Gezond & Wel op school
Beste student,
Van harte welkom op de beroepsopleidingen Pedagogisch Werk (PW). Onze opleidingen zijn onderdeel van Gezondheidszorg & Welzijn aan de Verlengde Visserstraat 20 in Groningen. Met alle studenten en medewerkers van onze school zorgen we voor een gezond schoolklimaat waarin je je goed voelt en de kans krijgt je te ontwikkelen en het diploma te behalen.
Het onderwijs in het MBO ziet er misschien heel anders uit dan je gewend was. Vanaf het begin van je opleiding wordt gewerkt aan je zelfstandigheid. Je bent uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor je resultaten. In dit proces sta je niet alleen. Je studieloopbaanbegeleider (SLB-er) en docenten helpen je daarmee. Je SLB-er helpt je de juiste keuzes te maken tijdens de opleiding. De studieloopbaan-begeleiding is afgestemd op jou en draagt ertoe bij dat jij succesvol je opleiding afrondt en een juiste keuze maakt voor werken of doorstuderen na het MBO. Ons onderwijs vindt voor een groot deel plaats in de praktijk, Beroepspraktijkvorming (BPV), ook wel stage genoemd. De BPV heeft tot doel dat je goed voorbereid wordt op je functioneren als beginnend beroepsbeoefenaar. Hoe alles werkt, zal je duidelijk worden tijdens de introductie.
De informatie in deze studiewijzer gaat over wat je gaat leren, hoe je gaat leren, hoe de begeleiding is, waaruit de toetsing en examinering bestaat en welke regels daarbij gelden.
Naast deze studiewijzer zijn andere documenten belangrijk: de schoolgids, de onderwijs- en examenregeling (OER), de gids voor beroepspraktijkvorming (BPV-wijzer), het leerplanschema van je opleiding en de Studiewijzer Taal & rekenen.
We wensen je een succesvolle studieloopbaan, een plezierige tijd op school en op je stages!
Docententeam Pedagogisch Werk
Elsa van den Ouweland, teammanager Pedagogisch Werk
e.vandenouweland@noorderpoort.nl
1. De school
1.1 Inleiding
Deze studiewijzer gaat over jouw specifieke opleiding, een opleiding Pedagogisch Werk. We gaan in op leerwegen en kwalificatieniveaus, op het beroep, het onderwijs en op voortgang en examinering. Waar het kan verwijzen we regelmatig naar Weten & Regelen op de studentenportal.
De meeste informatie over de school vind je terug bij Weten & Regelen. Daar lees je over je rechten en plichten, over de regels met betrekking tot aan- en afwezigheid, over de veilige en gezonde school, over de gebouwen en faciliteiten, over begeleiding, stage (BPV), keuzedelen, excellentie. Kortom, te veel om op te noemen.
1.2 Leerwegen en kwalificatieniveaus
Je kunt een middelbare beroepsopleiding op twee manieren doen: via de beroepsopleidende leerweg (BOL) of via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).
Beide leerwegen hebben een eigen indeling van de onderwijstijd, die uitgedrukt wordt in studiebelastingsuren (SBU) cq. klokuren.
In de BOL ga je naar school en doe je je BPV (stage) in een praktijkverlenende instelling. Het onderwijs wordt modulair aangeboden. De studiebelasting is ca. 1600 uur per jaar. Voor rechten op studiefinanciering verwijzen we je naar Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).
De BBL GPM variant starten we in samenwerking met verschillende kinderopvanginstellingen. Het gaat om een driejarige opleiding die ook versneld doorlopen kan worden. De opleiding wordt voor werknemers met een niveau 3 opleiding Pedagogisch Werk aangeboden met diverse vrijstellingen. Het BBL onderwijsprogramma is een programma op maat dat modulair wordt aangeboden.
Het MBO kent meerdere kwalificatieniveaus. Pedagogisch Werk wordt aangeboden op MBO niveau 3 en op MBO niveau 4.
1.3 Welke opleidingen bieden we aan in welke leerweg?
BOL (beroepsopleidende leerweg)
|
Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4) (GPM)
Onderwijsassistent (niveau 4) (OA)
Pedagogisch medewerker kinderopvang (niveau 3) (PMK)
|
BBL (beroepsbegeleidende leerweg)
|
Gespecialiseerd pedagogisch medewerker (niveau 4) (GPM), i.s.m. kinderopvanginstellingen.
|
1.4 De Gouden Regels
Voor een goede omgang met elkaar is het prettig als iedereen weet wat er van hem of haar verwacht wordt. Dit zorgt voor duidelijkheid en transparantie. Als team Pedagogisch Werk hebben we een top vijf gemaakt van regels die wij belangrijk vinden voor hoe wij op een pedagogische opleiding professioneel met elkaar omgaan, onze ‘’Gouden Regels’’.
Kortom, 'Zo doen wij dat'.
2. Het onderwijs
2.1 Het beroep
In de opleidingen Pedagogisch Werk leer je een beroep uit te oefenen waarin je werkt met kinderen of jongeren die begeleiding en/of hulp nodig hebben in de context van opvang, opvoeding of onderwijs.
In het kwalificatiedossier van je opleiding vind je een beschrijving van de baan, het werk van de opleiding van je keuze. Ook staat hierin aangegeven welke kwaliteiten je nodig hebt voor het werk en welke vereisten gelden voor het beroep (kwalificatiedossier Pedagogisch Werk vanaf cohort 2021).
Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (GPM)
Onderwijsassistent (OA)
Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (PMK)
2.2 Het onderwijskader
Wat je moet leren om een bekwaam beroepsbeoefenaar en burger te worden, ligt vast in verschillende documenten: het kwalificatiedossier Pedagogisch Werk, met daarbij horend het referentiedocument Taal en Rekenen en het document Loopbaan en Burgerschap. Daarnaast zijn er keuzedelen met elk een eigen dossier.
Het kwalificatiedossier Pedagogisch Werk (PW)
Het beroepsdeel van de opleiding is gebaseerd op het kwalificatiedossier (KD) van 2021.
Het KD bestaat uit 2 delen: het basisdeel en het profieldeel.
Het basisdeel wordt gevormd door de beroepsspecifieke onderdelen voor alle opleidingen Pedagogisch Werk en uit de generieke onderdelen (talen, rekenen en loopbaan burgerschap).
Het profieldeel is het eigen stuk van de specifieke opleiding waarvoor je gekozen hebt.
Het basisdeel en de profieldelen bestaan ieder uit twee kerntaken (het profieldeel voor PMK uit één). Een kerntaak is een korte, kernachtige omschrijving van wat je moet kunnen om in je beroep (en de samenleving) goed te kunnen functioneren. Elke kerntaak bestaat uit een aantal werkprocessen, zoals: Creëert een verantwoorde en stimulerende speel-/leeromgeving en Communiceert met de ouders/vervangende opvoeders en het kind.
Referentiedocument taal en rekenen
Voor beroep en/of burgerschap moet je beschikken over voldoende taal- en rekenvaardigheden.
De Nederlandse taalniveaus en de rekenniveaus in het raamwerk lopen op van 1F naar 4F. F staat voor fundamenteel referentieniveau. Welke niveaus je binnen jouw opleiding moet behalen staat uitgewerkt in de studiewijzer Taal & Rekenen bij Opleidingsinformatie in de It’s Learning van je opleiding.
Document Loopbaan en Burgerschap
In het document Loopbaan en Burgerschap (2011) staan dimensies die je moet ontwikkelen voor loopbaan en burgerschap.
Daarnaast richten wij ons bij de opleiding Pedagogisch Werk ook op digitale geletterdheid en duurzaamheid.
Keuzedelen
Met keuzedelen kun je je kennis verbreden, je kunt je verder specialiseren / verdiepen of je kunt je voorbereiden op doorstroom naar een vervolgopleiding.
Voorbeelden van keuzedelen bij Pedagogisch Werk zijn:
- Combifunctionaris IKC / Brede school
- Verdieping babyspecialist
- Rekenen 3F
- Expressief Talent
- Voorbereiding Pabo.
Onder 2.8 vind je aanvullende informatie over de keuzedelen.
2.3 Onderwijsvisie
Het onderwijsteam Pedagogisch Werk werkt vanuit positieve kracht, vertrouwen, betrokkenheid en professionaliteit om zo het beste in een ieder naar boven te halen. Dat doet het team bij elkaar en dat doet het team bij jullie. Zo leer jij op jouw beurt bij de opvang, opvoeding en onderwijs van/aan kinderen en jongeren ook te werken met een focus op kwaliteiten en succes.
Ons symbool is de olifant:
sterk, slim, sociaal.
Het beste in een ieder naar boven halen doen we vanuit onze kracht en expertise, en dat doen we samen!
Onze opleidingen hebben de volgende kenmerken:
We gaan uit van de praktijk
Door het direct betrekken van het werkveld, bedrijven en instellingen bij onze opleidingstrajecten zorgen we ervoor dat je opleiding en vaardigheden straks optimaal aansluiten bij wat de arbeidsmarkt vraagt en zoekt. Vraagstukken uit de beroepspraktijk vormen het vertrekpunt. Vanuit een onderzoekende houding beantwoord je je leervragen en verwerf je de kennis, vaardigheden en beroepshouding, die je nu en later in je beroep kunt gebruiken.
We gaan uit van jouw kracht, kwaliteiten en talenten
Jij, met jouw kracht, kwaliteiten en talenten, bent het vertrekpunt voor het leer- en begeleidingsproces binnen de opleiding. Vanuit de intake ben je geplaatst in een opleidingsprogramma dat het beste bij jou past. Binnen het opleidingsprogramma geef je door je eigen leervragen en eigen keuzes zelf vorm aan je ontwikkeling tot een succesvol beginnend beroepsbeoefenaar. De basis daarvoor is een positieve pedagogische relatie.
We bieden uitdaging en keuzevrijheid
In het opleidingsprogramma werken we aan verschillende modules. Je werkt op een actieve en interactieve wijze aan een uitdagende module, waarbij je zelf keuzes mag maken over het wat en het hoe. Je geeft vorm aan je eigen producten, maakt gebruik van verschillende bronnen die jou helpen je doelen te behalen.
Ook met betrekking tot de keuzedelen en de BPV heb je keuzevrijheid in hetgeen jou past en uitdaagt.
We bevorderen een onderzoekende, kritische houding
De wereld om ons heen en je toekomstige werkgever vragen om flexibele werknemers die ondernemend zijn en hun leven lang blijven leren om zich aan te passen aan de veranderende omstandigheden. Door de begeleiding die je krijgt niet alleen te richten op wát je moet leren, maar ook op hóe je het leren het beste kunt aanpakken, bevorderen we je onderzoekende vaardigheden. Het is de bedoeling dat je steeds kritischer en zelfstandiger gaat leren, steeds meer zelf verantwoordelijkheid neemt voor je leren.
Bedrijven vragen van werknemers brede vakbekwaamheid, flexibiliteit en dat ze zich blijven ontwikkelen.
2.4 Onderwijsconcept
Onderzoekend Samenwerkend en Waarderend leren (OSW), dat is wat je gaat doen.
Als student onderzoek je actuele vraagstukken uit de praktijk. Je werkt samen met docenten, werkveld en andere (ouderejaars) studenten om oplossingen te vinden voor die vraagstukken. Je gaat op zoek naar nieuwe, betere manieren van werken, je bedenkt vernieuwende beroepsproducten. Dat levert resultaten en successen op en die vieren (waarderen) we.
Het onderzoekend denken/werken wordt gestimuleerd vanuit een Project In Thema en bereidt je voor op de werkprocessen (examens) in de beroepspraktijk.
2.5 Het onderwijsprogramma
De opleidingen bestaan uit drie leerjaren. Een leerjaar omvat vier periodes van tien weken en kent maximaal 1600 studiebelastingsuren (SBU).
De jaarplanning kun je terugvinden bij de opleidingsinformatie in It’s Learning.
De leerjaren
In alle leerjaren leer je op school en in de BPV. Er wordt gewerkt met ontwikkelingsgerichte en ondersteunende leeractiviteiten: in de BPV werk je met oefenopdrachten, op school ben je bezig met de PIT’s (projecten in thema's) en de BO (beroepsondersteunende) vakken. Het geheel van de beoordelingen op de oefenopdrachten, je beroepshouding in de BPV en de ondersteunende leeractiviteiten op school zijn voorwaardelijk voor een GO naar de examens.
Vanaf het tweede deel van leerjaar 1 is het onderwijsprogramma voor de BOL modulair ingericht. Dat wil zeggen dat in elk semester één of twee modules worden aangeboden die gericht zijn op het afsluiten van één of meerdere werkprocessen (examens). In de PIT lessen bereid jij je via een oefen- en PIT-opdracht voor op deze werkprocessen. Ook krijg je beroepsondersteunende vakken aangeboden binnen de module die aansluiten bij de werkprocessen. De BO vakken bereiden je voor en op de kennis en vaardigheden om de werkprocessen af te kunnen sluiten (examineren).
Planning van het onderwijs
Elk leerjaar heeft een uitgewerkt leerplanschema, welke terug te vinden is in de It’s Learning van je opleiding.
In het leerplanschema staat per periode beschreven welke PIT, oefenopdrachten en welke beroepsondersteunende vakken je hebt. Het is de basis voor het lesrooster. Het lesrooster is klaar vóór het begin van elk semester, twee periodes van tien weken, en staat op de Studentenportal onder de “tegel” roosters en in je outlook agenda. Ook roosterwijzigingen vind je daar. Actuele wijzigingen verschijnen tevens op de monitoren in het schoolgebouw.
Het eerste leerjaar
In het eerste leerjaar krijg je ruimte en gelegenheid om je te ontwikkelen en vast te stellen of je echt op de juiste plek zit. Ben je geschikt voor de opleiding en ben je geschikt voor het beroep van jouw keuze?
Het eerste half jaar besteden we aandacht aan de omgangsregels, kennismaking, studiehouding en motivatie en het aanleren van studievaardigheden.
In de eerste twee periodes begeleiden we je naar een BPV-plaats die zo goed mogelijk bij jou past. Je eerste BPV-ervaring kun je opvatten als een kennismaking met de basis van het beroep. Daarnaast sluit je in de tweede helft van leerjaar 1 ook een module af omtrent verzorgen / zelfredzaamheid met de daarbij horende werkprocessen (examens) in de BPV. De eerste bouwsteen van je opleiding is gelegd.
Onderwijsactiviteiten op school / online
Onderwijsactiviteiten zijn gericht op het ontwikkelen van de kennis, vaardigheden en houding die je in het beroep nodig hebt. Door de werkprocessen die je uitvoert in het beroep zelf te onderzoeken, krijg je hier steeds meer grip op. Door je onderzoeksvragen te beantwoorden lever je prestaties die vervolgens beoordeeld worden. Hierdoor wordt zichtbaar wat je al kunt of wat je nog moet leren. Je bent zelf verantwoordelijk voor het bewaren van bewijzen van opdrachten en beoordelingen. Onderwijsactiviteiten worden uitgevoerd op school, thuis online en in de beroepspraktijk. Tijdens je opleiding begeleiden we je naar toenemende zelfstandigheid en verantwoordelijkheid voor het leerproces. Je onderzoekende houding draagt daar direct aan bij.
De beroepspraktijkvorming (BPV)
Een groot deel van het opleidingstraject volg je in de praktijk. Dit noemen we de beroepspraktijkvorming (BPV). Je dient altijd stage te lopen bij een erkende BPV-plaats, waar je de opdrachten voor je opleiding uitvoert. Bij de beroepsopleidende leerweg (BOL) loop je stage, bij de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) heb je een betaalde baan voor minimaal 20 uur per week.
Studieloopbaanbegeleiding (SLB)
De SLB’er coacht de student bij het leren, het reflecteren en bij het richting geven aan zijn ambities, gericht op beroeps-, studie- en identiteitsontwikkeling.
De studieloopbaanbegeleider (SLB’ er) heeft een specifieke rol in de begeleiding van de studentengroep. De SLB’ er is het vaste aanspreekpunt voor de studenten gedurende de opleiding. Hij biedt de individuele student gerichte begeleiding bij de studievoortgang, beroepskeuze en identiteitsontwikkeling. De SLB’ er coacht studenten bij het leren en bij het reflecteren op de beroepskeuze en loopbaancompetenties door middel van loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB), waarbij de student zelf de regie houdt. Ook de begeleiding bij verzuim, keuzedelen en bij persoonlijke situaties met invloed op het onderwijs, start bij de SLB’ er.
Studenten blijven verantwoordelijk voor de eigen studievoortgang en worden positief gestimuleerd om de doelen en beoogde resultaten te bereiken. Voor advies bij het bieden van specifieke begeleiding of ondersteuning in de lessen, bij praktijk/stage of gesprekken kan de SLB’ er een beroep doen op het begeleidings- en adviesteam (BAT) op school. Bij het signaleren van (risico’s op) specifieke individuele problemen tijdens de opleiding registreert en meldt de SLB’ er dit volgens de richtlijnen. Het BAT biedt intensieve begeleiding aan studenten die om diverse redenen extra ondersteuning nodig hebben, bewaakt daarbij zijn grenzen en verwijst studenten zo nodig door. De SLB ‘er zet samen met de student tijdig extra ondersteuning en/of begeleiding in.
De SLB ’er blijft ook na verwijzing voor extra in- of externe ondersteuning de belangrijke schakel in de communicatie met de student, het onderwijsteam en de overige collega’s betrokken bij de begeleiding.
De SLB-er informeert en adviseert jou over besluiten van het team en, andersom, informeert en adviseert het team over jouw voortgang.
De studievoortgang blijft altijd de verantwoordelijkheid van de student zelf.
Methodes en bronnen
Voor de oefenopdrachten en de praktijkgerichte examinering gebruiken we materiaal van de Stichting Consortium Beroepsonderwijs. De oefenopdrachten dekken de kerntaken, werkprocessen en competenties uit het kwalificatiedossier en worden voornamelijk uitgevoerd in de BPV. Je hebt toegang tot de oefenopdrachten via de Digibib van het Consortium.
Om de PIT’s uit te kunnen voeren heb je bronnenmateriaal nodig. Traject Welzijn PW van ThiemeMeulenhoff en het Pedagogisch Kader zijn de belangrijkste bronnen die we gebruiken. Daarnaast gebruiken we materiaal dat we zelf ontwikkeld hebben.
Via Mijn Start heb je toegang tot je boekenlijst. Daar vind je de boeken, readers en licenties voor digitale leermiddelen die je moet aanschaffen.
2.5a Het onderwijsprogramma BBL
In dit hoofdstuk de punten waarop het onderwijsprogramma verschilt van de BOL.
Het onderwijsprogramma voor de BBL is modulair ingericht. Dat wil zeggen dat elke periode van 10 weken gericht is op het afsluiten van een of meerdere werkprocessen (examens). In de PIT lessen bereid jij je via een integrale opdracht voor op deze werkprocessen. Ook krijg je beroepsondersteunende vakken aangeboden binnen deze periode die aansluiten bij de werkprocessen en je voorbereiden op de kennis en vaardigheden die je aan moet tonen in de praktijk om de werkprocessen, en daarmee de module, af te kunnen sluiten.
Het modulair onderwijs biedt een student de mogelijkheid om twee modules per periode te volgen en ook om modules met werkprocessen die al behaald zijn vrij te stellen. Zo kun je als je de aan de voorwaarden voor versnellen voldoet de opleiding in anderhalf jaar behalen. Met een diploma PMK is het zelfs mogelijk de opleiding in een jaar af te ronden, gezien de vrijstellingen die je krijgt.
Als BBL-er gebruik je het digitale lesmateriaal van ThiemeMeulenhoff, wat je voor het grote deel thuis zelfstandig bestudeert. BBL vraagt veel zelfstudie, aangezien in de begeleide onderwijs tijd niet alle lesstof aangeboden kan worden. Op de maandag volg je 1 of 2 dagdelen onderwijs (een module vraagt een dagdeel tijd, twee modulen vraagt twee dagdelen tijd) en op de woensdagavond krijg je onderwijs op afstand.
2.6 Taal en rekenen
Voor succes in de samenleving en in je beroep is het belangrijk om je taal- en rekenvaardigheden te ontwikkelen.
Studenten Pedagogisch Werk niveau 3 volgen bij ons lessen Nederlands op hetzelfde niveau als niveau 4 (3F). Bij Pedagogisch werk moet je dus een hoger taalniveau hebben dan bij andere niveau 3 opleidingen. Het is een eis vanuit het werkveld.
Ook voor niveau 4 zijn de eisen voor Nederlands hoger dan bij andere niveau 4 opleidingen. Dit heeft gevolgen voor eventuele vrijstellingen.
Pedagogisch Werk niveau 3 studenten volgen wel lessen Engels maar hoeven niet te examineren. Het kan wel. Hierdoor kan je gemakkelijker doorstromen naar niveau 4.
Precieze exameneisen vind je in de OER (onderwijs en examenregeling) van jouw cohort en jouw opleiding. Deze vind je bij Opleidingsinformatie in It's Learning.
Extra ondersteuning
Studenten die moeite hebben met Talen en Rekenen kunnen extra ondersteuning krijgen:
- Extra lessen bij Taal- en Rekenondersteuning Verlengde Vissersstraat (TROV)
- Studiecentrum / Mr Chadd
- Ondersteuning voor anderstalige studenten
Overigens kunnen alle studenten via een chat hulp vragen bij Mr Chadd, zodat je ook bij het huiswerk maken goede uitleg kunt krijgen.
In It's Learning bij Opleidingsinformatie vind je de Taal en Rekenwijzer GEW. Op Noorderportal bij 'Weten & Regelen' staat algemene informatie over taal & rekenen.
2.7 Loopbaanoriëntatie en Burgerschap
Eén van de diplomaverplichtingen is ontwikkeling op het gebied van loopbaan en burgerschap. Dit toon je aan door het doen van loopbaan- en burgerschapsactiviteiten en -opdrachten, waarvoor je een bewijs krijgt dat je moet toevoegen aan je examendossier.
Loopbaanoriëntatie
Met Loopbaanoriëntatie- en –begeleiding (LOB) krijg je meer zicht op je kwaliteiten, mogelijkheden en drijfveren. Je onderzoekt samen met je studieloopbaanbegeleider waar je goed in bent en wat bij je past. Dit helpt je bij het maken van keuzes binnen je studie en keuzes na je studie bijvoorbeeld voor een bepaald beroep of voor doorstroom naar een vervolgopleiding.
Burgerschap
Het onderdeel burgerschap bereidt je voor op volwaardige deelname aan de maatschappij en goed kunnen functioneren in je beroep. De vaardigheden, houding en kennis die daarbij horen zijn beschreven in vier burgerschapsdimensies: de politiek-juridische dimensie, de economische dimensie, de maatschappelijk-sociale dimensie en de dimensie vitaal burgerschap. Daarbinnen besteden we ook specifiek aandacht aan digitaal burgerschap en duurzaamheid. Gedurende de drie leerjaren werk je met aan de verschillende dimensies in de vorm van een passende opdracht, waarmee jij je burgerschapsvaardigheden aantoont.
Ook worden er burgerschapsdagen gepland waar je kennis maakt met allerlei burgerschapsdoeleinden. We zorgen altijd dat deze dagen inspirerend en waardevol zijn.
In het kader van vitaal burgerschap zijn er jaarlijks sportlessen en sportdagen in het programma opgenomen. Je kunt hierover meer informatie vinden in Weten en Regelen > Veilige en gezonde school > Gezonde school > Vitaal burgerschap
2.8 Keuzedelen
Zowel in de BBL als de BOL doe je twee keuzedelen die samen 720 uur omvatten. Je bent verplicht om keuzedelen te volgen en je moet er examen in doen. In principe krijg je via jouw SLB-er uitleg over de inhoud en wordt je geinformeerd over het keuzemoment. Onder 2.2 staat welke keuzedelen er binnen PW aangeboden worden.
Elk keuzedeel wordt afgesloten met een keuzedeelexamen dat op dezelfde manier is opgezet als de beroepsspecifieke examens. Bij de examinering van keuzedelen geldt:
- Het deelnemen aan de keuzedeelexamens is verplicht, zodat er voor elk keuzedeel een aantoonbaar resultaat aanwezig is.
- De resultaten van de keuzedeelexamens worden eerst uitgedrukt in punten en vervolgens via de omzettingstabel ‘’Van examenwaardering in punten naar cijfers’’ omgezet naar een cijfer.
- De resultaten tellen vanaf cohort 2020 mee in de slaag-/zakregeling en dus voor het halen van het diploma.
Hiervoor geldt de onderstaande compensatieregeling:
- het gemiddelde van de examenresultaten van de keuzedelen binnen de keuzedeelverplichting moet tenminste een 6 of tenminste “voldoende” zijn;
- voor minimaal de helft van deze keuzedelen moet het resultaat tenminste een 6 of tenminste “voldoende” zijn;
- een keuzedeelresultaat mag nooit lager dan een 4 zijn.
Soms wordt er niet gewaardeerd in cijfers maar staat er: onvoldoende/voldoende of goed. In dat geval wordt dit later omgezet in een cijfer.
2.9 Excellentie onderwijs
Bij de opleidingen Pedagogisch Werk zijn er verschillende mogelijkheden om het beste uit jezelf te halen:
- opstromen of versnellen, De voorwaarden hiervoor zijn beschreven in 3.4 ‘Maatwerk in het opleidingstraject’.
- een verzwaard programma met een dubbel diploma GPM+OA in het IKC-lab Groningen
- een verzwaard programma internationale BPV in Zweden
- Skills wedstrijden PM en OA
- een verzwaard programma met één of meer extra keuzedelen
- excellent afstuderen
Een aantal van deze opties is terug te vinden in Weten & Regelen bij Keuzedelen > inschrijven voor keuzedeel en bij Excellentie.
IKC-lab Groningen
Dit is een verzwaard programma waarmee je opgeleid wordt voor een nieuw beroep dat steeds meer voor komt: combifunctionaris IKC/Brede School. Deze medewerker voert taken uit in zowel kinderopvang als in het basisonderwijs. Concreet betekent het dat je je BPV gaat uitvoeren binnen een samenwerkingsverband Noorderpoort-Openbaar Onderwijs Groningen-SKSG. Je loopt gemiddeld 4 uur extra BPV omdat je alle werkprocessen van de opleiding GPM èn van de opleiding OA uitvoert en examineert. Ook op school krijg je vakken van beide opleidingen zodat je aan het eind van je opleiding(en) twee diploma’s kunt ontvangen. Om mee te mogen doen moet je aan specifieke eisen voldoen.
Extra keuzedelen
Naast de reguliere keuzedelenverplichting in je opleiding kun je er ook voor kiezen extra keuzedelen te volgen. Daarvoor ontvang je naast je diploma dan een schoolcertificaat. Sommige keuzedelen zijn officieel certificeerbare eenheden, dan ontvang je in plaats van een schoolcertificaat een officieel erkend certificaat.
Excellent afstuderen
Als je op al je examenonderdelen minimaal het cijfer 8 of de beoordeling ‘ goed’ haalt, studeer je excellent af en ontvang je een schoolverklaring ‘excellent’ bij het diploma.
3. Voortgangsbeoordeling en voorwaarden voor examinering
In dit deel vind je informatie over de beoordeling en toetsing van je ontwikkeling, je voortgang en de voorwaarden voor examinering.
Informatie over de examinering vind je terug in de Onderwijs- en examenregeling (OER) van je opleiding. Deze staat bij de Algemene Informatie in de wiki van je opleiding.
3.1 Voorwaarden voor voortgangsbeoordeling
Ontwikkelingsgerichte beoordeling en voortgang staan altijd in relatie tot examinering.
Elke ontwikkelingsgerichte lesactiviteit kent eigen beoordelingen en bijpassende toetsvormen, zoals bewijsstukken van (huiswerk)opdrachten, presentaties, kennistoetsen en/of gedragingen. Het gebruik van verschillende toetsvormen zorgt ervoor dat alle aspecten van je functioneren worden beoordeeld en dat die beoordeling zo objectief mogelijk is. Het resultaat is de inhoudelijke beoordeling van producten of prestaties.
Voordat je beoordeeld kunt worden, moet je aan twee basisvoorwaarden voldoen, die ook in de onderwijsovereenkomst (OWO) opgenomen zijn.
1. Inzet:
Over het totaal wordt gekeken naar je inzet. We verwachten bepaald gedrag van je op school en op stage: voldoen aan basis leervoorwaarden, verantwoordelijkheid nemen in de klas, samenwerken, een lerende houding laten zien en een goede beroepshouding tonen. Deze gedragskenmerken zijn terug te vinden in de 360 graden feedbackformulier. Voldoende inzet is voorwaarde voor beoordeling.
2. Aanwezigheid:
We verwachten 100% aanwezigheid van studenten. Mocht het een keer voorkomen dat je geoorloofd afwezig bent, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de communicatie hierover richting je SLB-er en docenten waar je op die dag les van hebt. Bij verzuim bespreek je met je SLB-er en mogelijk met de verzuimmedewerker van de school de consequenties. Alle informatie hierover is te vinden in Weten & Regelen - Aan- en afwezigheid.
Voldoe je aan deze voorwaarden, dan ben je beoordeelbaar en kan het resultaat worden vastgesteld .
De Resultaten die je moet halen, staan beschreven in 3.3.
Uitzonderingen alleen via het voortgangsoverleg onder voorzitterschap van de teammanager.
3.2 Regels bij deelname aan ontwikkelingsgerichte toetsen en beoordelingen.
Data voor de beoordelingen worden aan het begin van een periode door de desbetreffende docent doorgegeven. Noteer deze data in je agenda.
- Deelnemen aan de ontwikkelingsgerichte toetsen en beoordelingen en op tijd inleveren van de bewijsstukken die worden opgegeven, is verplicht.
- Niet inleveren / niet deelnemen aan een toets geldt als een onvoldoende.
- Je hebt pas recht op een herkansing als je niet voldoet aan de voorwaarden voor voortgang (zie schema pag.17). Een eventuele herkansing is definitief.
Op tijd zijn en inleveren
- Bij schriftelijke toetsen of presentaties, moet je 5 minuten voor aanvangstijd aanwezig zijn.
- Als je te laat bent, word je niet meer toegelaten en moet je je volgens de regels afwezig melden.
- Opdrachten die je hebt gemaakt, zoals een verslag, moet je voor of op het vastgestelde inlevermoment inleveren.
- Je levert de opdracht bij de betrokken docent in, in de regel via It’s Learning, zodat controle op de inlevering gegarandeerd is.
3.3 Besluitvorming over je studievoortgang, overgang en examinering
Periodiek nemen we besluiten over je studievoortgang. Als je ontwikkeling en je resultaten voldoende zijn, kun je verder in de opleiding.
In periode 1 en 2, semester 1, richt jij je op jezelf, je beroep en doelgroep. In periode 3 en 4, semester 2 start de eerste module die je afsluit met een of twee werkprocessen (examens) in de BPV.
Periode 3 is gericht op de voorbereiding van de werkprocessen (examens) middels vakken, de PIT en oefenopdrachten. In periode 4 ga je de werkprocessen (examens) werkelijk uitvoeren in de BPV.
Een voldoende voortgang in periode 3 is voorwaarde om een GO te krijgen voor de werkprocessen (examens) in periode 4.
De voortgangsbesluiten worden genomen door het voortgangsoverleg (VGO). Het voortgangsoverleg bestaat uit docenten onder voorzitterschap van de teammanager van de opleiding. Voortgangsbesluiten worden door de SLB-er geregistreerd in StudieVolg, het studentenvolgsysteem. Ouders hebben via jou toegang tot StudieVolg
Voortgang in de BPV
De voortgangseisen voor de BPV staan beschreven in de BPV-wijzer. Je moet voldoen aan alle ‘harde’ eisen: voldoende BPV-uren, voortgangsverslagen en 360 graden feedback.
Besluitmomenten met voorwaarden
In schema 1 zie je welke resultaten je nodig hebt voor je studievoortgang, in schema 2 welke resultaten je behaald moet hebben om op te gaan voor de examens.
Voorwaarden voortgang en overgang tot aan diplomering.
Inzet en aanwezigheid zijn voorwaardelijk voor een beoordeling van het resultaat.
GO voor examinering
Binnen ons modulair onderwijs is de GO voor examinering een belangrijk voortgangsmoment.
Je moet daarbij voldoen aan de volgende voorwaarden:
- Op basis van de feedback op alle verplichte oefenopdrachten is de verwachting dat je het examen succesvol af kunt ronden.
- De formulieren ‘360 graden feedback’ tonen aan dat er voldoende ontwikkeling is in je beroepshouding en de verwachting is dat je het examen succesvol af kunt ronden.
- De voorwaardelijke activiteiten op school ter voorbereiding op de examinering (PIT, BO-vakken en projecten) zijn uitgevoerd en met minimaal een 5,5 beoordeeld.
- Er ligt een duidelijke, uitvoerbare planning van de examens, die is gemaakt in overleg met je werkbegeleider en BPV-docent.
Examinering
Voorwaarden voor diplomering is dat alle beroepsgerichte examens behaald zijn.
Alle andere diplomavoorwaarden zijn terug te lezen bij paragraaf 3.6.
Er zijn 4 voortgangsbesluiten mogelijk :
Voorwaarde bij de besluiten om de opleiding voort te zetten is een positief bindend studieadvies, zie 4.10.
Besluit 1: Je mag zonder meer door met de opleiding.
Je mag zonder meer door, als je op het besluitmoment aan alle voorwaarden hebt voldaan.
Besluit 2: Je mag door onder voorwaarden.
Dit is het geval als je op het besluitmoment op basis van bijzondere omstandigheden niet aan alle eisen voldoet, maar er verwacht wordt dat dit binnen afzienbare tijd op een vast te stellen moment hersteld kan worden. De voorwaarden en het vastgestelde moment worden schriftelijk vastgelegd in StudieVolg.
Besluit 3: Je mag door naar de volgende leerperiode, je verlengt de opleiding.
Je voldoet niet aan de eisen en dit kan niet binnen afzienbare tijd hersteld worden, je bent wel beroeps- en opleidingsgeschikt. Je kan de opleiding met de huidige groep voortzetten en doorgaan naar de volgende module. Dit betekent dat je de niet behaalde module op een ander moment in de opleiding afrondt.
Besluit 4: Je mag niet door naar de volgende leerperiode (verlengen of stoppen).
Je voldoet niet aan de voortgangseisen en dit kan niet binnen afzienbare tijd hersteld worden.
Er zijn dan twee mogelijkheden:
- Een half jaar of een jaar verlengen.
Je volgt de module(n) opnieuw. Eerder behaalde examenresultaten blijven staan. Verlengen kan leiden tot een ander cohort, waarin andere eisen en voortgangs- en examenregels gehanteerd worden.
Verlengen mag tot maximaal twee keer een half jaar (in principe niet twee keer hetzelfde half jaar) of één keer een jaar.
- Stoppen met de opleiding.
In dit geval kijkt de school samen met jou naar een passend vervolg elders.
In bijzondere gevallen mag het voortgangsoverleg van de algemene regels afwijken.
3.4 Maatwerk in het 'opleidingstraject'.
In bepaalde gevallen kunnen individuele afspraken worden gemaakt over de inhoud/invulling van je opleidingstraject; deze worden dan beschreven in een individueel plan. Je kunt geen activiteiten ‘overslaan’, wel kun je, door vergelijkbare activiteiten uit te voeren soms een vervangende beoordeling voor onderwijsactiviteiten krijgen. Hiervoor is vereist dat:
- het plan past binnen de bestaande uitvoering van de opleiding,
- het plan leidt tot blijvend voldoen aan de onderwijstijdnorm (begeleide tijd),
- het plan wordt ondersteund door de SLB-er.
Opstromen naar niveau 4
Het komt voor dat tijdens het volgen van de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang niveau 3 blijkt dat je hoogstwaarschijnlijk niveau 4 aan kunt en graag tussentijds wilt opstromen naar mbo-4 Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker of Onderwijsassistent. Dit is toegestaan onder de volgende voorwaarden:
- Je hebt minimaal vmbo-kb/mbo niv. 2 als vooropleiding
- Je hebt door je aanwezigheid en actieve inzet laten zien dat je je inspant voor de opleiding
- Je toont een bij niveau 4 passende leer- en beroepshouding als het gaat om samenwerken, kennis en vaardigheden toepassen en reflecteren
- Je bent in staat om je opdrachten te plannen en je neemt je verantwoordelijkheid.
- Je hebt gemiddeld het cijfer 8,0 op alle BO-vakken.
- Je hebt een Goed op je PIT's.
- Je hebt module 0 behaald en de GO voor de start van de werkprocessen (examens) van module 1 behaald aan het eind van periode 3
- Je hebt een positief advies van je werkgebeleider en BPV docent op basis van de beoordeling van de oefenopdrachten en de 360 graden feedback.
- Je hebt voldaan aan de keuzedeelverplichtingen aan het eind van periode 3
- Je hebt voldaan aan alle loopbaan- en burgerschapsonderdelen
- Je hebt gemiddeld het cijfer 7,5 op rekenen en je gemiddeld een 7,0 op Nederlands en Engels.
Je stelt, in overleg met je SLB’er, een gemotiveerd verzoek op voor tussentijdse doorstroom naar niveau 4 en voegt hieraan je bewijzen toe: een resultatenoverzicht tot en met periode 3, een positief advies van je werkbegeleider en BPV docent en een positief advies van je SLB-er. Het verzoek moet je eind periode 3 indienen bij de teammanager van je huidige opleiding. Je verzoek wordt besproken in het voortgangs- en examenoverleg (VGO) van je huidige en eventuele toekomstige opleiding en er wordt een gezamenlijk besluit genomen. Je krijgt schriftelijk bericht van dit besluit.
Versnellen binnen je opleiding
Het komt voor dat tijdens het volgen van de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang (PMK), Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker (GPM) of Onderwijsassistent (OA) blijkt dat je bovengemiddeld presteert. Er is dan de mogelijkheid tot versnellen van de opleiding. Je kunt je opleiding met maximaal een half jaar inkorten. Je maakt dan een individuele planning voor alle studieonderdelen.
Versnellen is toegestaan onder de volgende voorwaarden:
- Je rondt leerjaar 1 van Pedagogisch Werk af
- Je hebt door je aanwezigheid en actieve inzet laten zien dat je je inspant voor de opleiding
- Je toont een passende leer- en beroepshouding als het gaat om plannen, verantwoordelijkheid nemen, samenwerken, kennis en vaardigheden toepassen en reflecteren
- Je hebt gemiddeld het cijfer 8,0 of de waardering goed op de PIT en alle BO vakken.
- Je hebt de module Verzorgen / Zelfredzaamheid afgerond en de werkprocessen / examens behaald
- Je hebt een positief advies van je werkgebeleider en BPV docent op basis van de beoordeling van de oefenopdrachten en de 360 graden feedback.
- Je hebt voldaan aan de keuzedeelverplichtingen in leerjaar 1
- Je hebt voldaan aan alle loopbaan- en burgerschapsonderdelen
- Je hebt gemiddeld het cijfer 7,5 of de waardering goed op alle toetsen Nederlands en Engels.
- Je hebt gemiddeld het cijfer 7,0 op rekenen.
Je stelt, in overleg met je SLB’er, een gemotiveerd verzoek op voor versnellen en voegt hieraan je bewijzen toe: het resultatenoverzicht tot en met periode 3, een positief advies van je werkbegeleider en BPV docent en een positief advies van je SLB-er. Het verzoek moet je uiterlijk halverwege periode 4 indienen bij de teammanager van je huidige opleiding. Je verzoek wordt besproken in het voortgangs- en examenoverleg (VGO) van je opleiding en er wordt een gezamenlijk besluit genomen. Je krijgt schriftelijk bericht van dit besluit.
Het voortgangsoverleg (VGO) controleert en stelt bovenstaande punten vast.
De aangetoonde onderwijsactiviteiten worden na de vaststelling van de beoordeling geregistreerd in StudieVolg.
Persoonlijk leertraject
Als je het reguliere studieprogramma niet kunt doorlopen door een chronische ziekte of andere belemmering, bieden we de mogelijkheid om een persoonlijk leertraject, PLT, te doorlopen. Samen met je studieloopbaanbegeleider en het BAT (begeleidings-adviesteam) wordt er dan naar gekeken hoe middels een aangepast programma de opleiding wel haalbaar voor je wordt.
3.5 Het examenplan
Examenresultaten worden vastgesteld door de schoolexamencommissie onder voorzitterschap van A. Hulshof.
Dit betreft zowel de examinering van het beroepsdeel als de examens Nederlands, rekenen en Engels.
Om je diploma te kunnen krijgen, moet je voldoen aan alle diplomeringseisen.
Vastleggen van examenresultaten
Na vaststelling van de resultaten voor een examen, verwerkt het examenbureau deze in StudieVolg.
3.6 Besluitvorming over examenresultaten
Examenresultaten worden vastgesteld door de schoolexamencommissie onder voorzitterschap van A. Hulshof.
Dit betreft zowel de examinering van het beroepsdeel als de examens Nederlands, rekenen en Engels.
Beroepsgerichte examens gemist en/of onvoldoende op herkansingen
Als een student op een herkansing een onvoldoende haalt of een examenmoment niet benut vanwege omstandigheden op beroepsgerichte examens zijn er drie opties:
-
Cohortwissel/ terug in de opleiding: de student gaat verlengen in de opleiding. Dit betekent een cohortwissel van bijvoorbeeld cohort 22 naar 23. In de verlenging gaat de student opnieuw de examenperiode in en heeft daarmee recht op een nieuwe eerste en tweede kans voor het betreffende examen.
-
Ziekteplan: De student heeft vanwege ziekte een herkansing gemist, of heeft om medische redenen de onvoldoende gehaald. Met het BAT kan er op basis van een ziekteplan een afwijkende examenplanning worden afgesproken.
-
De ultieme kans: de student gaat niet verlengen en plant het examen in de volgende periode opnieuw in. De student gaat dan het examen buiten de reguliere periode maken. Daarvoor moet via de examencommissie toestemming worden gevraagd.
In geval van een ultieme kans moet de student dit formulier invullen:
In dit formulier geeft de student duidelijk aan om welke examens het gaat en wat de redenen zijn dat het examen ook bij de tweede kans niet is gelukt. Vervolgens schrijft de student een uitgebreid plan van aanpak, waarin duidelijk staat beschreven hoe de ultieme kans wordt ingezet en waarom het dan wel succesvol gaat zijn.
Het formulier gaat terug naar de SLB’er, die schrijft ook een aanbeveling met onderbouwing. Vervolgens wordt het formulier naar de examencommissie gestuurd secretariaatsec.gew@noorderpoort.nl
De schoolexamencommissie besluit of de ultieme kans wordt toegekend.
Om je diploma te kunnen krijgen, moet je voldoen aan alle exameneisen.
Vastleggen van examenresultaten
Na vaststelling van de resultaten voor een examen, verwerkt het examenbureau deze in StudieVolg.
3.7 Bijzondere bepalingen
We hanteren de volgende bepalingen uit het Examenreglement bij het constateren van fraude en onregelmatigheden en bij toekennen van een ultieme kans
Fraude
Als een beoordelaar/examinator fraude constateert, zoals het plegen van plagiaat of vervalsen van parafen/handtekeningen, gaat hij over tot inbeslagneming van het door jouw ingeleverde bewijsstuk. De reden van inbeslagneming wordt schriftelijk vermeld bij het in beslag genomen bewijsstuk. Dit wordt overhandigd aan de teammanager, tevens voorzitter van het VGO. Deze beslist of de fraude terecht geconstateerd is. Wanneer dit het geval is, wordt de beoordeling als gedaan beschouwd en als onvoldoende aangemerkt. Bij herhaling kan de student, tijdelijk of definitief, van de opleiding verwijderd worden.
Onregelmatigheden
Bij onregelmatigheden neem jij of de beoordelaar vanuit school of de praktijk zo snel mogelijk contact op met de voorzitter van het VGO, de teammanager van de opleiding. Over onregelmatigheden die bij de opleiding liggen, zoals het overschrijden van een beoordelingstermijn, neemt de voorzitter zo snel mogelijk een besluit dat het minst nadelig is voor de student en stelt hiervan alle betrokkenen en de voorzitter van de schoolexamencommissie op de hoogte.
Onregelmatigheden die bij de student liggen, zoals het zonder afmelden niet nakomen van een afspraak voor een examengesprek, ongeoorloofd afwezig zijn bij een toets of werk niet op het afgesproken tijdstip inleveren, gelden als het verspelen van een beoordelingsmoment. Tijdens het vaststellen van en besluiten over de resultaten en de studievoortgang bepaalt het VGO of en hoe rekening gehouden wordt met de geconstateerde onregelmatigheid.
Ultieme kans
Wanneer na het benutten van alle beoordelingsmomenten blijkt dat je niet toelaatbaar bent voor een examen of niet geslaagd bent voor het examen besluit de schoolexamencommissie over het wel of niet bieden van een ultieme kans.
Zie het Noorderpoortexamenreglement op de Noorderportal > Weten & Regelen.
Slotbepalingen
- In alle gevallen waarin het examenreglement van het Noorderpoort en de schoolregels niet voorzien, neemt de voorzitter van de schoolexamencommissie een besluit.
De voorzitter van de schoolexamencommissie kan - in gevallen van kennelijke onbillijkheid- afwijken van de vastgestelde examenregels.
4. Begeleidings- en Adviesteam
BAT staat voor Begeleidings- en Adviesteam. Dit team begeleidt studenten die extra ondersteuning nodig hebben tijdens hun studie. Alles rondom de wet passend onderwijs wordt ook opgepakt door het BAT.
Daarnaast kan het BAT ingezet worden voor een doorverwijzing naar interne en externe professionals/ ondersteuners, aanvragen van faciliteitenpassen (dyslexie, dyscalculie etc.), aanvragen van testen, waaronder; beroepskeuzetesten, capaciteitentesten etc.
Zie ook Weten en Regelen op de Noorderportal
BAT-coördinatoren:
Sanne Freij Tel: 06-2568193 Email: s.freij@noordepoort.nl
Petra Bosgraaf Tel: 06-25681946 Email: p.bosgraaf@noorderpoort.nl
4.1 Passend onderwijs
Noorderpoort zet het succes van de student voorop en dat betekent dat we onderwijs bieden dat zo goed mogelijk past bij de leermogelijkheden en interesses van de student. Onze inspanningen hiervoor lees je in het Beleid Integrale studentbegeleiding 2021-2025.
Stel: je hebt extra ondersteuning nodig omdat je een diagnose/zorgen of chronische ziekte hebt, dan is dat bij ons op de opleiding mogelijk. Via de Wet Passend Onderwijs heeft het Noorderpoort de inspanningsverplichting om uit te zoeken welk onderwijstraject het beste bij jou zou passen.
Er zijn onder andere verschillende mogelijkheden:
- Extra begeleiding bij bv. plannen en organiseren
- Extra tijd bij toetsen en examens via de faciliteitenpas (verklaring deskundige nodig)
- Het onderwijs volgen via een Persoonlijk Leer Traject
- Een begeleidings- en ondersteuningsplan
Voor studenten met een ondersteuningsbehoefte, stoornis of chronische ziekte is de wet Passend Onderwijs van kracht. Noorderpoort heeft de verplichting om te onderzoeken welk onderwijstraject het beste past bij de ondersteuningsbehoefte van de student.
Voor studenten die intensieve extra begeleiding of ondersteuning nodig hebben, stelt het Begeleiding- en Adviesteam (BAT) van de school een begeleidings- en ondersteuningsplan (BOP) op. In een BOP staat beschreven welke intensieve extra begeleiding en ondersteuning een student vanuit het BAT en het onderwijsteam nodig heeft om zijn studie met goed gevolg te doorlopen.
Er worden ondersteuningsvragen en doelen geformuleerd, deze worden beschreven in de BOP. Het vraagt van zowel de student als van het BAT en het onderwijsteam een inspanningsverplichting.
Voor meer informatie over Passend Onderwijs en de werkwijze van het Noorderpoort, kijk op Noorderportal > Weten & Regelen > Begeleiding & advies > Passend Onderwijs.
4.2 Persoonlijk Leer Traject
Wanneer het door omstandigheden niet lukt om het reguliere opleidingsprogramma te volgen kun je in aanmerking komen voor een PLT. Het begeleiding- en adviesteam (BAT) verwijst de student indien nodig door naar een PLT-coach. In een PLT wordt er gekeken naar wat er nodig is om de opleiding succesvol te doorlopen aangepast op de individuele situatie van de student. Deze aanpassingen worden gemaakt om de draaglasten te verkleinen en het succes op een diploma te vergroten.
Bij een PLT kun je denken aan:
- Individuele coaching (naar behoefte)
- Aanpassingen in het lesrooster
- Alternatieve opdrachten
- Praktische ondersteuning bij plannen en organiseren
4.3 Studiecentrum
Op de locatie Gezondheidszorg & Welzijn van het Noorderpoort kan je als student gebruik maken van het Studiecentrum. Je kunt hier rustig werken aan verslagen, opdrachten etc. en tevens ondersteuning vragen aan de studiebegeleiders.
Wat doet het studiecentrum en wat kunnen de begeleiders van het studiecentrum doen?
- Plek bieden voor studenten om zelfstandig en/of met ondersteuning te studeren
- Hulp bieden bij:
- Plannen & organiseren
- School/stage opdrachten
- Motivatie
Je kan je aanmelden door een e-mail te sturen naar het volgende mail adres: studiecentrum.vis@noorderpoort.nl
Contact gegevens Studiecentrum:
E studiecentrum.vis@noorderpoort.nl
T 0625681456
4.4 Training Sterker Staan
Vind jij het moeilijk om te presenteren, discussiëren en samen te werken? Wil jij jouw beroepshouding verstevigen om tijdens jouw stage meer initiatief te nemen, vragen durven stellen en leren omgaan met feedback?
- Tijdens deze training ga jij:
- Inzicht krijgen in eigen gevoelens, gedachten en gedrag;
- Tips krijgen en oefeningen doen om meer invloed hierop te kunnen uitoefenen;
- Theorie bespreken en toepassen in oefensituaties.
Na deze training vind je het gemakkelijker om:
- Jezelf of iets te presenteren;
- Je eigen mening te geven;
- Een gesprek te voeren;
- Vragen te stellen en initiatief te nemen;
- Feedback te vragen en te geven;
- Actief mee te doen in oefensituaties;
- Om te gaan met stress in een begeleidingsgesprek en assessment.
Meedoen?
- Tijdens periode 2 en 4 gedurende 8 weken wordt deze training gegeven op school voor Gezondheidszorg & Welzijn locatie verlengde Visserstraat 20. Het tijdstip zal per periode verschillen. Overleg met je SLB-er en laat je verwijzen naar de studentenbegeleider van het BAT.
- De studentbegeleider en de trainer bespreken met jou of jij met deze training jouw doel kunt bereiken.
- Bij deelname wordt een actieve werkhouding verwacht. Je doet mee aan een groepsproces; het is motiverend voor de hele groep wanneer iedereen van begin tot einde deelneemt.
4.5 Loopbaanonderzoek en advies
Loop je vast binnen de opleiding? Weet je niet of je wel op de juiste opleiding zit? Ga in eerste instantie het gesprek aan met je studieloopbaanbegeleider!
Zou je graag hulp willen bij een loopbaanvraag of zou je graag in gesprek willen over het niveau of over je motivatie of leerbelemmeringen?
Dan kan de studieadviseur meedenken en ondersteunen!
Individueel onderzoek en advies is mogelijk.
Voor wie?
Studenten die vastlopen in hun opleiding of twijfels hebben gekregen over hun opleidingskeuze.
Doorverwijzing naar studieadviseur van de school door:
Het BAT van de school.
Wat houdt het in?
Het onderzoek kan bestaan uit een of meer gesprekken en tests op het gebied van:
- Leercapaciteiten en leermotivatie
- Interesses, persoonlijke kenmerken en kwaliteiten gericht op studie- en beroepskeuze
- Competenties en leerbelemmeringen
Elke school heeft een studieadviseur voor o.a. specialistisch loopbaan- en/of beroepskeuzeadvies. De studieadviseur geeft een advies aan de student en koppelt dit ook terug naar het BAT.
4.6 Doorstroomgroep
Voor wie is de doorstroomgroep?
De doorstroomgroep is bedoeld voor studenten die een andere opleiding willen doen, maar nog niet geplaatst kunnen worden. Daarnaast kan het zijn dat je door omstandigheden in je huidige opleiding niet verder kan en wil zoeken naar een andere opleiding.
- Je bent onder de 23 jaar
- Je bent gemotiveerd om te starten met het doorstroomtraject
- Je wil actief meedoen in de groep tijdens de lessen loopbaanbegeleiding.
- Je hebt instemming van je ouders/ verzorgers als je jonger bent dan 18 jaar
- De leerplichtambtenaar is betrokken of geïnformeerd over je plaatsing
Hoe ziet het programma eruit?
In de doorstroomgroep volg je op twee dagen onderwijs en loop je op de overige dagen minimaal 16 uur per week stage op een loopbaanoriëntatieplek. De doorstroomcoach kan je bij het Stage Service Centrum (SSC) aanmelden voor het vinden van een stageplaats. De lessen richten zich op loopbaanvaardigheden en -ontwikkeling en wat jij nodig hebt om straks een goede start te maken op je nieuwe opleiding. Daarnaast volg je wekelijks sportlessen.
Het uiteindelijke doel van de doorstroomgroep is jou door laten stromen naar een opleiding die past bij jou als persoon, bij jouw situatie en bij jouw kwaliteiten.
Contactpersonen:
Marije Solle pm.solle@noorderpoort.nl
4.7 Financiën
Heb je vragen over je financiën rondom school? Denk hierbij aan: kopen van een laptop, licenties aanvragen of DUO, neem dan contact op met je studieloopbaanbegeleider. Heb je een financiële hulpvraag? Dan kan je studieloopbaanbegeleider een doorverwijzing doen naar het BAT.
Het Schollemafonds
Het fonds helpt studenten een oplossing te zoeken als (de betaling van) hun opleiding in gevaar komt doordat ze financiële problemen hebben. Het fonds verwijst een student altijd eerst door naar de gemeente. Daar kunnen ze helpen met schuldregelingen, budgetbeheer, bewindvoering, enzovoort. Daarna kan het fonds kijken wat er verder nog nodig is. Extra hulp kan in de vorm van een eenmalige gift zijn, maar ook door met de student mee te denken en tips en informatie te geven.
Een student kan zichzelf aanmelden voor het Hindrik Schollemafonds, maar ook anderen kunnen dit doen, zoals een studieloopbaanbegeleider, teammanager, ouder of een hulpverlener.
De situatie van de student wordt ingebracht bij het fonds, dat vervolgens een uitspraak doet. Voor nieuwe studenten geldt een wachttijd van 3 maanden. Voorwaarde voor de ondersteuning is dat de student een positief studieadvies krijgt van zijn opleiding.
4.8 School als Wijk
Binnen het Noorderpoort werken wij samen met School als Wijk. School als Wijk is er voor hulp en ondersteuning voor studenten. De school als Wijk is een maatschappelijk werkster en kun je benaderen voor bijvoorbeeld: hulp bij financiële problemen, problemen in de thuissituatie, sombere gevoelens, maar ook voor andere vragen of een luisterend oor kun je bij ons terecht. Zoals vragen over: drugsgebruik, eetproblemen, pesten, diagnoses/stoornissen en mishandeling. Wil je dingen veranderen maar je weet niet hoe, kom dan bij ons langs.
Contactgegevens:
Angelique Cairo, tel: 06-11323596, mail: angelique.cairo@wij.groningen.nl
Als student mag je zelf contact met haar opnemen of het kan via het BAT. Meldt ook altijd even bij je SLB-er dat je hulp of ondersteuning vanuit de SAW-er zou willen.
4.9 Verzuim
We verwachten 100% aanwezigheid van studenten. Mocht het een keer voorkomen dat je geoorloofd afwezig bent, dan ben je zelf verantwoordelijk voor de communicatie hierover richting je SLB-er en docenten waar je op die dag les van hebt. Bij verzuim bespreek je met je studieloopbaanbegeleider en mogelijk met de verzuimmedewerker van de school de consequenties. Alle informatie hierover is te vinden in Weten & Regelen - Aan- en afwezigheid.
Als opleiding werken wij nauw samen met de School als Wijk en verzuimmedewerker van de locatie (Michel Harkema), wanneer wij verzuim signaleren. Bij 18- studenten betrekken wij soms de leerplichtambtenaar van de woongemeente.
Bij 18+ studenten werken wij nauw samen met de RMC plus medewerker van de woongemeente. Wanneer er teveel verzuimt wordt dan het zijn dat er vanuit de school een DUO melding gedaan wordt. De student wordt dan opgeroepen om zich te verantwoorden bij de betrokken leerplichtambtenaar of RMC plus medewerker.
Student is te laat
De lesuren beginnen op de tijden die in het rooster staan aangegeven. Onze starttijd biedt de student ruime gelegenheid om op tijd te komen. De student mag als de les is begonnen niet meer naar binnen, omdat dit storend is voor de docent en klas. Bijzonderheden hierbij zijn:
• Hij/zij mag tussendoor alleen binnenkomen als de docent een korte pauze geeft of student opmerkt en toestemming geeft, bv. omdat er overduidelijk sprake is van overmacht.
• De gemiste lestijd wordt in AAR geregistreerd als ‘’toegang geweigerd’’.
• Tussen de lessen en na pauzes houden we rekening met ca. vijf minuten looptijd door de verplaatsingen binnen het gebouw.
• Na de gemiste les gaat student in gesprek met de docent over de reden van het te laat komen en/of de weigering student later binnen te laten.
4.10 Bindend studieadvies BSA
Iedere student krijgt in het eerste jaar van de opleiding een bindend studieadvies. Dit kan positief of negatief zijn. Een positief advies mag mondeling worden afgegeven. Een negatief advies moet schriftelijk worden verstrekt, voorafgegaan door een schriftelijke waarschuwing met een verbetertermijn. Een negatief advies kan alleen maar worden afgegeven als er sprake is van onvoldoende studievorderingen over de breedte van de opleiding (dus bijvoorbeeld niet één vak), rekening houdend met de persoonlijke omstandigheden van de student. Daarbij moet de mbo-school zodanige voorzieningen hebben geboden aan de student dat de mogelijk heden voor een goede voortgang van de opleiding waren gewaarborgd.
Na zes maanden krijg je een voorlopig bindend studieadvies. Na negen maanden krijg je een bindend studieadvies. Dit advies geeft aan of je door kunt gaan met je opleiding of dat je moet stoppen.
- Een BSA krijgt de student tijdens het eerste jaar van de opleiding (ook zij- instromers krijgen een BSA)
- Bij een negatief BSA wordt het BAT betrokken en voert samen met de slb-er en de student een gesprek
- De student wordt in de gelegenheid gesteld om voor een vastgesteld datum te laten zien dat hij/zij aantoonbaar werkt aan verbeterpunten en afspraken nakomt. De student krijgt hier begeleiding bij.
- Indien nodig wordt door de studentbegeleider het SDV betrokken, school heeft inspanningsverplichting naar de student toe
- De gemaakte afspraken worden opgesteld in het BSA leercontract
- Dit contract wordt getekend en schriftelijk bevestigd
- Bij een definitief NBSA wordt student uitgeschreven na NBSA datum plus 8 weken, door de studentbegeleider
- Na de uitschrijving is de betreffende student drie jaar lang niet meer welkom op opleiding met een vergelijkbaar crebo bij de betreffende onderwijsinstelling
Voor meer informatie kijk op de Noorderportal > Weten & regelen > Begeleiding & advies > Bindend studieadvies.
4.11 Wie zijn wij?
Klik op een foto en dan stellen we ons voor.
Medewerkers BAT
Sanne Klooster-Freij Petra Bosgraaf
Manon Koekoek
Bo Luimstra Jo-Anne Oosterhof