Challenge 5: Zwembad Pernis

Challenge 5: Zwembad Pernis

Inleiding

Je bevind je op de website van de vijfde challenge van de opleiding Sportmarketing: Zwembad Pernis. Op deze website vind je alle informatie die je komende weken voor, tijdens en na de les nodig zult hebben.

Deze challenge staat in het teken van het zwembad van Pernis. Dit is een buitenbad dat geopend is van mei tot en met augustus.

Aan het begin van de website vind je algemene uitleg over de opbouw van challenges en aan het eind van de website vind je een begrippenlijst. Verder bestaat de website uit verschillende hoofdstukken waarin theorie en opdrachten zijn verwerkt. Je kunt hier ook allerlei links naar artikelen en video's vinden. Ten slotte wordt er op de website verwezen naar kennisclips, deze ondersteunen de theorie en zijn beschikbaar via MS Teams.

In het geval dat je toch nog informatie tekortkomt, kun je altijd terecht bij de studieloopbaanbegeleider, de docenten of de teamleider van de opleiding.

 

Namens alle docenten van Sportmarketing: veel succes en plezier met deze challenge!

Challengeonderwijs

Leerdoelen en succescriteria

Bij alles wat je tijdens de opleiding aangeboden krijgt is vooraf bedacht wat je ervan gaat leren. Dit leren proberen we met werkveld georiënteerde challenges en opdrachten te stimuleren. Voor iedere challenge is vooraf vastgesteld wat je in die periode minimaal moet leren, de zogenaamde leerdoelen. Wanneer je hetgeen wat je geleerd hebt ook daadwerkelijk uit gaat voeren noem je dit de succescriteria, wanneer is iets wat je doet goed?  Voor de challenge “Zwembad Pernis” zijn de volgende leerdoelen, subdoelen en beoordelingscriteria voor jou als student opgesteld.

Hoe werkt een challenge?

Het schooljaar kent 4 periodes en in iedere periode werk je aan een of twee challenges. Deze challenges duren drie tot acht weken. Een challenge kan volledig individueel zijn, maar kan ook een groepsopdracht zijn die een aantal individuele componenten bevat. Je werkt zowel op school als thuis aan de challenges. Gedurende de looptijd van de challenge lever je weekproducten op die onderdeel vormen van je eindportfolio. Aan het eind van de periode bevat het portfolio meerdere opdrachten die gezamenlijk een totaalbeoordeling vormen van jouw challenge. Voor de challenge krijg je een beoordeling in de vorm van feedback, een cijfer en studiepunten.

Ontwikkelfases
Als student bij onze opleiding maak je verschillende ontwikkelfases door, zowel op het gebied van professionele ontwikkeling als persoonlijke ontwikkeling. Voor beide gebieden zijn er ontwikkelfases vastgesteld. Iedere challenge werk je aan deze ontwikkelfases en zal je dichter bij het eindstation van deze ontwikkelfases komen. In tabel 1.1 zie je de verschillende ontwikkelfases die je tijdens de opleiding kan doorlopen

Opbouw van het lesprogramma

De challenge Zwembad Pernis duurt 3 weken en per week heb je op school 3 x 3 uur lestijd om onder begeleiding van een vakcoach te werken aan de challenge. De challenge is opgedeeld in drie hoofdstukken en die hoofdstukken hebben allemaal tussentijdse weekproducten die onderdeel zijn van je portfolio voor deze challenge. De challenge wordt afgesloten met een eindpresentatie. Een groot deel van de opdrachten in deze challenge zijn groepsopdrachten, maar de challenge bevat ook een aantal individuele opdrachten en een kennistoets. Daarnaast zijn er kennisclips waar je informatie krijgt maar zullen er deze challenge ook meer theorie lessen zijn. De maandag richten we vanaf heden in als Business dag. Uitleg hierover vind je bij het hoofdstuk planning.

Hoofdstuk 1 Analyseren en brainstormen
In dit hoofdstuk gaan jullie verschillende analyses uitvoeren om de gewenste doelgroep en de concurrenten in kaart te brengen. Hoe meer je weet over de doelgroep, hoe beter je op de wensen van de doelgroep in kunt spelen. Het is daarnaast belangrijk om de concurrenten in kaart te brengen, omdat je zo te weten kunt komen welke stappen jij het beste kunt zetten. Alle gegevens die we in dit hoofdstuk verzamelen bepalen uiteindelijk welke activiteiten jullie gaan programmeren.

Hoofdstuk 2 Activiteitenprogramma
In dit hoofdstuk gaan jullie aan de slag met het ontwikkelen van een activiteitenprogramma voor Zwembad Pernis. Jullie gaan brainstormen en jullie ideeën uitwerken in een concreet programma. Jullie presenteren jullie programma in de vorm van een vlog.

Hoofdstuk 3 Evaluatie en reflectie
In dit hoofdstuk evalueer je team het proces en de uitvoering van jullie opdrachten en presentaties en reflecteer je op je eigen handelen binnen de volledige challenge.

Beoordeling van een challenge

De weekproducten en presentaties worden beoordeeld en vormen met elkaar het totaal portfolio en daarmee ook het totaalcijfer van de challenge. Per opdracht en presentatie ontvangen jullie een beoordelingsformulier met daarop de criteria en beoordelingspunten van de weekopdrachten. Opdrachten, toetsen en presentaties tellen allen verschillende mee. Zo telt bijvoorbeeld je toetscijfer 3x mee.

Groepssamenstelling

In deze 5e  challenge werk je 3 weken lang in een groep van 4 a 5 studenten. Deze challenge vormen de docenten de groepen. Dit wordt gedaan op basis van de inschrijvingen voor de Invictus Games.

Nu jullie een groep zijn ga je elkaar nog beter leren kennen. Misschien doe je dat al maar van belang is dat je elkaar beter leert kennen. Neem hierbij jullie teamrollen mee. Geef duidelijk aan waar je goed in bent en waar je leerpunten liggen. Zodat jullie rekening met elkaar kunnen houden.

Deze challenge duurt 3 weken en jullie moeten het 3 weken goed met elkaar uithouden. Hier een aantal tips om dit met elkaar goed vol te houden:

  1. Maak een samenwerkingscontract
  2. Maak duidelijke afspraken over het missen van deadlines
  3. Maak duidelijke afspraken over het te laat komen
  4. Maak afspraken over de wijze van communiceren in jullie team
  5. Gebruik je verstand, ga altijd het gesprek aan met elkaar

Kom je er echt niet uit schakel dan een docent in.

Groep nummer

Deelnemers

1

Imke

Robin

Jasintho

Stijn

Damien

2

Eline

Desley

Senna

Lars

Chavez

3

Shannon

Joost

Glenn

Jair

Noah

4

Liza

Figo

Jack

Luuk

Denzel

5

Zoe

Tiemen

Giaro

Jens

Thom

6

Guylian

Semih

Daan

Max

Tim vd Z

7

Jamie

Gio

Tim H

Levi

Ryan

8

Angelo

Yannick

Robin Z

Abdul

Tim S

Calvin

9

Joel

Randy

Jesse

Kangyi

Virgil

10

Dani

Kanye

Xander

Jesper

Anas

Aiden

Groep 8, 9 en 10 heeft zich niet aangemeld voor de Invictus Games en heeft daardoor een extra opdracht in challenge 5 met daarin een stage component.

Kennisclips en theorielessen

Tijdens het onderwijs op school werk je aan de challenge of ben je actief in het projectbureau. Twee dagdelen in de week heb je tijd om, op een moment dat het jou het beste uitkomt, theoretische kennis op te doen. Deze kennis word je aangeboden door middel van kennisclips, artikelen en filmpjes die aansluiten bij het onderwerp van de challenge. Bij iedere opdracht wordt vermeld welke kennisclips beschikbaar zijn, welke artikelen je moet lezen en welke filmpjes je moet kijken.

Naast de kennisclips wordt de theorie op vaste momenten aangeboden tijdens het challenge-onderwijs door de diverse vakdocenten.

Formats

Voor sommige opdrachten uit de challenge is een format beschikbaar. De link naar deze formats vind je in het hoofdstuk fomats van deze challengewebsite. Ook zijn alle documenten beschikbaar in de challengemap in MS Teams.

Begrippen

De belangrijke begrippen die in de challenge worden genoemd zijn cursief gedrukt. De uitleg en of betekenis van deze begrippen vind je terug in het hoofdstuk “Begrippen”.

Planning

Voor de challenge is vooraf een planning gemaakt. Iedere week moet je producten opleveren en inleveren in de daarvoor bestemde opdrachten in MS Teams. Hier vind je uiteindelijk ook de beoordeling van de door jou gemaakte opdrachten terug. In het weekprogramma zie je wat er per week ingeleverd dient te worden.

Businessdag
Vanaf deze challenge is iedere maandag businessdag. Wekelijk staat er iets anders centraal. De ene week komt het bedrijfsleven, de andere week geven jullie per groep een presentatie aan de directie of jullie krijgen feedback vanuit de directie. Alle keren zijn jullie keurig aangekleed, zonder trainingskleding. Anders geen deelname aan presentaties, feedbackmomenten of de gastcolleges.

Deadline is deadline
Voor alle opdrachten in de challenge geldt: deadline = deadline. Opdrachten worden niet meer nagekeken wanneer deze niet op tijd worden ingeleverd. Er is hier GEEN uitzondering op mogelijk. Je hebt recht op een herkansing van de challenge. Deze herkansing word je aangeboden in de afrondende week van de volgende periode. Voor een kleine herhaling nogmaals de overgangscriteria:

 

Weekprogramma
Voor de gehele periode zijn de inleverdata van de weekopdrachten en eindopdracht vastgesteld. Iedere week kent dezelfde opbouw, er wordt op maandag gestart met een Kick-off waar gastcolleges en workshops worden gepland en op de in het programma genoemde datum lever je de weekopdrachten van die week in. Onderstaand vind je de belangrijke data en inleverdata voor de opdrachten van Challenge 5 Zwembad Pernis.

Achtergrond Zwembad Pernis

Zwembad Pernis

Bij Zwembad Pernis kun je gedurende de zomermaanden genieten van het gezellige buitenzwembad. Bezoekers van alle leeftijden kunnen hier terecht voor sport en spel. Het zwembad is rolstoeltoegankelijk en beschikt over de nodige faciliteiten.  Er is een kleine horecagelegenheid om na het zwemmen iets lekkers te halen.

Zwembad Pernis is een van de zwembaden die wordt beheerd door Sportbedrijf Rotterdam. Sportbedrijf Rotterdam exploiteert, onderhoudt en steunt sportlocaties door heel de stad. Van gymzalen en sporthallen tot atletiekbanen, hockeyvelden en zwembaden. Ze zorgen dat zij alles krijgen wat ze nodig hebben, zodat zij op hun beurt weer alles kunnen bieden wat sporters en verenigingen nodig hebben. Zo zorgen ze ervoor dat elke Rotterdammer altijd vlakbij een goede, schone en veilige sportlocatie woont.

Faciliteiten

  • 6 toiletten
  • Invalidetoilet
  • Kleedruimte
  • Kleedruimte voor invaliden
  • 6 douches
  • Kluisjes
  • AED
  • Parkeergelegenheid
  • Fietsenstalling

Actviteiten

  • Vrij zwemmen
  • Baby- en peuterzwemmen
  • Diplomazwemmen
  • Banenzwemmen
  • Aquasporten

Tavieren
De tarieven zijn afhankelijk van de activiteit en het abonnement. Bekijk hier de actuele tarieven van Zwembad Pernis.

Adresgegevens
Het zwembad is te vinden in het dorp Pernis ten Zuidwesten van Rotterdam.

Zwembad Pernis
Ring 220
3195 XR Pernis
Bekijk op Google Maps

Contactgegevens
Website: www.sportbedrijfrotterdam.nl/locatie/zwembad-pernis
Facebook: Zwembad Pernis
Emailadres: info@sportbedrijfrotterdam.nl
Telefoon: 010-8080880

 

Contactpersoon Zwembad Pernis
Luis Ramos
0614890338
l.ramos@sportbedrijfrotterdam.nl

Missie, visie en strategie

Missie
De missie van Zwembad Pernis is om een goed, schoon en veilig zwembad te onderhouden waar de inwoners van Pernis en omstreken van kunnen genieten.

Visie
Zwembad Pernis heeft als visie om in het aankomende jaar de meest aantrekkelijke sport- en spellocatie van het dorp te worden, waarbij bezoekers van alle leeftijdscategorieën aangetrokken worden.

Stategie
Zwembad Pernis heeft als doel om in het aankomende jaar een groep nieuwe bezoekers aan te trekken. Om dit te kunnen doen is een nieuwe aanpak noodzakelijk. Er moeten activiteiten georganiseerd worden die voor alle doelgroepen interessant zijn. Het is wel belangrijk om financieel gezond te blijven. Daarom moeten de keuzes die gemaakt worden niet te veel geld kosten.

Om een aantrekkelijkere locatie te worden is vernieuwende creativiteit van groot belang. Alleen op die manier kunnen de juiste marketing- en communicatiestrategieën ingezet worden. Het is belangrijk om hierbij in te spelen op de trends en ontwikkelingen binnen de beoogde doelgroepen.

Huidige doelgroep

Zwembad Pernis trekt momenteel vooral een doelgroep van kinderen (0 tot 12) en ouderen (55+) aan. Kinderen komen vooral naar het zwembad voor diplomazwemmen en vrij zwemmen. Ouderen komen vooral naar het zwembad voor banenzwemmen en aquasporten. Ook de doelgroep tussen de 18 en 55 komen regelmatig naar het zwembad om te sporten en/of hun kinderen te begeleiden.

De doelgroep van kinderen tussen de 12 en 16 blijft de grootste uitdaging voor Zwembad Pernis. Het lijkt alsof deze doelgroep de huidige aangeboden activiteiten niet aantrekkelijk genoeg vond.

Probleem/ aanleiding

Het buitenzwembad Pernis werd geopend in mei 1971. Vanaf de opening had het zwembad Pernis een centrale plek in het dorp Pernis. Veel evenementen en gebeurtenissen werden vanuit en bij het zwembad georganiseerd. Het zwembad is in de afgelopen jaren niet veranderd qua omvang, maar ook wat betreft de plek die het inneemt binnen het dorp.

Na wat negatieve publiciteit rond insluiping in de nacht en een gedwongen sluiting in 2020, is het zwembad sinds 2021 niet meer gesloten geweest en hebben het Sportbedrijf en de Stichting Zwembad Pernis de handen ineen geslagen en hebben ze als doel om het zwembad voor alle doelgroepen weer het bruisende middelpunt van het dorp te laten zijn.

Het zwembad wordt bezocht door abonnementhouders uit her dorp en de omliggende gemeentes, maar ook door recreanten die het zwembad met een dagticket bezoeken. In 2022 zijn alle coronamaatregelen opgeheven en kunnen bezoekers weer de hele dag zwemmen zonder vooraf te moeten reserveren.

Het standaardrooster buiten de vakanties zal er als volgt uit zien:

 

In de vakanties kan van dit rooster worden afgeweken en bestaat de mogelijkheid om bij heel mooi weer het zwembad langer te openen.

Voor het zwembad Pernis is de doelgroep 12-16 jaar een doelgroep waar nauwelijks vat op is te krijgen, daarnaast is dit ook een doelgroep waar over het algemeen het minst voor georganiseerd wordt en te doen is op het dorp. Het zwembad wil hier verandering in brengen en een interessant activiteitenprogramma aanbieden voor deze doelgroep. Deze activiteiten moeten uiteraard plaatsvinden in en rond het zwembad, maar hoeven niet alleen betrekking te hebben op zwemmen. Het hele terrein is beschikbaar tijdens deze activiteiten.

Voor deze activiteiten mogen jullie uitgaan van een budget van € 1.000 - € 1.500, mochten jullie echt hele toffe ideeën hebben, dan is er de mogelijkheid om dit budget uit te breiden met een maximum van € 2.500 via een bewonersinitiatief van de gemeente Rotterdam.

https://www.rotterdam.nl/loket/subsidie-bewonersinitiatieven/

 

 

Extra opdracht

De groepen 8, 9 en 10 hebben zich niet of niet op tijd ingeschreven voor de Invictus Games in Den Haag. De personen uit die groepen lopen in de week van 18 april daardoor geen stage op dit evenement, maar werken voorafgaand aan die week aan een extra opdracht en helpen mee met de organisatie van de openingsdag van het Zwembad in Pernis

Opdracht

Op vrijdag 22 april opent het zwembad haar deuren weer voor het zomerseizoen. Die dag moet de opening feestelijk gevierd worden met de verschillende doelgroepen. Omdat het die dag op bijna alle scholen in Nederland koningsspelen zijn lijkt het de directie van het zwembad leuk om dat thema door te trekken in de opening. Het openingsevent moet dus een koningsdag thema krijgen. In de ochtend opent het zwembad voor de banenzwemmers en in de middag vanaf 14.00 uur is het zwembad open voor alle lokale jeugd.

Het is de bedoeling dat jullie nadenken over invulling van het koningsdagevent voor alle doelgroepen en een voorstel schrijven hoe jullie het openingsevent zouden willen organiseren. Er is niet veel budget voor dit event, maar er is vanuit het sportbedrijf wel een en ander mogelijk wanneer het programma goed is en eventuele kosten goed onderbouwd worden. Voor dit event moeten jullie een dagprogramma ontwikkelen en input leveren voor de promotieflyer die vervolgens via het sportbedrijf aangeleverd zal worden.

Het is de bedoeling dat jullie met alle drie de groepen een afspraak maken met de manager van het Zwembad Luis Ramos (handig om dit gelijk na de kick-off te doen) en met hem af te stemmen wat de wensen voor het zwembad zijn voor deze opening. Jullie gaan vervolgens direct met deze opdracht aan de slag en zullen daarin nauw contact onderhouden met Luis Ramos. In de week van de Invictus Games hebben jullie op de volgende momenten school:

Dinsdag 19 april 09.00 – 13.00 uur

Woensdag 20 april 09.00 – 13.00 uur

Donderdag 21 april 11.00 – 13.00 uur

Vrijdag 22 april ondersteunen bij de opening

Tijdens de school momenten in die week kunnen jullie ook aan de opdrachten van de 1e week werken, omdat jullie direct aan de slag moeten met de opening. Wanneer jullie goed samenwerken met de opdrachtgever, een mooi en goed product opleveren als opening van het zwembad en voldoende ondersteuning bieden bij de opening ontvangen jullie voor deze week 20 uur stage. Deze 20 uur wordt alleen toegekend als het zwembad tevreden is met jullie inzet.

Hoofdstuk 1 Analyseren en brainstormen

Zoals jullie in de vorige challenges hebben geleerd is onderzoek een belangrijke eerste stap in het in kaart brengen van de kansen van een organisatie. In dit hoofdstuk gaan jullie verschillende analyses uitvoeren om de gewenste doelgroep en de concurrenten in kaart te brengen. Hoe meer je weet over de doelgroep, hoe beter je op de wensen van de doelgroep in kunt spelen. Het is daarnaast belangrijk om de concurrenten in kaart te brengen, omdat je zo te weten kunt komen welke stappen jij het beste kunt zetten. Alle gegevens die we in dit hoofdstuk verzamelen bepalen uiteindelijk welke activiteiten jullie gaan programmeren.

Opdracht 1: De doelgroep in kaart brengen

SBU: 3 uur

Om beter in te kunnen spelen op de wensen van de doelgroep is het van groot belang dat je die wensen op een overzichtelijke manier in kaart brengt. Er ligt vanuit het zwembad van Pernis een vraag om een doelgroep van 12 t/m 16 jaar aan te spreken. In deze opdracht gaan jullie aan de slag met het in kaart brengen van trends en ontwikkelingen en het maken van persona’s.

Leerdoelen

  • Je kunt van trends en ontwikkelingen voor een specifieke doelgroep in kaart brengen.
  • Je kunt een persona voor een specifieke doelgroep maken.
  • Je kunt naar bronnen refereren middels de APA-bronvermelding.

Opdracht

  • Zwembad Pernis heeft aangegeven dat ze een doelgroep van 12 t/m 16 willen bereiken.
  • Om deze doelgroep in kaart te brengen is het belangrijk dat jullie weten welke trends en ontwikkelingen er binnen deze doelgroep spelen.
  • Ga op het internet op zoek naar minimaal 10 trends en ontwikkelingen die spelen bij de doelgroep: kinderen van 12 t/m 16 jaar in Nederland in 2022.
  • Zorg dat je iedere trend en ontwikkeling goed verantwoord aan de hand van de gebruikte bron.
  • Zorg ook dat je aan de gebruikte bronnen refereert middels een APA-bronvermelding.
  • Als je de trends en ontwikkelingen in kaart hebt gebracht en hebt uitgewerkt ga je aan de slag met het uitwerken van twee verschillende buyers persona’s.
  • Zorg dat de buyers persona’s duidelijk voortvloeien uit de in kaart gebrachte trends en ontwikkelingen.

Resultaten

  • Een overzicht van 10 trends en ontwikkelingen voor de te onderzoeken doelgroep.
  • Twee buyers persona’s.
  • Een APA-bronnenlijst.

Kennisclips en theorielessen

  • Doelgroepanalyse
  • Persona’s
  • APA-bronvermelding
  • Conclusies trekken

Opdracht 2: De concurrentie in kaart brengen

SBU: 3 uur

Nu jullie de behoeftes en wensen van de doelgroep in kaart hebben gebracht kunnen jullie ook beter inschatten welke concurrenten Zwembad Pernis heeft. In deze opdracht gaan jullie een concurrentieanalyse uitvoeren. Een concurrentieanalyse is om twee verschillende redenen heel handig. Enerzijds kom je met een concurrentieanalyse te weten wat je beter moet doen dan je concurrenten. Anderzijds kom je met een concurrentieanalyse te weten wat je het beste na kunt doen.

Leerdoel

  • Je kunt een concurrentieanalyse uitvoeren.

Opdracht

  • In deze opdracht ga je aan de hand van acht stappen de concurrentie in kaart brengen. Doe dit voor minimaal 5 concurrenten:
    • Stap 1: Bepaal de concurrenten (Let op! Concurrenten zijn niet alleen andere zwembaden. De concurrentie bestaat uit alle activiteiten waar de doelgroep liever tijd aan besteed dan aan een bezoek bij Zwembad Pernis).
    • Stap 2: Welke producten of diensten bieden zij aan?
    • Stap 3: Breng de afnemers in kaart.
    • Stap 4: Schrijf de prijzen op.
    • Stap 5: Bekijk de service.
    • Stap 6: Noteer het onderscheidend vermogen.
    • Stap 7: Noteer de marketingactiviteiten.
    • Stap 8: Schrijf een conclusie en reflecteer.
  • Werk de gevonden gegevens uit en noteer van iedere concurrent de sterke en zwakke punten.
  • Verwerk alle gebruikte bronnen middels een APA-bronvermelding.

Resultaat

  • Een overzicht met sterke en zwakke punten van de concurrenten. Voeg de volledig uitgewerkte concurrentie analyse (volgens stappenplan) toe als bijlage.
  • Een APA-bronnenlijst.

Kennisclips en theorielessen

  • Concurrentieanalyse
  • APA-bronvermelding

Kennisclips

Kennisclip Doelgroepanalyse

Kennisclip Persona's

Kennisclip APA Bronvermelding

Kennisclip Conclusies en aanbevelingen

Hoofdstuk 2 Activiteitenprogramma

In de vorige opdrachten hebben jullie de doelgroep en de concurrentie in kaart gebracht. Op basis van de kennis die jullie in deze opdrachten hebben opgedaan gaan jullie nu nadenken over mogelijke activiteiten die jullie zouden kunnen organiseren. Je kunt nadenken over verschillende sportactiviteiten, maar ook activiteiten in de kantine zijn mogelijk. Wees vooral erg creatief. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jullie een voorstel van een activiteitenprogramma klaar hebben liggen voor Zwembad Pernis. Op dit activiteitenprogramma staan minimaal 3 activiteiten die in de periode tussen mei en september jaarlijks terug zouden kunnen komen. Jullie hebben hiervoor een budget van maximaal 3500 euro.

 

Opdracht 3: Brainstorm

SBU: 1 uur

In deze opdracht gaan jullie aan de hand van de Disney-methode brainstormen. Met deze manier van brainstormen neem je drie verschillende rollen aan: de dromer, de realist en de criticus. Tijdens deze brainstorm bedenken jullie als groepje activiteiten die helpen om een doelgroep van 12 t/m 16 aan te trekken in het zwembad in Pernis. De Disney-methode helpt jullie om creatief te zijn en toch kritisch te blijven.

Leerdoelen

  • Je kunt brainstormen.
  • Je kunt notulen maken.
  • Je kunt de gegevens uit je analyse inzetten om een vernieuwend activiteitenprogramma te maken.

Opdracht

  • Lees het artikel over de Disney-methode.
  • Jullie gaan nu brainstormen aan de hand van deze methode. Zorg dat jullie alle ideeën opschrijven. Wijs daarom vooraf een notulist aan die alle ideeën opschrijft.
  • Allereerst kruipen jullie in de rol van de dromer. In deze rol zijn alle ideeën welkom. Hoe gekker hoe beter. Zorg wel dat de ideeën die jullie hier verzinnen passen bij de gevonden resultaten in opdracht 1 en 2.
  • Vervolgens kruipen jullie in de rol van de realist. Jullie moeten nu na gaan denken hoe jullie de bedachte plannen uit gaan voeren. Je stelt een plan samen waarin je beschrijft hoe je je ideeën gaat realiseren. Wie en wat heb je nodig om je ideeën in de praktijk te brengen? Hier moet je bijvoorbeeld rekening houden met het feit dat je een budget van 3500 euro hebt.
  • Ten slotte nemen jullie de rol van de criticus gaan. Je bent hier eigenlijk de ‘advocaat van de duivel’. Jullie gaan op zoek naar zwaktes in jullie idee. Het is hier belangrijk dat je niet negatief, maar constructief bent. Zet geen strepen door ideeën, maar maak ze beter.

Resultaat

  • De notulen van de brainstorm.
  • Een lijst met eerste ideeën.

Kennisclips en theorielessen

  • Notuleren

Opdracht 4: Uitwerken programma

SBU: 4 uur

Na jullie brainstorm staan er als het goed is een aantal leuke en haalbare ideeën op papier. Het is nu de bedoeling dat jullie een volledig programma uit gaan werken. Het is aan jullie hoe dit programma eruit gaat zien.  Zorg wel dat jullie goed verantwoorden waarom jullie deze keuzes hebben gemaakt. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met het budget. Het zwembad kan niet meer dan 3500 euro aan het activiteitenprogramma uitgeven. Er moeten minimaal 3 activiteiten georganiseerd worden voor dit budget.

Leerdoel

  • Je kunt de gegevens uit je analyse inzetten om een vernieuwend activiteitenprogramma te maken.
  • Je kunt een overzichtelijk programma maken.
  • Je kunt je keuze voor je programma verantwoorden.

Opdracht

  • Jullie maken gebruik van de 5 W's + H methode om jullie activiteit uit te werken.
  • Aan de hand van het onderstaande werkdocument werken jullie je gekozen activiteiten uit.
  • Let op: voor elke activiteit gebruik je één document.
  • Zorg dat de activiteitenschema's zo uitgewerkt worden dat het aangeleverd kan worden bij de opdrachtgever.

Activiteit 1: [naam activiteit]

Wie?

Leg uit wie er betrokken zijn bij het organiseren van de activiteit. Leg voor elk persoon/ elke instantie uit wat er van hen verwacht wordt.

 

Wat?

Leg uit wat de activiteit inhoudt. Beschrijf gedetailleerd wat er van het begin tot het eind van de activiteit gedaan wordt door de bezoekers.

 

Waar?

Leg uit waar de activiteit plaats vindt. Wees zo gedetailleerd mogelijk. Als de activiteit op verschillende plekken plaatsvindt beschrijf je deze allemaal.

 

Waarom?

Leg uit waarom deze activiteit aansluit bij de beoogde doelgroep. Betrek hierbij je concurrentie- en doelgroep analyse en benoem bronnen.

 

Hoe?

Leg uit wat er voor tijdens en na de activiteit geregeld moet worden door de betrokkenen. Beschrijf ook welke benodigdheden er nodig zijn om de activiteit te kunnen organiseren.

 

* onderaan de pagina is een werkdocument voor het activiteitenprogramma te vinden.

Resultaat

  • Minimaal 3 uitgewerkte activiteitenschema's aan de hand van de 5 W's + H methode.

Kennisclips en theorielessen

  • 5 W's + H methode

 

Opdracht 5: Begroting maken

SBU: 2 uur

Bij de vorige opdracht hebben jullie de activiteiten die jullie op het programma willen zetten bij Zwembad Pernis in kaart gebracht. Het enige wat jullie nog te doen staat is het in kaart brengen van de kosten. Dit gaan jullie doen door een begroting te maken in Excel. In deze begroting zet je de kosten af tegen de opbrengsten. Houdt er rekening mee dat jullie een budget van 3500 euro hebben om al jullie activiteiten te bekostigen.

Leerdoel

  • Je kunt een begroting maken in Excel.

Opdracht

  • Open het programa Excel op je laptop.
  • Via de onderstaande video vind je een YouTube video waarin wordt uitgelegd hoe je een begroting moet maken in Excel.
  • Bekijk de video en maak op basis hiervan een eigen begroting.
  • Zorg dat je de uitgaven van alle activiteiten meeneemt.
  • Maak uiteindelijk een screenshot van je begroting en plaats deze in je volledige document.

Resultaat

  • Een begroting in Excel

Kennisclips en theorielessen

  • bij deze opdracht zijn geen kennisclips te vinden

Opdracht 6: Flyers maken

SBU: 2 uur

Om het programma op een aantrekkelijke manier te presenteren is het belangrijk dat er een beetje aandacht uit gaat naar de vormgeving. In deze opdracht maken jullie een flyer ter promotie van de verschillende activiteiten die jullie op het programma willen zetten. Het is belangrijk dat de flyers aan de eisen van de huisstijl van Sportbedrijf Rotterdam voldoen. Daarna moet de flyer aantrekkelijk en overzichtelijk zijn, zodat de doelgroep naar de activiteit wil komen en dan direct weet wanneer welke activiteit plaatsvindt.

Leerdoelen

  • Je kunt een flyer in Canva vormgeven.
  • Je kunt de huisstijl van een bedrijf toepassen.

Opdracht

  • Open het programma Canva en start met het maken van een ontwerp. Je kunt een sjabloon gebruiken om inspiratie op te doen voor jullie eigen flyer.
  • Zorg dat je voor iedere activiteit een nieuwe flyer maakt. Zorg er ook voor dat de flyer voldoet aan de eisen van Sportbedrijf Rotterdam.
  • Op de flyer is in ieder geval het volgende verwerkt:
    • De naam van de activiteit;
    • Het logo van Sportbedrijf Rotterdam;
    • Een datum;
    • Een tijd;
    • Een locatie;
    • Een website;
    • Een quote of korte toelichting.

Resultaat

  • Minimaal drie flyers ter promotie van de activiteit

Kennisclips en theorielessen

  • Huisstijl

 

Opdracht 7: Promotievlog

SBU: 4

Naast het maken van flyers kun je op allerlei andere manieren je concept, idee of activiteit promoten. Een vernieuwende manier om dit te doen is door het maken van een vlog. In deze opdracht gaan jullie aan de slag met het maken van een eigen promotievlog. In deze vlog introduceren jullie je ideeën op een aantrekkelijke manier aan de kijker. Jullie mogen zelf beslissen hoe de vlog eruit komt te zien, als je de aandacht van de kijker maar op de juiste manier trekt.

Leerdoel

  • Je kunt een vlog maken.

Opdracht

  • Net zoals bij het maken van een activiteitenprogramma is het belangrijk dat je bij het maken van een vlog vooraf nadenkt over de opbouw. Denk allereerst met jullie groepje na wat jullie allemaal in de vlog willen verwerken. Hiervoor kunnen jullie een korte brainstorm doen.
  • Als jullie een algemeen beeld van jullie vlog hebben gaan jullie nadenken over de verschillende shots die jullie hiervoor nodig hebben, dus de verschillende beelden die jullie moeten schieten. Maak een lijstje waarin je deze beelden opsomt.
  • Jullie kunnen nu aan de slag met het filmen van jullie vlog. Houd er wel rekening mee dat jullie een zakelijke vlog maken die aan een Sportbedrijf Rotterdam getoond zal worden.
  • Als jullie klaar zijn met het filmen van jullie vlog moeten jullie deze nog monteren. Je kunt dit doen in een programma als iMovie of Windows Movie Maker. Daarnaast zijn er nog talloze andere programma's op het internet te vinden.
  • Denk bij het monteren van de video aan het verwerken van tekst en muziek.

Resultaat

  • Een promotievlog van 3 tot 5 minuten

Kennisclips en theorielessen

  • Vloggen (voor promotie)

 

Opdracht 8: Presentatie opdrachtgever

SBU: 2

In een korte periode hebben jullie onderzoek gedaan, gebrainstormd, een activiteiten programma in elkaar gezet en deze op verschillende manieren gepromoot. Het is nu de bedoeling dat jullie al de kennis die jullie in de afgelopen weken opgedaan hebben verwerken in een presentatie. De presentatie heeft als doel om de organisatie van Zwembad Pernis te overtuigen dat jullie activiteiten programma het beste is.

Leerdoel

  • Je kunt de organisatie van Zwembad Pernis middels een presentatie overtuigen van jullie ideeën.

Opdracht

  • Gebruik het programma Canva of Powerpoint om jullie product te presenteren.
  • De belangrijkste informatie van je gehele challenge moeten terugkomen in de presentatie. De volgorde van je presentatie moeten op basis van de hoofdstukken en ziet er als volgt uit:
    • Analyse
    • Brainstorm
    • Activiteitenprogramma
    • Begroting
    • Flyers
    • Vlog
  • Zorg ervoor dat je presentatie professioneel en aantrekkelijker uitziet.
  • Iedereen van jullie groepje is verplicht om te presenteren.
  • De presentatie duurt 15 minuten en presenteer in nette kleding.
  • Presenteer aan de organisatie Zwembad Pernis volgens het schema.

Resultaat

  • Een presentatie over de gehele challenge aan de organisatie Zwembad Pernis.

Kennisclips en theorielessen

  • Voor deze opdracht zijn er geen extra kennisclips beschikbaar.

Planning presentatie

Schema presentaties 18/5

 

Groep 1

13:30 – 13:45

Groep 2

13:45 – 14:00

Groep 3

14:00 – 14:15

Groep 4

14:15 – 14:30

Groep 5

14:30 – 14:45

Groep 6

14:45 – 15:00

Groep 7

15:00 – 15:15

Groep 8

15:15 – 15:30

Groep 9

15:45 – 16:00

Groep 10

16:00 – 16:15

Groep 11

16:15 – 16:30

 

 

Kennisclips

Kennisclip Notuleren

Kennisclip 5 W+H Methode

Kennisclip Huisstijl

Kennisclip Het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl

Hoofdstuk 3: Evaluatie & reflectie

Je gaat nu evalueren hoe jullie samenwerking is verlopen. Dit is het moment waarop je leert van je fouten en stilstaat bij alle punten die goed zijn gegaan, maar ook de punten die voor een volgende keer verbeterd mogen worden. We doen dit aan de hand van twee uitgangspunten. De eerste is de evaluatie op de samenwerking als team en de tweede is de evaluatie over de samenwerking met de directie. Hiervoor gaan jullie de directie bevragen op een aantal gebieden.

Opdracht 9: Evaluatie

SBU: 3 uur

Samenwerken in een team
Beantwoord met het gehele team de volgende vragen

  • Geef aan hoe goed het team heeft samengewerkt tijdens de voorbereiding.
  • Geef aan hoe goed het uitwerken van de opdrachten verdeeld is tijdens de voorbereiding.
  • Geef aan hoe goed het team heeft samengewerkt tijdens de presentaties.
  • Geef aan hoe goed het team heeft samengewerkt tijdens de afronding en evaluatie van het evenement.
  • Geef aan hoe goed het uitwerken van de opdrachten tijdens de afwikkeling en de evaluatie is verdeeld.
  • Geef aan of de afspraken die gemaakt zijn in het samenwerkingscontract zijn nagekomen.
  • Geef aan of er achteraf andere afspraken gemaakt hadden moeten worden. Zo ja, welke?

Evaluatie feedback management

Bevraag de directie op de communicatie, presentatie en prestaties:

Welke feedback krijgen jullie vanuit de directie op het gebied van:

  • Communicatie naar het management toe.
  • Schrijfstijl van de opgeleverde stukken.
  • De wijze van presenteren.
  • De prestaties die geleverd zijn.

Maak zelf met je TEAM vragen omtrent deze vier punten en stel deze aan 2 leden van het management

Resultaat
Evaluatie verslag

Theorie en kennisclips

  • Evalueren

 

Opdracht 10: Reflectie

SBU: 1 uur

Individueel

Wanneer je evalueert kijk je naar het verloop van een situatie, naar jouw gedrag, naar wat goed ging en wat anders kan. Bij reflecteren doe je dit ook, maar ben je vooral bezig met 'waarom'. 'Waarom liep het zo?' 'Waarom reageerde ik op deze manier?' De bedoeling is dat je hierdoor bewuster gaat handelen en daadwerkelijk je gedrag kan veranderen.

Reflecteren doe je aan de hand van leerdoelen. Deze zijn meestal vooraf al vastgesteld maar je bedenkt ze ook vaak zelf. Er zijn meerdere reflectiemodes die je kunt gebruiken om een reflectieverslag te schrijven, bijvoorbeeld het model van Korthagen, het ABCD-reflectie model of de STARR-methode.

In onderstaand formulier ga je de gestelde leerdoelen evalueren aan de hand van de ontwikkelfases. Hoe zou je jezelf beoordelen? Heb je de leerdoelen behaald? Evalueer ook je eigen leerdoel dat je aan het begin van de challenge hebt geformuleerd. Het formulier voor de evaluatie van de leerdoelen is als format beschikbaar in het hoofdstuk formats.

 

 

 

 

 

 

 

 

Resultaat
Ingevuld formulier reflectie leerdoelen

Theorie en kennisclips

  • Reflecteren
  • Leerdoelen

Opdracht 11: Reflectieverslag

SBU: 1 uur

Individueel
De STARR-methode is een goede manier om te reflecteren en wordt vaak gebruikt voor reflectieverslagen maar soms ook tijdens sollicitatiegesprekken. Met de STARR-methode ga je reflecteren aan de hand van een aantal vragen die je kunt verdelen in 5 categorieën. Bekijk de afbeelding hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voordat je zelf aan de slag gaat met reflecteren via de STARR-methode kan je via het filmpje Wat is de STARR-methode en hoe gebruik je het extra uitleg over het werken met deze methode vinden.

Ga aan de slag met de STARR-methode. Beantwoord de onderstaande vragen en maak hier een lopend verhaal van (maak er dus geen opsomming van). Probeer zo gedetailleerd mogelijk te zijn.

  • Wat was de Situatie?
  • Wat was je Taak?
  • Hoe heb je het Aangepakt en waarom?
  • Wat was het Resultaat? Waarom heeft je aanpak wel/niet gewerkt?
  • Reflecteer op het proces. Wat heb je ervan geleerd? Was je tevreden? Wat zou je anders/beter doen?

Resultaat

Reflectieverslag aan de hand van STARR-methode

Kennisclips en theorielessen

Bij de opdracht “Reflectieverslag” zijn geen kennisclips beschikbaar.

 

 

Begrippen

  • Aanbevelingen
    • Een aanbeveling is vaak het geven van een richting met betrekking tot het uitvoeren van toekomstige handelingen.
  • APA
    • De richtlijnen voor APA-verwijzing zijn regels voor de opmaak en manier van uitwerken van de bronverwijzing van jouw onderzoek.
  • Begroting
    • Een overzicht van inkomsten en uitgaven.
  • Buyers persona
    • een gedetailleerde omschrijving van een doelgroep op basis van onderzoek dat is gedaan naar het koopgedrag.
  • Conclusie
    • Een conclusie is een besluit waarin het voorgaande samenkomt. In een betoog, een essay of wetenschappelijke literatuur wordt meestal besloten met een conclusie waarin het voorgaande kernachtig wordt samengevat, de verschillende argumenten tegen elkaar worden afgewogen en tot een uiteindelijk standpunt wordt gekomen.
  • Concurrenten
    • een mededinger, een persoon of onderneming die met andere personen of ondernemingen hetzelfde doel voor ogen hebben, hetzelfde product verkopen of dezelfde wedstrijd winnen
  • Concurrentie analyse
    • Bij een concurrentieanalyse wordt een analyse gemaakt van de voornaamste concurrenten van een onderneming. Op basis van deze informatie kun je de kwaliteit van je eigen onderneming verbeteren.          
  • Doelgroep
    • Doelgroep is een term voor een subgroep consumenten binnen een grotere groep consumenten. In marketing worden vaak afgebakende doelgroepen bepaald om te benaderen met als doel de kans op conversie te verhogen.
  • Doelgroep analyse
    • Een doelgroep analyse is van belang binnen een volledige marketing strategie. Daarmee wordt helder wat de doelgroep is, wie daar wel / niet toe behoort en op welke wijze de marketing inspanningen toegespitst kunnen worden op de beoogde doelgroep. Er kan vanuit twee kanten geredeneerd worden; om voor bestaande producten de juiste doelgroep te vinden, of om op basis van een groep consumenten een passend product te lanceren.
  • Flyer
    • Een biljet dat meestal op straat verspreid wordt en dat reclame- of informatieve tekst bevat.
  • Huisstijl
    • De huisstijl van een bedrijf of organisatie is de visuele identiteit die bestaat uit verschillende grafische elementen zoals een logo, de kleurstelling en lettertype.
  • Notulen
    • Aantekeningen gemaakt van een vergadering door een notulist. Door te notuleren kan er achteraf gekeken worden wat er allemaal tijdens een vergadering is gezegd.
  • Shots
    • De verschillende beelden die nodig zijn om een video/ vlog op te bouwen.
  • Steekproef
    • Onderzoek onder een deel van de totale doelgroep (populatie).
  • Starr-Methode
    • De meest gebruikte methode om te reflecteren op je eigen handelen, bijvoorbeeld in een reflectieverslag, is de STARR-methode. STARR staat voor situatie, taak, actie, resultaat en reflectie. Als je de STARR-methode gebruikt, geef je antwoord op vragen over de situatie, taak, actie, het resultaat en de reflectie.
  • Trends en ontwikkelingen
    • Een trend is een ontwikkeling op langere termijn naar een bepaalde richting. In de economie gaat het om een ontwikkeling die een daling of groei weergeeft in een zogeheten trendlijn. Als er cijfers beschikbaar van zijn, dan kun je er trends in terugvinden.
  • USP
    • USP is een afkorting die staat voor Unique Selling Point. Daarmee wordt een onderscheidend kenmerk van een product of dienst bedoeld die de consument moet overtuigen om tot aankoop over te gaan.
  • Vlog
    • Een videoblog. Een video waarin de kijken mee wordt genomen in het leven/ de ervaring van de filmmaker.
  • Wensen en behoeften
    • Je zou kunnen stellen dat een wens iets is dat we graag willen, maar waar we zonder kunnen, terwijl een behoefte sterk essentieel is, iets waar we echt niet zonder kunnen. Behoeften zijn dus fundamenteler dan wensen.

 

 

Beoordelingsformulier

In het onderstaande document vind je het beoordelingsformulier van challenge 5.

Evaluatie challenge 5

  • Het arrangement Challenge 5: Zwembad Pernis is gemaakt met Wikiwijs van Kennisnet. Wikiwijs is hét onderwijsplatform waar je leermiddelen zoekt, maakt en deelt.

    Auteur
    Fonne van Nieuwamerongen Je moet eerst inloggen om feedback aan de auteur te kunnen geven.
    Laatst gewijzigd
    2022-05-18 13:25:37
    Licentie

    Dit lesmateriaal is gepubliceerd onder de Creative Commons Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie. Dit houdt in dat je onder de voorwaarde van naamsvermelding vrij bent om:

    • het werk te delen - te kopiëren, te verspreiden en door te geven via elk medium of bestandsformaat
    • het werk te bewerken - te remixen, te veranderen en afgeleide werken te maken
    • voor alle doeleinden, inclusief commerciële doeleinden.

    Meer informatie over de CC Naamsvermelding 4.0 Internationale licentie.

    Aanvullende informatie over dit lesmateriaal

    Van dit lesmateriaal is de volgende aanvullende informatie beschikbaar:

    Toelichting
    De komende 3 weken ga je werken aan de vijfde challenge van de opleiding Sportmarketing. Deze vijfde challenge heeft als thema het zwembad van Pernis. Ieder jaar opent het zwembad in april. Het bedrijf kampt met diverse vraagstukken omtrent het aantrekken van bezoekers. Tijdens deze challenge ga je als groep aan de slag met deze vraagstukken. Je zal in deze challenge kennis maken met diverse marketing- en communicatiebegrippen. Daarnaast zal je jouw presentatie vaardigheden in diverse opdrachten verder ontwikkelen. Daarnaast zijn er individuele opdrachten verwerkt en krijg je een kennistoets.
    Eindgebruiker
    leerling/student
    Moeilijkheidsgraad
    gemiddeld

    Bronnen

    Bron Type
    Kennisclip Doelgroepanalyse
    https://youtu.be/hz-rQp7eOGI
    Video
    Kennisclip Persona's
    https://youtu.be/JXKiZuIkruU
    Video
    Kennisclip APA Bronvermelding
    https://youtu.be/gm-hlm1ZYbQ
    Video
    Kennisclip Conclusies en aanbevelingen
    https://youtu.be/L2Kb4VeT4io
    Video
    Kennisclip Notuleren
    https://youtu.be/jydcFmj9uPU
    Video
    Kennisclip 5 W+H Methode
    https://youtu.be/t3h0SzWiKg0
    Video
    Kennisclip Huisstijl
    https://youtu.be/DWLKVVXzsk0
    Video
    Kennisclip Het ontwikkelen van een nieuwe huisstijl
    https://youtu.be/k5N_i0wRw1E
    Video
  • Downloaden

    Het volledige arrangement is in de onderstaande formaten te downloaden.

    Metadata

    LTI

    Leeromgevingen die gebruik maken van LTI kunnen Wikiwijs arrangementen en toetsen afspelen en resultaten terugkoppelen. Hiervoor moet de leeromgeving wel bij Wikiwijs aangemeld zijn. Wil je gebruik maken van de LTI koppeling? Meld je aan via info@wikiwijs.nl met het verzoek om een LTI koppeling aan te gaan.

    Maak je al gebruik van LTI? Gebruik dan de onderstaande Launch URL’s.

    Arrangement

    IMSCC package

    Wil je de Launch URL’s niet los kopiëren, maar in één keer downloaden? Download dan de IMSCC package.

    Meer informatie voor ontwikkelaars

    Wikiwijs lesmateriaal kan worden gebruikt in een externe leeromgeving. Er kunnen koppelingen worden gemaakt en het lesmateriaal kan op verschillende manieren worden geëxporteerd. Meer informatie hierover kun je vinden op onze Developers Wiki.