M&M GS Monumenten als herinnerDing

M&M GS Monumenten als herinnerDing

0. Info startweek

Wat zou de geschiedenis voorstellen zonder herinneringen? In deze quest ga je enkele monumenten / standbeelden onderzoeken: welke boodschap wil het monument geven? Met andere woorden: wat wilden de makers dat wij ons herinnerden? En willen wij dat nu nog steeds? Tot slot krijg je een lijst met historische gebeurtenissen / personen. Je kiest er een uit en ontwerpt daar een monument bij.

XM: 10XM

Leeropbrengst: Ingevulde werkbladen + eigen ontwerp van een monument

Begeleidende coach: SDA Daan Schuijt

Geen verplichte BloX

Leerspieren: Reflectie - Vindingrijkheid

 

 

 

Inhoud en eXplore miles

Waar gaat deze quest over?

In het Wandelpark aan de Zuiderdreef in Nieuw Vennep staat dit monument.

Het verzetsmonument in Nieuw-Vennep (gemeente Haarlemmermeer) is een bronzen beeldengroep van vier figuren, drie volwassenen en een kind. Het gedenkteken is 2 meter hoog, 2 meter breed en 1 meter diep.

Het beeld is een voorstelling van drie vluchtelingen en een beschermer. De vluchtelingen 'kijken om in de richting vanwaar het gevaar wordt verwacht, namelijk vanuit de polder'.

Het verzetsmonument herinnert de inwoners van Nieuw-Vennep (gemeente Haarlemmermeer) aan het verzet in de jaren 1940-1945.

 

 

eXplore miles

 

Deze quest levert jou 10 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert.

 

1. Jij begint

Motivatiemotor

➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.
➜ Bij Voorbereiding/Mijn motivatie schrijf je jouw leerdoelen en op welk niveau jij deze quest wilt maken
➜ Bij Voorbereiding/Hoe ik het ga aanpakken schrijft je welke vaardigheden jij gaat inzetten
➜ Bij Tussenproducten neem je alvast alle producten over die je moet inleveren voor deze quest
➜ Bij Wanneer wil ik beginnen? zet je jouw geplande startdatum en bij Wanneer wil ik klaar zijn? jouw geplande einddatum

 

Passie uitoefenen

Naar een doel streven

Nieuwsgierigheid

Iets totaal nieuws leren

"Ik kan enorm genieten van alle verschillende kanten van mijzelf." "Ik wil mijn eigen monument kunnen maken." "3 Herinneringen, welke dan?" "Begrijpen waarom herinneringen en monumenten veranderen."

 

Verderkijker

De Duitse bezetting van Nederland duurde van 10 mei 1940 tot 5 mei 1945. Mensen die het verleden bestuderen (historici) zijn het daar allemaal over eens. Dit zijn feiten. Gebeurtenissen die controleerbaar zijn. Toch wringt het: historici hebben niet zelf de gebeurtenissen meegemaakt die zij bestuderen. Ze waren er niet bij. Daarom raadplegen zij bronnen en maken zij op die manier een verhaal (constructie) van het verleden. Je begrijpt: die verhalen over het verleden verschillen van elkaar. De ene historicus heeft het verzet in de Tweede Wereldoorlog bestudeerd. Een ander juist waarom er ook mensen waren die de Duitsers steunden. De geschiedenis is dus niet een vaststaand verhaal.

Het monument in het Wandelpark gaat herinnert ons aan het verzet dat er in de Haarlemmermeer was tegen de Duitse bezetting. Misschien dat er nog een paar mensen in leven zijn die destijds aan het verzet deelnamen, maar over een aantal jaar kan niemand hierover meer uit eigen ervaring vertellen. Het monument is dan een aandenken aan het feit dat er wel verzet is geweest.

Verzet tegen een onderdrukker in oorlogstijd is heldhaftig. We begrijpen allemaal dat daar een monument voor is. Maar er zijn ook andere herinneringen. Bijvoorbeeld van kinderen die tijdens de oorlog zagen dat hun ouders de Duitsers hielpen. Die onderduikers aangaven, of lid waren van de pro-Duitse NSB. Deze kinderen waren niet verantwoordelijk voor de daden van hun ouders. Toch moesten zij hun herinneringen lang wegstoppen, omdat de rest van Nederland dit niet wilde horen. Wie gaat er nu terugdenken aan mensen die met de vijand heulden?

De laatste jaren hebben deze kinderen - die nu ouder dan 70 jaar zijn - meer aandacht gekregen. Historici hebben hun levens onderzocht, er zijn boeken en documentaires uitgekomen. Blijkbaar vinden we het in 2022 inmiddels wel belangrijk dat ook deze kinderen van toen herinnerd worden.

Dat wat wij de moeite waard vinden om te herinneren kan dus in de loop van de tijd veranderen. Hieruit kun je afleiden dat 'de geschiedenis' geen vaststaande reeks van gebeurtenissen is, maar dat geschiedenis (het schoolvak, de wetenschap) altijd een weergave is van hoe mensen op een bepaald moment in de tijd naar het verleden kijken.

2. Monumenten als herinnerDing

2A Onderzoek drie monumenten

2B Ontwerp een eigen monument

3. Afronding

: In Seesaw en Egodact lever je jouw onderzoek naar drie monumenten, jouw voorstudie en jouw ontwerp met uitleg in.
  • Het arrangement M&M GS Monumenten als herinnerDing is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2022-10-11 14:56:52
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Geschiedenis Onderbouw havo/vwo Je onderzoekt welke boodschap een aantal monumenten overbrengt: wat wilden de makers dat wij ons herinneren? Je geeft je mening over de boodschap: is dit nu nog iets wat wij ons willen herinneren? Tot slot kies je een eigen gebeurtenis waarvoor je een monument ontwerpt.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
    Trefwoorden
    geschiedenis herinnering monumenten standbeeld

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Herbert Vissers eXplore. (2022).

    K&C Wie ben jij? - Reflecteren

    https://maken.wikiwijs.nl/190484/K_C_Wie_ben_jij____Reflecteren

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.