3. informatie zoeken en geven oer het gebruik van genotmiddelen
Genotmiddelen gebruik je om je beter te voelen. Anders gezegd: het zijn psychoactieve stoffen: stoffen die je geest actief beïnvloeden.
De bekendste zijn:
koffie en thee
alcohol (bier, wijn, sterke drank)
chocolade
drugs (softdrugs en harddrugs)
sigaretten
suiker
Mensen hebben verschillende redenen om genotmiddelen te gebruiken, zoals:
uit verslaving
voor de gezelligheid
omdat het lekker is
om stoer te doen
om verdriet te vergeten
om geen pijn te voelen
als medicijn
Je kunt aan van alles verslaafd raken. Denk bijvoorbeeld aan extreem sporten, rijden met hoge snelheden of het kopen van schoenen. Verslaafd zijn aan genotmiddelen bestaat al heel lang. Je spreekt van verslaving als ’willen’ gebruiken is veranderd in ’moeten’ gebruiken.
Een stof die wij allemaal lekker vinden, is suiker. Veel mensen weten niet dat suiker een verslavende werking kan hebben. Maar mensen verlangen vaak naar zoet, omdat suiker de eerste smaak is die je na de geboorte leert herkennen. De keuze voor zoet stimuleert ons om onszelf te belonen met zoete dingen, die ons opnieuw naar nog meer zoet doen verlangen.
Bij een gezonde leefstijl horen een gezonde geest en een gezond lichaam. Het gebruik van verslavende middelen hoort hier niet bij. Verslaving kan tot allerlei gevolgen leiden, zoals lichamelijke, geestelijke en sociale problemen en geldproblemen.
Bij een lichamelijke verslaving raak je uitgeput, want het gebruik van de verslavende middelen vraagt veel energie. En als je het verslavende middel niet gebruikt, komt je lichaam in opstand. Het vraagt om meer van dat middel. Om gezonde kinderen te kunnen krijgen, is het voor vrouwen belangrijk om direct te stoppen met het gebruik van verslavende middelen. Dat is niet goed voor de vruchtbaarheid en in het beginstadium van de zwangerschap kunnen verslavende middelen de vrucht beschadigen. Voor mannen geldt dat ze drie maanden voor de bevruchting moeten stoppen met het gebruik van verslavende middelen om gezond zaad te hebben bij de bevruchting.
Verslaving heeft ook veel invloed op de geest. Het houdt je zo bezig dat de mensen om je heen geen aandacht meer krijgen. Dit geeft meestal sociale problemen. Het middel is voor een verslaafde belangrijker dan de mensen in zijn sociale omgeving, zoals familie of vrienden. Als dit ook op het werk zo is, waardoor iemand slechter gaat functioneren, kan dat tot ontslag leiden. Sommige werkgevers, bijvoorbeeld de politie of Defensie, gebruiken tests om te controleren of werknemers drugs gebruiken.
Verslavende middelen kosten veel geld. Het gevolg hiervan kan zijn dat je schulden krijgt of zelfs overgaat tot heling en/of diefstal, met alle nare gevolgen die daarbij horen.
Regels en wetgeving
In Nederland bestaat de Opiumwet. Hierin is vastgelegd dat drugsgebruik en drugssmokkel bestraft kunnen worden met twaalf jaar gevangenisstraf. In het buitenland kan dit soms zelfs leiden tot de doodstraf.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Die laatste zijn veel schadelijker, zowel lichamelijk als geestelijk. Maar ook softdrugs kunnen tot geestelijke verslaving leiden. In Nederland wordt alcohol tot de harddrugs gerekend, maar het is wel een legaal product.
Voor drugsgebruik in het verkeer geldt een zerotolerancebeleid, maar niet voor alcoholgebruik. De politie controleert regelmatig met blaastests. Let op: ook medicijnen bevatten soms alcohol of andere reactie verminderende stoffen. Als een medicijn rijgevaarlijk is, staan er een waarschuwing op het etiket en een gele sticker op de verpakking. Bij een blaastest levert dit hetzelfde resultaat als bij alcohol en is het dus strafbaar.
Een nieuwe rage is het gebruik van lachgas in ballonnetjes. Lachgas is een geneesmiddel en de verkoop hiervan is verboden.
Als je zelf geen drugs gebruikt, kun je er soms wel het slachtoffer van worden. Bijvoorbeeld omdat anderen je beroven om aan geld te komen. Of omdat ze jou ongemerkt drugs laten smokkelen. Tips om dit misbruik te voorkomen zijn:
Neem nooit een pakketje van een ander mee zonder te weten wat erin zit, ook niet van je beste vriend(in).
Pak je koffer of tas zelf in.
Laat je koffer, tas of jas nooit onbewaakt achter.
Seal je koffer of tas in bij verre reizen.
Het gebruik van verslavende middelen is niet alleen schadelijk voor de gebruiker zelf, maar vaak ook voor andere mensen. De overheid wil zorgen voor een goede volksgezondheid. Daarbij hoort goede voorlichting om te voorkomen dat mensen drugs gaan gebruiken. Dit begint al met voorlichting op scholen. Een voorbeeld is Gezondeschool.nl met allerlei activiteiten die zijn gericht op een gezonde leefstijl.
Veel aandacht is nodig voor jeugdige comadrinkers. De regel is onder de 18 jaar geen alcohol, omdat de hersenen van kinderen nog volop in de groei zijn. Pubers die toch (teveel) drinken komen vaak in het ziekenhuis terecht, dikwijls met alcoholvergiftiging. Voorlichting over de risico’s is erg belangrijk. Pubers moeten leren om niet onder sociale druk van vrienden mee te doen. En ouders moeten hun kinderen verbieden om alcohol te drinken. Naast mogelijke hersenschade en alcoholvergiftiging zijn de risico’s: verkeersongelukken, onbeschermde seks en agressie.
Bij voorlichting komt ook aan bod welke gezondheidsrisico’s je loopt als je drugs gebruikt. Zo is de voorlichting onderdeel van preventie: het voorkomen van risico’s.
Voor mensen die verslaafd zijn en ermee willen stoppen, zijn er verschillende mogelijkheden voor hulp. Stoppen met een verslaving gaat niet zomaar. Je krijgt altijd afkickverschijnselen waarvoor professionele hulp nodig is. Instellingen voor verslavingszorg worden afgekort als IVZ of GGD/IVZ in de regio. Om te testen of je hulp nodig hebt, zijn er de websites www.jellinek.nl en www.drinktest.nl (alleen alcohol). Wil je anoniem meer weten, dan kun je bellen, mailen of chatten met de Drugs Infolijn. Jellinek is ook bekend als een van de instellingen waar je kunt afkicken, maar ook terecht kunt voor preventie. Landelijk is het Trimbos-instituut bekend als een kennisinstituut dat zich richt op de geestelijke volksgezondheid, waaronder de verslavingszorg.
Kenmerken van verschillende drugs
Naam
|
Soft- of harddrugs
|
Hoe ziet het eruit?
|
Toedienings- vorm
|
Wat doet deze drug?
|
Alcohol
|
Softdrug bij matig gebruik
Harddrug bij overmatig gebruik
|
Vloeibare, heldere drank
|
Drinken
|
Neemt remmingen weg.
Zorgt voor een ontspannen gevoel
Je fijne motoriek raakt verstoord.
Zorgt ervoor dat je geen kritiek hebt op jezelf; je overschat jezelf.
Beïnvloedt je emotie.
Bij veel alcoholgebruik kun je bewusteloos raken.
|
Paddo’s
|
Harddrug
|
Paddenstoel
|
Eten, drinken als thee
|
Versterken gevoelens.
Zorgen ervoor dat jij je omgeving anders ervaart.
Zorgen ervoor dat je lichaam anders aanvoelt.
Kunnen je een heel goed gevoel geven, maar ook een heel slecht gevoel.
|
Hasj
|
Softdrug
|
Plakkerige plakjes of blokjes
|
Roken, eten, drinken of als verdampende geur
|
Geeft een ontspannen gevoel.
Versterkt gevoelens.
Zorgt voor minder concentratie en een trage reactie.
Je ziet, hoort en voelt alles anders.
Veel hasjgebruik zorgt voor angst, paniek en soms bewustzijnsverlies.
|
Cafeïne
|
Softdrug
|
Wit poeder
|
Drinken, eten, snuiven
|
Zorgt ervoor dat je je minder moe voelt.
Zorgt voor meer concentratie.
|
Cocaïne
|
Harddrug
|
Wit poeder
|
Snuiven, spuiten, roken
|
Geeft energie.
Verhoogt je lichaamstemperatuur.
Zorgt voor een sneller hartritme.
Maakt je prikkelbaar, angstig, paranoïde, duizelig, misselijk en agressief.
|
GHB
|
Harddrug
|
Wit poeder, pasta-achtig, stroperige vloeistof
|
Tablet, capsules, drinken, slikken, spuiten
|
Veroorzaakt hallucinaties.
Geeft je het gevoel alles aan te kunnen.
Stimuleert seksuele gevoelens.
|
XTC
|
Harddrug
|
|
Pillen, poeders, capsules
|
Geeft een stemmingsverbetering.
Meer willen praten.
Geeft een gevoel van saamhorigheid, liefde en medeleven.
Na gebruik hebben de meeste mensen één of meer dagen last van een (lichte) depressie.
|
Veel mensen kennen de naam ‘hasj’ of ‘wiet’. Minder bekend is dat beide drugs onder de verzamelnaam ‘cannabis’ vallen. Ze worden gemaakt van de wietplant (hennepplant).
Vooral door overmatig alcoholgebruik ontstaat vaak ontremming. Dat is de oorzaak van het grootste deel van de geweldsdelicten.
Gameverslaving
Een andere vorm van verslaving is computerverslaving. Het kan gaan om chatten, gameverslaving, internetverslaving of online gokverslaving. Meestal begint dit met een hobby waar steeds meer tijd in gaat zitten. De symptomen zijn dezelfde als bij elke verslaving. Je kan niet meer zonder, je maakt geen tijd meer voor sociale contacten, gezond eten en slapen. Ook voor school of werk is steeds minder tijd. Je kan niet meer stoppen en je krijgt zelfs ontwenningsverschijnselen als je dat probeert.
Gamen is op zichzelf niet verkeerd. Je kunt er van leren en het kan je positieve gevoelens geven, bijvoorbeeld:
Je bent ergens goed in
Je hebt contact met anderen
Je wordt gezien
Je voelt je gewaardeerd
Je kunt je goed concentreren
Maar je moet oppassen dat je er niet meer mee kunt stoppen. Het wordt dan een mechanisme om te overleven en om negatieve gevoelens te onderdrukken. Je gaat de gamewereld (de virtuele wereld) als de echte wereld beschouwen en omgekeerd. In het echte leven kunnen sociale problemen en angsten dan steeds groter worden.
In 2016 is een onderzoek gedaan naar gameverslaving. Daaruit blijft dat één op de tien jongens van 12-15 jaar gameverslaafd is. Vooral jongens gaan in hun puberteit steeds meer gamen, meisjes juist minder. Ouders kunnen als richtlijn aanhouden voor kinderen van 12 jaar: 1 à 1,5 uur per dag gamen of bijvoorbeeld YouTube Gaming bekijken. Belangrijk is natuurlijk wel dat de ouders zelf het goede voorbeeld geven. Dus niet zelf urenlang tv kijken of tijdens het eten op de smartphone of tablet kijken.
In veel gezinnen staat gameverslaving op nummer één bij de opvoedingsproblemen. Net als bij andere vormen van verslaving is er professionele hulp voor computerverslaving(Koops, 2016).
|