dan geborgt moet worden is niet vastgesteld. In dergelijke gevallen kunnen deze uitwerkingen op een lager niveau bepaald worden.

Eén van de instrumenten om wetten met betrekking tot leefbaarheidveiligheid en openbare orde uit te werken is de Algemeen Plaatselijke Verordening. 

Vraag 1: Wat bedoeld men met 'plaatselijk' in dit verband?

Vraag 2: kan je een voorbeeld noemen waarbij de werkzaamheden van een hovenier tot aantasting van de 'leefbaarheid' leiden?

Via deze link vind je de APV van de gemeente Boxtel. Ga hier naar toe om de volgende vragen te beantwoorden.

Vraag 3: Wat is het doel van de hoofdstuk 1? En wat is het doel van hoofdstuk 6?

De hoofdstukken 2 tot en met 5 zijn een uitwerking van algemene wetten specifiek voor, in dit geval, de gemeente Boxtel. In een APV vind je globaal zaken die a) niet toegestaan zijn en b) zaken die enkel toegestaan zijn met een vergunning of ontheffing.

Let op: als je bij 'omgevingsloket' gaat kijken naar de vergunningsplicht bij specifieke werkzaamheden, wordt de locale APV meegenomen. Dan gaat het natuurlijkvoornamelijk om een selectie van mogelijke werkzaamheden. Het doornemen van een APV geeft je meer informatie, ook over zaken die je niet expliciet kan selecteren in de vergunningcheck.

In onderstaande vragen gaan jullie eens kijken of er specifieke regels in de APV staan voor een aantal specifieke zaken.

Opdracht:

Noteer voor de onderstaande zaken a) of er iets in de APV hierover staat, b) in welk artikel dit te vinden is en c) wat dan de (spel)regels zijn

  1. Grond in depot op een openbare parkeerplaats plaatsen
  2. Een oprit maken waar er eerst geen was
  3. Een elektriciteitskabel van de tuin naar een losstaande garage ingraven
  4. Processierupsbestrijding op particulier terrein
  5. Lawaai maken bij werkzaamheden
  6. Boom planten bij de erfgrens.
  7. Heester planten bij de erfgrens
  8. Steiger maken over het Smalwater
  9. Het vellen van een boom

Bestemmingsplannen

Wat zijn bestemmingsplannen?

Kan een gemeente een bestemmingsplan wijzigen?

Vanaf 2021 zullen bestemmingsplannen langszaam vervangen worden door omgevingsplannen. Een omgeving wordt niet alleen bepaald door fysieke zaken als hoe hoog een vlaggenmast mag zijn en of je ergens mag wonen of alleen werken. Ook sociale en economische aspecten zijn bepalend voor de omgeving. Een belangrijk verschil tussen een bestemmingsplan en een omgevingsplan is dat deze laatste oog andere aspecten vast legt. Het zal echter nog wel even duren voor elke gemeente een omgevingsplan heeft.

 

 

Opdracht:

Maak de volgende opdracht.

Kijken of ik de opdracht uitwerk in losse vragen

Vergunningen

Omgevingsvergunning

Inleiding

Wanneer je beheer aan een tuin of een stuk groen gaat plegen, is er een kans dat sommige beheermaatregelen vergunningsplichtig zijn. Zonder de juiste vergunningen kan het zijn dat de werkzaamheden stilgelegd worden, er een boete volgt of dat de bouwwerken afgebroken moeten worden.

Bij de inventarisatie is het altijd slim om ook te inventariseren of je vergunningsplichtige werkzaamheden verwacht.

Van Boekel

Familie Van Boekel woont in de binnenstad van Dordrecht, aan de Hooikade 5. In de tuin staan drie bomen:

  • een Quercus robur van 16 meter hoog, met een stamomtrek van 55 cm op 1,3 meter hoogte;
  • een Cedrus libani ‘Glauca’ van 23 meter, met een stamomtrek van 110 cm op 1,3 meter hoogte;
  • een kersenboom van 4 meter hoog, met een stamomtrek van 28 cm op 1,3 meter hoogte.

De familie Van Boekel geeft opdracht om de bomen te laten verwijderen door het hoveniersbedrijf Prachttuin.

Subsidies

Subsidiemogelijkheden

Een subsidie is een (tijdelijke) bijdrage die je voor bepaalde activiteiten kan krijgen. Veelal worden subsidies beschikbaar gesteld door overheden.

Bij de inventarisatie is het verstandig ook te kijken naar subsidiemogelijkheden voor activiteiten die in je stuk te verwachten zijn.

 

Opdracht:

Stel, je inventariseert in een park een beplantingsvak wat aan renovatie toe is. Kijk eens bij de onderstaande links of er subsidiemogelijkheden zijn en (globaal) onder welke spelregels. Maak hiervan een overzicht.

Over

Natuurwetten en regelgeving