Inleiding
In Nederland zijn er veel verschillende godsdiensten. Zelfs binnen onze school zijn er kinderen met verschillende geloofsovertuigingen. Maar wat houden deze geloofsovertuigingen nu precies in? In het kader van wereldburgerschap willen we binnen onze school, graag iets meer weten over de verschillende godsdiensten en de geloofsovertuigingen die hierbij horen. Aan jullie de taak om ons hierbij te helpen. Je gaat in een groepje onderzoek doen naar een godsdienst en de bijbehorende kenmerken om vervolgens aan de hand van een PowerPoint een presentatie te geven over de gekozen godsdienst.
Opdracht
Je gaat samen met je groepje een PowerPoint maken over één van de vijf grootste godsdiensten. Deze godsdiensten noemen we ook wel wereldgodsdiensten. Kies een godsdienst die je interessant vindt en waar je graag meer over wilt weten.
De 5 wereldgodsdiensten:
- Het Christendom
- Het Jodendom
- De Islam
- Het Boeddhisme
- Het Hindoeïsme
Handleiding
De opdracht is verdeeld in zes stappen om jullie steun te bieden bij het maken van jullie PowerPoint presentatie. Wanneer één van de stappen niet duidelijk is kan je extra hulp vragen aan je leerkracht. Heel veel succes!
1.Voorkennis activeren
Je kiest een godsdienst uit en gaat nadenken over wat je al weet over deze godsdienst. Alles wat je al weet over het onderwerp schrijf je in een woordweb, hierbij mag je ook tekeningen maken of plaatjes bij plakken.
2. Informatie zoeken
Om de PowerPoint te maken heb je informatie nodig. Lees en bekijk de bronnen op de volgende pagina. Eventueel mag je ook op zoek naar eigen bronnen of boeken uit de bibliotheek.
3. Informatie sorteren
Wat is de belangrijkste informatie die je hebt verkregen na het bekijken en lezen van de bronnen? Welke informatie is belangrijk over jouw godsdienst en wil je in de PowerPoint gaan plaatsen. Denk na over wat je klasgenoten graag zouden willen weten.
4. Informatie verwerken in de PowerPoint
Typ de belangrijkste informatie over je godsdienst in de PowerPoint, Zorg voor een goede opbouw in de presentatie en gebruik niet te veel tekst. Het is belangrijk dat je alle informatie presenteert en niet voorleest.
5. Verzorgen van de PowerPoint
Controleer je PowerPoint op spelling en interpunctie. Voeg plaatjes of korte clips toe om je presentatie op te leuken. Graag zien we ook jullie creatieve kanten!
6. Presentatie voorbereiden
Bespreek van tevoren met elkaar wie, wat gaat vertellen. Verdeel de informatie en zorg dat iedereen de kans krijgt om een stukje te presenteren. Wanneer je helemaal klaar bent, stuur je de PowerPoint alvast op naar de leerkracht.
Bronnen
Het Christendom
Het Jodendom
De Islam
Het Boeddhisme
Het Hindoeisme
Beoordeling
PowerPoint
|
0 punten
|
1 punt
|
2 punten
|
Werkwijze
|
Het werk is slordig en niet compleet
|
Het werk is redelijk verzorgd en grotendeels compleet
|
Het werk is netjes verzorgd en compleet
|
Samenwerking
|
De samenwerking is niet goed verlopen
|
De samenwerking is redelijk verlopen
|
De samenwerking is goed verlopen
|
Inhoud
|
De PowerPoint geeft weinig informatie over de godsdienst
|
De PowerPoint geeft voldoende informatie over de godsdienst
|
De PowerPoint geeft veel informatie over de godsdienst
|
Presentatie
|
De inhoud van de PowerPoint wordt voorgelezen
|
De inhoud van de PowerPoint wordt deels gepresenteerd en deels voorgelezen
|
De inhoud van de PowerPoint wordt volledig gepresenteerd
|
Leerkracht
In mijn les staan de 5 wereldgodsdiensten centraal, in de huidige samenleving hebben deze godsdiensten een prominente rol, de één meer dan de ander. Middels deze les wil ik de kinderen inzicht geven over deze godsdiensten en de bijbehorende geloofsovertuigingen. Godsdienstlessen kunnen de identiteit van kinderen ontwikkelen of verder uitbreiden (De schepper, 2015). Tevens verbreedt de les de visie van de kinderen. Ze gaan verschillende standpunten op het leven bekijken en gaan hier zelf over nadenken. Het ter sprake brengen van en aandacht geven aan deze diversiteit is ook een mooie ontwikkeling op het gebied van wereldburgerschap en sociale identiteit.
Deze Webquest is gemaakt voor kinderen uit de bovenbouw, maar kan zelfs in de middenbouw worden uitgevoerd. De kinderen kunnen de Webquest zelf uitvoeren, hoewel de leerkracht een sturende rol kan aannemen gedurende het proces. De enige benodigde materialen zijn laptops met internet en het programma PowerPoint. Het woordweb kunnen de kinderen eventueel op papier maken.
Gedurende de Webquest werken de kinderen aan de volgende kerndoelen:
- Kerndoel 1: De leerlingen leren informatie te verwerven uit gesproken taal. Ze leren tevens die informatie, mondeling of schriftelijk, gestructureerd weer te geven
- Kerndoel 4: De leerlingen leren informatie te achterhalen in informatieve en instructieve teksten, waaronder schema's, tabellen en digitale bronnen.
- Kerndoel 6: De leerlingen leren informatie en meningen te ordenen bij het lezen van school- en studieteksten en andere instructieve teksten, bij systematisch geordende bronnen, waaronder digitale.
- Kerndoel 38: De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen, en ze leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit.