In dit online onderwijsproduct, zullen jullie kennismaken met cultuur.
Jullie zullen leren, wat cultuur is, aan welke voorwaarde voldaan dient te worden om een cultuur te worden genoemd, wat subculturen zijn, en je gaat op onderzoek uit en gaat leren over jouw eigen cultuur, identiteit en die van je medestudenten. Veel leerplezier.
Cultuur
Wat weet je al?
Cultuur uitleg
Cultuur gaat over gedrag, én cultuur gaat over ‘wij’. Cultuur is iets wat met een (grote) groep individuen gezamenlijk gedáán en gedeeld wordt. Over (soms onopgemerkte) rituelen, over verhalen, helden en dissidenten die bekend zijn voor de groep, maar die onbekend of nietszeggend zijn voor de buitenwacht. Leden die de cultuur delen herkennen elkaar aan kleding, uitspraken, handelingen of overtuigingen die zij delen. Mensen van buiten de groep zeggen soms ‘dat is typisch iets van ‘hen’”.
Samenvattend:
Een cultuur is een groep mensen met dezelfde waarden, normen en gewoonten. Cultuur bestaat uit dingen die we doen en maken, maar het kunnen ook ideeën zijn. Of tradities.
Cultuur video uitleg
Kenmerken van een cultuur
De kenmerken van een cultuur, kunnen lastig zijn om te omschrijven. Wij gaan het tijdens dit onderwerp hebben over drie kenmerken:
1. Wat mensen in hun hoofd meedragen( denken, weten).
Waarden en idealen, bijvoorbeeld gelijkheid, vrijheid voor iedereen, veiligheid voor iedereen.
Waardensystemen: ideeën die passen in een groter geheel van opvattingen, zoals een islamitische, een linkse, christelijke of juist atheïsten ( mensen die niet geloven in een God).
Voorstellingen: beelden, verhalen die mensen hebben over een bepaalde gebeurtenis. Denk hierbij aan de Tweede wereldoorlog in Nederland, of de tachtigjarige oorlog. Met helden en belangrijke figuren, bijvoorbeeld Anne Frank.
In een zin: de betekenissen die mensen geven aan wat ze om zich heen zien.
2. Wat je aan de buitenkant ziet of merkt
Uitdrukkingsvormen: bijvoorbeeld symbolen als een kruis (voor Christenen) of de hamer en sikkel (communisten), de Nederlandse klompen en molens, maar ook hoe je eruitziet. Denk hierbij aan dreadlocks, kaal geschoren hoofd, gekleurd haar, bepaalde kledingstijl etc.Daarnaast is ook taal natuurlijk een belangrijke uitdrukkingsvorm.
Materiële aspecten van cultuur: Denk hierbij aan symbolen, gebouwen, producten, gebruiksvoorwerpen en kunst. Monumenten zijn voorbeelden van gebouwen die horen bij een cultuur. Frisdranken als Coca Cola en Pepsi Cola zijn voorbeelden van producten van de westerse cultuur en om specifieker te zijn misschien wel van de Amerikaanse cultuur.
3. Hoe hun gedrag wordt geregeld
Normen: regels die horen bij waarden, zoals de regel ‘ik scheld andere mensen niet uit’. Die norm hoort bij de waarde ‘respect". Of opstaan voor ouderen in het openbaar vervoer. Deze norm hoort bij de waarde "respect voor ouderen".
Instituties: een geheel aan gedragsregels die het gedrag van mensen bepalen. Bijvoorbeeld regels rondom huwelijk of politiek bedrijven. In sommige landen is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat een man met meerdere vrouwen tegelijkertijd getrouwd is.
Al deze elementen worden overgedragen van generatie op generatie. Dit betekent natuurlijk niet dat een cultuur onveranderbaar is. Door invloeden van buitenaf of intern kan een cultuur worden verrijkt met nieuwe rituelen en gebruiken, of kunnen al bestaande gebruiken op kritiek rekenen.
Bijvoorbeeld de Ramadan in Nederland, die deel uitmaakt van de commercie, en de meningsverschillen over Zwarte Piet.
Dominante cultuur
Video met korte uitleg ( dominante, sub en tegencultuur)
De dominante cultuur is de overheersende cultuur van een land. Het is de cultuur die gevolgd wordt door de grootste groep mensen en dus het breedst gedragen is. In Nederland is dat dus de algemene Nederlandse cultuur. Typische dingen die bij deze cultuur horen zijn bijvoorbeeld Sinterklaas, Koningsdag, klompen en windmolens, maar ook normen en waarden zoals gelijkheid, vrijheid van meningsuiting en democratie.
Subculturen
Een subcultuur is onderdeel van een grotere cultuur. De opvattingen binnen een subcultuur zijn vaak anders dan die in de dominante cultuur. De jongerencultuur is bijvoorbeeld een subcultuur waarin jongeren andere gedragsregels kennen dan de regels die men in het dagelijks leven gebruikt. Subculturen wijken in verschillende mate altijd af van de dominante cultuur.
Een cultuur binnen een cultuur, waarbij men over het algemeen de normen, waarden en gewoonten van de hoofdcultuur onderschrijft, naast waarden, normen en gebruiken die typisch zijn voor de subcultuur.
In Nederland hebben wij veel te maken met verschillende subculturen: Denk hierbij aan de Marokkaans Nederlandse cultuur, Surinaams Nederlande cultuur, de Skaters, de Gothics, zelfs gamers kunnen we als een subcultuur zien, omdat deze ook een eigen taal of gebruiken kunnen hebben.
Subcultuur uitgelicht
In dit onderdeel gaan jullie iets leren over een subcultuur, die over de hele wereld een grote groep volgers heeft.
Namelijk HipHop.
De volgende vragen zullen worden beantwoord:
•Wat is hiphop?
•Geschiedenis van hiphop
•De 5 elementen van hiphop: MC'ing, DJ'ing, breakdance,graffiti en knowledge
HipHop cultuur
Wat is hiphop?
HipHop is een culturele beweging. Die bij de meesten bekend is als muziekstijl. Echter is HipHop meer dan alleen maar muziek. Het is een levenswijze, met eigen gebruiken, taal en opvattingen.
•Geschiedenis van hiphop:
HipHop is ontstaan in de Verenigde Staten. Om specifiek te zijn de wijk The Bronx in de stad New York. Het is ontstaan omstreeks de jaren 1980. Echter zagen we al eerder vormen van HipHop terug aan het einde van de jaren '70. HipHop is ontstaan in de zwarte wijken van New York. Het was een manier voor, vooral jongeren om zich te uiten, dmv kunst, dans, muziek en kledingstijl.
•De 5 elementen van hiphop: MC'ing, DJ'ing, breakdance,graffiti en knowledge
MCing: Ook wel bekend als RAP.
DJ'ing: Door bezuiningen in Amerika, vielen op scholen muzieklessen weg, echter hadden de leerlingen wel behoefte om muziek te maken. De meesten hadden thuis wel een platenspeler en vynilplaten.
Breakdance: Dit is een dansvorm, waarbij de beoefenaars op spectaculaire en acrobatische wijze allemaal stunts en dancemoves uithalen. Zie hieronder
Graffiti:
Knowledge: Een belangrijk element van HipHop is het vergaren en overdragen van kennis. aarmate HipHop groeide en zich ontwikkelde, werd het ook breder gedragen binnen de maatschappij. Misschien het belangrijkste element van HipHop is kennis. Kennis over het ontstaan van HipHop, de geschiedenis van HipHop, en kennis in de algemene zin van het woord. Onderwijs volgen is binnen HipHop een cool iets om te doen. Want een echte HipHopper, staat altijd open voor nieuwe kennis en ervaringen en is zich ervan bewust dat hij nooit is uitgeleerd.
De onderstaande antwoorden moet je zelf nakijken; vergelijk jouw antwoorden met de goede
antwoorden, en geef aan in welke mate jouw antwoorden correct zijn.
Jullie hebben aangetoond een goed begrip te hebben over het thema cultuur.
Jij weet nu wat een dominante cultuur is.
Jij weet nu wat een subcultuur is.
Jij weet nu wat de kenmerken zijn van een cultuur.
Jij hebt iets meer geleerd over de subcultuur HipHop.
De eindopracht voor dit vak:
Je maakt tweetalen.
Jullie gaan elkaar bevragen over cultuur.
Jullie presenteren samen jullie bevindingen aan de klas.
Eisen: Je kijkt naar je eigen cultuur(subcultuur) waar jij bij hoort. Onderbouwt dit ook aan de hand van de opgedane kennis. Hier vertel je iets over. Daarna kijk je naar de verschillen en overeenkomsten tussen jouw cultuur en die van je medestudent.
Benoem minimaal 1 verschil en 1 overeenkomst.
Presentatie duurt minimaal 5 en maximaal 10 minuten.
Jullie mogen gebruik maken van Powerpoint, of andere presentatietools.
Neem vooral voorwerpen, eten, kledingstukken mee om je verhaal krachtiger te maken.
Je wordt individueel beoordeeld op het product. Dit houdt dus in dat beide tijdens de presentatie een inspanning leveren.
Veel succes en plezier,
Kijk uit naar jullie presentaties.
Extra opdracht
Beste studenten,
Jullie hebben de toets positief afgerond. Verder is jullie eindopdracht ook af.
Heel goed gedaan.
Hierbij wil ik jullie uitnodigen om in een groepje aan de slag te gaan met een risicoanalyse voor een HipHop evenement. Op deze manier maken we de koppeling, tussen het stuk Burgerschap en de praktijk. Ben benieuwd naar jullie bevindingen en oplossingen.
Het arrangement Burgerschap Cultuur/ Sociaal-maatschappelijke dimensie. is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Goran Hrgic
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-05-09 10:01:53
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
Oefeningen en toetsen
Cultuur online toets
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat
alle
informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen
punten,
etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.