Zoeken in Cinahl : training NHL Stenden

Training CINAHL

Waarom deze training?

CINAHL (Cummulative index Nursing and Allied Health Literature) is een databank met verwijzingen naar verpleegkundige, paramedische en vaktherapie literatuur.  

Wat kun je vinden in CINAHL?

  • meer dan 600 full text tijdschriften
  • (hoofdstukken uit) gezondheidszorg boeken
  • Standards of Practice

Cinahl database kun je vinden op de website van de bibliotheek of je kunt inloggen met je NHL Stenden account via deze link

 

Wat leer je in deze training?

Deze training is gericht op het vergroten van je informatievaardigheiden in CINAHL. De training is gemaakt door Olga van Dijk, informatiespecialist van NHL Stenden en bedoeld voor studenten van de Academie Gezonheidszorg en Welzijn van NHL Stenden. Specifieke voorkennis is niet nodig.​

Je leert:

  • gebruik van "Quick lessons"
  • gebruik van "Evidence based care sheets"
  • zoekwoorden zoeken in de trefwoordenstructuur (CINAHL Subject headings)
  • zoekstring maken en zoeken in CINAHL

Invulformulier zoekschema

Als je literatuur gaat zoeken in CINAHL kan het handig zijn om gebruik te gaan maken van een zoekschema.

Zo werkt het:

De training bestaat uit modules. Iedere module bevat uitleg en soms korte video's. Je kan de modules van begin tot eind doorlopen of onafhankelijk van elkaar doen. Klik op de knop 'Volgende' rechts onderin dit scherm om te starten.

 

 

 

1. Quick Lessons

CINAHL Quick Lessons bevatten informatie over ziektebeelden, die speciaal gemaakt zijn voor verpleegkundigen.
Ze bestaan uit een beschrijving van de aandoening, de kenmerken en symptomen, informatie over diagnostische testen, het verloop van de ziekte en verpleegkundige interventies.

 

Waar vind je de quick lessons?

1. Selecteer in de blauwe balk bovenin het scherm.

2. Vul de zoekterm in, klik "Browse". Selecteer de gewenste term daaronder en klik "Search"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3. Klik op 'Html Full text' om het document te openen.


2. Evidence-Based Care Sheets

Een "Care sheet" in CINAHL is een beknopte samenvatting van een verpleegkundig onderwerp, gebaseerd op bewijs vanuit de recente wetenschappelijke literatuur (evidence-based). Het bevat informatie over "What we know" en  "What can we do" met betrekking tot een aandoening.

De literatuurverwijzingen waarop het bewijs is gebaseerd zijn gecodeerd naar soort bron zodat de verpleegkundige kan bepalen of de betreffende literatuur van toepassing is voor zijn/haar praktijk.

Let op! De informatie in deze sheets is niet altijd helemaal in overstemming met de Nederlandse richtlijnen.

Waar vind je de Evidence-Based Care Sheets?

  1. Klik op CINAHL Evidence-Based Care Sheets in de blauwe balk helemaal bovenin.
  2. Noteer in de zoekbalk de zoektermen.

Voorbeeld

We zoeken Evidence-Based Care Sheets over de preventie van diabetes mellitus type 2.
Bekijk de video in full screen modus voor de beste weergave.

 

Tip! Gebruik het paperclipje ( ) aan de rechterzijde van de Evidence-Based Care Sheet om een link aan te maken. Deze link kan je gebruiken voor een directe toegang tot het document.

 

 

 

3. Zoektermen

Bron: HR, E, Langhorst

Vertaal je klinische vraag naar bruikbare zoektermen waarmee je gaat zoeken naar informatie.

CINAHL is een internationale database, je moet Engelse termen gebruiken om te zoeken. Vind je het lastig om geschikte (Engelse) zoektermen te bedenken? Maak dan gebruik van de volgende tips:

  • Tijdens de oriëntatiefase in bijvoorbeeld Google Scholar kom je vaak vakterminologie en Engelse termen tegen. Deze termen kun je noteren in een zoekschema.
  • Gebruik woordenboeken om zoektermen te vertalen.
  • Maak gebruik van een synoniemenwebsite of de AI tool Perplexity.
  • CINAHL heeft een lijst met gecontroleerde trefwoorden: de CINAHL subject headings. Deze vind je in de blauwe balk bovenin het scherm en zijn vergelijkbaar met de MeSH van PubMed.

3.1 Zoek Subject Headings

Subject headings zijn gestandaardiseerde trefwoorden die aan artikelen in CINAHL zijn toegevoegd. Je kunt dit soort trefwoorden vergelijken met de #hashtags die je aan foto’s of berichten op Twitter en Instagram toevoegt zodat je ze gemakkelijker kunt terugvinden. Het is dus verstandig om voor de verschillende elementen in je zoekvraag of PICO op zoek te gaan naar CINAHL Subject Headings.

Je kunt Subject Headings vinden in het Advanced search scherm:
Klik op CINAHL Subject Headings in de blauwe balk helemaal bovenin, typ een zoekterm in de zoekbalk en klik op de knop Browse.

Voorbeeld

In deze CINAHL training zullen we gebruik maken van de volgende onderzoeksvraag:
Wat is de invloed van inname van voedingsvezels op obstipatie bij volwassenen?

Voor deze onderzoeksvraag gaan we op zoek naar Subject Headings voor de elementen obstipatie en voedingsvezels. We beginnen met de Subject Heading voor obstipatie.

Via CINAHL Subject Headings in de blauwe balk bovenin.
Bekijk de video in full screen modus voor de beste weergave.

 

Explode

CINAHL Subject Headings is naast trefwoordenlijst ook een thesaurus. Hierdoor kun je de onderlinge relatie zien tussen verschillende trefwoorden: bredere termen, beperkte termen of gerelateerde termen. Je kunt dit zien door op de Subject Heading te klikken. Deze thesaurus kan handig zijn als je nog niet precies weet welk woord je zoekt voor je zoekopdracht.

In het voorbeeld hieronder is er gezocht naar de Subject Heading van obesity. Door op de term te klikken zie je de thesaurus met de beperkte (onderliggende) termen. Door het vakje "explode" aan te vinken kun je direct op al deze termen zoeken met OR.

CINAHL Subject Heading voor obesity. Hier zie je de onderlinge relaties met andere zoektermen: bredere termen (niveau erboven), gerelateerde termen (zelfde niveau) en beperkte termen (niveau eronder).

 

Major Concept

Door de optie "Major concept" te selecteren bij de Subject Heading beperk je je zoekopdracht en zul je minder resultaten krijgen. Je zoekt nu namelijk enkel naar artikelen waar je Subject Heading het belangrijkste onderwerp is van het artikel. ​

Let op! gebruik Major concept terughoudend. Je loopt het risico relevante artikelen te verwijderen uit jouw zoekresultaat. Houd je aan het eind van alle gecombineerde zoekopdrachten toch nog teveel referenties over, dan kun je alsnog een Major concept uitproberen.

3.3 Subject Headings: oefening

3.4 Zoek synoniemen

Bron: HR, E, Langhorst

Naast CINAHL Subject headings zoek je ook altijd op vrije tekst termen, ook wel synoniemen genoemd. Dan vind je ook de recente artikelen die zo nieuw zijn dat ze nog niet voorzien zijn van subject headings. 

Synoniemen bedenken
Synoniemen kun je zelf bedenken of uit literatuur halen die je in de oriëntatiefase vond. Als je eerder al een zoekactie in PubMed hebt gedaan over dit onderwerp kun je met de synoniemen [tiab] die je daar gebruikt hebt, ook zoeken in CINAHL. Je kunt ook gebruik maken van een synoniemenwebsite of de AI tool Perplexity.

Let op! In CINAHL kun je niet zoeken met de veldcode [tiab] zoals in PubMed. In CINAHL moet je twee regels vullen met dezelfde zoektermen en dan bij de eerste regel het veld Title kiezen en bij de volgende het veld Abstract selecteren.

 

4. Zoektechnieken

Het is niet handig om alle mogelijke zoektermen lukraak achterelkaar in te typen in CINAHL.
Om specifieke en gerichte informatie over je onderwerp terug te vinden,
moet je zoektermen met elkaar combineren.

Er zijn verschillende technieken om dit te doen:

  • Booleaanse operatoren
  • Trunkeren
  • Exacte woordcombinatie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.1 Zoeken met Booleaanse operatoren

AND

4.2 Hoe werkt trunceren?

Trunceren is het vervangen van een stukje van een woord door een * (wildcard).

  • Als je een * achter een (gedeelte van een) woord typt, zoek je op wat je hebt ingetypt én alles wat er achter kan staan. Voorbeeld: prevent* zoekt op prevent en prevented, prevention maar ook op preventing.
  • Op deze manier kun je handig enkelvoud en meervoud tegelijk doorzoeken
    Voorbeeld: Dietary fiber* zoekt op Dietary fiber en Dietary fibers

Tip! Het is de kunst om niet té vroeg of té laat te trunceren in een woord.
Zoek je naar informatie over "pollution" typ dan pollut* en niet poll*.

Oefening: Trunceren : oefening

Start

4.3 Zoeken op Exacte woordcombinatie

Wil je alleen zoekresultaten vinden waarin je ingegeven zoektermen in exact dezelfde volgorde voorkomen, zet deze zoektermen dan tussen dubbele aanhalingstekens. Je zoekt nu als het ware op een zin (phrase searching).

Dit is handig bij begrippen die uit meerdere woorden bestaan, bv. “dietary fiber” Zet je dit begrip niet tussen aanhalingstekens dan vind je ook zoekresultaten die over een ander onderwerp gaan en waarbij de woorden dietary en fiber ergens in de tekst voorkomen.

Meer voorbeelden: "diabetes mellitus”, "food safety", "job satisfaction", "heart failure".

Een exacte woordcombinatie is eigenlijk een strenge versie van de Booleaanse AND-operator. De zoektermen moeten naast elkaar staan. Een ander verschil is dat de volgorde van de zoektermen niet willekeurig is, maar door jou wordt vastgelegd.

Tip: probeer zelf het verschil uit door een zoekactie met en een zoekactie zonder dubbele aanhalingstekens uit te voeren. Zie je verschil in opbrengst?

5. Zoeken in CINAHL

Zoeken in CINAHL met combinaties

Je kunt de zoektermen (CINAHL Subject Headings en synoniemen) met elkaar combineren door de juiste combinaties van Booleaanse operatoren en ronde haken te gebruiken. Gebruik hiervoor het History scherm. Onder Search History vind je de zoekacties die je hebt gedaan terug. Vanuit dit scherm kun je heel gemakkelijk combinaties maken. Ben je niet tevreden met de uitkomst, pas de combinatie aan of voeg een nieuwe zoekactie toe. Daarmee kun je weer een nieuwe combinatie maken.

 

5.1 Zoekstring maken

Zoekacties combineren tot 1 zoekstring.

In dit onderdeel zie je hoe je de verschillede zoekacties kunt combineren tot 1 zoekststring waarmee je referenties kun vinden die een antwoord geven op de onderzoeksvraag.

De voorbeeldonderzoeksvraag had de volgende elementen:

  1. Constipation
  2. Dietary Fibers

Zoekelement 1: Constipation

Zoek via de CINAHL Subject Headings in de blauwe balk naar de Subject Heading van Constipation. Maak daarbij gebruik van de Explode optie als deze beschikbaar is. Gebruik bij voorkeur niet Major Concept, dan sluit je mogelijk relevante referenties uit.

Voor Constipation hadden we de synoniemen Dyschezia en "Colonic Inertia" gevonden.

Selecteer bij het 2e veld in het drop-down menu AB (abstract) en in het veld eronder TI (titel) en vul de synoniemen in. Zoek ook met de gevonden Subject Heading (Constipation) in het titel TI en abstractveld AB, om de nieuwste literatuur te vinden. Combineer de zoekvelden met OR. Maak ook slim gebruik van trunceren * en exacte woordcombinatie "..."

Je zoekopdracht komt er dan zo uit te zien:

 

Zoekelement 2 : Dietary Fibers

Tip: Gebruik  om te starten met een leeg zoekveld. Alle zoekopdrachten worden bewaard in de Search History totdat je de database afsluit. Herhaal nu alle stappen voor het onderwerp Dietary Fibers.

Bij Dietry Fibers hadden we de synoniemen “Wheat Bran*” en Roughage* gevonden. Vul deze in en selecteer de zoekvelden Title (TI) en Abstract (AB). Combineer alle velden met OR.

Ga naar de Search History en combineer de verschillende zoekacties naar Constipation en Dietry Fiber.


Vink de juiste set nummers (S2 en S4) aan en klik bovenin op de knop Search with AND.

Gebruik  om de referenties van de combinatie van beide zoeksets te bekijken. Kun je hiermee de onderzoeksvraag beantwoorden? Pas zonodig de zoekstring aan. Maak dan wel een nieuwe combinatie voor de totale zoekstring!

Volledige zoekstring voor de onderzoeksvraag:
Als je constipation en dietary fiber op dezelfde manier uitwerkt dan ziet de volledige zoekstring voor de onderzoeksvraag "Wat is de invloed van inname van voedingsvezels op obstipatie bij volwassenen?" in Cinahl er zo uit:

Zoekstring losse elementen:

((MH Constipation) OR TI (constipation OR dyschezia OR "colonic inertia") OR AB (constipation OR dyschezia OR "colonic inertia"))

AND

((MH "Dietary Fiber") OR TI ("Dietary Fiber*" OR "Wheat Bran*" OR Roughage*) OR AB ("Dietary Fiber*" OR "Wheat Bran*" OR Roughage*))

Zoekstring aanelkaar:

((MH Constipation) OR TI (constipation OR dyschezia OR "colonic inertia") OR AB (constipation OR dyschezia OR "colonic inertia")) AND ((MH "Dietary Fiber") OR TI ("Dietary Fiber*" OR "Wheat Bran*" OR Roughage*) OR AB ("Dietary Fiber*" OR "Wheat Bran*" OR Roughage*))

Tip: kopieer de zoekstring naar jouw verslag of logboek in Word. Iedereen kan dan zien hoe je tot het resultaat bent gekomen (Evidence based werken).

 

 

 

 

 

 

 

 

5.2 Hoe krijg ik meer/minder zoekresultaten?

Niemand is bereid om honderden zoekresultaten allemaal afzonderlijk te beoordelen op hun relevantie. Het is beter om zo te zoeken dat je zoekresultaten hanteerbaar blijven, zonder relevante zoekresultaten overboord te gooien.

Wat kun je doen als je veel te veel zoekresultaten krijgt?Beeld: E. Langhorst, Hogeschool Rotterdam

  • Kijk welke (betere?) CINAHL subheadings er zijn gebruikt in een revelant artikel
  • Combineer belangrijke zoektermen met de Booleaanse AND-operator
  • Wees kritisch op het gebruik van de OR-operator
  • Trunceer zo laat mogelijk in een woord; truncat*

Het is frustrerend om geen zoekresultaten te krijgen.
Wat kun je doen als je weinig of geen zoekresultaten krijgt?Beeld: E. Langhorst, Hogeschool Rotterdam

  • Combineer synoniemen en vertalingen met de OR-operator
  • Gebruik minder of andere zoektermen
  • Zoek niet met de outcome van jouw PICO, maar probeer alleen de P en I
  • Zoek in Google Scholar een relevant artikel en bekijk welke CINAHL Subheadings of MeSH zijn gebruikt
  • Zoek breder: Kijk in de CINAHL Subheadings naar hogere termen
  • Heb je gezocht met CINAHL Subheadings  en TI OR AB?
  • Probeer de biomedische database PubMed.

5.3 Full text

Hoe vind je de full text van een in CINAHL gevonden artikel?

Cinahl is een databank die gedeeltelijk full text artikelen aanbied. Dit houd in dat er niet bij alle referenties in Cinahl een link naar de full text aanwezig is. Als deze ontbreekt, neem dan contact op met de bibliotheek, zij kan het gewenste artikel voor je aanvragen bij een externe bibliotheek. Dat kost €2,50 per artikel. Of probeer eerst zelf aan een gratis versie te komen via Google Scholar. Je kunt zoeken op titel of het DOI nummer van de referentie.

6. Support

Heb je hulp nodig bij je zoekstrategie in CINAHL aarzel dan niet om contact op te nemen met de bibliotheek.

 

Do you need help with your CINAHL search? Do not hesitate to contact the library.

 

  • Het arrangement Zoeken in Cinahl : training NHL Stenden is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Laatst gewijzigd
    2023-09-25 11:54:01
    Licentie
    CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Bronnen: CINAHL: Team IvG support Hogeschool Rotterdam https://maken.wikiwijs.nl/159927/Cinahl

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Training gericht op het vergroten van informatievaardigheiden in CINAHL. De training bestaat uit modules. Iedere module bevat uitleg en soms korte video's. Je kan de modules van begin tot eind doorlopen of onafhankelijk van elkaar doen.
    Leerniveau
    HBO - Master; HBO - Bachelor;
    Leerinhoud en doelen
    Verpleegkunde; Sociale wetenschappen;
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Trefwoorden
    cinahl, informatievaardigheid, literatuuronderzoek, nhl stenden, zoekmethodes, zoektechnieken

    Gebruikte Wikiwijs Arrangementen

    Team IvG support Hogeschool Rotterdam. (2020).

    Cinahl

    https://maken.wikiwijs.nl/159927/Cinahl