Programmeren met mindstorms

Programmeren met mindstorms

Robots veroveren de ruimte!

Robots spelen een steeds grotere rol in ons leven. We merken er misschien niet rechtstreeks iets van, maar er komen steeds meer robots in ons leven.

In veel fabrieken wordt er gewerkt met robots die het werk van de mens lichter kunnen maken. Zo staan er aan de lopende band van autofabrieken vaak lasrobots. Ook in het huishouden kunnen robots helpen. Denk maar aan de robotstofzuiger, de robotgrasmaaier.... Er bestaan zelfs robots die bewegingstaken van mensen met een handicap kunnen overnemen (de was doen, vaatwasser vullen en leegmaken enz.). In de ruimtevaart worden sondes gebruikt die naar planeten gestuurd worden, daar hun taken uitvoeren en hun waarnemingen naar aarde sturen. Ook het leger maakt gebruik van deze technologieën. Als het te gevaarlijk is om een bepaald gebied te betreden, maakt men gebruik van drones.

Wanneer kunnen we nu spreken van een robot?

Heel wat van die robots kan je vinden in de ruimte. Deze robots worden meegestuurd met een ruimteraket om dan op verkenning te gaan op het landschap van een planeet. Op zo’n momenten moeten de robots zelfstandig te werk kunnen gaan omdat er te veel vertraging zit in de besturing van zo een robot. Daarom is het dus noodzakelijk dat we robots gaan programmeren om zo autonoom mogelijk te kunnen werken.

 

 

 

Colofon

Het arrangement Programmeren met mindstorms is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

Auteur
Annelies Croene Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-10-09 06:54:41
Licentie

Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

  • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
  • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
  • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

Toelichting
De leerlingen maken in het vak STEM-W kennis met de Legomindstorms. Ze onderzoeken de onderdelen van de mindstorms. Ze maken kennis met de EV3 classroom. Ze leren de Legomindstorms gebruiken.
Eindgebruiker
leerling/student
Moeilijkheidsgraad
gemiddeld
Studiebelasting
4 uur en 0 minuten

Bronnen

Bron Type
Installeer nu de EV3 classroom. Stel de taal in op Nederlands.
https://education.lego.com/en-au/downloads/mindstorms-ev3/software
Link

Downloaden

Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

Metadata

LTI

Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

Arrangement

Oefeningen en toetsen

Herken jij de robot? Welk soort robot wordt hier afgebeeld?

Maak de juiste verbindingen.

Test jezelf!

IMSCC package

Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

QTI

Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

Meer informatie voor ontwikkelaars

Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.

close
gemaakt met Wikiwijs van kennisnet-logo
open