Gedrag en Gezondheid blok 2.08

Gedrag en Gezondheid blok 2.08

les 1: connectie I.O.

Wat gaan we vandaag doen. 

We maken een start met het nieuwe blok voor de aankomende periode. Deze is vooral gericht op hond en kat. De I.O. is ook bij de eerste les toegevoegd omdat een deel van de lessen, net zoals altijd aansluit bij de opdrachten van de I.O.

Zo kun je altijd kijken of je de lesstof gebruikt en heb je het bij elkaar. 

We gaan een klein stukje opfrissen van de vorige lessen en vorig jaar. Dit deel gaat over de verschillende vormen van trainen. Daarnaast gaan we kijken naar stress bij honden en katten. Hoe kun je dit zien, wat kun je eraan doen. 

 

 

klassieke conditionering

Operante conditionering

Bekijk de filmpjes over de klassieke en operante conditoinering. We gaan het hierna klassikaal over deze twee filmjes hebben. 

zintuigen
Zintuigen bij dieren. Welke zijn dit? En hoe worden deze gebruikt bij het trainen van een hond of kat?

socialiseren van een hond/kat
Wat is socialisatie en hoe kun je dit het beste aanpakken? Wat gebeurt er als je de socialisatieperiode van het dier overslaat? En wat is eigenlijk de beste periode om een dier te socialiseren.

les 2: Gezondheid dieren en EHBD

Het is fijn als dierverzorger dat je dieren in nood kunt helpen zodat het dier stabiel is om naar een dierenarts vervoerd te worden. Natuurlijk hoef je niet alle handelingen te kunnen die een dierenarts uitvoert, maar het is wel fijn als je al een aantal waardes kunt controleren en handelingen kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situatie:

Je loopt met je hond op straat. Jouw hond zit netjes aan de lijn en wandeld gezellig met je mee. Maar ineens komt er een andere hond aangelopen die geen eigenaar bij zich heeft. Deze hond loopt los en komt op jullie af. Als de hond bij jullie is ontstaat er een gevecht waarbij jouw hond gebeten wordt in zijn oor. De nadere hond schrikt en rent weg, maar jij zit met een gewonde hond op straat. Gelukkig woon je vlakbij. Wat doe je!

 

 

kopverband bij een hond

We zijn het er over eens, het is best handig als je zelf een aantal handelingen kunt uitvoeren. Vandaag gaan we uitzoeken welke handelingen je uitvoert als je bij een gewond dier komt. Dit doe je in groepjes en hiervan maak je een powerpoint presentatie. Die presentatie mag je volgende week uitleggen. 

 

De uitleg van de opdracht:

  • Maak groepjes van maximaal drie leerlingen. 
  • Kies 1 van de volgende methodes uit: ABCDE of SPAR
  • Leg in je powerpoint uit wat de betekenis is van de methode en hoe je de methode uitvoert. 
  • Geef bij elke handeling die je uitlegt een voorbeeld van wat de juiste waarde moet zijn voor een hond of kat. 
  • Volgende week moet de presentatie af zijn. Dan mag je deze met je groepje kort toelichten in de klas. 

 

succes
succes