Warmtetransport

Warmtetransport

WELKOM

WELKOM KLAS 3,

Vandaag ga je zelfstandig aan de slag

Klik op de link om op de pagina te komen: https://maken.wikiwijs.nl/187796/Warmtetransport

 

 

Inleiding

Wij leven in Nederland, waar wij rekeing moeten houden dat het veel langer koud is dan warm. Om minder last van de kou te hebben, worden woningen goed geïssoleerd. Elke woning heeft een verwarming installatie, maar hoe komt het dat de kachel ons woning warm maakt? Hoe komt het dat wij warm water uit de kraan krijgen?

 

Een radiator van de verwarming verwarmt je kamer/ huis zodat we in de winter lekker zonder heel veel kleding kunnen zitten. De gasvlam van het fornuis verwarmt de pan met eten, zodat we lekker warm eten hebben. De zon verwarmt je lichaam. Maar hoe gebeurd dit alles? Hoe komt het dat alles verwarmt word? Om antwoord te kunnen geven op deze vragen, zal je dus verder moeten gaan. In deze les zal je het dus leren.

 

Wat zul je vandaag in deze les leren?

Je zult leren:

  1. Wat warmte transport inhoudt.
  2. Op welke manieren warmte getransporteerd kan worden.

 

De bronafbeelding bekijken

Klik op het rechter pijltje om naar de volgende pagina te kunnen.

Instructies

Je volgt de volgende instructies om de lesstof te begrijpen:

Wat: Je gaat werken aan de voorkennis activerende opdrachten. Vervolgens bekijk je het filmpje die je tegenkom en neem je de lesstof door. Je zult daarna een opdracht maken om te evealueren of je de lesstof begrepen heb. Op het eind vul je de evaluatie formulier in.  

Hoe: Je volgt de slides. Ben je klaar met de eerste slide, druk je op het pijltje rechtsonder om naar het volgende slide te gaan. Dit doe je tot je klaar bent.

Hulp: Je doet zit zelfstandig

Tijd:  40 minuten

Uitkomst: Aan de hand van je uitkomst, is het duidelijk of je de lesstof wel / niet begrepen hebt.

Klaar: Maak de opdrachten 1 t/m 6 uit je boek.

 

Voorkennis activering

Lesstof

Filmpje

Bekijk het filmpje die je tegen komt.

Vervolgens lees je de theorie en maak je de oefening.

Bekijk onderstaand filmpje: 

 

Theorie

Warmtetransport houdt in dat warmte van een plek met een hoge temperatuur naar een plek met een lage temperatuur overgaat. Dit kan op 3 manieren gebeuren:

  1. Geleiding is warmtetransport door een vaste stof.
  2. Stroming is warmtetransport door bewegende vloeistof of gas.
  3. Straling is warmtetransport waar geen tussenstof nodig is.

 

Geleiding:

Stoffen die warmte goed geleiden heten warmtegeleiders. De warmtegeleiders zijn vaste stoffen, die op hun plaats blijven wanneer zij de warmte geleiden.

Als je een eitje bakt, dan moet de warmte van de gasvlam door het ijzer van de pan naar het ei. Hierdoor wordt warmte naar een vaste stof ( ijzeren pan ) getransporteerd. De ijzeren pan wordt heet. Ijzer is een geleider.

Een geleider is een metaal dat warmte goed geleidt.  Alle metalen geleiden warmte goed. Daarom noemen we ze ook wel goede geleiders.

Het plastic handvat wordt niet heet. Dat komt omdat plastic geen metaal is. Plastic is een isolator. En isolator is een stof die de warmte slecht geleidt. ( ook wel slechte geleiders genoemd ) .

Stroming:

Deze manier van warmtetransport kan plaatsvinden bij vloeistoffen en gassen. Warme lucht die vrijkomt bij de verwarming verplaatst zich via stroming.
Warme lucht stijgt via de muur bij de verwarming op en bereikt het plafond. Langs het plafond koelt de lucht steeds verder af en zal uiteindelijk terug naar de bodem afdalen. Bij stroming verplaatst de verwarmde stof zich, terwijl deze bij geleiding op zijn plaats blijf.

Straling:
Warmtestraling is een onzichtbare vorm van licht. De straling wordt door een voorwerp geabsorbeerd (opgenomen). Deze opgenomen straling wordt in het voorwerp omgezet in warmte, waardoor de temperatuur van het voorwerp toeneemt. Een voorbeeld van warmtetransport door straling is de opwarming van de aarde als gevolg van de straling van de zon

Oefening

Om te kijken of je de leerstof begrepen hebt, ga je dadelijk een quizlet doen.

Gebruik onderstaande oefening uit quizlet om de begrippen nog eens te oefenen  (dit kun je natuurlijk ook gebruiken om te leren)

 

Toets

Je bent nu toegekomen aan het laatste deel.

Je gaat een toets maken om na te gaan of je de theorie begrepen hebt.

Heel veel succes mee!

Beoordelingsformulier

Nadat je klaar bent met de toets, wil ik je vragen de beoordelingsformulier in te vullen.

Hartelijke dank!

Afsluiting

Bronnen

Video over de leerstof:

http://https//youtu.be/DpgOe1v25O0

 

 

 

  • Het arrangement Warmtetransport is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Manisha Matabadal Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2023-03-20 20:27:46
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    Bij warmtetransport gaat warmte van een plek met een hoge temperatuur naar een plek met een lage temperatuur. Warmtetransport vindt plaats via geleiding, stroming of straling. Geleiding is warmtetransport door een vaste stof. Stroming is warmtetransport door bewegende vloeistof of gas. Straling is warmtetransport zonder dat een tussenstof nodig is.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld
    Studiebelasting
    0 uur en 40 minuten
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    Oefeningen en toetsen

    Oefening

    Toets

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    QTI

    Oefeningen en toetsen van dit arrangement kun je ook downloaden als QTI. Dit bestaat uit een ZIP bestand dat alle informatie bevat over de specifieke oefening of toets; volgorde van de vragen, afbeeldingen, te behalen punten, etc. Omgevingen met een QTI player kunnen QTI afspelen.

    Versie 2.1 (NL)

    Versie 3.0 bèta

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.