Welkom bij Wikiwijs, het platform voor docenten en leerlingen om open leermiddelen te delen en te gebruiken. Op Wikiwijs vinden we het belangrijk om het onderwijs toegankelijker, flexibeler en persoonlijker te maken. Door het delen van kennis en ervaringen, kunnen we samenwerken aan een betere leeromgeving voor iedereen. Met Wikiwijs kan ik jouw lesmateriaal verrijken en inspiratie opdoen voor nieuwe lesplannen. Ik hoop dat je veel waardevolle kennis opdoet. Veel plezier!
Vandaag ga je werken met Wikiwijs. Tijdens deze les kan je met allerlei verschillende informatie en opdrachten aan de slag. Hiernaast kan je beginnen met een kennisclip. Vervolgens kan je verder gaan met de uitleg en de les afsluiten met opdrachten en toetsen.
Op een rij:
Wat moet je doen?
Volg de instructies hiernaast. Begin met het bekijken van de kennisclip en maak de opdrachten.
Hoe moet je het doen?
Dit ga je individueel maken.
Waar kan je Hulp krijgen/vinden?
Stuur een bericht via Teams of steek je vinger op.
Hoeveel Tijd krijg je voor de opdracht?
Je hebt een hele lesuur voor deze les, dus 50 minuten.
Wat gebeurt er met de Uitkomst/het resultaat?
De uitkomst van jouw opdrachten krijg ik automatisch gestuurd. Volgende les bespreken we de fouten en kijken we wat je nodig hebt om verder te gaan.
Wat kun je doen als je Klaar bent?
Je mag alvast beginnen met de werkboek opdrachten.
Wat ga je leren?
Iemand etiketten doen we allemaal! Bewust of onbewust maakt niet uit. Als je iemand voor het eerst ziet, plaats je diegene in hokjes dat je kent. Denk hierbij aan vrouw, man, verlegen, stoer, oud, jong en noem maar op.
In deze les leer je hoe mensen kijken naar elkaar.
Leerdoelen
Je kunt het begrip stereotype beschrijven.
Je kunt omschrijven hoe een vooroordeel ontstaat.
Je kunt de stappen over ongelijke behandelingen benoemen.
Je kunt het verschil tussen tolerantie en respect uitleggen.
Lesactiviteit
In deze les krijg je uitgebreid informatie over de lesstof. Ook is er een kennisclip over het onderwerp dat je kunt bekijken. Verder staan er ook opdrachten in waarmee je kunt oefenen. Als laatst kun je een eindtoets maken, waar je een cijfer voor krijgt.
Uitleg: Kennisclip
Kennisclip
Lesmateriaal
Stereotypen
Soms geven we alle mensen die tot een bepaalde groep behoren een etiket. Mensen zeggen dan bijvoorbeeld dat leden van motorclubs crimineel zijn of dat Surinamers goed kunnen dansen. We noemen dat een stereotype, een overdreven en ongewoon ongenuanceerd beeld van een groep mensen. Een stereotype is meestal onjuist, vaak negatief en alleen maar gebaseerd op enkele ervaringen en niet op feiten.
Stereotypen zijn algemene ideeën die mensen hebben over een bepaalde groep mensen. Deze ideeën zijn vaak gebaseerd op vooroordelen en generalisaties en kunnen leiden tot discriminatie en ongelijkheid. Bijvoorbeeld, als iemand denkt dat alle blondines dom zijn, kan dit leiden tot discriminatie van blonde mensen in bepaalde situaties.
Het is belangrijk om te begrijpen dat stereotypen niet altijd overeenkomen met de werkelijkheid en dat het belangrijk is om mensen te beoordelen op basis van hun individuele kwaliteiten en capaciteiten, in plaats van op basis van stereotypen die we van hen hebben.
Door ons bewust te zijn van onze stereotypen en te proberen ze te vermijden, kunnen we bijdragen aan een meer inclusieve samenleving waarin mensen niet worden beoordeeld op basis van vooroordelen en generalisaties.
Vooroordelen
Een stereotype kan leiden tot vooroordelen. Een vooroordeel is een oordeel over iemand of iets zonder dat je de feiten of de persoon kent. Dat oordeel is dan alleen gebaseerd op het hokje waarin je iemand indeelt en dus niet op dingen die je weet over die persoon. Stel, je ziet iemand met een jack van een motorclub en zegt tegen je vriend: ''Laten we maar een stukje omlopen, hij is vast gevaarlijk.'' Zo'n opmerking is een vooroordeel, want misschien is die persoon wel op weg om zijn kind van school te halen.
Als je je te veel laat leiden door stereotypen en vooroordelen, is de kans groot dat je mensen verkeerd beoordeelt en behandelt. Dat kan vervelende gevolgen hebben, zoals pesten en discriminatie.
Ongelijke behandelingen
We spreken van discriminatie als er onterecht verschil wordt gemaakt in de behandeling van mensen. Mensen worden om verschillende redenen gediscrimineerd. Voorbeelden zijn:
Culturele achtergrond: je wordt als sollicitant afgewezen vanwege je Arabische of Afrikaanse achternaam. Discriminatie op grond van etnische achtergrond noemen we ook welracisme.
Uiterlijk: een Klasgenoot wordt gepest omdat hij een beugel en een bril heeft.
Sekse (man-vrouw) of seksuele geaardheid: een jongen wordt uitgescholden omdat hij homoseksueel is. We spreken van seksisme als mensen worden gediscrimineerd op grond van hun sekse. Vaak is het gericht op vrouwen, bijvoorbeeld het maken van foute grappen over meisjes of vrouwen.
Leeftijd: iemand van 50 wordt niet aangenomen omdat een bedrijf alleen jong persoon in dienst wil.
Geloof: iemand word uitgescholden in de bus omdat hij een keppeltje draagt of een meisje wordt nageroepen vanwege haar hoofddoek.
Tolerantie en respect
Discriminatie is verboden in Nederland en moet dus voorkomen worden. Dat is in onze pluriforme samenleving alleen mogelijk als mensen een tolerante houding hebben ten opzichte van anderen. Tolerant zijn betekent dat je accepteert dat mensen anders zijn of andere normen en waarden hebben dan jij. Misschien heb jij er moeite mee dat mensen alcohol drinken, maar omdat het grootste deel van de bevolking dat normaal vindt, probeer je het te begrijpen.
Tolerantie heeft veel met respect te maken. Respect betekent dat je de ander in zijn of haar waarde laat. Je gaat iemand die in God gelooft niet uitschelden omdat jij niet gelooft. Respect heeft dus ook te maken met fatsoensnormen. Er zijn natuurlijk wel grenzen aan tolerantie en respect. Als je last hebt van asociaal gedrag van anderen, mag je daar best iets van zeggen. En iedereen moet zich houden aan de Nederlandse wetten.
Voorkennis activeren
Memory
Hoeveel begrippen heb je kunnen onthouden van de lesstof? Door deze memory kan je de begrippen uit je hoofd leren. Koppel het juiste begrip met de juiste definitie. Veel succes:)
Oefenmateriaal
Je hebt net informatie gekregen over de lesstof. Nu is het tijd om te controleren of je alles wel begrijpt. Hieronder kan je je zelf testen. Klik op de link. Maak deopdrachten en volg deze instructies:
Maak je meer dan 5 fouten? Ga dan verder met regulier materiaal en rond zo remediërend materiaal en verdiepend materiaal af.
Heb jij 5 of minder fouten gemaakt? Ga dan verder met remediërend materiaal en rond zo verdiepend materiaal af.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Goed gedaan! Je bent bijna klaar met de Wikiwijs. Hieronder kan je de eindtoets maken. De antwoorden worden automatisch verstuurd naar mij. De volgende les kunnen we kijken welke fouten je hebt gemaakt en daar meer aandacht aan schenken. Heel veel succes:)
Het arrangement Vooroordelen en stereotypen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Dilara Saribek
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-04-20 04:10:49
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
1.
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.