RPO Rijnmond - Programmaboekje 2022 - 2023

RPO Rijnmond - Programmaboekje 2022 - 2023

RPO Rijnmond

Rotterdam, december 2022

Beste student,

Welkom! Jij bent geplaatst binnen de Opleidingsschool RPO Rijnmond. Dit is het digitale programmaboekje en bedoeld voor alle studenten die binnen RPO hun opleidingstraject volgen. RPO staat voor Regionaal samenwerken voor het Professionaliseren en Opleiden van leraren in Rijnmond. In onze opleidingsschool zijn zo’n 630 studenten verdeeld over meer dan 50 schoollocaties. Deze locaties zijn ondergebracht in 3 clusters, te weten Zuid-Holland-Zuid (ZHZ), Voorne-Putten-Rozenburg (VPR) en Nieuwe Waterweg Noord (NWN). RPO is een samenwerkingsverband tussen meerdere scholen voor Voortgezet Onderwijs (VO), scholen voor Middelbaar Onderwijs (MBO) en de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam (Instituut voor Leraren).  Binnen de Hogeschool Rotterdam wordt met name de theorie aangeboden en bij RPO ligt de nadruk op de praktijk. Samen Opleiden houdt in dat je de kennis en theorie van de Hogeschool Rotterdam kunt uitproberen en toepassen in de praktijk van jouw leerwerkplek (stageschool) om je zodoende te ontwikkelen tot een bekwame leraar.

We vinden het belangrijk dat je je thuis voelt op de Hogeschool Rotterdam, binnen de Opleidingsschool RPO én op je leerwerkplek waar je de komende periode in de praktijk aan de slag gaat. We bieden praktijk en theorie tijdens de opleiding in goede samenhang en overzichtelijk aan. Op deze website hebben we daarvoor allerlei belangrijke en nuttige zaken op een rij gezet. We hopen dat we je daarmee helpen om je weg te vinden en zodat jij het beste uit je opleiding kunt halen en de leraar kunt worden die jij wilt zijn.

Dit digitale programmaboekje is een toevoeging op de algemene studiehandleiding werkplekleren vanuit de Hogeschool Rotterdam. We informeren je hier o.a. over de begeleiding, transfermomenten en wat er van jou verwacht wordt tijdens het werkplekleren. De opleiding biedt genoeg ruimte voor leervragen, die vanuit praktijkervaringen zullen opkomen. Om voldoende praktijkervaring op te doen is het belangrijk in de klas en de les aanwezig te zijn.

Voor het beroepsgerichte gedeelte van je opleiding (het werkplekleren), krijg je veelvuldig te maken met verschillende opleiders en begeleiders. Een werkplekbegeleider (WPB), een schoolopleider (SO) en een clustercoördinator (CC) vanuit RPO en/of je stageschool en een Instituutsopleider (IO), studieloopbaancoach (SLC) en NPO-coach vanuit de Hogeschool Rotterdam. Je werkplekbegeleider zal je begeleiden bij het voorbereiden en nabespreken van les-gerelateerde taken. Je werkplekbegeleider en schoolopleider kunnen ondersteunen bij het maken van je portfolio en de praktijkopdrachten, zodat jij jouw persoonlijke ontwikkelingen zichtbaar kunt maken.

Veel succes en plezier met je opleiding!

Het team van RPO Rijnmond


Voor meer info over RPO neem je een kijkje op https://rpo-rijnmond.nl/

Programmaboekje N1

Werkplekleren en termen

Doel: oriënteren op het beroep van leraar

Tijdens het werkplekleren onderzoek jij de doelgroep en het beroep van leraar. Ken ik de doelgroep en past het beroep bij mij? Dit doe je door stapsgewijs om te gaan met de Leerresultaten (LERS) en opbouw van het portfolio. Zelfverdieping en leren reflecteren op de opgedane kennis en ontwikkeling op de opleidingsscholen legt een praktische basis voor het inzicht in het beroep van de leraar en het leren kennen van de leerlingen.

Termen en begrippen

 

CC

Clustercoördinatoren (twee CC’s per regio/cluster): De clustercoördinator plaatst studenten binnen een opleidingsschool. Daarnaast organiseren zij de transfermomenten

CGI

Criterium Gericht Interview: dit is het moment waarop de student samen met de IO en SO een gesprek aangaat en allerlei vragen krijgt over de ontwikkeling en bewijsstukken die de student heeft verzameld tijdens het werkplekleren

HR

Hogeschool Rotterdam

IO

Instituutsopleider: deze persoon begeleidt je bij het werkplekleren en het maken van je portfolio

IvL

Instituut voor Leraren

LERS

Leerresultaten (zie studiehandleiding N1 op website HR)

Programmaboekje

Instructie over het hoe en wat van het werkplekleren

SO

Schoolopleider (algemeen begeleider van de studenten op de opleidingsschool): coördineert de praktijk rondom het werkplekleren

Transferdagen

Ook wel transfermomenten/-bijeenkomsten genoemd: dit zijn bijeenkomsten waarbij praktijk en theorie bij elkaar komen

VO

Voortgezet onderwijs

Werkplekleren

Voorheen ook wel stage genoemd: het leren in een werkomgeving van een opleidingsschool

WPB

Werkplekbegeleider: begeleider op je opleidingsschool met wie je meeloopt

 

 

Organisatorisch

Het tweede gedeelte van het collegejaar word je voor een belangrijk deel in de praktijk opgeleid; ten minste één dag per week (maandag) via het opleidingsprogramma van RPO.

Dit programma bestaat uit 14 maandagen Werkplekleren op een stageschool, waaronder vier transfermomenten.

Op maandag 06/02 start jouw werkplekleren! Jij meldt je op een afgesproken tijdstip bij je schoolopleider/werkplekbegeleider of IO op een locatie die vooraf aan je doorgegeven is.

De transfermomenten kunnen een combinatie van online en fysiek zijn, waarbij je op een locatie zit van één van de stagescholen uit je regio/cluster. Doel van de transfermomenten is dat je met andere studenten de opdrachten van het werkplekleren uitwerkt en kennis met elkaar deelt.

Tijdens deze transfermomenten worden jullie, indien mogelijk, geclusterd in groepen.

Neem voorafgaand aan het werkplekleren de Handleiding Niveau 1 van de Hogeschool Rotterdam goed door. Je vindt de handleiding via deze link. Daar is ook een kennisclip te vinden, gemaakt door de Hogeschool Rotterdam, die een nadere toelichting op de invulling van het werkplekleren niveau 1 geeft.

De transfermomenten zijn van 13.00 uur tot 17.00 uur en worden voorgezeten door de schoolopleider, en/of clustercoördinator en/of instituutsopleider. Tijdstip van aanwezigheid op jouw werkplekleren kan per stageschool verschillen. Zorg dat je dit navraagt bij je schoolopleider.

"In welk cluster zit ik eigenlijk?"
Zie de lijst met scholen en schoolopleiders bij de menuknoppen VPR, ZHZ en NWN!

 

start N1

6 februari

Cluster NWN:

9:00 - 10:00 kick-off op Spieringshoek, Schiedam. Daarna ga je naar je eigen stageschool.

Cluster VPR:

9:00 - 10:00 kick-off op Oude Maas, Spijkenisse. Daarna ga je naar je eigen stageschool.

Cluster ZHZ:

Start 's ochtends op je stageschool, je hebt hierover afspraken gemaakt met je SO en WPB

15.00 - 16.00 online (via Teams) kick-off met de CC en IO

 

transfermoment 1

6 maart

Pedagogiek ken je doelgroep (Adolescentiepsychologie)

transfermoment 2

3 april

Professioneel handelen

transfermoment 3

15 mei

Diversiteit van soorten onderwijs

transfermoment 4

12 juni

Pitchen portfolio en afsluiten

Inhoudelijk

Transfermoment 1

Thema Pedagogiek ken je doelgroep : interviewen van de doelgroep[1];

Onderwerpen:

  • Identiteitsontwikkeling: ‘Persoonlijkheid en levensloop’
  • Identiteitsontwikkeling: ‘Identiteitsverwarring en identiteitsstatus’
  • Cognitieve ontwikkeling
  • Identiteitsontwikkeling: ‘Peer- en leeftijdsgenoten, groepsvorming en opvoedingsstijlen’
  • Seksuele ontwikkeling

Op dit transfermoment neem je interviews en vragenlijsten af bij diverse leerlingen uit het VMBO/HAVO/VWO/MBO. Deze interviews zijn gebaseerd op de vijf onderwerpen van Adolescentiepsychologie welke behandeld zijn op de Hogeschool Rotterdam.

De schoolopleider faciliteert deze leerlingen en zorgt ervoor dat jij de ruimte en tijd hebben om deze interviews en vragenlijsten af te nemen.

Je levert de eindopdracht in de toetsweek van OP3 in, uiterlijk op maandag 10 april 2023 vóór 09:00h op de Hogeschool Rotterdam.

 

Transfermoment 2

Thema Professioneel handelen; interview en casuïstiek op het beroep van de leraar;

Onderwerpen:

  • Leraar in VMBO/HAVO/VWO/MBO wat zijn de overeenkomsten en verschillen?[2]
  • rollen van de leraar[3]
  • Houding in de praktijk
  • Inzicht in verschillende onderdelen van het beroep van leraar. (takenboek, taken behorende bij het leraarsvak, voorbereiden, vergaderen, mentoraat/ coaching, open dag, PR, nakijken, leerlingvolgsysteem, teams, mail, ouders en vragen etc.)

Je neemt op je leerwerkplek interviews af en bespreekt casussen vanuit de praktijk met docenten van deze stagescholen. Deze interviews zijn gebaseerd op de onderwerpen van Professioneel Handelen.

De schoolopleider faciliteert de mentoren en docenten en maakt de koppeling met jou als student.

Daarnaast verzorgt de clustercoördinator in overleg met de schoolopleider een aantal casussen die je bespreekt met ervaren docenten. Deze casuïstiek, hoe je hier als leraar op handelt en de reflectie op je handelen geeft je een beeld van het beroep van de leraar.

Transfermoment 3

Thema diversiteit van soorten onderwijs;

Onderwerpen:

  • inzicht in de diverse onderwijssoorten en leerwegen, LWOO/VMBO/HAVO/VWO/MBO[4][5]
  • verschillende vormen van onderwijs; Kunskapsskolan (KED), Praktijkonderwijs, TTO, ISK etc.

Je schrijft je in voor een workshop over onderwijssoorten en bij een informatieronde verschillende vormen van onderwijs. Na deze twee rondes vergelijk je de bevindingen op visie en missie.

Transfermoment 4

Thema Communicatie het pitchen van je portofolio;

Onderwerpen:

  • oefenen van een Criterium Gericht Interview CGI (pitchen)
  • aanpassingen portfolio

Samen met je instituutsopleider en schoolopleider oefen je het CGI en maak je indien nodig aanpassingen op je portfolio. Het doel van je GCI is dat je tijdens het werkplekleren docenten en leerlingen hebt geobserveerd. Deze observatiemomenten en de reflectie hierop zijn bewijsstukken voor je ontwikkeling. Het doel van dit CGI en portfolio is om erachter te komen of het beroep van docent is weggelegd voor jou als student: pas ik bij het beroep en past het beroep bij mij?


[1] De Wilde, Theunissen, & Van der Wal, 2021

[2] Geerts, W. & van Kralingen, R. (2020). Handboek voor leraren. Bussum: Coutinho.

[3] Slooter, M. (2018). De zes rollen van de leraar. Gent: Pica

Praktische informatie

  • Het werkplekleren start op 6 februari 2023! In clusters NWN en VPR heb je in de ochtend van 6 februari 2023 is van 09.00 uur tot 10.00 uur een gezamenlijke kick-off. Bij cluster ZHZ begin je op je stageschool en heb je om 16:00 een online kick-off. Je ontvangt informatie hierover ook per mail.
  • Wij gaan ervan uit dat je heel de dag beschikbaar bent dus van 08.00 uur tot 17.00 uur.
  • Indien mogelijk: kijk of je een dag mee kan lopen met een klas. Overleg met je WPB en SO wanneer dat zou kunnen.
  • Er zijn vier transfermomenten. Deze zijn fysiek, en worden op diverse locaties georganiseerd.
  • Je verzamelt bewijzen om minimaal 5 leerresultaten (LERS) aan te tonen. De Hogeschool Rotterdam geeft in haar handleidingen diverse tips over hoe dit aan te pakken. De instituutsopleider kan begeleiden bij het schrijven van het portfolio.
  • Vanaf 26 juni zullen de CGI’s plaatsvinden. In mei word je op de hoogte gesteld door de instituutsopleider van het tijdschema (per student 15 minuten, er wordt gewerkt in groepen van 4 studenten + 30 minuten nabespreking).
  • Het werkplekleren van N1 is vakonafhankelijk. Alleen daar waar mogelijk volg je in duo´s het werkplekleren binnen je vakgebied. Daar waar dit niet mogelijk is, wordt je geplaatst binnen een profiel alfa, bèta of gamma. Doel van het werkplekleren N1 is: ‘Pas ik bij het beroep van leraar’ en ‘Past het beroep van leraar bij mij’? Daarnaast ontdek je dat het vak van leraar meer inhoud dan alleen lesgeven.
  • Op de kalender van de Hogeschool Rotterdam staan in de laatste schoolweken een aantal momenten voor herkansingen. Op het moment dat jij een herkansing hebt op maandag laat dit dan op tijd weten aan je WPB en SO. Let hierbij gelijk op het aantal stagedagen!

Uitvoering opdrachten:

  • Het werkplekleren van N1 is vakonafhankelijk, dat wil zeggen dat je, los van je eigen vakgebied, mee gaat lopen in een school. Alleen daar waar mogelijk volg je in duo´s het werkplekleren binnen je vakgebied. Het doel van het werkplekleren op N1 is een oriënterende stage waarbij je kennis maakt met onderwijs en het vak van leraar in het algemeen. Dat houdt in dat je observeert bij lessen, maar ook pauzewachten meedraait, methodes bekijkt, interviews afneemt, meedoet aan buitenschoolse activiteiten en voor zover mogelijk deelneemt aan vergaderingen.
  • Elke stagedag start met een check-in op de maandagochtend bij de schoolopleider of werkplekbegeleider en sluit je einde van de maandag af met een check-out. Tijdens de check-in bespreek je wat jij die dag gaat doen, welke opdrachten je hebt en kun je aangeven wat je daarbij nodig hebt. Bij de check-out bespreek je hoe je stagedag verlopen is, reflecteer je op je eigen functioneren en kun je nadenken hoe je dit kunt verwerken in je portfolio. Je kunt ook alvast je volgende stagedag voorbereiden.
  • Je mag tijdens je N1 stage, in overleg, een deel van een les verzorgen. Denk hierbij aan het verwelkomen van de leerlingen in de les, een les opstarten, het begeleiden van groepjes leerlingen bij zelfstandig werken, een quiz maken of de les afsluiten. Dit zijn waardevolle momenten, waarin je kunt ervaren hoe het is om met een klas te werken. Check welke mogelijkheden er binnen jouw stageschool zijn. Bespreek hetgeen je doet altijd na zodat je kunt leren van de feedback die je krijgt. Deze feedback kun je verwerken in je portfolio.
  • Voorafgaand aan je CGI lever je je portfolio in bij je instituutsopleider. Je portfolio geeft een mooi beeld van wat je hebt gedaan en geleerd. Wat is jouw beeld van de taken en verantwoordelijkheden van een leraar. Heeft deze stage jouw beeld rondom dit beroep veranderd? Tijdens je CGI geef je antwoord op de vragen: Pas ik bij het beroep en past het beroep bij mij?

Afspraken

  • Iedere student krijgt een raamovereenkomst (voorheen stagecontract) met zijn/haar Opleidingsschool (RPO).  Deze overeenkomst teken je één keer en blijft geldig voor de gehele opleidingsduur bij RPO.
  • Zorg dat je zo snel mogelijk je RPO-raamovereenkomst ondertekent en inlevert bij je schoolopleider. Op 6 februari is hier ook gelegenheid voor.   We gaan er van uit dat je op de opleidingsdagen de gehele dag ( van 8.00 uur tot 17:00 uur) aanwezig bent op de leerwerkplek. Als je onverhoopt ziek bent, neem dan minimaal 30 minuten voor de start van het eerste uur contact op met de WPB en SO. Maak met je afspraken over het inhalen van opdrachten en/of een vervangende opdracht.
  • Mocht je, door omstandigheden, dreigen te laat te komen op het werkplekleren neem je z.s.m. contact op met de receptie/administratie van je stageschool en vraag je hen je te laat komen door te geven aan je WPB en SO.
  • Voor de leerlingen van de school ben je ‘gewoon’ een leraar, dus heb je een voorbeeldfunctie binnen de school. Niet alleen gedragsmatig, maar ook qua kleding e.d. Tijdens elke stagedag ben je representatief gekleed en verzorgd. Benader zowel leerlingen als personeel met respect. Let op je taalgebruik en houd je aan de afspraken binnen de school; stel je voorafgaand aan je eerste dag van de schoolafspraken op de hoogte.
  • Mail alleen in uiterste gevallen en na overleg met je WPB/SO met leerlingen. Indien nodig communiceer dan uitdrukkelijk alleen met je schoolmailadres!
  • Kopiëren doe je in overleg met je WPB . Stel je op de hoogte van schoolafspraken rondom kopiëren op je leerwerkplek.
  • Ga altijd zorgvuldig om met privacy van personen. Vermeld als regel geen namen bij de uitwerking van een opdracht.

Opleidingsprogramma

Stagedag

Datum

Inhoud

1

06/02

Eerste dag werkplekleren op stageschool

VPR en NWN: 9u - 10u kick-off op stageschool

ZHZ: start op stageschool bij SO, 16u: online kick-off

2

13/02

Stagedag

3

20/02

Stagedag

 

27/02 t/m 03/03

Voorjaarsvakantie

4

06/03

Stagedag
13.00-17.00 uur Transfermoment 1 : Pedagogiek ken je doelgroep

5

13/03

Stagedag

6

20/03

Roostervrije week / wel stage

7

27/03

Stagedag

8

03/04

Stagedag
13.00-17.00 uur Transfermoment 2: Professioneel Handelen

 

10/04

Geen stage (Tweede Paasdag)

9

17/04

Stagedag

 

24/04 t/m 28/04

Meivakantie

 

01/05 t/m 05/05

Meivakantie

10

08/05

Stagedag

11

15/05

Stagedag

13.00-17.00 uur Transfermoment 3: diversiteit van soorten onderwijs

12

22/05

Stagedag

 

29/05

Geen stage (Tweede Pinksterdag)

13

05/06

Stagedag

14

12/06

Stagedag
13.00-17.00 uur Transfermoment 4:  Pitchen portfolio

 

19/06

(Her)toetsweek 8 / Inleveren portfolio / CGI

 

26/06

(Her)toetsweek 9 / CGI

 

03/07

inleveren herkansing portfolio

 

10/07

Zomervakantie

Belangrijke informatie

Enkele afspraken

  • We gaan ervan uit dat je op de opleidingsdagen de gehele dag aanwezig bent op de opleidingslocatie, tussen 8.00u en 16.30u.
  • Als je ziek bent, neem dan minimaal 30 minuten voor de start van het eerste uur contact op met de WPB en SO. Als je te laat op school gaat komen z.s.m. contact opnemen met de receptie/administratie van de school en vragen je afwezigheid door te geven aan je WPB en SO.
  • Voor de leerlingen van de school ben je ‘gewoon’ een leraar, dus heb je een voorbeeldfunctie binnen de school. Niet alleen gedragsmatig, maar ook qua kleding e.d. Houd je aan de afspraken binnen de school. Neem het initiatief om op tijd te weten wat de afspraken zijn.
  • Zorg dat je weet op welke manier met leerlingen gecommuniceerd wordt (via mail, Magister, SOMtoday, Teams, enz) vanuit docenten op je stageschool. Communicatie verloopt altijd via het account van je stageschool (dus geen privé-mailadres gebruiken).
  • Kopiëren doe je in overleg met je WPB. Zorg dat je je aan de schoolafspraken houdt.
  • Bereid iedere les of deel van een les die je geeft voor met behulp van een lesvoorbereidingsformulier.
  • Ga altijd zorgvuldig om met privacy van personen. Vermeld geen namen bij de uitwerking van je HR-opdrachten.
  • De stage loopt van de eerste tot en met de laatste schooldag van je stageschool. Overleg altijd met je SO en WPB over je eerste en laatste stagedag en de afsluiting van je stage.

Nuttige hints en tips

  • Op elke school kun je gebruik maken van de personeelskamer. Richt je hierbij nadrukkelijk naar de locatiegebruiken en meng je in het docententeam.
  • Er zijn verschillende plaatsen binnen de school waar je kunt werken, zoals de docentenwerkkamer, de teamkamers of de personeelskamer. Vraag na welke mogelijkheden jouw stageschool biedt. Ga niet met alle stagiaires bij elkaar zitten, laat ruimte voor de docenten om te werken. Je kunt wel met je duo-stagiair samen gaan zitten.
  • Beperk je niet tot één of enkele vakken maar probeer zoveel mogelijk alle facetten van de school te bestrijken. Zo krijg je een breed beeld van het beroep van docent.
  • Vraag zo mogelijk uitleg wanneer je iets niet begrijpt, je kunt veel leren van anderen.
  • Bereid ieder gesprek dat je gaat houden zorgvuldig voor, in die zin dat je je ingelezen hebt en je vragen en punten op papier hebt staan.
  • Bereid observaties en opdrachten goed voor: weet waarop je gaat letten, hoe je het noteert en hoe de informatie ‘objectief’ blijft. Observeer nooit zonder doelstelling.

VOG (Verklaring omtrent gedrag)

Als je van stageschool gewisseld bent en je nieuwe school valt onder een ander bestuur, ontvang je een mail van personeelszaken met informatie over de aanvraag van de VOG. De link in de mail helpt je door de aanvraag heen.

Het proces levert je een ‘bewijs van aanvraag’ op.

De definitieve VOG ontvang je later.

De kosten voor de aanvraag worden vergoed door de school.

Op je eerste stagedag moet je het ‘bewijs van aanvraag’ kunnen tonen.

Filmen in de klas

T.a.v. het gebruik van foto- en filmopnames hebben we te maken met privacy-wetgeving.

De scholen hebben hierover met elkaar afgesproken dat zolang er nog geen rechtsgeldig document is voor alle opleidingsscholen, we uit gaan van onderstaande link die Kennisnet verstuurd heeft.

Waar ‘school’ staat betekent dit voor ons ‘opleidingsschool’, d.w.z. het samenwerkingsverband tussen de VO-scholen van de clusters, HR en ICLON/SEC, dus ook jouw stageschool.

https://www.platformsamenopleiden.nl/actueel-nieuw-advies-rondom-privacy-stages-en-video-opnames/

Je mag de lessen dus filmen, maar het materiaal mag de opleidingsschool niet verlaten. Je mag het beeldmateriaal alleen intern gebruiken en moet het vernietigen/verwijderen zodra je de feedback en reflectie verwerkt hebt in het portfolio of assessmentdossier.

NPO coaches

Mijn naam is Kosine van der Wulp, woonachtig in Ouddorp waar ik nog elke keer vrolijk word van het strand en de zee. Ik ben NPO coach voor IvL.

Ik coach studenten die een achterstand hebben opgelopen tijdens de studie en de focus ligt op hulp bij plannen, organiseren, motiveren en communiceren. Het welbevinden is zeker net zo belangrijk, ik ben dus ook een luisterend oor.

Denk jij dat je hier baat bij zou kunnen hebben? Meld je dan aan bij de IO-er en wie weet tot ziens!

 


Sabrien el Hadidy (s.m.el.hadidy@hr.nl)

Instituutsopleider niveau 1

Hai studenten!

Ik ben Sabrien el Hadidy en na 11 jaar in het vmbo te hebben gewerkt als gymdocent en leerlingbegeleider, ben ik terechtgekomen op de Hogeschool Rotterdam. Ik begon als NPO coach, waar ik studenten begeleidde op hun stage die achterstanden hadden door (o.a.) de lastige coronajaren. Later ben ik ook als docent pedagogiek en didactiek en als instituutopleider van N2 en N3 aan het werk gegaan. Ik vind de vakken die ik geef enorm leuk en een hele waardevolle combinatie met het instituutopleiderschap waarbij steeds de koppelijk naar de beroepspraktijk gemaakt wordt. In schooljaar 2022-2023 ben ik ook weer werkzaam als NPO coach en docent, en zal ik vanaf februari studenten N1 begeleiden bij hun stage. Ik heb er veel zin in!

Transfermiddagen N2-N4

Informatie

Een aantal keer per blok zal je worden uitgenodigd om naar 'Transferbijeenkomsten' te komen. Zie daarvoor het programma op de kalender van jouw cluster. Op die middagen loop je dus geen stage, maar ben je op locatie aanwezig bij RPO Rijnmond. Tweemaal per blok zal jouw instituutsopleider het programma verzorgen in samenwerking met een schoolopleider (genaamd transferbijeenkomst IO-SO) en eenmaal per blok heb je een middag met workshop(s) (genaamd transferbijeenkomst workshops).

Workshops:

Tijdens deze praktijkbijeenkomsten leggen we de verbinding tussen de theorie, die jullie krijgen op Hogeschool Rotterdam, en de praktijk zoals jullie die ervaren tijdens de stage. We doen dit d.m.v. keuzeprogramma's.

Er worden workshops aangeboden die ingaan op de profilering van onze scholen. Verschillende (vernieuwende) onderwijsvormen komen aan bod. Bijvoorbeeld coachend onderwijs, Daltononderwijs en specifieke docentvaardigheden voor VMBO. Andere workshops gaan over persoonlijk leiderschap, bijvoorbeeld timemanagement, persoonlijke ontwikkeling en omgaan met studie/werk-privébalans. Op die manier sta je in de toekomst krachtiger voor de klas, als leraar en als mens.

Je behaalde resultaten en je ervaringen uit de praktijkbijeenkomsten worden afgerond in het CGI. In het onderdeel “Workshops” doe je verslag van wat jij hebt geleerd en meeneemt in het leraarschap n.a.v. deze bijeenkomsten.

Onder het tabblad "Workshops" vind je een lijst met een korte uitleg van de workshops die te volgen zijn tijdens deze bijeenkomsten. Per bijeenkomst geef je vooraf je voorkeur aan en volg je 1 workshop van 1,5 a 2 uur. Meer informatie krijg je via RPO Rijnmond en je instituutsopleider.

Kalender 2022 - 2023

We hebben het stagerooster van de HR aangevuld met de data die voor RPO gelden. Download het rooster hieronder. Als er wijzigingen optreden wordt dat verwerkt in dit bestand.

Workshops

Keuzeaanbod

Workshops

LER (overzicht)

Transfermiddag Workshops 30 november

ICT Tools: ICT in de klas

BT4

ICT Tools: formatief en digitaal toetsen

BT4

Persoonlijke ontwikkeling: Bewustwording

BT5 pro 2.2

Persoonlijke ontwikkeling: stressmanagement

BT5 pro 2.2

Persoonlijke ontwikkeling: lessimulatie

BT5 pro 2.2

The Real Deal: studenten

BT5 1.2, 1.3, 1.4

The Real Deal: mentoren en zorgcoördinatoren

BT5 1.2, 1.3, 1.4

The Real Deal: teamleiders en directie

BT5 1.2, 1.3, 1.4

Gesprekstechnieken: collega’s en team

BT3

Gesprekstechnieken: ouders

BT3

Gesprekstechnieken: sollicatie

BT3

Omgaan met verschillen: zorgleerlingen

BT1

Examens, wat betekent het voor de docent?

BT3 did 2.4

CAO

BT5 pro 2.4

Transfermiddag Workshops – 15 maart

N2 start om 8:15 met Veldonderzoek (op bezoek bij scholen KED, Dalton, Montessori, Vrije School, Praktijkschool, Groenonderwijs, etc.)

Onderwijstypen VMBO

BT1 1.2 + 2.2

Onderwijstypen HAVO / VWO

BT1 1.2 + 2.2

Onderwijstypen MBO

BT1 1.2 + 2.2

The Real Deal: decaan en LOB

BT5 1.2, 1.3, 1.4

The Real Deal: teamleiders en directie

BT5 1.2, 1.3, 1.4

Gesprekstechnieken: sollicitatie

BT3

Goede vraag ontwikkelen (RTTI, Bloom, etc.)

BT4 3.3, 3.4

Persoonlijke ontwikkeling: beeldcoaching

BT3 did 1.2, 1.3, 1.4

Persoonlijke ontwikkeling: stressmanagement

BT3 did 1.2, 1.3, 1.4

Persoonlijke ontwikkeling: lessimulatie

BT3 did 1.2, 1.3, 1.4

 

Een aantal onderwerpen wordt tijdens beide transferbijeenkomsten workshops aangeboden, maar soms met een andere focus.

Bij te weinig aanmeldingen in een cluster proberen we de aanmelders van verschillende clusters samen te voegen. Dit kan betekenen dat je de workshop dan in een andere regio volgt (binnen RPO). Als het niet lukt om clusters samen te voegen, word je bij je tweede keuze geplaatst.

NWN (Nieuwe Waterweg Noord)

Clusterinformatie

Schiedam, augustus 2022

 

Beste student,

Welkom in cluster Nieuwe-Waterweg-Noord! Dit jaar loop je stage op een van onze opleidingsscholen in deze regio.

Wij breiden steeds verder uit en vanaf dit jaar zijn de volgende scholen aangesloten bij RPO Rijnmond.

Sg Spieringshoek Google Maps | Website
De Internationale Vos (locatie Mavo Vos) Google Maps | Website
Het Lyceum Vos Google Maps | Website
De Mavo Vos Google Maps | Website
Het College Vos Google Maps | Website
Mavo Schravenlant Google Maps | Website
Lyceum Schravenlant Google Maps | Website
Stedelijk Gymnasium Schiedam Google Maps | Website
St.-Jozefmavo Google Maps | Website
Zadkine Benthemstraat Google Maps | Website
Zadkine Prins Alexanderlaan Google Maps | Website
ProNova College Google Maps | Website
Krimpenerwaardcollege Google Maps | Website

 

In deze WikiWijs vind je alle algemene informatie over RPO en je opleiding en onder deze NWN-kop zul je specifieke informatie vinden voor ons cluster en jouw stageschool. Houd deze WikiWijs in de gaten voor wijzigingen en updates! Lees al deze informatie goed door, zodat je weet wat er van je verwacht wordt en wat jij van ons mag verwachten.

De contactgegevens van de SO-ers vind je onder de knop Schoolopleiders.

Veel succes en plezier met je opleiding!

Diederik van Dalen,
Gerben Lodder

Clustercoördinatoren RPO Rijnmond/NWN


Voor meer info over RPO neem je een kijkje op https://rpo-rijnmond.nl/

 

Clustercoördinatoren

De clustercoördinatoren houden zich met name bezig met de plaatsing van studenten op de scholen in de regio NWN. Daarnaast organiseren zij de transferbijeenkomsten en zijn ze de contactpersoon tussen de stageschool en de opleidingsschool. In veel gevallen zul je niet met de clustercoördinatoren in contact komen, omdat je eerste contact altijd je werkplekbegeleider, instituutsopleider en schoolopleider is, maar je mag ons altijd mailen!

 

Diederik van Dalen

vandalen@deinternationalevos.nl

Gerben Lodder

clustercoordinator@spieringshoek.nl

 

 

Schoolopleiders

School Schoolopleider Emailadres
Sg Spieringshoek Jeannette van Leeuwen a.vanleeuwen@spieringshoek.nl
De Internationale Vos Vacant Contact: vandalen@deinternationalevos.nl
Het Lyceum Vos Auke Hobijn hobijn@demavovos.nl
De Mavo Vos Sabah Yekhlef yekhlef@demavovos.nl
Het College Vos Serhat Ocak ocak@hetcollegevos.nl
Mavo Schravenlant Margriet Halbertsma halbertsma@mavoschravenlant.nl
Lyceum Schravenlant René Zanen zan@schravenlant.nl
Stedelijk Gymnasium Schiedam Marieke Dorussen m.dorussen@stgs.nl
Stedelijk Gymnasium Schiedam Marion Jacobs m.jacobs@stgs.nl
Zadkine Helga Heijdra h.heydra@zadkine.nl
Zadkine Najat Ahmadi n.ahmadi@zadkine.nl
St.-Jozefmavo Jihen Ayed jayed@sjm.nl
Krimpenerwaardcollege Linnette Revierre rvr@kwcollege.nl
ProNova College Susanne Verweij s.verweij@pronovacollege.nl

Instituutsopleiders


Mijn naam is Karlyn Winter. Op de Hogeschool ben ik werkzaam bij de lerarenopleiding maatschappijleer. Hiervoor heb ik gewerkt als docent in het voortgezet speciaal onderwijs. Ik geef verschillende vakken zoals bijvoorbeeld Internationale Betrekkingen en Recht en Staatkunde. Ik ben SLC-er van jaar vier en dus ook Instituut Opleider. Je kunt mij via de mail bereiken.

Aanwezig: maandag tot en met vrijdag

E-mail:  a.l.k.winter@hr.nl


Mijn naam is Armin de Graaf. Al 21 jaar ben ik werkzaam op Lyceum Schravenlant als docent Techniek en Natuurkunde. Het begeleiden van studenten doe ik ook al heel wat jaartjes. Vier jaar geleden ben ik betrokken geraakt bij de opleidingsschool RPO Rijnmond NWN. Het eerste jaar het ik alleen LWT-e gegeven. Sinds twee jaar ben ik ook Instituutsopleider. Dit jaar ben ik Instituutsopleider voor alle niveaus.

Mijn e-mailadres is: a.de.graaf@hr.nl


Mijn naam is Marion van den Dobbelsteen. Ik ben nu zo'n 11 jaar werkzaam op de lerarenopleiding geschiedenis van de hogeschool. Naast de geschiedenisvakken geef ik vooral veel vakdidactiek, ben ik SLC van jaar 4 en Assessor. Hiervoor heb ik 15 jaar lesgegeven in het VO en heb daar ook veel stagiaires begeleid. Dit jaar kom ik het team van RPO-NWN versterken als instituutsopleider. Je kunt mij op alle stageniveaus tegenkomen. Graag contact via de mail of via teams (m.y.van.den.dobbelsteen@hr.nl)

 

Regiocoördinator

Hélène Timmers (Mail Hélène, klik hier)

Regiocoördinator RPO Rijnmond

Als Regio-coördinator vanuit de Hogeschool Rotterdam ben ik de schakel tussen de Opleidingsschool RPO, de Leerwerkplekken (stagescholen) en de HR. Ik werk al meer dan dertig jaar met passie en plezier in het onderwijs. Mijn ervaring is opgebouwd uit het werken op zowel reguliere vmbo’s, als binnen het speciaal (voortgezet) onderwijs (cluster IV). Zeker als teamleider en locatiedirecteur heb ik veel ervaring in het sparren met (aankomende) leraren over het geven van betekenisvol onderwijs. Die ervaring neem ik mee in mijn functie als regio-coördinator, waarbij ik met name de kwaliteit en inhoud van het opleidingsprogramma monitor. Dat doe ik binnen RPO vooral samen met het team van Instituutsopleiders (IO’s) en de cluster-coördinatoren. Ik hoop dat jij met net zoveel plezier in het onderwijs aan de slag gaat!

VPR (Voorne-Putten Rozenburg)

Clustercoördinatoren

Marieke Aantjes

m.aantjes@penta.nl

Sjoerd Hoekstra

 

s.hoekstra@helinium.nl

Schoolopleiders

School Schoolopleider Emailadres
Yuverta Brielle Elisabeth Benson e.benson@yuverta.nl
Yuverta Klaaswaal Elke Lamers e.lamers@yuverta.nl
Maerlant Pim Stins p.stins@mearlant.eu
Helinium Sjoerd Hoekstra s.hoekstra@helinium.nl
Ring van Putten Ivanka Broer bre@deringvanputten.nl
My College Robert Bal r.bal@my-college.nl
Zadkine Sportlaan 13 Ingrid van der Aa i.vanderaa@zadkine.nl
Zadkine Sportlaan 15 Ingrid van der Aa i.vanderaa@zadkine.nl
Zadkine Eikenlaan Ingrid van der Aa i.vanderaa@zadkine.nl
Zadkine Campus Hoogvliet Ingrid van der Aa i.vanderaa@zadkine.nl
PENTA college Scala Rietvelden Pieter Huisman p.huisman@penta.nl
PENTA college Jacob van Liesveldt Franka de Roos f.deroos@penta.nl
PENTA college Scala Molenwatering Monika Jaskolska m.jaskolska@penta.nl
PENTA college Hoogvliet Bianca Veenhoff b.veenhoff@penta.nl
PENTA college de Oude Maas Jacqueline vd Horst j.vanderhorst@penta.nl
PENTA Rozenburg Michael Visser m.visser@penta.nl
PENTA college Bahûrim Marieke Aantjes m.aantjes@penta.nl
Penta Charles de Foucauld Esmeralda van der Pluijm en Els van Herk e.vanherk-teuwen@penta.nl

Instituutsopleiders

 

Jaar 1: Guido Koster
(email: g.koster@hr.nl)

Voorbeeld van afbeelding

Beste student,

 

Ik ben docent aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Rotterdam. Ik ben verbonden aan de vakgroep Natuurkunde, maar geef alleen les in de pedagogische-, didactische- en onderwijskundige vakken. Daarnaast ben ik o.a. instituutsopleider voor N1 bij VPR. In mijn begeleidende rol als IO wil ik je een overwogen keuze laten maken of het beroep van de docent echt wat voor jou kan zijn. Ik kijk uit naar de gesprekken met jullie over de eerste onderwijservaringen.

 

Je kunt mij benaderen via g.koster@hr.nl

 

Met vriendelijke groet,

Guido Koster

Jaar 1: Özge Dogan

Voorbeeld van afbeelding

Hallo allemaal,

Mijn naam is Özge Dogan en ik ben docent aan de lerarenopleiding wiskunde van Hogeschool Rotterdam. Ik geef een aantal wiskunde vakken en een BV vak. Daarnaast ben ik instituutsopleider voor N1 bij VPR. Ik kijk er naar uit om jullie te ontmoeten en begeleiden bij jullie oriëntatie op het leraarschap.

Tot snel!

Özge Dogan

Bob van Beveren

b.c.h.van.beveren@hr.nl

Hallo allemaal,

Mijn naam is Bob van Beveren en ik ben namens Hogeschool Rotterdam als instituutsopleider betrokken bij de Opleidingsschool RPO Rijnmond, regio VPR (Voorne Putten Rozenburg). De Opleidingsschool RPO Rijnmond is mij niet geheel onbekend, ik ben namelijk zelf in de regio’s VPR/ NWN opgegroeid en opgeleid. Mijn middelbareschooltijd speelde zich af bij de Charles de Foucauld Mavo. Toen ik hier de vraag “wat wil je later worden?” moest beantwoorden, leek het mij wel wat om in de toekomst als docent aardrijkskunde voor de klas te gaan staan. Hiervoor heb ik eerst de opleiding Onderwijsassistent niveau 4 bij het Zadkine in Spijkenisse afgerond en vervolgens de Lerarenopleiding Aardrijkskunde bij Hogeschool Rotterdam.

Als vierdejaarsstudent kreeg ik binnen RPO Rijnmond een kleine aanstelling aangeboden bij een Vmbo-school in Schiedam (Mavo Schravenlant XL). Na het behalen van mijn bevoegdheid mocht ik hier direct fulltime aan de slag. Tijdens de jaren die daarna volgden ontdekte ik mijn passie voor didactiek en onderwijsontwikkeling en heb ik mij hierin gespecialiseerd door de Master Leren & Innoveren op Hogeschool Rotterdam te gaan volgen.

Na een korte onderwijsonderbreking waarin ik heb gewerkt als projectleider/ bouwvakker ben ik nu weer werkzaam in het onderwijs, dit keer als lerarenopleider (didactiek en pedagogiek) en instituutsopleider.

Ik wens iedereen heel veel succes dit studiejaar, tot snel!

Tatjana van der Sluis

t.van.der.sluis@hr.nl

Voorbeeld van afbeelding

Tatjana van der Sluis, kerndocent bij BV exact. Ik geef ook een enkel vak biologie, gewoon omdat ik dat óók zo heel erg leuk vind. Tientallen jaren biologie docent, mentor en specialist gedrag en onderwijsbelemmeringen binnen het reguliere vmbo en binnen het VSO. Nu alweer 4 jaar met heel veel plezier op de HR.  IO- er N 2 t/m 4.  Heel gaaf om aankomende docenten te begeleiden en aan te moedigen, zeker wanneer het met het portfolio even minder gaat. Ik leer ook telkens weer van de studenten; zij inspireren mij en ik hoop dat ik hen ook kan inspireren. Ik houd van buiten zijn, fossielen zoeken ( en liefst ook vinden natuurlijk ) schimmels fotograferen, muziek en lezen. In willekeurige volgorde.

 

Hartelijke groet,

 

Tatjana van der Sluis

Kerndocent BV exact

Randy Middendorp
(email: r.j.middendorp@hr.nl)

 

Hoi allemaal,

 

Mijn naam is Randy Middendorp, ik ben 34 jaar oud en ik woon samen met mijn vriendin in Vlaardingen. Hoewel ik ooit zelf ben begonnen aan de lerarenopleiding Nederlands hier in Rotterdam, heb ik uiteindelijk Nederlands gestudeerd in Leiden. Na mijn studie heb ik op verschillende middelbare scholen gewerkt in Rotterdam, Den Haag, Zoetermeer en Shanghai. Mijn voornaamste hobby’s zijn pianospelen, koken en sporten.

 

Ik kijk ernaar uit jullie allemaal te ontmoeten. Tot snel!


Randy

Melanie de Koning-Riekwel
(email: RieMS@hr.nl)

Voorbeeld van afbeelding

Beste studenten,

Wat is het toch een eer om jullie te mogen begeleiden bij het mooiste vak dat er bestaat; het docentschap! Wat ik jullie kom brengen is mijn didactische en pedagogische ervaring opgedaan in de zevenentwintig jaren voor de klas. En wat ik bij jullie kom halen is inspiratievolle energie. Want van enthousiaste leraren in opleiding word ik erg blij. Ik verheug me om met jullie te mogen samenwerken richting die eindstreep.

Tot snel ziens en spreeks.

Melanie de Koning-Riekwel

Ouafila el Allaoui

Voorbeeld van afbeelding

Mijn naam is Ouafila El Allaoui. Ik ben getrouwd en heb een dochtertje van anderhalf. Ik sport graag en houd van lezen en gezelligheid met familie en vrienden.

Als docent Economie ben ik gekoppeld aan de lerarenopleiding Economie op de Hogeschool Rotterdam.

Naast het verzorgen van economische vakken doe ik veel aan stagebegeleiding, afstudeerbegeleiding en het ontwikkelen van cursussen.

Ook dit studiejaar ben ik instituutsopleider en ga ik met veel zin studenten van niveau 2, 3 en 4 gaan begeleiden.

Ik kijk er naar uit om die nieuwe studenten te ontmoeten en te begeleiden.

 

Hartelijke groet,

Ouafila El Allaoui

Regiocoördinator

Hélène Timmers (Mail Hélène, klik hier)

Regiocoördinator RPO Rijnmond

Als Regio-coördinator vanuit de Hogeschool Rotterdam ben ik de schakel tussen de Opleidingsschool RPO, de Leerwerkplekken (stagescholen) en de HR. Ik werk al meer dan dertig jaar met passie en plezier in het onderwijs. Mijn ervaring is opgebouwd uit het werken op zowel reguliere vmbo’s, als binnen het speciaal (voortgezet) onderwijs (cluster IV). Zeker als teamleider en locatiedirecteur heb ik veel ervaring in het sparren met (aankomende) leraren over het geven van betekenisvol onderwijs. Die ervaring neem ik mee in mijn functie als regio-coördinator, waarbij ik met name de kwaliteit en inhoud van het opleidingsprogramma monitor. Dat doe ik binnen RPO vooral samen met het team van Instituutsopleiders (IO’s) en de cluster-coördinatoren. Ik hoop dat jij met net zoveel plezier in het onderwijs aan de slag gaat!

ZHZ (Zuid-Holland Zuid)

Clusterinformatie

Beste student,

Welkom in cluster Zuid-Holland-Zuid! Dit jaar loop je stage (werkplekleren) op een van onze stagescholen in deze regio.

De volgende besturen zijn onderdeel van ons cluster; OZHW, Stedelijk Dalton Lyceum, RGO Middelharnis, De Hoeksche school, Willem de Zwijger College, Yuverta, Zadkine, H3O Insula College, CSG Willem van Oranje, DevelsteinCollege, SPON Griendencollege en het Johan de Witt gymnasium.

De contactgegevens van de SO vind je onder de knop Schoolopleiders. In deze WikiWijs vind je alle algemene informatie over RPO en je opleiding en onder deze ZHZ-kop zul je specifieke informatie vinden voor ons cluster en jouw stageschool. Houd deze WikiWijs in de gaten voor wijzigingen en updates! Lees al deze informatie goed door, zodat je weet wat er van je verwacht wordt en wat jij van ons mag verwachten.

Veel succes en plezier met je opleiding!

Marianne Bijkerk,
Joana Oliviera

Clustercoördinatoren RPO Rijnmond/ZHZ


Voor meer info over RPO neem je een kijkje op https://rpo-rijnmond.nl/

 

Clustercoördinatoren

De clustercoördinatoren houden zich met name bezig met de plaatsing van studenten op de scholen in de regio ZHZ. Daarnaast organiseren zij de transferbijeenkomsten en zijn ze de contactpersoon tussen de stageschool en de opleidingsschool. In veel gevallen zul je niet met de clustercoördinatoren in contact komen, omdat je eerste contact altijd je werkplekbegeleider, instituutsopleider en schoolopleider is, maar je mag ons altijd mailen!

Marianne Bijkerk

Marianne.Bijkerk@ozhw.nl

Joana Oliviera

J.oliveira@dalton-dordrecht.nl


 

Schoolopleiders

 

AFK

SCHOOL

SCHOOLOPLEIDER

E-MAILADRES

DLB

Dalton Lyceum Barendrecht

Bart Geefshuijsen

Bart.geefshuijsen@ozhw.nl

GCR

Gemini College Ridderkerk

Judith Steenhuizen

Judith.steenhuizen@ozhw.nl

GCL

Gemini College Lekkerkerk

Rik van Deursen

Chris Boom

rik.van.deursen@ozhw.nl

chris.boom@ozhw.nl

FOCUS

Focus beroepsacademie Barendrecht

Stan Ringlever

Stan.ringlever@ozhw.nl

WBC

Walburg College Zwijndrecht

Marianne Bijkerk

Marianne.bijkerk@ozhw.nl

MAX

Maxima College Ridderkerk

Jos Ackermans

Jos.ackermans@maximacollege.nl

 

LOK

Loket Zwijndrecht

Hanneke Meijer

hmeijer@loketzwijndrecht.nl

 

SDL O

Stedelijk Dalton Overkampweg

Esther van Rossem

e.rossem@dalton-dordrecht.nl

SDL K

Stedelijk Dalton Kapteijnweg

Sandra van den Berg

s.berg@dalton-dordrecht.nl

SDL V

Stedelijk Dalton vakcollege

Amarenske Troost

a.troost@dalton-dordrecht.nl

Insula K

Insula Koningsstraat

Kim Vos

kvos@insulacollege.nl

Insula HH

Insula Halma Heiraplein

Anette van der Touw

avandertouw@insulacollege.nl

Insula VC

Insula Vakcollege

Martijn Jabaaij

mjabaaij@insulacollege.nl

WdZ

Willem de Zwijger college Papendrecht

Pinar Rousian

p.rousian@wdzwijger.nl

 

GC

Grienden College Sliedrecht

Misja Demandt

m.demandt@spon.nl

 

WvO

Willem van Oranje Oud-Beijerland

Rianne Vos

r.vos@dewillem.nl

Hoeksch

Hoeksch Lyceum Oud- Beijerland

Everine van der Vliet

e.vandervliet@hoekschlyceum.nl

Actief

Actief College Oud-Beijerland

Monique Campo

m.campo@actiefcollege.nl

RGO

RGO College Middelharnis

Amy Schreurs

srsa@rgomiddelharnis.nl

RGO V

RGO VMBO Middelharnis

Jessica Leijten/Joost Slagboom

leij@rgomiddelharnis.nl

 

DEV

Develstein College Zwijnrecht

Harriette Kampman

hkampman@develsteincollege.nl

 

Yuverta D

Yuverta Dordrecht

Marco van Barneveld

m.van.barneveld@yuverta.nl

 

Yuverta O

Yuverta Ottoland

Frank Hulsman

f.hulsman@yuverta.nl

 

ZAD FR

Zadine Frankendaal

Evelien Swint

e.swint@zadkine.nl

 

ZAD MM

Zadkine Marten Meesweg

Evelien Swint

e.swint@zadkine.nl

 

ZAD DK

Zadkine Dakotaweg

Evelien Swint

e.swint@zadkine.nl

 

ZAD SCH

Zadkine Schoonhoven

Evelien Swint

e.swint@zadkine.nl

 

Instituutsopleiders

Sabrien el Hadidy (s.m.el.hadidy@hr.nl)

Instituutsopleider niveau 1

Hai studenten!

Ik ben Sabrien el Hadidy en na 11 jaar in het vmbo te hebben gewerkt als gymdocent en leerlingbegeleider, ben ik terechtgekomen op de Hogeschool Rotterdam. Ik begon als NPO coach, waar ik studenten begeleidde op hun stage die achterstanden hadden door (o.a.) de lastige coronajaren. Later ben ik ook als docent pedagogiek en didactiek en als instituutopleider van N2 en N3 aan het werk gegaan. Ik vind de vakken die ik geef enorm leuk en een hele waardevolle combinatie met het instituutopleiderschap waarbij steeds de koppelijk naar de beroepspraktijk gemaakt wordt.

In schooljaar 2022-2023 ben ik ook weer werkzaam als NPO coach en docent, en zal ik vanaf februari studenten N1 begeleiden bij hun stage. Ik heb er veel zin in!


 

Afbeelding met buiten, boom, persoon, zoogdierAutomatisch gegenereerde beschrijving Hanneke Potters (j.m.c.potters@hr.nl)

Instituutsopleider niveau 2 en 3

Mijn naam is Hanneke Potters en ik werk voor het tweede jaar op de Lerarenopleiding Biologie van de Hogeschool van Rotterdam. Vorig jaar was ik instituutsopleider voor de studenten van jaar 1, nu begeleid ik de N2 en N3 stages vanuit de Hogeschool en uiteraard zal ik ook met regelmaat naar de stagescholen komen voor lesbezoeken en transferbijeenkomsten. De jaren hiervoor heb ik vele groepen leerlingen en studenten mogen begeleiden vanuit allerlei rollen. Zo heb ik tien jaar gewerkt als lerarenopleider aan de Hogeschool van Amsterdam, heb me veel bezig gehouden met de implementatie van ICT in het onderwijs, maar ook zeker voor de klas gestaan op diverse scholen op eigenlijk alle afdelingen (vmbo, havo, vwo, gymnasium). Vorig jaar heb ik het vak ‘Oriëntatie op het beroep van Leraren’ gegeven aan de eerstejaarsstudenten. De startbijeenkomst met de Schoolopleiders en alle studenten op het Wallburg College  was een prima kick-off en ik zie uit naar de samenwerking met alle collega’s en studenten!


Robert Mol (r.l.mol@hr.nl)

Instituutsopleider niveau 2 en 3

Hoi allemaal! Ik ben Robert Mol. Na 10 jaar in het voortgezet onderwijs gewerkt te hebben als docent Engels geef ik nu sinds enkele jaren de onderwijskundige vakken op de Hogeschool Rotterdam, zowel bij de voltijd als bij de deeltijd opleiding. Ik ben al een aantal jaren instituutsopleider bij RPO Rijnmond en help onze studenten met veel plezier groeien tot sterke leraren. Hopelijk tot snel!


Silke Vogelsang (s.k.vogelsang@hr.nl)

Instituutsopleider niveau 2 en 3

Mijn naam is Silke Vogelsang en van oorsprong ben ik Berlijnse. Ruim twintig jaar geleden heb ik de stap vanuit de theaterwereld in Duitsland naar het onderwijs en naar Nederland gemaakt. Een stap waar ik nog steeds dagelijks heel blij mee ben. Ik vind onderwijs, lesgeven en mensen op hun weg begeleiden ontzettend leuk en zo bijzonder werk. Ik kijk er dus ook naar uit om dit vanaf dit studiejaar bij de Hogeschool Rotterdam te komen doen. De afgelopen 18 jaar heb ik voor de klas gestaan in het voorgezet onderwijs en heb dit de afgelopen tien jaar met werken in het hoger onderwijs gecombineerd. Ik heb zowel op de tweedegraads en eerstegraads lerarenopleiding Duits aan de Hogeschool Utrecht gewerkt, als ook bij het University College van de Universiteit Utrecht. Als IO hoop ik jullie, de leraren van de toekomst, bij het volgende stapje op weg naar geweldig onderwijs te kunnen ondersteunen, zodat jullie stevig wortelen in ons vakmanschap en van daar uit als geweldige vakmensen naar scholen uit zullen vliegen. To infinty and beyond!


Hanneke Verkleij (h.m.verkleij@hr.nl)

Instituutsopleider niveau 2, 3 en 4

Onderwijskundige en docent pedagogiek en didactiek binnen het cluster M&M aan de lerarenopleiding.

Vanuit mijn werk als docent pedagogiek en didactiek binnen het cluster M&M ben ik bekend met de theorie die aangeboden wordt aan startend docenten. De theorie over hoe mensen leren in allerlei verschillende situaties vind ik super interessant. Maar ook de vraag wat iemand nodig heeft om zo goed mogelijk te leren, of dat nou om kennis gaat of om vaardigheden, houdt mij bezig. Of het nu gaat om het leren door leerlingen of het leren om voor de klas te staan, bij alles ga ik ervanuit dat (bijna) alles te leren is.  Zolang je er als lerende maar zin in hebt en je de juiste begeleiding en tools krijgt aangeboden! Vanuit mijn ervaring als leerkracht op basisscholen in Rotterdam en omgeving, hoop ik te zien en te weten welke gereedschapskoffer je als startend docent nodig hebt om stevig voor de klas te staan, om te gaan met ouders en goede leerzame lesbijeenkomsten te ontwikkelen voor de leerlingen in jouw klassen. Na mijn studie Onderwijskunde, aan de Universiteit Utrecht, heb ik nog meer inzicht gekregen in de manier waarop we onderwijs kunnen vormgeven en enthousiast kunnen blijven om het onderwijs te blijven verbeteren. Ik hoop dan ook een bijdrage te kunnen leveren tijdens de begeleiding in de stages en bij het afstuderen start-bekwaam. Zowel vanuit mijn rol als SLC van jaar 4 bij de vakgroep aardrijkskunde als ook als IO-er voor de verschillende niveaus binnen RPO ZHZ. Ik kijk ernaar uit om met jullie samen te werken!


Sandra van den Berg (S.Berg@dalton-dordrecht.nl)

Afbeelding met persoon, binnen, glimlachen, tafelAutomatisch gegenereerde beschrijving Instituutsopleider niveau 1, 3 en 4

Mijn naam is Sandra van den Berg en ik ben sinds 2012 Instituutsopleider voor de Hogeschool Rotterdam. Daarnaast werk ik op het Stedelijk Dalton Lyceum, locatie Kapteynweg te Dordrecht.
Mijn werkzaamheden daar bestaan uit het coachen van nieuwe collega’s en het mooiste vak (Geschiedenis) lesgeven aan Mavo 4.  
De meesten van jullie kennen mij als schoolopleider van de Kapteynweg en ook dat doe ik al heel lang met heel veel plezier. Dit jaar ga ik niveau 4 studenten begeleiden in Dordrecht op het Insula College en het Stedelijk Dalton Lyceum; in Papendrecht op de Willem de Zwijger; in Zwijndrecht: op het Walburg College en Develstein College. Sommige studenten moeten jaar drie nog afronden en deze studenten zal ik ook begeleiden dus het kan zijn dat jullie mij ook op andere scholen tegenkomen.


Janneke Hoekman (j.hoekman@hr.nl)

Instituutsopleider deeltijd niveau 1

Mijn naam is Janneke Hoekman. Voordat ik in 2010 op de lerarenopleiding kwam werken, werkte ik als docent op het Albeda College. Daar gaf ik les op de opleiding Helpende Welzijn Niveau 2, Sociaal Pedagogisch Werk niveau 3 en 4 en Onderwijsassistent Niveau 4. Ik ben orthopedagoog met een specialisatie in de leerproblemen. Op de lerarenopleiding geef ik dan ook vooral de pedagogische vakken en de minor Passend Onderwijs en Leerlingenzorg. Daarnaast coördineer ik de vakgroep Samen Opleiden Generiek Exact. Ik heb de afgelopen jaren veel studenten begeleid als studieloopbaancoach en instituutsopleider, zowel in de voltijd als in deeltijd. De deeltijdstudent heeft vaak al veel werkervaring en eerder verworven competenties. Ieder vertrekt vanuit een ander startpunt met als doel om een goede leraar te worden. Ik kijk er naar uit om dit jaar de startende deeltijdstudenten bij dat proces te begeleiden.


John Peter van Ton (a.j.peters.van.ton@hr.nl)

Instituutsopleider niveau 2 en 3

Mijn naam is John Peters van Ton. De afgelopen 25 jaar ben ik in het onderwijs actief geweest in het VMBO, MBO en HBO-onderwijs. De laatste 12 jaar doe ik dit voor de Hogeschool Rotterdam. Hier houd ik mij vooral bezig met afstudeerbegeleiding, stagebegeleiding en het doceren van bedrijfseconomie. De tijd die ik niet bezig ben met onderwijs ben ik actief als hobbyboer op het prachtige platteland van de Hoeksche Waard.


Eelco Driessen (e.s.driessen@hr.nl)

Instituutsopleider niveau 2, 3 en 4

Ik ben Eelco Driessen, 46 jaar, trotse vader van Mette (9 jaar) en Bente (7 jaar), samenwonend met Esther en woonachtig te Barendrecht. Sinds twee weken ben ik verbonden aan de Hogeschool Rotterdam in de functie van lerarenopleider geschiedenis. Daarnaast zal ik dus ook als instituutsbegeleider 20 studenten begeleiden op de niveaus 2, 3 en 4.

Ik ben de afgelopen 20 jaar werkzaam geweest op verschillende middelbare scholen als docent geschiedenis én mentor. Ik heb altijd op scholengemeenschappen gewerkt en daarmee dus het voorrecht gehad om me als docent te hebben mogen ontwikkelen op verschillende onderwijsafdelingen tegelijkertijd. Daarnaast ben ik werkzaam geweest voor het College voor Toetsen en Examens (CvTE), de zogenaamde ‘examenboer’ in Nederland.

Zodoende neem ik de nodige onderwijservaring uit de praktijk mee in mijn nieuwe functie aan de Hogeschool. Een functie die ik graag ook een keer wilde ervaren. Daarom vind ik het ook geweldig om gelijk IO’er te mogen zijn. Want het is natuurlijk uiteindelijk in&voor de klas waar het allemaal moet gebeuren voor onze wannabe-docenten (a.k.a. studenten). Daar vindt de echte kruisbestuiving plaats van wat ze in theorie en met ‘droogoefenen’ op de HR hebben geleerd. Ik hoop jullie daarin op een waardevolle manier te kunnen begeleiden. Ik zie ernaar uit om met velen van jullie kennis te maken tijdens toekomstige ‘events’. Maak er een mooi IO-jaar van!

Regiocoördinator

Hélène Timmers (h.timmers@hr.nl)

Regiocoördinator RPO Rijnmond

Als regiocoördinator vanuit de Hogeschool Rotterdam ben ik de schakel tussen de Opleidingsschool RPO, de Leerwerkplekken (stagescholen) en de HR. Ik werk al meer dan dertig jaar met passie en plezier in het onderwijs. Mijn ervaring is opgebouwd uit het werken op zowel reguliere vmbo’s, als binnen het speciaal (voortgezet) onderwijs (cluster IV). Zeker als teamleider en locatiedirecteur heb ik veel ervaring in het sparren met (aankomende) leraren over het geven van betekenisvol onderwijs. Die ervaring neem ik mee in mijn functie als regio-coördinator, waarbij ik met name de kwaliteit en inhoud van het opleidingsprogramma monitor. Dat doe ik binnen RPO vooral samen met het team van Instituutsopleiders (IO’s) en de cluster-coördinatoren. Ik hoop dat jij met net zoveel plezier in het onderwijs aan de slag gaat!

Stagehandleidingen

Stagehandleidingen

Ondersteuning (N2+N3)

Niveau 2

Hier vinden studenten niveau 2 ondersteuning bij het vormgeven van hun portfolio.


Belangrijke bestanden: 21/09/2022:

Let op: Het template is alleen bedoeld voor studenten bij RPO Rijnmond. Er staan ook RPO Rijnmond specifieke zaken in (Zoals RPO Rijnmond Leraar 2.0 bijeenkomsten en workshops!).



Let op: Deze lessen zijn voor 2022-2023 en alleen bedoeld voor opleidingsschool RPO Rijnmond.

Les 1: De opbouw van je portfolio.

 

Les 2: De start van niveau 2.

 

Les 3: Leerwerkplannen

 

Meer materiaal volgt.

Niveau 3

Hier vinden studenten niveau 3 ondersteuning bij het vormgeven van hun portfolio.


Belangrijke bestanden: 21/09/2022:

Let op: Het template is alleen bedoeld voor studenten bij RPO Rijnmond. Er staan ook RPO Rijnmond specifieke zaken in (Zoals RPO Rijnmond Leraar 2.0 bijeenkomsten en workshops!).



Let op: Deze lessen zijn voor 2022-2023 en alleen bedoeld voor opleidingsschool RPO Rijnmond.

Les 1: De opbouw van je portfolio.

 

Les 2: De start van niveau 3.

 

Meer materiaal volgt.

Voor werkplekbegeleiders

Alle niveaus

Voor werkplekbegeleiders is een aantal documenten ter beschikking gesteld door Hogeschool Rotterdam. Deze geven een inkijkje in de thema's die de student gedurende het jaar behandelt en dienen als handreiking bij de begeleiding.

 

Niveau 2

Contact

Contact

Heb je vragen over je stage? Vraag deze dan bij voorkeur eerst aan je instituutsopleider van de Hogeschool Rotterdam.

Wil je een vraag stellen aan RPO Rijnmond? Neem dan contact op met de clustercoördinatoren.

NWN (Nieuwe Waterweg Noord): Diederik van Dalen en/of Gerben Lodder.

VPR (Voorne-Putten Rozenburg): Marieke Aantjes en/of Sjoerd Hoekstra.

ZHZ (Zuid-Holland Zuid): Marianne Bijkerk en/of Joana Oliviera.


 

Website

De officiële website van RPO Rijnmond is https://rpo-rijnmond.nl/

Staan er fouten op deze wikiwijs pagina? Laat het dan direct weten aan Gerben Lodder.

  • Het arrangement RPO Rijnmond - Programmaboekje 2022 - 2023 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    RPO Rijnmond
    Laatst gewijzigd
    2023-01-26 11:04:41
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    RPO Rijnmond - Programmaboekje 2022 - 2023
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    RPO Rijnmond. (2021).

    RPO Rijnmond - Programmaboekje 2021 - 2022

    https://maken.wikiwijs.nl/178154/RPO_Rijnmond___Programmaboekje_2021___2022

  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.