Begrijpend lezen (grondig lezen) vmbo 1-2

Begrijpend lezen (grondig lezen) vmbo 1-2

Welkom

 

Welkom op deze Wikiwijs over begrijpend lezen!

Veel leerlingen vinden het lezen niet zo leuk, omdat je misschien niet zo goed kunt lezen en het dus wat moeizaam gaat maar..

iedereen kan een betere lezer worden!

Alleen moet je daar wel wat voor doen. Wat echt helpt is: heel veel lezen!

Door te lezen leer je steeds meer woorden, weet je meer over een onderwerp en wordt lezen ook steeds een stukje makkelijker. Daardoor pak je sneller een nieuwe tekst om te lezen en ga je steeds beter lezen. Belangrijk is dat je wel een tekst kiest over een onderwerp dat bij je past en wat qua niveau geschikt is voor jou.

We zijn de afgelopen tijd al aan de slag gegaan met het scannend lezen en het vinden van een onderwerp van een tekst. In deze online les gaan we het grondig lezen eens onder de loep nemen.

Grondig lezen is een van de vijf leesmanieren en deze gebruik als je echt wilt snappen wat je leest en wilt onthouden wat er in de tekst staat. Dit is niet alleen belangrijk om over een paar jaar je eindexamen succesvol te maken, maar ook om teksten voor andere vakken beter te begrijpen. Kortom: heel belangrijk dus!

Voordat je start met deze les is het handig om pen en papier erbij te pakken, voor als je wat aantekeningen wil maken (hint).

Heel veel plezier en succes!

 

Lesdoelen

Aan het einde van deze les kan je:

  • een tekst grondig lezen
  • vragen beantwoorden over een gelezen tekst
  • verbanden leggen tussen alinea's

  •  

Aan het einde van deze les weet je:

  • wat signaalwoorden zijn

Wat weet je nog?

We gaan eens even kijken wat je nog weet over het scannend lezen, tekstgeraamte en het vinden van het onderwerp. Denk je nu al "Help?!" dan kan je ook eerst het filmpje bekijken, in het menu links onder Help! ,voordat je de vragen gaat beantwoorden. Heb je 1 of meer fout? Bekijk dan ook nog even het filmpje om je geheugen op te frissen. Vind je het fijner om in plaats van een filmpje de uitleg gewoon te lezen? Dan staat onder het filmpje de gesproken tekst uitgeschreven.

 

Scannend lezen

Help!

Kennisclip scannend lezen

Hier vind je de kennisclip over het scannend lezen:

 

 

 

Quizlet signaalwoorden

Doe hier de Quizlet als je de signaalwoorden nog wilt oefenen:

Grondig Lezen

Nu je je kennis over het scannend lezen weer even hebt opgefrist kunnen we aan de slag met het grondig lezen. Je kan ervoor kiezen om het filmpje te bekijken of de uitleg te lezen. De tekst staat onder het filmpje uitgeschreven. Succes!

 

 

 

Weet je nog?

In de vorige lessen hebben we het gehad over verschillende leesmanieren.

  1. Ontspannend lezen; dit is lezen omdat je het leuk vindt. Voor je plezier dus, bijvoorbeeld een stripboek of spannend verhaal.

  1. Zoekend lezen; lezen om iets meer te weten te komen over een bepaald onderwerp. Voor bijvoorbeeld je spreekbeurt of een werkstuk.  

  1. Scannend lezen; je kijkt snel of de tekst geschikt voor je is met behulp van het tekstgeraamte.

Nu gaan we over op het grondig lezen.

Waarom wil je grondig lezen? Je gebruikt deze manier als je wilt snappen wat je leest en je wilt onthouden wat er in de tekst staat. Grondig lezen wordt ook wel studerend of aandachtig lezen genoemd. De teksten die je leest voor andere vakken moet je vaak grondig lezen, om bijvoorbeeld vragen te beantwoorden en de tekst goed te begrijpen.  

Hieronder vind je handigheidjes om het grondig lezen op de juiste manier aan te pakken, dit worden ook wel strategieën genoemd.  

  • Voorspellen : wanneer je gaat voorspellen kijk je even snel waar de tekst over gaat en haal je alvast de kennis die je al hebt over het onderwerp naar boven.

  • Ophelderen : stukjes tekst nog een keer lezen en proberen om de betekenissen van moeilijke woorden en zinnen te vinden.

  • Vragen stellen : vragen stellen terwijl je de tekst leest. Wat bedoelt de schrijver met deze tekst? Wat heb ik nou eigenlijk gelezen?

  • Samenvatten : je zet op papier, of in je hoofd, de belangrijkste dingen uit de tekst  

  • Terugkijken : na het lezen vraag je jezelf af of je echt alles hebt begrepen, of dat je nog extra hulp nodig hebt om het een en ander te verduidelijken.  

Om grondig te kunnen lezen is het belangrijk dat je bepaalde verbanden kan leggen binnen de tekst. Dit kan gaan om verbanden tussen zinnen of alinea's. Signaalwoorden helpen je daarbij, ze geven een signaal aan jou als lezer dat er een verband is tussen de zinnen of alinea's.  

Bijvoorbeeld een opsomming:

Ik hou van appels en peren.

Of een reden:

Ik ga met de bus, omdat het regent.

Je weet nu hoe je grondig moet lezen met behulp van de strategieën, ook weet je wat signaalwoorden zijn. In het volgende onderdeel gaan we daar nog verder mee oefenen.  

Signaalwoorden

In het filmpje over grondig lezen heb je al wat meer geleerd over signaalwoorden.

Deze geven een verband aan tussen alinea's en of zinnen.

Hieronder vind je de belangrijkste signaalwoorden.

Neem het rijtje even door en maak daarna de oefening.


conclusie

dus, concluderend

opsomming         

en, ook, bovendien, ten eerste, ten tweede

daarnaast

oorzaak-gevolg doordat, waardoor, zodat, vanwege
reden want, daarom, hierom, om deze reden
samenvatting kortom, samenvattend
tegenstelling maar, toch, hoewel
tijdsaanduiding nu, nadat, toen, eerst, vroeger
vergelijking net zoals, als, zoals, vergeleken met

 

 

Oefening signaalwoorden

In deze oefening sleep je bij vraag 1 de juiste signaalwoorden naar de open plekken.

In vraag 2 klik je op de woorden waarvan jij denkt dat ze signaalwoorden zijn.

Heb je het nog niet helemaal onder de knie en wil je verder oefenen?

Kijk dan links in het menu onder "Help!", en daar vind je nog een Quizlet om de signaalwoorden te oefenen.

Succes!

Oefening: Signaalwoorden

Start

Oefenopdracht Grondig lezen

Tekst lezen

 

Hieronder zie je een tekst, lees de tekst grondig aan de hand van de vijf strategieën.

Je krijgt hier straks vragen over.  

1. Voorspellen

2. Ophelderen

3. Vragen stellen

4. Samenvatten

5. Terugkijken

(Tip: je mag pen en papier gebruiken!

 

WAAROM JE MOET WETEN WAT ER GEBEURDE OP '11 SEPTEMBER'

 

Marinde Hurenkamp

Marinde

Hurenkamp

11 september 2018

Op 11 september 2001, vandaag precies twintig jaar geleden, doorboorden twee vliegtuigen twee wolkenkrabbers in de Amerikaanse stad New York. Deze terroristische aanslag had grote gevolgen.

Nadat de vliegtuigen de Twin Towers ingevlogen waren, vloog een ander vliegtuig in het Pentagon, een belangrijk gebouw van het Amerikaanse leger in Washington. Een vierde vliegtuig stortte neer in een weiland.

 

In Amerika noemen ze deze aanslag op 11 september 2001 ook wel 9/11 (nine eleven, naar de elfde dag van de negende maand). In totaal kwamen bij 9/11 zo'n drieduizend mensen om het leven.

Aandacht

Kinderen die nu op school zitten hebben de beelden van 9/11 niet 'live' op het journaal gezien. Geschiedenisleraren vinden het daarom belangrijk dat leerlingen op school horen wat er toen gebeurde. Want om iets te begrijpen van deze tijd, moet je ook iets weten over die aanslag op 11 september 2001.

 

Bron: Kidsweek

Vragen bij de tekst

Toets: Vragen bij de tekst

Start

Eindtoets

Het is tijd voor de toets!

Je weet nu hoe je grondig moet lezen met behulp van de strategieen en ken je de meeste signaalwoorden. Denk je dat je nog even wat wil opfrissen? Kijk dan nog eens de kennisclip of doe de Quizlet.

Had je tijdens de oefening 3 punten of minder?

Kies dan voor tekst 1.

Had je tijdens de oefening tussen 4,5 of 6 punten?

Kies dan voor tekst 2.

Had je meer dan 6 punten?

Kies dan voor tekst 3.

Je gaat net als de opdracht hiervoor de tekst goed lezen, daarna vul je de antwoorden in op het antwoordblad.

 

Jullie kunnen dit!

Succes!

Tekst 1

Vierjarige jongen kruipt achter het stuur en ramt twee geparkeerde auto's

Een kleuter in Utrecht-Noord is zaterdagochtend met de auto van zijn ouders tegen twee geparkeerde auto's aangereden.

Door NU.nl

De politie kreeg een melding van een jongetje dat buiten was aangetroffen op blote voeten en in zijn pyjama. De jongen werd meegenomen naar het bureau, omdat zijn ouders op dat moment onvindbaar waren.

Toen het jongetje op het politiebureau was opgewarmd, kwam er een melding binnen over een ongeval uit dezelfde buurt. Twee geparkeerde auto's waren geraakt door een voertuig dat op naam bleek te staan van de moeder van de kleuter.

De politie nam contact op met de moeder. Zij wist te vertellen dat haar kind "heel ondernemend" is, schrijft de politie op Instagram over het gesprek. In het gesprek met zijn moeder maakte de jongen met zijn handen een stuurbeweging en gebaarde hij een botsing.

Toen de jongen met zijn ouders en de politie bij de auto aankwam, liet de vierjarige zien wat hij allemaal al kon. Met de autosleutel maakte hij het voertuig open, waarop hij de sleutel in het contact stopte. De kleuter startte de auto, ging met zijn linkervoet naar de koppeling en trapte het gas in.

Die ochtend was zijn vader naar zijn werk gegaan en werd de jongen wakker. Hij moet zelf de autosleutel hebben gepakt om een stukje te rijden. Daarbij raakte hij twee geparkeerde auto's. Toen hij daarna ging wandelen, merkte een omstander hem op en belde 112. De politie laat weten dat het verhaal "met een sisser" is afgelopen.

 

 

Vragen bij Tekst 1

Hieronder vind je de vragen die horen bij Tekst 1. 

Je mag de tekst erbij pakken als je het antwoord niet direct weet.

Dan lees je het nog even door en beantwoord je daarna de vraag.

Succes!

 

 

Tekst 2:

warme lunch sardines 

Dit is waarom we niet warm lunchen zoals in Spanje

 

16 jun 2022 om 21:38 Update: 5 dagen geleden

Tijdens je vakantie in het zuiden van Europa is het je misschien al eens opgevallen dat warm lunchen daar gewoner is dan in Nederland. De bruine boterhammen die we in Nederland eten, zijn daar een stuk minder te vinden. Waarom lunchen Nederlanders meestal met brood en niet zo vaak met een visje?

Door: Amy van de Wiel

Het lijkt een typisch Nederlandse lunch: bruine boterhammen met beleg. Toch bestaat die gewoonte nog geen honderd jaar en aten wij vroeger ook warm in de middag. Volgens culinair historicus Lizet Kruyff was Nederland het eerste land waar mensen aan het begin van de negentiende eeuw de draai maakten van stamppot in de middag naar boterhammen. Later volgden sommige Scandinavische landen en delen van Frankrijk en Duitsland.

"Toen op kantoor werken de norm werd, zag je onze eetgewoonten veranderen", aldus Kruyff. "Nederland loopt voorop in de efficiency van snel en gemakkelijk eten. Het is niet altijd even gezellig, maar het is erg makkelijk om boterhammen mee te nemen in een broodtrommel."

Niet alleen wat we eten, maar ook hoe vaak we eten is volgens Kruyff in de loop der jaren veranderd. "Rond het einde van de negentiende eeuw, toen koningin Wilhelmina de troon besteeg, hadden we zes of zeven eetmomenten per dag. Nu hebben we maar drie eetmomenten. Waar in landen als Spanje eten vooral als een sociale gelegenheid wordt gezien, heeft het in Nederland vooral praktisch nut."

De normalisering van kantoorwerk zorgde voor de overgang van warme naar koude lunch. Ook de verstedelijking droeg daaraan bij, want op het platteland eten Nederlanders wel nog warm, zegt Kruyff. "De werkdag begint daar vaak al vroeg, dus in de middag een warme maaltijd eten is geen gekke gedachte. Wanneer de kinderen naar de middelbare school gaan, verandert de lunch vaak wel weer in boterhammen. De ouders volgen de schooltijden en proberen dat te combineren met hun eigen werktijden."

Vragen bij Tekst 2

Hieronder vind je de vragen die horen bij Tekst 2.

Je mag de tekst erbij pakken als je het antwoord niet direct weet.

Dan lees je het nog even door en beantwoord je daarna de vraag.

Succes!

Tekst 3

Op momenten bezetten de boeren beide rijbanen, waardoor ander verkeer ernstig gehinderd werd.

'Enkele honderden' boeren beboet voor rijden met tractor op snelweg

22 juni 2022 21:33Laatste update: 5 minuten geleden

 

De politie heeft rond het boerenprotest woensdag enkele honderden boetes uitgedeeld voor het rijden met een landbouwvoertuig op de snelweg, laat nationaal commandant bij de politie Willem Woelders woensdagavond weten. Veel boeren zorgden hiermee woensdag op verschillende snelwegen voor grote problemen.

Door de grote toestroom van tractoren kon de politie nauwelijks optreden. Op sommige plekken reden de betogers langs de afzettingen die de politie had opgeworpen. Woelders zegt dat de politie heeft ingegrepen bij excessen. Het is niet bekend hoe hoog de boete is.

Het is verboden om met een tractor op de snelweg te rijden, maar een groot deel van de deelnemers aan het boerenprotest in Stroe negeerde deze regel. Beboeten blijkt in de praktijk echter lastig, omdat een kenteken op een landbouwvoertuig nu nog niet verplicht is. Demonstranten op wiens tractor wel een kenteken zat, plakten deze soms af.

De tractoren op de snelwegen zorgden op verschillende plekken voor gevaarlijke situaties. Zo raakten drie inzittenden van een tractor gewond na een botsing met een vrachtwagen op de A12. In het Gelderse Loenen kon de ambulance door de boerenprotesten niet bij een aangereden wielrenner komen, schrijft De Stentor. Hiervoor werd uiteindelijk een traumahelikopter opgeroepen.

Boeren blokkeerden onder meer delen van de A7 bij Drachten en de A6 bij Emmeloord. De A1 tussen Apeldoorn en Amersfoort was tot de avond dicht doordat de weg eerder was volgelopen met tractoren.

'Politie kon ook met meer middelen drukte niet voorkomen'

Ook met zwaarder materieel en meer mensen zou de politie niet in staat zijn geweest om de door de boeren veroorzaakte drukte te voorkomen, laat een woordvoerder van politievakbond ACP weten. De actie van de boeren was daar volgens de bonden te massaal voor.

Ook de korpsleiding stelt dat verder opschalen en bijvoorbeeld zwaardere voertuigen inzetten geen oplossing was geweest. "Je kunt niet alle op- en afritten op alle snelwegen afzetten", aldus de korpsleiding.

De boeren kwamen woensdag in het Gelderse Stroe bijeen om te demonstreren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Duizenden boeren kwamen per tractor en zorgden voor grote vertraging op snelwegen richting en rond het weiland waar gedemonstreerd werd.

De woordvoerder van de ACP stelt dat politiemensen niets te verwijten valt wat het dichtslibben van de snelwegen betreft. De bond zegt dat met de boeren was afgesproken dat ze binnenwegen zouden nemen om naar Stroe te komen. "Als afspraken massaal genegeerd worden, dan is het ondoenlijk voor de politie om te handhaven."

Minister Yesilgöz wil dat overtreders ook achteraf beboet worden

De boeren die tijdens het stikstofprotest "de regels aan hun laars hebben gelapt" door met hun tractor de snelweg op te gaan, zouden daar niet mee moeten wegkomen, zegt justitieminister Dilan Yesilgöz woensdagavond.

"Regels zijn er voor iedereen en er zijn verschillende manieren om op te treden", zegt Yesilgöz. "Beboeten is deels lastig omdat een kenteken op een trekker nog niet verplicht is. Boeren riepen daarnaast woensdag collega's mét kenteken op dat van hun trekker te halen. Mogelijk kan ook met camerabeelden de identiteit van boeren worden achterhaald, maar dat is aan de politie."

Hoewel veel boeren zich aan de regels en afspraken hebben gehouden, zijn er volgens haar toch veel boeren die er misbruik van hebben gemaakt. "Waarschijnlijk denken zij dat ze er mee wegkomen. Ik hoop dat we in een land leven waar dat niet zo is", aldus de minister.

Ze vindt het "echt niet oké" dat boeren de politie zo onder druk hebben gezet, door met zoveel trekkers de snelweg op te gaan. "Ik snap dat de politie dan vooral kijkt hoe de situatie kan worden gede-escaleerd en hoe de situatie zo veilig mogelijk wordt gehouden voor andere weggebruikers." Wel vindt de minister het belangrijk dat de politie laat zien dat de boeren die in overtreding zijn, dat niet ongestraft kunnen doen.

Vragen bij Tekst 3

Hieronder vind je de vragen die horen bij Tekst 3.

Je mag de tekst erbij pakken als je het antwoord niet direct weet.

Dan lees je het nog even door en beantwoord je daarna de vraag.

Succes!

Evaluatie

Vul de Mentimeter hieronder (anoniem) in voor de evaluatie. 

 

https://www.menti.com/cz5c263o5c 

Bronnen

Blink Docenten-dashboard. (2021). Blink Nederland. Geraadpleegd op 23 juni 2022, van https://docent.plot26.nl/

NU.nl. (2022a, mei 1). Vierjarige jongen kruipt achter het stuur en ramt twee geparkeerde auto’s. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.nu.nl/opmerkelijk/6198242/vierjarige-jongen-kruipt-achter-het-stuur-en-ramt-twee-geparkeerde-autos.html

NU.nl. (2022b, juni 17). Dit is waarom we niet warm lunchen zoals in Spanje. Geraadpleegd op 18 juni 2022, van https://www.nu.nl/eten-en-drinken/6206784/dit-is-waarom-we-niet-warm-lunchen-zoals-in-spanje.html

NU.nl. (2022c, juni 22). Politie beboet honderden boeren op de snelwegen, maar treedt niet overal op. NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl. Geraadpleegd op 16 juni 2022, van https://www.nu.nl/binnenland/6208087/politie-beboet-honderden-boeren-op-de-snelwegen-maar-treedt-niet-overal-op.html?redirect=1

Waarom je moet weten wat er gebeurde op “11 september”. (2021, 10 september). Kidsweek - dé weekkrant voor kinderen van 7 t/m 12 jaar. Geraadpleegd op 25 mei 2022, van https://www.kidsweek.nl/nieuws/waarom-je-moet-weten-wat-er-gebeurde-op-11-september

  • Het arrangement Begrijpend lezen (grondig lezen) vmbo 1-2 is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Kim Swemmer Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-06-23 16:16:01
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    In deze les leer je hoe je een tekst grondig kan lezen.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    4 uur en 0 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Signaalwoorden

    Vragen bij de tekst

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.