Beluister je liever het verhaal dan lezen? Dat kan ook!:
Hoe de aarde Pasen viert
Het was weer Pasen. De mensen vierden dat Jezus was opgestaan uit het graf. Niet dat ze dat begrepen. Maar heel diep van binnen voelden ze dat het leven sterker is dan de dood. Daarom waren ze blij.
Ook de aarde wilde Pasen vieren. Ze genoot van de zonnestralen die haar verwarmden en licht gaven. Ze genoot van het water dat over haar heen stroomde en haar schoon spoelde. De aarde genoot van de wind die over haar heen streek alsof hij haar aaide. De aarde voelde ook, diep van binnen, dat het leven sterker is dan de dood. Daarom was de aarde blij en wilde een sprongetje van vreugde maken. Maar dat was haar ten strengste verboden. Waarom mocht dat niet? Omdat dat voelt als een aardbeving. Daar zijn de mensen bang van. Vandaar dat het de aarde verboden was een sprongetje van vreugde te maken.
Maar hoe moest de aarde dan Pasen vieren? Ze keek het water aan en vroeg: ‘Water, wat doe jij als je blij bent? Hoe laat jij dat aan iedereen merken?’ Het water antwoordde: ‘Dat weet je toch? Wiegen! Als de schepen heen en weer wiegen dan weet iedereen dat ik in een goede bui ben.’ De aarde probeerde te wiegen, heel voorzichtig. Maar al gauw begonnen de mensen te roepen: ‘Houd op met dat gewieg, we worden er zeeziek van!’
De aarde keek de wind aan: ‘Wind, hoe laat jij zien dat je blij bent?’ De wind antwoordde: ‘Zingen! Als ik blij ben, dan ga ik zingen. Ik zing het hoogste lied rond de huizen, de masten van de zeilboten en rond de torens van de kerken.’ De aarde probeerde te zingen. Uit alle putten, spleten en kloven klonk een diep gegrom. Maar al gauw begonnen de mensen te roepen: ‘Houd op met dat gegrom. We kunnen er niet van slapen!’
De aarde keek het vuur aan: ‘Vuur, hoe laat jij zien dat je blij bent?’ Het vuur antwoordde: ‘Dansen! Als ik blij ben, dan laat ik mijn vlammetjes dansen. Mijn vlammetjes geven de mooiste balletuitvoering die je maar bedenken kunt.’ De aarde probeerde te dansen. Maar al gauw begonnen de mensen te roepen: ‘Houd op met dat dansen. We worden er duizelig van!’
De arme aarde wilde Pasen vieren maar mocht niet wiegen als het water, niet zingen als de wind en niet dansen als het vuur. Hoe kon zij toch laten zien dat ze blij was? Ze wist het niet. De aarde werd verdrietig. Ze begon te snikken. Maar al gauw begonnen de mensen te roepen: ‘Houd op met dat gesnik. We worden er helemaal beroerd van!’
De aarde zweeg. Stilletjes draaide ze haar rondjes rond de zon. De zon knipoogde om haar een beetje op te vrolijken. De sterren twinkelden om haar wat op te fleuren. Maar ’t hielp niet veel. De hemel zag het ook. Hij had te doen met die arme aarde. Daarom bedacht hij een plan. De hemel begon zaadjes naar beneden te gooien: bomenzaad, struikenzaad, zangzaad, maar vooral bloemzaad, allerlei soorten bloemzaad. De hemel vroeg de wind om de zaadjes over de aarde te verspreiden. Hij gaf het water opdracht om de zaadjes te drinken te geven. De zon werd gevraagd om de zaadjes te verwarmen. Toen gebeurde het: de aarde begon te bloeien. De aarde merkte het en werd er blij en vrolijk van. Daardoor gingen de bloemen nog meer bloeien en de bomen nog meer bloesemen. Elk jaar, na de winter, in de tijd van Pasen, begint de aarde weer te bloeien. Zo laat de aarde merken dat zij blij is en viert de aarde het Paasfeest.
Startopdracht (les 1)
Beluister je liever de opdracht? Dat kan ook, klik dan hier.:
Door het verhaal geluisterd of gelezen te hebben weet je nu hoe de aarde Pasen viert, maar wordt er eigenlijk in andere landen ook Pasen gevierd en zo ja, hoe dan? Zijn er misschien ook verschillen? Na het doorlopen van deze webquest weet je vast en zeker meer over Pasen. Iedereen heeft aan het einde van deze webquest veel geleerd over hoe er Pasen gevierd wordt. Heel veel plezier alvast!
Maar wat weet je nu al te vertellen over Pasen? Om hier achter te komen maak je samen met je team een woordweb over Pasen, probeer zoveel mogelijk op te schrijven wat je weet over dit onderwerp. We gebruiken hiervoor een zo genaamde ‘placemat’, deze ligt klaar op de instructie tafel.
Ieder teamlid schrijft iets op in een andere kleur.
Hierna mag iedereen om de beurt vertellen wat hij vindt van Pasen. Let op: 1 iemand start en dan met de klok mee zodat iedereen aan bod komt.
Ben je klaar dan laat je dit zien door als team je hand op te steken, de juf komt langs en geeft het startsein om naar de ‘verwerking’ te gaan. De verwerking komt aan bod in les 2. Bekijk onderstaand filmpje terwijl je als team je hand op steekt.
Verwerking (les 2)
Verwerking: lees eerst onderstaande vragen door. Daarna bekijk je het Klokhuis filmpje.
Als je dit hebt gedaan word je door de juf in tweetallen ingedeeld en ga je samen de vragen beantwoorden. Een aantal vragen kun je na het kijken van het Klokhuis filmpje al beantwoorden, andere vragen kun je beantwoorden door het bekijken van de verschillende bronnen. (Gebruik die dus ook!)
Wat wordt er herdacht met Pasen?
Waarom spreken we over Witte Donderdag?
Waarom is er Goede Vrijdag?
Heeft elk land een 1e en 2e Paasdag?
Hoe heette de berg waarop Jezus is overleden?
Welke Christelijke feestdag komt er na Pasen en hoeveel dagen zit hier tussen?
Welke informatie kun je over deze feestdag vinden?
Hoe vieren wij in Nederland Pasen? Is er verschil in vieren tussen Christelijke mensen en mensen die niet gelovig zijn?
Waarom zijn eieren symbool voor Pasen?
Waarom komt de kleur geel zoveel voor rond Pasen?
Kun je een feest vinden die Moslims, Joden, Hindoes en Boeddhisten vieren?
Ben jij helemaal klaar en heb je alle antwoorden gevonden en goed nagekeken? Wat goed!
Dan mag je nu een woordzoeker over Pasen gaan maken of je placemat gaan kleuren die we nodig hebben voor het Paasontbijt.
Eind opdracht (les 3)
In deze laatste les gaan we creatief aan de slag! Je gaat een gebaksdoosje versieren voor iemand die je erg lief vindt. Dit kan bijvoorbeeld je beste vriend of vriendin zijn, opa of oma of papa of mama. Het doosje ga je versieren in het thema Pasen zodat je daar een lekker ontbijtje voor diegene in kunt doen.
Als alle vragen door de juf of meester zijn nagekeken en jullie hebben je doosje mooi versierd is het tijd om deze ten toon te stellen aan je klasgenootjes. Ieder team loopt rond met de klok mee naar het volgende team en bekijkt de doosjes met aandacht. Het is de bedoeling dat jullie elkaar fijne opstekers geven, probeer straks goed uit te kunnen leggen wat je er zo mooi aan vindt.
Beoordeling
Per goed beantwoorde vraag ontvangen je teammaatje en jij een Classdojo punt. Je kunt dus 11 punten verdienen!
En voor iedereen is 1 extra bonuspunt te verdienen als je ontbijtdoos helemaal klaar is!
Afsluiting
Beluister je liever wat de bedoeling is bij de afsluiter? Klik dan hier.:
Door het doorlopen van deze webquest heb je nagedacht over wat jij al weet van Pasen en heb je hier nieuwe dingen over geleerd. Ook verschillende rituelen rondom dit feest zijn voorbij gekomen, welke kleur belangrijk is en waarom maar ook welke feesten er in andere geloven worden gevierd.
Je hebt samen gewerkt in je eigen team (3 a 4 personen) maar ook in tweetallen. De creatieve opdracht heb je zelf gedaan en deed je voor iemand die je lief vindt.
Als elke leerling zijn ontbijtdoosje af heeft is het tijd voor het bekijken en waarderen van elkaars doosje. We gaan straks per team (met de klok mee) rondlopen en de doosjes van de andere kinderen bekijken, daarna lopen jullie weer terug. Het is de bedoeling dat we elkaar een fijn gevoel geven en hoe kan dat ook anders dan elkaar eerlijke opstekers te geven? Zie je een puntje van kritiek? Probeer je opsteker dan zo te vertellen dat het opbouwend voor diegene is. Dit gaan we doen door het voeren van een klassengesprek, we letten erop dat ieder team van een ander team een opsteker krijgt. Hierna ben ik heel benieuwd wat je van deze webquest vond, je mag eerlijk aangeven wat je leuk of minder leuk vond, het is belangrijk dat we hierbij goed naar elkaar luisteren. Wil je iets vertellen dan steek je je vinger op, is iemand aan het woord dan laten we diegene rustig uitpraten en luisteren we zoals wij in 5A gewend zijn.
Leerkrachtpagina
Deze webquest is gemaakt voor kinderen uit de middenbouw en sluit aan bij kerndoel 38: "De leerlingen leren hoofdzaken over geestelijke stromingen die in de Nederlandse multiculturele samenleving een belangrijke rol spelen, en ze leren respectvol om te gaan met seksualiteit en met diversiteit binnen de samenleving, waaronder seksuele diversiteit".
Het gaat in deze webquest vooral over pasen en welke kenmerken en rituelen hierbij centraal staan, ook leren de kinderen verschillende feesten van andere culturen te benoemen evenals samenwerken in tweetallen en in groter team verband.
Voor de ontwikkeling van de lessenserie heb ik de volgende literatuur geraadpleegd:
Kopmels, T. (2020). Verhalen vertellen en vragen stellen. Groningen: Noordhoff.
Schepper, J. de (2017). Levensbeschouwing ontwikkelen. Amersfoort: Kwintessens.
In bovenstaande boeken staan meerdere visies op levensbeschouwelijke ontwikkeling:
Volgens Fowler (die zijn levensbeschouwelijke visie heeft gebaseerd op Kohlberg en Erikson) zitten kinderen in de leeftijd van 6/7-11/12 in de Mythisch-letterlijke fase. Kinderen van deze leeftijdsfase houden van fantasie en symboliek en denken concreet-operationeel. Het verhaal van hoe de aarde Pasen viert past hier volgens mij goed bij. Ze vieren zelf ook bijna allemaal Pasen dus ik verwacht dat het thema hen zal boeien.
Volgens Egan zitten kinderen van 7-14 jaar in de Romantische fase.
Ze gaan feiten onderscheiden van fictie en houden van spannende verhalen met een duidelijk plot. Ook hier sluit het verhaal van ‘hoe de aarde Pasen viert’ goed bij aan.
Kohlberg heeft de morele ontwikkeling in kaart gebracht. De kinderen uit mijn groep zitten in de leeftijd 7-10 jaar. Tot ca. 9 jaar zitten kinderen op pre-conventioneel niveau en willen ze de regels toepassen, maar kijken ze nog erg vanuit ik-perspectief. Door feesten te zoeken die horen bij een ander geloof dan zij zelf aanhangen hoop ik dat hun blik verruimd zal worden en zij zich ook in kunnen leven in andere geloofsovertuigingen. Mijn groep 5A bestaat nog voornamelijk uit kinderen op het pre-conventionele niveau. Ik heb 2 doublure kinderen in mijn klas van 10 jaar, mogelijk dat zij al iets verder zijn in hun ontwikkeling.
Ik verwacht dat het klassengesprek goed zal gaan
Tijdens de opdrachten is er gewerkt in teamverband, tweetallen en individueel. Als laatste hebben we als groep met elkaar de webquest besproken. Omdat leerlingen verschillend leren zijn de verhalen zowel te lezen als te beluisteren en is zijn er ook audiovisuele elementen in mijn webquest te vinden.
Ik heb gekozen voor het thema Pasen omdat wij ons nu in de lente periode bevinden. Het thema sluit precies aan. In deze lessenserie komen een aantal levensbeschouwelijke basisvaardigheden aan bod zoals in De Schepper (2017) beschreven. Te weten; waarnemen, tradities, redeneren, communiceren en handelen.
Om de kinderen actief betrokken te houden bij de opdrachten is er afgewisseld tussen werkvormen waarin gewerkt wordt met hoofd/ hart en handen zoals geadviseerd wordt door de Schepper (2017). Op deze manier wordt de levensbeschouwing optimaal ontwikkeld.
Voor het doorlopen van de lessenserie hebben de leerlingen een chromebook en koptelefoon nodig.
Les 1 (ca. 30 minuten inclusief verhaal)
Benodigd (materiaal):
Het verhaal over ‘hoe de aarde Pasen viert’ kan zowel gelezen als beluisterd worden.
Een indeling in drie/ viertallen.
Place-mat met kleurtjes waarop iedereen opschrijft wat hij al van Pasen weet.
Stap 1
De kinderen lezen of beluisteren het verhaal ‘ hoe de aarde Pasen viert’ Stap 2
De kinderen beluisteren of lezen de opdracht en maken in teamverband de opdracht over de place-mat van alles wat zij zelf al weten over Pasen.
Hierna geeft elk kind aan wat hij/zij leuk vinden aan Pasen, hier wordt naar elkaar geluisterd. Stap 3
De kinderen bekijken de aflevering van ‘Waarom, daarom’ (duur 2.20 minuten) Waarom eten we eieren met Pasen? | Waarom? Daarom! | Het Klokhuis - YouTube
Het doel van deze opdracht
Bij deze opdracht ervaren ze hun gevoel over de verdrietige aarde en daarna haar blijdschap. Door middel van het maken van de woordweb/placemat activeren de kinderen alvast hun voorkennis wat ze al weten over het thema Pasen.
Ook komt het naar elkaar luisteren aan bod en het reageren op elkaar.
Door het bekijken van het filmpje ‘Waarom, daarom’ raken ze enthousiast over wat ze nog meer zullen leren over Pasen.
Les2 (ca. 30 minuten inclusief Klokhuisfilmpje)
De schepper (2017) stelt dat de kennis van levensbeschouwelijke tradities noodzakelijk is om levensbeschouwing te ontwikkelen. Ook komt naar voren dat verwonderen het begin van levensbeschouwing is, en dat dit ertoe leidt dat je vragen gaat stellen bij ervaringen.
Benodigd (materiaal):
Antwoordenblad voor het opschrijven van de 11 antwoorden.
Een indeling in tweetallen voor het beantwoorden van de vragen.
Verschillende bronnen en het Klokhuisfilmpje over Pasen.
Stap 1
De kinderen lezen eerst alle 11 vragen, zo hebben zij een leesdoel als ze met de bijbehorende bronnen aan de slag gaan. Stap 2
De kinderen bekijken het Klokhuisfilmpje. NTR | Het Klokhuis - Uitzending - Pasen Stap 3
De kinderen schrijven de antwoorden op het antwoordvel.
Het doel van deze opdracht: Kinderen vinden antwoorden op de vragen rondom Pasen en welke rituelen en tradities hiermee gepaard gaan. Ze leren bronnen opzoeken en ontdekken dat je verschillende soorten bronnen kunt onderzoeken: / visueel/ audio/ audio-visueel.
Antwoorden bij de verwerkingsopdracht/vragen:
Wat wordt er herdacht met Pasen? De dood en de wederopstanding van Jezus
Waarom spreken we over Witte Donderdag? Het laatste avondmaal.
Waarom is er Goede Vrijdag? Op Goede Vrijdag herdenken we dat Jezus zichzelf heeft opgeofferd om de mensheid te redden, hij werd door Pilates die dag veroordeeld tot kruisiging.
Heeft elk land een 1e en 2e Paasdag?
De staat achtte het voor alle feestdagen wenselijk dat de feesten uit twee dagen zouden bestaan. Het was namelijk altijd gebruikelijk geweest dat de feesten meerdere dagen werd gevierd. Daarnaast vielen veel feesten, zoals Pasen en Pinksteren, altijd op een zondag. Omdat mensen op die dag sowieso al vrij waren, gunde de staat hen een extra dag. Vanaf dat moment kende Nederland dus officieel een tweede paasdag als christelijke feestdag.
Waarom niet in andere landen?
In veel andere landen in Europa, vooral katholieke landen als Spanje en Italië, zijn dagen als tweede paasdag afgeschaft. Dit heeft er vooral mee te maken dat de katholieke naamdagen daar veelal in stand gehouden zijn. Om de kalender niet te overspoelen met te veel vrije feestdagen, werd de tweede paasdag in deze landen afgeschaft.
Hoe heette de berg waarop Jezus is overleden?
Welke Christelijke feestdag komt er na Pasen en hoeveel dagen zit hier tussen?
Hemelvaart, 40 dagen
Welke informatie kun je over deze feestdag vinden? Op Hemelvaartsdag herdenken Christenen dat Jezus naar de Hemel ging.
Hoe vieren wij in Nederland Pasen? Is er verschil in vieren tussen Christelijke mensen en mensen die niet gelovig zijn? Paasontbijt, kerkdienst, paaseieren beschilderen, paaseieren verstoppen en zoeken, een leuk uitje, Paasvuren die ontstoken worden.
Waarom zijn eieren symbool voor Pasen? Eieren staan symbool voor nieuw leven, vruchtbaarheid.
Waarom komt de kleur geel zoveel voor met Pasen?
Geel wordt geassocieerd met de zon en de zon weer met het licht en het licht met nieuw leven. Pasen vindt plaats in de lente en de lente-bloemen kleuren vnl. geel.
Kun je een feest vinden die Moslims, Joden, Hindoes en Boeddhisten vieren? Moslims; suikerfeest, Joden; Pesach, Loofhuttenfeest; Hindoes; Holi, Boeddhisten
Les 3 (ca. 50 minuten)
Deze opdracht is een creatieve opdracht. Hierbij gaan zij bij zichzelf na wie een speciaal plekje bij hem/haar heeft. Voor deze persoon maken zij een mooi versierd doosje waarin zij met Pasen een mooi ontbijtje kunnen aanbieden. Bij deze opdracht is de emotie van de kinderen belangrijk, ik zal langs lopen en vragen aan de kinderen waarom zij voor een bepaald persoon kiezen en vragen welke emotie dit mogelijk teweweeg brengt. Emotie is een vorm van waarnemen die belangrijk is voor levensbeschouwing. "Het gevoel is bepalend voor de diepgang van de menselijke ervaring." (De Schepper, 2017)
versiermateriaal, te denken valt aan kleurstiften, gekleurde veertjes, verf
Stap 1
Kinderen luisteren naar liedje om weer even in de Paas stemming te komen. Stap 2
In les 3 staat een creatieve opdracht centraal. Zij gaan een gebaksdoos versieren in het thema Pasen, dit mogen zij op hun eigen manier doen. Vereiste is wel dat zij duidelijk laten zien dat het thema Pasen is. Ze mogen kleuren, verven of versiersels gebruiken. (Te denken valt aan mooie veertjes of mooie Paasservetten). Stap 3
Als de kinderen hun ontbijtdoos aan het versieren zijn heb jij tijd voor het nakijken van de 11 vragen. Stap 4
Wanneer iedereen klaar is worden de ontbijtdoosjes van elkaar bekeken en delen de kinderen opstekers uit tijdens het klassengesprek. Op deze manier sluiten we de les af met een fijn gevoel voor iedereen. Ook is het klassengesprek de manier om naar elkaar te luisteren en elkaars mening te waarderen. Als laatste wordt de vraag gesteld wat de kinderen van de webquest vonden, het is belangrijk dat iedereen zich voldoende vrij en veilig voelt zijn/haar mening te geven.
Het doel van deze opdracht:
Na alle opgedane kennis en gevoelens ervaren te hebben is het tijd om op een creatieve manier deze lessenserie af te sluiten. Het luisteren naar elkaars mening staat centraal als doel voor deze opdracht.
Met veel plezier heb ik aan deze web-quest gewerkt, ik hoop dat je net zo veel plezier ervaart aan het geven van deze lessen!
Het arrangement Webquest rond Pasen is gemaakt met
Wikiwijs van
Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt,
maakt en deelt.
Auteur
Lilian Overgoor Cunes
Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
Laatst gewijzigd
2022-04-16 10:47:41
Licentie
Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding-GelijkDelen 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding en publicatie onder dezelfde licentie vrij bent om:
het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.
Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten
terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI
koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI
koppeling aan te gaan.
Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.
Arrangement
IMSCC package
Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.
Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en
het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op
onze Developers Wiki.