Voortplanting blok 1

Voortplanting blok 1

Inleiding

Bij genetica gaat het om het doorgegeven van erfelijk materiaal. Soms is dit zichtbaar in het uiterlijk van mens of dier, soms alleen maar in de gameten. Om dit goed te kunnen begrijpen gaan we even een klein stukje herhalen om de verschillende termen weer op te frissen.

dierlijke cel
dierlijke cel

Oefening: mindmap maken

Start

Om de basis voor genetica weer even op te frissen gaan we even kijken naar een aantal verschillende onderwerpen.

 

Een organisme bestaat uit veel verschillende lichaamscellen. Deze lichaamscellen bevatten 46 chromosomen die onze erfelijke eigenschappen bepalen. Deze 46 chromosomen komen voor in paren. Deze chromosomen komen voor in paren:

  • 22 paar gewone chromosomen 
  • 1 paar geslachts chromosomen

De geslachtschromosomen verschillen bij de man en de vrouw in vorm. De vrouw heeft als paar twee keer een X chromosoom terwijl de man een verschillend choromosomenpaar heeft. Namelijk een X en een Y chromosoom.

Op de chromosomen bevinden zich verschillende genen. Een gen is een deel met de informatie van 1 erfelijke eigenschap. er komen meerdere genen voor op 1 chromosoom. Een gen kan aan of uit staan. 

Een allel is een onderdeel van een gen. Eén gen is  opgebouwd uit twee allelen. Een gen is een stukje op een chromosoom dat codeert voor een enkele genetische eigenschap.

 

Dan hebben we nog het genotype en het fenotype. Het genotype is de binnenkant. Het gaat om het erfelijk materiaal wat vast ligt. Het fenotype is aan de buitenkant zichtbaar. Door invloeden uit het milieu kan het fenotype veranderen. 

https://www.youtube.com/watch?v=OmRrOh-rctE

 

Tijdens de voortplanting spelen de geslachtscellen een belangrijke rol. Geslachtscellen worden gameten genoemd. Er bestaan twee soorten geslachtscellen:

  1. de zaadcellen
  2. de eicellen

Tijdens de bevruchting smelten deze twee geslachtscellen samen. De geslachtschromosomen bepalen of het nieuwe organisme een man of een vrouw wordt. 

 

 

 

geslachtscellen
vorming van de geslachtscellen

wet van Wendel

Mendel was een man die de ontdekking deed over overerfing van ouders naar nakomelinengen. Hij onderzocht en kwam erachter dat bepaalde eigenschappen wel en bepaalde eigenschappen niet doorgegeven werden. 

Vandaag maken wij nog steeds gebruik van de informatie die Mendel ontdekt en beschreven heeft. Wij doen dit aan de hand van vraagstukken in een kruisingsschema te zetten. Op deze manier kunnen we kijken welke eigenschappen dominant zijn (overheersend en komen tot uiting in het fenotype) en welke eigenschappen ressesief zijn ( ondergeschikt en zijn alleen in het genotype zichtbaar)

 

Om de eerste wet van Mendel op te kunnen lossen zijn er een aantal verschillende begrippen belangrijk. 

We hebben dominante en ressesieve genen. Dominante genen zijn overheersend en komen tot uiting in het fenotype. Deze zijn dus zichtbaar. Dominante genen worden in het kruisingsschema altijd weergegeven met een hoofdletter. Het resseve gen is ondergeschikt en is alleen zichtbaar in het genotype. Dit gen kan wel doorgegeven worden aan de nakomelingen. Dit gen wordt altijd weergegeven met een kleine letter. 

Dan hebben we nog homozygoot en heterozygoot. Homozygoot wil zeggen dat de genen paren hetzelde zijn. Dit kan zowel dominant DD als ressesief dd zijn. 

Heterozygoot geeft aan dat er verschil zit in het genenpaar. Dit is dus altijd een dominant gen en een ressesief gen, Dd. Hierbij is het dominante gen in het fenotype zichtbaar. 

 

monohybride kruisingen
De eerste wet van Mendel is de momotybride kruising. Hierbij wordt aangegeven dat als je twee raszuivere individuen ( die maar een kenmerk verschillen) met elkaar kruist, de nakomelingen onderling identiek zijn

dihybride kruisingen
Bij deze kruising wordt gekeken naar twee erfelijke eigenschappen die doorgegeven worden.

  • Het arrangement Voortplanting blok 1 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    corine Luttikholt-Harkink Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-09-14 07:13:44
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Dit blok gaat over genetica. Je leert welke onderdelen hierbij een functie hebben, wat de wet van Wendel is en je kunt verschillende kruisingsschema's invullen en oplossen
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Bronnen

    Bron Type
    geslachtscellen
    https://www.youtube.com/watch?v=OmRrOh-rctE
    Link
    monohybride kruisingen
    https://www.youtube.com/watch?v=PFqr9dopum8
    Link
    dihybride kruisingen
    https://www.youtube.com/watch?v=Ni_iuNelIEs
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    mindmap maken

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.