Lees II 9.1 (blz 179-180) van het Technisch vademecum heesters.
Vraag 1: Sommige planten hebben een brede ecologische amplitude en anderen weer een smalle ecologische amplitude. Leg in je eigen woorden uit wat dit betekend en wat je er mee kan bij het kiezen van beplanting.
Voedselrijkdom: voedselarm, matig voedselrijk, voedselrijk tot zeer voedselrijk.
Soms wordt er ook naar de specifieke grondsoort gekeken: zand, zandleem, leem, klei of veen, en of de standplaats humusrijk of humusarm (mineraal) moet zijn alhoewel deze twee laatste criteria natuurlijk voornamelijk toch weer met vocht, zuurtegraad en voedselrijkdom te maken hebben.
Vraag 2: Welke eigenschappen kan je verwachten bij een humusarme zandgrond? En welke eigenschappen bij een leemrijke zandgrond naast een beek?
Licht
Zonlicht is essentieel voor de fotosynthese. Alle planten hebben dan ook licht nodig. Sommige planten hebben zich aangepast aan hele lichte situaties met veel zon, andere juist weer aan schaduwrijke situaties. Alhoewel je veel schaduwplanten niet in de volle zon kan zetten spreken we toch over lichtminnende planten en schaduwverdragende planten.
Vraag 3: Je kan soms aan de bladeren zien of een plant graag in het licht staat of juist schaduw kan hebben. Geef aan waaraan je dat kan zien en geef van elk een voorbeeld.
Bij het beoordelen van de lichtsituatie gaan we vaak van het volgende uit:
meer dan 6 uur zon per dag: zon
tussen 3 en 6 uur zon per dag: halfschaduw
minder dan 3 uur zon per dag: schaduw
Strikt genomen meten we dit op 21 maart of 21 september, dan duurt de dag precies 12 uur.
Opdracht: Ga naar Google Maps en bekijk de satelietfoto van ons schoolterrein. Maak er een schermafbeelding van en plak deze in Word. Geef in deze afbeelding vervolgens aan wat volgens jouw echte schaduwplaatsen zijn en waar je juist veel zon verwacht.
Ga buiten eens kijken of je op deze plekken ook echter schaduwverdragende planten en uitgesproken lichtminners ziet.
Ga voor deze opdracht zeker eens kijken naar de volgende link.
We zijn gewend dat planten enkel voor de sier geplant worden. Planten kunnen echter meer functies hebben en dan kan het zomaar zijn dat de sierwaarde helemaal niet het belangrijkste is. Voor je in een beplantingsplan keuzes gaat maken moet je wel weten wat de belangrijkste functie van de beplanting is.
Opdracht: Lees blz 23 t/m 27 van het boek 'Beplantingsplannen'. Geef minimaal 4 functies van planten en geef per functie 2 voorbeelden van planten.
We kunnen ook naar de 'architectonische functie' van beplantingen kijken. Welke rol speelt de beplanting in een tuinontwerp.
Opdracht: Lees blz. 78 t/m 97 van het boek 'Beplantingsplannen'. Hiernaast vind je een voorbeeld van een tuinontwerp. Probeer op dit ontwerp digitaal of met kleurpotloden de verschillende onderdelen aan te geven (denk aan een legenda):
Vloer
Wand
Plafond
Meubels
Tuinontwerp
Les Opstellen (eenvoudig) beplantingsplan
Neem zelfstandig of met je docent de volgende presentatie door.
Opdracht 4: Hieronder staat een tabel met een aantal eigenschappen. Vul met plusjes of minnetjes in hoeverre deze eigenschappen bij de materialen horen.
Opdracht: Hieronder staan 10 soorten natuursteen. Maak een productblad waarbij je voor elk van de 10 soorten een foto, en bij 1 t/m 7 de kleurvastheid en krasvastheid vermeld.
Portugeesgraniet (dieptesteen)
Basalt (uitvloeiingssteen)
Hardsteen (kalksteen)
Rode wezer (zandsteen)
Yellow Sun (kalksteen)
Carrara (marmer)
Violettoleisteen (leisteen)
Maasgrind / maaskeien
Mijnsplit
Dolomiet
Voor de opdracht kan je zelf je bronnen zoeken en gebruiken maar wellicht vind je al veel informatie in het onderstaande document.
Bij tuinaanleg werk je vaak met een ontwerptekening. Wanneer je technische of bouwkundige voorzieningen moet aanleggen is een ontwerptekening niet gedetaileerd genoeg. Hiervoor heb je een detailtekening nodig. In deze les gaan we kijken naar wat een detailtekening precies is, hoe je met schalen werkt en wat een axonometrische tekening (scheve projectie) is.
Opdracht detailtekening
Klik op deze link en lees het hoofdstuk: 'Matenplan en technische tekening lezen'
In de onderstaande tekeningen zie je een pergola en een detail hiervan.
De liggers zijn met een halfhout- of keepverbinding aan elkaar verbonden. De staander wordt ingezaagd zodat de liggers gelijk met de kop van de staander vallen.
Maak een schuine projectie met maatvoering van de kop van de staander zodat duidelijk is hoe deze gezaagd moet worden.
Let hierbij op de juiste maten, netheid van je tekening en voorzie de tekening van een stempel.
Achtergrondinfo: heel dit document is interessant maar met name op pagina 26 t/m 36 vind je informatie over verschillende projecties.
Bij het maken van bouwkundige contructies gebruiken we, naast de bouwmaterialen ook verschillende soorten bevestigingsmaterialen.
In het onderstaande bestand vind je een lijst met verschillende bevestigingsmaterialen. De lijst is leeg maar bij de bronnen vind je een ingevulde lijst. Deze materialen moet je kunnen herkennen voor de toets!
Opdracht 1 (facultatief): Vul in wat (de naam van) het product is en globaal waar het voor dient (kijk bij dat laatste vooral ook naar de verschillen tussen de materialen).
Voor de volgende vragen neem je je tekening van de les: Technische tekening / detailtekening als basis.
Opdracht 2:
We willen de houtverbinding vast zetten. Hiervoor kunnen we schroeven of buiten gebruiken. Bepaal welk materiaal jij wil gaan gebruiken. Denk ook na (bij schroeven) welke schroefkop je wil gebruiken.
Opdracht 5:
Maak een lijst van materialen en gereedschappen welke je nodig hebt voor het maken van de verbinding.
Aanleg beplanting | HSO
Lesplanner
Lesmateriaal en opdrachten
Aanleg verharding | HSO
Lesplanner
Lesmateriaal en opdrachten
Aanleg bouwkundige voorziening | HSO
Lesplanner
Lesmateriaal en opdrachten
Les Veiligheid
Als het goed is heb je inmiddels een lesdag Basis veiligheid gevolgd en misschien zelf een examen gedaan.
We gaan in deze les wat specifieker kijken naar risico's en regels bij aanlegwerkzaamheden. Sommige zaken zullen een herhaling voor je zijn maar wie weet leer je ook iets nieuws.
Opdracht 1: Neem de onderstaande presentatie zelfstandig of met je docent door.
Opdracht 2: In het volgende bestand vind je een aantal vragen. Ga de antwoorden op deze vragen opzoeken met behulp van de bronnen die er bij vermeld zijn.
Opdracht: Zoek op internet op op welke manieren afval in Nederland verwerkt wordt. Noer er minstend drie. Geef ook een voordeel en een nadeel voor elke manier.
Klik op de onderstaande link en beantwoord de volgende vragen:
Wat is de ladder van Lansink?
Wat is het verschil tussen recyclen en hergebruik?
80% Van het afval wat we jaarlijks produceren wordt gerecycled. Om dit goed te laten verlopen is het belangrijk het afval goed te scheiden in verschillende afvalstromen. Thuis ken je vast wel plastic, papier, groen en restafval als aparte stromen.
Opdracht: Noem minimaal 2 manieren om tijdens je werk aan preventie te kunnen doen
Facultatief: bekijk de onderstaande uitzending van Tegenlicht. Bedenk voor jezelf eens hoe we deze principes in je eigen werk kan toepassen.
Afval is voedsel
Les Machines en gereedschappen
Ben jij wel eens op pad gestuurd om een kwastenkammetje, een linkshandige schroevendraaier of een olieschaar uit de bus te pakken? Zoja, dan ben je echt niet de enige. Er zijn zoveel verschillende soorten gereedschap met elk hun eigen naam dat het niet zo gek is dat je van een aantal nog nooit gehoord hebt. In deze les gaan we kennis maken met een selectie van gereedschappen waar je als vakman in meer of mindere mate mee te maken kan krijgen.
Opdracht: Open het bestand en vul voor de verschillende gereedschappen de naam en de fuctie in. Tip: verdeel de gereedschappen onder elkaar in een groepje van 3 tot 4 personen. Anders ben je er lang mee bezig.
Hieronder staat nog een lijst met gereedschappen voor de aanleg. Deze lijst staat ook in de bronnen. Neem de lijst eens door en kijk voor jezelf of je deze gereedschappen al kent.
Op de startpagina staat een module over het aanleggen van keerwanden. Deze module ga je zelfstandig doorwerken en je maakt de toets. Met je docent ga je de module nabespreken.
Opdracht: schrijf een werkvolgorde voor de aanleg van een keerwand van gestapelde halve 30x30 tegels.
(BOL) Les Pergola's en colonnades
Op de startpagina staat een module over het aanleggen van pergola's en colonnades. Deze module ga je zelfstandig doorwerken en je maakt de toets. Met je docent ga je de module nabespreken.
(BOL) Les Vlonders
Lees uit de module Aanleggen bouwkundige constructies paragraaf 6.4 en maak de vragen.
Opdracht: schrijf een werkvolgorde voor de aanleg van een vlonder.
Opdracht: schrijf een werkvolgorde voor de aanleg van een schutting met schuttingdelen.
Het arrangement IBS Aanleg donor is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Maurice van Bijnen
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2023-12-04 07:20:33
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.