Introductie
Kenmerkend voor VVE is dat de professional extra gespitst is op het stimuleren van de ontwikkeling van individuele kinderen. Bij elk kind verloopt de ontwikkeling op een andere manier of in een ander tempo. De kunst is om voor elk kind te zoeken naar manieren om – door middel van het spelenderwijs leren – dit natuurlijke proces op gang te brengen en te stimuleren (passend onderwijs).
Hoofdstuk 2 Organisatie en groepsmanagement
Het doel van het themagebied Organisatie en Groepsmanagement is het vergroten van kennis van studenten over het organiseren van speel- leeractiviteiten in de groep, naast de individuele begeleiding van jonge kinderen.
Hoofdstuk 4 Spel
Spel loopt als rode draad door alle ontwikkelingsgebieden van kinderen heen. Spelontwikkeling heeft invloed op de sociale cognitie, de sensomotoriek, de spraak-taalontwikkeling en op de sociaal-emotionele ontwikkeling. Spelen is leren en omgekeerd.
Hoofdstuk 8 Sensomotorische ontwikkeling
Bewegen is een constante activiteit voor jonge kinderen. Bewegingsopvoeding biedt het kind de mogelijkheid om zich tegelijkertijd ook op andere gebieden te ontwikkelen, naast de sensomotorische ontwikkeling, zoals bijvoorbeeld sociaal-emotioneel. Het is daarom nodig dat kinderen betekenisvolle bewegingsactiviteiten aangeboden krijgen. Daarnaast heeft dit een positieve invloed op het tegengaan van overgewicht en bewegingsachterstand.
Link naar hoofdstuk 2
Link naar hoofdstuk 4
Link naar hoofdstuk 8
Doelen
Het doel van het thema Organisatie en Groepsmanagement is het vergroten van je kennis over het organiseren van speel-leeractiviteiten in de groep, naast de individuele begeleiding van jonge kinderen.
Het doel van het thema Spel oftewel pedagogisch didactisch handelen: spel als motor van de ontwikkeling is het vergroten van je kennis op het gebied van spelontwikkeling. Je leert hier over de natuurlijke wijze van de spelontwikkeling, de randvoorwaarden en de invloed van sociaal culturele achtergronden op spel.
Het doel van het thema Sensomotorische ontwikkeling is het vergroten van je kennis over de sensomotorische ontwikkeling, de randvoorwaarden, hoe je de ruimte uitdagend kan inrichten en hoe je passende bewegingsactiviteiten kan aanbieden aan je doelgroep
Toetsvormen en criteria
Ga naar Itslearning voor alle informatie over VVE2, deze vind je in de leswijzer onder Thema 10.
Hier vind je ook de beoordelingslijst, de theorie, de opdrachten van VVE2 en de inlevermap.
Organisatie en planning
Week 1
Week 2
Week 3
Week 4
Week 5
Week 6
Week 7
Week 8
Week 9
Inspiratie