Afscheid nemen van de basisschool

Afscheid nemen van de basisschool

Inleiding

Acht jaar lang, misschien wat meer, misschien wat minder, hebben jullie op deze school gezeten. Samen hebben jullie van alles meegemaakt. Maar hoeveel weten jullie eigenlijk nog van die jaren? Welke herinneringen zijn ze het meest bijgebleven? Wat nemen jullie mee als je straks naar de middelbare school gaan en wat laten jullie achter?

 

Met deze webquest ga je opzoek naar je je eigen herinenringen over jezelf maar ook over je klasgenoten. Je leert hierdoor hoe belangrijk herinneringen zijn en wat voor invloed herinneringen op jouw leven kunnen hebben. De opdrachten vind je op deze webquest. Informatie over herinneringen vind je ook op deze webquest bij bronnen.

 

Je maakt de opdrachten met als eindproduct een "boek" met herinneringen.

 

Begin deze opdrachten door naar het kopje "werkwijze" te gaan.

Opdrachten

Opdracht 1

Wat is nou precies een herinnering? Hoe ontstaan herinneringen?

Zijn herinneringen altijd leuk? Waarom heb je herinneringen?

 

Hebben jullie de vraag wel eens gekregen weet je dat nog? En dan natuurlijk niet, weet je nog hoeveel 7x7 is maar, weet je nog toen we daar waren...... en er dit gebeurde..... Dit is een manier om te vragen naar een herinnering.

 

In deze opdracht gaan jullie een woordweb maken. In het midden van jullie woordweb komt het woord "basisschool" te staan. Hier omheen gaan jullie in groepjes van 4 alles opschrijven waar je aan denkt bij de hele basisschoolperiode. Het kunnen ook minder leuke herinneringen zijn. Pak een A3 van de instructietafel en maak samen een woordweb met jullie herinneringen aan de basisschool.

 

Jullie hebben hier 10 minuten de tijd voor.

Opdracht 2

Onder het tabje "bronnen" staan linkjes naar verschillende informatie over herinneringen, bekijk dit eerst voordat je aan de opdracht begint.

In deze opdracht gaan jullie je eigen herinneringen opschrijven over jouw basisschoolperiode en een korte blik in de toekomst werpen.

Voor deze opdracht heb je het werkblad nodig. Hierin kun je al jouw herinneringen die gevraagd worden opschrijven. Dit is een opdracht die jullie zelfstandig gaan doen! Het gaat tenslotte om jullie eigen herinneringen.

Pak voor jezelf een werkblad van de instructietafel en ga deze invullen, wees zo duidelijk mogelijk in je antwoorden. LET OP! deze herinneringen hebben jullie straks nodig.

Opdracht 3

In acht jaar basisschooltijd hebben jullie een veel herinneringen gemaakt. Leuke maar ook minder leuke herinneringen. Bij sommige herinneringen zit een leermoment. 

Bijvoorbeeld dat je tijdens een schoolreisje zo op ging in je spel dat je je groepje kwijt raakte, hiervan zou je geleerd kunnen hebben dat je tijdens een schoolreisje goed op je klasgenoten moet letten. 

Een ander voorbeeld kan zijn dat je je herinnert dat je ruzie kreeg met een van je vrienden of vriendinnen omdat hij of zij iets niet leuk vond wat jij deed. Hiervan heb je geleerd dat je dat niet meer moet doen omdat je anders ruzie kan krijgen.

Bedenk een herinnering welke jouw persoonlijk iets geleerd heeft en schrijf deze op op het werkblad. Schrijf ook op waarom je voor deze herinnering hebt gekozen en wat je van deze herinnering hebt geleerd. 

Dit is weer een individuele opdracht, het gaat om jouw persoonlijke mening.

Opdracht 4

We hebben nu veel over herinneringen van ons zelf nagedacht. Maar natuurlijk heb je ook herinneringen aan anderen. Binnenkort nemen jullie afscheid van elkaar op de basisschool. Jullie gaan dan allemaal "nieuwe" vrienden maken op de middelbare school. Maar wat is nou DE herinnering die jij hebt aan je klasgenoten?

 

In het werkblad zit een formulier met daarop de namen van al je klasgenoten. Schrijf bij iedereen een herinnering op die bij jouw naar boven komt als je aan diegene denkt.

 

Deze herinneringen gaan we verzamelen en daar gaan we iets mee doen!

Opdracht 5

Opdracht 5 is een klassikale opdracht,

Voordat je aan deze opdracht kunt beginnen moet dus iedereen klaar zijn. Geef aan de juf/ meester door dat je klaar bent met de eerste 4 opdrachten.

Bronnen

Wikipedia- herinnering

hoe werken herinneringen nu precies?

Voorbeelden van herinneringen

Leraar

Deze webquest is ontworpen voor groep 8 en geschikt als levensbeschouwelijke les met als thema afscheid nemen van de basisschool. Het doel van deze les is om leerlingen bewust te laten worden van herinneringen en wat deze herinneringen ze meegeven in de volgende fase van hun leven. Dit kan gericht zijn op leuke en minder leuke herinneringen.

Deze webquest sluit aan op het Tule SLO-doel 37 "de leerlingen leren zich te gedragen vanuit respect voor algemeen aanvaarde waarden en normen." In de bovenbouw in dit geval groep 8 wordt er met dit doel gefocust op respect, vrijheid van meningsuiting, waarden en normen en integratie en behoud van identiteit.

De webquest sluit aan op dit doel, omdat er gekeken wordt herinneringen en ervaringen die de leerlingen opgedaan hebben tijdens hun basisschoolperiode. Hierbij wordt er verdiept in het stukje welke ervaringen zij hieruit meenemen bijvoorbeeld naar de rest van hun leven maar ook vooral naar de nieuwe start op de nieuwe school. Hoe behoud je je identiteit?

De les is ontworpen via een onderzoekgericht lesmodel "de leskrachtcirkel". De 7-stappen van onderzoekend leren worden benut om de nieuwsgierigheid op te wekken en kinderen te stimuleren tot actief en creatief leren. Kinderen worden vanuit hun beleving aangesproken om vaardigheden te ontwikkelen en kennis op te doen.

 

Benodigdheden:

- Een chromeboek met toegang tot internet

- Deze webquest

- A3 vellen voor het maken van het woordweb.

- Werkbladen bijbehorend bij de webquest

- Pennen en potloden

 

Start:

Ik wek de interesse van de kinderen door ze een nieuwe lesvorm aan te bieden, die in de huigige maatschappij erg aantrekkelijk gevonden wordt omdat er gebruik gemaakt wordt van digitale middelen.

Voorkennis activeren:

Om de voorkennis over herinneringen te activeren maken de kinderen een woordweb.

Onderzoek opzetten:

De kinderen gaan beginnen met de opdrachten van de webquest en bekijken de bronnen passend bij het thema en onderwerp.

Onderzoeken en ontwerpen:

In deze fase worden de opdrachten gemaakt en gaan zijn de kinderen zelfstandig aan het werk. Zij mogen overleggen met hun groepje.

Coöperatief werken:

De kinderen gaan eerst samen een groepje een woordweb maken. De resultaten van een van de andere opdrachten worden aan het einde van de les klassikaal met elkaar besproken en gedeeld met elkaar door een wandel en wissel werkvorm. Hierbij lopen de leerlingen rond in de klas en als de muziek stopt dan zoeken ze de dichtsbijzijnde leerling uit om hun herinnering mee te delen.

Presentatie eindproduct:

De resultaten van van de 4e opdracht worden aan het einde van de les klassikaal met elkaar besproken en gedeeld met elkaar door een wandel en wissel werkvorm. Hierbij lopen de leerlingen rond in de klas en als de muziek stopt dan zoeken ze de dichtsbijzijnde leerling uit om hun herinnering mee te delen.

De andere werken die gemaakt zijn worden aan het einde van de les gepresenteerd aan elkaar en dan wordt er ook gesproken over de herinneringen die de leerlingen op papier hebben gezet. Tijdens een later tijdstip verwerkt in het afscheidsboek van Kwintessens.

Evaluatie en reflectie:

De nieuwe lesvorm wordt geevalueerd, wat vonden de leerlingen van het thema en de webquest?

Hierbij wordt gebruik gemaakt van een feedbackformulier die ingeleverd wordt bij de leerkracht.

Werkwijze

Werkwijze:

Hoe ga je te werk in deze webquest? Er zijn 5 opdrachten uit te voeren die je kunt vinden op deze webquest. De spullen die je nodig hebt voor de webquest liggen op de instructietafel. Deze ga je pakken als dit gevraagd wordt in de opdracht. Bij sommige opdrachten mag je in groepjes werken, bij andere opdrachten staat vermeld dat je het alleen moet doen.

 

Lees de stappen hieronder, dan komt het helemaal goed.

Stap 1:

Bekijk de webquest, zodat je weet waar je alles kan vinden.

 

Stap 2:

Lees de opdrachten door.

 

Stap 3:

Begin bij opdracht 1 en bekijk de filmpjes en informatie die bij de opdracht horen. De filmpjes en informatie kan je bij "bronnen" vinden.

 

Stap 4:

Maak de opdrachten in de volgorde zoals ze op de webquest staan.

 

Stap 5:

Als je de eerste 4 opdrachten hebt afgerond meldt je dit bij de juf of meester. De laatste opdracht is een klassikale opdracht.

 

Veel plezier met het uitvoeren van de opdrachten!

Afsluiting

Je bent nu helemaal klaar met deze webquest.

Dit was een andere manier van lesgeven en ik ben heel benieuwd hoe jullie dit hebben ervaren.

 

Vul het evaluatieformulier in over de webquest en lever deze in bij de juf of meester.

  • Het arrangement Afscheid nemen van de basisschool is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    annemarie van rooijen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-06-22 21:50:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De leerlingen kijken terug op de gebeurtenissen van de afgelopen acht jaar. Ze halen herinneringen op en bedenken wat ze willen meenemen als ze straks naar de middelbare school gaan.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Wikipedia- herinnering
    https://nl.wikipedia.org/wiki/Herinnering
    Link
    hoe werken herinneringen nu precies?
    https://www.youtube.com/watch?v=jUdCoNNlCp4
    Link
    Voorbeelden van herinneringen
    https://www.schoolbank.nl/toenennu/herinneringen-aan-de-basisschool
    Link
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.