Nederlands 4V periode 5 + Literatuur & Podcast
Hoe zie jij de toekomst? Welk probleem moet er zeker worden opgelost? Waar kijk jij naar uit en waar ben je nieuwsgierig naar? Wie heeft er al een briljant idee om het klimaatprobleem op te lossen? Moeten we naar een andere planeet willen? Is er buitenaards leven? Welke technologische ontwikkelingen boeien jou?
Dit soort vragen houden jou misschien al bezig, of helemaal niet. Je gaat je in deze en soortgelijke vragen verdiepen, op zoek naar interessante antwoorden en meningen. Dit leidt tot een eindopdracht, een eigen podcast.
Deze periode staat in het teken van zelf onderzoek doen en je verdiepen in een onderwerp, dat je van verschillende kanten gaat belichten. Je gaat je inlezen, vragen stellen (interview), hoofd- en deelvragen bedenken, podcasts beluisteren en er zelf een maken als eindopdracht.
Je gaat aan de slag met opdrachten uit Blink (digitale methode, via Magister Leermiddelen). Hierbij werk je aan de thema's Biohack en Filosoferen over de toekomst.
Je verdiept je in moderne en historische fictie en non-fictie, dus verzonnen en niet-verzonnen verhalen. Je werkt hiermee aan onderdelen van het schoolexamen in 5- en 6-vwo.
Opdracht podcast
In periode 5 oefen je met het maken van een podcast. Je kunt het boek dat je leest voor je leeslijst (fictie of non-fictie) gebruiken voor de voorbeeiding van je podcast. Dat is zelfs aan te raden. De podcast maak je in een duo.
Spelling en formuleren
Daarnaast werk je aan spelling en formuleren. Je oefent met werk dat je tijdens de blox krijgt uitgereikt, digitaal of op papier. Aan het einde van de periode wordt getoetst of je op niveau bent.
Literatuur en Renaissance
In deze periode rond je ook literatuur uit de Renaissance af. Je krijgt hiervoor leeswerk uitgereikt tijdens de blox, een aantal gedichten en een kort verhaal of toneelstuk. Hierbij horen een aantal korte opdrachten. Die moeten voldoende zijn gemaakt: je hebt ze nodig voor je mondeling in jaar 6. Bewaar ze dus goed en zorg ook dat ze in Egodact staan.
Routeplanner
Je maakt een "tegel" aan in Egodact met de titel 'periode 5 Literatuur & Podcast'. Je vult die aan gedurende deze periode. De podcast is de eindopdracht, die je inlevert in de toetsweek. De precieze deadline wordt bekendgemaakt.
Maak voor jezelf een planning waarin je het volgende verwerkt:
- Week 1: eindopdracht Renaissance inleveren + opdracht excursie Haarlem
- lezen werk Renaissance + opdrachten (wordt uitgereikt tijdens de blox)
- afspraken maken, duo vormen voor eindopdracht (podcast) + lezen leesboek, artikelen
- beluisteren podcasts, ter voorbereiding en inspiratie
- opdrachten Blink maken: thema's Biohack en Filosoferen over de toekomst
- blox bijwonen (vragen stellen, werken aan opdrachten, aantekeningen maken)
- voorbereiden podcast
- oefenen formuleren en spelling (formatieve toets)
Podcast
Je levert de podcast in voor de toetsweek, vrijdag 24 juni. Je levert de podcast aan via Egodact en stuurt mij een bericht in Teams!
Theorie en oefening
Tijdens de blox krijg je meer uitleg en via Blink beluister je een aantal podcasts. In de blox krijg je hier ook tijd voor.
Spelling en Formuleren
Aan het einde van deze periode krijg je een formatieve toets spelling en formuleren, om te kijken waar je staat en wat je nog meer moet oefenen. Je kunt ook jouw schrijfopdrachten inleveren via The Markers, een handig feedbacksysteem. Hierover hoor je later nog meer.
De theorie vind je in Blink en in je spellingsboekje. Oefenen kan op uitgedeelde werkbladen en bijvoorbeeld op beterspellen.nl en cambiumned.nl.
Opdracht Leesclub
Leesclub Litlab
Je neemt deel aan een ‘leesclub’ (2 tot 4 leerlingen) en reflecteert op de inhoud van een literair werk. Dit gelezen werk telt mee voor je leeslijst van in totaal 12 boeken. Het leesclub-gesprek doe je samen. Dit helpt je het boek beter begrijpen. Je kunt het zien als oefening voor je mondeling in jaar 5 en 6. Bovendien kun je het gebruiken bij je SE podcast.
Deze voorbereiding kun je goed gebruiken bij je podcast, als je een boek kiest dat bij je onderwerp past. In jaar 5 maak je ook een podcast, dan telt dit mee als SE. In jaar 4 krijg je er geen cijfer voor, maar het moet wel naar behoren zijn gemaakt.
Het is niet erg als je boek niet helemaal uit is, als je je podcast voorbereidt. Het is meestal wel handiger. Zorg in ieder geval dat je een mindmap bij je boek maakt, zodat je beter onthoudt waar het over gaat.
De opdracht
Stap 1 Je leest minimaal 1 boek in periode 5 van litlab.nl. Je kunt hiervoor kiezen uit onderstaande titels, maar je mag ook iets anders kiezen in overleg. Het is het handigste en leukste als je deze periode een boek kiest dat bij het onderwerp van jouw podcast past. Dit boek hoeft niet per se een roman te zijn; non-fictie of een mengvorm mag zeker ook.
Zoek op lezenvoordelijst.nl bijvoorbeeld op genres non-fictie en toekomstromans, dan vind je al een mooi overzicht. Misschien heb je thuis wel een leuk boek dat niet in deze lijst staat. Vaak is die ook geschikt. Overleg je titel wel altijd met je vakcoach!
Let op: de meeste boeken van lezenvoordelijst.nl zijn ook te lezen als e-book.
Dyslexie? Lees dan zo veel mogelijk via Passendlezen.nl.
Leesclub 3: Ivanov, Hanna Bervoets
Leesclub 22: De Engelenmaker, Stefan Brijs
Leesclub 46: Efter, Hanna Bervoets
Lezenvoordelijst.nl
Toekomstromans, dystopie
- Blokken, Knorrende beesten, Bint, F. Bordewijk (niveau 5)
- Het recht op terugkeer, Leon de Winter (niveau 3)
- Klifi, Adriaan van Dis (niveau 3)
- Klont, Maxim Februari (niveau 5)
- Quarantaine, Wytske Versteeg (niveau 3)
- Slaap zacht, Johnny Idaho, Auke Verhulst (niveau 3)
- En ik herinner me Titus Broederland, Auke Verhulst (niveau 4)
(Literaire) non-fictie:
- In lichtjaren heeft niemand haast, Marjolijn van Heemstra
- De kosmische komedie, Frank Westerman
- El negro en ik, Frank Westerman
- Het pauperparadijs, Suzanna Jansen
- Ondanks de zwaartekracht, Suzanna Jansen
- De hemel is goud, Suzanna Jansen
- Hoe gaan we dit uitleggen, Jelmer Mommers
- Jacob van Maerlant, verzameld historisch werk van Jacob van Maerlant (zie lezenvoordelijst.nl)
Stap 2 Na lezing van het boek, bespreek je met je duo en vakcoach wat jij hieruit wilt gebruiken voor je podcast. Een vraag waar je over blijft nadenken? Iets waar je meer over wilt weten? Kom je op ideeën voor een gast of goede interviewvragen?
- Maak aantekeningen van jouw brainstorm en maak daarna een opzet van hoofd- en deelvragen die jij wilt bespreken tijdens de podcast.
- Verzamel ook artikelen, podcasts, tv-/radiofragmenten als achtergrondinformatie.
- Maak een nette bronnenlijst en zet deze in Egodact. Vul deze telkens aan.
Opdracht Podcast
Podcast
Aan het einde van deze periode lever je een podcast in, over een onderwerp dat je bepaalt aan de hand van je gelezen boek. Je boek hoeft niet helemaal uit te zijn als je de podcast maakt, maar handig is dat wel. Je kunt kiezen uit de titels van litlab.nl, maar je mag ook een non-fictietitel kiezen over een maatschappelijk of wetenschappelijk onderwerp dat jou interesseert. Bespreek dit wel altijd met je vakcoach!
Waar moet je podcast in ieder geval aan voldoen?
- De podcast is ca. 10 minuten,
- Het heeft een titel en een inleiding,
- De opbouw van het verhaal is helder (verhaallijn),
- Het geluid is van voldoende goede kwaliteit,
- Het onderwerp is duidelijk,
- De gesprekspartners en/of geïnterviewden zijn goed verstaanbaar.
Daarnaast lever je in:
- bronnenlijst (boeken, artikelen, etc.)
- uitgewerkte hoofd- en deelvragen
- interviewvragen
Beoordeling / rubric
Tijdens de blox bespreken we de rubric die gebruikt wordt voor de beoordeling. Je hebt hier zelf ook inbreng in. Wat vind jij een goede podcast? Waar moet die zeker aan voldoen?
Wat maakt het verschil tussen een matige en een goede podcast?
Mede aan de hand van jouw inbreng wordt de rubric vastgesteld.
Wat is een podcast?
Misschien luister jij al veel podcasts: een audiofragment, een soort radio, maar dan op het moment dat je het zelf wilt horen. Net als bij radio, tv, boeken en verhalen, bestaan er verschillende genres: van verzonnen verhalen tot documentaires, nabeschouwingen of een experiment. In veel podcasts is een gast die bevraagd wordt over een bepaald onderwerp, of er zijn vaste duo's die een actueel onderwerp bespreken.
Een podcast bestaat soms uit opeenvolgende afleveringen, maar vaak ook uit 1 aflevering die prima op zichzelf kan staan. De eindopdracht die jullie doen,
is een podcast over een maatschappelijk/wetenschappelijk onderwerp, met een journalistiek verhalende invalshoek. Je mag mengvormen gebruiken, bijvoorbeeld interview, docu, een fictief onderdeel of iets creatiefs waarvan jullie denken dat het passend is. Maak hiervoor wel een duidelijk plan.
Heb je al ervaring met het maken van podcasts? Wat zijn aandachtspunten bij het maken? Wat vind je er leuk aan en waarom kies je juist voor het medium podcast?
Klik op de volgende linkjes als je meer wilt lezen/horen over podcasts. Er staan ook veel luistertips op, dus doe er je voordeel mee!
Wat is een podcast?
Luistertips voor podcasts (tips van De Volkskrant)
Rubrics
In de rubric in de bijlage vind je de eisen waar je podcast aan moet voldoen. Deze eisen heb je samen met de groep samengesteld. Daarnaast zijn de eisen van spreektaken referentieniveau 3F erin verwerkt. Heb je er vragen over? Bespreek die dan zeker tijdens de blox!
Bronnen
Theorie en naslagwerk:
- Blink handboek
- Blink digitaal: thema's Biohack en Filosoferen over de toekomst
eventueel ook: Begin van het einde: Medische innovaties en
Buitenaards leven
LET OP: De digitale lessen staan voor je klaar (via Magister). Staat er 'Aan de slag', dan kun je de les probleemloos zelfstandig doornemen. Als er niets bij staat, is het vaak handiger om het samen in een blox te doen.
Meer over podcasts:
Podcast luisteren Via deze site kun je makkelijk zoeken, inspiratie opdoen en podcasts beluisteren.
Meer over interviewen:
Experts interviewen Via deze link vind je tips over het interviewen voor een onderzoek, maar ook handig bij een podcast waarin je een expert spreekt.
Tips voor interviewen: Schrijfvis Deze tips komen van een ervaren journalist, doe er je voordeel mee!