M&M - Wie grijpt in? - Doorzetten

M&M - Wie grijpt in? - Doorzetten

0. Info startweek

 

Uitleg inhoud en eXplore miles

Waar gaat deze quest over?

Je eigen rol in een veilige samenleving

Deze quest/BloX serie daagt jullie uit om na te denken over de Nederlandse rechtstaat, een veilige samenleving en jullie eigen rol in de samenleving. Via de vraag wat maatschappelijk als goed of fout wordt ervaren wordt toegewerkt naar de werking van het strafrecht. Studenten rechten gaan vanuit eigen ervaringen én hun expertise als rechtenstudent met jullie in gesprek vanuit slachtoffer-, omstander- en daderperspectief. Onderwerpen als naaktfoto’s op sociale media, geweld tegen mensen met een publieke taak, heling en pinpasfraude en hun grenzen komen aan bod.

Deze quest hoort bij het domein Mens & Maatschappij.

 

“Je kunt in Nederland iemand vermoorden en nog hoef je niet levenslang de gevangenis in. Waarom denk je dat wij als jongere generatie niet bang zijn om de wet te overtreden? De gevolgen zijn toch mild.” - leerling schooljaar ‘19/’20

 

Welke producten moet je leveren?

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

  • Poster/Vlog/Keynote over de werking van de Nederlandse rechtstaat met een fictieve casus (opdracht in stappen) 
  • Of een Casus uit De Zweetvoetenman of Podcast aflevering Napleiten met eigen verwerking (Topdown opdracht)

 

VERWACHTINGEN VOORDAT JE BEGINT

Deze quest wordt ondersteund met drie verplichte BloX!

Voordat deze BloX starten maak je de introductie opdrachten Rechtspraak (2a. Stap 1 t/m 4)

Studenten rechten verzorgen 3 achtereenvolgende BloX. In de 3e BloX komt ook een Officier van Justitie langs.

  • Zorg dat je jezelf inschrijft voor de bloX (soms gebeurt dit automatisch, maar niet altijd)

  • De coach die deze quest begeleidt nodigt jou uit voor de chatgroep in Teams.

  • Er zijn 3 verplichte BloX op donderdag 23 mrt, 30 mrt en 6 april

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 10 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle producten op tijd levert.

 

Leerdoelen en Rubric

Leerdoelen

Je werkt in deze quest voornamelijk aan Vrijheid & Gelijkheid. In de schuifjes van Egodact vind je dit bij Mens & Maatschappij onder Macht & Gezag.

De subvaardigheid waar je aan werkt is uit BLP Interactie: Empathie en Luisteren.

Routeplanner

Geef hier een inschatting van hoeveel tijd elk onderdeel kost, of een voorbeeld-planning voor de quest om het over een (deel van de) periode te verspreiden

1. Jij begint

Voorbereiding

Motivatiemotor + Verderkijker

➜ Maak een tegel aan in Egodact met de titel van deze quest en het aantal XM dat erbij hoort.
➜ Beschrijf daarin bij 'Mijn Motivatie' waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.
➜ Laat bij 'Wat ik er al over weet' zien over welke voorkennis jij al beschikt van het Nederlandse rechtsysteem.
➜ Beschrijf bij 'Hoe ga ik het aanpakken' hoe je te werk denkt te gaan. Deze periode kent als thema Doorzetten dus leg hier de nadruk op. Wat doe jij als het even niet lukt?
➜ Als je samen gaat werken, geef dat aan bij 'Met wie werk je samen'. Je mag bij deze quest samenwerken in een groepje van maximaal 2 personen.

Uitvoering

Checklist

➜ Kopieer de checklist hieronder in je logboek in je Egodact-tegel.
➜ Link gedurende de quest de onderdelen van de checklist aan je werk in Seesaw.

 

Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:

  • Poster/Vlog/Keynote over de werking van de Nederlandse rechtstaat met een fictieve casus (Opdracht in stapjes)
  • Of een Casus uit De Zweetvoetenman/ Podcast aflevering Napleiten met eigen verwerking (Topdown opdracht)

2. Jouw rol

2a. Rechtspraak Introductie

Deze quest gaat over rechtspraak in de rechtsstaat Nederland. Aan de hand van een voorbeeld zie je hoe rechtspraak werkt, wat rechters wel en niet mogen en moeten en welke rechten je hebt als je met het strafrecht te maken krijgt.

In de volgende video hieronder maak je kennis met het begrip 'Rechtsstaat'.
Bespreek na het kijken met een klasgenoot wat een 'rechtsstaat' is.

Stap 1: Rechtsstaat Nederland

Montesquieu (1689-1755)
de bedenker van de scheiding
der machten, de trias politica.

Nederland wordt een rechtsstaat genoemd. Wat hiermee wordt bedoeld, zie je in het filmfragment “Rechtspraak in een rechtsstaat”.

 

Lees voor het kijken eerst de vragen onder de video. De antwoorden op de vragen hoor je in de video.

Stap 2: Rechtspraak

Vrouwe Justitia - symbool  van
rechtvaardigheid

Als er in Nederland een strijd is tussen twee partijen kan het komen tot een rechtszaak.
Zo kan het gebeuren dat je ruzie krijgt met een bedrijf waar je een televisie hebt gekocht. Als deze niet goed of niet op de juiste manier is geleverd en het bedrijf weigert je geld terug te geven, kun je naar de rechter stappen.
Je kunt ook een rechtszaak krijgen al je iets hebt gedaan wat niet mag volgens de wet. Een inbraak bijvoorbeeld, grote hoeveelheden wiet hebt geteeld of erger nog; een moord hebt gepleegd.

Hoe is rechtspraak in NL geregeld?

In Nederland is iedereen voor de rechter gelijk. Het maakt niet uit wat je gedaan hebt, de rechter zal onpartijdig naar jouw zaak kijken en oordelen. Voor iedereen gelden dezelfde regels en dezelfde wetten.

In ons land zijn drie soorten rechtsgebieden: strafrecht, civiel recht en bestuursrecht.

Strafrecht is voor mensen die een strafbaar feit hebben gepleegd. Bijvoorbeeld een inbraak.
Civiel recht gaat om onenigheid tussen burgers of organisaties. Bijvoorbeeld een uit de hand gelopen ruzie met je buurman over de plek van de schutting.
Bestuursrecht gaat over conflicten tussen burgers en de overheid. Als je bijvoorbeeld bezwaar aantekent tegen een belastingaanslag en dit niet met de belastingdienst samen op kunt lossen. Dan komt de rechter er aan te pas.

Er bestaat ook nog jeugdrecht. Dat is voor jongeren tot 18 jaar. Jeugdrecht kan gaan over strafzaken, maar ook over civiele zaken. Onder het jeugdrecht valt ook uithuisplaatsingen als je ouders niet meer voor je kunnen zorgen.

In de volgende video worden de verschillende soorten nog een keer uitgelegd.
Kijk de video en maak daarna de oefening.

Stap 3: Strafzaak

Als je een strafbaar feit hebt begaan, sta je niet de volgende dag al voor de rechter. Daar gaat een heel proces aan vooraf.
Een strafprocedure voor volwassenen bestaat uit de volgende stappen:

1. Vooronderzoek

Als iemand wordt verdacht van een strafbaar feit wordt deze persoon in de meeste gevallen eerst opgepakt door de politie. De politie doet samen met de officier van justitie onderzoek naar het strafbare feit. Zo moeten ze bewijzen verzamelen dat deze verdachte daadwerkelijk een strafbaar feit heeft begaan. Ook wordt de verdachte verhoord. Voor dit verhoor heeft de verdachte recht op een advocaat.

2. Dagvaarding

Als de politie en de officier van justitie voldoende bewijzen hebben verzameld wordt er besloten of de zaak voor de rechter kan komen. Dat kan alleen als er bewezen kan worden dat de verdachte daadwerkelijk iets te maken heeft met het strafbare feit. De verdachte krijgt dan een dagvaarding. Dat is een brief waarin staat waarvoor de verdachte wordt vervolgd en waar wanneer de zaak voor de rechter komt.
Mochten er getuigen zijn of een eis voor schadevergoeding, dan worden deze ook genoemd in de dagvaarding.

3. Zitting

Tijdens de zitting is de verdachte niet verplicht om aanwezig te zijn. De advocaat van de verdachte kan dan namens de verdachte het woord doen. De rechter controleert tijdens de zitting eerst of alles tijdens het vooronderzoek en de dagvaarding volgens de regels is verlopen. Daarna vertellen de officier van justitie en de advocaat van de verdachte ieder hun kant van het verhaal. Ze laten bewijzen zien en komen eventueel met getuigen. Soms komen er deskundigen aan het woord. Bijvoorbeeld een arts. Op die manier probeert de rechter erachter te komen of het strafbare feit echt wel strafbaar is en of er genoeg bewijsmaterialen zijn verzameld.
Daarna geeft de rechter aan wanneer de uitspraak verwacht kan worden.

Slachtoffers (of hun nabestaanden) hebben in sommige strafzaken recht op spreekrecht. Zij mogen dan in de rechtszaal vertellen hoe zij het misdrijf hebben ervaren.
Zittingen zijn meestal openbaar. Dat betekent dat de verdachten ook vrienden of familie mee mag nemen. Ook kan het zijn dat er pers aanwezig is.

4. Uitspraak

Bij zaken waar slechts één rechter is, wordt vaak gelijk mondeling een uitspraak gedaan. Bij zaken waar meerdere rechters zitten moet eerst overlegd worden. De uitspraak krijgt de verdachte dan binnen twee weken te horen.

De rechter kan meerdere uitspraken doen.

Hij kan de verdachte

  • vrijspreken. De rechter zegt dan eigenlijk dat de verdachte het niet heeft gedaan of dat hij een gebrek aan bewijs heeft.
  • een straf opleggen. Bijvoorbeeld een boete, taakstraf of gevangenisstraf.
  • ontslaan van rechtsvervolging. Dit betekent dat de verdachten niet vervolgd wordt ook al is er wel voldoende bewijs.

5. Hoger beroep

Als de verdachte het niet eens is met de uitspraak van de rechtbank kan hij/zij in hoger beroep gaan. Dat kan een officier van justitie ook doen als hij bijvoorbeeld vindt dat de straf die de rechter heeft opgelegd te laag is of als hij het er niet mee eens is dat de verdachte is vrijgesproken.
In het hoger beroep kijkt een andere rechter dan nogmaals naar de zaak en bepaalt of de opgelegde straf wel klopt.

Stap 4: Wie zie je in een strafzaak?

Als er je in Nederland een kijkje zou nemen in een rechtszaak zou je de volgende personen zien.

Rechter(s)

Rechters zijn in een rechtszaal eigenlijk de belangrijkste personen. De rechter bepaalt wie schuldig of onschuldig is. Ook bepaalt de rechter wat de eventuele straf is. Een rechter kan een gevangenisstraf opleggen en bepaalt hoe lang deze straf dan is, maar ook een boete of een taakstraf. Bij een taakstraf moet je werken zonder betaald te worden. Een rechter bepaalt ook hoe lang de straf is.

Bij kleine en eenvoudige rechtszaken is één rechter aanwezig. Bij grote zaken zijn er drie rechters.

Bij het opleggen van een straf houdt de rechter zich aan regels. Daardoor kan hij niet zijn eigen gevoel mee laten spelen. Hij geeft straffen volgens bepaalde regels. Of hij het daar nou zelf mee eens is of niet.

Verdachte

Een verdachte is iemand waarvan men denkt dat hij een iets heeft gedaan wat niet kan volgens de wet. Dat kan een inbraak zijn, een diefstal, een beroving of iets anders heeft gepleegd.
Nadat de verdachte is gearresteerd wordt hij voorgeleid voor de Officier van Justitie. Dan pas wordt de verdachte officieel beschuldigd. Daarna mag de verdachte pas verhoord worden door de politie.
Je hoeft als verdachte geen antwoord te geven. Je mag je beroepen op je zwijgrecht. Ook heb je altijd recht op een advocaat.

Officier van Justitie

De officier van justitie is een ambtenaar in dienst bij de koning en werkt bij de rechtbank. Hij heeft de leiding over als het werk van de politie. De officier van Justitie is verantwoordelijk voor het vervolgen van een verdachte. Ook geeft hij toestemming voor bijvoorbeeld een huiszoeking of het langer gevangen houden van een verdachte.

Ook in de rechtszaal heeft de officier van justitie een grote rol. De officier van justitie klaagt de verdachte aan. Ook geeft hij aan welke straf dat hij vindt dat de verdachte moet krijgen. De rechter hoeft het hier niet mee eens te zijn en ook niet akkoord te gaan met de eis van de officier van justitie.

Advocaat

Iedere verdachte heeft recht op een advocaat. Als je geen advocaat kunt betalen krijg je er eentje die betaald wordt door de overheid. Dat noem je pro deo. Je betaalt dan alleen een kleine eigen bijdrage.  
Een advocaat verdedigd je in de rechtszaal, maar ook tijdens de verhoren van de politie.
Een advocaat heeft als belangrijkste taak de verdachte vrij te krijgen of voor een zo laag mogelijke straf te zorgen.

Getuige

Soms worden er in rechtszaken getuigen opgeroepen. Een getuige heeft gezien wat er is gebeurd en kan dat dan vertellen aan de rechter(s) en de officier van justitie. Als de rechtbank aangeeft dat je moet getuigen in een rechtszaak, ben je verplicht om te komen. Doe je dat niet, dan kan het zijn dat de politie je komt ophalen of dat je een boete krijgt.

Samenvattend

Hier vind je de begrippenlijst die hoort bij deze opdracht.

Rechtsstaat
In een rechtsstaat moet iedereen, burgers, maar ook de overheid, zich houden aan de wetten en regels.
Scheiding der machten
De scheiding der machten wordt ook wel trias politica genoemd en is bedacht door de Franse filosoof Charles de Montesquieu (1689-1775). Dat betekent dat de wetgevende, de uitvoerende en de rechtsprekende macht in een land bij verschillende instellingen moeten liggen.
Onafhankelijke rechtspraak
Bij onafhankelijke rechtspraak komen rechters op een onafhankelijke en onpartijdige manier tot hun oordeel.
Gelijkstelling voor de wet
Gelijkgerechtigdheid, zelfstandigheid of de formele toekenning van gelijke rechten.
Wetboek van Strafrecht
Verzameling wetten die met het Wetboek van Strafvordering de basis legt van het Nederlandse strafrecht.
Rechtsgang
Verloop van een proces op civiel of strafrechtelijk gebied.

3. Afronding

3a. Assessment

In deze quest heb je kennis gemaakt met het rechtsysteem in Nederland. Je hebt twee wegen om deze quest af te sluiten. Via een eindopdracht in stappen of via een Topdown opdracht. Kies wat het beste bij jou past!

Opdracht in stapjes

Verwerking

Als eindproduct ga je een fictieve rechtszaak schrijven. Dat betekent dat je zelf een rechtszaak verzint en alle stappen beschrijft zoals die in 2a. stap 4 zijn beschreven.

In de volgende video zie je een voorbeeld van zo'n verzonnen situatie. Kijk tot 5.20 min.

Nu ga je zelf aan de slag.

  • Je mag samenwerken.
  • Verzin samen een strafbaar feit. Dit kan van alles zijn, maar houd het wel netjes en realistisch!
  • Omschrijf de vijf stappen van het strafproces zoals deze in 2a. stap 4 beschreven staan. Omschrijf hierbij duidelijk wat er gebeurt.

Noteer alles in een document (Pages/Keynote). Zorg dat in jullie eindproduct de werking van de Nederlandse rechtstaat aan de hand van jullie casus duidelijk wordt.

Post dit in Seesaw met link naar Egodact.

Beoordeling
Bij de beoordeling van jullie eindproduct let ik op het volgende:

  • De inhoud: heeft het document een logisch verhaal? Wordt de werking van ons rechtsysteem duidelijk. Zijn alle stappen van het strafproces doorlopen? En zijn de rollen en stappen helder beschreven.
  • De vorm: is het document met zorg geschreven?
  • Taalfouten: bevat het document niet te veel taalfouten?

TopDown opdracht

Verwerking

Je hebt de vrije hand! Dus kies je weg maar zorg wel dat je in jouw verwerking duidelijk laat zien dat jij begrijpt hoe het Nederlandse rechtsysteem werkt en dat de stappen en rollen die voorkomen in dit systeem duidelijk worden!

Kies een casus uit dit boek en maak daar jouw eigen verwerking van.

Of kies een podcast uit de serie Napleiten en maak daar jouw verwerking van.

https://dagennacht.nl/serie/napleiten/

3b. Terugkijker

➜ Schrijf in Egodact onderaan je tegel bij 'Terugkijker' een evaluatie aan de hand van de vragen en rubric hieronder waarin je onderstaande vragen beantwoordt:

 

  • Hoe lang heb je aan deze quest gewerkt?
  • Wat had je verwacht van deze quest? Hoe zijn die verwachtingen uitgekomen?
  • Hoe vond je je werkhouding tijdens deze quest? Heb je eruit gehaald wat erin zat?
  • Hoe had deze quest (nog) beter kunnen zijn?

Rubric for self-assessment:

  Uitstekend Voldoende Nog verbeteren
Vakinhoud omschrijving uitstekend omschrijving voldoende omschrijving nog verbeteren
Verwerking Ik heb in mijn opdracht(en) zorg besteed aan inhoud en afwerking. Mijn product(en) is/zijn interessant en inspirerend. Ik heb mijn opdracht(en) met enige zorg uitgewerkt. Mijn product(en) zijn voldoende. Ik heb de opdracht(en) zo snel mogelijk gedaan. Ik heb weinig zorg besteed aan de afwerking ervan.

Bronnen

Aanvullende bronnen, links enz. horend bij het onderwerp worden hier op een volgende pagina geplaatst

Eén van de kenmerken die je kunt signaleren bij hoogbegaafdheid is: een groot rechtvaardigheidsgevoel. Dit wordt regelmatig als lastig gezien vanwege de gedrevenheid en de intensiteit (andere kwaliteiten) om voor het recht of onrecht op te komen.

Het is echter goed om te blijven realiseren dat het een kwaliteit is die ook om ontwikkeling kan vragen. Maar hoe ga je verrijkingsopdrachten bedenken voor dat grote rechtvaardigheidsgevoel?

Daar heb ik nu een mooi antwoord op: De Zweetvoeten man.

Dit boek is geweldig. Een zwaar, dik boek met geweldige speelse vormgeving. Er zitten zelfs uitklap-schema's in die alles zo mooi beeldend, visueel maken.

Je kunt zoveel verrijkingsopdrachten hiermee doen:
- vele filosoferende vragen over maatschappelijke vraagstukken in het recht
- rollenspel
- betogen
- waarheidsvinding
- woordenschat vergroten
- de ratio en het gevoel onder de loop nemen
- gastsprekers in het recht uitnodigen
- oriëntatie op toekomstige studie of werk die met rechten te maken hebben
- zelf iets doen met je recht halen
- zelf pleitbezorger worden van je eigen passend onderwijs: hoe doe je dat eigenlijk? Hoe kun je dit doen zonder je ouders?
Enzovoort. Ik hoef maar naar de kaft of de inhoudsopgave te kijken en dan stromen de ideeën al

Van oorsprong ben ik jurist. Wat ontzettend leuk dat dit boek er is en gelegenheid biedt om leerlingen warm te maken voor dit vak, ons rechtstelsel.

  • Het arrangement M&M - Wie grijpt in? - Doorzetten is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-03-12 18:28:25
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    -
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    VO-content Geschiedenis. (2020).

    Rechtspraak vmbo-kgt34

    https://maken.wikiwijs.nl/89702/Rechtspraak_vmbo_kgt34

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.