Inleiding in twee zinnen, vooral gericht op inhoud: “Bouw je eigen dierentuin”. Jullie gaan jezelf verdiepen in een dier dat je tegen zou kunnen komen in een dierentuin. Voor dit dier gaan jullie een dierenverblijf bouwen. Om een dierenverblijf te kunnen bouwen, moet je jezelf natuurlijk wel eerst goed verdiepen in het dier en in de natuurlijke omgeving van het dier.
Aantal XM: 10
Coaches die de quest begeleiden: AK: Mr. Boll (Red) Mr. Samuel (Blue)TN Mr. Howell ( Blue) Mevr Best (Red) en Bio Mevr. Schollaard (R+B) Duits Mevr. Baumgart (R+B)
Begeleiding met Blox, : ja 7 x een BloX
Building Learning Power: leerspier met korte aanduiding hoe deze terugkomt (haal hieronder weg wat niet van toepassing is en vul aan)
Veerkracht
Flow vinden “Ik vind het leuk om uitgedaagd te worden in wat ik leer.”
Volharden “Als ik leer, voel ik me ook wel eens gefrustreerd of verward, en dat hoort erbij.”
Hanteren van afleiding “Ik weet in welke omgeving ik prettig kan leren.”
Doorgronden “Ik weet met welk doel ik een bepaald onderwerp leer of onderzoek.”
Vindingrijkheid
Verbindingen maken “Ik zoek naar verbindingen tussen mijn ervaringen en nieuwe onderwerpen of ideeën.”
Verbeelden “In mijn gedachten verken ik en speel ik met allerlei mogelijkheden en ideeën.”
Logisch redeneren “Ik leg duidelijk uit wat ik bedoel, zodat anderen het ook snappen.”
Voortbouwen “Ik gebruik verschillende bronnen om te leren: mensen, boeken, het internet, muziek, mijn ervaringen, etc.”
Vragen stellen “Ik stel mezelf tijdens het leren verschillende vragen, zoals: ‘Hoe komt het dat…?’ of ‘Wat als…?’”
Reflectie
Plannen “Ik bedenk welke stappen ik wil zetten, om mijn doel te bereiken.”
Herzien “Ik ben bereid om mijn plan terwijl ik bezig ben, aan te passen.”
Kijken naar jezelf “Ik leer mijn kwaliteiten en valkuilen kennen.”
Essentie benoemen “Ik bedenk welke geleerde lessen ik ook op andere momenten kan gebruiken.”
Interactie
Empathie en luisteren “Ik leef me in iemand anders in, zodat ik de wereld vanuit zijn of haar standpunt kan begrijpen.”
Imiteren “Ik kijk aandachtig naar de manier waarop iemand anders iets aanpakt.”
Samenwerking “Ik ben me bewust van de manier waarop ik op andere mensen reageer.”
Onderlinge afhankelijkheid “Ik maak overwogen keuzes over wanneer ik alleen leer en wanneer samen.”
Belangrijkste opbrengsten:
- Inleidende opdrachten
- Poster
- Opbrengesten verdieping gekozen dier, klimaat,gerdrag en welzijn
- Aanbevelingsbrief naar dierentuin personeel
- Maquette Dierenverblijf op schaal 1:20
Inhoud en eXplore miles
Waarom zou je voor deze quest willen kiezen?
Ben je altijd benieuwd geweest wat er allemaal bij komt kijken bij het bouwen van een dierenverblijf in ARTIS? Dit is je kans om je skills te ontplooien om goed inzicht te krijgen hoe het nou echt aan toe gaat.
Waar gaat deze quest over?
Deze quest gaat over Bouw je eigen dierentuin
Hij hoort bij het domein Mens en Natuur
Je leert , onderzoeken en ontwerpen en bouwen
Welke producten moet je leveren?
Voor deze quest moet je de volgende producten leveren:
Presentatie van je gekozen dier
Maquette op schaal nagebouwd
Planning periode 5
Week
Startdatum
Opdracht
1
09-05-2022
Introductie + Opdracht 1tm4
2
16-05-2022
Opdracht 5 tm 8
3
23-05-2022
Opdracht 9 tm 11
4
30-05-2022 (+hemelvaart)
Go/No_go_ Tussenstop
Opdracht 12 tm 16
Knutselen
5
07-06-2022 (+ Pinksteren)
Knutselen
6
13-06-2022
Knutselen
7
20-06-2022
Presenteren en Beoordelen
8
27-06-2022
Deadline
9
04-07-2022
Expoweek
10
11-07-2022
Afrondweek
11
18-07-2022
Zomervakantie
VERWACHTING VOORDAT JE BEGINT
Deze quest wordt ondersteund met een bloX en een chatgroep via Teams.
Zorg dat je jezelf inschrijft voor de bloX (soms gebeurt dit automatisch, maar niet altijd)
De coach die deze quest begeleidt nodigt jou uit voor de chatgroep in Teams.
eXplore miles
Deze quest levert jou 10 - 15 eXplore miles op als je hem helemaal doorloopt, alle stappen zet en alle deliverables op tijd levert.
1. Jij begint
Motivatiemotor
➜ Maak een tegel aan in Egodact. Beschrijf daarin waarom je deze quest tot een goed einde zou willen brengen.
Verderkijker
Inleiding
Tijdens deze eerste les gaan we onszelf bezighouden met de voorbereidingen van het project. Ook is het de bedoeling dat we groepjes gaan samenstellen en met dit groepje werk je vervolgens de aankomende 10 weken aan het project. Als groep gaan jullie een gezamenlijke taak vervullen en binnen jullie groepje krijgt iedere leerling ook eigen taken en verantwoordelijkheden. Jullie gaan deze les zelf beslissen wie welke taak gaat vervullen
BloX
Tijdens deze eerste les gaan we onszelf bezighouden met de voorbereidingen van het project. Ook is het de bedoeling dat we groepjes gaan samenstellen en met dit groepje werk je vervolgens de aankomende 8 weken aan het project. Als groep gaan jullie een gezamenlijke taak vervullen en binnen jullie groepje krijgt iedere leerling ook eigen taken en verantwoordelijkheden. Jullie gaan deze les zelf beslissen wie welke taak gaat vervullen.
De les activiteiten
Waarschijnlijk heeft de coach intussen met jullie besproken hoe de aankomende weken eruit zullen zien en wat er precies van jullie wordt verwacht. Indien hier nog onduidelijkheden over zijn of je wilt het zelf nog een keer opnieuw rustig bestuderen, dan is deze informatie terug te vinden bij informatie startweek.
NB; het is belangrijk dat jouw ambitie terugkomt in je antwoord, zie hieronder voor de richtlijnen (let op je hoeft ze niet allemaal te gebruiken):
MAVO:
In het antwoord moet je laten zien hoe je het kan beschrijven, herkennen, benoemen of weergeven.
HAVO:
Laat zien als je moet iest meot verklaren, beschrijven en of moet omschrijven. Het kan zijn dat je iets omt omschtijven hoe het tot stand is gekoemn.
Vertel uitgebeid hoe je verschillen kan benoemen (kom met voorbeelden). Laat zien hoe je verbanden beschrijven en kan onderscheiden (vooebeeld: "wat heeft het een met het ander te maken?"), afleiden (Voorbeeld: Hoe heb je bezighouden gehouden en of geef je conclusies weer.), relaties beschrijven etc.
VWO:
Laat zien hoe je hebt beargumenteerd of laat zien hoe je keuzes hebt gemaakt.
Welke relaties hebt gelegd, hoe ben je aan je aan bepaalde gedachtegang gekomen. Je kunt ook een hypothesen opstellen Voorbeeld: Een hypothese is een voorlopige stelling waarin je aangeeft wat je verwacht te vinden in je onderzoek., conclusies trekken vb: conclusie - mening die is gebaseerd op het in gedachten combineren van gegevens.)
Opdracht 1 : het samenstellen van groepjes en keuze dier
Jullie krijgen zelf de keus welke dier ullie willen, wees snel want weg is weg. Het groepje bestaat maximaal uit 2 leerlingen, maar je begint eerst zelf als individu zelf te brainstormen. Als jullie groepje is samengesteld, kiezen jullie gezamenlijk een dier uit. Let op: het is de bedoeling dat ieder groepje een ander dier kiest.
Samenwerken
Samenwerken is een vaardigheid waar jullie de aankomende tijd veel mee te maken zullen krijgen. Een effectieve samenwerking is de sleutel tot een goed eindproduct. We kijken gezamenlijk naar de volgende video https://www.youtube.com/watch?v=ftPOy4yUGMQ
Opdracht 2 : het verdelen van de taken binnen de groepjes
Jullie krijgen 10 minuten de tijd om de volgende rollen (zie onderstaande tabel) binnen je groepje te verdelen. Let op, je kiest een taak, waar je straks verantwoordelijkheid over krijgt. Kies dus een taak die bij je past en overleg met je groepje waarom jij denkt dat deze taak bij jou hoort. Ieder groepslid krijgt één taak binnen het groepje. Onder de tabel staat kort toegelicht wat jouw nieuwe taak ongeveer zal inhouden.
Beschikbare taken/rollen
Naam leerling
Taak 1. Aanspreekpunt / aanstuurder
Taak 2. Tijdsbewaker
Taak 3. Ontwerpt video over proces
Taak 4. Eindverantwoordelijke van eindproducten
Taak 5. Toezichthouder taak 1 t/m 4
Taak 1: Je communiceert met de coach over de vorderingen van het project. Je bent ook degene die aangesproken wordt over de vorderingen van het project. Je zorgt dat alle informatie over wordt gedragen aan de andere groepsleden en verdeelt eventuele nieuwe taken
Taak 2: Je bent verantwoordelijk dat alle taken binnen de tijd zijn afgerond en producten op tijd worden ingeleverd. Je stuurt de groep aan als taken in de BloX niet zijn afgerond en jullie extra tijd (buiten de les) nodig hebben. Jij zorgt dat er momenten worden ingepland buiten de lestijd om deadlines te behalen indien nodig.
Taak 3: Jij maakt iedere week video-opnames met je i-pad zodat jullie de vorderingen naar het eindproduct in een eindpresentatie aan klasgenoten en tijdens de dierentuinparade kunnen laten zien.
Taak 4: Jij bent verantwoordelijk dat alle taken binnen de deadlines zijn ingeleverd bij de vakcoach. Jij verzamelt dus alle producten en zorgt ervoor dat dit bij de docent terecht komt. Als iets te laat wordt ingeleverd, zijn jij en de tijdsbewaker hier verantwoordelijk voor.
Taak 5: Jij bent verantwoordelijk dat de personen die rol 1 t/m 4 vervullen, dit goed doen. Jij maakt dus afspraken met het aanspreekpunt, de tijdsbewaker, de video-ontwerper en de eindverantwoordelijke en noteert hoe alles verloopt. Je maakt wekelijks een voortgangsrapport en stuurt dit naar Mr. Howell via seesaw en egodact. Als er zaken niet goed lopen, is het jouw taak om aan de bel te trekken en dit met de coach te bespreken.
Opdracht 3 : stel een samenwerkingscontract op
Het is de bedoeling dat jullie een samenwerkingsovereenkomst maken. Jullie beginnen met het opstellen van een aantal afspraken/regels die jullie als groep belangrijk vinden. De afspraken stellen jullie gezamenlijk samen en beschrijven bijvoorbeeld hoe jullie met elkaar omgaan en wat nodig is om tot een goed eindproduct te komen.
Opdracht 4 : Egodact velden invullen
Hierin Allereerst beschrijf je waarom je voor deze BloX hebt gekozen. Daarna ga je vier persoonlijke leerdoelen opstellen. De coach bespreekt met jullie wat een leerdoel is en hoe je een persoonlijk leerdoel opstelt. Als de persoonlijke leerdoelen zijn goedgekeurd door de docent, dan verzamelt de eindverantwoordelijke van de eindproducten alle blaadjes van het groepje, samen met het samenwerkingscontract en levert dit in via egodact.
Deze les is het de bedoeling dat jullie jezelf gaan verdiepen in het dier dat jullie tijdens de vorige les hebben gekozen. Zo gaan jullie bijvoorbeeld onderzoeken welke kenmerken bij het dier horen, in welke natuurlijke omgeving het dier leeft en wat voor soort voedsel het dier krijgt.
(AK & BIO)_Opdracht 5
Opdracht 5 : hoofdvragen bedenken
Als groepje bedenken jullie 5 hoofdvragen die jullie verdelen over de groepsleden. Jullie gaan daarmee ieder min 2 vragen uitwerken in PAGES (+/- 1 A4 per vraag). Aan het einde van de BloX voegen jullie de uitwerkingen van alle 5 vragen samen en voorzien jullie het document van een voorblad, inleiding, inhoudsopgave uitwerkingen hoofdvragen & bronnenlijst.
Als jullie tijd tekort hebben, zal de tijdsbewaker een moment inplannen waarop jullie verder aan het verslag zullen werken. Het werkstuk moet in dit geval bij binnenkomst van derde Blox worden ingeleverd via Egodact.
Let op! Jullie delen het werkstuk ook naar elkaar, want tijdens les 3 worden 3 afzonderlijke leerlingen aangewezen die kort vertellen welke informatie ze als groep allemaal over het dier hebben gevonden. Je moet dus goed op de hoogte zijn van de informatie in het verslag.
Lesdoel: wat weten we aan het einde van deze BloX?
Je hebt meer achtergrondkennis over het dier dat je hebt gekozen voor de dierentuinBloX
Zet alle Feiten op een rij en oveleg met je coach of je zo goed bezig bent
Zet je procesproducten in Seesaw/Egodact geef dat door aan je coach.
2b.(AK) Klimaat / landinformatie gekozen dier
Inleiding:
Hier is het de bedoeling dat jullie jezelf gaan verdiepen in het land of leefgebied waar het door jullie gekozen dier oorspronkelijk voorkomt. Jullie gaan je verdiepen in de ligging van het land of het continent en jullie gaan je verdiepen in het klimaat van deze omgeving. Het is immers de bedoeling dat jullie straks een leefgebied gaan bouwen, dat alle overeenkomsten heeft met het natuurlijke leefgebied van het gekozen dier. Later deze les gaan jullie de gevonden informatie koppelen aan de informatie die jullie vorige week hebben verzameld.
Opdracht 6: Leefgebied
Opdracht 6: Leefgebied
Voordat je verder gaat is het belangrijk dat jouw/jullie ambitie terugkomt in je/jullie antwoord, zie hieronder voor de richtlijnen (let op je hoeft ze niet allemaal te gebruiken)
MAVO:
In het antwoord moet je laten zien hoe je het kan beschrijven, herkennen, benoemen of weergeven.
HAVO:
Verklaren, beschrijven/omschrijven hoe het tot stand komt, het antwoord toelichten en
uitleggen, verschillen benoemen (kom met voorbeelden) verbanden beschrijven onderscheiden (heeft het een met het ander te maken?), afleiden (bezighouden, concluderen), relaties beschrijven etc.
VWO:
(be)argumenteren, keuzes maken, relaties leggen, redeneringen (gedachtegang) hanteren, hypothesen opstellen Vb: Een hypothese is een voorlopige stelling waarin je aangeeft wat je verwacht te vinden in je onderzoek., conclusies trekken vb: conclusie - mening die is gebaseerd op het in gedachten combineren van gegevens.
Opdracht 6: Leefgebied
> Wat voor soort klimaat komt het dier voor en wat betekent dat klimaat eigenlijk? > Omschrijf duidelijk welke bomen ze in dit gebied kunnen verwachten: dit hebben ze later nodig > Hoe is het met het dier gesteld? Wordt het dier bedreigd etc./ rode lijst. Zoek dat op. > Wat weet je van het land? > Wat is de hoofdstad? > In welk deel van het land verwacht je het dier vooral?
Lesdoel: wat weten we aan het einde van deze BloX?
Je hebt meer achtergrondkennis over het dier dat je hebt gekozen voor de dierentuinBloX
Zet alle Feiten op een rij en oveleg met je coach of je zo goed bezig bent
Zet je procesproducten in Seesaw/Egodact geef dat door aan je coach.
2c.(BI & AK) Welzijn van het dier/ gedrag/ ziektes
Inleiding
In dit deel is het de bedoeling dat jullie jezelf gaan verdiepen in het land of leefgebied waar het door jullie gekozen dier oorspronkelijk voorkomt. Jullie gaan je verdiepen in de ligging van het land of het continent en jullie gaan je verdiepen in het klimaat van deze omgeving. Het is immers de bedoeling dat jullie straks een leefgebied gaan bouwen, dat alle overeenkomsten heeft met het natuurlijke leefgebied van het gekozen dier. Later deze les gaan jullie de gevonden informatie koppelen aan de informatie die jullie vorige week hebben verzameld.
Opdracht 7 "het land of leefgebied"
Opdracht 7 (AK) POSTER MAKEN > Maken poster van de informatie die je hebt verzameld van opdracht 5 en 6.
NB; het is belangrijk dat jouw ambitie terugkomt in je antwoord, zie hieronder voor de richtlijnen (let op je hoeft ze niet allemaal te gebruiken):
MAVO:
In het antwoord moet je laten zien hoe je het kan beschrijven, herkennen, benoemen of weergeven. HAVO:
Verklaren, beschrijven/omschrijven hoe het tot stand komt, het antwoord toelichten en
uitleggen, verschillen benoemen (kom met voorbeelden) verbanden beschrijven onderscheiden (heeft het een met het ander te maken?), afleiden (bezighouden, concluderen), relaties beschrijven etc. VWO:
(be)argumenteren, keuzes maken, relaties leggen, redeneringen (gedachtegang) hanteren, hypothesen opstellen Vb: Een hypothese is een voorlopige stelling waarin je aangeeft wat je verwacht te vinden in je onderzoek., conclusies trekken vb: conclusie - mening die is gebaseerd op het in gedachten combineren van gegevens.
Opdracht 8 kijk opdracht Vormen van gedrag noteren
Wat heeft het dier nodig (gedrag)
Jullie hebben vast wel eens gehoord dat papegaaien zichzelf kaal kunnen plukken als ze te weinig aandacht krijgen. De papegaaien voelen zich eenzaam en krijgen gedragsproblemen. Het gevolg hiervan is dat ze zichzelf pijn willen doen en daarom trekken ze hun veren eruit. Ook gaan ze zichzelf verwonden.
Als dierentuinspecialist is het belangrijk dat je het gedrag van je dieren goed kent, zodat je hier in de nieuwe leefomgeving van het dier rekening mee kunt houden. Je wilt niet dat het dier ongelukkig wordt, aangezien dieren hierdoor ziek kunnen worden.
Wanneer spreken we van normaal gedrag en wanneer is gedrag van een bepaald dier niet in orde? Wat is gedrag eigenlijk. Kijken de volgende volgende video:
Let op: tijdens de video beantwoord je de volgende vragen:
OPDRACHT 8 (BIO)
Wat bedoelen we volgens de spreker in de video precies met het woord gedrag?
Omschrijf twee vormen van gedrag die in het filmpje worden besproken
Omschrijf kort wat er over een ethogram wordt gezegd in de video. Wat kan je ermee?
Omschrijf kort wat er over een protocol wordt gezegd in de video. Wat kan je ermee?
Wat wordt er precies bedoeld met iets “objectief” observeren?
Wat kun je met de gegevens die je uit een protocol en ethogram haalt?
Opdracht 9 tm 11
Introductie:
In de vorige video hebben we de woorden ethogram, protocol en objectief voorbij horen komen. Het is de bedoeling dat jullie aan het einde van deze les goed weten wat deze begrippen precies betekenen. Hoe maak je precies een protocol en een ethogram?
Een ethogram is een tabel waarbij je alle vormen van gedrag noteert die bij jouw gekozen dier horen. Je schrijft alle vormen van gedrag uit en noteert dit m.b.v. afkortingen. Een ethogram maak je altijd EERST, daarna pas een protocol. Dit kan je onthouden door de E(thogram) van EERST. Gedrag is altijd objectief beschreven. Dit betekent dat je letterlijk opschrijft wat je ziet. Bekijk het volgende voorbeeld van een hond:
Opdracht 9
Jullie gaan in groepjes naar de sloot (de sloot ri Estavette en gaan hier gedurende 20 minuten alle vormen van gedrag die je kunt waarnemen bij de eenden noteren in jullie ethogram. Alles wat je ziet noteer je en in de kolom probeer je een objectieve omschrijving te geven van het gedrag dat je waarneemt. Ook vul je bij iedere vorm van gedrag een afkorting in. Na ongeveer 20 minuten hebben jullie een inventarisatie gemaakt. Gebruik onderstaand schema
Handeling
afkorting
Omschrijving
Opdracht 10
Nadat jullie het ethogram hebben gemaakt, is het de bedoeling dat jullie éen dier gedurende 6 minuten observeren en deze observaties verwerken in een protocol. Hoe doe je dit precies: Je gaat dit dier observeren en noteert gedurende 6 minuten (per 5 seconde) welke soorten gedrag het dier vertoont (m.b.v. de afkortingen uit het ethogram die eerder hebt ontworpen). Alles wat je bij het dier waarneemt, noteer je in het protocol. Met het protocol kun je zien hoe vaak een gedragshandeling voorkomt, hoe lang een gedragshandeling duurt en of er een bepaalde volgorde is tussen de handelingen. Zie hieronder een voorbeeld dat hoort bij het voorbeeld uit opdracht 1.
Op de volgende pagina staat een leeg ethogram. In jullie groepje gaan jullie zelf aan de slag om dit ethogram in te vullen. Let op dat jullie de tijd goed bijhouden met een stopwatch. Geef iemand de taak om de tijd nauwkeurig te bewaken.
Opdracht 11
Maak een brief of mailbericht met jullie aanbevelingen aan het dierentuinperosneel.
MAVO
Je gaat als groepje op zoek naar 5 vormen van gedrag dat kenmerkend zijn voor het dier dat jullie hebben gekozen voor jullie habitat. Van deze 5 gedragsvormen maken jullie als gedragsdeskundige een opsomming en deze versturen jullie naar jullie diertuinpersoneel. Dit kan per email of per brief. De bedoeling is dat jullie de dierentuin personeelsleden meer kennis gaat bijbrengen over, van en/of voor het gekozen dier. Zo kan je het personeel goed voorbereiden op hetgeen ze kunnen verwachten wanneer de dierverblijven klaar zijn. Zorg voor een nette mail of brief en stuur deze naar je coach.
HAVO – VWO
In het laatste deel van deze opdracht ga je/jullie, verdiepen in het dier dat jullie hebben gekozen. Je zoekt informatie met betrekking tot het gedrag van het dier in het wild en noteert 8 adviespunten die jullie als deskundige mee wilt geven aan het dierentuinpersoneel, zodat ze hier als team mee aan de slag kunnen. Waar moeten ze echt aan denken, zodat er geen gedragsproblemen ontstaan? Maak een brief of mailbericht en zorg dat iedereen snapt wat je bedoelt. Begin dus met een inleiding, zodat je personeel snapt waarom je deze mail stuurt. De mail of brief stuur je in dit geval naar je coach.
Jeroen van Kalkeren is het hoofd van de ontwerpafdeling van habitat bouwer NEWLIFE.
Hij wil een moderne habitat laten ontwerpen die de oude habitat in ARTIS gaat vervangen.
Jeroen is op zoek naar een heel bijzonder en uniek ontwerp.
De oude habitat moet vervangen worden door een modern uitziende habitat
Eisen opdrachtgever
Om de nieuwe habitat te laten ontwerpen heeft hij jullie gemaild.
Jullie zijn een ontwerpbureau voor habitatgen. Jullie bureau heet AMNIMAL-HOME.
Wat zijn de programma van eisen van de opdrachtgever:
> De habitat moet een zeer bijzonder ontwerp hebben. Het ontwerp is uniek en is nog nooit eerder bedacht. Materiaalkeuze is vrij.
> De habitat voldoet aan de volgende afmetingen: Breedte is 9 meter (1)
> Ruimte tussen habitat is 5 meter (2)
> Diepte van de gracht is 4,9 meter (3)
> Gemiddelde waterhoogte is 4,3 meter
> Het model wordt gemaakt op schaal ( 1:20)
Jeroen van Kalkeren wil drie afspraken met jullie maken.
Afspraak 1
Jeroen van Kalkeren wil dat jullie eerst een gesprek met hem hebben over de kwaliteitseisen.
Tijdens dit gesprek spreken jullie ook af wanneer afspraak 2 en 3 zullen zijn.
Afspraak 2
Tijdens deze afspraak laten jullie de ontwerptekeningen zien van de habitat.
Ook wil hij dan weten welke materialen jullie gaan gebruiken.
Jullie laten ook zien hoe jullie ontwerpen voldoen aan de kwaliteitseisen.
Afspraak 3
Als allerlaatste wil hij een afspraak waarbij jullie een prototype (maquette) van de habitat presenteren.
Aan het eind van deze afspraak beslist Jeroen van Kalkeren of hij het ontwerp van jullie wil kopen.
De prijsafspraak
Als het prototype van de habitat aan alle eisen voldoet en jullie je aan de afspraken houden, betaalt Jeroen van Kalkeren jullie 15.000 euro.
15 Xm
Anders gaat de prijs omlaag.
Bedenk met je groep wat je voor een habitat wil gaan maken. Het moet een heel bijzonder idee zijn. Je ontwerpt dus een habitat dat nog nergens op de wereld bestaat.
Doe daarvoor de volgende stappen:
Bij grote bouwprojecten zijn er wat meer stappen nodig en bestaat de Ontwerpfase uit meerdere deelfasen. Deze gaan van grof naar fijn - van weinig detail naar veel details. Hieronder lezen jullie daar meer over.
Schetsontwerp. In deze fase worden de verschillende mogelijkheden onderzocht. Een hoop schetsen en uitproberen. Welke oplossing is de beste om verder uit te werken? Je houdt hierbij rekening met het Programma van Eisen, het bestemmingsplan, afmetingen van de locatie, etc. Je maakt in het Schetsontwerp een schematisch overzicht van welke functies en activiteiten waar moeten komen. Echt een schets en sfeerbeelden.
Voorlopig Ontwerp. In de fase komen de eerste technische tekeningen. De tekeningen zijn op schaal, ruimtes zijn gemaatvoerd, vormen zijn zoals ze in werkelijkheid bedoeld zijn. De opdrachtgever krijgt een goed beeld hoe het er in werkelijkheid straks uit komt te zien. In deze fase kan er nog vanalles aangepast worden.
Definitief Ontwerp. In deze fase worden alle ruimtes, maatvoeringen, vormen, kleuren en materialen vastgelegd. Het totale ontwerp wordt gecontroleerd op maakbaarheid.
Technisch Ontwerp. Om het gebouw of de terreininrichting te kunnen gaan maken, moet alles tot in detail uitgewerkt worden. Ook wordt er een beschrijving van de werkzaamheden gemaakt. Dit noemen we een bestek.
Wordweb/woordspin >Maak een woordweb/woordspin met alle ideeën van de groep.
OPDRACHT 13
Indeling habitat dier >Kies een vorm van de habitat en hoe het gekozen dier door de habitat beweegt.
OPDRACHT 14 Schetsenontwerp >Maak drie schetsen.
OPDRACHT 15 Voorlopig ontwerp >Kies de beste schets samen uit leg uit waarom.
OPDRACHT 16 Definitief ontwerp > Zijn demaatvoeringen, vormen, kleuren en materialen goed vastgelegd. >Schrijf bij de ontwerp waarom jullie groep voor deze habitat heeft gekozen
OPDRACHT 17
Technisch ontwerp >Werk de gekozen schets verder uit als ontwerptekening (schaal 1 : 20)
TOT SLOT
>Laat de ontwerptekening door je coach goedkeuren.
4.Bouwen
Om een maquette te maken heb je aardig wat skils nodig, ik zou zeggen klik de knop hiernaast om alles over te weten maquette maken "hoe dan?"
Opdracht 18
Maak een Maquette/schaalmodel
Maak een model van kunststof, hout, en/of metaal.
Waar moet je aan denken bij je maquette?
De maten van het maquette zijn precies de maten op de ontwerptekening.
Het model kan waar nodig bewegen om open te kunnen
De gekozen materialen zijn in verhouding met het model (niet te groot of te lomp)
Belangrijk!
Jullie maquette past op de dragers van de maquette met de andere bloXgenoten.
Duits
Je hebt een eigen dierentuin gemaakt.
Je kan 5 Xm extra verdienen door er Duits toe te voegen aan je dierentuin
➜ Maak een tegel aan in Egodact met Duits Bouw je eigen dierentuin. Vul alle vragen in bij de tegel.
➜ Stuur mevrouw Baumgart een berichtje dat je dit gaat doen.
Wat ga je doen?
Je maakt een plattegrond van je dierentuin met daarin je de Duitse namen van de dieren.
Je maakt een video waarin je mij vertelt in het Duits welke dieren er zijn in jouw dierentuin
Bekijk de video's en maak aantekeningen. De aantekeningen kan je gebruiken bij je opdracht.
➜ Upload de plattegrond en de video in Seesaw en update je logboek in Egodact.
Het maken van een overzicht van wat jij hebt geleerd in de quest zorgt ervoor dat je de informatie nog eens herhaalt. Hierdoor onthoud je beter wat je hebt geleerd. Ook kan je een overzicht gebruiken als samenvatting om op een later moment de stof te herhalen.
➜ Maak een poster of digitaal overzicht waarin je de informatie uit deze quest verwerkt en laat zien wat je hebt geleerd in deze quest. Bekijk de rubric hier onder om te kijken waar het overzicht aan moet voldoen. De leerdoelen zijn de vinden bij onderdeel 'info startweek' en dan bij 'leerdoelen'.
Beginnend Ontwikkelend Beheersend
Reflective journal
Ik heb de leerdoelen niet benoemd. Mijn overzicht is kort in een aantal zinnen.
Ik heb een aantal leerdoelen benoemd en kort uitgelegd. Mijn overzicht heeft nog geen duidelijke indeling.
Ik laat zien dat ik alle leerdoelen heb behaald door ze te benoemen en de antwoorden uit te leggen. Ook heb ik beschreven wat er goed ging en wat ik lastig vond aan deze quest. Mijn overzicht is duidelijk ingedeeld en overzichtelijk, met goed Nederlands taalgebruik.
5a. Assessment
In de eXpoweek lever je bewijs door:
- Jouw reflective journal (overzicht van wat je hebt geleerd) te laten zien
- Door te laten zien op welke plek jij in de rubric stond toen ik jou feedback gaf en op welke plek jij in de rubric op dit moment staat. Zo zie jij jouw ontwikkeling
Rubric:
Onderwerp
Beginnend
Ontwikkelend
Beheersend
Onderzoek
Ik begrijp delen van de tekst, maar ik vind het lastig om de vragen goed te beantwoorden.
Ik begrijp een aantal dikgedrukte woorden en kan de juiste antwoorden terugvinden in de tekst.
Ik begrijp alle dikgedrukte woorden en kan mijn antwoorden uitleggen in één of meerdere zinnen.
Verwerking
Ik heb een mening gevormd over het onderwerp, maar kan dit nog niet duidelijk in woorden uitleggen
Ik kan mijn mening op een korte manier beschrijven.
Ik kan mijn mening uitleggen door informatie te geven, punten af te wegen tegen elkaar en daaruit een conclusie te trekken.
Reflective journal
Ik heb geen leerdoelen benoemd en uitgelegd. Mijn journal is kort in een aantal zinnen.
Ik heb een aantal leerdoelen benoemd en uitgelegd. Mijn journal heeft nog geen duidelijke indeling.
Ik heb alle leerdoelen benoemd en uitgelegd. Mijn journal is duidelijk ingedeeld. Ook heb ik beschreven wat er goed ging en wat ik lastig vond aan deze quest.
5b. Terugkijker
terugkijker tekst en reflectie gedachten vangen
6.Bronnen
Aanvullende bronnen, links enz. horend bij het onderwerp worden hier op een volgende pagina geplaatst
Het arrangement M&N/DU - Bouw je eigen dierentuin is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:
Toelichting
Jullie gaan jezelf verdiepen in een dier dat je tegen zou kunnen komen in een dierentuin. Voor dit dier gaan jullie een dierenverblijf bouwen. Om een dierenverblijf te kunnen bouwen moet je jezelf natuurlijk wel eerst goed verdiepen in het dier en in de natuurlijke omgeving van het dier.
Jullie gaan jezelf verdiepen in een dier dat je tegen zou kunnen komen in een dierentuin. Voor dit dier gaan jullie een dierenverblijf bouwen. Om een dierenverblijf te kunnen bouwen moet je jezelf natuurlijk wel eerst goed verdiepen in het dier en in de natuurlijke omgeving van het dier.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.